tammikuu 11, 2025, 01:37:54 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


aropupu 2011

Aloittaja aropupu, helmikuu 11, 2011, 02:27:30 ap

« edellinen - seuraava »

aropupu

heinäkuu 21, 2011, 19:13:46 ip #120 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 21, 2011, 22:54:00 ip käyttäjältä aropupu

CAP 470 C. sp.


CAP 470 C. sp.


CAP 470 C. sp.


CAP 470 C. sp.


CAP 470 C. sp.


Tämä on yksi näitä lajikkeita joista ei löytynyt yhtäkään kuvaa tai oikein mitään tietoa netistä etukäteen, tänään tuo oli viimeinkin avannut ensimmäisen kukkansa. Jokin eximium/cardenasii tuo on, mutta sen tarkemmin en osaa sanoa. Kasvutapa on aika hontelo, mutta varsi puutuu herkästi kuten ainoalla toisella eximium/cardenasiillani eli em. CGN 19198:lla.


---


Edit: kävin nyt vähän tarkemmin tuota kasvia läpi kirjoittaessani kuvausta Wildchilliin, joten lätkäistäänpä sama suomeksi tännekin:

Kasvutapa hontelo. Oksat ohuita, puutuvat hyvin varhaisessa vaiheessa. Lehdet sileät, lehden yläpinnalla harvakseltaan erittäin pieniä karvoja. Lehtien muoto soikea (ovate), joskus teräväkärkinen ja/tai kääntyvä (acuminate, falcate). Kukat pystyjä, taipuvat alaspäin kukkapohjuksen juuresta. 2, 3 tai 4 kukkaa per kasvupiste. Terälehdet violetteja, pohjus valkoinen jossa selkeät pilkut jotka ovat nuppuvaiheessa selvästi vihreitä, mutta kukan auetessa kehittyvät kellertävänvihreiksi. Palhot vaalean violetteja, ponsit likaisen valkoisia lievällä kellertävällä sävyllä. Emi vaaleanvioletti, selvästi pidempi kuin heteet.

Siemenet olivat hataran muistini mukaan ruskeita (ei siis "tan" vaan "brown"), yhtäkään podia en ole vielä saanut mutta katsotaan sitä sitten kun niitä tulee. Minun silmääni tuo olisi nyt tunnistusavaimia pläräämällä (ja muutenkin) C. eximium.

aropupu


CAP 498 (C. pratermissum)


CAP 498 (C. pratermissum)


CAP 498 (C. pratermissum)


Kohtuu tuottoisa pratermissum, hermot eivät riittäneet laskemiseen mutta kait noita podeja joku satakunta suunnilleen tuossa on. Hitaasti tuntuvat kypsyvän.

aropupu


Limo (C. chinense)

Tämän hedelmät olivat niin hyvin piilossa lehvästössä että en edes tajunnut tuossa olevan kypsiä ennenkuin aloin ottamaan kasvia ulos väliaikaisesta kasvihuoneviritelmästä kuvaamista varten. Katsoo jos vaikka aamupalaksi maistelisi menemään.

aropupu


CAP 872 (C. sp)

Tämä on vähän kummallinen tapaus ja ilmeisesti ihan syystä "C. sp", mutta kyllä tuota nyt melkein silti kehtaisi annuumiksi sanoa. Ihan mukavasti satoa tässäkin, ei kovin käyttökelpoinen kylläkään. Raa'at hedelmät vetävät ulkona auringonvalossa aivan tummanmustiksi, punaisia kypsänä.

aropupu


CAP 1451 (C. chinense)

Tästä chinensestä ei löytynyt mitään tolkullista infoa tai yhtäkään kuvaa netistä saadessani siemenet. Aika peruskamalta ainakin muotonsa ja ulkonäkönsä puolesta vaikuttaa, yhtään kypsää ei ole vielä irronnut että ei mitään hajua mausta tai tulisuudesta.

aropupu


Duke Pequin (C. frutescens)

Duke Pequin on sitten vihdoinkin aloittanut kunnollisen sadontuoton, pitkään siinä menikin.

aropupu


CGN 19198 (C. eximium?)

Ja taas yksi kuva valkokukkaisesta eximiumista tai mikä tämä sitten lieneekään. Jokohan näitä alkaisi olla tässä päiväkirjassa tarpeeks

aropupu


Peito De Moca (C. chinense)

Kovin nätti tämä chinense, laput merkkaamassa risteytys-yritelmiä em. Limon kanssa. Tuntuu myös olevan huomattavasti nopeampi kypsyttelemään hedelmänsä kuin mitkään muut kasvattamani chinenset.

aropupu


CAP 1455 (C. frutescens)


CAP 1455 (C. frutescens)

Tämän villifruten terälehdet tykkäävät kääntyä kippuralle taaksepäin. Kukista ei löydy vihreää väriä hakemallakaan.


CAP 1455 (C. frutescens)

Podit ovat vähän perkeleen pieniä, tuo on meikäläisen pikkusormi ja jos vilkaisette omaanne niin saatte käsityksen kuinka pieniä nuo ovat. Jännänä ominaisuutena nämä ovat teräväkärkisiä vaikka yleensä noita pikkuriikkisiä podeja tekevät villilajikkeet tuntuvat järjestäen tekevän pyöreitä tai pyöreähköjä  podeja.




Varsi puutuu erittäin hyvin, tästä tulee hyvää bonchi-ainesta.

coco

Hyvän näköisiä! Erittäin kaunis tuo peito de moca!

Mr_Green_

Mikäs tuo Peito De Moca on miehiään/kasvejaan? Näyttää täysin samalta kuin Biquinho! Onko minkä makuinen ja minkälainen polte?`Jos on tulinen niin sitä on ehdottomasti saatava kasvamaan totaalisen miedon Biquinhon viereen ensi kesäksi!! :D

wille

Olisiko tuo praetermissum, CAP 498, kuitenkin CAP 1498?

Hyviä kuvia, toden totta!
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

aropupu

elokuu 18, 2011, 14:03:11 ip #132 Viimeisin muokkaus: elokuu 18, 2011, 14:25:20 ip käyttäjältä aropupu
Lainaus käyttäjältä: wille - elokuu 18, 2011, 10:09:53 ap
Olisiko tuo praetermissum, CAP 498, kuitenkin CAP 1498?

Hyviä kuvia, toden totta!


Ei, kyllä se on CAP 498?

wille

Sori, my bad. Pahasti jäätää. Kattelin vain, kun itsellä kasvoi ihan täysin identtinen prae viime vuonna. Se olikin CAP 1478.

Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

aropupu

joo, no aika minimaalisia noiden praetermissum-lajikkeiden erot tuntuvat kyllä olevan. CAP 1478 multa löytyy myös mutta sillä oli jotain ongelmia alkukaudesta ja on jäänyt onnettomaksi nysäksi.

Lillen

Todella upeita kuvia! Ja tottakai kasvitkin ovat upeita.
Jännän näköinen tuo CAP 872 (C. sp) ! :)

aropupu

Lainaus käyttäjältä: Mr_Green_ - elokuu 18, 2011, 09:26:06 ap
Mikäs tuo Peito De Moca on miehiään/kasvejaan? Näyttää täysin samalta kuin Biquinho! Onko minkä makuinen ja minkälainen polte?`Jos on tulinen niin sitä on ehdottomasti saatava kasvamaan totaalisen miedon Biquinhon viereen ensi kesäksi!! :D


Näitä samanlaisia tai lähes samanlaisia "pisaran/nännin" mallisia podeja tuottavia chilejä liikkuu nimillä biquinha/biquinho, chupetinha/chupetinho plus ilmeisesti myös pari muuta nimeä. (kts. http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=3173.msg34552#msg34552) En tiedä onko tuo "Peito de Moca" jonkin siemenliikkeen keksimä nimi samalle lajikkeelle vaiko vaan taas yksi paikallisnimi lisää. Minulla kasvavat rinnakkain tuo Peito de Moca sekä "Chupetinha" nimellä tullut lajike, ovat lähes identtisen näköisiä mutta tämä Peito de Moca tuntuu kypsyttelevän hedelmänsä huomattavasti nopeammin kuin chupetinha, josta en ole saanut vielä ainuttakaan kypsää.

Piti nyt oikein tarkastaa tuo tulisuus, kun tajusin että en ole tainnut syödä tuota sellaisenaan ollenkaan vaan vain muiden chilien kanssa sekoitettuna. Vähän hämmentävää tämä on: fatalii mainitsee Peito de Mocan kohtuu tuliseksi, nollasta kymmeneen asteikolla 7-8, joissain lähteissä tuo myös mainitaan täysin tulettomaksi. Pätkin juuri kolme podia ison sekaleivänsiivun päälle ja huitaisin lärviin, ja kumpikaan ei kyllä oikein natsaa. Polttoa löytyy, mutta kovin vähän, itseasiassa varmaan miedoin chinense mitä olen syönyt. Saman määrän polttoa olisi varmaan saanut aikaiseksi ripottelemalla leivänsiivulle jonkun 5-8 tippaa habanerotabascoa. Minä laittaisin tämän tuolla samalla asteikolla kohtaan 2, esim. joku Lemon Drop on selkeästi tätä tulisempaa.

itseasiassa nyt kun miettii niin tämähän on erittäin miellyttävä tapaus. Mukavaa chinensearomia saa reippaasti kun voi huoletta laittaa noin paljon, varmaan tuplamääräkin olisi mennyt yhdelle leivälle ilman sen suurempia irvistelyjä. Tämähän saattaa päästä vaikka jatkoon.


aropupu

Niin ja jos mielenkiintoa tuon kasvattamiseen edelleen on niin siemeniä kyllä löytyy. En oikein usko että tämä nyt kuitenkaan on sama kuin tuo lucan postauksessa mainittu tulinen "Biquinho Ardida", mistä sitä tietää jos tämä on vaikka noiden kahden risteytys tms.

aropupu

Toisen leiväsiivun päälle pilkoinkin sitten yhden podin tuota Limoa. Edelliseen leipään verrattuna huomattavasti tulisempi, mutta kovin on lievä polte tässäkin ollakseen chinense. Jostain marketin vihannestiskin habaneroista löytyy huomattavasti enemmän polttoa. Hyvän makuinen tämäkin, vaikka jotenkin hiukan omalaatuinen. Eiköhän noillekkin käyttönsä löydy, varmaan juurikin tuoreena ruokaan lisättynä.

InkRose

Mulla taas on Chilivaarin siemenistä kasvatettu Biquinho, jonka rankkaisin itse tuonne kuutosen seutuville tulisuudessa, tai ehkä viitoseen. Kuitenkin keskitulinen siis.