heinäkuu 05, 2024, 02:40:05 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jewen kausi 2010

Aloittaja jewe, marraskuu 28, 2009, 20:30:10 ip

« edellinen - seuraava »

jewe

Tämä kausi on käytännössä ohi. Vuoden mielenkiintoisin kokeilu oli laittaa rocoto amppeliin ja idea taisi tulla Herra47:ltä helmikuisessa meetissä. Maaliskuussa kun käynnistin kasvihuoneen ja vein pubet sinne niin silloinen vaatimattomin taimi päätyi tavalliseen suht pieneen kukka-amppeliin, sattumalta se oli silloin toinen Manzano Rojo. Joku on sanonut että rocotot tarvii ison kasvualustan jotta tulisi hyvä sato. Ainakin omalla kohdalla tuo ei pitänyt paikkansa sillä pienestä amppelista tuli moninverroin enemmän satoa kuin isoissa ruukuissa kasvaneista ulkorocotoista...kasvatusolosuhteet taisivat olla amppelissa kohdallaan. Tarkoitus oli siirtää tuo amppeli kesällä ulkoterassin kattoon roikkumaan, mutta kun se koko kevään vietti parasta kukoistustaan kasvihuoneessa niin haarat olivat kasvaneet jo niin suuriksi että siirtäminen olisi ollut vaikeaa ilman vahinkoa kasville ja päätin jättää sen huoneeseen.

Olen pohtinut miksi tuo Rojo viihtyi niin hyvin kasvihuoneessa amppelissa, itseasiassa kaikki amppelichilit olivat minulla erittäin satoisia. Huhti-toukokuu oli ihanteellista aikaa amppelirocotolle kun kasvihuoneessa oli viileitä öitä, pidin yölämpötilan vähän alle kymmenessä asteessa ja kukinta onnistui erinomaisesti...tosin ulkorocototkin olivat vielä silloin kasvihuoneessa.

Hellekesänä huone oli välillä aikamoinen pätsi ja rocoto senkuin kukoisti ja samoilla sapuskoilla mentiin kuin muidenkin kasvien kanssa. Amppelimanzano kasvoi kuitenkin samassa paikassa ja valo-olosuhteissa maaliskuun puolivälistä marraskuuhun asti. Taisi Chilivaari aikanaan sanoa ettei rocotoja parane siirrellä kukinta-aikana ja tätä ei ainakaan siirretty kuukausiin.

Amppeli Manzano Rojosta tuli ihan komea sato ja ainoa chili jonka tuotto tuli kirjattua ylös.
61 podia ja painoa 2469g, kolme kesäistä podia on vielä kasvissa ja 3-4 podia meni matojen suuhun. Kertaakaan en sitä leikellyt ennenkuin syksyllä ja se haaroikin itsestään. Amppelimanzano on nyt varastossa ja aika ankean näköinen mutta vieläkin on kasvamassa muutamia pieniä podeja syksyn kukinnasta.
                  1.joulukuuta 2009                                       9.tammikuuta                                         6.helmikuuta


        17.3 kasvihuonekausi käynnistyi                               19.maaliskuuta                 


                        7.toukokuuta ja kukinta parhaimmillaan


                  20.kesäkuuta                                              29.elokuuta                                           2.lokakuuta


                                                          21.marraskuuta


Amppelikokeilut jatkuvat ensi kaudella jos vaan taimikasvatus onnistuu. Suunnitelmissa olisi laittaa kasvihuonemanzanojen lisäksi yksi rojo lasiterassille ja toinen ulkoterassille. Lisäksi varmaan joku muukin rocoto amppeliin kasvihuoneeseen kun ilmassa on tilaa ja nyt on amppelikastelujärjestelmäkin kunnossa. Pitää vaan miettiä miten noiden terassirocotojen kastelu kesällä hoituu kun ollaan poissa, mutta siihen on vielä pitkä pitkä aika. :)
 

PP

Minkälainen kastelu sulla on amppelikasveille? Kiinnostaisi kokeilla amppelissa itsekin, mutta se edellyttää automaattikastelua, koska kesällä tulee pari viikon poissaoloa.

jewe

Lainaus käyttäjältä: PP - marraskuu 21, 2010, 21:24:33 ip
Minkälainen kastelu sulla on amppelikasveille? Kiinnostaisi kokeilla amppelissa itsekin, mutta se edellyttää automaattikastelua, koska kesällä tulee pari viikon poissaoloa.


Sivulla 14 tuli esiteltyä tuo tippukastelusysteemi.
Lainaushttp://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6721.260

bluesman

 Hieno historiikki. Eli voimme todeta monta totuutta rocotojen kasvatuksesta vain osin tosiksi. Kasvarin katosta roikkuessaan on tuuletus kai myös melko hyvä ja uskoisin lämpötilan olevan kuitenkin kuumallakin kelillä kohtuullinen?
Mulla oli amppelissa Chilivaarin Habanero joka piti katonrajasta, yksi tomaatti joka tuotti hyvin ja C.annuum Jindungo jonka podeja saa vieläkin kuvata uuteen päiväkirjaan. Kastelin kun muistin, ei ollut tippukastelusysteemiä ja silti voivat oikein hyvin.

PP

marraskuu 21, 2010, 22:11:50 ip #584 Viimeisin muokkaus: marraskuu 22, 2010, 18:19:00 ip käyttäjältä PP
Lainaus käyttäjältä: jewe - marraskuu 21, 2010, 21:51:12 ip
Sivulla 14 tuli esiteltyä tuo tippukastelusysteemi.
Lainaushttp://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6721.260



No nyt muistan tuonkin lukeneeni. Eipä viitsi itse alkaa virittämään toista systeemiä Blumatien lisäksi, mutta niitäkin voisi varmaan soveltaa laittaimalla yhden ylimääräisen säiliön tosi korkealle.

jewe

Blumat hoiti itsellänikin ulkoruukkujen (chilit, tomaatit ja paprikat) kastelun ja toimiva systeemi, oli ennen tippukastelua käytössä kasvihuoneessa mutta systeemi jäi pieneksi eikä tosiaan toiminut amppeleille kun ei ollut tilaa viritellä säiliötä ylös.

jewe

Tämä kausi rupeaa olemaan takana vaikka muutama chili vielä kypsyttelee podeja ja jonkinlaisen yhteenvedon kasvatteluista ajattelin vielä laittaa vaikken mitään lajikekohtaista.
Tämä oli nyt toinen kausi ja jos ensimmäisellä kokeilin jotain helppoja lajeja niin nyt piti sitten kokeilla vähän kaikkea mistä siemeniä oli saanut ja lajeja oli lähes 40 eli ihan liikaa kasvatustiloihin nähden kun taimia oli monesta lajista kaksi niin chilejä oli varmaa 60-70 kpl. Lisäksi kun kasvatan mm.  tomaatteja, paprikoita ja viime talvena vielä kylvin pelargoneja niin taimikasvatuksessa helmi-maaliskuussa oli pitkälti toistasataa tainta jotka olivat noin 10 neliön varastossa kun natikoita ei voinut tänne asuinhuoneistoonkaan tuoda eli ahdasta oli.
Chililajikkeissa oli myös liikaa samankaltaisuuksia (Campane, Bishops Hat, Rocotillo Twins) ja koristechilejä joista ei satoa tullut kerättyä yhtään. (mm. Peruvian Purple, Bassotto ja Riot.

Satoa tuli paljon tai ainakin ihan riittävästi kun taimia oli noin paljon. Varmaan kymmeniä kiloja kuitenkin kun vain jotain tuli punnittua. Syksyllä ei enää tullut paljoa chilejä hoidettua kun kaikki liikenevä aika tuntui menevän satoa käsitellessä, mm. omaa tomaattia meni yli 30 kiloa nagatomaattikastikkeihin eli kymmeniä tunteja tuli vietettyä keittiössä.

Rocotot onnistui ehkä kaikkein parhaiten ja ulkorocotoistakin tuli ihan mukavasti satoa. Kasvihuone taas oli liian täynnä ja monista lajeista olisi voinut enemmänkin saada satoa mutta ei sillä ole väliä kun chilejä tuli kuitenkin enemmän kuin tarpeeksi. Chinensien kasvatus ei taaskaan onnistunut kovinkaan hyvin ja sato kypsyi tosi myöhään joten opettelemista vielä riittää.

Vesiviljelyäkin tuli taas kokeiltua ja oli bubblereita ja pari ebbiä mutta ei innostanut koska ongelmaksi tulee kasvien tukeminen tuossa hydrosorassa kun taimia joutuu siirtämään paikasta toiseen ja vesien vaihtokin on liian hankalaa. Jatkossa mennään varmaan enemmän perinteisillä menetelmillä kun amppeleihin menee aika monta chiliä ja tuo amppelikasvatus onnistui kyllä yli kaikkien odotusten.

Jatkossa kasvatan vähemmän lajeja ja keskityn pääasiassa syötäviin ja hyvin satoa tuottaviin lajeihin, varmaan tulevaisuudessa kasvatan jotain villejä ja koristelajejakin mutta taitaa jäädä nyt ainakin ensikaudelta pois.

Nyt on hyvä päättää tämä päiväkirja kun tänään myös käynnistyi uusi kausi 2011 rocotojen kylvöllä ja uutta päiväkirjaa en ole aloittanut ja taitaa sitten jäädä pois. Tällä kaudella nyt tuli ainakin ahkerasti päiväkirjaakin päivitettyä 30 sivun verran.

Chilivaari

Hieno päiväkirjahan tämä.
Tänne varmaan moni palaa tietoja ja etsimään. Monenlaista sitä on sattunut vuoden mittaan.

bluesman

 Maistelin Peruvian purplea eikä ihan huono ollutkaan, itse asiassa oiva sekä tuoreena että jauheena. Yllätyin kun oli kuitenkin koristeannuumista kysymys.
Harmi jos jätät päiväkirjanteon, oli jännä tapahtumia seurata kun meillä oli melko monta samaa lajiketta kasvatuksessa.

jewe

Lainaus käyttäjältä: bluesman - marraskuu 25, 2010, 22:03:39 ip
Maistelin Peruvian purplea eikä ihan huono ollutkaan, itse asiassa oiva sekä tuoreena että jauheena. Yllätyin kun oli kuitenkin koristeannuumista kysymys.
Harmi jos jätät päiväkirjanteon, oli jännä tapahtumia seurata kun meillä oli melko monta samaa lajiketta kasvatuksessa.


Harmi ettei tullut edes maistettua tuota Peruvian Purplea. Kasvoi vähän muilta syrjässä ja pääsi poditkin nahistumaan joten lensi sitten kompostiin. Oli kyllä nätti pieni pystykasvuinen chili jossa tummat lehdet ja podit.
Ihmekös tuo jos samoja lajikkeita meillä riitti kun sulla oli vähän kaikkea mahdollista kasvamassa, :D ei vaan taidettiin olla samoilla siemenvaihdoilla Moiditeksen kanssa viime vuoden syksynä ja sieltä nuo minunkin koristechilit oli peräisin ja joku sama tomaattikin taisi olla.

Jostain pitää nipistää kun kasvatukset ovat jo ympärivuotisia ja niistä en luovu joten siksi tuo päiväkirja katkolla kuten osittain foorumikin.

Pitänee kiittää kaikkia jotka tätäkin touhua jaksaneet seurata ja kommentoida. :)

jewe

Piti jo laittaa tämä päiväkirja naftaliiniin kun ei enää chileistä tule päivityksiä, mutta laitetaan vielä kuvia vaikka chilituotteista. Kun nyt on ollut vähän ylimääräistä aikaa niin olen miettinyt mitä chilituotteita voisi keksiä vaikka joululahjoiksi ja yksi joka sopii jouluun on tuo chilisuklaa tai paremminkin suklaakonvehti kun syksyllä tuli noita hillojakin tehtyä vaikka mitä sorttia ja ne sopii myös suklaan sisään mitä parhaiten. Tällä viikolla on nyt tullut harjoiteltua noiden konvehtien tekoa ja onnistuu ihan kotikonstein ja suklaamuoteilla saa hyvää jälkeä.
Suklaan olen sulattanut ihan kaupan tuotteesta ja sulaneeseen suklaaseen meni tietysti ripaus nagajauhetta. Tekijämiehet ja naiset valmistaa varmaan suklaankin itse.

Suklaamuotti


Parhaiten tuohon suklaaseen sopii tiiviit marmeladimaiset hillot ja kuvan appelsiinirocotohillo oli liian juoksevaa eikä kunnolla pysynyt suklaan sisällä.


AnanasmandariiniHaroldSt.Barts nagasuklaakonvehti ja sama halkaistuna.


Nuo eri hillot ja suklaa sopivat kyllä mainiosti yhteen ja pitää vielä harjoitella että saa viimeistellyn näköisiä ja jotain koristeitakin voisi noihin konvehteihin miettiä. Ongelmaksi vaan on muodostunut miten nuo saa säilymään jouluun ja joulupaketteihin asti kun on niin hyviä että tulee väkisinkin syötyä lähes saman tien. :D
Suosikiksi onkin tainnut muodostua tuo LemonDropsitruunahillosta tehty suklaakonvehti kuinkas muuten. ;D

kalat69

joulukuu 05, 2010, 20:54:34 ip #591 Viimeisin muokkaus: joulukuu 05, 2010, 21:11:44 ip käyttäjältä kalat69
nyt vaan yksi pikku kymysys, mistäs tuon muotin olet hankkinut, ja kuinkas nuo neliöt on tehty? muotilla nekin tietty, mutta millasella muotilla??? jos täälläkin suklaata aletais tekemään ;)

no joo, nytpä pongasin jo chilimeetti ketjusta, että niitä löytää wikkelä ja kodin ykkösestä ;D ei uuta ku muotti ja suklaakauppaan ;D


2010- 2013 hallituksen jäsen

Kattila

Hienoja konvehteja  :) Varmasti hyvän makuisia. Hyvä joululahjaidea  :D

hessi

Nam....
oliskos mulla jotaina asiaa teillepäin ;)
täytyis itsekkin kokeilla, vaan minulla ei aika riitä mihinkään...
voi kun sais parin viikon vapaan et sais olla kotona....

ps pullot olen kyllä laittanut valmiiksi ja kotona sain tehtyä niille hyvän odottelu paikankin,
kunhan malttia riittää ;)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

bluesman

Hyvä Kari, olisin just kysellyt ihan samaa. Vaikken tykkää makeasta yhtään.... Loistavannäköistä settiä. Huomenna ei kaupat oo auki mutta tiistaina heti muotteja hankkimaan. Hyvä idea Jewe!

jewe

Kas kummaa kävin tuossa saunassa ja kovin nyt oli saanut sillä aikaa huomiota nämä konvehdit, eikös tällaista ollut kukaan ennen sitten kokeillut !

Joo siellä meetissä silloin kyselin olisko jollain tietoa suklaamuoteista ja Hessiltähän tuo vinkki sitten lopulta tuli tänne foorumille. Tuohon Pralinen-suklaamuottisarjaan kuuluu aika monta erilaista muottia ja koko valikoima löytyy tosiaan tuolta Kodin ykkösestä ja tänään bongasin samoja muotteja myös tuosta lähempää Skanssin Anttilasta, siellä oli pienempi valikoima ja tuon neliömuotin ostin sieltä ja hetihän sitäkin piti kokeilla. :D

On muuten tosi käteviä nuo silikonimuotit ja suklaat jähmettyy tuolla ulkolasiterassilla puolessa tunnissa joten pääsee aika pian maistelemaankin. :D

kalat69

ei oo oikein aika riittänyt, mutta jos nyt jostain aikaa ostais niin jos jouluksi edes pari kerkis tekemään ;)


2010- 2013 hallituksen jäsen

Legoinsinööri

Mites tuo marmeladin sisään saaminen käytännössä toimii? Ujutetaanko tavarat vaan muottiin kerroksittain?

jewe

Lainaus käyttäjältä: Legoinsinööri - joulukuu 05, 2010, 23:50:40 ip
Mites tuo marmeladin sisään saaminen käytännössä toimii? Ujutetaanko tavarat vaan muottiin kerroksittain?


Niin se menee, suklaata ensin puoliväliin ja sitten marmeladia keskelle muottia ja taas suklaata. tarkkaa touhua ja pitää olla vakaa käsi. ;)

Legoinsinööri

Pitäs selkeesti tehdä kattava testi käyttäen noissa napeissa ristiin tyyliin:


  • tummaa, valkoista ja maitosuklaata


  • parit eri hillot ja marmeladit kaupasta


  • naga ja aji cristal-jauheet



Mistä tulee parhaat makeiset? :D

Saiskohan noihin väsättyä jotain keksicrispiäkin... Kaikilla ei sentään omatekemiä hilloja löydy  :-\