tammikuu 10, 2025, 11:50:13 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Mattsonin "plantaasi"

Aloittaja masaiman, marraskuu 28, 2010, 23:04:53 ip

« edellinen - seuraava »

masaiman

Lainaus käyttäjältä: Torakka - kesäkuu 21, 2011, 23:13:39 ip
mitäs noot ikean altakasteltavat maksoi? vois ite napata ylihuomenna ikeasta mukaan?

Salettiin en muista mut väittäisin et 13,90 pytty. Noita tais olla muunkin värisenä saatavilla ja niis on rullat alla.

masaiman

Päivitystä välillä tännekin.


Aji cristal on kyllä tehnyt ulkona ollessaan paljon uutta kasvustoa, joskaan ei läheskään niin paljon kun olisin toivonut. Vieläkään ei ole näkynyt ensimmäistäkään kukkaa, joten CristaLemon-risteytysprojektin toteutus näyttää aika synkältä tänä kesänä...



Lemon drop tuuhistuu mukavasti joskin matala on tämäkin puska.  Muutamaa podia kantaa ja paria nuppua yrittää tehdä lisäksi.



Rocoto red poltti lopulta kaikki lehtensä ja hetken näytti jo siltä että on valmista tavaraa tunkiolle...



Tämäkin tekee kuitenkin lähes jokaisesta lehtihangasta uutta versoa, joskin sadolle tuo tuskin enää ehtii. Voi olla että tuo on ainoa kasvi jonka yritän talvettaa, tai sitten heivaan kaikki ja yritän siemenestä uudelleen ensi kesänä.



Hydroaltaassa majailevat olisivat jo kovasti menossa kasvihuoneeseen. Tämänkin altaan kanssa kävi näköjään sama ongelma kuin aikaisemman pienemmän kanssa: tuuheutuessaan kasvit jättävät joa valmiiksi pienempänsä ja heikompansa varjoon ja pienemmät pysyvät pienempinä vastakin. Yritys olisi kova saada kasvit kasvariin tämän viikon aikana...

masaiman

Siirryn raportoimaan kasvihuoneen kuulumiset tälle puolelle vaikka tämä alku ainakin ny hieman menisi projekteihin:


Uusi pumppujärjestelmä ajastimineen ennen kasausta. Leikkasin tuon pumpun kohon johdon poikki ja ohitin sen, jotta sitä voisi käskeä pelkällä ajastimella kun on niin matalassa vedessä ettei koholla tee siellä mitään.


Kaikille, ketkä ovat aina halunneet tietää mitä kohopumpun koho sisältää. Kävin uteliaaksi kun katkaisin johdon ja löysin sieltä kolme piuhaa. Halusin tietää mihin suojamaa menee. Nähtävästi saumaa kiertävään peltiliuskaan.



Uuden systeemin suodatin. Täytyi laittaa filtteri väliin ettei tuo pumppu vedä mm. laarin pohjalla olevaa hiekkaa tuonne putkeen. Tämä ilta/yö tosin nähtävästi mennään pumppukannun voimin kun odotetusti suutinputken alapään liimaus petti paineen alla kun suihku olisi lopulta tällä pumpulla lentänyt riittävän kauas. Liimasin putken uudelleen, mutta huomenna täytyy kiertää lvi-kauppoja jos tollaiseen putkeen olisi olemassa ihan virallinen pääty....


Ylimpänä rinteessä oleva pienin Jalapeño kypsyttelee ensimmäistä palkoa. Löysin latvuston seasta toisenkin pienen alun.



Muista Jalluista ei juuri raportoitavaa... Alimpana oleva suurin kasvi kukkii pirusti, muttei ole vielä innostunut sadottamaan.


BST:ssä sama homma: ensimmäinen ja suurin palko löytyy ylimmästä kasvista. Toinenkin näyttäisi siellä latvassa lymyävän.



Jokaisessa skorpparissa kasvaa vähintään yksi palon alku, useimmassa monta. Alarinteessä olevassa suurimmassa kasvissa on kaikkiaan toistakymmentä palkoa/alkua kehittymässä. Kaipa tänä kesänä sittenkin jotakin satoa saadaan...



Äiteen kasvatuksia nämä, ja kannen päällä olevat kolme ruukkua. Ilmeisesti jonkinlaisia tomaatteja sivussa, ananaskirsikkaa valkoisissa pauliinoissa.

Vedin nuo päätykolmiot nyt umpeen raksamuovilla jotta lämmöt alkaisivat pysyä vähän korkeammalla.

Vielä hieman arvoja vertailuun: 17:7.2011

Vettä tankissa/ lisätty arvoon:              45/70
Lämpötila tullessa/lähtiessä:                 25/32
Veden lämpö:                                      19.6
Ravinteita lisätty ml:
FloraGro:                                            105
FloraMicro:                                           70
FloraBloom:                                          35
PhDown:                                               5

EC: T/L                                      0,70/2.03
PH: T/L                                        8,3/7,01

masaiman

Kasvihuoneessa ei mainittavaa tapahdu, Suurimman jallun kukat on lähes kaikki muuttuneet palon aluiksi joten nähtävästi myös jalapenoja lienee luvassa edes muutamia tänä kesänä. Suurin ongelma on ollut lähinnä se, että pohjamuovi vuotaa kuin seula, jonka seurauksena pumppu on meinannut palaa jo kahdesti kun on laari päässyt tyhjäksi. Tästä syystä en taas ole viitsinyt laittaa systeemiin juurikaan ravinteita ettei mene maahan. Piti tänään vaihtaa tuo muovi mut on niin saamarin kuuma ettei pysty tekeen mitään...

Takapihan Aji Cristalista löytyi melkoisen ikävä ylläri:




Mitäs svidduja nää on? Ovat nakertaneet muutamiin lehtiin reikiä. Milläs näistä pääsis eroon? Nyt ei oo kun muurahais-Raidia kotona enkä viitti sitä antaa. Mistä sitä Provadoa saa? Ihan Plantagen/kodin Terra? Mistä sais Lahdesta?

PP

Lainaus käyttäjältä: mattson - heinäkuu 23, 2011, 23:04:56 ip
Takapihan Aji Cristalista löytyi melkoisen ikävä ylläri:

Mitäs svidduja nää on? Ovat nakertaneet muutamiin lehtiin reikiä. Milläs näistä pääsis eroon? Nyt ei oo kun muurahais-Raidia kotona enkä viitti sitä antaa. Mistä sitä Provadoa saa? Ihan Plantagen/kodin Terra? Mistä sais Lahdesta?


Kirvojahan nuo. Tuskin ovat reikien tekijöitä, mutta paskiaisia kumminkin. Provadoa saa luultavasti Kodin Terrassa tai Prismasta.

masaiman

Hienoo.. Eli siis useammankinsorttista ököttää ilmeisesti tiedossa... Tosin olen aika tehokkaasti luopunut jo toivosta noiden kasvien kanssa kun ei tuolla tunnu tapahtuvan mitään... Varmaan siirryn ensi kaudella puhtaasti kasvihuonevesiviljelyyn jos nyt en innostu tuota rocotoa yrittämään talvettamaan.

wille

Lainaus käyttäjältä: mattson - heinäkuu 23, 2011, 23:46:04 ip
Hienoo.. Eli siis useammankinsorttista ököttää ilmeisesti tiedossa... Tosin olen aika tehokkaasti luopunut jo toivosta noiden kasvien kanssa kun ei tuolla tunnu tapahtuvan mitään... Varmaan siirryn ensi kaudella puhtaasti kasvihuonevesiviljelyyn jos nyt en innostu tuota rocotoa yrittämään talvettamaan.


Juup, kirvojahan nuo näyttäisi olevan. Noi reiät lehdissä taas näyttää jonkin toukan tekemiltä. Ei vaarallista, ellei niitä toukkia ole ihan sa*tanasti. ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

omarosa

Lainaus käyttäjältä: PP - heinäkuu 23, 2011, 23:19:06 ip
, mutta paskiaisia kumminkin. Provadoa saa luultavasti Kodin Terrassa tai Prismasta.


Provadoa löytyy halvemmalla todennäköisesti Kärkkäiseltä tai Hong kongista, jonne pääsee ilman passia.

Hienot on maisemat plantaasilla, oisko jostain lahden ja hämeenlinnan välistä?
chilinkasvatuksen A:spna B:hydrosora C:provado

masaiman

Täytyy käydä joku päivä honkkarissa, kun pitäis käydä reklamoimassa muutenkin tosta hajonneesta pumpusta. Sysmässä asustellaan, 78km Lahdesta pohjoiseen, pulkkilan harjun toisessa päässä.

Sholva

No sulla on näyttänyt menevän enemmän tai vähemmän kaikki pieleen mikä vaan voi. Toivotaan että sieltä jotain satoa edes tulisi. Itsellä lähtenyt homma melko hyvin käyntiin ja nyt kun kaikki tekosyytkin on jo käytetty miksi päiväkirjaa ei voisi pitää niin kai se pitäisi laittaa pystyyn. Aloittelijan tuurilla kun on ainakin tähänasti suht hyvin hommat menneet, mitä nyt aloitus ajankohta oli hieman myöhäinen eikä taida tänäkesänä satoa saada.

tonttu

Lainaus käyttäjältä: mattson - heinäkuu 23, 2011, 23:04:56 ip
Kasvihuoneessa ei mainittavaa tapahdu, Suurimman jallun kukat on lähes kaikki muuttuneet palon aluiksi joten nähtävästi myös jalapenoja lienee luvassa edes muutamia tänä kesänä. Suurin ongelma on ollut lähinnä se, että pohjamuovi vuotaa kuin seula, jonka seurauksena pumppu on meinannut palaa jo kahdesti kun on laari päässyt tyhjäksi. Tästä syystä en taas ole viitsinyt laittaa systeemiin juurikaan ravinteita ettei mene maahan. Piti tänään vaihtaa tuo muovi mut on niin saamarin kuuma ettei pysty tekeen mitään...

Takapihan Aji Cristalista löytyi melkoisen ikävä ylläri:




Mitäs svidduja nää on? Ovat nakertaneet muutamiin lehtiin reikiä. Milläs näistä pääsis eroon? Nyt ei oo kun muurahais-Raidia kotona enkä viitti sitä antaa. Mistä sitä Provadoa saa? Ihan Plantagen/kodin Terra? Mistä sais Lahdesta?


Ihan tapporaidia vaan ja kiireellä noiden niskaan. Napakka myrkyttäminen heti, kun ongelma havaitaan, voi hyvinkin pelastaa sadon. Ja saa toistaa sitten useampaan kertaan ennenkuin uskovat. Muutoin kannattaa miettiä uutta harrastusta.

Näin siis useamman kauden kokemuksella kirvoista. Tänä vuonna valitsivat luumupuun kohteeksi.

Ja on kokeiltu kaikki poppakonstit rummuttamista ja heavy musiikin soittoa myöden. Ei ne usko ku myrkkyä.

masaiman

Tilannekatsausta välillä...


Jonniilaasta edistystä sentäs tapahtuu, mutta hitaammin kun voisi. Pääasiassa ravinteiden vähyyden vuoksi kaiketi.


Eka Jalapenis on ollu jo hetken aikaa punaisena. Tekis mieleni upottaa jo hampaat tuohon, mutta taidan varmistaa siementen saannin ja antaa mennä tän yksilön yli.



Nämä kaksi veijaria ei juurikaan edisty. Muutama nuppu on toisessa ja hieman on tullut mittaa, mutta ovat selkeästi laiskimmat rehut.


Alimmassa puskassa on sentään toistakymmentä palkoa. Pieniä ovat vielä, mutta kasvavat hitaasti kuitenkin.


BST:t näytää yleisesti hieman paremmilta. Pienemmässäkin pensaassa on jo useita hyvänkokoisia palkoja. Nyt vaan odotellaan et alkaisi punehtua.



Keskimmäisissäkin palkoa ja kukkaa riittää.


Alin BST on koko kasvarin komein ja satoisin kasvi. Palon alkuja on vähän pirusti, joskin vielä melko pieniä. Mittaa kasvilla on yli puoli metriä sekä ylös että sivuttain.


Jonkin verran uutta juurta on alkanut ilmaantumaan ruukun reunoista. Mietin, että pitäisiköhän noita vanhoja hieman saksia jo innostuisi tekemään lisää uusia. Tästä näkee hyvin kuinka vettä pääsee tihkumaan muovin alle. Etsitty on vaikka kuinka vaan vuotokohtaa ei löydy... Täytynee vetää päälle uusi kerros huolellisemmin, jos niillä pääsisi tämän kesän. Maalaa sitten ensi keväänä kosteussulkumaalilla huolellisesti joka paikan...


Lisäsin vielä roiskeverhon tuohon altaan reunaan jottei vesi roiskuisi tuohon nostokannelle luukun ollessa kiinni eikä naamalle allasta täytettäessä/ pintaa tarkistaessa.


Oli yks lampipumppu turhana niin rakensiin tollasen systeemin mukamas ilmaa kostuttamaan. Aika laiha lohtu tuntus olevan mut onhan sitä kiva katella...




Äiteen tomaatitkin tekee jonkin verran pampulaa. noita saa kastella yllättävän usein kun ovat mullissa ihan ämpärissä. Täytyy ens kesäksi rakentaa noille multakasveille jonkinlainen laari tonne ettei tarvis ihan joka päivä vettä antaa.

PP

Lainaus käyttäjältä: mattson - heinäkuu 31, 2011, 14:43:52 ip
Oli yks lampipumppu turhana niin rakensiin tollasen systeemin mukamas ilmaa kostuttamaan. Aika laiha lohtu tuntus olevan mut onhan sitä kiva katella...


Onhan tuossa vesipintaa ja liikettä paljon joten varmasti haihtuu eri tahtia kuin paljusta seisovasta vedestä. Ensi kesänä, kun kasvari on täynnä isoja kasveja, huomaat ettei alkukesän jälkeen tarvi nostaa kosteuttaa, kun kasvit haihduttaa helposti kaksikymmentä litraa päivässä.

masaiman

Kasvarin kuulumisia välillä. Parissa viikossa on sentään jotakin tapahtunutkin.



Ilmojen kylmettyä alkoi kasvu hidastua sen verran reilusti, että ajattelin viritellä tuonne valot josko niistä olisi jotain iloa. Tiedä antaako noi juurikaan lämpöä mut jos edes lisävalosta olis iloa. Laitoin nuo ajastimen taakse niin, että ovat päällä 6-12 ja 16-22.


Suurin jallu tekee ihan mukavasti satoa. Kärsimättömästi odottelen josko nuo suostuisivat muuttumaan punaisiksi.


Toisessa jaliksessa on kyllä kukkia pirusti, mutta tokko ehtii noista enää satoa keräämään... Kahdessa muussa puskassa ei sitten mainittavaa löydykään...






BST:iden kanssa vielä toivo elää. Ainakin osa noista saattaa antaa jopa jotain savusteltavaaki. Tuskin mitään kiloa, mutta jos edes jonkin pötkylän että pääsisi kokeilemaan millasta jauhetta tosta tulee.


Tomaateissa on pirusti mollukoita muttei niilläkään tunnu olevan suurempi kiire kypsyä.


Mikäs helevetti se tämä veijari on? löysin kasvarin edestä keskeltä hietikkoa mönkimästä. Ruma kun perkule. Jäi sellanen vaikutelma että toi "piikki" on lähinnä koriste kun ei se tuntunut osaavan puolustautua sillä millään tavalla. Kannoin kaverin korkeaan heinikkoon kasvarin taakse.

Sholva

Perhosen toukkahan tuo on, yleensä ovat melko nirsoja mitä syövät mutta en osaa sanoa minkä lajin edustaja kyseessä

Nizo

Siellähän alkaa näyttämään hyvältä! Harmi vaan että loppuu kesä kesken.

masaiman

elokuu 21, 2011, 01:11:10 ap #76 Viimeisin muokkaus: elokuu 21, 2011, 01:16:03 ap käyttäjältä mattson
Kasvihuonekausi 2011 sai tylyn lopun.


Kävi juuri niinkuin olen jo pidemmän aikaa hiljaa pelännyt: Kaikki se vesi, joka on jo hyvän aikaa valunut järjestelmästä ulos, sekä kasvihuoneen katolta sateella tuleva vesi hakeutuu matalimpaan paikkaan johon se esteettä pääsee: resotankin monttuun. Tästä johtuu se, että tankin (l. laastipaljun) ympärillä oleva maa-aines on soistunut ja oli nyt viimein antanut periksi. Laastipalju oli kaatunut montussaan sekä sen takana oleva rinne oli sortunut paljun alle sillä seurauksella, ettei paljua voi nostaa pystyyn ilman että sen ympärillä olevaa muovia repisi ensin pois, kaivaisi paljulle uuden montun märkään maahan ja korvaisi poistettua muovia uudella. Päädyin siihen lopputulokseen, että päästän suosilla tämän kauden tuskistaan ja kerään tämänhetkisen sadon talteen sellaisenaan, teki sillä sitten jotain tai ei...


siinäpä se sitten on. Koko komeudessaan... Aika tasan kilo sanoo vaaka. Jallujahan nyt voi käyttää vihreänäkin, suurimpia varten on jo hankittuna pekonia ja cheddaria, mutta mitähän noille BST:ille tekisi. Suunnittelin, että laitan savustuspöntön tulille, lataan sinne niin paljon Jaliksia kun on laittaa ja loput noita skorppareita. Kokeilee jos niistä jotakin tulisi. Jos ei, niin surutta roskiin...


Tänään takapihalla käydessä oli yllätys melkoinen. Sinne unohdetut Aji Cristal, LD sekä Rocoto Red ovat paitsi kaikki edelleen hengissä, Cristal tekee jopa satoa! Pelastin sen sisään ja suuntasin sitä kohden kaiken keinovalon jota minulla on sille antaa.


Kasvissa on muutama ihan hyvän kokoinen palko tulossa, sekä latvusto täynnä nuppuja. Tästä innostuneena suunnittelin ensin tuovani sisällem myös tuon Rocoton, mutta muutaman tuon Cristalin kanssa tehdyn työtunnin jälkeen totesin ettei se ehkä ole viisasta: tuosta kasvista löytyi jos jonkinlaista vipeltäjää. Oli lehdissä useammankinsorttista pikkuötökkää, kirkasta päärynänmuotoista pikkutihulaista sekä muutaman millin muurahaista muistuttavaa siivekästä öttiäistä, nousipa mullan seasta melko pulska tunnistamattomaksi jäänyt toukkakin sekä joku pihtihäntäinen ötökkä, jotka kaksi jälkimmäistä nitistin ihan mekaanisesti. Ruiskutin mullan (turpeen) pinnan kauttaaltaan melko vahvalla mäntysuopaliuoksella ensin märäksi, nypin kasvista pois kaikki lehdet, joissa oli joko vioittumaa tai ötököitä sekä kävin kaikki lehdet alapuolelta läpi super-raidilla että kaadoin loput mäntysuopa-ruiskupullosta tasaisesti turpeen pintaan. kasvi sai myös tankin täyteen vettä sekä puutarhan kesää. Hoidan nyt tuota yhtä kasvia exklusiivisesti tämän syksyn/talven kunnes kylvän ensi kesän kasvihuoneeseen päätyvät todennäköisesti suoraan hydroon. Todennäköisesti hävitän tuon Cristalin vielä varmuuden vuoksi hyvissä ajoin ennen kylvöjä ettei siinä vaan pesi mitään öttiäisiä enää talvella. Plus minun koko valoarmada on valjastettu tällä hetkellä tuon k.o. kasvin käyttöön... Ensi kaudeksi ei ole suunnitteilla muita multakasveja kuin joku Bolivian rainbow/Short yellow tabasco/ Omnicolor tms. sisälle keittiön pöytää koristamaan.

Hieman suunnitelmaa ensi kesän kasvihuoneelle:



Päädyssä tuleva CristaLemon-risteytysprojekti eristettynä (siksi päädyssä, koska helpoin eristää), "paraatipaikalla", missä tuntuu olevan paras kasvu: Jallut. Muihin toivotaan ehdotuksia. Tiedossa on, että mm. chinenset ja pubet ei oikein viihdy samoissa olosuhteissa, joten mahd. rocotot päätynevät tulevaan multapenkkiin. Haussa (?) paikoille siis satoisia, makoisia lajikkeita. Ei välttämättä älytulisia. Tähtäimessä joko tuoreeltaansyönti tai mahd. savustus ja kuivaus/jauhatus.

masaiman

elokuu 28, 2011, 22:49:56 ip #77 Viimeisin muokkaus: elokuu 28, 2011, 22:51:55 ip käyttäjältä Mattson
Mä ilmeisesti hössötän noitten rehujen kanssa ihan liikaa. Tällä hetkellä multa ei löydy kuin tasan tuo yksi Aji Cristal edm. tapahtumien seurauksena. Sisälletuonnin ja intensiivisen ötökänpoiston (lehtiä lähti melkoisesti kun poistin kaikki lehdet, missä öttejä näin) jälkeen Cristal sai tankin täyteen vettä&peekoota ja on sen jälkeen saanut paistatella 116w lamppujen alla viikon ilman, että olen tehnyt kasville yhtään mitään. Suoraan sanottuna oli jo unohtanut että toin koko puskan sisälle. Lopputulos:



-Yksi elinvoimaisimman näköisistä kasveista, jota mulla on ollut.
-15 täysikokoiseksi luettavaa, 8 nuorempaa palkoa, kymmenkunta pikkuista alkua sekä nyrkillinen kukkia. Tajutonta... Vettä en ole lisännyt viikkoon kertaakaan enkä tehnyt puskalle muutenkaan mitään. Möllöttäkööt tuolla jos kerran viihtyy... Tekis melkein mieleni maistaa muttei uskalla riskeerata että huomenna on aamulla massu pipi kun pitäis mopolla ajella töihin.

E: referenssinä vielä, hyllyn korkeus maasta aika tasan metri.

masaiman


Siinä se nyt on. Kasvihuonekauden 2011 koko sato. Hieroin tuossa morttelilla kokeeksi kourallisen ja täytyy sanoa että maku on aika...mielenkiintoinen. Savu maistuu tällä kertaa hyvinkin selvästi, joskin mesquite nähtävästi on sittenkin paremman makuista kuin hikkori. Eniten tämän jauheen kanssa yllätti sen käyttäytyminen: Ihan ensin maistuu vain savu, ei tulta. Sitten tuntuu hieman poltetta kunnes WHUM! Se iskee täydellä voimalla n. kymmenen sekunnin kuluttua. Paukkuja löytyy itseasiassa yllättävänkin paljon, ottaen huomioon että palot olivat raakoja, ja polte kestää myös yllättävän pitkään. Tästä on nyt varmaan puoli tuntia aikaa kun jauhoin nuo morttelilla ja maistoin sirottimeen kaadettuani ja vieläkin huulia lämmittää. Täytyy viedä tämä töihin ja kokeilla/kokeiluttaa miten toimii käytännössä. Olisi ollut mielenkiintoista päästä maistamaan miltä lopputulos olisi maistunut täysin kypsillä paloilla, mutta niillä pelataan mitä tulee... Tein itseasiassa tuossa juuri inventaaria tuonne jauheosastolle ja noita eri pussukoitahan onkin kertynyt sinne jo aimo liuta. Täytyis varmaan käyttää enemmän etteivät paakkuunnu...

Täytyy seuraavaa savustuskertaa ajatellen jalostaa tota mun savunkehitintä sen verran, että laittaa sinne noita n.30-50w kolveja kolme, ja niille kaikille ajastimet lähtemään peräkkäin päälle niin, ettei laitetta tarvis ladata kuin kuuden tunnin välein.

masaiman

Eilen tuli askarreltua vihoviimeiset chilit puskasta tälle kaudelle:


Tuo Aji Cristal innostui tekemään niin paljon tuota satoa sisääntuonnin jälkeen, huolimatta siitä että kasvissa on aivan uskomattoman tajuttoman järkyttävän älytön määrä öttinkäisiä, tod.näk.kirvoja,  että päätin kokeilla josko onnistuisin etikkasäilönnässä.
Atamonia en paikalliselta Tokmannilta löytänyt, mutta tuon Capsi Sieni ja kasvissäilötteen mausteet tuntuivat sopivan paremmin tähän tarkoitukseen kuin toinen vaihtoehto, kurkkusäilöte, joka näytti olevan 76% suolaa... Sadon keräsin puskasta puolen litran sauvasekoittimen kuppiin joka tuntui täyttyvän aikalailla täyteen, joten ulkovarastoa hetken pengottuani päätin käyttää sieltä löytynyttä 3/4litran vetoista mekanismikorkkipurkkia. Tiivistehän siitä oli luonnollisesti kaputt, joten mopoilin uudelleen Tokmannille hakemaan vielä siellä aikaisemmin näkemiäni tiivisterenkaita pussin. Koska purkki oli ollut ulkovarastossa (lisää ylempi voimasi) -ties kuinka pitkään, ajattelin että harvinaislaatuisen perusteellinen bakteeriteurastus lienee enemmän kuin paikallaan. Mikrobiholokausti alkoi kahdella vahvassa tiskiaineseoksessa vietetyllä tunnilla hanakuumassa vedessä. Sen jälkeen erittäin tarkka ja huolellinen harjakuuraus ja huuhtelu. Tämän jälkeen purkki vietti kansineen kymmenen minuuttia Viinitalo Melkkon desinfiointiainekylvyssä. Vaikuttava aine on nähtävästi... Dide...Didcel...Didecyldimetyyliammoniumkloridi. Taas huolellinen huuhtelu ja kuivaus. Varmuuden välttämiseksi tungin purnukan vielä 125 asteiseen uuniin vartiksi. Jos tuosta joku pirun basilli vielä selvisi, ansaitsee se vähintään purppurasydämen...

Sitten Liemeen. Tein pussin ohjeen mukaisen etikka/vesi/sokeri/mausteseoskeitoksen sillä erolla että 1,5dl sijasta sokeria laitoin sitä 1,75dl. Liekö suurta vaikutusta mutta halusin himpun extramakeutta. Cristaleista veistin perät veks että liemi pääsee kunnolla palkoihin sisään. Purkin pohjalle siististi kerroksiin ladottuna ne eivät sitten enää vieneetkään tilaa just hittojakaan. No, tuo oli enivei ainoa käytössä oleva purkki, joten sama se sinänsä. Sekaan heitin kolme laakerinlehteä sekä n. tusinan mustapippureita. Ajattelin ensin laittaa laakerinlehtiä enemmän, mutta soitin ensin äitimuorille ja tarkistin kuinka vahvoja nuo ovat ja hän alkoi toppuuttelemaan, joten en sitten uskaltanut laittaa aiemmin aikomaani kuutta vaan tyydyin tuohon kolmeen. Liemeä keitellessäni maistoin sitä hieman ja se oli itseasiassa yllättävän hyvää. Haju oli karsea kun etikka haihtui keitettäesä, mutta se kai kuuluu asiaan...

Cristalit tosiaan ladoin jo aikaisemmin ensin uunitettuun purkkiin, jonka kanssa tein vielä sellaisen varotoimen että jos koskin välissä mihinkään muuhun kuin purkkiin tai johonkin mitä sinne on menossa, hieraisin kädet vielä välissä käsidesillä, ja siitäkin huolimatta yritin mahdollisimman tarkasti olla koskematta purkin/kannen sisäpintaan/tiivistepintoihin. Sitten tapahtui ilmeisesti se kaikkein fataalein ns. mokkelivirhe: kaadoin liemen liaan kuumana chilien päälle, koska ne alkoivat vetää pinnaltaan ryppyyn:



Tuohon lopputulokseenhan nyt olisi mahtunut sitten vaikka tuplamäärä noita palkoja mutta kun niitä ei nyt ollut tuon enempää sinne laittaa niin katsotaan nyt mitä tuosta tulee. Pikku yllätys minulle oli tuo, että tuo liemi on ainakin vielä tässä vaiheessa sameaa. Tosi sakkaa on kertynyt jo vuorokauden jääkaapituksen jälkeen pohjalle että mahtaisiko se tuosta vielä kirkastua, sen näyttää aika... Purkki pääsee vielä kylmiöön kypsymään kun jaksan sen sinne viedä, ajatus oli korkata se joulupöydässä. Eiköhän ne siihen mennessä liene jo valmiita. Vai mitä arvelee arvon raati? Teinkö jotain perustavaa laatua olevia mokia? lähdin koko proggikseen vähän "lonkalta" kun en noille paloille oikein muutakaan järkevää käyttöä keksinyt, minä kun en juurikaan syö chiliä tuoreeltaan, joten nuo olisi mennyt muuten huonoksi ennenkun olisin niitä ehtinyt syömään...