lokakuu 06, 2024, 10:21:59 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Räyhäkkäästi kyökissä.

Aloittaja Ryhis, kesäkuu 04, 2010, 21:34:26 ip

« edellinen - seuraava »

Tapolan Tulikeppi

Lainaus käyttäjältä: omarosa - joulukuu 11, 2010, 11:17:04 ap
88 asteeseen aion paistaa tämän joulun/talven toisen kinkun, ekan paistoin 86.
Siinä alkaa liha pehmenemään ,ei kuitenkaan ole vielä kuivannut/hajonnut.
Uunin laitan 250 astetta ekan puol tuntia sen jälkeen 100-110 astetta ja kun palaan kotiin nostan lämmön 150-170, kunnes sisälämpö 88.

Kyllä jauhelihaakin on täysin raakana syöneet, eikä ole tietääkseni sairastunut, silti liha on hyvä kypsentää kunnolla , eikä pelkästään makuasioiden takia.

" Trikiini (Trichinella spiralis) on sukkulamato, joka voi loisia kaikissa lihaa syövissä eläimissä, myös ihmisessä. Loinen leviää eläimestä toiseen, kun loisen toukkia sisältävää puutteellisesti käsiteltyä lihaa syödään. Lihan kuumentaminen sisälämpötilaltaan yli 78 °C tai pakastaminen yli kuukauden ajan alle -18 °C:n lämpötilassa tappaa loiset, minkä jälkeen liha on turvallista syödä. Suomessa kuitenkin esiintyy trikiinilajia, joka kestää pakastamista, joten ainoa varma keino estää trikiinitartunta on kuumentaa liha kunnolla. Kotipakastimen teho ei riitä trikiinien tappamiseen. Trikiinitartunnan alkuvaiheessa suolistossa oleviin toukkiin tehoaa tiabendatsoli-niminen lääkeaine, mutta myöhemmin voidaan käyttää vain oireenmukaisia hoitomenetelmiä. "
"

Saat tehdä kinkustasi tulitikkuja jos niin tahdot, joulukinkku joulukinkkuna ja jerky jerkynä..

Kun kinkku paistetaan uunissa ~75C asti ja otetaan siinä vaiheessa pois uunista, nousee kinkun sisälämpötila vielä muutamalla asteella jolloin tuo trikiinikin alkaa olemaan entistä. Itseasiassa tuo ruiskuori estää sitä lämpöä haihtumasta kinkulta pois kun se jätetään pintaan taktiseksi tunniksi, tällöin uskallan vetää lihan ulos jo 72C vaiheessa. Tässä ajassa nesteet ehtivät asettua kinkun sisällä ja liha pysyy mehevänä. Toki, jos malttia on riittävästi niin muutama tunti koskemattomana tekee vielä parempaa lihan mehevyydelle. Tuo on vaan normaali miehelle mahdotonta, odottelet ensin sen 10h, omaa kuolaa lattialta luututen että saat kinkun uunista - ja sitten pitäisi vielä ODOTTAA LISÄÄ??!

On aika huono vertaus verrata oikeata lihaa ja jauhelihaa keskenään. Geneerinen HK-sikanauta loota kun sisältää kaikkea muuta kuin sitä lihaa.
# 1022

linker

joulukuu 11, 2010, 11:42:14 ap #201 Viimeisin muokkaus: joulukuu 11, 2010, 11:45:25 ap käyttäjältä linker
Kun nyt joulukinkun valmistamisesta puhe, niin kannanpa oman kokemukseni/tapani tehdä kinkku.
Tuore 10-12 kiloinen pakastamaton kinkku suolasaaviin itsenäisyyspäivänä.

Leivinuunin eka pesällinen kaksi päivää ennen paistopäivää, seuraavana toinen pesällinen ja juhlapäivänä kaksi pesällistä.
Ennen kinkkua uunin laatikot ja muu vastaava oheiskrääsä.
Sitten Kinkku pellille ja uuniin.. meillä käytetään pussia jotta kosteus nousee ja liemet pysyy kinkussa kiinni.
Tunti ensimmäiselle kilolle, puoli tuntia lopuille: eli 12 kiloinen uunissa kuutisen tuntia. Uunin lämpö noin 120-150 astetta.

Kinkku ulos uunista ja hitaasti jäähtymään 10-12 tunniksi, jonka jälkeen pussi ja mahdollinen verkko pellon reunaan ja kinkku tarjoiluvadille.
Sinappivoitelu ja jotain muuta-en-tiedä-mitä muija siihen laittaa.


Ostin kinkkumittarin, sellaisen hienon digin josta jossain muussa ketjusssa.
Mutta käyttötarkoitus taitaa meillä olla joku muu kuin kinkun kylki.
Siinä olla mittariin luotettu, kun se menee uunissa tappiin ensimmäisen tunnin aikana.

Toni.A

joulukuu 11, 2010, 11:43:20 ap #202 Viimeisin muokkaus: joulukuu 11, 2010, 11:46:06 ap käyttäjältä ToniPetter
Kyllä kinkku on jo peruuttamattomasti liian kuiva ja pilalla, jos nousee sisällä tuohon 88 asteeseen. Itse paistan kinkun silleen, että kovalla lämmöllä eka tunti, että pinta ruskistuu ja syyt menee umpeen ja miedolla tunti/kilo. Otan kyllä kinkun uunista ennen 75 astetta, sillä jatkaa kypsenemistä hyvinkin vielä sisältä jonkinaikaa. Näin on tullut todella mehevää kinkkua, eikä ole matoja, saatikka loisia vielä tähänpäivään mennessä ukosta löytynyt.  ;)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Kaltsu

Suomesta sianlihasta mitään trikiiniä saa. Kaikki siat suomessa tarkistetaan. Suomessa syödään hyvin steriiliä lihaa, huomaahan sen jo mausta. Kinkkuja varten siat ovat teurastettu jo vuosi sitten joten ovat olleet pakastettuina pitemmän aikaa. Trikiinihän ei kestä pitkää pakastamista. Teollisuuden pakastimet ovat säädetty alhaisimpiin lämpötiloihin mitä kotipakastimet. Kotipakastimessa ei riitä potku trikiinin tappamiseen.

Ainoa mistä trikiinin voisi ajatella saavan on karhunliha. Karhunlihankin metsästysseurat tarkistuttavat trikiinin varalta. Joten...ehkä EU:n ulkopuolelta voisi sellaisen saada. EU:han vaatii lihalta trikiinitarkistuksen.
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

chilihardhead.fi

Liian kova alkulämpö sulattaa suojaläskin, ilman keittopussia max.120C ja 75C kohdalla ollaan kiinni vuoassa viimeistäänkin  ja poltetaan turpa tirisevässä läskissä. Jäähdytyksen jälkeen tietenkin sinappi/korppujauho kuorrutus ja niitä auenneita mustapippureita tahi kotosammin neilikoita törkitään kiinni, jos ehtii. Jos on ollu laiha possu, niin olen taipunu sen verran, että laitan  vähän vettä/olutta  paistovuokaan.
Madot oliskin hyvä laihdutuskeino. ;D
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

rasse

Tuo kinkun lämpötila on taas makuasioita. Ensi kerran leivinuunissa paistaessani kinkkua kohosi huomaamattani (lue: nukahdettuani) kinkun lämpötila 88- asteeseen, ja oli muuten hyvää. Oikein mehevää ja mureaa, ei lainkaan kuivaa. Siitä lähtien olenkin antanut huoletta kinkun sisälämmön nousta yli sallitun rajan. Sukukin on kehunut (kun eivät ole muuta uskaltaneet, tietty).

Ryhis

Laitoin taas jerkyä eilen marinadiin. Ans kattoo mitä tulee.

Marinadissa:
1 rkl hunajaa
1 dl Pain is good BBQ-soosia
½ dl Schirachaa
2 dl Kehitysmaiden lasten verta eli Coca-Colaa
Chipotlea, omaa kuivachiliä, Fatalii Gourmet savunagaa & Aji Cristalia
1 tl sitruunamehua
1 tl sokeria
yhden punkkupullon pohjat, vajaa desi.
1 tl vahvaa curryä
1 rkl juustokuminaa

Ainakin koepaistetut soirot maistuivat hyvältä. Liha oli ensiluokkaista kulmapaistia.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Nizo


Rusakko

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - joulukuu 12, 2010, 11:15:13 ap
Laitoin taas jerkyä eilen marinadiin. Ans kattoo mitä tulee.

Marinadissa:
1 rkl hunajaa
1 dl Pain is good BBQ-soosia
½ dl Schirachaa
2 dl Kehitysmaiden lasten verta eli Coca-Colaa
Chipotlea, omaa kuivachiliä, Fatalii Gourmet savunagaa & Aji Cristalia
1 tl sitruunamehua
1 tl sokeria
yhden punkkupullon pohjat, vajaa desi.
1 tl vahvaa curryä
1 rkl juustokuminaa

Ainakin koepaistetut soirot maistuivat hyvältä. Liha oli ensiluokkaista kulmapaistia.


Ihan vaan typeryyttäni kyselen. sit ku on ollut esim vuorokauden marinaadissa niin laitatko uuniin johonkin 50 asteeseen ja kuivatat siellä? ja kuinka kauan menee? Entä oletko koittanut kuivurissa? Eiks sen pitäis toimii samalla tavalla

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - joulukuu 12, 2010, 11:15:13 ap
Laitoin taas jerkyä eilen marinadiin. Ans kattoo mitä tulee.

Marinadissa:
1 rkl hunajaa
1 dl Pain is good BBQ-soosia
½ dl Schirachaa
2 dl Kehitysmaiden lasten verta eli Coca-Colaa
Chipotlea, omaa kuivachiliä, Fatalii Gourmet savunagaa & Aji Cristalia
1 tl sitruunamehua
1 tl sokeria
yhden punkkupullon pohjat, vajaa desi.
1 tl vahvaa curryä
1 rkl juustokuminaa

Ainakin koepaistetut soirot maistuivat hyvältä. Liha oli ensiluokkaista kulmapaistia.



Pitäisiköhän tuo julistaa ylläpidon toimesta kiusaamiseksi? ;)  Sun jutuistasi tulee aivan liian kova nälkä! :D

Quini

Lainaus käyttäjältä: Kaltsu - joulukuu 11, 2010, 13:59:01 ip
Ainoa mistä trikiinin voisi ajatella saavan on karhunliha. Karhunlihankin metsästysseurat tarkistuttavat trikiinin varalta. Joten...ehkä EU:n ulkopuolelta voisi sellaisen saada. EU:han vaatii lihalta trikiinitarkistuksen.


Plus että villisika on yks mistä sitä ainakin aikalailla on löytyny. Taitavat olla satunnaisia yksilöitä jotka ovat kulkeutuneet tänne kaiketi alunperin tuolta idästä ja siellä lienee ihan yleistä tuo trikiini noissa villisioissa. No harvemmalla metsästäjällä tuo villipossu osuu kohdalle, niinkuin ei kyllä karhukaan.

TunturiTiger

Trikiinit lähtee lämmittämällä. Pitiköhän liha kuumentaa 80 asteiseks, että se kuolee..? Eli pikkusen se karhu ja villisika pitää päästää ylikypsäks, että olis todella turvallista pupeltaa.

Lihamestari

joulukuu 12, 2010, 19:24:09 ip #212 Viimeisin muokkaus: joulukuu 12, 2010, 19:45:54 ip käyttäjältä Lihamestari
Tosta trikiinistä kannattais käydä kysymässä mielipidettä metsästäjiltä!
Eiks kaadetusta karhusta vedetä verta shottika kaadon jälkeen?
Ainakin jotain punaista ne on jossain uutislähetyksessä nykäissyt!
Mitään verilettua muistuttavaa kypsää tuotetta en ainakaan ole havainnut... ;)
"My diet is like Atkins, but with the carbs." - BJ Penn

Ryhis

Lainaus käyttäjältä: Rusakko - joulukuu 12, 2010, 15:00:20 ip
Ihan vaan typeryyttäni kyselen. sit ku on ollut esim vuorokauden marinaadissa niin laitatko uuniin johonkin 50 asteeseen ja kuivatat siellä? ja kuinka kauan menee? Entä oletko koittanut kuivurissa? Eiks sen pitäis toimii samalla tavalla


6-15h uunissa, n.50'C lämpöä ja uuninluukku auki vinkkupullon korkin kanssa, kts. pari sivua taaksepäin. Kuivuri on vielä hankkimatta.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Ryhis

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - joulukuu 12, 2010, 16:08:03 ip
Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - joulukuu 12, 2010, 11:15:13 ap
Ainakin koepaistetut soirot maistuivat hyvältä. Liha oli ensiluokkaista kulmapaistia.


Pitäisiköhän tuo julistaa ylläpidon toimesta kiusaamiseksi? ;)  Sun jutuistasi tulee aivan liian kova nälkä! :D


Lienee turha mainita miten erinomainen tofu-naudanliha nuudeliwokki tuli tuosta eilen marinoidusta lihasta  ;)
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

CyberDog

Lainaus käyttäjältä: Lihamestari - joulukuu 12, 2010, 19:24:09 ip
Tosta trikiinistä kannattais käydä kysymässä mielipidettä metsästäjiltä!
Eiks kaadetusta karhusta vedetä verta shottika kaadon jälkeen?
Ainakin jotain punaista ne on jossain uutislähetyksessä nykäissyt!
Mitään verilettua muistuttavaa kypsää tuotetta en ainakaan ole havainnut... ;)


Joo ja ne uutiset niistä metsästäjistä ketkä on idiootteina saanu trikiinin löytyy kans....

Ryhis

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - joulukuu 12, 2010, 11:15:13 ap
Laitoin taas jerkyä eilen marinadiin. Ans kattoo mitä tulee.

Marinadissa:
1 rkl hunajaa
1 dl Pain is good BBQ-soosia
½ dl Schirachaa
2 dl Kehitysmaiden lasten verta eli Coca-Colaa
Chipotlea, omaa kuivachiliä, Fatalii Gourmet savunagaa & Aji Cristalia
1 tl sitruunamehua
1 tl sokeria
yhden punkkupullon pohjat, vajaa desi.
1 tl vahvaa curryä
1 rkl juustokuminaa

Ainakin koepaistetut soirot maistuivat hyvältä. Liha oli ensiluokkaista kulmapaistia.



Hyvää on, mutta liian vähän chiliä tuli laitettua.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

omarosa

Lainaus käyttäjältä: CyberDog - joulukuu 12, 2010, 23:21:15 ip
Lainaus käyttäjältä: Lihamestari - joulukuu 12, 2010, 19:24:09 ip
Tosta trikiinistä kannattais käydä kysymässä mielipidettä metsästäjiltä!
Eiks kaadetusta karhusta vedetä verta shottika kaadon jälkeen?
Ainakin jotain punaista ne on jossain uutislähetyksessä nykäissyt!
Mitään verilettua muistuttavaa kypsää tuotetta en ainakaan ole havainnut... ;)


Joo ja ne uutiset niistä metsästäjistä ketkä on idiootteina saanu trikiinin löytyy kans....


Tosta lihamestarin jutskasta tulee kyllä mieleen, ettei nickname vättämättä mene ihan yksiin työtehtävien tai koulutuksen kanssa.
Uskoisin kuitenkin että sieltä Vantaan jättijaon palvelutiskin valmisruokia tai riistalihaa voi hyvin ostaa.  (!?! ;) 
chilinkasvatuksen A:spna B:hydrosora C:provado

Lihamestari

Lainaus käyttäjältä: CyberDog - joulukuu 12, 2010, 23:21:15 ip
Lainaus käyttäjältä: Lihamestari - joulukuu 12, 2010, 19:24:09 ip
Tosta trikiinistä kannattais käydä kysymässä mielipidettä metsästäjiltä!
Eiks kaadetusta karhusta vedetä verta shottika kaadon jälkeen?
Ainakin jotain punaista ne on jossain uutislähetyksessä nykäissyt!
Mitään verilettua muistuttavaa kypsää tuotetta en ainakaan ole havainnut... ;)


Joo ja ne uutiset niistä metsästäjistä ketkä on idiootteina saanu trikiinin löytyy kans....
:)
"My diet is like Atkins, but with the carbs." - BJ Penn

Ryhis

Lainaus käyttäjältä: omarosa - joulukuu 13, 2010, 17:55:49 ip
Tosta lihamestarin jutskasta tulee kyllä mieleen, ettei nickname vättämättä mene ihan yksiin työtehtävien tai koulutuksen kanssa.
Uskoisin kuitenkin että sieltä Vantaan jättijaon palvelutiskin valmisruokia tai riistalihaa voi hyvin ostaa.  (!?! ;) 


Nyt minäkin uskallan käydä jättijaossa ostoksilla kun oikein omarosakin on sen hyväksynyt!
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa