tammikuu 08, 2025, 22:09:11 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - A. Lennart

1
Lainaus käyttäjältä: KP78 - maaliskuu 07, 2013, 23:44:59 ip
Lainaus käyttäjältä: A. Lennart - maaliskuu 07, 2013, 00:24:16 ap
Millä nuo naiset lepyttää ja saa itsekin innostumaan chilihommista? :D

tuskin millään, mutta kokeile http://fataliiphoto.net/key/bonchi?g2_itemId=17467 tuollasta...


Juu tuo keino on jo toteutuksessa. Viimevuotiset Nagat muuntumassa boncheiks ja tälle vuodelle Bolivianit jo koulimiskunnossa.
2
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - maaliskuu 07, 2013, 13:17:54 ip
Lisäksi sitä käytetään bioponisessa viljelyssä bakteerien ravinteena.


Okei. Ja toimiiko se perus multaviljelyssäkin bakteerien lisääjänä/muodostajana? Ilmeisesti kuitenkin tuossa vesiviljelyssä se tarvitsee laavakiveä partnerikseen muodostaakseen oikean bakteerikannan. Onko sillä multaviljelyssä joku samanlainen taistelupari?
3
Kokeneempi chilinpureskelijaystäväni oli kuullut jostain, että joillain lajikkeilla olisivat lehdetkin jonkun verran tulisia. Voiko tämä pitää paikkaansa?

Itse sanoin etten ole moisesta kuullut, mutta täytyy ottaa selvää.
4
Lainaus käyttäjältä: biblo - maaliskuu 06, 2013, 22:42:00 ip
Kai sitä voi Hubertin mukaan pitää koko ajan päällä. Voit myös koettaa tuota omaa systeemiä, toimii varmaan sekin.

Itse jaksottanut taimihydrojakin kun oli makuuhuoneessa ja "hyvin" kasvoi. Vaimo ei arvostanut rakennelmia :)


Haha, täällä on kans nautittu vaimon arvostusta jo ihan perus ikkunalautamultaviljelyssä. Kasveja kuulemma on liikaa. Musta taas ehkä vielä hieman liian vähän.

Millä nuo naiset lepyttää ja saa itsekin innostumaan chilihommista? :D
5
Tänään otin nuo kaappiveljekset ikkunalaudalle. Saas nähä kuinka nopeasti tulee lehtiin väriä, ja toisaalta pysähtyykö nopea kasvu kuin seinään lämmön pudotessa 4-5 asteella
6
Lainaus käyttäjältä: Jarok - tammikuu 18, 2013, 09:23:02 ap
Totta. Kyllä useimmat itää aika pimeässäkin. Valosta tosin voi olla hyötyä ihan tavallisillekin lajeille jo idätysvaiheessa, en tiedä onko sitä edes niin kauheasti tutkittu. Haittaa siitä ei ainakaan ole, ellei sitten ole sellainen alusta, joka kerää todella herkästi levää.


Tuli tähän liittyen mieleen, nyt kun olen muutamia lajikkeita idättänyt lämpöisessä 26-28 asteessa pimeässä jääkaapin päällä, että taitaa ekat sirkkalehdet olla aika keltaisia, jos antaa kauan aikaa itämisen jälkeen olla pimeässä.

Toinen minkä olen ollut havaitsevinani on, että pimeässä tuntuvat kasvattavan vartta todella nopeaan lehden kasvun kustannuksella. Näin ainakin Limon ja Moruga Scorpion. Löytyykö samanlaisia kokemuksia?
7
Mikä tuon merileväuutteen funktio on? Eli miten sen pitäisi vaikuttaa? Ja miksi sitä kannattaisi lehtiinkin sumutella?
8
Ilmeisesti nämä itse veteen liuotettavat lannoitteet ovat kaikki huimasti niitä valmiita liuoksia halvempia?

Miten muuten sitten ne liuokset, mitkä marketeista löytyvistä ovat parhaita niin laadultaan kuin myös hinnaltaan?

Itse olen käyttänyt Biolanin kanankakkaliuosta ja Bio bactia. Olen myös alussa lorauttanut kasveille kerran Rainbowin kukkaravinneliuosta, mutta se ei ilmeisesti ole kovin hyvä edes hinta/laatusuhteeltaan?
9
Tiistai-illan makumuistio (pisteet 1-10):

La Trappe Bockbier Trappist (7%)
- Hieman erilainen trappisti mitä olen aikaisemmin maistanut kermaisella vaahdolla. Ilmeisesti tuo ero tulee siis tuosta bockin mausta. Tummanruskea, paahteinen mutta silti trappistimaisen makeahko. Pisteet 7+.

Nokian Tuplakeisari (8%)
- Hieman Karhun Tosi Vahvaa tummempi, mutta muuten hyvin samanlainen. Vaahtoa ei nimeksikään. Ehdottamasti paras suomalainen vahva IVB-lager. Ei maistu se perinteinen viinamaisuus, vaan vahvempi maltaan maku. Vahvana lagerina ei silti pärjää muiden genrejen oluille. Pisteet 6+.

Westmalle Trappist Dubbel (7%)
- Riittoisa pullo hitto soikoon. Kuitenkin Westmalle on merkkinä sellainen, jossa maistuu myös humala yllättävän paljon puhtaaksi trappist-aleksi. Erittäin samettinen maku, tumman punaruskea väri hyvällä vaahdolla. Makeampi kuin tuo tän illan La Trappe. Kuriositettina: Vedin kaljan Westmallen trappistilasista, jonka kerran kantabaarista ilmaiseksi sain. Pisteet 7½.

Urho 5,5%
- IVA-lageriksi erilainen, kerrankin joltakin maistuva. Yleensä IVA-kaljat maistuvat nekin viinamaisemmilta kuin keskarinsa. Tässä sitä ei ollut, joskin Urhon keskari on todella hyvää ja mallasmaisen makeaa. Nyt tätä makua en huomannut, mutta se johtuu ihan noista aiemmista herkuista. Pisteet hyvät 5+.

Grafu Vehnä (Lidl):
-Sitruunainen, kevyesti vehnämaltainen kesäolut. Ohut vaahto, joka ei kuitenkaan hälvene kokonaan kuten suomalaisissa. Maultaan kuitenkin aika pliisu, mutta mitä voi odottaa vehnikseltä joka maksaa 1,79e / 0,5 l. Taattu lidl-käyntien ostos, vaikkei mikään helmivehnä olekaan. Pisteet 5 ½.
10
Lainaus käyttäjältä: Whili - helmikuu 08, 2013, 13:20:19 ip
Nokian Tuplakeisari, samea, tuhdin makuinen lager. Ensimmäinen hörppy oli maukas,
mutta en kyllä toista tilaisi. Ei päässyt suosikkilistalle.  :(


Jaha, tänään itsellä kokeilussa tuo samainen tuplakeisari. Katsotaan miltä maistuu. Lisäksi messissä 0,75l Westmalle Trappist Dubbel, La Trappe Bockbier ja Grafenwalderin Vehnä, joka on halpaa kuin saippua. Tuli innostuttua A-puodin alennusmyynnissä, kun tarjolla oli niin montaa poistuvaa tuotetta. :D
11
Helsinki Portteri täytyy näemmä tsekata itsekkin.

Paras Suomiolut on selkeästi kyllä tuo Prykmestar SavuKataja. Aivan mahtava makucombo. Eikä se suomalainen Luostariolutkaan iha hirveän huonoa ole, vaikka ehkä hieman pliisua onkin. Ja Koffin portterihan on jo klassikko.

Ulkomaisista on pakko nostaa ylitse muiden Rochefort 10. Harmi ettei Rocheja saa enää oikein mistään Alkoista, kuin ennen.
12
Tori / Vs: Vaihdetaan / Annetaan Siemeniä
helmikuu 07, 2013, 23:04:05 ip
Hakusessa olis vielä viime tingassa joku uusi megatulinen C. chinese-suvun paprika. Eli erityisesti Trinidad Moruga Scorpion kiinnostaa. Voin maksaa väliäkin, jos et löydä tarpeeksi mielenkiintoisia vaihdokkeja minulta.

Halutaan:
- Trinidad Moruga Scorpion
- 7pod
- Monster Naga
- Fatalii

Tarjotaan:
- Lemon Drop
- Aji Fantasy
- Turbo Pube Red
- Aji Finland
- Aji Cristal
- Cayenne

Siemenet on kerätty ja kuivattu viime kesän chilifesteiltä tuoreista chileistä. Cayenne on alunperin ostettu puutarhakaupasta ja kerätty omasta viime kesän sadosta.
13
Lainaus käyttäjältä: Jarok - tammikuu 23, 2013, 17:44:49 ip
Lainaus käyttäjältä: A. Lennart - tammikuu 23, 2013, 11:47:29 ap
Ok. Mutta tuossa ohjeessa taimet kasvavat ensiaskeleensa siinä multasoraseoksessa. Ette varmaan ole tätä vaihetta tai idättämistä tehneet sorassa?


Olen kokeillut laittaa idätyslautalta taimen suoraan hydrosoran sekaan, eikä ollut mitään ongelmaa, kunhan teki sen huomattavan varovasti ja piti huolen, että juuri yltää veteen koko ajan, mutta ei ui.


Aivan. No tuota voisi pitää jo vesiviljelynä mielestäni.

Toissapäivänä muuten itivät ensimmäiset chilit! Aji Finland ja Lemon Drop puski ensimmäisinä pintaan. Perässä tuli eilen Aji Cristal, Cayenne ja Turbo Pube. Eli 8 päivässä itivät nopeimmat tuossa 23 asteen lämmössä, ja luonnonvalossa ikkunalla.
14
Ok. Mutta tuossa ohjeessa taimet kasvavat ensiaskeleensa siinä multasoraseoksessa. Ette varmaan ole tätä vaihetta tai idättämistä tehneet sorassa?
15
Lainaus käyttäjältä: Jarok - tammikuu 18, 2013, 09:23:02 ap
Totta. Kyllä useimmat itää aika pimeässäkin. Valosta tosin voi olla hyötyä ihan tavallisillekin lajeille jo idätysvaiheessa, en tiedä onko sitä edes niin kauheasti tutkittu. Haittaa siitä ei ainakaan ole, ellei sitten ole sellainen alusta, joka kerää todella herkästi levää.


Juu näinhän se on ettei haittaa ainakaan ole. Itsekin pidän ikkunan vierellä kuitenkin nuo. Tulee siitä nyt aurinkoisina päivinä tähänkin vuodenaikaan ainakin se 1 ºC lisää lämpöäkin kasveille.

Mut joo, tuosta idätysalustasta. Itse en ole huomannut chineseillä ainakaan vielä etteikö mullassa itämisprosentti nousisi yli 90 %. Jotkut lajikkeet voivat tietysti olla herkempiäkin tälle. Mutta tosiaan, uskon että nuo 13 lajiketta jotka mulla mullassa on, niin itää varsin hyvin. Parin viikon päästä sen sitten näkee. :) Ja jos tosiaan lyöt siemenet turpeeseen tai idätysmultaan, niin ravinteetkin kasvin ensitaipaleelle on kunnossa.
16
Lainaus käyttäjältä: skobe - tammikuu 17, 2013, 14:47:16 ip
Itellä olisi tarkotus aloittaa ensimmäinen chilien kasvatuskausi, ja pitäisi saada chilit ensin itämään. On tullut erilaisia ohjeita lueskeltua, ja mielestäni tämä oli melko asiallinen, propsit siitä. :)

Miten hyvin chilit itävät normaalissa +25 huoneenlämmössä? Kasvavatko hitaammin vai ollenkaan? Entä kuinka paljon tarvitsevat valoa, eli kasvaako pimeässä mutta lämpimässä paikassa?

Lajit joilla idätystä lähdetään kokeilemaan ovat Hungarian Hot Wax ja Caribbean Antillais. Tarkoitus olisi saada ne kasvamaan ikkunalautaolosuhteissa, kun ei sen kummempia välineitä löydy.


Juu valoa vihreälle, kuten jo todettua, ja +25ssa itää kyllä ihan hyvin, vaikka 27-29 onkin se optimi. Itsellä on tällä hetkellä 23ssa asteessa, ja luulisin että lähtee itämään ihan ok.

Jännä että soraa voi käyttää noinkin paljon...
17
Lainaus käyttäjältä: HSuomi - tammikuu 16, 2013, 21:13:30 ip
"Mullat ruukkuihin. Käytä ruukkusoraa tuomaan multaan ilmavuutta ja estämään näin homehtumista."

Pitääkö se sora sekoittaa sinne multaan vai laittaa ruukun pohjalle? Jos sekoittaa niin millä suhteella?


Kyl mä laitan sekä että. Hieman pohjalle ensin soraa, sit mullat päälle ja lisää soraa sekoitetaan mullan sekaan.

Suhde vois olla ehkä korkeintaan 1:10. Eli yks osa soraa ja 10 multaa.
18
Kanta-Hämeen ytimestähän sitä tällä hetkellä vaikutetaan.

Täällä on huippu tuo kaupungin aarin viljelypalstakin. Kesän vuokra maksaa vain 8e. Onko muilla kokemuksia noiden hinnoista? Ensi kesänä ajattelin väsätä sinne pienen kasvihuoneenkin "ylimääräisiä" chilejä varten. :)

Hehheh, eipä tuota maailmanloppua nyt sentään odotettua tullut, oli vain hyvä hetki kirjoittaa pieni bloggaus ihmiskunnasta sillä varjolla. ;)
19
Kiitoksia kehuista. Haha, joo tuosta seuraava vaihtoehto tosiaan on se että ostaa puskat CM:n hevi-osastolta. :D Ne muuten on yleensä aivan hemmetin rupuisen ja kuihtuneen näköisiä. En ymmärrä kuka niitä ostaa. Varmaan jotkut mummut haluavat pelastaa kuihtuneet kasvit. :D

Varmasti itämisprosentti kasvaa, kun käyttää lauttaa tai muita idätysmenetelmiä kuin multaa. Itse olen kuitenkin huomannut, että tuo suoraan multaan laittaminen on selkeästi se helpoin tapa, kun seuraavassa vaiheessakaan ei tarvitse tehdä muuta kuin nyppiä ylimääräiset taimet pois.

Kertaakaan ei ole itsellä ainakaan ollut siitä kiinni, etteikö lajikkeet olisi lähteneet itämään. Tosin olen aina laittanut itämään väh. 25 siementä per lajike.

Tuo ohje pyrkii olemaan siis myös mahdollisimman yksinkertainen myös itse viljelyn osalta. :)
20
Lainaus käyttäjältä: hessi - tammikuu 15, 2013, 19:03:12 ip
Ihan perusohjeet ok,
itse lisäisin kyllä kasvualustaksi turpeen ph 6-6,5
ja kaktusmultaa en hirveesti suosittele en ainakaan kylvöön.


Totta, itsekin olen käyttänyt kaktus- ja kylvömultaa vasta koulimisen jälkeen. Ja turve, se pääsi unohtumaan listalta. Tosin turvetta taitaa noissa kaikissa listaamissani mullissakin olla aikalailla.