huhtikuu 19, 2025, 11:07:22 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


MasaT,n chilikausi 2010

Aloittaja MasaT, tammikuu 05, 2010, 15:43:13 ip

« edellinen - seuraava »

MasaT

Puhe näistä linnunsilmä-chileistä pitää näköjään paikkaansa. Ulos siirtämistäni Bolivialaisesta villi-baccasta ja Datil orangesta (mikä tosin oli annuum) oli viety hetkessä kaikki kypsät marjat pensaista! : ::)
Vieressä olevasta guampinha de veado baccatumista ei sitten kuitenkaan oltu viety ainuttakaan podia. Siinä on nuo podit kyllä enemmän tuollaisia Thai-tyyppisiä.
Närhiä veikkaan syyllisiksi, kun niitä on tuossa välillä lennellyt ja on vissiin aika kaikkiruokainen.

papereeka88

Hyvällä tuurilla siemenet horrostaa talven ja sitten keväällä alkaa itsekseen itämään :D yksivuotiset chilit ovat villiintyneet suomeen lol
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

MasaT

Lainaus käyttäjältä: papereeka88 - elokuu 24, 2010, 17:40:38 ip
Hyvällä tuurilla siemenet horrostaa talven ja sitten keväällä alkaa itsekseen itämään :D yksivuotiset chilit ovat villiintyneet suomeen lol

Olis kyllä aika mukava yllätys löytää ensi kesänä lähimetsistä villinä kasvava chili! :)

MasaT

Pientä sadonkorjuuta



Ylärivissä Joe`s long cayenne, Harold st barts ja Makedonialainen pepperoni.
Keskellä Starfish.
Alarivissä Belize sweet mieto chinense, Limon ja Guampinha de veado bacca.



Laitoin pieneksi jääneen jalapeno-satoni etikkaliemeen. Lisäksi laitoin hieman valkosipulia ja CGN 22185 baccatumia.

Filago

Hyvältä näyttää :). Jalapenoja meinasin itekin säilöä jos kypsyvät liian yhtä aikaa.. Penalta viikonloppuna ostettu n. 3 kiloa jallua menee kyllä ihan tuoreeltaan niinkuin edellinenkin parin kilon erä. Mutta. Serranossa on raakiletta aika kauhiasti, ja kun se kuulemma on tulisempaa niin ei ehken mene ihan napostellen. Millasta reseptiä käytit liemeen?

Ne pistokasyritykset Tovariista ei muuten onnannu.. yks pääsi niin pitkälle että istutin jo multaankin, mutta ei sit jaksanu kuitenkaan :(. Onneksi siemeniä on tulossa kun nyt vaan kypsyisi marjat.

Filago
#163

MasaT

Lainaus käyttäjältä: Filago - elokuu 25, 2010, 18:56:36 ip
Millasta reseptiä käytit liemeen?

Filago


Laitoin liemeen  2dl etikkaa, 3dl vettä ja 2dl sokeria. Vettä olis ehkä saanut olla hieman enemmänkin ja sokeria vähemmän. En viitsinyt tällä kertaa käyttää noit säilöntä-mausteseoksia.
Tuota serranoa olen itsekkin kaavaillut ensi vuoden kasvatuslistalle ja jotain aikaista lajiketta mitä voi täyttää ja grillailla jalapenon tapaan. Ehkäpä pitää laittaa fresnoa taas ensi vuonna kasvamaan.

jewe

Onpa erikoisen näköinen toi Makedonialainen, onko tosiaan noin paljon korkkautunut ?

Serrano voisi kiinnostaa täälläkin ensi vuodeksi mutta katsotaan nyt mitä kasvatetaan.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: MasaT - elokuu 25, 2010, 19:28:48 ipLaitoin liemeen  2dl etikkaa, 3dl vettä ja 2dl sokeria. Vettä olis ehkä saanut olla hieman enemmänkin ja sokeria vähemmän.

Etikkareseptejä on todella hyvin erilaisia netissä. Selailin niitä jonkin verran ja tein sitten oman version maistelemalla lientä ja vertaamalla sitä Fataliin Aji Cristal-säilykkeeseen. Päädyin paljon miedompaan kuin tuo Masan, mutta minä en pidäkään etikan mausta.

Vettä laitoin 4 dl, omenaviinietikkaa 1 dl, sokeria 0,5 dl, siitä puolet hunajana ja vielä 1 tl merisuolaa.
Maisteltu on vain lientä, säilykkeet saavat vetäytyä jääkaapissa jonkun viikon. Seuraavaan erään aion lisätä hunajaa ja parin sitruunan mehun.

MasaT

Lainaus käyttäjältä: jewe - elokuu 25, 2010, 21:22:38 ip
Onpa erikoisen näköinen toi Makedonialainen, onko tosiaan noin paljon korkkautunut ?


Kyllä se korkkautuu aika vahvasti. Tulisuutta on aika vähän. Ei kovin mehukas chilipaprika. Etikkaliemeen menee nämäkin.
Pitää ottaa vielä siemeniä kuitenkin talteen.


MasaT

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 25, 2010, 21:25:02 ip
Lainaus käyttäjältä: MasaT - elokuu 25, 2010, 19:28:48 ipLaitoin liemeen  2dl etikkaa, 3dl vettä ja 2dl sokeria. Vettä olis ehkä saanut olla hieman enemmänkin ja sokeria vähemmän.

Etikkareseptejä on todella hyvin erilaisia netissä. Selailin niitä jonkin verran ja tein sitten oman version maistelemalla lientä ja vertaamalla sitä Fataliin Aji Cristal-säilykkeeseen. Päädyin paljon miedompaan kuin tuo Masan, mutta minä en pidäkään etikan mausta.

Vettä laitoin 4 dl, omenaviinietikkaa 1 dl, sokeria 0,5 dl, siitä puolet hunajana ja vielä 1 tl merisuolaa.
Maisteltu on vain lientä, säilykkeet saavat vetäytyä jääkaapissa jonkun viikon. Seuraavaan erään aion lisätä hunajaa ja parin sitruunan mehun.

Kieltämättä tuli varmaan hieman liian etikkaista ja sokerista! Laitoin ensimmäisen reseptin mukaan, minkä löysin ja pistin tähän vielä hieman enemmänkin vettä, mitä oli ohjeessa. :)
Seuraavaks hieman eri reseptillä.
Säilyykös chilit tuossa omenaviinietikka-liemessä?

Kaltsu

Lainaus käyttäjältä: MasaT - elokuu 25, 2010, 22:06:49 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 25, 2010, 21:25:02 ip
Lainaus käyttäjältä: MasaT - elokuu 25, 2010, 19:28:48 ipLaitoin liemeen  2dl etikkaa, 3dl vettä ja 2dl sokeria. Vettä olis ehkä saanut olla hieman enemmänkin ja sokeria vähemmän.

Etikkareseptejä on todella hyvin erilaisia netissä. Selailin niitä jonkin verran ja tein sitten oman version maistelemalla lientä ja vertaamalla sitä Fataliin Aji Cristal-säilykkeeseen. Päädyin paljon miedompaan kuin tuo Masan, mutta minä en pidäkään etikan mausta.

Vettä laitoin 4 dl, omenaviinietikkaa 1 dl, sokeria 0,5 dl, siitä puolet hunajana ja vielä 1 tl merisuolaa.
Maisteltu on vain lientä, säilykkeet saavat vetäytyä jääkaapissa jonkun viikon. Seuraavaan erään aion lisätä hunajaa ja parin sitruunan mehun.

Säilyykös chilit tuossa omenaviinietikka-liemessä?


Itse olen laittanut omenaviinietikkaa osan makua antamaan, loput sitten väkiviinaa. Säilyvyydestä ei ole vielä tietoa mutta luulisi säilyvän kun on 10% seassa.
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

Chilivaari

elokuu 25, 2010, 22:28:25 ip #151 Viimeisin muokkaus: elokuu 25, 2010, 23:03:35 ip käyttäjältä Chilivaari
Mitään säilöntäaineita en laittanut, enkä aio tätä erää pitkään säilytellä ja pidän sen jääkaapissa. pH-mittaria ei ole, mutta luulisin happamuuden hyvinkin riittävän. Kiehautin chilit liemessä ja suljin purkit ilmatiiviisti.


Lisäys iltamyöhään:
Löysinpä sen Rincen laskelman etikan tarpeesta: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=1410.msg66126#msg66126
Minä tulkitsen tuota niin, että neljännesdesi viinietikkaa (6%) riittää litraan, jotta saavutetaan varmasti säilyvä taso pH 4.1. Litra on lopullisen tuotteen koko, chileineen purkissa. Pelivaraa siis on runsaasti.

MasaT

Lisää sadonkorjuuta.



Osa piti poimia jo puoli kypsinä, jos se vaikka saisi loputkin alkamaan kypsymisen. Saavat sitten kypsyä loppuun sisätiloissa lämpimässä.


MasaT

No niin! Mennääs nyt tämä kasvatuskausi loppuun. Vaikka välillä alkaa jo käydä mielessä, että syksyllä vois tehdä jotain muutakin, kuin puuhastella chilien kanssa ja tekis mieli pistää kasvarit talviteloille.


Caribbean red habanero


Habanero mustard


C.eximium CGN 21502


C.chacoense CAP 212


C. galapagoense

Chilivaari

Sinullahan villit kasvavat.  :D
Meillä taitaakin Aji Pancassa olla aikamoinen herkku kasvamassa. Hitaasti ne kypsyvät, väriä on, mutta pysyvät kovina. Ehkä niin pitääkin olla.

Jos Googlella tekee kuvahaun, sieltä löytyy vaikka kuinka paljon purkitettua Aji Pancaa, mutta etelä-amerikkalaiset eivät vaivaudu laittamaan sisältöä eriteltynä esille. Pari paloittelin, silppusin karkeaksi sauvasekoittimella, lisäsin vähän öljyä, suolaa ja hitusen etikkaa. Tuli varsin maistuvainen chilisilppu leivän päälle tai ruoan lisukkeeksi. Jos polte ei riitä peltisuille, sitä voi lisätä vaikka Nagasta. Tunti maistelun jälkeen suussa on vielä miellyttävä maku. Tuo voittaa ainakin vaihtelun vuoksi jopa Aji Cristalin. Aika erilainen. Mieluummin otan molempia, mutta eri aterioilla.

bluesman

 Tuo CGN21502 C.eximium muistuttaa erehdyttävästi CAP1491:tä. Calyxhampaat identtisennäköiset. Gala taitaa kohta kypsyä.
Vai väsyttää chilihäärääminen. Tuttu tunne. Loputonta säilöntää. Keräämisen vielä jaksaa mutta se jatkojalostus....

MasaT

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - syyskuu 08, 2010, 20:29:07 ip

Meillä taitaakin Aji Pancassa olla aikamoinen herkku kasvamassa. Hitaasti ne kypsyvät, väriä on, mutta pysyvät kovina. Ehkä niin pitääkin olla.



Sama tilanne! Kypsyvät aika hitaasti mutta satoa tuntuu olevan tulossa aika mukavasti. :)
Toivottavasti on hyvän makuinen, niin vois kasvattaa ehkä ensi vuonnakin.

MasaT

Lainaus käyttäjältä: bluesman - syyskuu 08, 2010, 21:14:28 ip
Tuo CGN21502 C.eximium muistuttaa erehdyttävästi CAP1491:tä. Calyxhampaat identtisennäköiset. Gala taitaa kohta kypsyä


Tämä C. eximium on aikamoinen käärme kasvamaan. :) Olis ollut varmaan mukavampi kasvattaa se vaikka säleikössä. Nyt on narutettuna.
En ole varma muistanko oikein mutta oliko sinulla tämä CAP1491 se pensasmainen villi-chili jossa oli jo blues-miitissä aika paljon pieniä marjoja?
Nuo galan marjat saisi tosiaan alkaa jo kypsymään. Kaikki kaksi!  ;D

bluesman

Juu, korkeaksi puskaksi kasvaa CAP1491, ei köynnöstä. Kukkapenkissä oleva on suorastaan rehevä mutta silti oli paljon podeja ennen lintuinvaasiota.

aropupu

Viime vuoden kasvatuspäiväkirjassasi kirjoitit idättäneesi "chacoence yellow"-nimellä kulkeneita siemeniä. Tuliko niistä kasveista mitään, tai saitko sen kummempaa tolkkua että mikä rehu on kyseessä? kyselen, kun tuli tarjolle tuon nimisiä siemeniä ja todella vähän tuntuu löytyvän oikein mitään tietoa mistään keltaisista chacoista.