lokakuu 06, 2024, 06:24:00 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kypsyminen

Aloittaja Juso, kesäkuu 04, 2011, 23:16:14 ip

« edellinen - seuraava »

Juso

Kauanko kestää yleisimmillä lajikkeilla kypsyminen?Vaikka pölyttymisestä tai podin täysikokoisuudesta laskien. Esim AC:n podeja on ollut kokoa kasvamattomina jo jonkin aikaa, mutta edelleen melko vihreitä/keltaisia.

InkRose

Mulla meni alkukeväästä ensimmäisten SYT:n podien kanssa muistaakseni seitsemisen viikkoa siitä kun raakileet huomasin. Eivät ihan täysikokoisia olleet vielä silloin. Aji Cristalin kanssa meni myös se pari kuukautta pölyttyneestä kukasta kypsäksi. Tosin nuo tosiaan olivat enimmäkseen heikohkoilla sähkövaloilla kypsymisen alkupuolella, eikä se ilta-aurinkokaan huhtikuussa vielä hirmusti valaise/lämmitä, joten voipi olla että nykyisillä keleillä kypsyy nopeamminkin. Kai siinä saattaa viikko pudota ajasta pois?

Biquinho on kypsytellyt pajalla otollisessa valossa neljässä viikossa kukasta kypsäksi ensimmäiset hedelmät. En usko että se tuosta enää merkittävästi nopeutuu.

Lajikekohtaistahan se aika pitkälti on, kuten niin moni muukin asia. Chiliwikin lajikekorteissa on suuntaa antava kypsymisnopeus (hidas/normaali/nopea), jossa normaali taitaa asettua 6-8 viikkoon kukasta kypsäksi.

mohla

Kysy Kärsältä -topicissa on Linkerin vastauksessa hyvä koonti asiasta. Hänen kasvatusolosuhteilla maaginen luku näkyy olevan 156 päivää istutuksesta kypsäksi ja n. 60 pv kukasta kypsäksi.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Juso - kesäkuu 04, 2011, 23:16:14 ip
Kauanko kestää yleisimmillä lajikkeilla kypsyminen?Vaikka pölyttymisestä tai podin täysikokoisuudesta laskien.

Tuossahan jo itse otit esille määrittelyn vaikeuden.
Pölyttyminen ei aina johda hedelmien kasvuun ja täysikokoisuus vaihtelee suuresti.

Linkerillä on oivallinen tiivistelmä. Tarkkoja havaintoja.

Kypsymisaikaa minä olen "mitannut" ajalla havaitusta (pikkuruisesta) raakileesta kypsään hedelmään. Tämä siksi, että kukinta ei aina johda hedelmiin. Voi mennä kuukausikin kukintaa, eikä mitään synny, kun kasvin koko, valon määrä, lämpö tai lannoituksen laatu ei riitä satokauden alkamiseen.

Omalla määritelmälläni kypsyminen kestää vähintään kuukauden. Jotkut pienet koristeannuumit kypsyvät nopeammin ja minikokoiseksi jäävät hedelmät. Monilla lajikkeilla se voi kestää kaksi kuukautta. Syyskylmillä enemmänkin. Olen pitänyt muutaman vuoden päiväkirjaa ja jonkinlaisia tietoja on, mutta eivät nuo kasvit toimi kuin koneet vuodesta toiseen samalla tavalla.

Aji Cristalista tulee kotioloissa monen kokoista palkoa. Kaikki ovat syötäviä jonkun aikaa kasvun loputtua vaalean vihreänäkin. Pari viikkoa kasvua taitaa riittää makuun. Suosittelen silppuamaan sellaiset sulatejuustoon ja leivän päälle.
http://chilivaari.blogspot.com/2009/05/chili-oltermanni-makua-voileivalle.html

linker



Numerotietoni perustuvat joinakin pimemninä ja räntäsateisina iltoina
luomaani excel-taulukkoon, johon kokosin ensimmäisen kauden tapahtumat
ruutupaperivihkoista ja paperilappusilta.

Kun taulukko vaikutti mielenkiintoiselta, päätin säilyttää sen ja jatkaa
tapahtumien muistiin merkitsenistä tällä toisellakin kaudella.
Sanotaan että "vuodet eivät ole veljiä keskenään" missään asiassa.
Ei varmaan chilihommissakaan, mutta itäminen ja muut alkuvaiheen
tapahtumat kontrolloidussa kasvupaikassa ovat tällä kaudella vastanneet
hyvin edellistä. Ötökkäinvaasio talvella pakotii aloittamaan osittain alusta,
samoin hieman hallinnasta karanneet kasvihuoneiden olosuhteet laittavat välillä
"juoksemaan". Mutta monene asian summasta uskoisin lokakuun alussa tänäkin vuonna
olevan riittävästi maustetta talveksi.

Laitoin eilen ajan tasalle laitetun taulukkoni htm-muunnoksen netttiin. Sitä voi katsella osoitteessa:
http://lehmuksenoksa.com/samples/kasvu.html
Se ei ole" kaunista katseltavaa" eikä kieliopiltaankaan hieno, koska olen tehnyt sen vain omaksi työkalukseni,
ja jossain vaiheessa tuo katoaa palvelimelta.  Mutta vinkiksi mielestäni hyvä. Taulukon loppupuolella juoksee viimeisessä
sarakkeessa jo ennuste tämän vuoden nagalle: Punaista pitäisi muskassa näkyä 22.7. tienoilla   :)


 

coco

Fiksu taulukko. Nyt tiedän aikaki mitä teen ite seuraavana sade päivänä.

Chilivaari

Tuommoisia vuosia vanhoja kypsymisaikoja löysin vanhasta päiväkirjastani:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5272.msg72971#msg72971

Nyt otanta olisi paljon laajempi, mutta tiedot ovat hajallaan siellä täällä.
Jonakin sadepäivänä ehkä...

Ja nämähän riippuvat kasvatustavasta, ennen kaikkea lämmöstä.

Jupu

Kuinka kauan kypsä podi voi olla kiinni kasvissa pilaantumatta/putoamatta pois? Omat chilit ovat kypsymässä juuri ennen parin viikon lomaa, ei kai ne pilalle mene sillä aikaa vai pitääkö pyytää kastelijaa kuivaamaa satoa?

sammal

Lajike ja olosuhteet vaikutaa, tuskin se pilalle menee mutta nahistuu kurttuiseksi/ kuivuu.
Voithan aina poimia hiukkasen raakoina ja heittää vaikka jääkaappiin tai johkin viileähköön kypsymään loppuun.

-V-

Vähän on semmoista kokemuksentynkää, että säilyisi puskassa paremmin kuin jääkaapissa, vaikka olisi kuinka raakoina poimittu.

Kyllä nuo pari viikkoa kypsymisestä säilyvät puskassa, ellei sattumoisin ole Aji Cristal kyseessä. Ne tuppasivat nahistumaan jopa ennen kysymistään (punaiseksi).

PP

Lainaus käyttäjältä: -V- - kesäkuu 05, 2012, 18:14:07 ip
Vähän on semmoista kokemuksentynkää, että säilyisi puskassa paremmin kuin jääkaapissa, vaikka olisi kuinka raakoina poimittu.

Kyllä nuo pari viikkoa kypsymisestä säilyvät puskassa, ellei sattumoisin ole Aji Cristal kyseessä. Ne tuppasivat nahistumaan jopa ennen kysymistään (punaiseksi).


Jääkaapissa säilyminen riippuu paljon olosuhteista. Jos podit on alkujaan napakoita ja puhtaita, eikä säilytyspaikka ole ilmatiivis pussi, kaksi viikkoa ei ole ongelma. Puskassakin ne tosiaan säilyy, ja myös Aji Cristalit on säilyneet minulla.