tammikuu 10, 2025, 22:54:29 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


aropupu 2011

Aloittaja aropupu, helmikuu 11, 2011, 02:27:30 ap

« edellinen - seuraava »

aropupu

Tässä tulee taas vastaan se ongelma, että tulisuus on kovin subjektiivinen juttu ja yhden kakkonen voi olla toisen kahdeksan. Pitäisi päästä vierekkäin noita maistelemaan, että pystyisi vertailemaan. Tästä syystä heitinkin tuon Lemon Drop-vertauksen, sitä kun varmaan aika suuri osa forumin käyttäjistä on maistellut. En kyllä todellakaan katso oman toleranssini olevan mikään kovin korkea, että eiköhän tuo miedoksi silti mene.

Pitänee maistella noita kahta saman oloista rinnakkain, kunhan tuo Chupetinha suostuu kypsyttelemään podinsa. Senhän nyt kait pitäisi enemmän tai vähemmän selkeästi olla tasan sama kuin Biquinho, mutta tiedä noistakaan nyt sitten.

InkRose

Ainahan se subjektiivisten kokemusten vertailu on vaikeaa. Aikanaan kun biquinhosta käsitystä tuoreeltaan syötynä muodostin, ei tarjolla juuri vertailukohtia ollut, mutta koitetaan vähän haarukoida. Selvästi Biquonho jäi esim. oman puskan Aji Cristalista poltteen suhteen. Vähään aikaan en ole maistanutkaan, kun viimeisen isomman sadon jälkeen pätkin rankalla kädellä sitä ja olen nyt koittanut bonchi-suuntaan ohjailla. Muita samaan polteluokkaan muistinvaraisesti sijoittuvia olisi ainakin PI 281429, Cheiro Roxa. Aji Fantasy oli selkeästi kevyempi poltteeltaan. Kuukauden verran suurin piirtein meni tuolla kukasta kypsäksi.

aropupu

Aji Cristaleita en ole itse kasvattanut, mutta kyllä minä tuon Peito de Mocan noita fassen kauppacristaleita miedommaksi laittaisin. Tosin mä taasen sijoittaisin ne cristalit itsessään tolla asteikolla ehkä johonkin n. nelosen tienoille, että tässä tulee nyt sekin että tulisuuden subjektiivisuuden lisäksi tuo asteikon tulisuuden jakautuminen on muutenkin monelle kovin erilainen :)

Muita mainitsemiasi en ole maistanut. Aji Fantasyä koitin tuolta kirkkonummen citymarketista tänään vilkuilla mutta eivät olleet ainakaan vielä hommanneet, cristalia ja nagaa oli kyllä hyllyssä.

Lillen

Asutko Kirkkonummella? Olisit meinaan ensimmäinen jonka täälläpäin tietäisin asustelevan...

Missä päin Cittaria löysit? Voisi itse käydä hakemassa maistiaisia  ::).

Fasse-setä vastasi minulle näin kun kysyin ,että mistäpäin löytää hänen tuotteitaan Kirkkonummelta...

"At the best markets, if you can't find them, ask for them and they will get them from a wholesale dealer.
Med Life kebab / pizzeria is also worth checking out, Our products are even for sale there.
Naga Morich, Aji Cristal, Smoked Aji Cristal etc."

Fantasya olisi kiva maistaa, kunhan niitä löytäisi...

aropupu

En ihan kirkkonummella, mutta senverran lähellä Espoon puolella että tulee välillä poikettua siellä kaupassa. Ei sieltä tosiaan sitä Fantasyä löytynyt, mutta Cristalia ja Nagaa ovat myyneet jo viime vuodesta lähtien, sieltä ne löytyy vihannestiskiltä. Vaihteleva kokoelma kastikkeitahan tuosta kaupasta löytyy myös, tosin nyt on tainnut olla vähän hiljaisempaa sen valikoiman kanssa.

aropupu



Eilen tuli tehtyä ekat omat chilisoosikokeilut. On sitä jotain litkuja aikaisemminkin tullut keiteltyä, mutta ovat olleet jotain tabasco-henkistä kamaa kuivatuista chileistä ja ne ovat olleet järjestäen aika hirveitä tököttejä. Tämä on vapaasti sovellettu "DIY Habakastike (volitanin tapaan)"-reseptistä.

Kattilaan päätyi:


    1 kpl Iso sipuli hakkeena
    3 kpl Naga Morich hakkeena
    4 rkl Rypsiöljyä


Joita käristelin kunnes sipulit olivat kypsiä. Sitten lisäsin:


    1 prk Eldorado trooppinen hedelmäcocktail 425/250g liemineen
    1 dl Valkoviinietikkaa
    5 kynttä valkosipulia
    2,5 rkl Merisuolaa
    2 rkl Sokeria
    (2 rkl Perunajauhoa vesitilkkaan sekoitettuna)


keitin n. 15-20min jonka jälkeen soseutin sauvasekoittimella, lisäsin perunajauhosuuruksen, keitin vielä hetken ja soseutin uudelleen.

Maistelin sekä sellaisenaan että leivän päällä, ruokalusikallinen per leivänsiivu. Ensifiiliksinä jäi mieleen että:

- Jos jotain purkkihedelmiä on pakko käyttää niin sitten sellaisia missä on vain yhtä hedelmää eikä sekoitusta, tämä sekahedelmäpuuro maistuu kyllä "hedelmäiseltä" mutta todella epämääräisen sellaiselta ja maku on tunkkainen. Seuraavaan satsiin voisi käyttää esim. tuoreita mangoja tai purkkipersikoita.

- Tulisuus on heti kastikkeen teon jälkeen "just sopiva" eli todennäköisesti vähän liiankin tulinen sitten kun on saanut seistä jokusen päivän ja maut ovat asettuneet.

- Nagat olivat lojuneet kaapissa niin pitkään että olivat jo vähän nahistuneita. Mietin että tuskin haittaa kastikkeessa kun ne kypsennetään kuitenkin mutta maistuu kuitenkin läpi, tästä lähin yli-ikäiset jauheeksi ja sörsseliin vaan tuoretta tavaraa.

- En ole ihan varma miten hyvin tuo suola toimii tässä, tuntui niin kovin ylisuolaiselta alkuun eikä se sopinut hedelmäisyyden kanssa yhteen, sokerin lisääminen auttoi asiaa. Näiden kahden määriä pitää kokeilla tarkemmin.

- Valkosipuli + makeat hedelmät eivät ehkä ole paras mahdollinen yhdistelmä, seuraava satsi ilman valkkaria.

- Yllättävän vähän tuo etikka häiritsee, mutta jonkin verran silti. Voisi koittaa ainakin jonkun pikkusatsin kokonaan ilman ja laittaa atamonia, että kuinka kauhealta se sitten maistuu.

Rakenne hyvä ja maku korjattavissa pikkusäädöillä & paremmalla aineksien valinnalla, tätä on hyvä lähteä muokkaamaan eteenpäin.

Nizo

No sait ainakin hyvän näköistä soosia, ja tekemällä/kokeilemalla sitä oppii parhaiten.

aropupu


CAP 214 (C. baccatum var. baccatum)


CAP 214 (C. baccatum var. baccatum)


CAP 214 (C. baccatum var. baccatum)

Tämän lajikkeen lajimääritys oli kyllä selvillä jo siementen tullessa mutta oli unohtunut merkata se kasvin nimikylttiin. Olen tässä kasvin ohi kulkiessa katsellut että onpa siinä kummallisen oloinen chaco, kun kasvutapa on kuitenkin vähän sinnepäin ja kukat valkoiset. Vasta nyt kasvia kuvatessa ja sen kukkia makroputken läpi tiiraillessa tajusin että terälehdissä on kuin onkin pisteet, ovat niin haaleat ja onnettoman pienet että ei niitä silmämääräisesti katsoen tajua ellei osaa niitä etsiä. Mietin jo että on tullut jokin sekaannus, mutta ihan baccatumiksi tämä on merkitty näemmä siementen lähteessäkin.

Tolkullista kuvaa koko kasvista en saanut, jotain kummallista sen kasvutavassa kuitenkin on.  Hontelo kasvi, ohuita oksia. Villibaccatumit kun tuntuvat järjestäen olevan varsin tukevia pikkupuita, toisin kuin monet jalostetummat serkkunsa.


aropupu



Aji Dulce (C. chinense)

Tämä taitaa olla seuraavana lautaselle päätyvä uusi tuttavuus. Podien muoto ja väri ovat muuten sellaiset että jos tästä ja vieressä kasvavasta markettihabasta - josta kasvatin uuden taimen tänä vuonna risteytystä hakiessani - menisivät nimilaput sekaisin, niin en osaisi erottaa niitä toisistaan. Lieneekö jotain etäistä sukulaisuussuhdetta kehissä, vaiko vain se että molemmat ovat hyvin geneerisen näköisiä punaisia chinensejä.

aropupu


CAP 469 (C. praetermissum)


CAP 469 (C. praetermissum)

Jos laskisin sadon määrän podeina lajien mukaan, niin ehdottomaksi voittajaksi tulisi kyllä praetermissumit jotka veisivät kaikkia muita lajeja sata-nolla. Tässäkin kasvissa on tukku podeja suunnilleen joka oksan jokaisessa kasvupisteessä. Vielä kun ehtisivät kypsymään, vasta ihan muutama kypsä on tullut vaikka raakileita löytyy useita satoja.

aropupu



Black Pearl (C. annuum)

Jostain olin saanu käsityksen että tämäkin olisi kääpiöivä laji, idättäessäni kääpiöiviä koristeannuumeja toukokuun alussa. Eipä näemmä ole, aika hujoppi alkaa jo olla. Tuskin ehtii kypsyttää yhtään podia ellei kesä jatku todella pitkälle.

aropupu



CAP 470 (C. eximium)

Kyllä se tämä eximiumikin ehti sitten podeilemaan vaikka pääsi kukallekin vasta niin kovin myöhään. Ulkona pikimustiksi muuttuvat täysin pyöreät podit ovat oikeastaan aika nättejä, sopivalla leikkaamisella (ja jollain bonchi-henkisellä touhulla) tästä saisi varmasti oivan koristekasvin. Nyt tuo ei oikein sellaisesta käy, kun on vähän sinne tänne sojottava risukasa.

aropupu


aropupu


CAP 477 (C. chacoense)


CAP 477 (C. chacoense)

Tuota terälehtien taaksepäin kääntelyä tuntuu sopivissa olosuhteissa tekevän yksi sun toinenkin kasvi, mutta tämä chaco tekee sitä järjestäen joka kukalla oli se sitten sisällä eslin alla tai ulkona suorassa auringonpaahteessa.

aropupu


Rocoto Red Peruvian (C. pubescens)

Rocotosato jäi onnettomaksi, mutta maistelemaan sentään päästään. Tämäkään ei ole vielä kypsä, podin toisella puolella on vielä laikku haaleaa vihreää joten hetkinen joudutaan vielä odottelemaan.

Lähiviikkojen viileä jakso on muuten saanut lähes kaikki pubescensit podeilemaan urakalla, kaippa noita pitää nostella sisään kypsyttelemään podejansa, vaikka tilaa moiselle ei sinänsä oikein olisi.

aropupu


CAP 1144 (C. praetermissum)


CAP 1144 (C. praetermissum)

Tämän praetermissumin 4-terälehtinen kukka muodostaa käytännössä täydellisen neliön. Tästä on saatu jo jotain kypsääkin, kun on ylivuotinen kasvi ja pääsi aloittelemaan vähän aikaisemmin.

aropupu



Peruvian Purple (C. annuum)

aropupu


CAP 1153 (C. chacoense)



C01403 (C. chacoense)


Kimpsu kyseli villichilialueen chacoense-ketjussa chacojen marjojen UV-tummumisesta, joten otin muutaman kuvan.

aropupu


Tobago Sweet Seasoning (C. chinense)

Väriään vaihtavat podit ovat kovin nätin näköisiä. Tämän pitäisi ilmeisesti olla käytännössä tuleton?

aropupu


"C. exile" (C. chacoense "var. exile")


"C. exile" (C. chacoense "var. exile")

Tämän kasvin lajinmääritys on edelleen "ihan vaan chacoense", tuosta exile-asiasta en ole tullut hullua hurskaammaksi.



C. galapagoense

Kuva otettu toissapäivänä ja tämä on ensimmäinen galapagoensen kukka, vaikka kasveja on useampi ja ovat menneet taimelle helmikuun alussa. Ei taida olla niitä nopeimpia sadontuoton suhteen tämä tapaus?