Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

0lli

If you want to be happy for a lifetime, be a gardener.

0lli

..mut mistäs sulle saatais? No ei  ;D Voin maanantaina pistää tulee, pistä yyveeeellä osoitetiedot!
If you want to be happy for a lifetime, be a gardener.

sorrii

Lainaus käyttäjältä: Keia - kesäkuu 12, 1970, 18:45:52 ip
Kasvit ovat kasvihuoneessa, lämpimässä, aurinkoisessa paikassa, tosin melko tiheästi.
Harmittaa jos eivät ehdi... Aji Cristal ja Medina antavat sentään toivoa, mutta nuo muut, kun kerran kypsyminenkin vie yli kuukauden, eivätkä ole vielä lähelläkään täysimittaisia. Pahinta tässä on se, että noita ensimmäiseksi mainittuja on 3 kasvia, viimeiseksi mainittuja 30... HELP ME!


Onhan(?) mahdollisuus ottaa kasveja sisälle kypsymään? Mulle on tullut jo rutiini kärräillä isojakin kasveja palstaltani kotiin, lasiparvekkeelle, olohuoneeseenkin  8) kypsymään. Maastakin oon kaivanut lapiolla ämpäreihin isoja lihavia puskia. Mökiltä kuskannut Autopoteissa ja Smartpoteissa 40km päästä puskat raakileineen kotiin.
Valmiit raakileet eivät ihmeellisiä valoja enää vaadi, kunhan on lämmintä...

Parvekkeella mulla on porottanut natikka jo parina syksynä jopa Joulukuun alkuun asti!!
Ovea oon pitänyt raollaan huoneeseen yötäpäivää ja kylmien kelien alettua jopa teipannut laseja tiiviimmiksi. Mulla on vieläpä 2 - 3 cm styrofoam-levyillä nostetta lattia, alakatto, sekä vuorattu kaideseinämät ... mikä voi jollekin olla jo liikaa ..  ???

Viime jouluna syötiin meillä tuoreita Rocotoja, ja paljjonn ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

walton

osaako joku kertoa mitä lajiketta kuvan chili on?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Pultti

Ensimmäinen pieni sato maistelussa. Eli Habanero Red... pettymys :(
Ja kysymykseen. Kuinka kauan ylm. chilin pitää kypsyä ja kerätä makua/tulisuutta.
Tälle kysymykselle tuli tarvetta eilen maistettuani 1-2 viikkoa punaisena puskassa odottanutta habaneroa, maku mieto ja tulisuutta ei lainkaan. Vika katselussa vai liian varhain poimittu hetelmä.

PP

Lainaus käyttäjältä: Pultti - heinäkuu 21, 2014, 12:36:59 ip
Ensimmäinen pieni sato maistelussa. Eli Habanero Red... pettymys :(
Ja kysymykseen. Kuinka kauan ylm. chilin pitää kypsyä ja kerätä makua/tulisuutta.
Tälle kysymykselle tuli tarvetta eilen maistettuani 1-2 viikkoa punaisena puskassa odottanutta habaneroa, maku mieto ja tulisuutta ei lainkaan. Vika katselussa vai liian varhain poimittu hetelmä.


Tulisuus ei muutu paljoa sen jälkeen kun chili on kypsä eli vaihtanut kokonaan värin lopulliseen. Maku voi parantua viikon lisäkypsytyksellä, mutta tässä tapauksessa jotain on pielessä. Joskus podeissa on isoa vaihtelua, varsinkin kasvin ensimmäisissä, mutta Habanerossa pitäisi silti olla jonkin verran potkua. Mistä kasvi on peräisin?

Pultti

Omien idätysten myöhästyminen tautta turvauduin Robin Hood kaupan valmiisiin taimiin. Ruukussa tarra ja siinä nimike Huiskula. Myyjä esitteli taulukon jossa asteikko oli 1-10. Habanero Red sai tulisuudesta 9-10 pistettä. Nyt odottelen samaisen ottelun yhteydessä hankitun Naga Morich puskan tuotantoa.

turaukko

Kukahan se tätä lehteä syö (ei ole ainut järsitty lehti). Kotilo?



sorrii

Ulkokasvatuksessa noita reikiä tulee ja ruokailijoita on sen sata eri otusta: Etanoita ym. Mä en ole huomannut muuta haittaa juurikaan, kuin esteettiset. Toki joitain hedelmiäkin [annuumeita lähinnä] on joskus syöty ...  ???

Oon kolmena kesänä pitänyt viljelypalstalla kasvitunneleita, joissa olot vastaavat kasvihuonetta sillä erotuksella, että on luonto lähempänä: Helmojen alta pääsevät etänat ja muut mönkijät herkuttelemaan. Hyvä puoli on että kosteutta piisaa kapeassa tunnelissa jossa on maapohja. [maanpeitemuovi tai -kangas on välttämätön!]
Pääseepä kasvihuoneeseenkin vastaavasti enemmän elikoita, kuin vaikkapa kerrostalon parvekkeelle ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Tape

Olisiko kellään laittaa linkkejä kasvin trimmaamiseen / latvomiseen. Lähinnä, että miten leikkaatte talvea varten ja miten trimmaatte keväisin kasvun myötä, jos trimmaatte.

donjaffa

Cheyennien tarina oli seuraava. Itäminen tapahtui nopeasti tammikuussa ja kasvit kasvoivat reippaasti toukokuun puoleen väliin asti, jolloin vieraaksi ilmestyi punkki-invaasio. Siirsin kasvit tuolloin sisältä ulos, jotta epidemia ei leviäisi ja annoin muutaman päivän verran mäntysuopahoitoa kasveille. Tässä vaiheessa muutama podi oli jo kasvanut jonkin aikaa.

Tuolloin toukokuu muuttui melkein talveksi, kun lämpötilat laskivat öisin noin viiteen asteeseen. Kasvit pysyivät hengissä, mutta mitään kasvua tai podien kypsymistä ei tapahtunut ennen heinäkuun alkua, jolloin tuli kesäiset ilmat. Podit kypsyivät nopeasti kauniin oransseiksi, mutta kuitenkin kypsymisen loppuvaiheessa alkoivat nahistua ja pehmitä. Onko normaali?

Tulisuutta ei ole yhtään podeissa. Maistoin varovasti ensin pienen palan eikä mitään, sitten hieman isomman eikä mitään. Lopuksi mussutin koko podin eikä siltikään pienintäkään häivähdystä tulisuudesta. Olikohan tuo toukokuun shokkihoito syynä siihen, että chilissä ei ollut potkua yhtään? Toisesta Cheyennestä en ottanut vielä maistiaisia.

unenkuva

Lainaus käyttäjältä: Tape - heinäkuu 23, 2014, 13:52:55 ip
Olisiko kellään laittaa linkkejä kasvin trimmaamiseen / latvomiseen. Lähinnä, että miten leikkaatte talvea varten ja miten trimmaatte keväisin kasvun myötä, jos trimmaatte.


Tästä ketjusta voipi olla apua

chipe

Mitäs kannattaa epäillä syyksi kun Lemon Drop pudottelee täysikokoisia raakileita?

Noita kasvaa mullassa kasvihuoneessa/viidakossa 4 yksilöä ja löysin juuri tuon rykelmän alta 4 pudonnutta täysikasvuista mutta vielä hyvin vaaleanvihreää raakiletta. Aloin itse epäilemään josko olen kastellut noita liian varovaisesti, kun nuo ovat nuuputtaneet latvojaan pariin otteeseen ennen kasteluja. Ei mitenkään pahasti mutta kuitenkin. Lannoitus on ollut nyt satokauden aikana hyvin minimaallista, lähes olematonta, mutta ihan hyvä vihreä väri noissa lehdissä ainakin on.

On noista kypsiäkin podeja tullut ja muutama on kasveissa kiinni nytkin.

turbare

elokuu 02, 2014, 23:08:00 ip #8493 Viimeisin muokkaus: elokuu 03, 2014, 13:36:33 ip käyttäjältä turbare
Hello everyone!
First of all thanks Fatalii for the great articles which got me started with everything!

I've started growing two species, Black Hungarian (Capsicum annuum) aka Blacky and White Habanero (Capsicum Chinense) aka Whitey
Seeds have sprouted around May 2014, and on June 2014 I've moved them to bigger vessels, pic below:



NOTE: Pots do have drainage.

Now, when I moved them to the vessels above, I've tied them together in 2 points with regular thread (the one used for sewing), and put them in the ground, in the hope that the stems will slowly fuse.

Close-up on the ties:
White H:
Black H:

Now, they've grown quite a bit since then, and I've made another tie higher up, this time with metal wire, not sure why I'd thought it would work out better.
The issue is, if you look at the close-up below of the blacks, you'll notice there's a really thin stem of one of the peppers exactly in the middle, and I'm not sure if I should do something about it:


1. Should I clip it somehow? Will it rot if I just cut it's top and affect the others?

2. Also, I'm not sure if it's too soon or not to tell, but it doesn't look to me like they are fusing on any of the species:

White H:


3. Also, one more thing I wanted to ask, should I cut the large leaves on top? Eg:




4. Should I just split them and take the largest one and let it grow on its own? In the long run, I plan to make them into bonchis, so I wanted to speed up the stem growth by fusing them together, but I think I might be hampering them instead of helping.


Current state:

White H:

Black H:


Sorry for the wall of text, and thank you  ;D

sorrii

Bad english is better than bad finnish from Google..

Everybody can use Google translator. Better to write in english if you can  ;)

En ole ennen kuullut että oksia voisi saada sulautumaan yhteen sitomalla: hienoa jos toimii. Riskillä kokeilisin poistaa kuorta sidontakohdasta oksien välistä ....
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

turbare

Ah, I thought it was Finnish only.
I also posted a topic in english here: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15375.msg291935#msg291935
But there hasn't been any activity on that once since 2013, so I thought I'd try my luck here.

I've edited the post above as well to show in English instead, thank you.

sorrii

I am not sure about regulations, and others thinking. I prefer english over Google-finnish: wery often there is absolutely no sense what Google translates!

Many people here anyway understands english. Maybe I read english, and write finnish  8)

You can allways learn finnish. Its easy: I coud talk many words when I was 1 year old ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

turbare

Or, I can use Google to translate other people's replies, as I'm not that good with languages :D
What do you think of the peppers though, any suggestions?

MiM

Lainaus käyttäjältä: donjaffa - heinäkuu 23, 2014, 20:05:57 ip
Cheyennien tarina oli seuraava. Itäminen tapahtui nopeasti tammikuussa ja kasvit kasvoivat reippaasti toukokuun puoleen väliin asti, jolloin vieraaksi ilmestyi punkki-invaasio. Siirsin kasvit tuolloin sisältä ulos, jotta epidemia ei leviäisi ja annoin muutaman päivän verran mäntysuopahoitoa kasveille. Tässä vaiheessa muutama podi oli jo kasvanut jonkin aikaa.

Tuolloin toukokuu muuttui melkein talveksi, kun lämpötilat laskivat öisin noin viiteen asteeseen. Kasvit pysyivät hengissä, mutta mitään kasvua tai podien kypsymistä ei tapahtunut ennen heinäkuun alkua, jolloin tuli kesäiset ilmat. Podit kypsyivät nopeasti kauniin oransseiksi, mutta kuitenkin kypsymisen loppuvaiheessa alkoivat nahistua ja pehmitä. Onko normaali?

Tulisuutta ei ole yhtään podeissa. Maistoin varovasti ensin pienen palan eikä mitään, sitten hieman isomman eikä mitään. Lopuksi mussutin koko podin eikä siltikään pienintäkään häivähdystä tulisuudesta. Olikohan tuo toukokuun shokkihoito syynä siihen, että chilissä ei ollut potkua yhtään? Toisesta Cheyennestä en ottanut vielä maistiaisia.


Chiliwiki kertoo Cheyenenstä näin "Olosuhdemuutokset vaikuttavat paljon hedelmän tulisuuteen, joten saman kasvin hedelmä voi olla mieto, jopa lähes tuleton huonoissa oloissa, kun taas hyvät olosuhteet voivat tehdä sen hedelmistä jopa melko tulisiakin. ". Muutenkin lienee normaalia, että kotikasvatetuissa chileissä tulisuus voi vaihdella melkoisesti.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

SapeMies^

Nyt kävi näin...



Huomasin kun tuuli oli chilin yöllä kaatanut, että kaveri on ihan tosissaan kasvattanut juuret tuonne pauliinan vesitilaan ja sulauttanut koko vesitilan kannen itseensä. Ajattelin tänään käydä hakemassa hieman isomman ruukun kaverille, niin mitä olette mieltä kun ajattelin että jätän vaan tuon pohjan tuonne juuriin kiinni. Kasvi on siis itsessään n. 1,5m korkea ja melkolailla täynnä hedelmää.