tammikuu 10, 2025, 15:32:57 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Mikä chililajike on ylitse muiden...

Aloittaja SahuriX, heinäkuu 29, 2009, 00:10:37 ap

« edellinen - seuraava »

SahuriX

Mikä chililajike on mielestäsi ylitse muiden, on siis "lempparilajikkeesi" ja perustelut kanssa... ja perusteluksi en halua: Naga ja sentakia kun se on tulisin...

Itselläni tällä vähällä kokemuksella on Nattaly... mukavan mieto ja satoisa naposteltava... veikkaan kyllä että vaihtuu kun tulee satoa laajemmalti...

Sitten mulla on kyllä kumma viha-rakkaussude Aji Cristalliin... kasvina se on ruma mutta podit on mahdottoman hienoja...
roskaposti@turha.tilaus.fi    http://yksi.fi/juha/      NRO:590

Herra 47

Naga koska se on tulisin ;) lisäksi hyvän makuinen varsinkin kun väri on juuri alkanut vaihtua...

Myös monet rocotot ovat herkkuja ja polte mukavan pehmeä...

Tuoreet jalapenot hyviä ja baccatumeissa on lukemattomia hyviä lajikkeita...

Lisäksi villichileistä löytyy todella nättejä

Eli mulla ei ole varsinaista suosikkilajiketta kun on niiiin monta hyvää mutta erilaisia... kaikki kuitenkin omalla tavallaan suosikkeja

kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

rasse

Tällä hetkellä Starfish. Habaneroihin olen jo vähän kyllästynyt. Omat Aji Cristalit, Lemon Dropit ja Jalapenot on kyllä maukkaita, ehdottomasti. Nagat ei ole vielä kypsiä.

snu


Käyttötarkoituksen mukaan. Rocotoa ruokaan, Aji Cristalia/Lemon Droppia leivälle, PI441551 suoraan puskasta. Chinensetkin sopii johonkin sapuskaan.
#419
Eksyminen on suotavaa.

Aji Inferno

Yllätän monet, kenties, mutta väitän: Chilaca (c.annuum). :-)  Herkullisin chili maan päällä! Ja kuten moni täällä tietää, MONTA on kokeiltu 13 vuoden aikana. ;)

hessi

yksi ylitse muiden... Hmm... ei taida minun kohdallani olla vielä selvää...
ilman naga sinappia/mössöä en tule toimeen...
savu Rocotoa samoin...
harolds st barts taas huumaa minut  ;)
joten palataan asiaan sitten muutaman vuoden kuluttua kunhan saan tutustua lajeihin laajemmin :)
kun tuota Chilacaa en ole vielä saanut maistaa.....

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: hessi - heinäkuu 30, 2009, 09:07:40 ap
yksi ylitse muiden... Hmm... ei taida minun kohdallani olla vielä selvää...

Hyvin sanottu, Hessi. Eipä ole selvää minullekaan.

Parhaat makuelämykset olen saanut yhdistelmistä, joissa on kolmeakin chiliä niin, että kaikkien vaikutuksen havaitsee (maistaa, haistaa tai näkee) erikseen. Kestosuosikkeja ovat sen ajankohdan kypsyjät, eräänlaiset kausivihannekset siis. Pysyvää yhtä suosikkia minun on vaikea kuvitella, mutta etsintä on kivaa.

Chilicutter

Eipä ole varsinaista suosikkia.
Mutta tässä muutama hvä.
Leutchauer Loistavan makuinen lajike vaikka onkin annuumi
Black chilli australialainen risteytys(Junglarain)
Lemon Drop legendaarinen napostelu chili.
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU

Aji Inferno

heinäkuu 31, 2009, 00:50:18 ap #8 Viimeisin muokkaus: elokuu 01, 2009, 02:51:38 ap käyttäjältä Aji Inferno
12 vuoden chiliharrastuksen "kokemuksella" voisin perustella joitakin varmasti epämuodikkaita ajatuksiani asiasta...

Chilaca (Pasilla), c.annuum on meksikolaisen mole-kastikkeen ehkä tärkein ainesosa. Se on tumman violetti, lähes musta, isokokoinen chili, jonka tulisuus vaihtelee olemattomasta kohtalaiseen. Sen maku on kuitenkin aivan omassa sarjassaan. Vertaisin sitä lähinnä makeudessaan luumuun. Ei missään tapauksessa mitään, mitä useimmat täällä ovat koskaan maistaneet! Jos Chilacaa saisi kaupan hyllyiltä, en epäröisi hetkeäkään ostaa! :)

Poblano (Mulato) on edelliselle läheistä sukua ja samalla tutun paprikamme kaukainen kantaäiti. Se voi Chilacan tavoin olla jopa tuleton, tai joskus yllättävänkin vahva (harvoin) - mutta etenkin tummimmissa muodoissa (mulato) tuo lakritsisen luumumainen uskomattoman herkullinen maku hakkaa paprikan 11-0.

Aji Panca (Aji Brown) on harvinainen ja kasvatettavana aika haastava chinense, jonka aromi ja maku ovat aikalailla edellisten kaltaisia, eli luumumaisen makeita, mietoja ja herkullisia.

Mirasol (annuum) on yksi suosikeistani. Meksikon ihmeitä tämäkin. ;) Makea, herkullinen, melko mieto chli. Arvelen, että eurooppalaiset "Hungarian Hot Wax" lajikkeet on jalostettu pitkälti juuri Mirasolista.

Aji Amarillo ja Aji Rojo ovat suurta herkkua, ja samalla Perun seudun käytetyimpiä chilipaprikoita. Täällä niistä ei jostain syystä ole innostuttu... En vain ymmärrä, miksi. Mahtava maku niin raakana kuin kypsänä ja helppohoitoisia, joskin suurikokoisia ja toisinaan myöhäisiä kasveja.

Brasilialainen Starfish on aivan upea chili! Se on kieltämättä kasvina eräs suurimmista koskaan näkemistäni, ja siten todellinen haaste jopa kasvihuoneille. Mutta se maku... Hedelmä on reunoilta mieto, makea, aivan omenan makuinen. Ja aivan keskeltä sitten löytyykin potkua..! Ainutlaatuinen chili! :)

Baccatumeissa on joitakin yhteisössämme lähes tuntemattomia aarteita. Katsokaapa Infernon sivustoa ajan kanssa! Siellä on aivan uskomattoman maukkaita, toisinaan myös erikoisia huippuharvinaisia lajikkeita mm. Ecuadorista. Uskallan sanoa kokemuksesta, että pelkästään Infernon tietosivut tarkkaan selaamalla voi löytää chiliharrastuksen kannalta aivan uskomattomia yllätyksiä! Monet niistä ovat kieltämättä äärimmäisen harvinaisia ja joitakin ei enää löydy yhteisöstämme. Mutta monia myös löytyy. Joten: jos löydätte jotain mielenkiintoista, kannattaa kysäistä privaattimailina vaikka minulta...

Sitten ovat tietenkin kaikki villichilit..!

Capsicum praetermissumin yleisimmät muodot ovat aivan totaalisen mahtavia kasvatettavia! Uskomaton aromi, väkevä tulisuus ja keskimäärin helppo kasvatettavuus ovat yksi avain chilionneen. :) Siinä pitää vain varoa yhtä asiaa: kaikkien "osittain jalostettujen villichilien" lailla, praetermissumista löytyy myös tieteellisesti mielenkiintoisia, mutta kotikasvattajalle harmaita hiuksia tuottavia aidosti villejä muotoja...

Capsicum chacoënse Argentiinan tienoilta on edellisen tavoin osin ihmisen jalostama, mutta pohjimmiltaan yhä villi chili. En pitäisi sen makua aivan praetermissumin veroisena, eikä se ole yleensä läheskään yhtä tulinen, mutta monille ihmisille juuri nämä asiat saattavat olla se juttu! Kasvi kun on villichileistä selvästi helpoin ja tuottoisin kasvatti. Kaunis chaco ei ole, mutta sen kanssa on vaikea epäonnistua! :)

Capsicum eximium/cardenasii on vain Bolivian vuoristossa tavattava villichili, joka on läheistä sukua monin tavoin mystiselle Rocoto-paprikalle (capsicum pubescens). Jossain näiden lajien/lajikkeiden tieteellisesti hyvin epäselvässä välimaastossa on syntynyt aivan uskomattoman hieno chililajike, jota on kutsuttu harrastajien toimesta "Rocopica" nimellä, mutta nyttemmin myös kotiseutunsa Bolivian aidolla nimellä "Ulupica".

Tämä, tieteellisesti hyvin kiistanalainen ja epäselvä puolivilli chili, on monin tavoin ehkä hienoin koskaan kohtaamani chilipaprika. Sen marjojen maku, aromi ja tulisuus ovat omaa luokkaansa. Kuivattuina nämä pyöreät marjat tuottavat loistavan mausteen, jonka kaltaista ei muualta voi löytää.

Omat kaksi kasviani ovat jo vanhoja, mutta vaikka mitä ötököitä tai muita katastrofeja sattuisi vuosien mittaan, nämä Ulupicat jaksavat. Ja aina, uuden kevään tullen, luvassa on lukemattomia kauniita violetteja kellokukkia ja ainutlaatuisen mahtavia hedelmiä! :)

Villeistä puhuessa on toki pakko mainita myös villit annuumit, joista aidosti villit yleensä kulkevat nimellä "Tepin" ja puolivillit nimellä "Pequin" (tai joskus: Bird's Eye).

Nämä villit annuumit ovat sinänsä hienoja ja erittäin sitkeitä kasveja. Ne voivat elää useita vuosikymmeniä ja kasvaa kiusallisen suuriksi. Tepinin pienen marjan tulisuus ja aromi ovat... mahtiluokkaa. Aivan perkeleellisen tulista tavaraa, usein. Mutta kuivattuna ensiluokkaista maustetta ruoanlaittoon.

Näitä kaikkia voi miettiä seuraavaksi satokaudeksi... :)  Nämä kun eivät ole ihan sitä yhteisömme normaaleinta "kasvatuskantaa". Mutta mukavia yllätyksiä löytyy... yllättäen, yllätyksistä! ;)

Icaros

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - heinäkuu 31, 2009, 00:50:18 apNämä villit annuumit ovat sinänsä hienoja ja erittäin sitkeitä kasveja. Ne voivat elää useita vuosikymmeniä ja kasvaa kiusallisen suuriksi. Tepinin pienen marjan tulisuus ja aromi ovat... mahtiluokkaa. Aivan perkeleellisen tulista tavaraa, usein. Mutta kuivattuna ensiluokkaista maustetta ruoanlaittoon.

Joskus viime vuonna ollessani huomattavasti nykyistä kokemattomampi kaverini tarjosi pieniä punaisia chilejä muovipussista jossa luki "Long Pequin, C. Annuum, 8/10". Hän oli saanut nuo kaveriltaan eikä ollut maistanut yhtäkään. Tuumin sitten että "No jos habaneron kestän, eiköhän tuollainenkin mene ongelmitta" ja kohta sainkin katua. Ensiksi chili maistui miellyttävän makealta, mutta nielaisun jälkeen iski aivan käsittämätön polte. Sitten tajusin etten ollut syönyt yhtään mitään koko päivänä ja polte siirtyi vatsaan. Lopulta tuo tunne katosi yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin, mutta opinpahan että ensi kerralla suhtaudun hieman kunnioittavammin noihin :)

Tuo ettei täällä monia mielestäsi loistavia chilejä kasvata lähes kukaan on oikeastaan aivan ymmärrettävää. Lemon Dropin ja kumppaneiden siemeniä on todella helposti saatavilla ja niitä kasvaa lähes jokaisella joten aloitteleva kasvattaja kuulee väkisinkin hyvin paljon niistä. Tuon takia sellainen on helppo valinta itsellekin. Tällä tapaa kasvi pysyy suosittuna ja ilmiö tavallaan ruokkii itseään. Vaikka kokeneen kasvattajan näkökulmasta tämä saattaa vaikuttaa hieman tylsältä kun kaikilla on ne samat baccat, aloittelijalle nekin ovat uusia tuttavuuksia. Eivätköhän muutkin lajikkeet kuitenkin ala yleistyä kunhan joku ensin kehuu niitä kovasti ja sitten pistää siemenet jakoon.

Hombre

En voi yhtä tiettyä nostaa kyllä ylitse muiden,
mutta joitakin on jotka ovat herkkuani.
Baccatumeista voisin listata tällä kokemuksella:
Starfish
Pi441551
Aji Pineapple
Pi260567

Annuumeista
Serrano
Palermo Sweet

Chinenseistä
Fatalii


"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

MasaT

Ei löydy yhtä ja uusia suosikkeja tuntuu tulevan koko ajan lisää mutta viime vuotisista
Baccatumeista;

PI 497974
Heart throp

Annuumeista;
Fresno (sopivan tulinen ja raikas)

Chinenseistä;
Orange habanero (aikas tulinen mutta maku on omaa luokkaansa! :P).

wille

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - heinäkuu 31, 2009, 00:50:18 ap
Aji Panca (Aji Brown) on harvinainen ja kasvatettavana aika haastava baccatum, jonka aromi ja maku ovat aikalailla edellisten kaltaisia, eli luumumaisen makeita, mietoja ja herkullisia.


Onko sulla Inferno ollut Aji Brown (Panca) - niminen bacca? Kovasti väittävät chinenseksi tuota. Omassa kasvissani (siemenet Fataliilta) on täysin yksiväriset kukat. Ei mitään täpliä tai muuta baccalle tyypillistä. Yhden vahingossa irronneen, raa'an hedelmän makukin oli chinenselle ominainen... vai liekö placeboa...  ;)

Tämä Aji Brown on ollut erittäin helppo ja satoisa kasvi. Yhtään kypsää podia en ole vielä saanut. Podeista vaikuttaisi tulevan melko kookkaita.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: wille - heinäkuu 31, 2009, 22:36:51 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - heinäkuu 31, 2009, 00:50:18 ap
Aji Panca (Aji Brown) on harvinainen ja kasvatettavana aika haastava baccatum, jonka aromi ja maku ovat aikalailla edellisten kaltaisia, eli luumumaisen makeita, mietoja ja herkullisia.


Onko sulla Inferno ollut Aji Brown (Panca) - niminen bacca? Kovasti väittävät chinenseksi tuota. Omassa kasvissani (siemenet Fataliilta) on täysin yksiväriset kukat. Ei mitään täpliä tai muuta baccalle tyypillistä. Yhden vahingossa irronneen, raa'an hedelmän makukin oli chinenselle ominainen... vai liekö placeboa...  ;)

Tämä Aji Brown on ollut erittäin helppo ja satoisa kasvi. Yhtään kypsää podia en ole vielä saanut. Podeista vaikuttaisi tulevan melko kookkaita.


No, eipä ole tosiaan ollut! =D  Kiitos huomautuksesta ja anteeksi ajatuspieruni... Eräs ylivoimaisesti erikoisimpia chinensejähän tuo todella on. Korjaan samalla tuon hätäisesti väsäämäni aiemman kommentin. Koskaan ei pitäisi puoliunessa kirjoitella mitään - kuten nytkin on asia... :)

wille

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 01, 2009, 02:51:11 ap
Lainaus käyttäjältä: wille - heinäkuu 31, 2009, 22:36:51 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - heinäkuu 31, 2009, 00:50:18 ap
Aji Panca (Aji Brown) on harvinainen ja kasvatettavana aika haastava baccatum, jonka aromi ja maku ovat aikalailla edellisten kaltaisia, eli luumumaisen makeita, mietoja ja herkullisia.


Onko sulla Inferno ollut Aji Brown (Panca) - niminen bacca? Kovasti väittävät chinenseksi tuota. Omassa kasvissani (siemenet Fataliilta) on täysin yksiväriset kukat. Ei mitään täpliä tai muuta baccalle tyypillistä. Yhden vahingossa irronneen, raa'an hedelmän makukin oli chinenselle ominainen... vai liekö placeboa...  ;)

Tämä Aji Brown on ollut erittäin helppo ja satoisa kasvi. Yhtään kypsää podia en ole vielä saanut. Podeista vaikuttaisi tulevan melko kookkaita.


No, eipä ole tosiaan ollut! =D  Kiitos huomautuksesta ja anteeksi ajatuspieruni... Eräs ylivoimaisesti erikoisimpia chinensejähän tuo todella on. Korjaan samalla tuon hätäisesti väsäämäni aiemman kommentin. Koskaan ei pitäisi puoliunessa kirjoitella mitään - kuten nytkin on asia... :)


Eipä mittään. Tämä kasvihan tosiaan mainitaan monesti c. baccatumina, eli ajattelin josko siinä kuitenkin olisi jotakin perää - kenties samalla nimellä kulkeva baccatum sekoittamaan lajikepakkaa entisestään...  ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Herra 47

hmmm... mikähän tämä aji brownina kasvattamani sit mahtaa ollakaan  ??? annuumilta vahvahvasti vaikuttaa



ja kukka
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

wille

^Samalta näyttää omanikin. Siemenet Fataliilta. Noh, kunhan tuota pääsee kypsänä maistelemaan.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Aji Inferno

Jokin annuumhan tuo, vaikea arvata mikä. Aji Brown se ei ole, ellei sitten silläkin nimellä ole maailmalla ihan mitä sattuu... :(  Mutta ehkä tuo on hyvä, mikä liekin.

wille

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 04, 2009, 23:09:19 ip
Jokin annuumhan tuo, vaikea arvata mikä. Aji Brown se ei ole, ellei sitten silläkin nimellä ole maailmalla ihan mitä sattuu... :(  Mutta ehkä tuo on hyvä, mikä liekin.


Ainakin helppo ja satoisa...  ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Herra 47

kunhan kypsyy niin sit sen tietää oliko hyvä :)

jotenkin tuntuu että saattaa jokin mehikon suuntaan oleva olla... kun niitä laitoin kans ja jos oon jotenkin taas onnistunut sekoittamaan laput niin..
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)