tammikuu 10, 2025, 12:34:06 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jewen tynkäkausi 2012

Aloittaja jewe, helmikuu 17, 2012, 13:45:16 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari


Kesäiseltä näyttää!
Aurinkoisina päivinä tosiaan lämpö nousee vielä yli viidentoista lasitetulla parvekkeellakin.

Lainaus käyttäjältä: jewe - lokakuu 28, 2012, 14:51:44 ipHuoneen harjalla Ultra Pube kukoistaa ja viiniköynnös menossa talvilepoon. :)


Tuossa se näkyy selvästi. Chili on tropiikin kasvi, joka ei osaa varautua talveen, kun taas viiniköynnös peruuttaa energiat lehdistä runkoon ja juurakkoon talven varalle. Se sitten kestääkin pakkasta.

PP

Kovasti tutun näköistä kuten jo mulle kommentoit. Energiaa kuluu pakkasilla muttei pahasti lämpötilaeroon nähden. Sinun kuvista ja teksteistä ymmärtää, kuinka suuri merkitys kasvarin laadulla ja koolla on.

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - lokakuu 28, 2012, 15:03:55 ip
Lainaus käyttäjältä: jewe - lokakuu 28, 2012, 14:51:44 ipHuoneen harjalla Ultra Pube kukoistaa ja viiniköynnös menossa talvilepoon. :)


Tuossa se näkyy selvästi. Chili on tropiikin kasvi, joka ei osaa varautua talveen, kun taas viiniköynnös peruuttaa energiat lehdistä runkoon ja juurakkoon talven varalle. Se sitten kestääkin pakkasta.


Tässä taas vaarilta erittäin hyvä opetus. Aika turha kuvitella, että Aji Perkelettä voisi kehittää muutamassa vuodessa ilman geenimanipulaatiota.

jewe

marraskuu 08, 2012, 20:47:29 ip #322 Viimeisin muokkaus: marraskuu 08, 2012, 20:49:08 ip käyttäjältä jewe
Kausi jatkuu edelleen ja chilejä kypsyy tasaisesti ja vähintään kerran viikossa olen kypsät puskista noukkinut ja pientä väsymystä havaittavissa. Viime viikonloppuna oli taas pari kiloa rocotoja ja chinensejä savustumassa. Vielä tuolta tulee kilokaupalla tavaraa ja ehkä marraskuun puoliväliin jatkan kautta kun kerran satoa kypsyy chinenseissä ja pubeissa koko ajan. Kasveja ei enää tarvi kastella kuin ehkä pari kertaa viikossa.


Giant Rocoto ja podeja kypsyy nyt kertalaakista vähän enemmän. :)


Monta litraa sadottanut vale Jeanette ja vielä vähän satoa tulossa.


Isommassa Ultra Pubessa mennee 150 podia rikki ja pienemmässä tuli vielä syysaallossa  sen verran että vajaat 170 podia jäänee lopulliseksi määräksi, tosin viimeiset noin 30 podia kypsyneet keskenkasvuisina.


Mielenkiintoista on että huoneessa on ihan kuivaa ja tuo ilmaa kierrättävä lämmitin pitää kennotkin sisältä ihan kuivina eikä tänä syksynä ole huonetta vaivanneet mitkään kasvitauditkaan kuten harmaahome joka usein oli riesana kosteassa huoneessa. Erikoinen kausi kaikenkaikkiaan kun ei ole ollut tauteja eikä ötökköjä muutamaa loppukesän kirvaa lukuunottamatta. Näillä keleillä kautta voisi jatkaa loputtomasti mutta pakko kohta viheltää peli poikki kun uusi kausi kolkuttaa jo ovella ja kaikki on sen suhteen valmiina. 

Lillen

Hienosti kasvaa vaikka ulkona on pakkasta! Sähköyhtiöt taitavat tanssia voitontanssia? 
Tuli muuten mieleen etä toi vale mme jeanette muistuttaa yllättävän paljon Aji Dulcea...

jewe

Kai sitä sähköä kuluu kun tähän aikaan vuodesta vielä lämmitetään. Pakkasta ei vajaaseen pariin viikkoon ollut mutta nyt on taas pari astetta.

Päivisin ei lämmitin ole pahemmin käynnistynyt. iltaisin sitten useammin ja yöllä varmaan käy aika paljon, mutta tällaista tämä harrastus on.

Lillen

Näinhän se on, täysin ymmärrettävääkin että lämmität sillä sinulla on vaikka kuinka paljon satoa vielä jäljellä :) .
Meikäläisen satomäärillä tuo olisi kuitenkin turhaa puhaa.

jewe

Hillot ja mössöt on nyt tehty vaikka puskissa vielä kymmenisen kiloa chilejä. Loput menee jauheeksi ja pakkaseen sillä pitäähän talvella saada rocotopullaa. Suurin osa sadosta ollut pubeja joten niitä on melkein joka purkissa jossain muodossa. Hillokausi alkoi mansikka-aikaan heinäkuussa ja niitä on kaikkiaan noin 50 purkkia.




Salsoja ja savumössöjä.


Kotijääkaapeissa noin 60 purkkia ja "eräässä kellarikomerossa" 90 purkkia joista nagatomaattikastiketta 58 purkkia eli noilla seteillä pitäisi jotenkin pärjätä ensi vuoden syksyyn. Tomaattikastikkeilla pärjätään varmaan parisen vuotta kun tomaattisatoa tuli tolkuttomasti.

jauheita ja jauheita ja siellä on vielä paljon vielä tekemättä...



Jauheita oli jo ennestään monen vuoden tarpeiksi ja nyt tulee taas vähän lisää. Siellä ykkösherkku ehdottomasti savurocotojauhe. Osa jauheista menee taas myyntiin lähipiirille.

jewe

Chilikausi 2012 on päättymässä tällä viikolla. Kauden lasken loppuvan silloin kun kasvihuoneesta katkeaa lämmitys ja huone tyhjennetään. Huone on nyt hyvää vauhtia tyhjenemässä ja kun kaikki kasvit on viety pois ja loppusato kerätty loppuu huoneen lämmitys ja lauantaina olisi sitten vuorossa huoneen pesu ja desinfiointi. Ensi viikolla varmaan vielä viiniköynnösten talvisuojaus ja sitten alkaa muutaman kuukauden tauko kasvihuoneviljelyn osalta. Jossain vaiheessa talvea laitan huoneeseen styrox levyt ja kuplamuovit paikalleen ensi kevättä varten.


Habanero Gambia muutti olohuoneeseen orkideoiden kaveriksi ja kovin pitkää ikää en tuolle enää odota kun ilmastonmuutos on kasville aika raju kun se tuli nyt kuivaan huoneilmaan.


Herkupussukoita menee muutama pakastimeen ankean talven varalle. Ehkä pari-kolme kiloa rocotoista jää vihreäksi ja yritän niitä vielä sisällä kypsytellä jos niillä jotain käyttöarvoa vielä olisi. Suurin osa ainakin Giant Rocotoista näyttäisi vielä huoneessa kypsyvän ja armonaikaa kasvilla on lauantai aamuun.

Uusi kausi alkaa joko viikolla 47 tai 48 eli tauko on olematon ja hinku kylvämiseen on jo kova vaikka toisaalta loppusadonkorjuu ja sadonkäsittely tympii jo aika tavalla...puhumattakaan tuosta huoneen tulevasta pesusta. 

jewe

Lähes kaikki kasvit on nyt tyhjennetty ja putsattu kasvihuoneesta ja aika paljon jäi vielä vihreäksi. Toivottavasti edes osa noista kypsyy sisällä vaikka tarvetta ei enää olekaan.

Viikon sato kuvina




Loput Giant Rocotot


Tuli nyt punnittua tuota tämän viikon satoa ja kuvissa 7,8kg chilejä joista pääosa pubeja. Yksi Manzano on vielä kajoamatta ja vale Jeanetessa ja Turbossa on vielä podeja joten noin pari kiloa olisi vielä tulossa eli aika lähelle kymmenen kiloa oli vielä puskissa. Kun talvi ei kerran vielä ala niin yksi Manzano saa jäädä vielä kasvihuoneeseen sitten kun se on pesty kun siinä on n. 30 podia mutta lämmitys ei enää mene päälle.

bluesman

 Järkyttävää touhua. Vaan ovat niin esteettisen kauniita nuo chilit, erityisesti rocotot. Ja vieläpä maultaan chilien kärkikastia niin onhan juhlaa tuollainen mieletön sato. Vaan kokemuksesta tiedän että tuon määrän säilöchilejä väsäämiseen menee muutama iltapuhde ellei peräti monta. Kauniita etikettejä; Corel Draw rules!
Jaa että tynkäkausi.....

jewe

Lainaus käyttäjältä: bluesman - marraskuu 16, 2012, 18:44:11 ip
Jaa että tynkäkausi.....


Oli se...sillä kasveja oli vähän ja varmaan 90 prosenttia sadosta on tullut vain kymmenestä rocotosta. Tämän hetkinen arvio koko vuoden saaliista olisi välillä 25-30 kg.
Ilman Corelia ei pärjää ja saa nopeasti vähällä vaivalla nättejä etikettejä.

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: bluesman - marraskuu 16, 2012, 18:44:11 ip
Järkyttävää touhua.
Jaa että tynkäkausi.....

Tuota minä olen ihmetellyt kanssa monenmonta kertaa. Aivan ällistyttävä sato vuosi vuosien perään ja näistä Pubescenseista, mistä voi vain itse haaveilla! :o Jospa se ensi kesänä jokun mollukka kasvaisi täälläkin, sillä olen ollut aika taitava parina kautena kasvattamaan vain noita ötököitä!  ::)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

jewe

Pubescensit näyttäisi olevan suht hyvin minulla hanskassa...mutta ainakin chinensien osalta olisin tukiopetuksen tarpeessa. Olisi kiva joskus saada Nagasta 5 kiloa eikä 50 grammaa tai jotain sinne päin.

PP

Lainaus käyttäjältä: jewe - marraskuu 16, 2012, 22:53:37 ip
Pubescensit näyttäisi olevan suht hyvin minulla hanskassa...mutta ainakin chinensien osalta olisin tukiopetuksen tarpeessa. Olisi kiva joskus saada Nagasta 5 kiloa eikä 50 grammaa tai jotain sinne päin.


Chinensien jättisadoissa (niin kyllä muidenkin) taitaa olla kyse optimioloista, jotka on helppo saavuttaa esim. Bluesmanin jättikasvarissa. Sullakin olisi mahdollisuus, mutta chinenset ja pubet ei voi tuottaa yhtä aikaa hyvin samassa kasvarissa. Miten olisi pubet ulos ja kasvari kuumaksi?

jewe

Lainaus käyttäjältä: PP - marraskuu 16, 2012, 23:16:11 ip
Miten olisi pubet ulos ja kasvari kuumaksi?


Ei käy, kesällä pitää saada rocotoja grilliin ja pubeja en saa kypsäksi ulkona vielä heinäkuussa.

Lainaus käyttäjältä: PP - marraskuu 16, 2012, 23:16:11 ip
Sullakin olisi mahdollisuus, mutta chinenset ja pubet ei voi tuottaa yhtä aikaa hyvin samassa kasvarissa.


Eli toinen kasvihuone vaan pystyyn niin pubeille ja chinenseille saa luotua optimaaliset olot. ;)

jewe

marraskuu 21, 2012, 18:15:53 ip #335 Viimeisin muokkaus: marraskuu 21, 2012, 18:37:50 ip käyttäjältä jewe
Kausi 2012 rupeaa olemaan lopuillaan ja kasvihuone on pesty ja desinfioitu ensi vuotta varten. Pari rocotoa siellä vielä kypsyttelee podejaan mutta lämmitys ei ole enää päällä huoneessa. Varastossa on vielä Trinidad Douglah ja MME Jeanette podeineen. Jotain yhteenvetoa tästä kaudesta:

Kausi alkoi muutama viikko myöhässä ja lajikkeita oli puolet vähemmän mitä olin ajatellut ja siksi nimesin kauden tynkäkaudeksi. Satoa tuli kuitenkin ehkä enemmän kuin mitä nimi antoi kaudesta ymmärtää. Lopputalvesta kylvin tomaatteja sitten enemmän kun chilejä näytti olevan vähän. Lopulta kasvihuoneen penkeissä oli vain tomaatteja (n. 14 kpl) ja yksi kurkku. Huoneen chilit oli amppeleissa ja kolmessa bubblerissa. Tomaatteja tuli lopulta 60-70 kg ja varmaan kymmenisen kiloa mätäni huoneeseen kun ei pystynyt ja ehtinyt käyttämään. Pakkasessakin on vajaat kymmenen kiloa tomaattia talven varalla. Chilien satokiloja en tiedä kun satokausi on niin pitkä että on erittäin työlästä noita kiloja ylös kirjata. Kirjanpidon mukaan kuitenkin ensimmäiset ylikypsät Ultra Pubet tuli kerättyä toukokuun 24 päivä ja vielä on pubeja runsaan kilon verran puskissa eli satokausi on jo puoli vuotta pelkästään rocotoilla.

Annuumit:
Vain kaksi lajiketta oli kasvatuksessa ja molemmat oikeastaan flopasivat ja satoa tuli vain muutaman podin verran.

Baccatumit:
Yhtään baccaa en itse kasvattanut vaan loppukeväällä sain pienen Lemon Dropin ja Aji Cristalin ja ne oli silloin jo rankasti myöhässä. LD:stä tuli muutama kymmen podi ja Cristalista vajaat sata ja vasta loppusyksystä kypsyivät.

Chinenset:
Chinensejäkään ei ollut montaa lajiketta. Ongelmat alkoivat kun vein kasvit maaliskuussa kasvariin ja vaikka yritin pitää huonetta lämpimänä niin kasvit kärsivät rankasti. Aina tuolla hohkaa jostain kylmää ja pelkästään kun ovesta ramppaa monta kertaa päivässä niin kylmää pääsee sisään ja kasvit kärsivät. Satoa tuli kuitenkin kohtuullisesti loppukesästä kun alkukauden podit oli noita rusinoita. Parhaan sadon antoivat Jamaican Scotch Bonnet, Vale MME Jeanette ja Bonda Ma Jacques joka vielä syksyllä halkesi kahtia. Olen kuitenkin lopulta tyytyväinen sadon määrään.

Pubescensit:
Tuntuu että lähes koko sato tuli pubeista. Lajikkeitakin oli vain viisi ja taimia puolet enemmän. Satokausi oli hyvin kaksijakoinen kun kasvihuoneessa oli viisi amppelia joiden pääsato kypsyi melko aikaisin jo heinäkuulta alkaen vaikka idätykset olivat kolmisen viikkoa myöhässä edelliskauteen verrattuna. Amppelisato oli lopulta hyvä kun jonkinverran podeja laskin. Isompi Ultra Pube teki tasan 150 podia ja pienempi yksilö vielä parisenkymmentä enemmän, osa loppusyksyn podeista oli selvästi normaalia pienempiä. Turpo ja Orange Rocoto tuotti amppeleissa 70-80 podia. Pohjoissivulla ollut Turbosta tuli vain nelisenkymmentä marjaa. Loput viisi rocotoa kasvoivat seinänvieruskaapeissa ja lasiterassilla ja siellä kypsyminen oli ongelmallista ja sato kypsyi oikeastaan vasta loppusyksystä kun siirsin kasvit kasvihuoneeseen. Ensimmäistä kertaa nyt kasvihuoneen ulkopuolella kasvaneissa pubeissa oli podeja melko paljon (60-80kpl) per kasvi kun aikaisemmin ulkopubet on sadottaneet puolet vähemmän. Giant Rocotossa tosin oli alle 40 podia. Yhteenvetona voisi sanoa että rocotosato oli kuitenkin lopulta erinomainen ja sen varassa koko kausi meni. Kasvihuone sopi erinomaisesti tänä vuonna pubeille ja kun amppeleita otin viime viikolla alas niin pisimmän Ultra Puben sivuhaarat oli lähes kaksi metrisiä ja juuri etelän puolelta. Vastapäiset haarat lähes puolet lyhyempiä joten valo on merkittävä tekijä tuolla huoneen katossa jossa haarat menee. Uskon että satoa tulee enemmän kun haarat saa vapaasti mennä tuolla katossa kuin että jos pubet kasvaisivat ruukussa lattialla ja haarat sitoisi ylös niin tulisi vähemmän podeja, en ole tuota kyllä koskaan kokeillut.
Jos vaikka jonkun kouluarvosanan antaisin itselleni tästä kaudesta niin 7,5 voisi olla paikallaan eli parannettavaa ensi kaudeksi olisi roimasti vaikka tosin rocotojen suhteen se on melko vaikeaa enää näillä resursseilla. :)
Huomenna olisi sitten jonkinlainen juhlapäivä kun vajaan kolmen vuoden puutarhaopiskeluista saa paperit käteen.


Kasvihuone valmiina ensi kautta varten ja sinne tulee paljon enemmän chilejä kuin tänä vuonna.

kalat69

onnea hienosta tynkäkaudesta ja ennen kaikkea niistä papereista jotka huomenna saat. ei voi muuta kuin arvostaa tyyppejä jotka jaksa työn ohella vielä kouluakin käydä :)


2010- 2013 hallituksen jäsen

Huru-ukko


jewe

Lainaus käyttäjältä: kalat69 - marraskuu 21, 2012, 18:33:04 ip
onnea hienosta tynkäkaudesta ja ennen kaikkea niistä papereista jotka huomenna saat. ei voi muuta kuin arvostaa tyyppejä jotka jaksa työn ohella vielä kouluakin käydä :)


Kiitokset molemmille onnitteluista !

Varsinkin tämä viimeinen vuosi ollut erityisen raskas kun ollut muitakin murheita ja vielä tämä harrastus joka vie aikaa. Onneksi tämä syksy oli helpompi koulussa niin jaksoi taas vääntää satoa purkkeihin oikein urakalla. Nyt tuntuu ettei ole enää mitään tekemistä illalla mutta ensi viikolla alkaa uusi kausi ja uusi aika...toivottavasti ollaan edes pikkaisen viisaampia  :)

Lillen

Onnittelut ja hatunnostot sinne!
Hienon "tynkä"kauden sait aikaiseksi, päiväkirja on ollut tarkasti seurannassa :).
Että eikuin vain onnea ensi kaudelle!