tammikuu 09, 2025, 22:54:00 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilikaski, kausi 2010

Aloittaja MikaK, joulukuu 21, 2009, 13:29:26 ip

« edellinen - seuraava »

Kaltsu

LainausViime vuonna noin kolmannes lemon dropin podeistani omasi sitruunaisen aromin, joten järkeilin koko satsin kuivaamisella ja jauhamisella saavani aikaan jauhetta, missä oli kokonaisuudessaan tuo veikeä aromi. Lisäksi joku ircissä kehui lemon jauheen toimivan. Parikymmentä lemonin podia olisi illalla menossa uuniin.


Näin itsekkin ajattelin että korostuuko sitruunan aromi kuivatessa vai häviääkö se kokonaan. No, satsi on laitettu kuivumaan, joten eiköhän se makukin siitä selviä.
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

MikaK

kesäkuu 06, 2010, 20:54:30 ip #121 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 06, 2010, 22:27:32 ip käyttäjältä MikaK
Ainekin uunista tulee kiva sitruunainen tuoksu. Onko se sittebn katoava vai korostuva, niin se selviää kun pääsee jauhetta testaamaan. Täytyy vain kahvimylly poimia anopilata takaisin.

Tuli juuri maistettua bhut jolokian ekaa podia. Viime vuonna maistoin ehkä viiden neliömillin kokoisen palan, mikä poltti ihan piristi. Nyt otin kolmen neliösentin biitin ja kaipa on tolet kasvaneet, kun meni helpommin. Kunnon hiki tuli ja polte suuhun sekä chilihikka. Enpä ole ennen sellaistakaan kokenut. Tuoksu voimakas ja heldelmäinen. Hieman ehti podi kuivahtaa kun tunnin verran oli keittiössä odottamassa tai sitten se oli vaan vähän nihkeä jo valmiiksi. Maku oli hyvä ja toivottavasti jatkuu myös jauheeseen. Voi menettää pari kaveria, jos heille tarjoaisi tyypit sanomatta mitä syövät.

Taas reseptiä keittiöstä: makkara-paprika-pasta
paketti bratwurstia
oranssi paprika
kasa tomaatteja
paseerattua tomaattia
aji beniton podi
oregano
basilika
musta pippuri

Pyörittelin makkaran viipaleita pannussa saadakseni niihin vähän väriä, minkä jälkeen purkki paseerattua tomaattia pannuun. Samalla tomaatit kalttaukseen ja viipalointiin. Tomaatin palat pannuun ja paprika pieninä paloina mukaan sekä silputtu aji beniton podi. Sekaan kuivattua oreganoa ja basilikaa sekä musta pippuria jauheena. Annetaan hautua ja laitetaan spagettivesi kiehumaan. Kastike hautuu kunnes pasta on valmista tarjoiltavaksi ja jälleen höystin oman annokseni Fatalin gourmet nagalla.

Viikonloppuna tuli tehty periaatteessa tuttuja ruokia, mutta uusilla vivahteilla ja ajatuksilla. Kun reilun viikon päästä kaksi täyttävä tyttö syö samoja safkoja ei voi pannuun heittää liikaa tulisuutta, vaan lisätulisuus otetaan purkista tai puutarhasta.

MikaK

Pieni kuvakatsaus työpaikalta eli short yellow tabasco, mikä viikonloppuna kypsytellyt ekat kolme podia.





Mukava kompakti kasvi, mistä olen saksilla pätkinyt kasvuvanoja sekä ottanut isoimpia lehtiä pois. Podeilta en odota juurikaan mitään mutta laitetaan nyt kokonaisena kuivumaan, niin saa talveksi pienen varaston tulisuutta tuovia podeja.

Dani

Lainaus käyttäjältä: MikaK - kesäkuu 07, 2010, 20:30:10 ip
Pieni kuvakatsaus työpaikalta eli short yellow tabasco, mikä viikonloppuna kypsytellyt ekat kolme podia.

Mukava kompakti kasvi, mistä olen saksilla pätkinyt kasvuvanoja sekä ottanut isoimpia lehtiä pois.


Tällainen pitäisi meikälläkin jossain vaiheessa putkahtaa turpeesta. Oletko kasvattanut tuon alusta lähtien samassa ruukussa vai siirtänyt jossain vaiheessa pienempään kasvua rajoittamaan?

Meikällä ei ole trimmaaminen taikka lehtien nypintä ajankohtaista, kun juniori on vasta viitisen senttiä korkea :P

Miksi muuten otit isot lehdet pois? Ihan kauneussyistä vai?
#1746

MikaK

SYT on ollut siemenestä saakka tuossa ruukussa ja multamäärä on vielä sittemmin laskenut liki puoleenväliin ruukkua. Mikäli olisi pidempiaikaisia suunnitelmia tuon varalta niin laittaisin lisää turvetta, mutta kasvi saa olla työpaikalla kesäloman alkuun ja pääsee sitten maahan viettämään loppukesän ulkona. Syksyllä ruukkuun on tarkoitus laittaa turvetta+kissanhiekkaa sekä sammalta sekä kylvää Arriba a saia ilahduttamaan työpäiviä.

Isot lehdet leikattu pois esteettisistä syistä. Pysyy kasvi somana ja näyttää sopusuhtaisammalta, kun lyhyessä kasvissa ei ole isoja lehtiä sotkemassa.

Dani

Tuo onkin hauska idea viedä työpaikalle piristykseksi pienikasvuinen chili. Voisi jopa olla luonnonvaloa melko hyvin saatavilla, jos vähän kääntelisi pöytiä. Hyvä idea!
#1746

MikaK

Taas tuli vierailtua anoppilassa hakemassa kypsyneitä chilejä. Ylärivissä kotiterassilta otettu habanero, muuten anoppilasta. Vasemmassa reunassa kolme Aji Cristallia ( suurin 80 milliä ), ylärivissä Black Scorpion Tongue ja habanero. Lisäksi kuvassa Criolla Sella sekä Aji Benitoja parilla Inca Red Dropilla höystettynä.



Sain toiselta foorumikäyttäjältä muutaman siemenen nimellä caribbean red habanero. Kolme iti ja kaksi jäi itselle. Kaverinkaverille mennyt teki kaksi n. golfpallon kokoista podia, mitkä muuttuivat viikossa kirkkaan punaisiksi. Omat tehneet kasan pienijä podeja ja eka aloitti reilu viikko sitten värinvaihdon edeten vihreästä oranssiksi. Oranssi väri syveni ja syveni ilman mitään merkkiä punastumisesta. Poimin ekan podin maistiaisiksi, kun puskassa toinen aloitti värinvaihtonsa.





Ei voi kuin äimistellä tämän vuoden eroa viime vuoteen. Nyt jo on satoa tullut enemmän kuin koko viime vuonna yhteenä ( kasvimääräkin toki on suurempi ) ja sadossa on ollut useampi maukas yksilö.

MikaK

Jotain muutakin eroa viime kauteen. Viimeksi chilien siirto ulos sujui kivutta ja ehkäpä liiankin hyvin, koska nyt mentiin liian kovalla itsevarmuudella käräyttäen osa chileistä. Noh, ehtiihän nuo vielä toipua ja oikeastaan odotan mielenkiinnolla mitä tulee auringon rääkkäämistä bhut jolokian podeista, jotka ovat ottaneet osumaa auringosta.

Tänään kasveja tutkiessa huomasin toisessa caribbean red habassa olevan vajaan 20 podin alkua ja toinen kypsyttelee lisää podeja. Eilen tein munakkaan hyödyntäen kaksi peukalonpään kokoista oranssia podia. Pitihän sitä maistaa podeja myös sellaisenaan ja varsin tulisia penteleitä. Ei nyt mitään bhut jolokian luokkaa mutta voittivat peruvian white habanerot. Nyt olisi kypsymässä jo normaalimman kokoinen haban podi, joten täytynee kokeilla siine kohtaa syödä podi kokonaisena. Ei ole tullut kuin peruvian white habaneron podeja syötyä kokonaisena, joten astutaan uusille urille.

bluesman

 Hieno homma. Ei sitten ole pakko videoida, uskon muutenkin että uskallat syödä kokonaisen. Harjottelua seuraavaa miittiä varten.

Hegu

todella hienon näköinen toi yellow tabasco. kukkii kyllä komeesti

MikaK

Lainaus käyttäjältä: bluesman - kesäkuu 13, 2010, 21:26:28 ip
Hieno homma. Ei sitten ole pakko videoida, uskon muutenkin että uskallat syödä kokonaisen. Harjottelua seuraavaa miittiä varten.

Täytyy reenata, että uskaltaa tulla Nurmijärvellä käymään. Voisit ensi vuonna laittaa kasvit kasvariin tulisuusjärjestykseen, että vain tosimiehet uskaltautuu perähuoneeseen missä odottaa nagat, bhutit ja morougat.

Ei ole ollut tapana tulisten makupalojen kohdalla kauheasti vääntelehtiä, että tulisi kauhean mielekäs video. Joogan tuomalla rauhallisuudella vain hikoilen ja kärsin sisäisesti :D

Tabasco on kyllä yllättänyt 100%:sti. Kaunis kasvi, tehnyt todella hyvin podeja ja kaikki tämä ollessaan pienessä ruukussa vähällä mullalla, mikä on vielä pakkautunut ruukun pohjalle.

MikaK

kesäkuu 18, 2010, 20:41:20 ip #131 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 18, 2010, 21:36:20 ip käyttäjältä MikaK
Pientä kuvapäivitystä ennen illan peliä. Idätin viisi siementä, mitkä oli kirjattu caribbean red habaneroksi. Kolme iti. Ensimmäinen oli menossa kaverinkaverille ja asui maitopurkin puolikkaassa tehden kaksi kookasta perushaban näköistä podia, mitkä kypsyivät sisällä oranssin kautta kirkkaan punaiseksi suht ripeään aloitettuaan värinvaihdon. Toinen kasvi tehnyt useamman pienen perushaban näköisen podin, mitkä vaihtavat nopeasti oranssiksi, mutteivät tunnu punastuvan vaan oranssius vaan syvenee. Kolmas kasvi ei ole vielä saanut mitään kypsyteltyä, mutta nyt jo näyttää, että podien muoto on pitkulaisempi kuin pyöreä perushaba. Tulkkaa nyt tässä lajkkeita.



Bhut Jolokia otti hiukan osumaa auringosta ja muutama podi keräsi itseensä vähän kiukkua.



Aiemmin luvattu itsensä koettelu olisi tänään edessä. Aiemmin olen syönyt kokonaisena peruvian white haban podeja kolmeen otteeseen ja osia maistellut erilaisista lajikkeista mm. bhut jolokia. Nyt olisi kuitenkin tarkoitus kokeilla kokonaisen habanero podin syöminen. Myönnetään, että koon puolesta podi ei ole vielä kummoinen, mutta maistoin saman kasvin oranssia podia viime viikonloppuna ja potkua löyty.





Loppuun syöntifiilistelyä:
- Podi huiviin, tarpeeksi kookas pureskeltava
- Maku voisi olla parempikin, siemenet vähän tökkii
- Alkaa tulisuus nousemaan sitä mukaan kun saa nieltyä
- Chilihikka ja hyvä hiki. Hikka meni ohi reilussa minuutissa.
- Suussa sopiva polte, silmistä valuu vesi ja sisuskalut alkaa kärvistellä
- Syljen eritys toimii
- Muutamaa minuuttia myöhemmin suu alkaa tuntua hyvältä, mutta vatsassa kiertää.

Tulipahan kokeiltua, mutta taidan jatkossa nauttia chilit ruuassa. Onneksi ei ollut isompi podi ja taannoinen Bluesmanin Congon maistaminen oli pahempi tulisuuden kannalta. Pureskelu, siemenet ja osissa nieleminen teki tästä uniikin kokemuksen.

bluesman

 Urhea mies. Tuliko vatsakipuja muutamaa tuntia myöhemmin?
Lajike ei ihan muistuta mun Caribbean rediä, siinä on kärkinipukka.

papereeka88

itselläni kasvoi noita caribbean red haboja viime vuonna sisätiloissa tosin,eli suurin osa ja pikkusormen päänkokoiseksi,mutta niitä tulikin runsain mitoin,elikkäs pitäisi hyvissä oloissa olla hyvin satoisa lajike :) omasta mielestäni oli todella makean tuntuinen.Nelsonin paketissa luki,että lyhdyn mallinen pitäisi tulla,mutta ainakin itselläni oli pikkuiset melko pyöreitä.Saattaa muoto tosin muuttua,koon mukaan.Tänän vuonna en sitten kylvänyt noita,kun itselleni tuli trinidad scorpionia (ihan vaan sen takia että sitä pitää olla vaik ei söiskään :D) sekä pink habaneroa.
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

MikaK

Ei tullut vatsanväänteitä ja aamullakaan ei tehnyt kipeää. Oikeastaan pahin osa oli siemenet, mitä tuntui olevan pienessä podissa tajuton määrä. Toinen ongelma oli nieleminen, kun piti kolmessa osassa nielaista ja koettaa murentaa suussa vielä olevat podin palat pienemmäksi.

Tänään olikin sitten chileillä pieni muuttopäivä, kun pitkään mietitty chiliteline v2 näki päivänvalon. Puutavaran haku läheisestä alan liikkeestä ja sitten sahaus-poraus-senkkaus-ruuvaustuokiota. Pidempään ulkona olleet kasvit pääsivät muuttamaan uuteen kotiinsa.

Ylärivissä:
Bhut jolokia
Habanero brown large
Peruvian white habanero
Congo Trinidad
Rocoto rojo

Keskellä:
Aji Benito
Inca red drop
Fatalii yellow
Jalapeno early
Rocoto rojo

Alhaalla:
Pimenta de neyde, passiivihydrossa
Rocoto rojo

Alariviin olisi tarkoitus siirtää myöhemmin anoppilassa olevat kasvit, mitkä huomenna siirtyvät talon seinustalle vanhaan chilitelineeseen totuttautumaan ulkona oloon.



Samalla innolla tuli ruukutettua anoppilassa talvehtinut Criolla sella terassin reunalle amppeliin.



Illan ruokalistalla oli itsetehtyjä hamppareita, minkä väliin pääsi tälläinen veijari.



lisukkeena oli tarjolla myös näitä:


MikaK

Perheen karatessa mökille voi chiliä laittaa ruokaan vapaasti. Aamulla aji critalli-paahtoleipiä, lounasspagettiin medinaa ja vielä olisi ainekset habaneropizaan sekä frittijalluihin.

Pizzapohja:
1dl vettä
hiivaa
oliiviöljyä
2dl jauhoja ( osa täysjyvää ja osa durum )

ensin perusjuustoa raasteena, päälle paseerattua tomaattia mihin sotkettu balsamicoa, basilikaa + kolme habanero podia silppuna. Samoja podeja kuin yllä kuvattuna. Paseeratun tomaatin päälle tuoretta tomaattia viipaleina ja vielä vuohenjuustoviipaleita enne uuniin laittoa. Uunista kun tulee niin silputaan tuoretta rucolaa pizzan päälle ja nautitaan Por-Bra fudiksen kanssa.

Frittijallut jää illaksi. Maistoin DocEvilin luona herkullisia frittijalluja ja nyt koetetaan kopioida samaa kotona. Penan tilauksesta jalluja puoliksi, päälle voimakkaampaa koskenlaskijaa ja friteerataan.

Penan tilauksessa tuli jalluja, aji cristallia ja homeraa. Osa meni purkitukseen, joten 3 purkkia jalluja ja 1 purkki aji cristallia jääkaapissa maustumassa. Myöhemmin olisi vielä ohjelmassa kuivattujen lemon droppien ja bhut jolokioiden jauhaminen hienoksi jauheeksi. Jostain syystä perhe ilmoitti ettei ole asiaa jauhamiseen heidän ollessa kotona. Alkaa siis talveksi kertymään jotain talteenkin.

Terassilla ehkä aito caribbean red haba tehnyt kasan podeja, jotka kasvavat. Oransseja podejakin tekevä haba tehnyt innolla lisää podeja. Viileät yöt hidastavat tapahtumia selvästi, mutta rocotot ovat lupaavasti saaneet pari podia aikaiseksi, että pääsee edes maistamaan. Muuten kypsymistä odotellessa usean lajin osalta.

Sisälle laitettu lemon drop tuntuu asettuneensa passivihydroonsa mukavasti ja alkanut jo kasvaakin. Mullassa olevaa lemon droppia vähän leikkelin ja kunhan podeja kypsyy, niin leikkelen lisää.

MikaK

Mainittakoon, että vuohenjuusto ja habanero olivat oikein toimiva makuyhdistelmä. Vuohenjuusto vain taisi laimentaa tulisuutta selvästi, kun kolmesta haban podista huolimatta en suussa juuri mitään huomannut.

Minbaari

Lainaus käyttäjältä: MikaK - kesäkuu 25, 2010, 19:30:01 ip
Mainittakoon, että vuohenjuusto ja habanero olivat oikein toimiva makuyhdistelmä. Vuohenjuusto vain taisi laimentaa tulisuutta selvästi, kun kolmesta haban podista huolimatta en suussa juuri mitään huomannut.


Pizza jossa on reilusti juustoa ja muita täytteitä, vaatii erittäin paljon chiliä jotta saa riittävästi poltetta! Näin olen ainakin itse huomannut monesti. Ja tuo vuohenjuusto on kyllä herkkua haban kanssa. Suosittelen tehdä pizzakastikkeesta jo tosi tulisen, niin silloin saa varmasti riittävästi potkua. Kastikkeessa pelittää hyvin kokonainen naga/7pot tai useampi habanero.
#816

MikaK

Täytyy ensi kerralla kokeilla vetää pizan tulisuus överiksi. Terassilla lähestytään sitä hetkeä, mihin mennessä tulleet podit ehtivät vielä kypsymäänkin. Tämänvuotinen sato siis alkaa hahmottumaan aika hyvin. Erilaisia habaneroja on tukku puskissa kasvamassa ja kypsymässä. Kevät meni hyvin, mutta onnistuin käräyttämään kasvit auringossa. Ulossiirtyminen tuntui menevän liian hyvin, joten erehdyin kiirehtimään. Sitten viileät yöt vetäisivät virran lopultakin kasvulta.

Puolikas 38 gramman maustepurkki saatiin hienoa lemon drop jauhetta ja uskon vielä saavani lisää lemon droppia sisäkasveista. Bhut jolokia jauhettakin saatiin hieman talteen. Puskassa on vielä muutama podi odottamassa.

Caribbena red habanerossa, mysteeri orange habassa ja congossa on yhteensä noin 45 podia, joista luulisi saavan talveksi myös tulista lisuketta talteen eri muodoissa.

Kasvien pärjätessä omillaan on jäänyt aikaa pohtia ensi kautta ja avainsanana tulee olemaan vähemmän kasveja sekä kahta lemon droppia lukuunottamatta pelkkiä chinesejä. Useampi supertulinen ja tarpeeksi muuten vaan hotteja.

MikaK

Selvästi viileät yöt ovat tehneet osansa kasveille. Nyt huomasin bhut jolokiassa uuden kasvun merkkejä ja kasvi ollut ulkona jo kauan. Moni kasvi tiputtanut suurimman osan lehidstään ja näyttää todella rujolta. Jokunen sissi kuitenkin sinnittelee ja tekee satoakin. Congossa huomasin värivaihdoksen alkaneen. Tuli vaan asiat suhteeseen, kun olen ollut tyytyväinen habaneron n. 15 podiin ja vierailin tänään Bluesmanin farmilla. No, vesiviljely vs. multakasvatus ja taivasalla vs. kasvihuone vertailut ei lupaa minulle yhtä ruusuisia sato-odotuksia. Noh, jotain saadaan lautaselle ja jotain talveksi talteen, joten näillä mennään. Otetaan taas opiksi ensi vuotta ajatellen tämän kauden kokemuksista.