tammikuu 10, 2025, 15:31:25 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


M;kko 2011-2014

Aloittaja M;kko, maaliskuu 23, 2011, 14:21:50 ip

« edellinen - seuraava »

bluesman

 Japaninvaahteraa käytetään paljon bonsaipuuna. Laitoin muutama viikko sitten myös kylmäkäsittelyyn. Samoin kuin 52 muuta lajia.
Laji voi olla hiukan arka Suomen oloissa.

M;kko

Japaninvaahtera jää Suomen karuissa oloissa yleensä pieneksi pensaaksi. Itse ajattelin kasvattaa ainakin ensi alkuun ruukussa, jolloin sen voisi raahata sisään talveksi (viileään autotalliin). Tästä ei ole pitkä matka bonsaiksi. Bonsait taas liittyvät meikäkäisen chiliharrastukseen siten, että vuoden 2009 lopussa ajattelin taas kerran aloittaa vihdoin bonsai-harrastuksen. Netissä sitten törmäsin Fataliin chili-bonsaihin ja loppu onkin historiaa. Nyt voisi siis palailla tuohon alkuperäiseen kiinnostuksenaiheeseen...

Ohhoh, 52 lajia kylmäkäsittelyyn!? Kukkia, puita, mitä muuta? Itsellä meni noiden vaahteroiden lisäksi yksi akileija ja yksi kärhö. Koko kylmäkäsittelypuuha on ihan uus juttu mulle, samoin kuin puutarhan hoito yleensäkin. Kiva kokeilla uusia asioita.

bluesman

Lainaus käyttäjältä: M;kko - maaliskuu 16, 2012, 19:43:34 ip
Ohhoh, 52 lajia kylmäkäsittelyyn!? Kukkia, puita, mitä muuta? Itsellä meni noiden vaahteroiden lisäksi yksi akileija ja yksi kärhö. Koko kylmäkäsittelypuuha on ihan uus juttu mulle, samoin kuin puutarhan hoito yleensäkin. Kiva kokeilla uusia asioita.


52 lajia puuvartisia. Lisäksi perennoja muutama kymmenen lajia. Esikoita, ukonhattuja, vuokkoja jne.
Mielenkiintoista itääkö Gingko biloba l. neidonhiuspuu sekä Mantsurianaprikoosi. Goji on jo itänyt, samoin Passiflora l. kärsimyskukka.
Intianginseng on 5 taimen voimin edustettuna. Googlaapa Withania somnifera niin haluut yhden taimen.

M;kko

Hieman päivitystä. Jälleen kerran on ihmeteltävä flexun kukkimisintoa. Marjoja ei vaan ota syntyäkseen, mitä nyt pari hassua on tulossa. Flexuilla on muuten jännä tapa pistää kukat kokonaan kiinni yöksi. Liekö lämpötilasta kiinni, sillä hieman viileämpään huoneeseen siirretty kasvi piti kukat kiinni myös päivällä. Ymmärsin vihjeen ja siirsin sen takaisin lämpimään.

PI 631154, C. flexuosum


Limo saanut hieman lisää massaa edellisen kuukauden aikana. Puskassa on jo muutama podikin tulossa. Tältä odotan mukavaa satoa tällä kaudella.

Limo, C. chinense


Myös Tobago Sweet on hyvässä iskussa kesää odotellen... Podeja ei ole näkynyt, vaikka kasvaa vierekkäin Limon kanssa samoissa olosuhteissa. Ehkä tämä lajike vaatii enemmän valoa tai lämpöä. Vielä kun ehtisi / viitsisi vaihtaa näille talvehtijoille uudet turpeet ja kananpeet pohjalle.

Tobago Sweet, C. chinense


Rhombo meni talvella todella surkeaan kuntoon, muutama tikkumainen oksa ja yhteensä alle kymmenen lehteä. Nyt oksiin on tullut lisää mittaa, lehdet ja runsaasti kukkia. Marjojakin syntyy kymmeniä.

C. Rhomboideum


Hyper pube on alkanut ensimmäisenä tehdä satoa. Kasvissa kiinni noin 5 mollukkaa. Kuukausi sitten oksien kärjet olivat noin ketjujen kohdalla. Aika mukavaa kasvua kuukauden aikana!

Hyper pube, C. pubescens


Muut kauden tulokkaat kasvavat innolla ja kukkia sekä podeja alkaa syntyä. Useista muista kasvattajista poiketen pölytän ensimmäiset kukat sen sijaan että leikkaisin pois. Näin toimien toivon pääseväni nauttimaan tuoreesta chilistä mahdollisimman aikaisin. Toisaalta voin pelata varman päälle, kun lähes joka lajikketta löytyy enemmän kuin 1 kpl. Eli hieman myöhemmin kukkaan tulevat ajattelin jättää rauhaan, jos vaikka saisivat siten paremman kasvubuustin kun ei tarvitse käyttää energiaa podien tekemiseen.

Ja off-topiciin: Vesimeloni 'Malali' kasvaa vielä ylöspäin ja etsii kunnon tukea. Tämä on kolmas kausi kun yritän vesimelonia kasvattaa. Toivottavasti saan vihdoin myös ensimmäisen melonini!



Lainaus käyttäjältä: bluesman - maaliskuu 16, 2012, 19:58:09 ip
Lainaus käyttäjältä: M;kko - maaliskuu 16, 2012, 19:43:34 ip
Ohhoh, 52 lajia kylmäkäsittelyyn!? Kukkia, puita, mitä muuta? Itsellä meni noiden vaahteroiden lisäksi yksi akileija ja yksi kärhö. Koko kylmäkäsittelypuuha on ihan uus juttu mulle, samoin kuin puutarhan hoito yleensäkin. Kiva kokeilla uusia asioita.


52 lajia puuvartisia. Lisäksi perennoja muutama kymmenen lajia. Esikoita, ukonhattuja, vuokkoja jne.
Mielenkiintoista itääkö Gingko biloba l. neidonhiuspuu sekä Mantsurianaprikoosi. Goji on jo itänyt, samoin Passiflora l. kärsimyskukka.
Intianginseng on 5 taimen voimin edustettuna. Googlaapa Withania somnifera niin haluut yhden taimen.


Mieshän on omaa Arboretumia perustamassa! Onko magnolioita mukana? W. Somnifera vaikuttaa ominaisuuksiltaan kyllä mielenkiintoiselta tuttavuudelta, ehkäpä tuollaisenkin joutuu joskus hankkimaan.

bluesman

 Tarkoitus olis kokeilla Magnolia kobusta. Kylvetty on mutta kanta ei kestä Suomen talvea. Mustilan M.kobus on kestänyt vuosikymmeniä ja siitä on myynnissä taimia. Japaninsiipipähkinän (Pterocarya rhoifolia) taimia on sitten ylimääräisiä maakellarissa. Jos haluat muutaman niin saat. Pieniä ovat.

Weebo

Todella komeita puskia! Minkähän ikäisiä sinun chilipuskasi ovat?

M;kko

Kiitos! Suurin osa talvehtineista, kuten Limo ja Tobago sweet, ovat viime kauden kasveja, rhombo ja lanceolatum ovat itäneet muistaakseni 2010 kesällä. Flexujen kanssa en malttanut odottaa, vaan laitoin heti multiin kun siemenet Bluesmanilta sain. Itivät viime vuoden lokakuussa. Pubet on kylvetty joulukuun puolessa välissä, muut joulukuun lopussa. Ja vielä muutama hullutus on kylvetty helmikuun lopussa. Nyt on siirrytty tomaatteihin, tomatilloihin yms. ei-chileihin mitä nyt ihmiset tapaavat kasvatella... ;)

PP

Härregyyd mitä rehuja! Tuossa on tehty jotain oikein. Chinenseitä luulisi tulevan kesällä kohtuullista suurempi sato.

M;kko

Keskellä ikävää takatalvea flexun kultainen tuotos piristää! Ei tuosta vielä flexu-voileipiä tehdä, mutta mukava alku kuitenkin. Edellinen uusi tuttavuus itselleni, Galan pieni punainen marja, oli aikamoinen elämys sillä tulisuutta löytyi ihan tepinin malliin. Flexun marja tuskin on tulinen, mutta mielenkiinnolla odotan sen maistamista.

Ensimmäinen flexuosumin marja kypsymässä


Pari muutakin podien tekijää (Leek on komein, mutta jääköön kuva myöhempään aikaan) :
Aji Cristal


Guyana Baccatum tyylikkäästi hame päällä


Aikaisemmin mainitsin kummallisesta pubesta, jossa oli kasvamassa kolme nuppua yhdestä kasvupisteestä. Ainakin kaksi nupuista putosi ennen kukkaan puhkeamista, sillä en löytänyt kyseistä rykelmää kun myöhemmin olisin sen kuvannut. Nyt löytyi Canariosta vastaava ilmestys (pieni karvainen nyppylä kahden nupun välissä on kolmas nuppu):


Päivän toinen pube-omituisuus on kiinni kasvaneet lehdet (Canario tämäkin, mutta eri yksilö)


Nyt kun kylvöt ja itämiset ovat takana ja suurin osa kasveista siirretty litran purkkeihin eletään mielestäni kauden tylsintä vaihetta. Kasvit toki kasvavat, alkavat kukkia ja podien alkujakin muodostuu, mutta mitään mullistavaa ei tapahdu. Kasvit ovat joko saaneet sen tuiki tärkeän hyvän alun kasvullensa ja jatkavat sillä radalla tai sitten joku on mennyt pieleen. Heikkojen yksilöiden koko kausi on todennäköisesti jatkuvaa kamppailua ja niistä saatava sato olematon, vaikka mitä temppuja myöhemmin tekisi. Eli arpa on heitetty ja nyt vain odotellaan ulkokauden alkua!

bluesman

 Hienosti kasvaa. Näkyykö flexun marjan läpi mustia siemeniä? Uskoisin että kohta näkyy.

M;kko

Se ei ole vielä täysin läpikuultava, mutta vähän jotain tummaa siellä näkyisi olevan. Siemen tai kaksi veikkaan.

M;kko

CAP 1530 C. Cardenasii avasi kukkansa ja eivätpä ne kovin kellomaisilta näytä. Toisaalta eivät ne myöskään ihan tasomaiseksi aukea, vaan jäävät tuolle asteelle, mikä kuvissa näkyy. Silti tekisi mieli leimata tuo C. eximiumiksi.

CAP 1530


CAP 1530


Podeja vääntävästä Leekistä lupasin myöhemmin kuvia, tässä nyt sellainen. Suurin pötkylä on reilut 8 cm.

Leek


Ja sitten hieman chinensejä. Yhteispotretissa takarivi vasemmalta: Aji Panca, Yellow Bumpy, Naga Morich ja edessä Harold St. Barts, Bonda Ma Jacques ja Trinidad Scorpion M.B.

Chinensejä, kuva 1.


Ja toinen kuva. Takana vasemmalta lähtien: Aji Chombo (Leekin takana piilossa), Aji Pance, TSMB, Aji Dulce, Jamy (bacca), Naga Morich. Edessä Harold St. Barts, Aji Panca, Yellow Bumpy, Datil Sweet ja Habanero Brown Large. Datil sweetin lehdet näyttävät hieman erilaisilta muihin chinenseihin verrattuna (suipommat ja terävämmät kärjet), hieman samaa näköä on Nagassa. Naganhan on epäilty olevan risteytynyt jonkun frutescensin kanssa, joten olisiko Datil sweetissä samaa 'vikaa'?

Chinensejä, kuva 2.


Pientä punkkiongelmaa on edelleen ollut lähinnä talvehtineiden kasvien kanssa ja nyt on B-kaupasta ostetusta orkideasta (ensimmäinen löytynyt kirvaleiri) levinnyt muutama kirvakin chilejä syömään. Herpiilin jakaman tiedon perusteella innostuin kokeilemaan omaa seosta: vesiliuos, jossa 3 % mäntysuopaa, 1 % rypsiöljyä ja jottei kuolema olisi täysin epämiellyttävä myös 1 % etanolia (halvasta Ginistä). Painesumuttimella annosteltuna on tehonnut hyvin sekä punkkeihin että kirvoihin. Hyvän tehon lisäksi tuota on todella mukava käyttää tujumpiin myrkkyihin, esim. raid, verrattuna. Suosittelen.

Toni.A

Kyllä tuo sinun CAP 1530 vaikuttaisi minusta ainakin ihan siltä miltä pitääkin. Tuossa on linkki sulle, mistä voit katsoa ja verrata itsekin. http://www.wildchilli.eu/index.php/wild-chilli-cap-database/cap-1530

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

M;kko

Joo, saattaa hyvin olla sama kasvi, mutta kysymys onkin pitäisikö molempien olla C. eximium eikä cardenasii. Ymmärtääkseni tärkein kriteeri lajin määrityksessä on kukkien muoto ja CAP1530 kukat ovat selvästi vähemmän kellomaiset kuin muutamassa muussa cardenasiissa (CGN 20497 tai 904750136). Itselläni ei kuitenkaan ole ollut kunniaa kasvattaa noita muita, niin en ole päässyt vertailemaan kasvien muita ominaisuuksia. Hmm... pitää ehkä hakea CAP1491 autotallista kotiin lämmittelemään ja kasvamaan niin voi verrata edes CAP1530 ja CAP1491 keskenään.

bluesman

 Tuo viinan määrä on sulla kovin pieni torjuntalitkussasi. Ilmeisesti olen itse käyttänyt turhaan liian vahvaa pitoisuutta koska esim pubet kärsivät kuivumisesta jos ruukku ei suihkutettaessa ole tarpeeksi märkä. Ts. etanoli (tai trikontanoli jota on mm. Jaakontaiassa) imee kosteuden lehdistä ja aiheuttaa kuivumista ja laikkuisuutta. 1% on varmaan juuri passeli pitoisuus, öljy ja saippua ovat ilmeisesti tuon torjunnan salaisuudet. Omista kasveistani olen saanut punkit pidettyä kurissa muutamalla käsittelyllä. Eikä haise eikä ole myrkyllistä ihmiselle. Nerokkaat ideat ovat usein yksinkertaisia.

Tiemuh

Itsellä olisi nyt parin eri cardenasiin siemeniä, mutta ne jää seuraavaan vuoteen. Ehkä siten lyödään viisaat päät yhteen ja tehdään jotain määrityksiä siitä minkälaisia ominaisuuksia cardenasiin nimeä kantavalla pitää olla. Tai sitten vain ihmetellään niiden erilaisuuksia.

M;kko

Kauden sadonkorjuu on alkanut! Talvehtinut Tasmanian red habanero #1 on kypsytellyt podejaan nyt noin 1,5 kk ja ensimmäiset ovat valmiita nautittavaksi! Yhden nappasin irti ja tutkailin tarkemmin. Hedelmäliha on todella ohutta, mikä selittänee sen, että podit kuivuvat ja rypistyvät helposti puskaan. Tuoksua ei oikein ole ja maku on tympeän poltteinen huonoimmille (koriste)annuumeille tyypilliseen tapaan. Tulisuutta ei ole liikaa, mutta ihan tuntuvasti kuitenkin. Ehkä tuota voisi poltetta antamaan johonkin ruokaan lisätä, muuten en oikein keksi käyttötapaa. Jos jollakulla on reissu anoppilaan edessä ja viemiset puuttuvat tai muuten vaan haluaa ko. kasvin omistajaksi niin YV:tä kehiin.

Tasmanian red habanero #1


CGN 24332, jonka chiliyhteisö on uudelleenluokitellut C. Eximiumiksi avasi ensimmäisen kukkansa. Aikaisemmin olen tuskaillut CAP 1530 kukkien kellomaisuuden puutetta, mutta tämä eximium (siis CGN 24332) on todellakin erilainen! Kukka avautuu ihan tasomaiseksi, eikä jää yhtään suppuun. Hyvillä mielin kutsunkin tuota CAP 1530:sta taas C. cardenasiiksi! ;)

CGN 24332 C. Eximium sivulta ja...


... vaihteen vuoksi takaa eikä edestä.


Ja vielä muistin virkistykseksi CAP 1530

M;kko

No niin, eilisen pettymyksen jälkeen Limo lupailee parin päivän päähän hieman mukavampaa makuelämystä. Podejakin alkaa olla enemmän kuin viime kaudella yhteensä, hyvältä näyttää. Ehkäpä parhaita chilejä tuottavat kasvit todella kannattaa talvehdittaa, vaikka ötökkähuolet siitä kyllä lisääntyvät. Mutta vain parhaat kannattaa säilyttää. Vieläkin ihmetyttää, että mikä ihmeen aivopieru sai säilyttämään sen kelvottoman tasmanialaisen... >:(


aropupu

Hyvin on talvetus hoidettu, kun kasvi näyttää tässä vaiheessa tuolta. On myös loistolajike, muodostui itsellä yhdeksi viime kauden ehdottomista suosikeista.

jaolsten

Lainaus käyttäjältä: aropupu - huhtikuu 17, 2012, 12:31:41 ip
Hyvin on talvetus hoidettu, kun kasvi näyttää tässä vaiheessa tuolta. On myös loistolajike, muodostui itsellä yhdeksi viime kauden ehdottomista suosikeista.
Limoa tarkoittanet?

Mietittiin tässä taannoin Whilin kanssa, mitä eroa on Limo:lla ja Limon:lla? Tuon kuvan perusteella vastauksena olisi tuo hedelmän muoto. Limonilla hedelmä on luotimainen, terävä ja kohtuu kapea, kun taas Limolla näyttäisi olevan Habaneromaisempi. Kaunis tuuhea muuten tuo kasvisi M;kko!
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013