tammikuu 10, 2025, 21:53:53 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Minbaarin hieman villi 1.kausi

Aloittaja Minbaari, marraskuu 26, 2009, 13:00:05 ip

« edellinen - seuraava »

Minbaari

Lainaus käyttäjältä: wille - elokuu 26, 2010, 11:44:26 ap
Otitkos muuten PI 585273:sta siemenet jemmaan? Voisin haluta muutaman, josko tota laittais taas ensikaudelle...  ;)

Täälläkin saisi tota satoa kypsyä vähän enemmän niin voisi sitten ruveta sitä miittinkiä tsuumailemaan.


Oon ottanut talteen niitä riittää kyllä! Ja miitin suunnittelua voisi alkaa työstämään kun alkaa tulla ajankohtaiseksi.
#816

Minbaari

Aloitetaan ihan hirveällä kuvalla, mutta siitä joku tarkka silmäinen näkee missä meillä mennään. Eli siinä sisällä kasvavien pink habaneron ja "congon" latvoja, jotka ovat kohtuu täynnä kukkia, nuppuja ja raakileita. Toista kierrosta aloittelevat tai "congon" kohdalla voisi sanoa että jatkaa jatkumistaan. Näitä on tullut enemmän kuin tarpeeksi.

Tänään roudasin Red peruvian rocoton sisälle koska sen suojaaminen hallaharsolla olisi ollut hieman vaikeaa.

Siinä se vasemmassa nurkassa kököttää ja kohdistin muutaman eslin kukkaryppäitä kohti. Pieniä raakileita tässä on jo 3.

Alkaa parvekkeella olemaan kohta jo tilaa liikkua.

Aloitin, tai siis olin jo aikaisemmin suunnitellut ekaa bonchi kokeilua. Kohteeksi pääsi sopiva rääkätty kaupan habaneropuska, joka on koko elinikänsä (yli 1v) elänyt tässä pienessä ruukussa. Se on palanut, paleltunut, kuivunut ja kärsinyt ötököistä. Sopiva siis tähän hommaan.

Juuria siinä on.. (joo)  ;)

Pienen "rimmailun" jälkeen.. Tämän kuvan ottamisen jälkeen leikkelin vielä vähän lisää.

Juuristo taitaa kaivata käsittelyä vielä. En mie näist mitään ymmärrä..  ::)

Loppuhuipennuksena Gojimarja meinaa tehdä satoa!!!  ;D
#816

Minbaari

Oli viime yönä parvekkeella pikkuisen kylmä. 1,6 astetta oli ollut kylmimmillään, mutta chilit eivät olleet kärsineet lukuunottamatta muutamaa nagan ja 7podin latvaa. Hallaharsosta siis on apua. Kypsyminen on vaan niin hidasta kylmän sään takia, että mietinkin pitäisikö tehdä jotain radikaaleja toimenpiteitä..
#816

Minbaari

Kasveja raahattu sisälle erinäisiin paikkoihin, koska satoa on niin paljon oksilla ja tahdon ne mielellään kypsänä syödä. Starfish pääsi keittiön ja eteisen väliseen nurkkaan johon ei valoa paljon tule, mutta onpahan lämpimämpi kuin lasittamattomalla parvekkeella.

Trinidad scorpion morouga blend keittiön nurkassa. Tämä on kivannäköinen puunmallinen huonekasvi.

Aji white wax olohuoneen nurkassa. Tässä ekat podit alkaneet vaihtaa väriä. Minun mielestä tämä lajike on maukas vihreänäkin. Maku on omintakeisen kirpeä.


Tulihan taas vehreää sisälle kun toi kasveja ikkunalaudalle.

Aji Benito. Kaamea risukasa, mutta satoisa.

Se oikea 7pot/pod. Näitä kypsyy silleen että tulista riittää koko talveksi ja varmasti sen jälkeenkin.

C.lanceolatum kukkii ahkeraan ja muutamia uusia podinalkuja olin näkevinäni.

On siinä kivat kukat.

Podi on pienehkö.


Red peruvian rocoton siirtäminen sisälle oli oikea päätös. Podeja kehittyy hyvällä prosentilla joka tietää herkkuja joulupöytään.. Tai ehkä jo vähän aikaisemmin.  ;)
Kaikki kasvit ei sisälle mahtunut joten harsojen alla ulkona ovat vielä: Naga morich, Champion, Tepin, PI 441551 f4, Ulupicat ja PI585273. Tepinin ajattelin siirtää uuteen ruukkuun, jotta saan palautettua vaivaiset vuoden lainassa olleet ruukut takaisin omistajalleen..  ::)
#816

tulimies


Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Minbaari - syyskuu 04, 2010, 16:18:47 ip
Red peruvian rocoton siirtäminen sisälle oli oikea päätös. Podeja kehittyy hyvällä prosentilla joka tietää herkkuja joulupöytään.. Tai ehkä jo vähän aikaisemmin.  ;)

Mittaile sinäkin noita Chilemanin kisaan. http://www.thechileman.org/fat_rocoto.php
Eipä ne ole pakko olla kypsiäkään, elleivät kysy lokakuun aikana. Näytetään niille, että Suomessa kasvatetaan chiliä.

Minbaari

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - syyskuu 08, 2010, 23:05:20 ip
Lainaus käyttäjältä: Minbaari - syyskuu 04, 2010, 16:18:47 ip
Red peruvian rocoton siirtäminen sisälle oli oikea päätös. Podeja kehittyy hyvällä prosentilla joka tietää herkkuja joulupöytään.. Tai ehkä jo vähän aikaisemmin.  ;)

Mittaile sinäkin noita Chilemanin kisaan. http://www.thechileman.org/fat_rocoto.php
Eipä ne ole pakko olla kypsiäkään, elleivät kysy lokakuun aikana. Näytetään niille, että Suomessa kasvatetaan chiliä.


Ajattelinkin osallistua kisaan jahka ne kasvavat kokoa lisää. Nyt suurimmat ovat vasta viinirypäleen kokoisia. Eli lokakuuko on vielä aikaa ilmoittautua tuohon kisaan?
#816

Chilivaari

Lokakuun loppuun on aikaa.
Suosittelen kuitenkin ilmoittautumista mukaan vaikka heti. Nyt vielä voi päästä hyville sijoituksille, kun etelä-eurooppalaiset eivät ole saaneet rocotojaan kypsiksi. Ota tavoitteeksi vaikka paras ruotsalainen, joka on tällä hetkellä 3 cm, hedelmän ympärysmitta siis. Ruotsalaisen lyöminen on finnelle riittävä tavoite minusta.

Minbaari

Ei vielä uskalla tuulettaa, mutta Tepin sitkeästi yrittää tehdä podia tästä:


Parin päivän lämpöaalto teki sen parvekkeella, että nagat aloitti joukolla värinvaihdon! Kuvassa ei näy kuin puolet kasvista, mutta voisi sanoa että nagaa riittää talveksi mainiosti!  :D


Sisälle siirretty Oranssi habanero on myös innostunut vaihtamaan väriä!


Voisi sanoa, että vaikka satoa on jo kerätty pitkin kesää niin varsinainen pääsato on vielä kypsymässä puskissa. Ja sitä tulee riittävästi...  8)
Pakkasessa minulla on jonkin verran Penalta ostettua kamaa, vaikka chiliä olisi tullut riittävästi omista puskista. Chiliä kun on niin kiva syödä ja parempi överit kuin vajarit. Harmittaisi jos loppuisi kesken.  ;)
#816

Minbaari

Vasemmalta lähtien: Orange habaneroa, PI441551 f4, "congo", PI585273, naga morichia, 7podia, championia, aji benitoa ja pari aji white waxia


Kuvasta puuttuu vielä muutama Trinidad scorpionin morouga blendin podi. Vielä jäi satoa oksille roikkumaan kohtalaisesti, joten puskia ei saa vielä heittää talviteloille.
#816

Minbaari

syyskuu 21, 2010, 01:35:38 ap #270 Viimeisin muokkaus: syyskuu 21, 2010, 01:42:28 ap käyttäjältä Minbaari
Parvekkeella tein pientä siivousta jonka vuoksi Champion ja PI441551 lensivät roskikseen. Ensiksi keräsin niistä tietenkin loput raakileet kypsymään sisälle. Tepinin siirsin uuteen ruukkuun ja kasvi pääsi sisälle. Ulos jäi vielä c.lanceolatum, Ulupica, large ja PI585273.
Sisällä kypsyminen jatkuu. "Congo" kuvassa jatkaa satoamista taukoamatta. Kai tätä nyt voi sanoa congoksi, kun selvä 7pot/pod tämä ei ole. Tulisuus aivan eri luokkaa.

Aji benitoa myös riittää vielä.

Aji white wax ja viimeisiä viedään.

Tepin uudessa ruukussaan.

Nuppuja on perhanasti Tepinissä mutta vain yksi tälläinen.  8)

Red peruvian rocoto pullistuu. Tämän yksilön ympärysmitta 13cm.

Tulee muitakin.

Naga morich päätyi bonchi kokeiluksi. Saa nähä säilyykö hengissä..

Tyhmä kysymys jos joku viisaampi tätä lukee. Niin paksuneeko nuo juuret vielä, vai jääkö ne nyt tuon paksuisiksi mitkä ovat?

Mutta mikäs se siinä? C.lanceolatumin podi vaihtaa väriä. Taidankin saada siitä siemeniä talteen juuri sopivasti Kouvola-miittiin.
#816

wille

Ei paksune juuret ainakaan mitenkään mainittavasti. Toivottavasti jaksaa vielä tosta ponnistaa. Muutaman lehden olisit voinut jättää, niin olisi toipumisprosentti ollut parempi. Mullakin tosin GRIF9345 aikanaan toipui ihan hyvin vaikkei siihen lehtiä pystynytkään jättämään.

Meinaatkos jatkaa kasvilistasi villiinnyttämistä ensikaudelle?  Voisin Kouvostomiittiin tuoda jotain..
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Minbaari

Lainaus käyttäjältä: wille - syyskuu 21, 2010, 09:54:56 ap
Ei paksune juuret ainakaan mitenkään mainittavasti. Toivottavasti jaksaa vielä tosta ponnistaa. Muutaman lehden olisit voinut jättää, niin olisi toipumisprosentti ollut parempi. Mullakin tosin GRIF9345 aikanaan toipui ihan hyvin vaikkei siihen lehtiä pystynytkään jättämään.

Meinaatkos jatkaa kasvilistasi villiinnyttämistä ensikaudelle?  Voisin Kouvostomiittiin tuoda jotain..


Joo katotaan miten Naga selviää, jos selviää. Ensi kaudelle on jo hommattu villejä, mutta pääpaino ei tule olemaan niissä, vaan taidan keskittyä noihin basic lajikkeisiin. Tietysti jos sulla jotain mielenkiintoista on tarjota, niin ainahan sitä voi harkita..  :)
#816

Minbaari

Kyllä anoppi osaa! Hänelle lahjoittamani kaupan chinense tuotti oikein kivasti kasvin kokoon nähden podeja.


Ei mulla yksikään tuon kokoinen puska tehnyt noin montaa hedelmää. Harmi ettei hän osaa hirveästi tulista ruokaa arvostaa, mutta mausteista kylläkin. Sanoin hänelle, että kuivattaa ja jauhaa podit, niin saa loistavaa maustetta niistä. Annoin keväällä anopille myös pistokkaita PI441551 f4:sta, championista ja c.lanceolatumista. Nekin kasvit kukoistavat hienosti, mutta lanceolatum ei tuottanut yhtään podia.
#816

Minbaari

Parvekkeen siivousta ollut tämä päivä ja vielä pitäisi ruukkuja pestä ja chilejä jatkokäsitellä. Pientä alustavaa yhteenvetoa ensimmäisestä kaudesta:

Onnistuin mielestäni varsin hyvin kasvatuksissani ja satoa tuli oikeastaan yli odotusten. Jokaisesta lajikkeesta, lukuunottamatta vielä raakileita kypsyttävistä tepinistä, red peruvian rocotosta ja starfishistä olen saanut mukavasti maistiaisia ja satoa. Kuitenkin toinen ulupica, large kasvini ei tuottanut kuin yhden marjan, joka sekin taisi tippua pois raakana. Kyseinen Ulupica oli se normaali kukkainen versio. Myöskään talvetettu turbo pube ei tuottanut hoidossani yhtään podia. Muuten olen tyytyväinen ekaan kauteeni.

Eniten satoa tuli ehdottomasti sisällä kasvaneesta chinensestä jonka piti olla 7pod, mutta on ilmeisemmin jonkinlainen hybridi. Mahdollisesti jonkin annuumin ja 7podin tai habanero sudden deathin ja 7podin sekoitus. Puskassa roikkuu vieläkin raakileita ja podeja se on tehnyt satoja. Maku ei kuitenkaan ole niin hyvä, että viitsisin kasvin talvettaa. Talvetukseen aioin ottaa tepinin, vaalea kukkaisen ulupica, largen, c.lanceolatumin, naga morichin ja ehkä pink habaneron. Muut kasvit heitän pois heti kun ovat saaneet podinsa kypsiksi tai kyllästyn katselemaan niitä.  :)

Sitten muutama kuva ettei menisi liian tylsäksi:
Viikon takainen kourallinen.

Tänään kerättyä settiä. Raakaa joukossa jonkin verran, mutta kypsytellään sisällä loppuun.

Ulupica, Large. C.cardenasii var.pendulum. Tässä talvetettava kasvini.

Parisenkymmentä podia odottaa vielä värin vaihtoa.

Pakastettuja chilejä, hilloja, säilykkeitä ja jauheita talven varalle. Osa chileistä penalta hommattuja.

Eilen tehty baccatum etikkasäilyke.
#816

MasaT

Nuo piltti-purkit on käteviä! Sain pienellä puhelinsoitolla muovikassillisen purkkeja tänään ! :)

Minbaari

Juu noita piltti purkkeja on meillä ollut liiaksikin. Onneksi nykyään tyttö syö samaa ruokaa kuin mekin, niin ei tule noita purkkeja enään paljoa osteltua. Tai no. Ei hän vielä kaikkia isin ruokia syö, mutta maistaa olen antanut, jotta alkaisi ymmärtää hyvän päälle.. Noi purkkiruoat on aivan kamalan mauttomia, niin tuli kyllä välillä vähän maustettua niitä kuumentamisen jälkeen parempaan suuntaan.
#816

PP

Pilttipurkit on muuten hyviä, mutta eivät välillä sulkeudu tiiviisti ainakaan kuumana, kun tiiviste on pehmeämpi. Kierre on tiivis ja lyhyt, joten pitää olla tarkkana, että korkki menee suoraan.

Minbaari

Tänään tein omenahilloa työkaverilta ja mummolta saaduista omenoista. Tai itseasiassa kolmea erilaista. Yhdestä tein chilitöntä, toisesta Pink habanerohilloa ja kolmannesta Pink habanero+orange habanerohilloa.
Kuva kahdesta jälkimmäisestä:


Sitten kasvatuksista. Valitettavasti ainut Tepinin podi kuihtui ja tippui pois, joten pahasti näyttää siltä, etten Tepinistä saa maistiaisia vielä tänäkään vuonna. Ekat starfishit osoittaa pikkuhiljaa värinvaihdon merkkejä joten niitä pääsee toivottavasti kohta maistamaan. Ensi kauden kasvatuslistaa pitäisi alkaa työstämään piakkoin, koska villejä voisi laittaa jo itämään. Täytyisi nyt vain osata päättää mitkä lajikkeet valitsisi. On meinaan melkoinen runsauden pula.
#816

Minbaari

Muuten omenahilloja tuli n.3,5 litraa, niin joutui ottamaan kellarin kylmäsäilytystilan käyttöön. Ei meinaa enää chilituotokset yhteen jenkkikaappiin upota. Tai siis uppoisi ne, mut muuta ruokaa ei sitten tarvitsisi syödäkään. Ah kohta syödään tacoja ja jälkkäriksi kalat69:n reseptin tapaista juustokakkua.. Kuvaa tulee ehkä, jos jotain jää syömättä..
#816