tammikuu 10, 2025, 12:27:14 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Räyhäkausi

Aloittaja Ryhis, maaliskuu 02, 2010, 20:44:38 ip

« edellinen - seuraava »

Caderusso

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - syyskuu 05, 2010, 11:26:04 ap
Ja Cristal syötiin aamiaisella. Nami nami  ;D

Oisit popsinut aamiaisen ääressä samalla nuo kaikki habat ;) Onks Caribbean Rediä vai mikä lajike?

Tänään teenkin perus-sunnuntai-sapuskan illemmalla, eli iso uunivuoka täyteen nachoja ja päälle oma salainen kastike,
paitsi että kastike ei ole juurikaan salainen. Siihen tulee: 600g paistinautaa, kolme isohkoa habaneroa (omia tietysti), kidneypapuja(tarhapapuja), perrrrrrkeleesti mustapippuria, aromisuolaa ja varmaan vähän paseerattua tomaattia ja tietysti valkosibaletta ja tämän kerroksen päälle sitten reippahasti juustoraastetta. Joku hyvä leffa ja pari lautasellista tuota herkkua niin verisuonet sanovat Heippatirallaa! Huuhdotaan alas 1,5 litralla jääkylmää maitoa  ;D

MrFrost

Lainaus käyttäjältä: Caderusso - syyskuu 05, 2010, 12:11:59 ip
Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - syyskuu 05, 2010, 11:26:04 ap
Ja Cristal syötiin aamiaisella. Nami nami  ;D

Oisit popsinut aamiaisen ääressä samalla nuo kaikki habat ;) Onks Caribbean Rediä vai mikä lajike?

Tänään teenkin perus-sunnuntai-sapuskan illemmalla, eli iso uunivuoka täyteen nachoja ja päälle oma salainen kastike,
paitsi että kastike ei ole juurikaan salainen. Siihen tulee: 600g paistinautaa, kolme isohkoa habaneroa (omia tietysti), kidneypapuja(tarhapapuja), perrrrrrkeleesti mustapippuria, aromisuolaa ja varmaan vähän paseerattua tomaattia ja tietysti valkosibaletta ja tämän kerroksen päälle sitten reippahasti juustoraastetta. Joku hyvä leffa ja pari lautasellista tuota herkkua niin verisuonet sanovat Heippatirallaa! Huuhdotaan alas 1,5 litralla jääkylmää maitoa  ;D


Oma versio tuosta on, että tekee tortturullalastujen päälle tacojauhelihat reiluilla sipuleilla, niitten päälle salsaa, jalapenoja, oliiveja, fetaa, juustodippiä ja vielä juustoraastetta ja uuniin. Mausteseos on yleensä helpoin tapa maustaa jauheliha sopivasti meksikolaistyyliin, sen lisäksi juustokuminaa vielä enemmän. Ja huuhdotaan alas jääkylmällä oluella, jos sattuu olemaan
fiiliksiä, niin meksikolaista bisseä sitruuna- tai limelohkolla.
Tuoreet tai itse etikkasäilötyt jallut toimii parhaiten :)

-T
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

Ryhis

Aika hiljaista ollut nyt chilirintamalla. Jallut ja loput habat kypsyvät pikkuhiljaa ja niitä kerätään sitä mukaa. Töissäkin on pitänyt niin prkleen kiirettä, ettei ole ehtinyt kokkailemaan mitään. Kävin ihmettelemässä appiukon mammuttihabaa, josta kuva ohessa.


Kohta saadaan tuoretta oman sadon nagaa


Kolmekuukautispäiväänsä viettävä suippopaprikan podi alkaa punehtua..


Ja lopuksi vielä foto bolivian rainbown kukasta!
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Ryhis

Viimeisiä sadonkorjuita, vielä parit podit jäi puskiin. Ihan kiva saalis, siemenet talteen ja palot pakkaseen.



https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Ryhis

Linkerin esikuvaa noudattaen; päiväkirja alkaa lähestymään loppuaan ja on aika laittaa viimeiset kuva- ja tarinapäivitykset.

Nostettuani chilit sisälle vajaa kuukausi sitten, huomasin että suippopaprikaan oli ilmestynyt jotain harsoa lehtien ja rungon väliin. Lehtien alapinnoilla vilisi jotain kalpeita paskiaisia. Eipä ongelmaa, sillä suurin osa chileistä päätyy roskikseen joka tapauksessa, sisätiloissa kun pitää olla tilaa ihmisillekin.

Eli toinen suippopaprika, isoin jallu, aji cristal ja pirkkachili saivat lähtöpassit. Samoin kuin muutamat kuolleet gojimarjat, kuollut sun flame ja samoin edesmennyt orange flame. Toinenkin suippopaprika saa luvan lähteä giganttisine altakasteluruukkuineen, kunhan kypsyttelee podeja ensin.

Rehuja jotka jäävät ikkunalaudoille sulostuttamaan silmää;

Pikkujallu (ehkä)
Hungarian Hot Cherry
Habanero
Naga (ehkä)
Rocoto Peruvian Red
PI 281429
Aji Cristal (saa luvan kasvaa sellaiseksi tuuheaksi puskaksi kuten appiukolla)
Scotch Bonnet, jonka on pakko elää sillä olen lahjoittanut kaikki siemenet pois  ;D

ynnä thaikku annuumi joka on ja voi edelleen hyvin bubblerissa substralin kanssa.

Laitetaan tähän loppuun vielä viimeisin "sadonkorjuukuva", podit kerätty roskikseen lentävistä plantuista.



Ja sitten sitä väkiväki-pohdintaa kuinka tuli tehtyä ja miten meni.

Noh, menihän se. Chilinkasvattelu on mahdottoman hauskaa ja leppoisaa hommaa. Ei varmastikaan ole parempaa harrastusta! Ensi kautta silmälläpitäen, olen tehnyt muutaman huomion (ja ajattelin jopa toteuttaa näitä ajatuksia!)

- Tykimmin lannotteita, nyt on tultu mamoiltua tuon puutarhan kesän kanssa, ensi kaudella ISOSTI!
- Kovempaa latvontaa, luomumenetelmällä tulee luomua, mutta sato punnitaan kourallisissa - ei ämpäreissä!
- Isommat ruukut, ainakin parvekkeella.

Muuten mennään tutulla, sangen epätieteellisellä perstuntuma-mentaliteetilla. Ensi kauden lajikkeita ei olla vielä päätetty mutta pakko on laittaa ainakin Jalapeño, Aji Cristal ja Habanero. Lisäksi laitan pari numerosarjaa. Rocotoja kokeillaan myös, se on varma. (Kiitos Bluesmanille siemenistä! Vielä kerran!). Samoin laitan itämään muutaman siemenen jotka on kerätty podeista, jotka kaveri toi Thaivaasta paikalliselta torilta. Ans kattoo kui käy...
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Hegu

meinasitko laittaa villejä itämään? kun tuo lance ei oikein säilynyt elävien kirjoissa :-\

MrFrost

Onks tullu satoa Rocoto, Peruvian Redistä?

Itellä kukkii sisällä, mut ei tuu podeja jostain syystä prkl....

-T
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

Kaltsu

Räyhäkäs taitaa olla lakossa.  ::)
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

linker



Todella harmi... ja moderointi on toiminut viime aikoina hyvin niiden asioiden osalta jotka lakkoon ajoivat.

Herätys!

.

Ryhis

Kuinkas sitä nyt lakossa voisi olla kun tällaisia velikultia on herättelemässä  ;D

Sitäpaitsi on melkoisen kusipäistä olla vastaamatta omassa päiväkirjassaan!

Ei ole tullut satoa Rocotosta, kauniita kukkia teki kyllä mutta ne tippuivat sitten pikkuhiljaa pois. Siirsin sen keittiöstä olohuoneeseen niin saapi enemmän valoa. Komea kasvi, täytyy vielä kehua.

Nagassa ja habassa on pari kypsyvää podia vielä tulossa mutta muuten on tosiaan kaikki kerätty.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Ryhis

Pannaas vielä parit fotot, en kehtaa aloittaa kauden 2011 päiväkirjaa jo lokakuussa  ;D

Suippopaprikasato;


Naga Morichiakin tuli varmaan kymmenen vuoden tarpeet;


Villirintamalla talvehtivat C. Lanceolatum ja ilmeisesti C. Galapagoense. Nimilaput hukkuivat joskus kesän aikana ja nyt syksyllä perkasin vanhaa uuninpeltiä, jossa idätysruukkuja niin sieltä kaikkien kuolleiden goji-marjojen joukosta löytyi pari itänyttä villiä, maaliskuussa multiin ja syksyllä itivät, ei paha, ei paha....



Bolivian Rainbow joka sekä kukkii ja tekee hedelmää varjoisella makuuhuoneen ikkunalla.


Olohuoneen akkunan valloittanut C.Annuum kypsyttelee sangen massiivista satoa (tai massiivista ainakin meikäläisen asteikolla), podeja on AINAKIN kaksi kourallista!  ;D


Ja lopuksi harvinaislaatuisempi chili, capsicum rosmarinium, täysin tuleton lajike josta käytetään vain lehdet. Sopii riistan ja punaviiniin kera  ;)



https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - lokakuu 10, 2010, 14:52:18 ipcapsicum rosmarinium  Sopii riistan ja punaviiniin kera  ;)


Vaan nytpä voisit kertoa, miten tuon selvittää talvenkin hengissä?
Parvekkeella yksi vielä sinnittelee, mutta lämpimään tuotuna ne on aina kuivuneet muutamassa viikossa jo monena syksynä. Saahan niitä tietysti marketista uusia, mutta...

Ryhis

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - lokakuu 10, 2010, 15:07:08 ip
Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - lokakuu 10, 2010, 14:52:18 ipcapsicum rosmarinium  Sopii riistan ja punaviiniin kera  ;)


Vaan nytpä voisit kertoa, miten tuon selvittää talvenkin hengissä?
Parvekkeella yksi vielä sinnittelee, mutta lämpimään tuotuna ne on aina kuivuneet muutamassa viikossa jo monena syksynä. Saahan niitä tietysti marketista uusia, mutta...


Itse yllätyin kun tuo selvisi hengissä multiin siirrosta! Yritin kaupassa valita sellaisen jossa juuret olisivat mahdollisimman vähän mädäntyneet.  :D

Viikon tuo on nyt keittiön ikkunalaudalla nököttänyt, tänään siirryin kastelemaan alakautta. Istutusillan pidin lavuaarissa jossa 2cm vettä pohjalla jotta multa sai imettyä kosteutta oikein kunnolla. Basilikaahan en koskaan saanut mullassa (tai edes ruukussaan) elämään yön yli, ennenkuin ostin prismasta luomu-basilikan. Se sinnitteli liki kolme kuukautta omassa ruukussaan lautasella ja sitten siirsin sen karsittuna multiin. Nyt toista kuukautta mullassa ja kasvaa vain.

Pidetään peukkuja!
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Ryhis

Täytyy muuten vielä todeta, että sivulla ylempänä näkyvä habanero, joka on appiukolla "hoidossa" on venynyt entisestään sitten tuon kuvan ottamisen.

Itseasiassa, kasvi on ohittanut jo sen pisteen, milloin sitä ei pysty enään autolla kuljettamaan! Lisäksi ihmettelin kuinka kasvi on kasvanut vieressä olevan laiskanlinnan ympärille (ollen itseasiassa nojatuolin kokoinen).

Appukko sanoi pokkana, että kasvit tykkäävät tupakansavusta! Ahkerana tupakkamiehenä tunnettu appiukko polttelee laiskanlinnassa samalla kun katselee televisiota ja habanero rehottaa! Tässä onkin sopiva aihe tieteelliseen kokeeseen; vaimo saa poltella savukkeita yksi chili kainalossaan ja itse siirrän jonkun plantun piiputtelutuolin viereen. Ai kuinka jännää!
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

jeQQ

Onko suippo ihan kaupan ramiroista laitettu?

Ryhis

Ilmeisesti. Alepasta ostin suippopaprikaa ja laitoin itämään. Ans kattoo tuleeko tän vuoden sadosta yhtään itämiskelpoista siementä.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Ryhis

Viime aikoina olen saanut tapella vihannespunkkien kanssa. Erittäin inhottavaa ja hermoja raastavaa toimintaa. Kuten aikaisemmin kerroin, isohko osa kasveista lensi suoraan roskakoriin. Tämä oli ensimmäinen erävoitto, mutta sittemmin punkinperkeleet tulivat jostain uudestaan. Samaan aikaan vaatekaapin takaa löyty kourallinen vaatekoin munia, joten koko asunnon kyllästäminen raidilla tuli ajankohtaiseksi.

Lintujen takia en voinut myllyttää koko kämppään oikeaoppiseen Spetznaz-tyyliin, vaan huone kerrallaan. Sujuihan se näinkin.

Seuraavaksi alkoi armoton tiedon kerääminen, ensin otin selvää mikä chilien kimpussa on ja seuraavaksi sen heikkoudet. Kävi ilmi, että puskissa verkkoa kehrää ja lehtiä tiputtaa melkoinen vihannespunkkilauma. Vihannespunkki kuuluu hämähäkkieläimiin ja on aivan turha, samalla evoluutioportaalla arkkitehdin ja toimittajan kanssa ja tasan yhtä rasittava.

Punkit kuulemma viihtyvät lämpimässä ja kuivassa. Silloin kun plantut olivat parvekkeella, oli tapanani sumuttaa niitä reilusti painesumutinpullolla useita kertoja päivässä. Vettä kului pelkkään sumutteluun helposti 1,5-3 litraa vuorokaudessa. Kesällä ötökät eivät chilejä kiusanneet, mikä oli pienoinen ihme ottaen huomioon, että allekirjoittanut ei ole mikään kasvinkasvatuksen konössööri.

Kesäaikaan runsaasti sumutellen punkkeja ei ollut, sisälle siirrettäessä ja sumuttelun loppuessa punkit iskivät HETI! Annuumit menivät viikossa, baccatumit kestivät kaksi kertaa kauemmin ja kaikkein vastustuskykyisimmät olivat chinenset.

Johtopäätös; sumuttelu ilmeisesti kannattaa.

Edellistä johtopäätöstä komppaa sekin seikka, että keittiössä oleviin kasveihin punkit eivät iskeneet ollenkaan samalla voimalla kuin olohuoneessa oleviin, joissa tuho oli liki täydellistä. Keittiössä olevissa kasveissa punkit keskittyivät vain ja ainoastaan annuumeihin ja niissäkin oksien kärjissä oleviin tuoreisiin lehtiin.

Olen ahkera kokkailija ja erityisesti rakastan pastaa. Olen huomannut, että aina kun keittää vettä (enemmän kuin litran), keittiön ikkunat vetävät huuruun. Ilmanvaihto on mitä on 50-luvun kerrostalossa. Ja kun ruokaa tehdään (lue liedellä keitellään jotain) kuitenkin 3-7 päivänä viikossa, on keittiö kosteampi tila kuin olkkari. Keittiössä on myös tiskikone joka kerran pari viikossa päästää höyryt ilmatilaan.

Johtopäätös; chilit viihtyvät ahkeran pastankeittäjän keittiössä.

Ongelmana olivat kuitenkin olkkarin rutikuivassa huoneilmassa olevat saastuneet kasvit. Raidittaminen teki huonoa kasveille, eikä se ollut edes kovin hedelmällistä. Pari käsittelykertaa päivässä kolmen päivän ajan lähinnä vain vähensi punkkien määrää kun itse halusin täyttä joukkotuhoa. Koska en viitsinyt hankkia ilmankostutinta olohuoneeseen, vein chilipuskat kosteaan tilaan - kylppäriin. Kolme vuorokautta samassa tilassa lattiakaivon, suihkuttelun ja kuivuvien pyykkien kanssa teki huomattavasti enemmän kuin raidipurkin tuhlaaminen olkkarissa. Tosin raiditin myös chileillä täytetyn kylppärin kerran pari.

Kannatti hakea tietoa "vihollisesta" ja käyttää sitä tietoa hyödykseen. Ilmeisesti kosteus tehoaa vihannespunkkeihin kaikkein parhaiten.

Ja lopuksi parit kuvat;

Basilika joka on kasvanut ja kasvanut. Mittatikkuna toimii kaikille tuttu 0,33l oluttölkki, THLn ohjeiden vastaista mainontaa.



ja Chilivaarin iloksi, harvinaisista harvinaisin, kryptozoologien kauan hakema capsicum rosmarinium elää edelleen ja uskoakseni on mahdollisesti jopa tehnyt pari uutta lehteä!



Tuo punkku on muuten erittäin hyvää, sopii lampaan kanssa.

Eikä stolikaan mitää kuraa ole  ;)
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Toni.A

Stolichnaja on tainnut saada uusiokäyttöä lannoitteesta, tai ainakin näyttäisi siltä! Mielenkiinnolla jään odottelemaan, minkälainen marja tuosta sinun villien äidistä capsicum rosmarinium:sta tulee!  ::) ;D

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Ryhis

Jeps, itseänikin jännittää  ;D täytyy keväällä kylvää vielä harvinaisemman chilin, capsicum k-kaupan cantaloupen siemeniä. Isoja (liki kilon painoisia), tulettomia marjoja joissa on sellainen makea maku.  ;)

En ole koskaan ollut vodkamiehiä mutta jostain syystä juomatonta kirkasta on talossa aivan stanasti. Pakkasessa on paraikaa vasta avattu Boris Yelzin-vodkapullo. Ja onhan se kyllä itseasiassa hyvää. Ainakin suolakurkun kanssa.

Ja sitten se viimeinen-viimeinen sadonkorjuukuva. Nyt ei ole podin podia puskissa. Tai Nagassa on yksi ja Jallussa on yksi, mutta saa nähdä jääkö se elämään. Ja makkarissa olevassa bolivian rainbowssa taitaa olla pari marjaa. Tosin pidän sitä enempi koriste- kuin ruokachilinä.

Olkkarin katosta pistin roikkumaan nuo viimeiset kerätyt, thaimaalaisperäistä (?) annuumia ja kolme habaneroa. Samalla suoritetaan empiirinen koe kuinka piipunsavu ja piereskely vaikuttavat kuivatun chilin makuun  :D

https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

MrFrost

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - lokakuu 17, 2010, 20:50:38 ip

Olkkarin katosta pistin roikkumaan nuo viimeiset kerätyt, thaimaalaisperäistä (?) annuumia ja kolme habaneroa. Samalla suoritetaan empiirinen koe kuinka piipunsavu ja piereskely vaikuttavat kuivatun chilin makuun  :D



Juuri rektaalikaasujen ja savun syy-yhteys on pakko selvittää makuvaikutteina.

Teet Räyhis tärkeää ja varmasti (henkisesti) palkitsevaa työtä, jolla on tarkoitus!

Milloin ajattelit suorittaa ensimmäisen maistamistestin?

-Timo
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!