kesäkuu 16, 2024, 12:40:42 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


exa2012

Aloittaja exa, marraskuu 25, 2011, 01:20:12 ap

« edellinen - seuraava »

exa

Pitkästä aikaa foorumilla, jopas on tapahtunut perkele. Monta unetonta yötä taitaa kulua, ennen kuin olen ajan tasalla.  ::)

Kesä onkin tähän asti ollut harmillisen viileä, chilit eivät ulkona säiden armoilla ole pärjänneet ihan toivotulla tavalla. Puskissa kuitenkin chilejä onneksi löytyy edes jonkun verran. Kuvat puhukoot puolestaan.


Cajamarcassa roikkuu nättejä podeja muutama kappale oksaa kohti.


Biquinhosta kun nostaa oksaa niin näky on tämä.


Tuskaa ja päänvaivaa aiheuttanut Pink Habanero on tämän kauden yllättäjä. Chinense tehtailee podeja kokoonsa nähden huomattavan kasan.


Mieto ja mitäänsanomaton annuum Medusa kurkottaa kymmeniä podeja puolipilvistä taivasta kohti.


Medusan vieressä kasvaa todella herkullinen baccatumin edustaja Omnicolor.


Orange Rocoto on aloittanut myöhäisen kukinnan vaikka pubet ei innostuneet kesästä yhtään. Varsinkin Turbopuppelilla vaivaa ovat tuottaneet öttiäiset ja aneeminen viherkasvu.

Yrteille kuuluu vaihtelevaa, rosmariini katosi pienuuttaan jonnekkin, basilikat ovat kitukasvuisia mutta toisaalta esimerkiksi salvia ja persilja kukoistavat runsaasti.


Edellä mainittu salvia. Aika vähän olen tuoreeltaan käyttänyt tätä vahvaa "lihaisaa" yrttiä. Hampurilaispihvit saavat salviasta oivan kaverin.


Triviaa: mikä yrtti on kyseessä? Itse yllätyin matkoilta palattuani kun kyseinen kaveri oli venähtänyt pituutta ja aloittanut todella runsaan kukinnan.


Runsas puskamainen persilja.




Basilikat kelpaavat kuviin vain kukintojensa edustamana.


Tuttu pizzamauste pitää yllättävän paljon olosuhteistaan (lue: oregano). Oikealla Inca Red Drop, josta podit katoavat kovaa tahtia parempiin suihin. Ehdoton herkku.


Edellisen takana rönsyävästi kasvava timjami, yksi suosikeistani.

Kesän aikana on tullut poimittua maistiaisia lähes kaikista kasvateista. Chilipuolelta suosikkeja ovat tähän mennessä Kaleidoskop, Inca Red Drop ja Omnicolor. Lemon Drop kypsyttelee raakileita hitaanlaisesti. Malttamattomana olen tulisia sitruunapommeja napsinut pariin otteeseen. Jahka kypsyy niin Smirnoff kutsuu.

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

jaolsten

-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

exa

Lainaus käyttäjältä: jaolsten - heinäkuu 21, 2012, 18:37:50 ip
Korianteri?


Sepä se! Visioin korianterin jotenkin erilaisena kasvina mutta ka' piru, väärässä olin.

Kuvien ulkopuolelle jäi muuten Kaffir lime ja Goji. Jälkimmäinen iti noin 80 prosentin järisyttävin tuloksin, Kaffir lime taas ei onnistunut ollenkaan. Homeeseen kasvoivat jok'ikinen siemen. Tänään laitoin usean Kaffir limen siemenen multaan itämään ensin ne huuhdeltuani, toivottavasti tämä tuottaa parempia tuloksia. Gojit siirsin multiin pois lautalta kituuttamasta. Nakkasinpa multiin myös "California Entero" nimellä kulkevia chilin siemeniä, jotka lammikon yli smuglasin. Aika näyttää mitä kummallisuuksia mullasta punnertaa.

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

Lillen

Kolmisen Gojia kasvamassa sinun siemenistä  :).
Itävyys oli 3/5.

exa

Loistavaa kuulla, että sullakin on itänyt. Onko kokoa paljon jo?

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

Lillen

Viivoittimen mukaan n. 5cm , tämä talvi menee sisällä, ensi vuonna etsitään suojaisa paikka ulkoota.
Täytyy katsoa miten paljon on tilaa talvehtioille, jääkö yksi vai peräti kaksi gojia talvehtimaan...

exa

Gojin taimet lähtevät hitaasti kasvamaan, aneemisen lautalla notkumisdieetin vaihduttua tujumpaan väliaineeseen.


Useita Gojin (Lycium chinense) taimia.

Erikoinen aloitus chilipäivyrissä, mutta niistä kun ei mainittavaa juuri löydy niin menköön. Orange Rocoto toisaalta on ihme ja kumma alkanut tuottaa podeja, lukuisten kukinta-aaltojen jälkeen muutama podi pilkistää lehtien seasta. Aika mahtavaa, että saan pubescensestakin maistiaisia vaikka sisällä nuo kypsyttämään varmaan joutuu.

Kaffir limen siemenissä on ilmeisesti ollut jotain fibaa, sillä yksikään ei ole itänyt.  :(

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

cornell

Mitenkäs tuota.... eikö tuota Gojia kannattaisi lisätä suvullisesti? Tuo kasvi tekee niin hirveesti juuristoversoja että sen kanssa pitää olla varovainen täällä Keski-Euroopassa. Siemenlisäys kunniaan ei siinä mitään, mutta puskien saatua kokoa suvuton lisäys ei ole ongelma.

Mahtavia kuvia... tosi kiva seurata. Muutamia siiduja voisi myös vaihdella kun sato kypsyy : )
¨käynks mä usein täällä?¨

exa

Lainaus käyttäjältä: cornell - elokuu 05, 2012, 15:54:32 ip
Mitenkäs tuota.... eikö tuota Gojia kannattaisi lisätä suvullisesti? Tuo kasvi tekee niin hirveesti juuristoversoja että sen kanssa pitää olla varovainen täällä Keski-Euroopassa. Siemenlisäys kunniaan ei siinä mitään, mutta puskien saatua kokoa suvuton lisäys ei ole ongelma.

Mahtavia kuvia... tosi kiva seurata. Muutamia siiduja voisi myös vaihdella kun sato kypsyy : )


Siementen hinnan takia aloin kyseistä kasvia kasvattamaan. Koin siemenlisäyksen omalle kohdalleni helpommaksi tavaksi vaikka suvullinen lisäys olisi ilmeisesti ollut viisaampaa. Täytyypä kuule pitää mielessä tuo juuristoversominen, joskin routa voi näillä leveysasteilla olla hillitsevä tekijä.

Kiitos kehuista ja siemenvaihdot ovat aina tervetulleita, vaikka podit ovat säälittävän pieniä viileiden lämpötilojen johdosta.

Lainaus käyttäjältä: ChiliChillailija - elokuu 11, 2012, 20:37:43 ip
Mielenkiintoista... Itse en ole jostain syystä ajatellut ruveta kasvattamaan Gojia. Nyt sait kuitenkin kipinän syttymään. Täytyy kai pukata pari tainta kasvamaan nyt syksyllä, jos saan revittyä jostain siemeniä.


Yksityisviestitse voidaan halutessasi keskustella jatkotoimenpiteistä. Lähtökohtaisesti olen valmis osasta siemenistä luopumaan eli tuplakirjettä tänne suuntaan vaan!

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

Lillen

Itse siirsin Gojini juuri suurempaan purkiin kasvamaan. Taitaa olla niin että täällä  talvehtii ainoastaan yksi Goji, tuuppaa muuten tulla ahdasta talvella.

exa

Lainaus käyttäjältä: Lillen - elokuu 12, 2012, 19:43:01 ip
Itse siirsin Gojini juuri suurempaan purkiin kasvamaan. Taitaa olla niin että täällä  talvehtii ainoastaan yksi Goji, tuuppaa muuten tulla ahdasta talvella.


Vähän on epäselvää minullakin, että mistä löytyy talvetustilaa kasveille. Jos saisin kituutettua tammikuuhun asti, niin voisin muuttaa käytännössä koko huoneen talvikasvariksi kun Santahamina kutsuu  ;D

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

exa

elokuu 13, 2012, 21:48:58 ip #151 Viimeisin muokkaus: elokuu 14, 2012, 21:04:58 ip käyttäjältä exa
Kuvapäivitystä yleisön pyynnöstä. Toisin sanoen siis omasta mielijohteesta. Kuvat pääsivät karkaamaan vähän isoiksi, matkapuhelimella tai hitaamman puoleisella interwebs-yhteydellä kärvistelevät älkööt vaivautuko.*


Hienosti voiva Chilivaarilta peräisin oleva Jamy. Varsin podikas tapaus joskin koot pieniä.


Vasta äskettäin podittamaan alkanut Aji Colorado. Onneksi kyseessä on nopea lajike, ehtinevät jopa kypsyä


Maannuolijainen eli Omnicolor. Aika näyttävä lajike kunhan sato alkaa punertaa, tämä kasvi satoaa jo toista rundia.


Medusan nimellä kulkenut annuumi, täysin tuleton (turha) tapaus. Aika mahtavan näköinen kuitenkin.


Pinkki "habanero" yllätti positiivisesti. En vaan millään malttanut olla maistamatta ja hyväähän se oli. Podissa chinensen tuoksu oli voimakas, maussa aromi oli taka-alalla. Maku muistuttaa jotain makeahkoa ja kukkaista, äkkisuoraltaan tulee mieleen persikan, ruusun ja seljan nyanssit. Väri vaikuttanee mielikuvaan mausta. Todella hyvä lajike kuitenkin, toivottavasti siemeniä tulee risteytymätöntä kantaakin.


Heinä-elokuiden vaihteessa marjomaan aloittanut Orange Rocoto, odotettu lajike, alkaa kasvamaan ylöspäin.  :o


Erittäin satoisa Biquinho jatkaa podiloistoa.


Ei ole chili. On oregano. Nättikin on.

*Nykyisen mobiilikuvatuksen ansiosta lukeudun itsekin joukkoon jykevään. Tulipahan ammuttua itseään jalkaan oikein tyylillä.

Totta tosiaan joo piti siemenistä vielä turista. Helle ja sade sulattivat meikäläisen hallaharson, siementen lajipuhtaus on siis kysymysmerkki. Kukapa olisi uskonut, että Biltemasta voi ostaa huonolaatuistakin tavaraa.  :o

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

exa

elokuu 26, 2012, 20:07:28 ip #152 Viimeisin muokkaus: elokuu 27, 2012, 17:12:12 ip käyttäjältä exa
Viime päivityksestä on lähes pari viikkoa ja kyllähän ne kasvatit muuttuvat ihan silmissä.



Edellisessä kuvapläjäyksessä Cajamarca ei ole läsnä. Nyt on aika asettua lehvästön alle räpsykoje kädessä ja näyttää toteen, että sielläkin marjoja on.


Ryppäissä ne kasvavat oikein mallikkaasti.

Chiliwikistä sivistin itseäni yllä mainitun lajikkeen tiedoista. Minun kasvattini on kakkostyyppiä, ilmeisesti Suomesta ostettua sarjaa. Podit ovat maultaan kuulemma miedompia ja muodoltaan tylpempiä. Muodon allekirjoitan.

Cajamarca on minulla ollut todella satoisa ja kylmät yötkään eivät ole kokoa rokottaneet, toisin kuin kahdella muulla aivan kyljessä kasvavalla chinensellä. Takkuisen alun jälkeen siis melko helppo kasvatti. Jää-tä-vän hidas kaveri vaan kyseessä mitä kypsymiseen tulee. Liekö unohtanut kokonaan miten muututaan herkullisen kypsäksi.


Cajamarca on kyllä perusteellisen runkojärjestelmän kesän mittaan kasvattanut.


Siinä siis chinense-trio: edessä keskellä Biquinho, oikealla takana Pink Habanero ja vasemmalla takana Cajamarca. Loota on mallia altakastelu ja kokoa helvetin suuri. Täytyy nappaista syssymmällä kuva siitäkin. Itsekehu (tahi onni) haiskahtaa mutta varsin onnistuneita kaikki kolme kasvia.

Yhdestä kasvista en malta olla hiljaa ja se on Biquinho. Taas tuli pari kuvatusta otettua erittäin positiivisesta lajikkeesta.


Nätti kuva alaoksistosta. Kypsää on vaan kun ei yletä korjaamaan!


Päältä katsoessa näyttää lehtikasalta mutta kun oksaa nostaa on näky tämä. Täynnä pieniä vihreitä, oransseja ja punaisia pisaroita.


Ja näitähän muuten piisaa. Ei lopu muutamia napsimalla, täytyy kehitellä jotain isompaa keitosta. Satoja ja taas satoja herkullisia chilejä.

Lähes unohdettua ja Danten helvettiin kirottua pubescens-paria olen tutkiskellut mielenkiinnolla viime aikoina. Nyt myös Turbo Pube näyttää podin alkuja, ja molemmat [TP, Orange Rocoto] kasvavat villisti kukkien. Tämän vaihteen kun olisin saanut päälle kaksi kuukautta sitten. Pubeista lisää tarinointia seuraavassa raapustuksessa!

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

exa

Päivitystä päivityksen perään!


Molemmissa pieniä möllyköitä jo roikkuu, Turbiksessa vähemmän.

Ihan toivottomalta ei pubejen suhteen enää siis näytä. Sisäkypsytykseen kyllä mennee ellei jotain radikaalia syysilmaston lämpenemistä ilmene. Eihän ne jewen tai PP:n kasveille vedä vertoja mutta tästä on hyvä ponnistaa!


Tuskailin aiemmin lahjoittamieni kasvien vastakappaleiden huonolla menestyksellä. Nyt kun ovat saaneet kunnolla multatilaa niin tapahtuu sitä Aji Coloradonkin lehvästössä. Tuommoisia etusormen pituisia ja paksuisia pökäleitä roikkuu parisen kymmentä ohuilla oksilla.

Etikkasäilöntä-topicissa ehdin jo käydä ahdistelemassa ihmisiä mietteilläni. Syksy saapuu ja satoa näyttää tulevan yllättävän paljon, ottaen huomioon, että kasvatan ylipäänsä mitään ensimmäistä kertaa. Biquinhosta ajattelin ainakin etikkasäilykkeeksi. Isompaan purkkiin sitten Aji Cristal/Aji Colorado/Lemon Drop-kombinaatio. Todennäköisesti Cajamarcastakin pitää jotain keksiä, ehkä kuivatukseen?

Kävin Biquinhosta kriittisimmät podit napsimassa pois, tulipa siinä samalla siivoiltua muitakin kasveja. Muun muassa Aji Cristalista bongasin pari kypsää marjaa.


Jättimäisiä Biquinhon, Inca Red Dropin ja Pink Habaneron podeja, Aji Cristalia, kauden ensimmäinen lähes kypsä Jamy, pari kypsää ja pari vähemmän kypsää Omnicoloria sekä sivullinen uhri - raaka Cajamarca. Ajattelin piristää lounasta chilisempään suuntaa.


Sisään harppoessani huomasin silmäkulmastani meidän ilmatilaamme tunkeutuvan naapurin omenapuun oksan. Kolme varoitusta annoin - ei vastausta. Ilmataistelusta tuli lyhyt ja brutaali. Kaatuneet kuljetettiin pois rajaselkkausalueelta.

Vielä on epäselvää mikä omppujen lopullinen kohtalo on, mutta chiliomenahillo kutkuttelisi kokeilemaan...

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

Toni.A

Pistä vielä sitruunaa sekaan, niin voin taata, että tulee hyvää!  :P Eikä liikaa chiliä, että voi muutkin syödä. ;) Takaan, että toimii...

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Lillen

Hienolta näyttää!

Mitäs olet suunnitellut tehdä Inca Red Dropeilla?
Itse en ole vielä keksinyt niille mitään säilöntä käyttöä...


exa

elokuu 28, 2012, 18:30:16 ip #156 Viimeisin muokkaus: elokuu 28, 2012, 18:32:13 ip käyttäjältä exa
Lainaus käyttäjältä: Toni.A - elokuu 28, 2012, 12:35:11 ip
Pistä vielä sitruunaa sekaan, niin voin taata, että tulee hyvää!  :P Eikä liikaa chiliä, että voi muutkin syödä. ;) Takaan, että toimii...


Otan kyllä neuvoista häikäilemättä vaarin, jospa huomenna tai ylihuomenna viimeistään aloittelisin hillohommat. Omenoita ei kyllä toistaiseksi ole kiloa enempää mutta riittähän siitä jo maistiaiseräksi ainakin.  :)

Lainaus käyttäjältä: Lillen - elokuu 28, 2012, 17:00:24 ip
Hienolta näyttää!

Mitäs olet suunnitellut tehdä Inca Red Dropeilla?
Itse en ole vielä keksinyt niille mitään säilöntä käyttöä...


Jaa-a kuule, sen kun tietäisin. Toistaiseksi on niin säälittävän pientä podia lykännyt, että ei ole mitään ongelmaa sadon tuorekuluttamisessa. Kuitenkin nyt oksilla on tusinoittain podin alkuja, toivottavasti kasvavat edeltäjiään isommiksi.


Ainakin näyttää vähän isompia podeja muodostuvan, toivossa on hyvä elää.

Jotain Inca Red Dropillekin pitää keksiä, onko joillain muilla ideoita? Maku on tuoreena mitä erinomaisin. Voisihan sitä kokeilla säilöä etikassa (tai jopa öljyssä?) valkosipulin kanssa. Tomaattikastike (chiliketsuppi saksalaiseen tapaan currylla maustettuna) on myös ollut mielessä.

Lainaus käyttäjältä: ChiliChillailija - elokuu 28, 2012, 17:14:45 ip
Taidat tykätä Biquinhosta. Se on myös minun lempichilejäni.
Mitä meinaat tehdä noille kaikille podeille.  :o


Biquinho on suorastaan loistava lajike, todella herkullinen. Mukava tulisuus yhdistettynä hedelmäiseen makuun chinensen ominaisaromin viimeistelemänä. Sitä käyttöä tässä onkin puitu, yksi variaatio ainakin tulee olemaan chiliomenahillo. Voisin kuvitella sen sopivan omenoiden (ja miksei muidenkin hedelmien) kanssa oikein hyvin. Etikkaan sitä ajattelin säilöä kanssa, ainakin tulisi nättiä säilykettä. :)

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

PP

Lainaus käyttäjältä: exa - elokuu 28, 2012, 18:30:16 ip
Etikkaan sitä ajattelin säilöä kanssa, ainakin tulisi nättiä säilykettä. :)


Sama mielessä, kun sitä on kypsänä yhden tai kahden purkillisen verran. Osa alkaa mennä ylikypsiksi, muttei sekään makua pilaa kunhan eivät ehdi pilaantua.


exa

Omppuhilloa!


Nätit etiketit pitäisi vielä askarrella.

Siinäpä niitä rivissä jokunen purkki, reilu puolisen litraa? Jostain syystä puolet hamstraamistani purkeista on kadonnut mystisesti - ei jäänyt muuta kuin kannet. Yliijäämän kauhoin pakastusrasiohin, eiköhän ne saa kulumaan aika nopeasti. Tuli nähkääs aika herkullista hilloa! Tai pitäisikö sanoa hilloja, noin puolet maustoin Lemon Dropilla ja toisen puoliskon Biquinholla.

Voisin itseasiassa, vielä kun keitoksen koostumuksen muistaa, listata ainekset ylös tulevaa varten.

Chiliomenahillo (vajaa litra)

  • vajaa kilo omenoita mukavina lohkoina (kuorittuna ja perattuna)

  • pari desiä vettä

  • pari desiä hillosokeria

  • yhden sitruunan mehu

  • kaksi lemon droppia

  • muutama biquinho



Omenat heti alkuun käsittelyyn: kuori, lohko ja poista siemenkodat. Aika sutjakkaan saa tämän vaiheen hoitaa, ettei ehi tummua. Toki voi puristaa sitruunamehun kulhoon ja sitä mukaan kun lohkoja syntyy, viskata ne sinne.

Kaikki paitsi chilit kattilaan ja lämpöä alle, itse keittelin kutosella ens alkuun (maksimi 9). Keitä välillä sekoittaen 20-30 minuuttia tai kunnes omenat saavuttaa haluamasi koostumuksen. Itse suosin sosemaisen pehmeää hilloa omenoista, joten keitin lähes puoli tuntia.

Sauvasekoittimella koko keitos sileäksi. Hillosta tulee mielenkiintoisempaa (IMO!), jos välttää puolen tunnin survomissessiota vaan jättää vähän tekstuuria. Tässä vaiheessa on viisainta tarkistaa a) maku: enemmän sokeria? b) koostumus: lisää vettä? Nämä säädetään luonnollisesti henkilökohtaisten mieltymysten mukaan.

Mikäli teet kahta (tai useampaa) eri makua, jaa hillo tarvittavaan määrään kattiloita ja lisää makuaineet. Keitä muutama minuutti vielä ja halutessasi voit survaista sauvasekoittimella chilitkin pienemmäksi. Näyttävässä hillossa on ilman mikroskooppiakin havaittavissa olevia chilin palasia. Maku ja tulisuus kyllä tasaantuu varmasti muutamassa viikossa.

Viimeistä viedään eli jako purkkeihin (tai vaikka vanhoihin sukkiin - en tuomitse) vapaavalintaisin metodein. Itsellä apuna suurehko suppilo, jolla minimoin valumat. Purkit liotin yön yli ja käytin yli 100-asteisessa uunissa bakteerintappolöylyissä. Purkkien on kuitenkin hyvä olla lämpimiä, sillä kiehuvan kuuma hillo ja huoneenlämpöinen lasi on hyvä idea korkeintaan Jackass-elokuvan kuvauksissa. Lopuksi pyyhi hikikarpalot otsalta ja knaabaise 10-vuotispäiviään viettävästä saksalaisketjusta pilkkahintaan ostamasi Kukko Pils -tölkki.


Maku ja tulisuus oli välittömästi maistettuna ainakin kohdallaan. Toni.A:n neuvo sitruunasta kruunasi varsinkin Lemon Drop-hillon. Taivaallista! Ei varmaan jäänyt teelusikallisen puolikastakaan kattilaan. Poltetta oli kohtalaisesti, mutta varsinkin Biquinhoa aion käyttää käännyttämisjuonissa. Huomio! Tällä reseptillä ei tule tulista hilloa! Olisihan se vähän hölmöä jos vohveleiden kanssa pitäisi käyttää teelusikan kärjellinen hilloa. Toleranssin kasvaessa tämäkin jää tietysti miedoksi ja siitä tulee yleinen pilkan kohde. Sitä korkeampaa toleranssia odotellessa masussa kyllä jo polttelee, siihen toki kontribuuttasi myös broilerin filee ala Aji Cristal.

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

exa

Lainaus käyttäjältä: ChiliChillailija - elokuu 30, 2012, 14:23:51 ip
Hmmm... Mielenkiintoinen resepti.  Tuota voisi kokeilla, jos tuota Biquinhoa tulisi vielä lisää.


Suosittelen ehdottomasti! Loppujen lopuksi tuohonhan ei paljoa edes chiliä uponnut. Täytynee tehdä tulisempi satsi "omaan käyttöön".

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!