Sushrajan kasvatukset osa: MMXI ja MMXII, sekä linkkiviidakko MMXIII

Aloittaja Toni.A, syyskuu 29, 2010, 12:04:44 ip

« edellinen - seuraava »

Toni.A

Koska uutta päivyriä en viitsi tehdä ja päivittely on tänne foorumin päiväkirjaani lähinnä linkkejä, niin olkoon tämä sitten kompromissi. Jatkan muiden kiusaksi tänne linkkien nakkailua blogiltani ja ehkä muutamia kuviakin silloin tällöin julkaisen. Tällä päivämäärällä on polkaistu käyntiin uusi kausi ja laitettu lautalle itämään "muutamia" lajikkeitakin. :D



Vanha kunnon idätyslaatikkoni, varmaan viimeisellä matkallaan! :)

C.pubescens (Kaiketi kaikki siinä, paitsi yksi erikoisuus, josta myöhemmin lisää)
- Ecuadorian Red Pepper for Hell
- Rocoto Aji Largo San Isidro
- Rocoto Brown
- Rocoto Guatemala Orange
- Rocoto Manzano
- Rocoto Peru Cusco
- Rocoto Rio Hualaga Orange
- Turbo Pube Red

C.galapagoense
- CGN 22208 (nyt jos ei koskaan)

C.eximium
- CAP 470
- CAP 1491
- CGN 19198

C.praetermissum
- CAP 1144
- CGN 22795
- Goat Pepper

C.chinense
- CGN 24333 (uusi yritys)

C.cardenasii
- CAP 1530 (toivon todella itävän ja onnistuvan)

Lopullinen lista julki, kunhan kaikki siemenet ovat käsissä ja on pohdiskellut päänsä puhki! Lisää juttua ja kuvia luettavissa sieltä blogiltani. http://sushrajalla.blogspot.fi/2012/11/uusi-kausi-ja-uudet-kujeet.html

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

jewe

Tyylikkäästi lähti sulla kausi käyntiin ja siemenetkin hyvässä ojennuksessa lautalla. Lycka till  :)

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: jewe - marraskuu 15, 2012, 16:58:21 ip
Tyylikkäästi lähti sulla kausi käyntiin ja siemenetkin hyvässä ojennuksessa lautalla. Lycka till  :)

Tack tack! Katsotaan, miten tyylikkäänä jatkuu myöhemmin. :)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Toni.A


http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Miquel

Mainio kampe on tuo proq, itselläni ollut jo pari vuotta ja kalaa olen sillä savustellut n. 100kg joista suurinosa kirjolohta, reilu 20kg sitten siikaa ja haukea.
Rakensin kylmäsavustuskäyttöön pienen, n. 120cm korkean jääkaapin. Jääkaapin oveen ja kattoon kannattaa porailla ilmaventtiilit jotka säädetään n. 2mm raolleen. Omassa rautakaupan 70mm muovilautasilla olevat. Tämä siitä syystä että kosteus poistuu mahdollisimman hyvin, se on lähes tärkein juttu kaloja tehdessä että lihasta tulee kiinteää.
(Kuvittelisin että savustettava chilikin saa kuivua mahd. hyvin?)
Jääkaappia suosittelen myös hygieniasyistä. Materiaali on takuuvarmasti elintarvikkeille sopivaa joka on helppoa puhdistaa, hygienia kalan kanssa on huipputärkeä juttu jottei sukulaisparat sairastu listeriaan joulun kunniaksi. Pöpöt ei nimittäin kuole suolauksessa, savustuksessa ja pakastuksessa. ;D Jääkaapin omat ritilähyllyt on myös ylivertasia käyttää ja puhdistella.
Vinkkinä tällainen että valitse kaappi jossa on mahdollisimman vähän puhdistettavia hienouksia, kuten juustolaatikoita, pakastuslokeroita, termostaatteja, kananmunakuppeja jne.
Ja tuo savunkehitin palamattomalle alustalle, tyyliin kivilaatta. Hehkuu meinaa niin kuumana että jääkaapin muovit sulaa savunkehittimen alta, kokeiltu on! :)
Puruna käyttäisin myös tuota proQ omaa, joka varmasti toimii oikein. Raekoko jne on melko oleellinen asia kun halutaan että tuo puru kytee sen luvatun 12h sammumatta ja syttymättä ilmiliekkiin. 
Ja niin, romumarketista jääkaappiin myös tällainen langaton ulkolämpömittari, jonka lähetinanturimöykky tulee sit kaappiin sisälle. Voit vaikka sisältäkäsin lukea kaapin sisälämpötilaa josta ilmenee että puru ei ole sammunut ja kaikki on hyvin. Jos tarkistat asian kaapin avaamalla lasket kaapista ulos kaiken savun.

Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Toni.A

marraskuu 16, 2012, 23:17:39 ip #1025 Viimeisin muokkaus: marraskuu 16, 2012, 23:20:42 ip käyttäjältä Toni.A
Kiitoksia paljon monista vinkeistä, joitain niksejä voi olla aika helposti opittavissa! ;) Tuota puru juttua pitää vielä testata ja sitä miten saa toimimaan itsetehdyn purun. Kattelin hintoja tuolta savustintukusta, eikä ne kauheissa hinnoissa kuitenkaan ole, että jos tulee tiukka paikka, niin tilaanpa sitä purua sieltä. Yli 10 euroa tomituskuluja nostaa kuitenkin hintaa merkittävästi, joten isompi satsi on tilattava kerralla.  :-\

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Miquel

Tuo proq puru on niin hirmu riittoisaa etten lähtisi tekemään. :) 2kpl 2litran pusseja olen vasta tuhonnut, nyt täytyis hakee kolmas pussi. Ainakin jos purun valmistuksesta lasket tuntipalkan itselle niin ei tuo 6€/2L enään paha ole. :D
Mutta tietysti eri"makuisia" puruja saisi itse tekemällä ja saattaa tuossa labyrintissä toimia myös se hienompi/karkeampi puru? Kokeilua vaan! 
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Jahvetti

Laita ihmeessä kokemuksiasi tähän päiväkirjaasi ja/tai blogiisi härvelin toiminnasta.
Jonkinlaista kylmäsavustus-viritystä on itselläkin suunnitteilla, tämä ollut aika varteenotettava vaihtoehto.

Joku Brandley-tyyppinen savustin kiinnostaisi kovasti, mutta hinta alkaa olemaan sitä luokkaa ettei ehkä kiinnostakkaan...
Itsellä savustettavat määrät kuitenkin sen verran pieniä, että menee kapasiteettia hukkaan, ellei sitten kimppalaite.

Anteeksi päiväkirjasi sottaaminen, jäi vaan jotenkin juttu päälle!
#1530

Mä en ymmärrä pääsääntöisesti mitään mitä muut puuhaa! (copyright Räyhis)

Kerran olin niin selvinpäin, että aloin nähdä suoraan eteenpäin. (copyright Räyhis)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10863.0 Kausi 2012
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12830.0 Kausi 2013

Toni.A

Tarkoitus oli kokeilla tuota kylmäsavustinta, mutta en löytänyt vielä sopivaa laatikkoa, missä toteuttaa. Päätin, kerran kalan olin ostanut, niin laittaa sen lämminsavuun ja tehdä siitä tämän päivän ruoan. Hyvää ja onnistunutta kieltämättä! :P



Lisää kalansavustamisesta löytyy kuvin ja tekstein blogiltani. http://sushrajalla.blogspot.fi/2012/11/lamminsavulohta-ja-chilia.html

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Jahvetti

Katsoin blogisi, herkullisen näköistä fisua!
Onneksi olin jo syönyt vatsan täyteen. Toivottavasti myös silloin, kun päätät päivittää
kylmäsavustuksen tulokset.
#1530

Mä en ymmärrä pääsääntöisesti mitään mitä muut puuhaa! (copyright Räyhis)

Kerran olin niin selvinpäin, että aloin nähdä suoraan eteenpäin. (copyright Räyhis)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10863.0 Kausi 2012
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12830.0 Kausi 2013

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: Jahvetti - marraskuu 19, 2012, 23:19:38 ip
Katsoin blogisi, herkullisen näköistä fisua!
Onneksi olin jo syönyt vatsan täyteen. Toivottavasti myös silloin, kun päätät päivittää
kylmäsavustuksen tulokset.

Kiitos kiitos, ihan perussettiä tämän lämminsavun kanssa. Hyvää oli kieltämättä, eikä tuosta paljoa tähdettä jäänyt seuraavalle kerralle. Muksutkin vetivät kalaa, kuin Aku piimää ja santsasivat mielellään. Chiliä olisi pitänyt laittaa kerralla enemmänkin, sillä kaikki viisi chiliä menivät omaani annokseen kerralla. Muussi maistui kyllä mukavasti savuiselta ja aavistuksen tuliselle. Kaapin etsintä on nyt käynnissä, joten täytynee muutamalla paikallisella kirpparilla käydä katsastamassa tilanne. Kylmäsavustuksesta ja sen etenemisestä kirjoitetaan blogille kyllä, kunhan sen aika koittaa. Ensi viikonloppuna olisi tarkoitus paistella Karjalanpiirakoita, joten voi olla, että niistäkin tuonne blogille jonkinlaisen jutun väsään. :D

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Toni.A

No nyt alkaa olla tykötarpeet kasassa, että pääsen aloittamaan kylmäsavustusta. Tänään nimittäin tuli hommanneeksi "kunnon" jääkaapin, jolla loihtiminen tapahtuu. Ikää on hankala sanoa, mutta vanha se on, kuin taivas. Merkki on legendaarinen Hoover! :P Aamulla tuossa muita asioita hoitaessani pakallisessa kodinkoneliikkeessä, päätin kysäistä samalla, että ei mahdollisesti olisi tällaiseen käyttöön soveltuvaa kaappia jäänyt varastoon uusien koneiden vaihtokaupoista. Ei tärpännyt aamulla vielä, mutta jätin yhteistietoni sinne, että voivat ottaa yhteyttä koneen löytyessä. No, eipä aikaakaan, kun myyjä soitti, että heillä olisi mahdollisesti käyttöön soveltuva kaappi tullut vaihdossa. Jääkaappia ei ollut tarvinnut edellisen asiakkaan jälkeen pakettiautosta edes poistaa, kun toi kotiin sen nähtäväksi. Lupasi antaa rahat takas, jos parin viikon aikana laukeaa, vaikka hintaa tälle aparaatille tuli huikeat 20 euroa. :D

No, tästä on hyvä jatkaa, eikä ukolta puutu enää kuin kalat, että kaappi pääsee testaukseen. Piakkoin savut otetaan irti ja lopputuloksesta lupaan blogilleni raapustaa juttua. Toki tänne voi linkin heittää, että halukkaat pääsee lukemaan niistä kokemuksista. :)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Huru-ukko

Omani hommasin aikoinaan laittamalla kaupunkilehteen ilmoituksen noudetaan: Toimiva jääkaappi ilman korvauta ja puh. tuli kaksi soittoa. noita vissiin kertyy ajan kanssa varastoihin. Toisen romu on toiselle aarre..

Miquel

Loistava tuo huru-ukon ajatus! :) Saatan kokeilla, kun suunitelmissa oli hankkia toinen kaappi muulle kuin kalalle, lähinnä liha ja juustot (myös chili sitten kun saan kasvatettua)
Huomioikaa se seikka että vanhassa kaapissa vara parempi, liian uudet ei ymmärtääkseni kestä pakkasta, en osaa perustella väitettäni millään, näin olen vain kuullut. Voi olla pötyä.
Muistakaa kaappeihin venttiilit tulo- ja poistoilmalle. 

Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

PP

Lainaus käyttäjältä: Miquel - marraskuu 21, 2012, 19:59:18 ip
Huomioikaa se seikka että vanhassa kaapissa vara parempi, liian uudet ei ymmärtääkseni kestä pakkasta, en osaa perustella väitettäni millään, näin olen vain kuullut. Voi olla pötyä.
Muistakaa kaappeihin venttiilit tulo- ja poistoilmalle.


Miksi venttiilit olisi välttämättömät? Ainakin omassa toimivassa kylmäsavukaapissa kosteus tiivistyy kylmäkennoon ja valuu ulos. Lihasta ja chilistä huomaa useamman päivän kaapituksen (savua ei ole koko ajan) jälkeen selvän kuivumisen. Savu pysyy myös tiheämpänä ilman tuuletusta, mikä tehostaa savustumista.

Kaappi on ainakin 15 vuotta vanha ja kestää pakkasen muttei toimi alle viidessä asteessa.

Toni.A

Juuri tämän takia ilmanvaihto on oltava, ettei kosteutta tiivistyisi kalojen, tai muiden savustuksien pintaan. Savuaromi valuu nesteenä pinnalta pois, jos kosteus on liian iso, eikä näin ollen ole niin tehokasta. Riittää kuulemma, kun ottaa palat tiivisteitä pois ylä- ja alapuolelta, niin toimii erittäin hyvin. Konsultaatio apu pelaa aika hyvin isältä pojalle periaatteella. Chilit ovat muuten olleet samassa kaapissa savustumassa, eikä mitään kala-aromia ole niihin tarttunut. Uskoisin lihan ja juustonkin samalla kaapilla onnistuvan huoletta. Nyky pakastimet eivät ainakaan kestä samalla tavalla kylmää/pakkasta, kuin vanhat rouskuttajat. Jääkaapeista ei muistikuvaa tai kokemusta.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Miquel

Ei se ilmanvaihto suurta ole noilla venttiileilläkään, niihin jää hyvin minimaalinen rako jonka joutuu suunilleen valoa vasten tarkistamaan onko sitä. Jos kosteutta kerääntyy yhdelläkin fileellä, niin kuvitelkaa määrää sitten jollakin 16 fileellä mitä kaappiin parhaillaan tulee tungettua! :D Tämänvaralle tein omaan kaappiin jopa viemäröinnin jossa ilmalukko.
Parhaan lopputuloksen takia ilmaa kierrätetään, kala on hyvää kun se kuivuu mahdollisimman hyvin. Tätä voi kokeilla onnistuneella itsetehdyllä fileellä; sen voi laittaa keskeltä etusormen päälle eikä se ihan tolkuttoman isolle mutkalle mene. Kaupan savunesteellä savustetulla fileellä voi yrittää... se roikkuu sormen päällä kuin märkä tiskirätti.
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: Miquel - marraskuu 22, 2012, 09:23:22 ap
Ei se ilmanvaihto suurta ole noilla venttiileilläkään, niihin jää hyvin minimaalinen rako jonka joutuu suunilleen valoa vasten tarkistamaan onko sitä. Jos kosteutta kerääntyy yhdelläkin fileellä, niin kuvitelkaa määrää sitten jollakin 16 fileellä mitä kaappiin parhaillaan tulee tungettua! :D Tämänvaralle tein omaan kaappiin jopa viemäröinnin jossa ilmalukko.
Parhaan lopputuloksen takia ilmaa kierrätetään, kala on hyvää kun se kuivuu mahdollisimman hyvin. Tätä voi kokeilla onnistuneella itsetehdyllä fileellä; sen voi laittaa keskeltä etusormen päälle eikä se ihan tolkuttoman isolle mutkalle mene. Kaupan savunesteellä savustetulla fileellä voi yrittää... se roikkuu sormen päällä kuin märkä tiskirätti.

Tuo on kyllä niin totta, että kala on kuin tiskirätti. Lisäksi kaupan kylmäsavut ovat niin pehmeitä ja hauraita, että melkein tulee itku niitä siivuttaessa. Hieman kovemmin painat jo paketista ottaessa, niin kala mene rikki ja saat laittaa sellaisenaan sitten palaselle. Kylmäsavussa tulee väkisinkin kosteutta, mutta edesauttaa kovasti, kun ei liian kylmälle pistä jääkaappia, mutta huolehtii, ettei lämmöt nouse + 30 asteen yläpuolelle ja muistaa huolella kuivata kalat, ennen kuin ne savuun laittaa. No, testailemallahan se sitten lopuilleen selviää. En usko, että ensimmäiset kokeilut vielä liian laadukkaita ovat, mutta harjoituksen edistyessä niistä voi saada jopa meikäläinen onnistuneita. :D 

Hieman päivänvalossa tein tutkailua tuolle kaapille, niin ei siihen lappeelleen liian montaa kylkeä saa mahtumaa. Riippuu tietysti kalan koosta, mutta taitaa olla maksimi tuolle 6 sivua ellei rakenna poikkirautaa noihin hyllynkannattimiin ja laita kaloja pystyyn. Tällöin siihen saa mahtumaan luonnollisesti enemmän. Minusta vaan tosin tuntuu, että riittää kerrallaan vähempikin ja tekee useammin, jos siltä tuntuu. Nyt, eikun odottamaan kaupan kalatiskin tarjousta ja ostamaan kalaa reilummin. Harmi, kun en joku viikko sitten älynnyt ostaa kalaa enemmänkin, kun oli kokonaisella lohella hintaa 3.95€/kg. Harva se viikko niitä tarjouksia kuitenkin tulee, niin se ei tule olemaan iso onkelma. :)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Miquel

Itellä on käytössä tuollaset special design kynnet jolla ripustan fileet jääkaapin ritilähyllyyn roikkumaan. Näitä käytettäessä kaapin tilavuus tulee tosihyvin käytettyä  :D Mikäli file on pienempi, kuten siian file, olen laittanut niitä 2kpl yhteen pidikkeeseen nahat vastakkain. Kikkareen suunitteli ja teki kaverini rst-levystä.

http://i26.photobucket.com/albums/c108/-miquel-/IMG_6216.jpg
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Toni.A

Mielenkiintoiselta ratkaisulta vaikuttaisi. :)  Millaiset sulla on ne ritilät, onko ne muovitetut pinnoiltaan, vai ihan metalliset?



Itse ajattelin lähinnä tämän tapaisia koukkuja niihin pystysavustuksiin.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030