tammikuu 10, 2025, 12:16:21 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


chili-amatööri kikkailee

Aloittaja marko-, maaliskuu 09, 2011, 23:19:10 ip

« edellinen - seuraava »

marko-

mä olen yrittänyt jakaa tuon veden (2 litraa, 6 chiliä) tasapuolisesti kaikkien kesken, noin viikon välein annettuna. Täällä meillä tuo aurinko tuntuu oikeasti iskevän tosi lujaa ja kuumasti joten sen takia on nyt tullut annettua vähän enemmän helteillä. olen ymmärtänyt että podit kuitenkin vaativat vettä jne kasvaakseen.

ilmeisesti kuitenkin kastelen aivan liikaa noita chilejä näillä puheilla? lämmöt ovat olleet pidemmän aikaa tuolla 25 huonommalla puolella ja tänään oli pitkästä aikaa alle tuon. Mä voin jatkossa odottaa tuota nuupahtamista enemmän mutta antaa sitten lannoitetta joka kerta.

marko-

elokuu 09, 2011, 22:51:20 ip #101 Viimeisin muokkaus: elokuu 22, 2011, 14:28:32 ip käyttäjältä marko-
Huh kun teki pahaa nähdä työkaverin nätti chinense-puska kuolleena(?), oli ihan kuivunut ja tiputtanut lehdet. Ei ole ketään kiinnostanut kastella niitä sen loman aikana, itse olinkin melkein 2kk lomalla. Omat puskat näyttää ihan OK:lta ja ajattelin antaa niille vettä lannoitteen kera kun on abouttiarallaa viikko aikaa.

Vihdoin Aji Cristaliin alkaa tulla jotain muutakin väriä kuin kalmankeltaista, jotain oranssivivahteista tunkee tyvestä. Ehkä ne ehtii joskus kypsyäkkin!



Jallut ovat jännän näköisiä kun ovat lähes kokonaan mustan peitossa. Lisäksi jokaisessa jallussa on yksi lehti ruvennut muuttumaan oudoksi/jämäkäksi (violetin sävyistä ). Onko tämä normaalia?



Edit: Kuvat lisätty chileistä, tuo lehtijuttu kysytty kuvan kera toisaalla.

PP

Lainaus käyttäjältä: marko- - elokuu 09, 2011, 22:51:20 ip
Jallut ovat jännän näköisiä kun ovat lähes kokonaan mustan peitossa. Lisäksi jokaisessa jallussa on yksi lehti ruvennut muuttumaan oudoksi/jämäkäksi (violetin sävyistä ). Onko tämä normaalia?


Onko kasvupaikka aurinkoinen? Monet chilit menee tummapintaisiksi suorassa auringonvalossa. Väri häviää täysin podin kypsyessä.

marko-

On se aurinkoinen, mitä nyt viime aikoina on ollut epävakaata ja pitänyt nostaa takaisin valokatteen alle johon ilta-aurinko kyllä paistaa jos on paistaakseen. Mutta ovat kyllä olleet koko päivän auringossakin useita päiviä.

Kovasti kutkuttaisi ottaa yksi oranssiksi muuttuva AC ja mutustella sitä... DAMN!

marko-

Pitkästä aikaa päivitystä tänne. Tuli maistettua yksi oranssi AC ja pakko myöntää, että oli oikein maukas yksilö. Liha oli hieman makea ja paprikamainen, kokonaisuutena oikein hyvän makuinen chili:




Jalapenot kasvavat, yhden kasvin Jalluista tuntuu tulevan pieniä mutta paksuja ja muista kasvaa pitkulaisempia yksilöitä. Ovat tällä hetkellä vielä varsin tummia. Milloin vihreää Jalapeno on ns. "kypsä", eli syötäväksi kelpaava, onko siihen jotain nyrkkisääntöä? Onko silloin OK ottaa puskasta kun tulee pintaan ruskeita "juovia", en nyt muista sen nimeä.




Tässä on kuva punertavaksi kasvaneesta AC:stä, mietiskelen tämänkin kohdalla koska on hyvä ottaa pois esimerkiksi siementen talteenottamista ajatellen.



Kasvit voi kaikin puolin kohtalaisen hyvin, nyt on ollut viikon välein kastelua ja saaneet PK:ta. Hieman epävakaita kelejä vaan pidellyt, että ei ihan optimaaliset olosuhteet. Kai se kausi alkaa pikkuhiljaa lähenemään loppua kohti jahka noista saa hedelmät korjattua talteen :)

PP

Lainaus käyttäjältä: marko- - elokuu 23, 2011, 16:58:48 ip
Jalapenot kasvavat, yhden kasvin Jalluista tuntuu tulevan pieniä mutta paksuja ja muista kasvaa pitkulaisempia yksilöitä. Ovat tällä hetkellä vielä varsin tummia. Milloin vihreää Jalapeno on ns. "kypsä", eli syötäväksi kelpaava, onko siihen jotain nyrkkisääntöä? Onko silloin OK ottaa puskasta kun tulee pintaan ruskeita "juovia", en nyt muista sen nimeä.


Sitä sanotaan korkkaantumiseksi, ja olen käsittänyt, että kun podin ulkonäkö ei enää muutu eli korkkaannu lisää, se on täysikasvuinen ja syötävä.

LainausTässä on kuva punertavaksi kasvaneesta AC:stä, mietiskelen tämänkin kohdalla koska on hyvä ottaa pois esimerkiksi siementen talteenottamista ajatellen.


Anna kypsyä täysin punaiseksi ja sen jälkeen odota vielä useampi päivä, että podi on taatusti kypsä eikä haittaa vaikka menisi ylikypsäksi eli pehmenisivähän.

marko-

elokuu 25, 2011, 13:51:09 ip #106 Viimeisin muokkaus: elokuu 25, 2011, 13:56:54 ip käyttäjältä marko-
Kiitos vinkeistä PP. Koska tuolla puskissa on vielä Ajia kypsymässä, niin napsin nyt kolme punaista ja korkkaantunutta puskasta talteen (siemenet itävät tai ei). Nämä painoivat yhteensä 32g joten varovaisesti voisin arvioida, että se ensimmäinen minkä maistoin painoi noin 10g.

Tällä hetkellä Aji Cristalin satoa kerätty 42g, aika maaginen luku :)

EDIT: kuva lisätty


marko-

Ajia kerätty nyt yhteensä mahtavat 69g ja Jallua poimittua 108g verran. Osa ei ollut tarpeeksi korkkaantunut että jäi vähän tulisuus uupumaan. Vielä on muutamia chilejä puskissa epätoivoisesti kasvamassa. Kastelupuoli on meinannut hiukan unohtua.


Mr_Green_

Ootkos antanut jallujen kypsyä punaiseksi asti yhtäkään? On aika huikean makuinen punaisena.. ainakin oma Early Jalapeno oli todella maukas kypsänä! Nams! ;)

marko-

Jäljellä olevista annan kasvaa, jahka ne vaan suostuisivat kypsymään :)

Mr_Green_

Lainaus käyttäjältä: marko- - syyskuu 17, 2011, 20:20:30 ip
Jäljellä olevista annan kasvaa, jahka ne vaan suostuisivat kypsymään :)


Jeps.. jallut tuntuis aika hitaasti kyllä kypsyvän.. itsellä muutamia kappaleita kypsyi.. loput keräsin vihreinä talteen.. :)

marko-

Kun pääsen kotiin niin ajattelin leikata chileistä ylimääräiset varret niin jää podeille enemmän energiaa valmistua. Hauskaa sinänsä että nyt yksi Aji Cristal on alkanut puskemaan toista satoaan, eli tullut kukkia ja kukat ovat ruvenneet aukeamaan. Ei taida oikein tuo valovoima ulkona riittää enää ja olen pyörtänyt ajatukseni talvettamisesta. Toki saa nähdä, tuo mihin kukkia on tullut on "pojan chili", jota muu perhe ei välttämättä halua heittää tunkiolle :-)

Tai ei sitä kyllä tiedä, Jalluista mistä otin ne podit vähän ennenaikaisesti talteen ovat alkaneet kiukulla puskea pari uutta podia jotka ovat kasvaneet lyhyessä ajassa tosi paljon. Ensi kaudelle 2012 suunnittelu on käynnissä ja olen kirjannut jonkinlaista "lessons learned"-listaa tästä kaudesta mitä olen oppinut/lukenut/fiilispohjalla jne. Sitten kun 2011 kausi päättyy niin isken sen tähän viimeiseksi postaukseksi, toki kommenttiraita elää.

marko-

Ajin podit kypsyivät vauhdilla kun kasvit olivat sisätiloissa, viisi podia on kerätty ja niiden painoksi tuli 44g, joten satoa on tullut 103g / 11 podia. Kolmelta kasvilta tuo taitaa olla todella vähän. Nakkasin yhden Ajin pois ja siinä juuret nuoli purkin reunaa. Kuten arvelin, asuintila rajoitti kasvua ja varmasti satoakin.

Mini-Jallut ei sitten ota kypsyäkseen. Korkkaantuneita kyllä ovat mutta Ajit on painanu kiukulla ohi. Kasveja tuli harvennettua jonkun verran. Ensi kerralla kyllä otan ensimmäiset podit aikaisemmin pois sen perusteella millä vauhdilla yksikin aji alkoi puskemaan toista satoaan.

AC:tä on tullut sekoitettua olympiajuustoon, hyvää oli. Tänään kokeilin sitä vaniljajäätelöannokseen pienen määrän silputtuna suklaakastikkeen kera. Oli aika erikoinen makuelämys, poltetta ei juuri lainkaan.

Onko ehdotuksia koska kausi pitää näillä ilmoilla/vuodenaikaan viheltää poikki? Lisävaloa en aijo antaa, se on ensi kaudeksi vasta suunnitteilla.

marko-

Lainaus käyttäjältä: marko- - syyskuu 28, 2011, 20:47:13 ip
Mini-Jallut ei sitten ota kypsyäkseen.


On se luonto uskomaton. Seuraavana päivänä tämän kirjoittamisen jälkeen emäntä kertoo että nyt on jalapeno alkanut punertua. Päästyäni kotiin perjantaina odotti kaksi mini-jallua joiden väri oli toisessa jo aika lähellä kuvan kaltaista ja toisessa oli hieman punaa. Tässä on otos hetki sitten:


marko-

lokakuu 05, 2011, 20:39:41 ip #114 Viimeisin muokkaus: lokakuu 05, 2011, 20:57:29 ip käyttäjältä marko-
Tässä on minun tämän kauden henkilökohtaiset opit siitä mitä olen ammentanut muilta forumilaisilta ja omakohtaisesti kokenut. Pyrin toimimaan ensi kaudella esitetyllä tavalla, saa nähdä miten käy! Kommentteja ja korjauksia otetaan vastaan jos olen ymmärtänyt jotain väärin.

-Ole ajoissa! Joulukuu tai Tammikuu on hyvä aika aloittaa
-Käytä huokoisempaa turvemultaa paakkuuntuvan musta mullan sijaan (kastele tassin kautta)
-Kun kasvit itävät, tarjoa ajoissa valoa ettei venahda
-Auta kasvua lisävalolla, alkuvaiheessa Joulu-Huhtikuun ajan (20-30W ESL, esim Ikean Tertial)
-Lannoittaa voi kun kasveissa alkaa tulemaan ensimmäiset kunnon lehdet (tai 5-10cm korkea kasvi)
-Aloita lannoitus maltilla (1ml/maustemitta litraan vettä normaalisti, paljon vähemmän alussa)
-Siirrä kasvit isompiin ruukkuihin kun aika koittaa, 18cm ruukut ovat kokemuksen mukaan liian pieniä
-Ulkoilun aloitus Huhti-Toukokuussa, käytä harsoa (päälle 5 astetta pitää olla ja tietenkin mielellään aurinkoista)
-Jos et käytä harsoa, yritä totuttaa kasvit ulkoiluun 2-3h jaksoissa
-Älä ylikastele! Odota että aavistuksen nuupahtaa. Muista että podeja tekevät kasvit juo enemmän!
-Ota ensimmäiset podit raakoina irti niin kasvutahti kiihtyy, ensimmäisten kypsyttely vie muuten liikaa aikaa
-Varkaat vievät energiaa, nypi pois tai jätä, kivaltahan se tuuheampi puska näyttää mutta sillä on omat puolensa

PP

Tosi hyvät perusohjeet. Toiseksiviimeisestä sanoisin, että turha antaa kukkien muuttua podeiksi pienillä kasveilla vaan nyppiä jo nuput pois. Kaikkia varkaita ei kannata ottaa pois eikä ensimmäisten kuukausien aikana ehkä ollenkaan.

Yksi tärkeä: lämpötila, aurinkonpaiste ja ilmankosteus vaikuttaa vedenkulutukseen erittäin paljon.

marko-

pp: hyvät lisäykset.

Viimeiset kolme jallua poimittu puskista ja pari mutantti-ajia. AC:ssä oli poltetta, mutta punaiseksi (keltaiseksi siemenkodan päästä) muuttuneet jallut eivät olleet ollenkaan tulisia. Meni tuo painon mittaaminen pahasti ohi. Puskat tarvii vissiin lopettaa, eli heittää tunkiolle.

Eli ensimmäinen kausi taisi olla tässä: kavereille vähän tulta persuuksille ja itselle kasvattelukokemusta ja mukavia makuhetkiä. Nyt pitäisi sitten yrittää orientoitua toiseen kauteen, eli varmaan metsästää vähän lisävalaistusta talven yli pääsemiseen. Pitäisikin jo varmaan pikkuhiljaa laittaa siemenet itämään :)