Uusi maailman tulisin chili löydetty

Aloittaja Aji Inferno, huhtikuu 01, 2009, 14:50:20 ip

« edellinen - seuraava »

Mape

---

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: sputnick - huhtikuu 01, 2009, 22:48:06 ip
Lainaus käyttäjältä: Doc Evil - huhtikuu 01, 2009, 22:43:45 ip
Tämähän onkin kiinnostavaa  8) Online translator käänsi 'mal mierda' --> 'evil shit'  ;D


evil shit april fool, thats what i think :D


Älä väheksy espanjankielen kykyä sijoittaa ilmaisu "mal" vähän kaikkialle (kuten USA:ssa El Malpais, joka vastaa englannin käsitettä "badlands") - ja mitä tulee käännöskoneisiin, niin... ne ovat aika kehnoja tulkitsemaan kaikkea oikein. Kokeilepa laittaa tämä keskusteluketju vaikka Googlen automaattikääntäjästä läpi ja laske moniko ilmaisu on tunnistettava käännöksen jälkeen. :)

Hombre

Tuo Mal Mierda on siis "paha pökäle". Suomennettuna ;D
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

MikkoM

Olen kuullut että tämän chilin kanssa juodaan myös perinnejuomaa joka tehdään Blue Curacaosta ja vedestä ja drinksun lempinimi onkin curavesi.

Janne

Lainaus käyttäjältä: MikkoM - huhtikuu 02, 2009, 13:11:11 ip
Olen kuullut että tämän chilin kanssa juodaan myös perinnejuomaa joka tehdään Blue Curacaosta ja vedestä ja drinksun lempinimi onkin curavesi.

Jep, ja näin nautittaessa usein chili jalostetaan kalan kanssa chilliksi.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Hombre - huhtikuu 02, 2009, 13:05:18 ip
Tuo Mal Mierda on siis "paha pökäle". Suomennettuna ;D


Niin, voiko übertulista chiliä enää osuvammin nimetä! =)

Suht' mielenkiintoisia ovat noiden mainitsemiani kiinanchilienkin käännökset, jos niikseen tulee...

Hombre

Valitettavasti linkkiä ei löydy...On niin uusi juttu ;)
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Kimppu

Juu ei löydy vielä netistä tietoa, Infernohan sai tietää tästä ensimmäisenä ei-karibialaisena maailmassa, eikös se näin ollut? Ja siitä sitten levisi tuohon intialaiseen sanomalehteen, josta chilivaarikin kertoi. Historiallista!
http://tulipaprika.blogspot.com

Lainaus käyttäjältä: KadotusMutta joo, kohta tulee Aji Inferno ja rankaisee poistamalla koko topicin, koska eihän tämä ole mahdollista.

Lainaus käyttäjältä: nicklas
kuinka voin kiertää tonne piratebayhin kun elisa on sen kerran plokannut....

Chilicutter

Varmaan menee puoli vuotta ennen kun joku joka on maistanut ko. chiliä pystyy edes kirjoittamaan mitään.
On vissiin sen verran extreme kokemus :)
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU

Endalion

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - huhtikuu 01, 2009, 22:59:47 ip
Älä väheksy espanjankielen kykyä sijoittaa ilmaisu "mal" vähän kaikkialle (kuten USA:ssa El Malpais, joka vastaa englannin käsitettä "badlands") - ja mitä tulee käännöskoneisiin, niin... ne ovat aika kehnoja tulkitsemaan kaikkea oikein. Kokeilepa laittaa tämä keskusteluketju vaikka Googlen automaattikääntäjästä läpi ja laske moniko ilmaisu on tunnistettava käännöksen jälkeen. :)


Do not disregard the Spanish language's ability to place the word "mal" a little less than all (as in the U.S. in El Malpais, which corresponds to the English concept of "badlands") - and what will be the translation machinery, so ... they are pretty bad to interpret everything correctly. Try to put this debate to a chain, although Google's automaattikääntäjästä through and count how many words must be identified after the translation.

Satu¤

Ajattelinkin juuri kysyä täällä, että miten tuo tulisuus mitataan?
Mutta jatkankin tätä ketjua.

Millaisia ne testit ovat miten tuo chilien tulisuus mitataan?
Ei pidä jättää mitään huomiseen minkä voi tehdä tänään.

hyeena

http://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale
LainausIn Scoville's method, a solution of the pepper extract is diluted in sugar syrup until the "heat" is no longer detectable to a panel of (usually five) tasters; the degree of dilution gives its measure on the Scoville scale. Thus a sweet pepper or a bell pepper, containing no capsaicin at all, has a Scoville rating of zero, meaning no heat detectable, even undiluted. Conversely, the hottest chilis, such as habaneros, have a rating of 200,000 or more, indicating that their extract has to be diluted 200,000-fold before the capsaicin presence is undetectable. The greatest weakness of the Scoville Organoleptic Test is its imprecision, because it relies on human subjectivity.

Satu¤

Kiitoksia linkistä:)
Piti vaan laittaa suomenkieliseksi, että otti selvää ;D
Ainut vaan, että suomennos oli vaan kolmen rivin mittainen, kun alkuperäinen teksti oli huomattavasti pidempi.
Ei pidä jättää mitään huomiseen minkä voi tehdä tänään.

Kekishero

Eihän tuo testi ole edes tarkka .... lol

Satu¤

Paljon näkee että tulisuus on asteikolla 1 - 10 tai sitten se on merkitty scovillen asteikolla, onkohan molemmissa käytetty samaa periaatetta testejä tehdessä?
Ei pidä jättää mitään huomiseen minkä voi tehdä tänään.

hyeena

Testi ei ole hirvean tarkka, mutta viela enemman heittoa tulisuudesta loytyy podi ja kasvikohtaisesti.
Tuo 0-10+ asteikko on vaan helpompi kasittaa kuin 0-16000000 (tai 15000000, kuten jotkut tahot viittaavat).
Tarkka lukema saadaan sitten nestekromatografian avulla, mutta hintaa sillekkin tulee ja normaali vaihteluvali on niin suuri ettei tuosta tarkkuudesta ole hirveasti iloa..

Satu¤

Mä rupesin miettii että onkohan näillä testeillä loppujen lopuksi mitään "järkeä" ?
Koko ajan löytyy toistaan tulisempia / miedompia lajeja joten ainakin tuo asteikko 1 -10 vaihtuu sitten koko ajan.

Ei pidä jättää mitään huomiseen minkä voi tehdä tänään.

Icaros

Lainaus käyttäjältä: Satu¤ - huhtikuu 25, 2009, 10:39:06 ap
Koko ajan löytyy toistaan tulisempia / miedompia lajeja joten ainakin tuo asteikko 1 -10 vaihtuu sitten koko ajan.

Eihän tuo 1-10 ole muuttunut mihinkään vaikka uusia tulisia lajikkeita on löytynytkin. Habanero on yhä se 10/10. Useimmille ihmisille sekin on kuitenkin aivan liian tulista jo.

Aji Inferno

Niin, tuo alkuperäinen Scovillen asteikko tehtiin aikana, jona Habanero oli tulisin tunnettu lajike noin 100.000 SHU:n lukemallaan, mikä vastasi lukemaa 10. Red Savina Habanero olisi ensimmäisenä kaivannut asteikkoon yhden uuden pykälän, sillä se ainakin kolminkertaisti Haban tulisuuden sopivissa oloissa. Ja nyt nämä superhurjuudet mallia Scorpion, 7-Pod, naga/jolokiat yms ovat kymmenkertaistaneet tyypillisen haban voimakkuden ja ansaitsisivat lukeman 12.

Noiden testien tarkkuus on tosiaan mitä on, mutta juuri tällä "epätarkalla" asteikolla 1-12 (julistetaan nyt sitten ainakin Infernoon käyttöön kaksi lisäpykälää, koska niille on tarkoitus ;) ) on mahdollista ilmaista lajikkeiden subjektiivista tulisuutta aika hyvin. Kun tiedetään esim, että jonkinlainen "alkuperäinen" Jalapeño on vahvuudeltaan siinä 4-5 ja sen herkullinen lähisukulainen Serrano vastaavasti 6-7, noiden todellinen koettu tulisuusero tulee aika selväksi. Tai niin ainakin itse sen olen kokenut. Asteikkohan ei ole lineaarinen. Serrano on todellakin "pykälää vahvempi" kuin jallu, eli selvästi muttei mahdottomasti.

Asteikon alapäässä erot ovat usein suurimpia. Esim. meksikolainen Poblano (paprikan kantaäiti) voi olla täysin tuleton (0), tai yllättävänkin vahva (4), vaihteluvälinä tyypillisesti 1-3. Nykyiset pitkälle jalostetut ja osin ehkä virheellisestikin nimetyt kaupan habanerot vaihtelevat myös hurjalla välillä ehkä n. 6-10, ellei jopa 11 mikäli Savinaa tms. myydään haban nimellä...

snu

#419
Eksyminen on suotavaa.