tammikuu 09, 2025, 12:17:20 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilikaski, kausi 2010

Aloittaja MikaK, joulukuu 21, 2009, 13:29:26 ip

« edellinen - seuraava »

MrFrost

Lainaus käyttäjältä: MikaK - heinäkuu 02, 2010, 21:05:07 ip
Selvästi viileät yöt ovat tehneet osansa kasveille. Nyt huomasin bhut jolokiassa uuden kasvun merkkejä ja kasvi ollut ulkona jo kauan. Moni kasvi tiputtanut suurimman osan lehidstään ja näyttää todella rujolta. Jokunen sissi kuitenkin sinnittelee ja tekee satoakin. Congossa huomasin värivaihdoksen alkaneen. Tuli vaan asiat suhteeseen, kun olen ollut tyytyväinen habaneron n. 15 podiin ja vierailin tänään Bluesmanin farmilla. No, vesiviljely vs. multakasvatus ja taivasalla vs. kasvihuone vertailut ei lupaa minulle yhtä ruusuisia sato-odotuksia. Noh, jotain saadaan lautaselle ja jotain talveksi talteen, joten näillä mennään. Otetaan taas opiksi ensi vuotta ajatellen tämän kauden kokemuksista.


Eipä ihme, että mun viimekausi seilorin HAMC:n päädyn suoran ylösajorampin vieressä meni enemmän tai vähemmän mönkään...
Lasitettu parveke on kyllä luksusta, huomenna pitäisi olla tuo parvekekalustokin istumiskunnossa, tänään siivoilin pahimmat roinat (eli roudasin
kellariin muovisäkillisen 5l ämpäreitä sun muuta kasvatusroinaa), pitäs vielä pestä kalusteet, hieman säätää sähköjohtojen sijoittamista ja sitten
voikin nauttia aamukahvit chilipuutarhassa.
Tosin jotain kissakarkoitetta on pakko ostaa, kun kissatkin tunkee sit tonne.
Tarkoitus olisi saada kattus kitekattukset pysymään poissa ämpärihydroista ja turvekasveista.... Tosin todennäköisesti (myös asumisviihtyvyyden takia)
kissat ei saa olla partsilla ilman valvontaa, kun lämpöä pukkaa sisään ihan saatanasti... Yks suihkepullo (tai jos alkaisi hifistelemään, niin super soaker)
vaan ladattuna vieressä ja jos kissat menee väärään paikkaan niin KABOOM... :)

Niin ja kuten varmaan mun omasta päivättömyyskirjasta huomasit, BST:ssä on useampi hedelmän alku :)

-Timo
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

MikaK

Perheen siirryttyä mökille piti testata uudestaan tulista pizzaa. Pellillinen pizzaa ja siihen yksi 7pod. Ei vienyt vuohenjuusto poltetta ja kolmannella neljänneksellä tuli jokin isompi biitti 7podia eteen. Piti luovuttaa syöminen, kun alko sellanen polte olemaan suussa. Löyty taas omia rajoja, mutta tuohon suupalaseen asti homma meni mukavasti hikoillen, mutta polte pysyi aisoissa. Sisuskaluissa alkaa kyllä tuntumaan kevyt möyrinä. Makuyhdistelmänä 7pod-vuohenjuusto oli oikein mainio ja 7podissa on todella hyvä maku yleensäkin. 

MikaK

Tänään sitten huomannut syöneensä eilen jotain hottia  :D

Illalla olisi DocEvil tulossa iltaa istumaan. Ruokalistalla olisi:
alkuun DocEvilin frittijalluja ja vesimelonia
pääruuaksi tortilloja joiden väliin:
kastikkeena tomaattimurskaa, paseerattua tomaattia, jauhelihaa, paprikaa, homeraa, herkkusieniä, trinidad scorpion morouga blendiä ja muita mausteita
maissia ja salaattia sekä kermaviiliä
jälkiruuaksi vaniljajäätelöä Räyhiksen appelsiini-habanerokastikkeella. Kastikkeeseen on kolme pointed yellow habaa varattuna.

Ruokajuomaksi meksikolaista olutta limellä höystettynä. Luulisi näillä eväillä nälän lähtevän ja kahden chilihörhön tulisuuden tavoittelun onnistuvan.

MikaK

Kun naisväki on poissa, chilit hyppii ruokapöydälle. Illan ruokana coronong-kanttarellipasta. Kiitokset raaka-aineista Bluesmanille ja DocEvilille.

Raaka-aineet:
pastaa
purkki kermaa
kaksi keltaista coronong podia
reilu kourallinen kanttarellejä

Vesi kiehumaan ja sillä välin podien siivous sekä pilkkominen. Kun vesi kiehuu, niin pasta veteen ja kanttarellit pannulle. Pyöritellään kanttarellejä kuivalla pannulla että niistä lähtee ylimääräiset nesteet. Lisätään chilisilppu sekaan. Kun pasta on valmista, niin kaadetaan kerma pannulle. Pastasta vesi pois ja pasta takaisin kattilaan. Kaadetaan kastike pastan joukkoon ja sekoitetaan. Annostellaan ruoka lautaselle ja leikataan päälle tuoretta basilikaa ja lempijuustoa raasteena. 

Ryhis

Ai seitan kun kuulosti hyvältä. Mulla olis pakastimessa vajaa kilo shamppanjapullon korkin kokoisia herkkutatteja! Voisikohan niitä naittaa chilin kanssa pastakastikkeen muotoiseksi?
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

MikaK

Mökkeilyn jälkeen mielenkiinnolla katsomaan miltä kotona näytti. Sisällä olevista lemon dropeista multaversio oli kuukahtanut helteeseen. Pari tuntia vettä saatuaan kuitenkin kasvi virkosi ja tappiot jäivät muutamaan lehteen.

Terrassilla oli muutama podi kypsynyt ja potentiaalinen caribbean red haba oli yhden pienen podin kypsytellyt. Sen maistaminen olisi siis edessä. CO2598 maistoin myös ja potkuinen ziljoonalla siemenellä. Ruuan seassa varmasti toimisi mutta sellaisenaan oli liian siemeninen.

Jonkin verran hedelmöittyneitä podin alkuja kuivahtanut. Mistä lie oireena, niin mene jä tiedä. Sekalainen sorttimentti tulisia podeja kuitenkin tulossa. Mäkillä oli mukana orange habaksi määritellyn kasvin podi ja maukas sekä sopivan tulinen. Kookas podi mene kolmessa erässä tortillojen välissä.

MikaK

Taas viikon verran poissa kotoa ja palatessa keräsin n. 25 podia habaneroista. Ainoa ongelma, että oli minipodien kierros. "Paras" noterraus taisi olla 2 milliä peruvian white haba. Hetken pohdin josko otan kuvan ja pistän pituuskisaan :D Selvästi myöhemmin kukkineet podit ovat tulossa isommiksi ja yellow fatalii varsinkin tuntuu venyvän kivasti mittaa. Hitaasta alusta ja parista epäonnesta selvittyään, nyt näyttää että pääsen tätäkin herkkua maistamaan. Rocoto Rojo aloittanut vihdoin värinmuutoksen ekassa podissa. Toistaiseksi podi kellastuu kauniisti, joten jäädään odottamaan elääkö nimensä mukaisesti.

Huomenna olisi ohjelmassa habanerohillon tekoa ja muutenkin olisi tarkoitus leipoa bluesmiittiä varten.

MikaK

Hillo tehty ja leipomiset leivottu. Saas nähdä mitä hilosta tuli. Annetaan olla pari päivää ja maistetaan sitten.

Alla pientä osoitusta miten lämpötila lienee vaikuttanut peruvian whiten podeiluun. Sisällä kehittyneet oli noin 15-20 millisiä, alla kesäkuun kylmillä hetkillä kehittynyt:



ja sitten tuoreempi tulokas hellejaksolta:



Eihän tätä kehtaa pituuskisaan ilmoittaa, mutta ohessa tällä hetkellä pisin chinese. Aiemmin parhaan mitan sain bhut jolokiasta 55 miliä.



Paras baccatum, Lemon Drop:

MikaK

Kehitystä ilmassa:



Chilifarmarin aika on nyt varsin hiljaista. Satunnaista kastelua ja sadon kypsymisen odottelua. Nyt tulee satunnaisia kypsiä podeja, mutta edessä on vielä usean kypsän podin jaksoja, koska monessa kasvissa on samaan aikaan tulleita podeja.

Laitoin ylimääräisen lemon dropin avomaahan ja kyseinen kasvi on tehnyt useita kookkaita podeja sekä kasvanut komeasti. Sisällä oleva lemon drop on aloittanut uudestaan satoilun. Loman aikana tullut kuivahtaminen tappoi kaikki kukat ja nuput siinä vaiheessa, mutta kasvi virkosi komeasti.

Ensi kausikin alkoi kun duunia varten idätin arriba a saian. Nyt jo näyttää, että pienessä ruukussa kissanhiekka tekee ihmeitä. Yhden kasvin olen duunissa tappanut kuivuuteen, mutta nyt näyttää lupaavalta, että duunireissuilta tullessa ei olisi vastassa kuollut kasvi.

Doc Evil

Lainaus käyttäjältä: MikaK - elokuu 12, 2010, 21:44:17 ip

Laitoin ylimääräisen lemon dropin avomaahan ja kyseinen kasvi on tehnyt useita kookkaita podeja sekä kasvanut komeasti.



Chilit näyttävät tosiaan viihtyvän maahan istutettuina, ihan täällä Suomessakin. Mulla on jo rouvan kanssa neuvottelut käynnissä siitä, että jospa ensi vuonna saisi palstalla hieman enemmän tilaa chilejä varten. Uskon, että asiassa päästään sopuun, kun vastaavasti vähennetään parvekkeella olevien kasvien määrää. Ainahan on täysi arvoitus, minkälainen kesä on tulossa, mutta monet chilit ovat minulla tuottaneet enemmän satoa maassa kasvaessan kuin ruukussa. Eri asia on sitten, ehtivätkö kypsyä ennen yöpakkasten tuloa.

MikaK

Mustaherukoita kerätessä huomasin vieläkin isompaa lemon dropin podia. 85 milliä paras noteeraus ja kuvat odottaa siirtoa kamerassa. Eilen fillarilenkin jälkeen tutkin kasveja ja yellow fatalii on aloittanut kypsyttelyn. Kyseinen yksilö kasvoi kevään komeasti tekemättä yhtään kukkaa. Ulossiirrossa tuli ensin osumaa haroista ja sitten auringosta. Epäilin jo koko kasvin tulevaisuutta, mutta sitten rivakasti tuli tusinan podia aluilleen ja niillehän on tullut kokoa komeasti. Nyt kun seuraavan parin viikon aikana kypsyvät, niin ei hätää. Pääsee maistamaan tätäkin herkkua ja laittamaan talveksi talteen.

Tänään hain uuden valaisimen 4x80W loisteputki, mikä pitäisi jossain välissä ripustaa kasvatushuoneen kattoon odottamaan kohta sisälle muuttavia talvehtivia kasveja.

Sisällä lemon dropit ovat aloittaneet satoilun oikeastaan kolmannen kerran, kun tokan sadon alku meni kuivahtamiseen. Normiaikataululla lokakuun alusta alkaen on taas saatavilla kypsiä lemon droppeja. Ennen sitä pitäisi avomaa lemon dropin ehtiä kypsyttämään oma satonsa.

MikaK

Naga2010 nähty ja omat ruokailurajat löydetty, kun Death Burger ei uponnut. Eilen pääsi kotona maistamaan parempaa herkkua, kun eka yellow fatalii tuli maistettua. Maukas, mutta pirun potkiva veijari.

Talvivalaistusprojekti etenee, kun ostin Bauhaussista Sinin-telineen, mihin lamppu ripustetaan tänään. Olisi muuten ripustettu jo eilen mutten uskonut vaimoa, kun hän sanoi ostamani ketjun olevan liian pientä sulkkareillemme. No, nyt on neljä metriä ketjua varastossa ja tänään haetaan kiltisti sitä isompaa mallia. "Kyllä se mahtuu" jäi rautakaupassa vähemmän voittavaksi toteamuksekseni.

Kohtapuoleen muutama satoava kasvi siirtyy sisälle kypsyttämään satoaan ja loput saa jäädä pihalle pärjäilemään. Eilen keräsin reilun kourallisen peruvian white habasta ja toinen samanlainen satsi jäi odottamaan kypsymistään.

Mikäli joku haluaa, niin Criolla Sella ja pari Aji Benitoa sekä kolme rocotoa olisi ilman kotia, kun en aikonut niitä talvehdittaa. Kaikissa on podeja kypsymässä. Kasvit Espoossa ja ilmaiseksi saa, jos haluaa hakea. Caribbean red habakin irtoaa heti kun olen siitä saanut vielä muutaman podin talteen.

Tämän vuoden opetukset:
- Kiirehdin liikaa ulosviennissä, kun kesäkuussa oli vielä viileätä. Ennemmin pidän sisällä pidempään lämpimässä. Kasvu pysähtyi selvästi viileiden säiden takia ja tulleet podit olivat kovin pieniä.
- Harsojen kanssa ei voi olla liian varovainen
- Keskikesällä lannoitus jäi liian vähäiseksi muiden kiireiden yms. syiden takia
- Varkaita pitää jaksaa nyppiä, josko se antaisi kasville enemmän energiaa olla hyödyllisempi, vaikka satoon olenkin varsin tyytyväinen.

MikaK

Uusi chilisuokkini on yellow fatalii. Silputtuna ja öljyyn laitettuna olen lisäillyt ruuan sekaan. Maukas ja sopivan tulinen. Tänään silppusin ruuan sekaan pienen bhut jolokian. Tulisuus ei polttanut kipeästi mutta löi kyllä aaltoinan kroppaa. Taas yhtä kokemusta rikkaampi :D

Puolet chileistä siirtyi hyvissä ajoin sisälle ja toistaiseksi siirtymä on ollut toimiva. Satoa on kypsynyt mukavasti ja viikonloppuna olisi tarkoitus siirtää yhtä lukuunottamatta talviruukkuihinsa. Ostin suuren aluslautasen, mihin mahtuu kaikki talvehtivat chilit ruukuissaan. Tarkoituksena selvitä yhdellä kastelulla kaikkien chilien osalta.

Viime vuonna satoa tuli mitattua podien määrällä, mutta tänä vuonna realistinen mittari on ollut litra. Toistasieksi olen kerännyt ja kuluttanutnoin puolitoista litraa, jääkaapissa on litran verran odottamassa kuivausta ja kasveissa on vielä vajaan litran verran kypsymässä.

Eilen illal tuli tehtyä pieni kokeiluerä säilöttyjä kurkkuja, mitä höystin vielä yhdellä yellow fataliilla. Maustukoot nyt aikansa ja sitten maistetaan. Samoin maustumassa on kesäkuussa tehdyt jalapeno ja aji cristalli purkit. Jääkööt odottamaan talvea, kun tuoretta chiliä ei enään saa, vaikka mistä sitä tietää mihin asti uudella 4X80W loistarilla kasvit puskevat uusia podeja.