tammikuu 24, 2025, 22:08:59 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilikaski, kausi 2010

Aloittaja MikaK, joulukuu 21, 2009, 13:29:26 ip

« edellinen - seuraava »

bluesman

 Ota sitten Peruvianista siemenet talteen. Ekoista aivan kypsistä podeista tulee itävin siemen.
Jos mä syön T.scorpionin niin syö sä Brown haba. Sopiiko? Siis kokonainen podi samalla tavalla kuin hippyseed co:n hullu kaveri tekee.

MikaK

Vain jos tarkoitat sitä scorpion isompaa podia, eikä mitään pikkusta ruikulaa  ;D Kuten sanoin ensi käynnillä jugurttia ja jätskiä mukaan kun tietää mikä on edessä. Brown habaa ja kyytipojaksi Congoa sekä jälkiruokana sudden deathiä... Olisiko se siinä?

Nyt kypsyvät peruvianit saa olla ainekin tarpeeksi kauan puskassa kun odottelen soosille purkkia mökiltä että pitäisi olla varmasti kypsiä podeja.

MikaK

Piti hakea Hippyseed co:n kaveri esille ja hyvää settiä. Antoi esimerkki caribean red habasta, minkä kypsymistä myös odottelen. Pitäisikö säästää juhannukseksi Bhut jolokia, brown haba ja caribean red? Mitään viinaa tarvii kun nuo vetäiseen, niin on pönttö sekasin ja huussissa voi olla seuraavana aamuna kivaa.

MikaK

Vaimo keräsi työpaikaltaan kolme kypsää Numex Twilightin ja neljä inca red dropin podia. Numexit halkaisin, otin siemenet ja chilit kuivumaan. Yksi ird piti ottaa ja maistaa. Maku ei hääppöinen, mutta oli yllättävän tulinen ennakko-odotuksiin nähden. Ruuan seassa toimii varmaan kivasti, mutta taidan lisätä näitä short yellow tabasco+numex twilight jauheeseen.

MikaK

Ilahduttavan säännöllisiä kasveja kun viime vuonna jonkun päiväkirjasta luettu tieto lemon dropin "kukasta kypsään hedelmään" ajaksi 2 kuukautta ja oma kasvi viime vuonna seurasi kauniisti tätä aikataulua ja sama juttu tänä vuonna kun n. 30 podista ensimmäiset kaksi alkoivat viime yönnä vaihtamaan väriä. Värimuutos etenee tälläkin kertaa sellaisella vauhdilla, että voisi melkein jäädä viereen istumaan ja seuraamaan värinmuutosta.

Viilenneet säät innostivat minua siirtämään suurimman osan kasveista takaisin sisälle, mutta pari jätin tilan puutteen takia ulkoilemaan. Maahan istutetut paprika ja lemon drop näyttävät sopeutuneen uuteen kotiinsa hyvin. Kuten odotettua kasvua ei ole tapahtunut, mutta kasvit vaikuttavat hyvinvoivilta. Yhden lemon dropin leikkasin pieneksi tapiksi, kun kasvi oli venähtäntyt aika hujopiksi ja jäänyt honteloksi. Kunhan kasvaa hieman, niin vaihdan sisäkasvatukseen jalapenon tilalle, mikä vaikuttaa olevan jonkinasteinen pettymys vähäisine kukkineen ja podeineen. Lieneekö ettei jalapeno tykkää miniruukustaan, mutta laitetaan mieluummin kaksi lemon droppia vierekkäin kun ensimmäinen yksilö tuntuu viihtyvän niin ikkunalla kuin ruukussa.

Ensi kuun chilimiittiä varten näyttäisi kypsyvän habanero brown large ja eiköhän siitä saa ateriaan kivasti tulisuutta.

MikaK

toukokuu 28, 2010, 20:47:51 ip #105 Viimeisin muokkaus: toukokuu 28, 2010, 21:10:45 ip käyttäjältä MikaK
Pientä kuvapäivitystä, kun sisällä asunut viime vuotinen lemon drop aloitti alkuviikosta podien värinvaihdon.



Isoin lemon dropin podi 65 milliä pitkä ja useampi saman kokoluokan podi vielä kasvissa. Näppituntumalla väittäisin tämän vuotisten podien olevan isompia kuin viime vuonna.


Lähikuvaa habanero brown largen podista.




Tuli maistettua haba brown largea. Maku hedelmäinen, tuoksu aromikas ja polte kiitettävä. Polte nousi hitaasti mutta varmasti. Pistin podin neljään osaan, kun otin siemenet talteen ja olen erittäin tyytyväinen etten popsinut kuin yhden neljänneksen.

Rankkapanda

Koko podi vaan, siemenineen päivineen. Siinä on fiksu veto, jota kannattaa ehdottomasti testata.

MikaK

Ehkä jossain vaiheessa, mutta halusin siemenet talteen ja jopa nauttia vähän pidempäänkin podista. Toinen kypsymässä että sen voi ottaa miittiin mukaan. Lisäksi bhut jolokiassa alkoi myös värinvaihdos, sen maistaminen tuleekin sitten olemaan pirullinen kokemus. Brown haba sellainen, että suussa vielä menisi kokonaisena, mutta sisuskalut sitten iskisi kovasti takaisin. Nytkin tuntuu sisuksissa mukavasti.

MrFrost

Lainaus käyttäjältä: MikaK - toukokuu 28, 2010, 21:58:12 ip
Ehkä jossain vaiheessa, mutta halusin siemenet talteen ja jopa nauttia vähän pidempäänkin podista. Toinen kypsymässä että sen voi ottaa miittiin mukaan. Lisäksi bhut jolokiassa alkoi myös värinvaihdos, sen maistaminen tuleekin sitten olemaan pirullinen kokemus. Brown haba sellainen, että suussa vielä menisi kokonaisena, mutta sisuskalut sitten iskisi kovasti takaisin. Nytkin tuntuu sisuksissa mukavasti.


Syö ensin kunnolla ja sitten sen jälkeen nauti ennen ja jälkeen extremeilyjä vaikka litra AB-piimää, niin ei oo niin paha :)

Parasta toki on aamupalaksi tyhjään mahaan vetää kilo bhut jolokiaa, nagaa, habanero brown largea ja sit vetästä vielä poltteen poisteeksi
leka kossua päälle... ;)

-T
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

MikaK

Piimää raakana? Hyyh, pahempi ajatus kuin tuon bhutin maistaminen.

Tuoreiden chilien saaminen on sikäli hieno uutinen, koska ne vaikuttavat kroppaan eri tavalla kuin soosien tai jauheiden nauttiminen. Tulee syötyä suurempia määriä tulista massaa, vaikka tulisuus olisi itsessään vähän matalampi kuin sooseissa&jauheissa.

MrFrost

Lainaus käyttäjältä: MikaK - toukokuu 28, 2010, 22:39:25 ip
Piimää raakana? Hyyh, pahempi ajatus kuin tuon bhutin maistaminen.

Tuoreiden chilien saaminen on sikäli hieno uutinen, koska ne vaikuttavat kroppaan eri tavalla kuin soosien tai jauheiden nauttiminen. Tulee syötyä suurempia määriä tulista massaa, vaikka tulisuus olisi itsessään vähän matalampi kuin sooseissa&jauheissa.


Valion Acidofilus-Bifidus vai mikälie AB-piimä on kyllä maukasta :)

Makuasioita ;)

-T
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

MikaK

Ei hassumpi viikko sadon kannalta. Keräsin seuraavan setin:
4 kpl lemon drop ja toinen samanlainen satsi olisi poimittavissa
10 kpl peruvian white habanero
3 kpl aji benito
2 kpl inca red drop
1 kpl habanero bron large
ja sekalainen sorttimentti jäi vielä keskelle värinvaihdosta eli ensi viikollakin pääsee poimimaan satoa. Ero viime vuoteen on jo nyt tähtitieteellinen. Osoitus, että vanhakin koira voi oppia uusia temppuja.

Eilen anoppilasta poimittuja.


Anoppi oli Hietsun kirppiksellä ja myynnissä oli mm. kivinen mortteli. Joku nuori kundi oli tullut sitä hypistelemään ja hehkuttanut miten hyvin siinä voisi jauhaa chilejä. Anoppihan kysymään, että kasvatatko itse. Kundi oli valitellut, miten on kasvit kitukasvuisia ja anoppi kertoi siellä oleilevista kasveista ominaan. Oli varmaan kundi ollut aika epäuskoisella fiiliksellä.

Siemenestä kasvatettu bhut jolokia 25 senttisessä pauliinassa. 2 täysikokoista podia ja 5 lisää tulossa.


Lähikuva bhutin podista. Lupailee tulista kokemusta ja kasvista saataneen riittoisaa jauhetta talveksi.


Bluesmaniltä saatu Congo, missä myös yksi podi.


Samasta paikasta saatu peruvian white habanero, mikä tehnyt jo 12 podia valmiiksi asti ja lissää pukkaa.




Passiivihydrokokeiluna Nurmijärveltä tullut Pimenta de Neyden pistokas. Hyvin tuntuu kotiutuneen ja uutta kasvua sekä nuppuja havaittu.

bluesman

 Hyvin oot saanut taimet kasvamaan ja terveiltä näyttävät. Tämä Peruvian white on osoittautunut kummalliseksi, mulla on enää 4 jäljellä ja vaikuttaisi siltä että tulisuus vaihtelee kasviyksilöiden välillä vai olisko sitten vaan eri kypsyysasteisista podeista kysymys. Ebbissä olevassa ei ole vielä kypsiä mutta on kohta 1,5m korkea ja viime vuonna vastaava tuotti n.200-300 podia. Kaikki todella tulisia. Tulossa näyttäisi olevan vähintään saman verran. Onko tämä sun yksilön tuotokset miten heviä tavaraa vai pisteletkö poskeesi noin vain?
Kirva muuten kävelee läppärilläni. Tulin mökin nurmikon ruohonleikkuusta. On mentävä taas tarkistamaan kasvarin kirvatilanne.

MikaK

2 podia olen peruvianista syönyt sellaisenaan ja eka oli todella hot. Toka oli miedompi ja se sinun luona maistettu oli aika samalla tasolla kuin oma eka.

4 peruviania annoin frendille ja kuusi on huomenna menossa omaan ananaschipotle-salsaan.

MikaK

toukokuu 31, 2010, 13:54:50 ip #114 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 03, 2010, 13:25:25 ip käyttäjältä MikaK
Laitetaanpa tännekin kaipuu listaa siemenistä ensi vuotta ajatellen:
Datil
Vanero

mitä nyt olisi tältä vuodelta jotain talvehdittaa, niin näyttäisi ensi kausi olevan chinese-painotteinen tai no oikeastaan mitään muuta ei ole nyt suunnitelmissa.

Duunissa short yellow tabasco aloitti ekojen podiensa värinmuutoksen ja kotona huomasin rocoto rojon tehneen ekan podinsa. Taisi tykätä taannoisesta hellejaksosta. Onneksi sääennusteet näyttävät siltä, että keskiviikkona voisin siirtää kasvit takaisin pihalle ja viikonloppuna olisi ohjelmassa uuden chilitelineen kasaus, niin pääsevät kasvit suoraan auringonpaisteeseen. Anoppilasta pitäisi sitten siirtää siellä olevat talon seinälle totuttelemaan suoraan auringonpaisteeseen.

Kasviluettelon päivitys:

duunissa:
short yellow tabasco

vaimon duunissa:
aji cristal
rocoto rojo
aji dulce
lemon drop
numex twilight

anoppilassa:
criolla sella
aji cristal
black scorpion tongue
CO2598
inca red drop
aji benito

kotona:
3 kpl lemon drop
early jalapeno
inca red drop
aji benito
pimenta de neyde
fatali yellow
bhut jolokia
peruvian white habanero
habanero brown large
3 kpl rocoto rojo
2 kpl carieban red habanero
chocolate bell pepper
28 kasvia, joista jokunen pääsee vielä kotona maahan ja jokunen mökille maahan.

Ensi vuodeksi taidan hieman karsia kasvien määrää, niin mahtuvat sopuisammin. Vaimon työpaikan kasvatuksen jää ainekin väliin, kun hän jää syksyllä äitiyslomalle.

Fatalii yellow on jatkanut itsepintaisesti kasvuaan ja kukat loistavat poissaolollaan. Bloom+topmax kuuria jatkunut jo jonkin aikaa, mutta fatalii ei ole tapojaan muuttanut. Muuten chineset tuntuvat pääsevän hyvin vauhtiin ja kaikissa muissa on edes harjoituspodi nähty. Osassa jopa useita podeja. Vielä ainekin kypsymistahti pysyy sellaisena, että ehtii syömään samassa tahdissa. Tosin lemon dropit menevät suoraan kuivaukseen ja jauheeksi. Sama suunnitelma bhut jolokian suhteen ja numex twilight&short yellow tabasco kuivataan kokonaisina tai puolikkaina talveksi talteen.

MikaK

kesäkuu 01, 2010, 21:37:52 ip #115 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 01, 2010, 22:01:18 ip käyttäjältä MikaK
Kokeellinen keittiö tuotti seuraavanlaista:

Ananas-chipotle-peruvian soosi:
purkki ananasmurskaa
60gr chipotlea Chilikaupasta
kuusi peruvian white habaneroa
puolen sitruunan mehu
etikkaa
suolaa
siirappia

Chipotlen valmistelu ohjeiden mukaan ja sitten kattilaan ananaksen sekä peruvinien kera. Hetken hauduttelua ja sauvasekoittimella silpuksi. Takaisin kattilaan ja sekaan mausteet. Lisää hauduttelua että soosi kiehahtaa ja sekaan vielä ripaus atamonia. Purkitus sopiviin purkkeihin. Itse käytin vauvanruokapurkkeja, kun niitä nyt pyörii nurkissa.

Tänään maistoin viilennyttä soosia. Mukavan tulista, muttei lähelläkään Da'Bombin Beyond Insanityä. Maku ok, mutta chipotlesta jäänyt liikaa osia soosiin. Ensi kerralla tarvii varmaan paseerata että saa tasalaatuisempaa.

Illan kalaretken jälkeinen ruoka hyödyntäen edelläkuvattua soosia:
riisiä, itse käytin yhidstelmää tumma+basmati
tonnikalaa tomaatissa
pakastepinaattia
limelehtisilppua ja tuoretta basilikaa mausteeksi

Riisin keitto ohjeen mukaan, kypsän riisin sekaan purkki tonnikalaa tomaatissa ja reilu haarukallinen omatekoista soosia. Annoksen päälle limelehtisilppua ja tuoretta basilikaa silppuna.

Chilit siirtyivät taas pihalle ja aurinkoisemmalle paikalle terassin reunalle odottamaan uutta telinettä. ilokseni huomasin, että caribean redissä on yksi podi alknut kypsymään eli pääsee sitä itsekin maistamaan. Yksi kasvi kahdella kypsällä meni kaverin kaverille, joka valitellut ettei saa tulista. Oli hänen vaimo luvannut ottaa kuvia millaisia reaktioita miehessä tapahtuu kunhan maistaa.

MikaK

Huomenna olisi menossa uuniin kuivumaan 1-2 bhut jolokian podia sekä n. 16 lemon droppia. Ohjelmassa yksi yö kiertoilmauunissa 50 asteessa. Sitten kahvimyllyllä kuivuneet chilit jauheeksi.

Tänään reseptiä keittiöstä Kanaa vihanneksilla riisillä.
kanasuikaleita
pinaattia
minitomaatteja
neilikoita
kardemummapodeja
aji beniton podi
pätkä tuoretta inkivääriä
lime mehua
jasminiriisia

tuli vielä tehtyä naan-leipää lisukkeeksi.

Aloituksena riisit kattilaan ja vettä sekaan. Sitten öljyä pannuun ja sinne 4 kpl kokonaisia neilikoita+4 kpl kardemumman podeja+yksi aji beniton podi pilkottuna+pätkä tuoretta inkivääriä pilkottuna. Mausteiden pyörittelyä kuumentuvassa öljyssä hetki ja sitten kanasuikaleiden lisääminen pannuun. Kanat kypsäksi.

Samalla pinaatit siivilään ja tiskialtaaseen odottamaan huuhtelua kiehuvalla vedellä. Minitomaatit neljään osaan ja sivuun odottamaan. Kun riisi alkoi olla suht valmista tomaatiti ja pinaatit kanojen sekaan ja samalla vielä limemehu mukaan. Pyörittelyä hetki että kasviksetkin kypsyivät ja kuumenivat.

Itse vielä lisäsin lautasella kastikkeeseen teelusikallisen Fatalin gourmet-nagaa ja enemmänkin olisi voinut laittaa, mutta nyt tuli sopiva vivahde nagoista.

Kaltsu

Lainaus käyttäjältä: MikaK - kesäkuu 05, 2010, 21:02:07 ip
Huomenna olisi menossa uuniin kuivumaan 1-2 bhut jolokian podia sekä n. 16 lemon droppia. Ohjelmassa yksi yö kiertoilmauunissa 50 asteessa. Sitten kahvimyllyllä kuivuneet chilit jauheeksi.

Tänään reseptiä keittiöstä Kanaa vihanneksilla riisillä.
kanasuikaleita
pinaattia
minitomaatteja
neilikoita
kardemummapodeja
aji beniton podi
pätkä tuoretta inkivääriä
lime mehua
jasminiriisia

tuli vielä tehtyä naan-leipää lisukkeeksi.

Aloituksena riisit kattilaan ja vettä sekaan. Sitten öljyä pannuun ja sinne 4 kpl kokonaisia neilikoita+4 kpl kardemumman podeja+yksi aji beniton podi pilkottuna+pätkä tuoretta inkivääriä pilkottuna. Mausteiden pyörittelyä kuumentuvassa öljyssä hetki ja sitten kanasuikaleiden lisääminen pannuun. Kanat kypsäksi.

Samalla pinaatit siivilään ja tiskialtaaseen odottamaan huuhtelua kiehuvalla vedellä. Minitomaatit neljään osaan ja sivuun odottamaan. Kun riisi alkoi olla suht valmista tomaatiti ja pinaatit kanojen sekaan ja samalla vielä limemehu mukaan. Pyörittelyä hetki että kasviksetkin kypsyivät ja kuumenivat.

Itse vielä lisäsin lautasella kastikkeeseen teelusikallisen Fatalin gourmet-nagaa ja enemmänkin olisi voinut laittaa, mutta nyt tuli sopiva vivahde nagoista.


Tuleeko Lemon Dropista minkälaista jauhetta? Itselläkin puskassa setti odottaisi kuivausta, kun en niille keksi muutakan käyttöä. Maku ei hirveästi säväyttänyt.
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

MrFrost

Lainaus käyttäjältä: Kaltsu - kesäkuu 05, 2010, 21:57:45 ip
Tuleeko Lemon Dropista minkälaista jauhetta? Itselläkin puskassa setti odottaisi kuivausta, kun en niille keksi muutakan käyttöä. Maku ei hirveästi säväyttänyt.


Mun mielestä toimii jauheena/rouheena paremmin, kuin tuoreena.

Eli kannattaa kokeilla kuivatusta ja jauhamista.

-Timo
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

MikaK

Viime vuonna noin kolmannes lemon dropin podeistani omasi sitruunaisen aromin, joten järkeilin koko satsin kuivaamisella ja jauhamisella saavani aikaan jauhetta, missä oli kokonaisuudessaan tuo veikeä aromi. Lisäksi joku ircissä kehui lemon jauheen toimivan. Parikymmentä lemonin podia olisi illalla menossa uuniin.

Pimentan pistokas passiivihydrokokeiluna tainnut oikeasti kotiutua vaikkei kasvua ole juuri tapahtunut, niin nuppuja ilmestyi. Samoin Fatalii yellow on reagoinut Bloom+topmax-kuuriin ja saanut ekat nuput aikaiseksi.

Jonkin verran kasveissa reaktioita pihalle menoon ja suoraan auringon valoon. Nähtävästi ilta-aurinko totuttelu ei ollut tarpeeksi tehokasta tai siirryin turhan ripeästi terassin toiseen reunaan. No, mitään suuria vaurioita ei ole tullut, vaan lähinnä yksittäisten lehtien vaurioitumista.

Kuivausta varten poimin bhutista podin ja illalla ohjelmassa sen maistamista tuoreena. Pelottavan oloinen podi kaikkiaan. 55 milliä kauniin punaista ja ryppyistä podia.