kesäkuu 25, 2024, 09:13:29 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


exa2012

Aloittaja exa, marraskuu 25, 2011, 01:20:12 ap

« edellinen - seuraava »

Whili

Aivan fantastisia kuvia, ei noin hienoja yrttikuvia saa täällä näyttää kun kavereilla on nurkat täynnä.

Noi sun lehtien läikät taitaa olla ihan normaaleja kasvukipuja, mutta kannattaa tarkkailla.

PP

Lainaus käyttäjältä: exa - huhtikuu 10, 2012, 21:25:46 ip
Siinäpä kuvia kerrakseen, huh. Aji Coloradon kukkakuvasta tuli helvetin iso mutta jos nyt tän kerran.


Saa ollakin iso, kun on noin hyvä kuva! Komeaa menoa kokonaisuudessaan.

Iivari

Pointsit hyvistä kuvista exa! Pitäs ottaa noi yrtit haltuun ittekki!

exa

Lainaus käyttäjältä: Iivari - huhtikuu 10, 2012, 22:13:21 ip
Pointsit hyvistä kuvista exa! Pitäs ottaa noi yrtit haltuun ittekki!


Pistät kuule tuplakirjeen meikäläisen suuntaan niin saat siemeniä.

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

exa

Zen.

Meditoinnin voimalla olen malttanut pitää taukoa päivittämisestä näinkin pitkään. Tällä kertaa luvassa isohkoja kuvakollaaseja, jotka linkitän toisaalle sen toivossa, että selaaminen pysyy mielekkäänä. Parin viikon aikana kasvua on taas tullut niin lehvästön, kukkien ja podien muodossa melkoisesti.

Varsinkin Jamy on venähtänyt useista latvomisista huolimatta.

Pikkuinen Medusa kasvattelee kuutta podia! Tästä pitää ChiliWikiin upitella tietoja jahka kausi etenee.

Biquinhossa kypsyy tusinan verran podeja, ahkerasta sadonkorjuusta ja pienestä ruukusta sekä koosta huolimatta.

Cajamarca on mielenkiintoinen kasvi. Ongelmien kanssa on tullut painittua koko kevät. Tuuheaa, matalaa ja vaaleata kasvu on vieläkin mutta ryppyisyys on tasottunut asteen verran kalkituksen ja ajan seurauksena. Pari kukkaa, aika isoja Biquinhon vastakappaleisiin verrattuna, toki onhan työn hedelmätkin suurempia. Niistä puheenollen, yhtään kukkaa ei ole hedelmöittyneenä vielä näkynyt.

Pink Habanero tuskin suurempaa satoa tulee tuottamaan. Omituisen kitukasvuinen yksilö, itämisestä asti vaikeuksia ja latvominen pysäytti kasvun täydellisesti viikoiksi. Nyt uutta kasvua selkeästi näkyvissä!

Todennäköisesti amppeliin sijoitettava Lemon Drop (PI 315024) haarautuu reippaasti.

Jatketaan amppeliteemalla. Raivokkaan kasvuspurtin ottanut Omnicolor eli Aji Omnicolor eli PI 215739.

Kolmea komeaa möllykkää kypsyttelevä Kaleidoskop (CAP 1477) kituu Aji Coloradon tavoin pienessä ruukussa. Muiden multatilaa olen graduaalisesti kasvattanut.

Näinä kesäisinä päivinä silmäni ovat visioineet ulkokasvatukseen parhaiten soveltuvia spotteja pieneltä pihaltamme. Listaan lähinnä itseäni varten pari teknistä detaljia. Plantagenista noutanen kaksi 70-90 cm parvekeruukkua aitaan kiinnitettäväksi. Parvekeruukkuihinin aion taivuttaa Medusan, Pink Habaneron, Orange Rocoton ja Biquinhon, vaihtoehtoisesti timjamin tai oreganon. Mikäli kolmen amppelin suunnitelma toteutuu, niihin pääsevät Turbo Pube, Lemon Drop ja Omnicolor.  Maakasvatukseen jäävät siis Inca Red Drop, Jamy, Kaleidoskop, luultavasti Biquinho, Cajamarca ja Aji Colorado.

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

Babu

Hyvän näköistä settiä sulla! Ja hyviä sekä selkeitä kuvia myös! Mukavaa katsella selkeitä ja tarkkoja kuvia chileistä, eikä mitään suttuja tai kammottavia automaattisalamaräpsyjä! ;D
Päiväkirjani:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11329.0

                        Peace&Love

Huru-ukko

Taidat tykätä Karhusta  ;).... Itselläni on nuo Meduusan podit keltaisia, vaihtaako ne väriä kun kasvavat ?.

exa

Lainaus käyttäjältä: Babu - huhtikuu 26, 2012, 07:30:40 ap
Hyvän näköistä settiä sulla! Ja hyviä sekä selkeitä kuvia myös! Mukavaa katsella selkeitä ja tarkkoja kuvia chileistä, eikä mitään suttuja tai kammottavia automaattisalamaräpsyjä! ;D


Kiitos kiitos, kaikki on niin suhteellista  :D Oon sitä mieltä, että päiväkirjaa jossa on huonoja kuvia ei oikeen jaksa seurata. Ei saa mitään pintaa niistä kasvatuksista. Sun päivyrin seuraamineen taas on ihan toisessa ääripäässä, menee melkeen sadismin puolelle.  ;)

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - huhtikuu 26, 2012, 09:42:11 ap
Taidat tykätä Karhusta  ;).... Itselläni on nuo Meduusan podit keltaisia, vaihtaako ne väriä kun kasvavat ?.


No onhan se noista "halpalagereista" omaan suuhun sopivinta. Tosta Medusasta on mulla tiedot melko rajalliset, senpä takia juuri ChiliWikiin pitää kirjoitella kun tuosta jotain oppii. Taannoin Googlailin ja laitoin tuloksia ylös, tässä ote jostain "The fruit is sweet, unusual for ornamental pepper, and goes from green through yellow and orange, to become red when fully ripe." Ilmeisesti siis vaihtaa väriä kypsyysasteen mukaan. Seuraillaan.

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

Huru-ukko

huhtikuu 26, 2012, 12:28:01 ip #128 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 26, 2012, 12:31:14 ip käyttäjältä Huru-ukko
Toisten päiväkirjaan huonolaatuisten kuvien tuonti on synti, etenkin kun ne on otettu videokameralla jopa....Röyhkeää  ;). (Poistan pyynnöstä.)
Eli Meduusa on siinä etualalla. Olisiko sitten saanut liian vähän valoa tai ollut janoinenkin, olinpaikka oli siellä muiden kasvien takana...
Tänään olisi meininki siirrelllä sekä loput taimet että Meduusakin vanhaan kasvariin harson alle....


exa

Jösses kun on tuuhea puska! Aika jännä miten ne tuon värisiä on, tosin google antoi jonkun ameriikan siemenkaupan kuvauksen kyseiselle kasville osapuilleen näin: matures from ivory to red via yellow and orange. Oiskohan tosta(kin) lajikkeesta sitten paria eri versiota liikkeellä... Makuvertailua odotellessa!

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

exa

Vielä hengitän.

Muutama kuvatus pyhän ratoksi. Aji Coloradon toinen punastui nätisti reilussa viikossa ja päätyi leivän päälle. Puolitoista kuukautta maltoin podin tekeytyä mutta ei ihan kypsäksi ollut ehtinyt siemenkiinnikkeistä päätellen. Maku oli silti herkullinen, raikas baccatum, Aji Cristaliin verrattavissa mutta miedompi.


Kollaasi Aji Coloradosta.


Hillitsin itseni ja nappasin aamuisesta eväästäni foton.

Muissakin on monen monta chiliä kypsymässä, joukosta erottuu Omnicolor todella näyttävällä repertuaarillaan. Lajikkeen kerrotaan olevan hitaanlainen kypsyjä, joka tosin monin värein kompensoi hitauttaan. Toistaiseksi väriä ei ole tullut, aikaa kulunut muutama viikko.


Ainakin tusina podeja.

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

Babu

Upeita kuvia! Ja hyvännäköiset eväät... omsnoms! ;)
Päiväkirjani:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11329.0

                        Peace&Love

exa

toukokuu 17, 2012, 17:19:32 ip #132 Viimeisin muokkaus: toukokuu 17, 2012, 18:37:31 ip käyttäjältä exa
Medusa rupee nätiksi. 9. päivä väriä ei ollut ollenkaan, seuraavana päivänä yksi podi oli lähes kokonaan punainen. Viikko eteenpäin ja jo kolme podia on saanut väriä kylkeen. Kyseisen lajikkeenhan kuuluisi kypsyä keltaisen ja oranssin kautta punaiseksi. Liekö kyseessä edes Medusa, sillä minun yksilöni vaihtaa värinsä erittäin punaisen oranssin kautta punaiseksi. Voisi jopa sanoa, että suoraan punaiseksi.


Medusa, c. annuum

Myös Kaleidoskop alkaa ottamaan väriä, pitänee siitäkin napsia kuveja. Aji Coloradon jälkimmäinen ja ainoa podi on nyt kirkkaan punainen ja huutaa SYÖ MINUT! mutta maltan vielä, jotta saan siemenet talteen. Ehkä.

Kohta seuraamaan kendoa, toivottavasti saadaan muovipuriste tällä kertaa Howardin selän taakse. Sivuhuomiona, Go Slovaks!


Kaleidoskop, c. baccatum kypsyy.

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

exa

Valoista iltaa kaikille.

Kohta alkaa olemaan lämpöä sen verran, että täytyy suunnitella chilien siirtämistä ulkotiloihin. Kasvit ovat hyvällä mallilla, Aji Cristalista ja Inca Red Dropista bongasin viime viikolla useita uusia podeja. Inca Red Drop täytyy kyllä saada tuosta säälittävästä litran vetoisesta muoviruukusta isompaan mitä pikimmiten.


Pienessä ruukussa kituuttava Inca Red Drop, c. baccatum roikottaa oksillaan useita podeja. Kuvan podi on isoin, noin peukalon kynnen kokoinen.


Pikkuhiljaa alkaa Omnicolor, c. baccatum saada väriä ensimmäisiin podeihinsa. Onhan se nyt niitä kuukauden päivät kannatellut.


Lauantaiset lakkiaisjuhlat lähestyvät, minkä johdosta keittiössä on tullut vietettyä normaalia enemmän aikaa. Medusa, c. annuum edustaa perinteisessä pinaattifetapiirakassa viiden podin voimin. Sama kuin olisi punaista paprikaa laittanut, Medusa ei näillä meriiteillä pääse seuraavalle kaudelle. Lajikekuvaustakaan kyseinen yksilö ei täytä. Siemenet otin kuitenkin talteen, jos jotakuta kiinnostaa (näinkin kovan mainospuheen jälkeen).


Feta ja Medusa kello 12.57.


Feta ja Medusa kello 14.29.


Kokki hikoili ja tarvitsi lääkettä nestehukkaan.

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

Lillen

Upeita kuvia. Vetävät sanattomiksi!  :o

Onnittelut lakkiaisten ja sadon johdosta!

Leipis

Onnittelut lakista!

Kuvat ovat aivan loistavia vaihteeksi ja kasvitkin kukoistavat. Kyllä toiset ne vaan osaa...

Fat Ali

Onnittelut piposta ! Sinulta adoptoimani Aji Colorado on tehnyt tähän mennessä 5 kypsää podia ja raakileita roikkuu oksilla noin 20 kpl tällä hetkellä. Kuvia tulossa, kunhan ehdin. Työ + lapset + vanha omakotitalo = kiire.
Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Välillä kun lukee näitä juttuja, niin tuntuu, että helpompaa olisi lentää kuuhun ja takaisin käyttäen apuna vanhoja reinoja ja teippirullaa.

exa

Tuntuu vähän siltä, että pois antamieni kasvien vastakappaleet ovat menestyneet huonommin. Mitäs kituutan niitä pienissä purkeissa. Mutta hyvä kuulla, että kukoistaa!

Turhaan vähättelen, kyllä täälläkin chilit ihan semisti jakselee. Puskista pukkaa podia ja Pink Habanerokin parantaa kasvutahtia kuin sika juoksuaan!


Pari herkullista punaista roikkuu Kaleidoskopin (c. baccatum) oksilla.

Lainaus käyttäjältä: ChiliWiki
Tulisuus: Tuleton tai mieto
Maku: Hedelmäinen, makea, mehukas
Käyttö: Parhaimmillaan tuoreena leivän päällä
Kypsyminen: Myöhäinen


Kaksi kuukautta olen jo odotellut mutta sen verran odottelen vielä, että podit muuttuvat pehmeämmäksi - saanpahan itävää siementä. Onko kellään muita vinkkejä, kuin leivän päälle laitettavaksi? Palaan asiaan viimeistään makutestin jälkeen.


Pink Habanero (c. chinense) tuskaili alkutaipaleella erittäin pitkään ja latvomisestakin mökötti monta viikkoa. Vihdoin on tahti kiristynyt ja senttejä tulee kuin Saunalahdelta konsanaan.


Laitetaan vielä kuva Inca Red Dropista (c. baccatum), joka muutama viikko sitten innostui podeilemaan. Pitäisi vaan päästää tämäkin veijari taimiruukustaan ja valjastaa täyteen kasvupotentiaaliinsa.


Offtopic kuuluu asiaan. Tai asian viereen. Lukuisten ruusujen lisäksi lauantaina minulle kiikutettiin positiivisesti yllättänyt varsin viehkeä kukka, jonka Kolibrikukaksi varovaisesti tunnistin.

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

exa

kesäkuu 12, 2012, 15:04:35 ip #138 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 13, 2012, 16:29:29 ip käyttäjältä exa

eBay lähestyi exaa kahden kirjeen voimin. Jippii 20 Kaffir limen (Citrus hystrix) ja 250 susimarjan eli trendikkäästi gojin (Lycium chinense) siementä odotti valkoisen postilaatikkomme pohjalla.

Kaffir limen siementen täytyy ilmeisesti olla melko tuoreita, joten idätän ainakin muutaman vaikka kylväaika meni aika päivää sitten. Gojin toivoisin myös saavani alulle syksyyn mennessä. Viimeksi mainittuhan kestää pakkasta jopa -15 celsiusasteeseen saakka, mutta ensimmäiseksi talvetuspaikaksi suositellaan kasvihuonetta. Sisäkasvatukseen nuo molemmat kyllä taivutan. Tarkoituksena olisi parin vuoden päästä saada Goji kasvamaan monivuotisena maassa. Kaffir lime taas ulkoilee vain lämpimimpinä kesäkuukausina, sillä sitä suositellaan kasvatettavan vain 15 astetta lämpimimmissä ilmastoissa. Parin vuoden päästä olen omavarainen kaffir limen lehdissä ja gojin marjoissa. Aika viileetä, jäätävää suorastaan.

Siemeniä tilasin yli omien tarpeiden ja Siemenketjukirje III:n toinen kierros tulee aikanaan todennäköisesti saamaan siivunsa. Mikäli haluatte osingoille hetinytpian niin otakkaa yhteyttä YV:llä niin vaihdetaan osoitteita.

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

exa

Tervehdys.

Vajaan viikon vietin mökillä idyllisessä Saimaan saarimaisemassa kahden nartun seurassa. Kuvassa alla yksi edellä mainituista.

Keppi on narttujen keskuudessa kovaa valuuttaa.

Hulvatonta oli ja johan tässä on ehditty hengähtääkin, kun viiden tunnin päästä täytyy lähteä Helsinki-Vantaalle. Sieltä nokka kohti uutta mannerta. Tuliaisiksi toivottavasti jotain meksikolaisia chililajikkeita, San Diegoon, länsirannikolle aivan rajan tuntumaan kun olen matkaamassa.

Postauksen tarkoitus ei toki ole mainostaa matkaani vaan onpa tässä jotain raportoitavaakin. Noin niinkun muistin varmuuskopioksi jos ei muuten. En malttanut olla maistamatta Kaleidoskopin (c. baccatum) lähes kypsynyttä podia. Varsin maukas mutta yllättävänkin mieto, noihin kannattaa siemenet ilmeisesti jättää. Baccatumin raikas ominaismaku oli vahvasti läsnä tuossa mehevässä makuelämyksessä.

Positiivisesta makutestistä tohkeissani poimin muutaman kypsän ja raa'ankin Omnicolorin (c. baccatum) podin ja ennakkoluulottomasti haukkasin ensimmäisestä puolet. Ehkä liiankin ennakkoluulottomasti. Polte oli erittäin nopeaa sorttia, joskaan ei järkyn vahva. Maku jäi melko pliisuksi, joskin raaoissa podeissa oli joku hyvällä tavalla erottuva omninaismaku.

Omnicolorilla terästin aikaisemmin maustamaani tuorejuustopohjaista levitettä hyvin tuloksin. Kyseinen herkku oli kaupassa äkkiä kokoon raavittu resepti mutta helvetin maistuva sellainen. Tulee säilymään muistikirjassa. Kuka reseptiikasta on kiinnostunut, jatkaa lukemista. Muut älköön vaivautuko, hyvää juhannusta!

200g rasia maustamatonta tuorejuustoa
rohkea kourallinen korianteria
tuuman pala inkivääriä
yhden limen kuori

Kippaa tuorejuusto söpöön astiaan ja pilko joukkoon korianteri. Älköön kukaan heittäkö korianterin varsia pois vaan pilkkokoon ne pieniksi ja laittakoon ne tuorejuuston kanssa samaan kippoon. Raasta joukkoon inkivääri ja limen kuori. Tässä vaiheessa voit joko sekoittaa ainekset keskenään esimerkiksi haarukalla ja ideaalitilanteessa antaa levitteen tekeytyä seuraavaan päivään tai lisätä chiliä. Olisikohan tuota ollut noin viidennes jäljellä, kun sekoitin siihen neljä alamittaista Omnicolorin podia. Huomio reseptifundamentalisteille: käyttäkää järkeänne ja maistelkaa levitettä prosessin ohessa. Käyttäkää kutakin ainesosaa oman maun ja harkinnan mukaan. Levite pelaa hyvin yhteen esimerkiksi Kaakkois-Aasialaisen keittiön ja tortillojen kanssa. Voipa tuolla täyttää chilejäkin. Vinkki: tuoreen korianterin ja inkiväärin asemesta voit käyttää tahnoja. Esimerkiksi Spice Up! -tuoteperheestä löytyy hyväksi koettuja ja jopa maistuvia tahnoja.

Onnittelut mikäli jaksoit lukea viimeiselle riville asti. Hyvää juhannusta teillekin ruokamaailman siniverisille kulinaristeille!

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!