lokakuu 06, 2024, 06:56:30 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilin säilöminen etikkaan

Aloittaja Tapio79, syyskuu 13, 2010, 17:31:34 ip

« edellinen - seuraava »

Tapio79

Minulla on habaneroja jotka ajattelin yksinkertaisesti viipaloida siemenineen ja laittaa puna- tai valkoviini etikkaan. Onko kokemuksia minkälaisia niistä tulee.

TunturiTiger

Kuten aikaisemminkin olen sanonut, haku on oiva toiminto. Oikeampi paikka aiheelle olisi "sadon säilöntä ja käsittely" ja siellä ensimmäinen pysyvä aihe "etikkasäilöntä".

Mutta aiheeseen. Itse olen tavannut kuivattaa habanerot ja jauhaa ne. Siitä saa oivan pöytämausteen jota itse käytän jugurtista lihapatoihin. Oivaa tavaraa! ;D

Tapio79


Joo, sepä ikuisuus ongelma näissä forumeissa. Admin voisi heittää viestini oikeaan ketjuun. Tosin jos jos tarvii vastauksen nopeasti niin paras tulos on heittää kysymys pääjuureen. Hätähousu mikä hätähousu kun tänään pitäis saada valmiiksi

-----------------------------------------

Noita chili jauheita minulla on jo ihan riittämiin, mutta koitan jäljitellä suunnilleen jotain pitsan tai jonkun Mexikolaisen kastikeen sekaan laitettavia jalopeno/chili viipaleita. 

TunturiTiger

Kokeile! Näin itsekin teen aina. Ohjeet löytyy - arvaappa mistä...? Itse tosin pakaastankin jonkin verran.

Tapio79

No en viitsi pakastaa vaan kuten aiemmin sanoin, säilön varmaan etikkaan. Googlaamalla löytyy jonkinverran reseptejä, mutta olis ollu kiva jos joku ois heittäny jotain hyvää omaa kommenttia.

mohla

Hakemalla esim. hakusanoin "etikka", "etikkasäilöntä" tai vaikka "säilyke" löytää foorumilta monia mielipiteita ja kommentteja erilaisista etikkasäilykkeistä. Ja kannattaa toki googlettaakin, mutta tuo foorumin oma haku toimii myös.

Pakko se on kait uskoa, että haku-toiminnon käyttämättä jättäminen on ihmisille sisäänrakennettu ominaisuus. "MULLE kun tuli mieleen tää juttu xzxzx, ni sitä ei varmasti oo koskaan ennen kukaan hoksannut, kun sentään MÄ just keksin ihmetellä sitä" -tyylisistä ajatusketjuistahan nämä täysin väärään paikkaan ja monesti ennen oikeissa paikoissaan keskustellut jutut kumpuavat varmaankin. Onseihminenviksueläin... ;D

Ryhis

Jokaisessa vähänkään isommassa marketissa on nyt kausituotteena etikkasäilyke-mixit. Esimerkiksi Meiran ja Saarioinen valmistamina. Pussina takana on ohjeet.

Voit tuuttaa chilit suoraan astiaan etikan kanssa, mutta lopputuote maistuu paskalta.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Tapio79

No tulevaisuudessa keskustelu foorumeja ei varmaan enää ole eikä niitä tarvita, kun voidaan heittää tää vaan " KVG ".

Ikävää tulla rikkomaan järkkymätöntä chiliforumin rauhaa... KVG

TunturiTiger

Lainaus käyttäjältä: Tapio79 - syyskuu 13, 2010, 22:51:32 ip
No tulevaisuudessa keskustelu foorumeja ei varmaan enää ole eikä niitä tarvita, kun voidaan heittää tää vaan " KVG ".

Ikävää tulla rikkomaan järkkymätöntä chiliforumin rauhaa... KVG

Ei vaan Tervetuloa! Hieno harrastus ja hieno foorumi, mutta pidetään se myös sellaisena. Täältä löytyy pirusti tietoa kasvattamisesta, sadon käsittelystä ja oikeastaa kaikesta chiliin liittyvästä (ja muustakin), kunhan selailee hetken aikaa.

Karpo

Lainaus käyttäjältä: Tapio79 - syyskuu 13, 2010, 22:51:32 ip
No tulevaisuudessa keskustelu foorumeja ei varmaan enää ole eikä niitä tarvita, kun voidaan heittää tää vaan " KVG ".

Ikävää tulla rikkomaan järkkymätöntä chiliforumin rauhaa... KVG


Ei sovi riitaantua jos joku huomauttaa omasta virheestäsi. Miehiseen tapaanhan kuuluu, että ohjeita ei lueta ennen kuin... noh koskaan. Tässä tapauksessa silti kääntyisin foorumin yleisten ohjeiden puoleen, varsinkin kohtiin 1), 2) ja 4). Se, että tämä foorumi toimii niin hyvin, että sinäkin täältä apua tulit pyytämään johtuu osaltaan juuri siksi, että yleisiä ohjeita koitetaan noudattaa.

Hyvää harrastelua ja toivottavasti etikkäsäilykkeistä tuli maistuvia.

rasse

Lainaus käyttäjältä: Tapio79 - syyskuu 13, 2010, 22:51:32 ipIkävää tulla rikkomaan järkkymätöntä chiliforumin rauhaa... KVG



No äläs nyt.
Helppoahan tuo säilöntä on. Laitat vaan hieman vettä, etikkaa, sokeria (tai hunajaa) vähän suolaa ja chilit sekaan. Ensin keittelet sen liemen, etikan voi lisätä vasta loppuvaiheessa niin ei haihdu niin paljon. Ihan vaan maistelemalla saat mieleisesi kastikkeen aikaan.
Ei muuta kuin kokeilemaan, ei ole vaikeaa.

Ryhis

syyskuu 14, 2010, 09:41:32 ap #11 Viimeisin muokkaus: syyskuu 14, 2010, 09:44:38 ap käyttäjältä Räyhäkäs
Jaa-as mitenköhän 1800-luvulla säilöttiin ja suolattiin elintarvikkeita pitkää talvea varten kun ei ollut marttaliiton sivuja ja googlea. Tyhmä saa olla muttei idiootti.

Voihan ne chilit laittaa vaikka formaldehydiin. Kyllä säilyvät. Tai pistää kattilaan vaihdelaatikkoöljyn kanssa, liimata kansi umpeen ja haudata maahan. Tai tunge ne chilit perseeseesi.


LainausMinulla on habaneroja jotka ajattelin yksinkertaisesti viipaloida siemenineen ja laittaa puna- tai valkoviini etikkaan. Onko kokemuksia minkälaisia niistä tulee.


Voit tottakai laittaa ne. Mutta jos oikein AIVOJEN KANSSA AJATTELET niin mitäköhän tuostakin tulee? Ei yhtään mitään. Luulitko todella saavasi asiallisia vastauksia? Oletko koskaan edes lukenut etikkasäilykepurkin etikettiä? Tiedätkö yhtään mistään mitään?

Etusivulla seisoo; "110013 viestiä 7435 aihetta kirjoittanut 4223 jäsentä.", tottakai SINÄ ja VAIN sinä olet keksinyt säilöä chiliä etikkaan. Päälle satatuhatta chiliaiheista viestiä, eikä yhtään sadon säilönnästä...? D,oh..

KVG tosiaan toimii; ekalta sivulta pari asiallisen oloista linkkiä.

http://www.martat.fi/neuvot_arkeen/sailonta/etikkasailonta/
http://keittokirja.kasvikset.fi/Suomeksi/Keittokirja/Sailonta/Etikkasailonta
http://www.reseptit.com/ruoan-sailonta/etikkasailonta-chileille/
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=1410.0
http://www.rajamaen.fi/rajamaen.nsf/sivut/SailontasivuTemp?OpenDocument&cid=Content217FD

Näyttäisi olevan myös Rajamäeltä yksi sivu. Tiedätkö "RAJAMÄEN ETIKAN"?

Mitä seuraavaksi?

"Mä ajattelin laittaa hei chiliä ruokaan, voiko sitä syödä. Onkxs ajatuxxxii mitä ruakaa voi laittaa chiliä tai chillin kansaa??!?!+1+1+1+1"
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

jortikka71

tässä tosiaan hyvä perusohje..
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=1410.0

mikä tuo räyhäkäs luulee olevansa?
on jumankauta jatkuvasti kommentoimassa toisten juttuja. Ai niin, kaikki eivät siedä aloittelijoita.. myöskään kaikki ei siedä tuollaisia besserwissereitä, jotka luulee tietävänsä kaiken mahdollisen, niin omasta mielestään tosiaan.. no on meitä onneks moneen junaan, jotkut vaan kulkee hieman sivuraiteella.. :D

PP

Räyhäkäs ei ole yksin mielipiteensä kanssa. Muut ei uskalla eikä moni osaakaan pukea asiaa noin pitkästi (ja usein myös osuvasti) sanoiksi. Kysymys ei ole siitä, etteikö aloittelijoita suvaittaisi vaan, että heiltäkin toivotaan ja olisi syytä edellyttää tiettyjen perusasioiden kuten haun ja oikean alueen käyttämisen hallintaa.

Tämä foorumi on edelleen erittäin asiallinen ja porukka hyvin käyttäytyvää. Sitä ei edesauta uuden aiheen avaaminen joka toisesta pikkuasiasta käyttäen huonoa suomea. Aloittelijoidenkin "tyhmiinkin" kysymyksiin vastataan oikeissa ketjuissa. Pidetään taso yllä.

Ryhis

syyskuu 14, 2010, 21:21:08 ip #14 Viimeisin muokkaus: syyskuu 14, 2010, 21:29:05 ip käyttäjältä Räyhäkäs
Lainaus käyttäjältä: jortikka71 - syyskuu 14, 2010, 21:05:00 ip
mikä tuo räyhäkäs luulee olevansa?
on jumankauta jatkuvasti kommentoimassa toisten juttuja. Ai niin, kaikki eivät siedä aloittelijoita.. myöskään kaikki ei siedä tuollaisia besserwissereitä, jotka luulee tietävänsä kaiken mahdollisen, niin omasta mielestään tosiaan.. no on meitä onneks moneen junaan, jotkut vaan kulkee hieman sivuraiteella.. :D


Tehdään niin, että sä voit hymy naamarillasi vastata näihin "öö mistä mä voin ostaa putki sukkia saako niitä tarjous talosta"-kyssäreihin ja me muut voidaan sitten olla vain coolisti, että 'whåtever'

En ole mikään "besserwisser", kirjoitan vain (pääsääntöisesti) sellaisista asioista joista tiedän. Sori jos osun oikeaan useammin kuin keskivertojantteri.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

jortikka71

no kunhan sohaisin muurahaispesää.. ;) en vaan aina ymärrä noita räyhäköitä vastauksia. uudetkin käyttäjät ehkä jatkaisivat foorumilla jatkossakin paremmin seikkailla ja kiinnostua loistavasta harrastuksesta jos kokeneemmat hieman jeesaisivat ja koittaisivat ymmärtää..no emmeköhän kaikki mahdu kuitenkin samoille sivustoille jatkossakin..??

Ryhis

Niin no, en minä tahallani ole tyly mutta pakko VÄHÄN rähjätä. Jos kyssärit ovat oikeasti tasoa "pssst, mitäs jos laittaisin vanhaan maljakkoon punaviinietikkaa ja kauden 2010 sadon?", ruvetaan olemaan lähellä tasoa missä ihmiset alkavat oikeasti kyselemään kadonneiden sukkiensa perään.

Tulee aivan mieleen eräs (eräät) poistetut ketjut, joissa eräs "vasta-alkaja" kyseli eräästä loisteputkivalaisimesta. Ketjuja oli vissiin neljä tai viisi (aina uusia), joissa tivattiin kelpaako kyseinen lamppu vaiko eikö. Ja aina sama vastaus "älä osta".

Kuudes (uusi) ketju olikin sitten, mitä teen tällä lampulla ja kuinka saan sen seinälle ja mistä saan siihen putket.  ::)

Ketjun aloittajakin olisi voinut vain kysyä "Kuinka säilön chilini esimerkiksi etikkaliemeen" ja väitän, että täten vastaukset olisivat olleet sata kertaa asiallisempia ja huomattavasti enempi avuksi.  ;)

Nyt tämä ketju on lähinnä vitsi. Ja mielestäni on parempi vastata "käytä järkeäsi" kuin "KVG".  ;)
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

mohla

Olisi hienoa, jos yleisistä käytöstavoista pidettäisiin kiinni.

Jonkin aikaa näihin "aloittelija kyselee valaistuksesta edistyneen vesiviljelyn ketjussa" ja "kysynpä edistyneellä puolella säilönnästä" -tyyppisiin virheellisille alueille postatuille kysymyksille täällä itse kukin jaksaa vastailla. Mielestäni on aivan sopivaa tapakasvatusta vähän ronskemmin sanoa virheestä, varsinkin jos se ei toistuvista asiallisistakin kehoituksista huolimatta tunnu menevän sinne takaraivoon.

Tässäkin kirjoittaja olisi voinut vähän ensin miettiä asiaa pidemmälle, kenties käväistä tuolla neuvotuissa ketjuissa lukemassa reseptejä ja kommentteja ja sitten kysynyt mielipiteitä ko. säilönnöistä:

"hei, kun säilöit noin ja noin, niin oliko hyvää? tykkään ite sen ja sen merkin säilykejalluista, osaatko vertailla omaasi noihin?"

Varmasti olisi tullut fiksuja vastauksia. Mielelläänhän tuollaisiin keskustelee ja vastailee asiallisiin kysymyksiin asiallisesti. On aivan turhaa taas jupista keskustelufoorumien ankeasta googlen syrjäyttämästä tulevaisuudesta, kun omaan aivopieruun vastataan yhtäläisesti.  ;) Miten se metsän vastaus huutoon menikään...

MasaT

syyskuu 14, 2010, 22:29:30 ip #18 Viimeisin muokkaus: syyskuu 14, 2010, 22:31:14 ip käyttäjältä MasaT
Mieluumin reilusti vähemmän etikkaa, kuin vettä ja sokuria. Muuten sama ohje, kuin veneen tervamaalin ohjeessa 1/1/1.

chilihardhead.fi

Rajamäen mausteinen etikka 2/3
rypsiöljy 1/3
sokeria tai hunajaa, jos pitää makeammasta
Sopii ainakin makealle paprikalle
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin