tammikuu 10, 2025, 17:15:58 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


InkRosen ensimmäiset idut

Aloittaja InkRose, joulukuu 13, 2010, 14:38:40 ip

« edellinen - seuraava »

InkRose

Lainaus käyttäjältä: Kattila - kesäkuu 07, 2011, 21:50:02 ip
Millä ja millä tavalla lannoitat?


Annan Puutarhan Kesää noin puolet-kolmasosan normiannoksesta pajan pubeille, kastelumääräkin saa olla pienempi tai sitten tahti harvempi kuin annuumeilla ja baccoilla. Sekin taitaa olla yläkanttiin Peru Cuscolle, joka vain rehottaa viherkasvua muttei ole ensimmäistäkään nuppua tehnyt. Tuolle TP:lle olen antanut jotakuinkin vakioannoksella PK:ta ja se on talon valoisimmalla paikalla. Suurin osa pubescenseistani kyllä selvästi paremmin viihtyy puolivarjossa, Manzano Rojo ja tämä ovat poikkeuksia. Kaikki kasvit on jonkinlaisessa mullassa tai turpeessa.

Kävin tuossa vähän aikaa sitten korjaamassa TP:sta sadon ja siistimässä oksistoa. Pari kourallista tavaraa meni biojätteeseen, kun trimmailin vanhat oksat isoimpaan uuteen versoon asti. Kaikki kolme podia olivat kypsän näköisiä, yksi muuten kyllä epäilyttävä, se oli karheapintainen ja siinä oli paljon ruskeaa sävyä jostain syystä. Olipa sen maltokin monta pykälää toisia tummempaa ja siemeniä siinä oli valtavasti. Tuo amatöörin silmiin vähän epäilyttävän näköinen oli kuitenkin ainoa noista jossa tulisuus oli sentään jotakuinkin sitä mitä odotinkin. Kaksi muuta olivat mehukkaita kyllä ja TP:n omaa makua löytyi niistäkin, mutta tulisuutta ei ollut oikein nimeksikään. Olivatkohan sitten vähän yli- vai alikypsiä?

Lainaus käyttäjältä: Lihamestari - kesäkuu 07, 2011, 21:32:25 ip
Pitäsköhän äipällekkin tilata kunnon myrkkyjä mökille?


Mä sain Kiteen villichilimieheltä Karatea ihan riittävästi, voin pistää siitä siivun teikäläisillekin.

Lihamestari

Loistavaa! :)

Taitaa muuten olla toi TP:n tulettomuus aika lajikohtaista?
Maisteltiin aamulla Penan Turbo Pubeja (voiko aamu enää paremmin alkaa? :)) ja nekään ei ollu kovin tulisia...
Jäi selkeesti kakkoseks kypsälle Aji Cristalille...

Maku oli kyllä todella loistava!!
Samalla naposteltii Champpion mollukoita ja niitä kypsiä AC:ita! :P
"My diet is like Atkins, but with the carbs." - BJ Penn

Ryhis

kesäkuu 08, 2011, 17:37:02 ip #302 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 08, 2011, 17:39:21 ip käyttäjältä Räyhis
Nonnih. Pääsin vihdoin kotiin ja heti pistelin poskeeni yhden Biquinhon, oli just passeli, poltetta löytyi muttei tullut vesi silmistä. Baccatumiko se oli? Ainakin ihan samanlainen maku. Täytyy katsoa chiliwikistä tarkemmat speksit, siemenet otin talteen ja kaksi onkin jo itämässä!

Viskiä maistan joku toinen päivä, oikein ajatuksen kanssa. Seuraavan kerran kun nähdään, saat korean pullon takaisin. Täytän sen vastavuoroisesti jollain omalla lempparitisleellä!

edit. Minä ja kuuluisa makuaistini! Chinensehän se on, tarkistin!
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Herpiili

Turbo Pube saa kummasti enemmän makua ja tulisuutta kesällä ulkosalla kasvaessaan, kuten muutkin rocotot. Itse väittäisin TP:n olevan tulisuudeltaan keskitulinen-tulinen riippuen hieman kasvatusoloista ja itse hedelmästä. Todella herkullinen chili kaikkeen käyttöön ja viime syksynä tein viimeisistä poimituista hedelmistä säilykettä, maku oli vieläkin mainio ja kului varsin nopeasti tuo säilyke :D

InkRose

No hitsiläinen, kai se pitää sitten siirtää kuitenkin pihan puolelle. Oli näistä neljästä ensimmäisestä vain yksi tosiaan sen verran tulinen kun pitäisi. Ja kyllä se vaan on pubescensien tulisuuden laatu niin suuta hyväilevä, ettei siitä oikein voi olla tykkäämättä. Mistähän saisi keksittyä isomman amppelin tuolle halvalla...

InkRose

Lainaus käyttäjältä: Räyhis - kesäkuu 08, 2011, 17:37:02 ip
Viskiä maistan joku toinen päivä, oikein ajatuksen kanssa. Seuraavan kerran kun nähdään, saat korean pullon takaisin. Täytän sen vastavuoroisesti jollain omalla lempparitisleellä!

edit. Minä ja kuuluisa makuaistini! Chinensehän se on, tarkistin!


Chinensepä hyvinkin. ;D Mulla on vähän sellainen kutina että se voisi sopia salsan terävöittämiseen koko lailla buenosti.

Tuo pistokas on vähän surkean näköinen kyllä, yhtään ei helpottanut tilannettaan parin tunnin pysähdys Lahdessa vaimon kaverilla kun jäi autoon hän. Laitoin sentään Haagassa tuoreet, kylmät vedet putkiloon. Nyt on reilu litra märkää turvetta allaan, huomenissa pääsee pajalle lajitoveriensa luo. Toivottavasti tokenee. Huomista saa odottaa myös se marja. Siemeniä pistän itämään vasta sitten jos tuo pistokas päättää heittää veivinsä.

Tuo maistiainen on tosiaan sellainen tilkka, että sille kannattaa vähän varata aikaa ja mahdollisuus nautiskella rauhassa. Jotain omia nuottejani aiheesta tuonne viskiketjuun laitoinkin huhtikuun 19. päivän paikkeilla. Tosin silloin tuon juuri avasin, eli se voi nyt olla yllättävänkin erilaista kun on saanut vähän hengittää. Tarkemmat tuotespeksitkin selviää siitä viestistä, mutta voisin kyllä vaikka kuvan räpsäistä etiketistä ja pistää YV:nä sulle.

Harmi ettei nyt ollut enempää aikaa turista, mutta mukavahan se on aina tavata väkeä rakkaan harrastuksen tiimoilta. Tässä saattaa kesäkuussa vielä siunaantua aikataulultaan rauhallisempikin reissu stadiin, voisi koittaa vaikka oluselle ehtiä, tai pikku viskivisiitille Pikkulintuun kenties.

InkRose

kesäkuu 09, 2011, 11:03:30 ap #306 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 09, 2011, 11:18:37 ap käyttäjältä InkRose
Tiistaina korjasin Turbo Pubesta tosiaan sadon, kokonaista kolme hedelmää. Samalla pätkin pahiten luteiden syömät oksat pois että voisi keskittyä uusiin versoihinsa hän.




Yllättäen tuossa epäilyttävimmän näköisessä oli eniten siemeniä. Se oli myös ainoa joka maistui siltä mitä odotinkin etenkin tulisuuden suhteen.


Tässä vielä vähän selvemmin ne värierot.


Tänä aamuna nostin vielä töihin lähtiessä pihalle killumaan tuon amppelin ja annoin sillekin pikaisen karatekurssin. Toivottavasti viihtyy.

Sitten taas pajan pikkuisten pariin.

Lanceolatum laajenee tasaiseen tahtiin, mutta kukkia ei vielä näy.


Biblon siemenestä kasvatettu Habanero näyttää jo aika lupaavalta. Tämä siis iti tuossa huhtikuun alussa, eli ihan hyvää vauhtia pitänyt.


Pink Habanero alkaa sekin päästä vauhtiin:


Cajamarca keulii jo hyvää kyytiä:

Ainakin yksi toinenkin raakile tuossa on, ja kukkii hyvää kyytiä.

Chinese Pot Chileistä isommassa on jo varmaan parikymmentä raakiletta. Pienempi pääsi ensin jogurttipurkista pois aikanaan, mutta meinasin senkin hukuttaa niin jäi kitukasvuiseksi. Ehkä se tuosta vielä kirii...


Jalapenot Hercules (vas) ja Early


Rocoto Red Peruvian otti Manzano Rojon etumatkan kiinni raakileen koossa. RRP:ssä myös kasvaa enemmän raakileita, eli ohi on menty.
Tässä siis ensin Red Peruvian ja sitten Manzano Rojo:


Ja lopuksi Räyhikseltä eilen saatu pistokas PI 281429:stä, joka ei vieläkään ole aivan toipunut rankasta reissusta.


Hauskanmallinen tosiaan tuo PI 281429:n marja kyllä, tuollainen kolmilohkoinen pikku möllykkä. Alkumaku aika jännä, en oikein osaa sanoa mikä siitä tuli mieleen, mutta polte nousee ihan parissa sekunnissa ja huh kun onkin tulista. Polttaa kielen päätä (Vähän kärjen takaa parin sentin matkalla nieluun päin) aika julmetusti ja oikea korvakin aukesi. Hiukan kostuu silmätkin näköjään. On juu tarpeeksi hottia meikäläiselle. Joku vähän kitkerä jälkisävy jää enimmän poltteen väistyttyä ja kyllä tuntuu kieli siltä kuin olisi liian kuumalla juomalla vähän polttanut. Aika ärtsy pikku kaveri tämä.

Pitikin vielä kysymäni teiltä, jotka olette RiesenRocotoa kasvattaneet, että kuinka vakiintunut on sen hedelmien muoto? Onko ne yksinomaan tuollaisia Manzano-tyyppisiä pyöreähköjä möllejä vai tuleeko normaalisti myös soikeampaa mallia?

Hifistelinpä vielä vähän noiden kahden muun palasen kanssa tuota PI 281429:n tuoksua. Jostain syystä tuli vähän mieleen mandariini, ananas ja vanilja. Harmi että se maku on niin lyhkäinen ennen poltteen nousua, sitä ei juurikaan ehdi siinä arpoa... ;D

InkRose

Kotipihassa Cheiro Roxa kukkii kiihtyvään tahtiin. Alimmat lehdet paloivat aika pahasti, pari tippui poiskin, mutta latvukset on kiitettävän mustat ja kasvu jatkuu myös. Ensimmäiset kukat, joiden nuput olivat melkein valmiiksi asti kasvaneet pajalla sisätiloissa, olivat kauttaaltaan valkeat. Ulkona kehittynyt nuppu taas oli tumman violetti ja auettuaan nyt tämän näköinen:


"Sisäpuolelta" terälehdet ovat aavistuksen vihertävät minusta. Heteet ovat violetit (joissakin chinenseissä on ollut enempi siniset), lyhyissä palhoissa näkyi myös selvästi violettia. Ensimmäinen raakilekin on kaiketi tuonne muodostunut, tyylikkään violetti sekin on, tosin nuppineulan pään kokoinen vasta. Saas nähdä lähteekö kehittymään.

Starfish ainakin viihtyy ulkona, ei ole palaneita lehtiä vaikka aika paahteinen paikka onkin, ja heti alkoivat pölyttyneet kukat tarttua oksille. Ehkä siitäkin vielä syötävää siis tulee loppukesästä.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: InkRose - kesäkuu 09, 2011, 11:03:30 apPitikin vielä kysymäni teiltä, jotka olette RiesenRocotoa kasvattaneet, että kuinka vakiintunut on sen hedelmien muoto? Onko ne yksinomaan tuollaisia Manzano-tyyppisiä pyöreähköjä möllejä vai tuleeko normaalisti myös soikeampaa mallia?

Mysteeri saattaisi ratketa, jos sait minulta ylläripaketissa talvella myös Rocoto M2:n siemeniä.

InkRose

Kyllähän se voipi hyvinkin olla mysteeri-Rocoto. En tiedä oliko niitä useampaa lajiketta siinä vaiko vain M2:ta. Käytin nimittäin pihiyttäni ja laiskuuttani multineen jogurttipurkin, jossa oli itämättömänä hylätty, sinulta saatu nimenomaan mystery Rocoton (eli ei Peru Cusco tai Red Peruvian) siemen mullan seassa. Sehän ei lautalla häntääkään tehnyt vaan olin vain kokeeksi heittänyt multiin sen.

kapsituuttaaja

Mitäs noilta Rocotoilta ottaa yleensä aikaa raakileesta värinnäyttöön.
Laitoin loppuvuodesta ensimmäiset puben siemeneni itämään, yhden keltaista ja yhden punaista Rocotoa joista vain toinen iti.
Nyt kymmenisen raakiletta roikkunu pari kuukautta, mielenkiinnolla odottelen minkä väriseks rupee vetämään.

Koskaan en oo maitoo juonu        enkä juo!!!

InkRose

Turbo Pubella taisi 9 viikkoa mennä ekan hedelmän kohdalla, muut tulivat sitten ehkä muutaman päivän nopeammin.

InkRose

Satuinpa tässä ajatuksissani laskeskelemaan, että onpa käynyt tuuri pubescensien suhteen, kun seitsemästä kasvista viisi on saatu satoamaan. Eri lajikkeita on kuusi, RiesenRocotoa kaksi yksilöä. Voi kyllä olla että alan vähän napsia pistokkaita sekä rehevämmästä Riesenistä että Manzano Rojosta kun mokomat levittäytyvät itsepäisesti aina vain laajemmalle. Periaatteessa Peru Cuscostakin olisi voinut pari oksaa ottaa talteen, kun lähemmäs 150 cm pätkin siitä ylenpalttista viherkasvua pois viikko sitten. Noh, vähän on myöhäistä nyt sitä miettiä.

Chinenseissäkin on satoamatta enää Petenero, Habanero "Sudden Death" ja Cheiro Roxa. Niistäkin kaksi jälkimmäistä kukkii jo yhden yksilön voimin. Habanero SD:tä ei tosin olekaan kuin tuo yksi ainokainen. Tai niin, Zavory ja Nagahan ovat myös satoamatta, kiitos luontoäidin pikku ninjojen, peltoluteiden.

Onneksi niin Aji Amarillo kuin Naga ja Zavorykin alkavat selvästi elpyä koettelemuksistaan, tervettä kasvua on kaikissa jo aika lupaavasti.

coco

Ihmeen suureks on lance sulla kasvanu pelkässä maito tölkissä..  :o Vois olla et räjähtäis kauheeseen kasvuun jos ruukuttaisit sen!

InkRose

Lainaus käyttäjältä: coco - kesäkuu 12, 2011, 01:42:27 ap
Ihmeen suureks on lance sulla kasvanu pelkässä maito tölkissä..  :o Vois olla et räjähtäis kauheeseen kasvuun jos ruukuttaisit sen!


Se voi hyvin olla, siksipä se onkin vielä tossa. Onpa siihen taas ilmaantunut pikku nuppujakin - ties vaikka nyt saisi kukkiakin aikaiseksi. Nykyiselläänkin meinaa olla ahdasta, vaikka oon pajalta vieny kotipihalle jo kymmenkunta kasvia ja neljä antanut pois. ;) Isompi Petenero sekä jo muutaman raakileenkin tehnyt Habanero lähtivät lankomiehelle synttärilahjaksi tiistaina, pitämään seuraa helmikuussa hänen hoitoonsa menneille Turbo Pubelle ja Habanero Brown Largelle.

Pannanpa vähän yleistä päivitystä tähän samaan, kun sain pitkästä aikaa kuvia räpsittyä pajalla.

Kuten olen jo maininnutkin, Naga on lähtenyt karatekurssin myötä uuteen nousuun. Vaikkei kesän aikana enää satoamaan ehtisikään, niin kelpo bonchin tuosta saanee.


Vähän vieraampi ecuadorilainen baccatum Cotopaxista, PI 585239 alkaa olla aika juhlavan kokoinen etenkin ikäänsä nähden - tämä kaverihan nousi sirkoille noin 9 viikkoa sitten. Tämä on vieläpä se "kakkostaimi", joka jäi pajalle maitopurkkiin kun ekoista lehdistä haarautunut kaverinsa pääsi 17,5 litran ämpäriin. Korkeutta on maasta ehkä joku 110-115 cm.


Tähänastiset kukkansa ovat olleet aavistuksen kellomaisia, eli eivät ole avautuneet suoraksi kuten annuumit tai vaikkapa Aji Cristal, tosin se voi olla olosuhteistakin kiinni. Terälehtien kärjet kaartuvat taaksepäin.


Pink Habanero on viimeinkin löytänyt satovaihteen. Ja alkaahan se olla aika hyvän kokoinenkin.


Vieressään ikkunalla hedelmiään kasvattelee Cajamarca, jonka ensimmäinen raakile on aika hulppean kokoinen. Kukintakin jatkuu reippaana, joten näitäkin lienee lisää luvassa.


Peruvian Chinense satoaa varsin tehokkaasti, melkeinpä joka kukasta näyttäisi kehittyvän raakile.


Habanero "Sudden Death" suvaitsi sekin vihdoin ja viimein tehdä ensimmäiset raakileitaan.


Biquinhon ensimmäinen satsi alkaa olla aika pitkälti kypsää. Onneksi lisää raakileitakin puskee koko ajan.


Minulle jäänyt Habaneron kakkostaimi alkaa sekin vähitellen päästä lisääntymisvaiheeseen. Hyvin tuntuisi kelpaavan pienempikin ruukku, tuossahan ei montaa desiä ole multaa (ehkä 6x12x4 cm?).




Chinese Pot Chilli on aika vakuuttava pehko myös. Raakileita on kymmenittäin.


Kotipihan kasvit on olleet enimpiä sateita paossa isojen pajujen alla. Etupuolella Starfish ja Lemon Drop ovat räystään alla muutenkin, joten niitä en ihmeemmin siirrellyt. Starfishissa on jo kourallinen pikku raakileitakin, ainakin sille ulkoilma on tehnyt hyvää. Championit alkavat viimein vaihtaa väriä, ovat nyt hyvin pitkälti keltaisia ja osassa jo punerrustakin näkyy vähän. Sitä en tiedä kuuluuko niiden kellastua ensin. :-\ Rocoto Riesen ainakin viihtyy pihalla pajun varjossa, kukkia on tullut kivasti lisää ja raakileet kasvavat lupaavaa tahtia, tosin niissäkin vaikutti olevan yllättävän paljon soikeutta muodossa. Peru Cusco on jatkanut kasvuaan, mutta nuppuja en ole siinä huomannut vielä. Aji Cristal on vähän heikkona, tarvitsisi lannoitusta mutten oikein kehtaa kastella kun on kuitenkin sadetta saanut. Täytynee tehdä pieni satsi tujua evästä ja kipata ruukun säiliöön. Pitääkin katsoa jos saisi kuvia aikaiseksi taas muistakin pihakasveista...

Chilivaari

Sinullahan on komeata kasvua siellä. Oli muuten kaunis valo tuossa kukkakuvassa.

Sateella lannoitukseen on yksinkertainen keino: Ripottele lannoite pinnalle ja anna sateen liuottaa se.

Chinese Pot sietää leikkausta varsin hyvin, joten muotoile se vapaasti mieleiseksesi.

Biquinhon (kuten useimpien muidenkin) satokausi jatkuu, kunhan et lopeta lannoitusta. Yleinen virhe on lopettaa sadon kypsymisen ajaksi ja saada aikaan katkos kasvussa.

Lillen

Upeita Biquinhoja ,toivottavasti omanikin sitten jollain tavalla onnistuisi...
Voiko niitä lannoittaa ihan perus Kekkilän (vai mikä sen nimi olikaan) kananpaskalla ,vai polttaako papanat Biquinhojen tai muiden chilien juuret?

InkRose

Kiitos paljon, Chilivaari. Edestä päin otettu kukkakuva on itse asiassa helleaallon ajoilta, oli vain jäänyt laittamatta tänne. Profiilikuvaa varten piti kasvi nostaa pois ikkunalta, että saisin kohdennuksen edes joten kuten hallintaan. Hieman selkeämminhän tuosta tulee kukan muoto esille, vaikka kontrasti todella heikko onkin. Vielä kun nyt suvaitsisi tuo hujoppi noista alkaa hedelmiäkin tehdä. ;)

Ja niin, todellakin, eihän sitä Puutarhan Kesää ole pakko ensin liuottaa veteen. Ei sitä aina vain tule ajatelleeksi noin yksinkertaisesti... :-[

Biquinhoa olen lannoittanut hieman vaihtelevalla vahvuudella mutta jatkuvasti kyllä. Kovimmilla helteillä tuossa näytti kuitenkin keskittyvän ison raakilemäärän kypsyttämiseen ja kukkia ropisi hieman normaalia enemmän. Toisaalta samaan aikaan myös viherkasvu otti pikku spurtin. Nyt onkin raakileista ehkä 75% jotakuinkin kypsiä, kukkia on taas tusinoittain ja pölyttymisprosentti erittäin lupaava.

Lillen: Varmaan helpoimmalla pääset Puutarhan Kesällä, mikäli ei ole pakko olla luomua. BioBizz ja SioSevia valmistavat luomuksi luokiteltuja, chileille hyviksi havaittuja lannoitteita, joissa on kuitenkin vähän enemmän vaivaa sitten, ja onhan niiden hintakin vähän kovempi kuin PK:n.

Lillen

kesäkuu 16, 2011, 13:26:53 ip #318 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 16, 2011, 13:30:20 ip käyttäjältä Lillen
Ok, kiitos tiedosta.

Silloin täytyy vain hankkia sitä Puutarha Kesää.

E: Löytyi jo lähellä oleva jälleenmyyjä.

InkRose

Tulinpa perustaneeksi ensimmäisen Chiliwiki-sivunkin, PI 585239:lle. Lisäillään tieoa kun on jotain lisättävää, ja viisaammathan korjailevat mukaan lipsahtaneita epäkohtia kun ehtivät.