tammikuu 10, 2025, 16:43:48 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


SK.n kausi 2013

Aloittaja SK, joulukuu 06, 2012, 12:58:29 ip

« edellinen - seuraava »

Quini

Lainaus käyttäjältä: IceQueen - heinäkuu 10, 2013, 22:21:58 ip
Lainaus käyttäjältä: Juso - heinäkuu 10, 2013, 11:17:11 ap
Spämmätään SK:n päivikseen kun siitä on nyt tullut foorumin alkoholivinkit osio :D ... Aronioista saa hyvää likööriä (tai sen tapaista) seuraavalla ohjeella:

- sokeria ehkä desin puolentoista verran puolen litran pulloon (maun mukaan)
- pullo  täyteen aronian marjoja kokonaisena
- päälle jotain väkiviinaa (esim täällä Viru Valge-juomaa)
- korkki kiinni ja kuukausiksi muhimaan.

Jouluna hyvää sellaisenaan tai glögin terästykseksi.
Tää sama toimii muuten luumun ja kirsikankin kanssa. ;) Ja mikä ettei mansikankin.


Ja punaisen karviaisen kanssa myös, oikein hyvää. Sen kokoisia kun pullon suusta ehjänä menee. Kannattaa käännellä pulloa toisinaan. Tulee mielestäni parempaa sillä tavalla.

SK

Vähän chileistäkin välillä. Hyvin kasvavat ja pubeja alkaa kypsymään. Pitää jossain vaiheessa räpsiä kuvia, mutta kun tämä työ tuli taas haittaamaan harrastuksia.


Hommasin sitten vihdoin vaa'an keittiöön. Kuvan chilit oli maistiaisina Isotuvan miitissä.
Kokonais saldo lienee puoli kiloa, kun noita rocotoja ja leekiä olen aiemmin poiminut suunnilleen saman verran.
Nuo muut pikku nappulat ei paljoa vaakaa liikuta, mutta vaikutti niissä tosiaan olevan makua muidenkin mielestä. ;D

SK

Tänään lähti Biquinho C.chinense tämä pikkuinen brasilialainen lajike kasvarista ulos. Täytyi vaan saada lisää tilaa, enkä tälle ole oikein käyttötarkoitusta keksinyt, vaikka hyvän makuinen onkin.





Hyvin on kasvanut 20 litran astiassa ja turpeessa.

SK

Kuva pläjäys kasvarista.






Cajamarja C.chinense. Jos oikein muistan, niin Chilivaari epäili, että tätä lajiketta on kahta tyyppiä. Toinen on vaikea saada satoamaan ja toinen helpompi.
Tämän siemenet on napattu siemenketjukirje 2.sta ja vaikuttaisi olevan helpompaa tyyppiä. Kasvaa ja satoaa hitaasti, mutta varmasti.


Tomaattiakin on tulossa.


Ensimmäinen kasvattamani pihvitomaatti alkaa punastumaan. Näyttää rumalle kennomuovin läpikin.


Yleiskuva.






Baccatumeja kasvaa keskellä kasvaria seitsemän istutettuna kolmeen isompaan astiaan ja kolme baccaa omissa ämpäreissä vasemmalla seinustalla.
Näyttäisi se toimivan noinkin ihan hyvin, kun ottavat samalla tukea toisistaan.
Taitaa vaan kesä loppua ennenkuin noista saisi kunnon satoa.

SK

Amppeli rocoto päivitystä.



Jokin nakertaa lehtiin reikiä, mutta en ole tuosta välittänyt.


Eikä se haittaa Locato long rediä, vaan jatkaa sitkeästi kasvua pari senttiä kerrallaan ja tekee siihen sitten pari podia.



Niin kesän mittaan niitä voi kertyä riittävästi.



Vieressä Rocoto red Peruvian tekee toisen mallisia podeja.


Rocoto chile de seda.


Vihermarkiisi.

PP

Huhhuh tuota podimäärää. Näyttää menneen kasvatus kokolailla nappiin.

Hubert

Lainaus käyttäjältä: PP - heinäkuu 20, 2013, 22:41:03 ip
Huhhuh tuota podimäärää. Näyttää menneen kasvatus kokolailla nappiin.


Samat sanat! Ja tästä syystä pitikin lukaista päivyrin alkupuoli uudestaan, vakoiludataa ensi kautta varten. :)

Myös täällä tuntuu rocotojen lehdet maistuvan toukille. Ehkä muita lajeja paksummat lehdet houkuttelevat. Tosiaan varmaankin vain esteettinen ongelma.

SK

Lainaus käyttäjältä: Hubert - heinäkuu 20, 2013, 23:33:05 ip
Lainaus käyttäjältä: PP - heinäkuu 20, 2013, 22:41:03 ip
Huhhuh tuota podimäärää. Näyttää menneen kasvatus kokolailla nappiin.


Samat sanat! Ja tästä syystä pitikin lukaista päivyrin alkupuoli uudestaan, vakoiludataa ensi kautta varten. :)

Myös täällä tuntuu rocotojen lehdet maistuvan toukille. Ehkä muita lajeja paksummat lehdet houkuttelevat. Tosiaan varmaankin vain esteettinen ongelma.


Suurin osa lehdistä on kuitenkin koskemattomia, mutta pahimmillaan hyvin reikäisiä.
Tässä vaiheessa kun podit turpoaa vauhdilla, niin kastelu rumpa on melkoista. Aurinkoisena päivänä vettä kuluu kaksi litraa per amppeli ja sateisena päivänä selviävät puolella tuosta. Jos pääsevät kuivahtamaan niin pikku raakileita voi löytää maasta.
Rocotojen kasvatuksessa avainasemassa taitaa olla tuo amppeli, kun vertaan viime vuonna koilemaani "rocotoseinään", jossa sidoin oksat kasvamaan ylöspäin. Vaikuttaisi että rocotot ei tee hedelmiä ylöspäin kasvaviin oksiin omenapuun tapaan. Viime vuonnakin sain toki hyvän sadon rocoitosta, mutta nyt nuo on huomattavasti tiivimpiä ja energiaa ei ole käytetty oksien kasvattamiseen. Amppelit on myös hyvin aurinkoisella paikalla, kun olen laskenut ne ketjuilla räystäslipan varjosta pois. Näin voisinkin hieman kyseenalaistaa, sitä uskomusta, että viihtyvät varjossa. Ei kai Andien vuoristossakaan ylhäällä ole puita varjostamassa?
Esikasvatuksella on varmasti osuutensa myös. Taimet kasvoi talven viileässä 15-25 asteessa. Mistä taas chinenset ei tykännyt yhtään.


Siitä todisteena tämäkin kuva, olen tähän asti joutunut noukkimaan noita pieniä, mutta erittäi ärhäköitä nappuloita.
Toivottavasti Juson huomio osuu oikeaan, että normaali kokoiset podit olisi miedompia?




Sillä tämän hetken raakileet alkaa vihdoin näyttää sille kun pitäisikin.


Ja sehän lisää odotuksia Rocaton C.chinensen osalta, kun pienessä puskassa rakkileita muodostuu hyvää tahtia.
Lehdet tosin hieman kellaastuu, joten lisää lannotusta tuolle. ???


Vieressä on grillichili osasto, niin kuva siitä. Leekiä , kun ottaa pari podia, niin heti tulee uusia tilalle kolminkertanen määrä.
Todella hyvä griliin ja salattiin. Vieressä jalastar on vielä maistamatta.

SK



Tämmönen hämähäkki löytyi rocotoja suojelemasta. Mikä lie?

SK

Vahinkoja ja muuta...






Cajamarjasta katkesi oksa podien painosta ja biquinhostakin katkesi pari oksaa alkuviikosta kovan tuulen takia.
Biquinholle en ole vieläkään keksinyt käyttöä, niin taidan poistaa siitä loputkin oksat ja kokeilla bonchia siitä omalla tavallani.


Joten tämän oksan kestäminen ihmetyttää ja pitää jännitystä yllä.
Kyseessä on Rocoto chile de seda, jossa on onneksi alkaneet podit kypsyä kiihtyvällä tahdilla.
Pari podia tuosta sain jo maistaa ja vaikutti hyvälle. Toivottavasti pääsen keventämään pian tuota kaarelle taipunutta oksaa.


Baccatumit voi hyvin, mutta harmillisen myöhään menee niiden kanssa.


En tiedä onko järkeä laittaa kasvatussäkkiin kolmea eri kurkkua kasvamaan, mutta kurkkuja on kasvanut hieman yli omankin tarpeen.
Myös saksille on ollut käyttöä, kun jokin noista haarauttuu moneen osaan ja tekee kastelun hankalaksi.


Pienehköjen avomaankurkkujen lisäksi löytyy tämmösiä järkäleitä.

bluesman

 Mahtaakohan tuo Biquinho olla sama kuin Peito de moca? Kovin ovat samannäköisiä. Peito de moca on kuivattuna jauheena erinomaisenmakuista mutta podien täytyy olla aivan kypsiä jotta mainio aromi pääsee kehittymään loppuun saakka. Vähänkään raakana suorastaan pahanmakuinen.
Hienosti kasvaa ja olettaisin ötököiden pysyneen poissa.

PP

Lainaus käyttäjältä: bluesman - heinäkuu 29, 2013, 07:23:10 ap
Mahtaakohan tuo Biquinho olla sama kuin Peito de moca? Kovin ovat samannäköisiä. Peito de moca on kuivattuna jauheena erinomaisenmakuista mutta podien täytyy olla aivan kypsiä jotta mainio aromi pääsee kehittymään loppuun saakka.


Ihan samaltahan nuo näyttää. Biquinhokin on hyvää monilla tavoin, eikä ole syytä ettei olisi jauheenakin. En ole kokeillut kuin kypsänä, jollaisena se toimii hyvin suoraan ruokaan, levitteeseen sekoitettuna ja myös etikkasäilykkeenä.

SK

heinäkuu 29, 2013, 15:54:15 ip #152 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 29, 2013, 16:00:36 ip käyttäjältä SK
Aivan sama kasvi eri nimi. (kuvia samalla sivulla) Todella hyvän makuisihan nuo on ainakin tuoreeltaan. Jauheena tuota on sekoitettuna pimenta da neydeen hyllyllä, mutta niin on muutakin hyvää. Joten lähinnä kyse siitä viitsinkö alkaa perkemaan noita yhden gramman podeja.



Jos minulle tulisi satoa niin kuin Bluesmanille, niin oilisin kauhuissani, että mitä sille kaikelle teen?
Joten hatun nosto Bluesmanille.

Jingle Bell

Tosi kaunis tuo sinun chilipuutarha! kyllä kelpaa katella noita kuvia :)
- Chilit on tulevaisuus :)

SK

Lainaus käyttäjältä: Jingle Bell - heinäkuu 29, 2013, 16:21:00 ip
Tosi kaunis tuo sinun chilipuutarha! kyllä kelpaa katella noita kuvia :)


Kiitos.

Tänään lähti sinulle kirjekuori matkaan kohti Oulua. Kannattaa ottaa siemenet rhomboista talteen heti, koska ovat todella pehmeitä marjoja ja homehtuvat herkästi. Siemeniä saat jakaa vapaasti eteenpäin, jos niissä on ylimääräisiä.

Jingle Bell

- Chilit on tulevaisuus :)

PP

Lainaus käyttäjältä: SK - heinäkuu 29, 2013, 15:54:15 ip
Aivan sama kasvi eri nimi. (kuvia samalla sivulla) Todella hyvän makuisihan nuo on ainakin tuoreeltaan. Jauheena tuota on sekoitettuna pimenta da neydeen hyllyllä, mutta niin on muutakin hyvää. Joten lähinnä kyse siitä viitsinkö alkaa perkemaan noita yhden gramman podeja.


Miksi pitäisi perata? Siemenet on niin pieniä, etteivät häiritse syömisessä. Itse perkaan säilöntää ja kuivatusta varten vain rocotot, joiden siemeniä on vaikea edes jauhaa, mutta muut menee siemenineen.

SK

Lainaus käyttäjältä: bluesman - heinäkuu 29, 2013, 07:23:10 ap
Hienosti kasvaa ja olettaisin ötököiden pysyneen poissa.


Joo, haitalliset ötökät on pysyneet poissa. Alkukesästä suihkutin pari kertaa neemillä kaikki. Lopetin kuitenkin suihkutukset, kun en huomannut muita kun hyrräpunkkeja ja hämähäkkejä.
Turha niitä on kiusata. Pihalla kasvarin läheisyyteen tuli kesän aikana vähän kirvoja, mutta ne pysyi kurissa neem-tolu suihkutuksella.
Kuivuudesta olen täällä kärsinyt, mutta se voi olla syynä tuhohyönteisten katoonkin.

Aiheeseen liittyviä kuvia eiliseltä:









Hämähäkkejä on paljon vahtimassa chilejä, ei ole kirvoilla tuonne asiaa. :D

SK

Huomenna reissuun kohti Savoa, niin täytyi tehdä hieman järjestelyjä kasvihuoneessa.


Tein pikasesti turhista laudanpätkistä telineen. Mittaa ja muita ois voinnut käyttää, näin jälkeenpäin ajateltuna...
Siinä on kolme baccatumia, vasemmalta Jamacan bell, aji escabenche ja Bishop's crown.


Joten sain kauhean taistelun ja yllättävän pienien vahinkojen jälkeen loput baccat seinän viereen ja keskelle kasvihuonetta avautui kaivattua tilaa ihan ruhtinallisesti.


Pääsin myös kuvaamaan taakse jääneitä rocotoja. Kuvassa Giant Rocoto ja taustalla Rocoto Peron keltainen.


Mökkiviikonloppu lapsuuden kavereiden kanssa edessä, niin vähän grilliin täytettä.


Sekä rocotoja ja muuta maisteltavaa.

Punnittu sato yht. 1918g

SK

Reissu takana ja emäntä piti chilit hengissä. Ei kylläkään hommasta kauheasti pitänyt ja värväsi avukseen 2,5 vuotiaan tyttären, mutta pääasia, että chilit sai vettä.
Mökkeillessä täytetyt ja grillatut Leekit sai erityistä kiitosta hyvästä maustaan. Sen verran maistui chilit muutenkin, ettei niitä tarvinnut takasin tuoda.
Tosin Rocoto chile de sedat oli tosi tulisia. Tulisimpia rocotoja tähän mennessä mitä olen syönyt. Eräskin kaveri haukkasi mehukkaan palan sitä, jonka jälkeen oli 20 minuuttia hiljaa ja puhalteli vaan. Ei se nagankaan kanssa ole niin paljoa kärsinyt. :o

No olihan niitä vahinkoja taas sattunut....


Cajamarja teki älyttömästi satoa, eikä tukeminenkaan auttanut. Katkesi jo toinen iso oksa tuennan vierestä.
Eikä tuohon jäänyt jäljelle kuin viitisentoista podia. Taidan laittaa matalaksi koko puskan...


Rocoto Peron keltainen löytyi kaatuneena pöydältä. Ja oli niin solmussa kurkun ja toisen rocoton kanssa, että joutui ulos pari oksaa harvempana.
Ehkä kasvavat kurkut oli romahtaneet ja vieneet tuon mennessä, mutta naapurin kissan osuuttakaan ei voi sulkea pois tapahtuneesta. ::)


Tämä vahinko sattui jo ennen reissua baccoja siirrellessä. Oksa oli edelleen voimissaan, joten laastari auttoi. ;)




Pimenta Preta on erittäin nätti pieni chinense, vaikka ei olekaan yhtä tumma, kun Pimenta da neyde.
On alkanut tekemmän podeja mukavasti.


Offtopicina Liljakukko tuhosi minun talvivalkosipulin kasvatuksen.