Immuuni chilille (kapsaisiinille)??

Aloittaja Makuhärö, toukokuu 18, 2011, 15:22:07 ip

« edellinen - seuraava »

JaloPena

Lainaus käyttäjältä: jaolsten - heinäkuu 27, 2012, 22:43:47 ip
Ja alkuperäiseen kysymykseen: Jotkut ihmiset ovat todellakin immuuneita kapsaisiinille. Täysin.


Tosiaan.

Mutta Ramseyn m****u kylläkin feikkaa pätkässä. Se irvistää jo heti puraistessaan. Ei ainakaan minulla polta kuin vasta useiden sekuntien jälkeen.

http://www.youtube.com/watch?v=u9cB6Tu5_28
Meillä kaikki päätökset tehdään demokraattisesti äänestäen. Yleensä kuitenkin häviän äänin 0-1

#1581

11-13

Onkos noita Kapsaisiineja montaa eri tyyppiä?  Itseäni ihmetyttää kun kun kestän esim nagaa suht hyvin. Sitten vetäisen vaimolta thai rawitin näköistä perus annuumia, niin henki salpaantuu ja mies itkee kuin vauva.

Eilen otin puolikkaan nagan taas ja kyllä se jytkyä on, en sitä kiellä. Polte on vahva, kestää pitkään ja on lähinnä nautittava. Sitten illalla otin voimieni tunnossa reilun haukun vaimon rawitin näköisestä tuntemattomasta chilistä, voimieni tunnossa kun olin nagan jälkeen. No se oli virhe. Henki salpaantui ja luulin kuolevani. Vieläkin tulee kuolemanpelko, vaikka en muuta kuin kirjoita eilisestä kokemuksesta. Noita samoja rawiteja vaimo vetäsee 10 ruokaansa ja 20 jos haluaa tulista.

Nagalla taas jos maustan esim. Italianpadan siten, että se on mielestäni hyvä, niin vaimo saattaa puhallella ihan tosissaan, tai jopa jättää syömättä.

Kyllä kai naga kumminkin pitäisi olla ihan kertaluokkia jytkympää kuin rawit.

Voi olla ehkä vähän väärä ketju, mutta en parempaakaan keksinyt, niin olkoon tässä.

PP

Lainaus käyttäjältä: 11-13 - elokuu 04, 2012, 16:43:32 ip
Onkos noita Kapsaisiineja montaa eri tyyppiä?


On niitä. Ei ole nyt heittää linkkiä, mutta juuri siitä johtuu erot tulisuuden kestossa ja tyypissä. Toiset chilit polttaa lähinnä siitä, mihin osuvat ensin, toiset koko suuta ja kurkkua ja muutenkin poltteet voi olla hyvin eri tyyppisiä.

Herpiili

elokuu 05, 2012, 13:41:19 ip #23 Viimeisin muokkaus: elokuu 05, 2012, 13:44:12 ip käyttäjältä Herpiili
Lainaus käyttäjältä: 11-13 - elokuu 04, 2012, 16:43:32 ip
Onkos noita Kapsaisiineja montaa eri tyyppiä?  Itseäni ihmetyttää kun kun kestän esim nagaa suht hyvin. Sitten vetäisen vaimolta thai rawitin näköistä perus annuumia, niin henki salpaantuu ja mies itkee kuin vauva.


Kapsaisinoideja taitaa olla ainakin kuutta eri sorttia ja näillä on hieman erilaiset kemialliset kaavat.

Tässä tutkimuksessa on vertailtu muutamien tuoreiden chilien ja OC-ekstraktien kapsaisinoidipitoisuuksia. Taulukkoa näkyy "sivulla" 505 ja sen perusteella esim. Habanerossa on huomattavasti vähemmän nordihydrokapsaisiinia (3.6%) verrattuna verrokkeina oleviin annuumeihin (6.3-22.4%). "Tavallista" kapsaisiinia taas Habanerossa on eniten (61%) annuumeihin verrattuna (21-60%), homokapsaisiinia Habanerossa vähän (0.9%) kun taas annuumeissa (0.9-6.1%) ja homodihydrokapsaisiinia myöskin vähäisesti Habanerossa (1.1%) vs. annuumien (1.4-7%).

Omien kokemusten perusteella rocotoissa on miellyttävä, hitaasti ja tasaisesti nouseva polte joka kestää melko pitkään, chinenseissä pienellä viiveellä nouseva polte joka iskee nopeasti huippuunsa ja laskee nopeasti, baccatumeissa polte tulee pienellä viiveellä ja laskee hitaasti kun taas annuumeissa polte on ilkeä, nousee huippuunsa heti eikä tunnu kovin mukavalta ;)

Ois kieltämättä jännä löytää joku hieman laajempi tutkimus jossa olisi vaikkapa annuumin, baccatumin, chinensen, frutescensin ja pubescensin välistä kapsaisinoidivertailua.

Ja vaikka olisikin kova syömään habaneroja ja nagaa niin saattaa tulisimmat annuumit, baccat ja pubet yllättää syöjän melko pahasti, kapsaisinoidipitoisuudet kun ovatkin yllättäen ihan eri mittasuhteissa eikä oo toleranssia päässyt syntymään ellei ole syönyt chilejä monipuolisesti :D