lokakuu 06, 2024, 02:15:34 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Toleranssi

Aloittaja Flame, syyskuu 04, 2009, 11:29:12 ap

« edellinen - seuraava »

Flame

Paljon on keskustelua siitä kuinka ihmiset ovat siirtyneet chilihommassa aina vaan "kovempiin aiheisiin", mutta aloin tossa miettiä, että miten nopeasti toleranssi yleensä kehittyy? Osaakohan kukaan valaista asiassa? 

Starwhite

Sitä nopeammin mitä kovempia käytät. Yksilöllisiä eroja on tietenkin aina ja toleranssi myös katoaa käytön vähetessä.

tonttu

Näin syksystä varsinkin huomaa hyvin, kun tekee jotain säilyvää herkkua ja pyrkii tekemään siitä niin tulista, ettei heti menis... Noh siinähän käy niin, että siihen tottuu, ku tekee mieli herkkua. Nimimerkillä puoli purkkia paholaisen hilloa jo mennyt :-) 4 päivää siihen meni. Ajatus, jotta tosta jouluun asti :-P

TunturiTiger

aika nopeesti näemmä toleranssi kehittyy. pari viikkoa sitten vaimo ei sietänyt juuri mitään paprikaa tulisempaa mutta nyt se söi jalapenoa kilpaa pojan kanssa.  ;D kaupat on kiinni joten huomen aamulla ei syödä jugurttia..
kuukausi sitten laitoin eukolle ja pienemmälle likalle ruokaan ihan minimaalisesti murskattua apachee. itte en edes maistanu kyseistä määrää mutta likka ja eukko huomas sen lisääntyneenä hikoiluna.

ridges

Itselle kävi niin että kun maistelin nagoja pää punaisena yhtenä iltana niin toleranssi nousi käsittämättömän korkealle. Seuraavana huomasin että kaikki "very hot" salsat ja jalapenot olivat hävittäneet tulisuutensa täysin. Tuore habanero meni leivänpäällä ilman kummempaa kihelmöintia ja myös yleinen kipukynnys oli selkeästi noussut. Melkein kuin olisi ollut joku lievä puudutus päällä. Lisäksi oli energinen ja pirteä olo. Viikossa toleranssi oli palannut jo "normaalille" tasolle. Mahtavaa tavaraa nää chilit. ;D
Chiliyhdistyksen jäsen numero 810

ottulo

Mites sitten vatsan toleranssi? Söin tuossa ekan oman Lemon Dropin, raakana kylläkin. Puolikkaan pienehköstä podista syötyäni alkoi poltella aika hyvin, mutta meni suht nopeasti ohi. Hetken aikaa maistelin vain pieninä paloina, mutta sitten vetäisin lopun podia kerralla. Ei se suussa niin paljon poltellut, vaikka pureksin tarkoituksella vähän kauemmin... Hetken päästä alkoi vatsassa polttaa sen verran kovin, että hetken jo pelotti, mutta onneksi meni ohi tuokin viidessä minuutissa.

Kasvaako vatsan toleranssi myös, kun noita syö? Vaikuttaako se, kuinka pitkään pureskelee?
Esim. jos hotkii haban muutamalla puraisulla, niin ikään kuin "säästää" kapsaisiinin ja myös poltteen vatsaan, mutta jos jauhaa sitä minuuttikaupalla suussa, ei vatsassa sitten enää huomaakaan mitään.

MasaT

Itsellä on kohtalainen toleranssi mutta haluaisin kyllä pistää tämän nagan tulisuuden romukoppaan!
Nämä liikkeellä olevat nagat ei voi olla maailman tulisimpia chilejä. Poltekin häipyy jo vartissa!
Kasvatin tänä kesänä habaneroa , jonka piti olla Habanero peach muttei kyllä pitänyt paikkaansa!...
Podeista tuli tuollaisia kirkkaan punaisia ja kun yleensä kokeilen tulisuutta pistämällä chiliä kuuman kaakaon sekaan, niin kyllä tämä kaakao jäi juomatta!!
Olisko lajike sitten Red savina, en tiedä. Mutta jos joku vielä sanoo, että on hyvä toleranssi, niin voin kyllä lähettää maistiaisia nyt, kun sato on vielä käsittelemättä.! Yv,tä vaan. :P :o

ridges

Lainaus käyttäjältä: MasaT - syyskuu 06, 2009, 08:35:39 ap
Itsellä on kohtalainen toleranssi mutta haluaisin kyllä pistää tämän nagan tulisuuden romukoppaan!
Nämä liikkeellä olevat nagat ei voi olla maailman tulisimpia chilejä. Poltekin häipyy jo vartissa!
Kasvatin tänä kesänä habaneroa , jonka piti olla Habanero peach muttei kyllä pitänyt paikkaansa!...
Podeista tuli tuollaisia kirkkaan punaisia ja kun yleensä kokeilen tulisuutta pistämällä chiliä kuuman kaakaon sekaan, niin kyllä tämä kaakao jäi juomatta!!
Olisko lajike sitten Red savina, en tiedä. Mutta jos joku vielä sanoo, että on hyvä toleranssi, niin voin kyllä lähettää maistiaisia nyt, kun sato on vielä käsittelemättä.! Yv,tä vaan. :P :o


Kyllähän miedoistakin paprikoista saa "jalostettua" yllättävänkin kipakkaa kamaa. Esim kirvahyökkäys/kylmyys/tauti ainakin mun kokemuksen perusteella vaikuttavat odotettavissa olevaan tulisuuteen. Itselle kävi niin kaupasta ostettu "mieto pepperonipaprika" nimeltä Lombardo "jalostui" niin tuliseksi että kaupasta ostetut habanerot ei enää paljoa pelottaneet.
Chiliyhdistyksen jäsen numero 810

ridges

Lainaus käyttäjältä: Noseless - syyskuu 06, 2009, 00:24:54 ap
Mites sitten vatsan toleranssi? Söin tuossa ekan oman Lemon Dropin, raakana kylläkin. Puolikkaan pienehköstä podista syötyäni alkoi poltella aika hyvin, mutta meni suht nopeasti ohi. Hetken aikaa maistelin vain pieninä paloina, mutta sitten vetäisin lopun podia kerralla. Ei se suussa niin paljon poltellut, vaikka pureksin tarkoituksella vähän kauemmin... Hetken päästä alkoi vatsassa polttaa sen verran kovin, että hetken jo pelotti, mutta onneksi meni ohi tuokin viidessä minuutissa.

Kasvaako vatsan toleranssi myös, kun noita syö? Vaikuttaako se, kuinka pitkään pureskelee?
Esim. jos hotkii haban muutamalla puraisulla, niin ikään kuin "säästää" kapsaisiinin ja myös poltteen vatsaan, mutta jos jauhaa sitä minuuttikaupalla suussa, ei vatsassa sitten enää huomaakaan mitään.


Vatsan toleranssi kasvaa kyllä myös mutta oman kokemuksen mukaan suu tottuu vatsaa ennen. Vetelin tossa nagojen jälkeen chilikaupan löyly kastiketta pari ruokalusikallista ja ihmettelin ku ei suussa mitään poltetta tunnu, vaikka etiketti pirullisen tulista lupailee. Kymmen minuutin kuluttua vatsaa alko polttaa niin paljon että alkoi jo huolestuttaa että mikä vatsahaava nyt rupes oireilemaan. Pari lasillista maitoa helpotti kuitenkin tilannetta nopeasti. Toinen jännä juttu tossa toleranssin kasvussa on se että vaikka suuta ei polta niin hiki kyllä nousee kivasti pintaan. Näin ainakin siis minulla.
Chiliyhdistyksen jäsen numero 810

Starwhite

Ihan yleinen ilmiö taitaa olla että suussa ei enää tunnu, hiki nousee ja vatsasta alaspäin polttelee helvetintulet.

Minbaari

Lähinnä toivoisin sen alapäässä sijaitsevan reijän toleranssin kasvavan, koska kyllä sen suun ja mahan polton kestää paremmin kuin sen joka aamuisen reijän polton/kirvelyn. Ja toi Löyly kastike tosiaan laittaa enemmän hikoiluttamaan kuin polttamaan. Mutta kyllä sekin siis polttaa..
#816

axo

Lainaus käyttäjältä: MasaT - syyskuu 06, 2009, 08:35:39 ap
Itsellä on kohtalainen toleranssi mutta haluaisin kyllä pistää tämän nagan tulisuuden romukoppaan!
Nämä liikkeellä olevat nagat ei voi olla maailman tulisimpia chilejä. Poltekin häipyy jo vartissa!


Ite oon kanssa ihmetellyt kun oon lueskellu ihmisten kommentteja tuosta nagasta tyyliin et: heitin just puolikkaan nagan helttaan, oli aika tulista. Ite kasvatin viime kesänä nagaa, ei ois tullu mieleenkään ottaa puolikasta, sehän ois menny kielestä läpi suoraan. Ja noita habaneroja tuli rouskittua sillon aika huolella, mut ei ne oo mitään verrattuna eteläparvekkeella kasvaneisiin nagoihin.

jeQQ

Jep. Itte söin 1/3 isosta fataliin nagasta ja voi perse viekööt, mikä polte. Litra jugurttia meni parissa minuutissa ja poltetta koitettiin huuhdella ties sun ja millä..

TurboPuberteth

Lainaus käyttäjältä: Minbaari - syyskuu 06, 2009, 21:50:21 ip
Lähinnä toivoisin sen alapäässä sijaitsevan reijän toleranssin kasvavan, koska kyllä sen suun ja pötsin polton kestää paremmin kuin sen joka aamuisen reijän polton/kirvelyn. Ja toi Löyly kastike tosiaan laittaa enemmän hikoiluttamaan kuin polttamaan. Mutta kyllä sekin siis polttaa..
Samoilla linjoilla täälläkin  :D

Viltsu777

Luulis kyllä, että eroja varmasti on ja just "kotona" kasvatetun eduksi. Kyllä sitä nyt kaiken järjen mukaan kun oikeen vauhdilla kasvatetaan vesiviljelyllä ja teholannoituksella että saadaan tavara pihalle ja jakeluun, niin sellaiset chilit jäisivät tulisuudessa rauhassa kotona vaikka mullassa kasvaneista jälkeen että ropisee.
Tietysti täytyy täytyyhän ne olosuhteet olla hyvät siellä "kotonakin", että se tulisuus ja maku kehittyyy.
Monihan on ainakin multakasvatettujen makua kehunut vesiviljeltyjä paremmaksi, poikkeuksiakin tietysti on.

Eikö se Red Savinalla pöytää pyyhkinyt "ensimmäinen" Naga löytynyt just jostain tyyliin paskahuusin takaa, vai oliko toi vaan joku läppä.

OT killer: Oma toleranssi on ainakin kehittynyt ihan mukavasti ja nyt tuntuu siltä, että enemmän protestoi tuo pakki, kuin suu tulisuuttaa vastaan. Hanurikin kohtuu tulessa skeidalla käynnin jälkeen, mutta sekin ilmiö lieventynyt huomattavasti viime aikoina. Kuhan sais tuon pakin kestämään pikkuhiljaa paremmin.
#758

Ryhis

Ja nopsaan se toleranssi häipyykin. Viikon espanjanmatkan jälkeen habatabakin oli liian tulista, nyt parin viikon "käytön" jälkeen sitä voi lisätä annokseen jo ruokalusikalla mitattavia määriä.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Ryhis

Ei se toleranssi tunnu kehittyvän. Kokonaisina syödyt aji cristalit saavat edelleen polvilleen ja rukoilemaan kaikkia tunnettuja pyhimyksiä.

Ehkä olen chilinsyönnissäkin krooninen alisuoriutuja?
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

biblo

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - lokakuu 02, 2009, 20:26:50 ip
Ei se toleranssi tunnu kehittyvän. Kokonaisina syödyt aji cristalit saavat edelleen polvilleen ja rukoilemaan kaikkia tunnettuja pyhimyksiä.

Ehkä olen chilinsyönnissäkin krooninen alisuoriutuja?


Sama täällä.
"Grow food, not lawns"

Starwhite

Kauan siinä menee jos toleranssia kasvattaa miedoilla. Pari nagaa naamariin päivittäin niin kohta on tolet katossa  ;D

Kilp

Eihän tuo toleranssin hidas kehittyminen välttämättä huono asia ole, mielestäni se riippuu ihan siitä miltä kantilta asiaa katsoo.

Itse olen tarkoituksella jättänyt vielä Nagat kaupan hyllyyn. Siirrytään tulisempiin lajikkeisiin/mausteisiin/sooseihin sitä mukaa, kun toleranssi hiljalleen nousee ja miedot eivät enää ruanlaitossa aja asiaansa. Olisihan se valitettavaa, jos ensi kesänä omasta sadosta *koputtaa puuta* ainoastaan Nagat antaisivat tarvittavan potkun ja muut miedommat lajikkeet jäisivät tämän takia ikään kuin huomiotta. Se jos tie Aji Cristalleista Naga Morichiin muodostuu pitkäksi, ja pitää sisällään mahdollisimman monta eri makuista sekä tulista lajiketta, kuulostaa minusta ihan hyvältä matkasuunnitelmalta :P