tammikuu 09, 2025, 22:22:51 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Yrttiviljelmä

Aloittaja SheiK9ni, toukokuu 15, 2013, 06:21:06 ap

« edellinen - seuraava »

SheiK9ni

Muutaman viikon HBL:n tilauksen jälkeen alan vasta käsittämään mitä kaikkia yrttejä saattaakaan tarvitsemaan ruuanlaitossa (niillä on resepti jokaisessa arkipäivän lehdessä). Onko kukaan ajatellut laajentaa viljelyä (laillisiin) yrtteihin mitä sitten käyttää ruuanlaitossa? Esimerkkeinä timjami, oregano, rakuuna, inkivääri, basilika ja munakoiso. Näitä tarvitsee kuitenkin vain sillointällöin ja ne on parhaimmillaan tuoreina.

Seppo

Käytän basilikaa yrteistä eniten ja ajattelin valjastaa talveksi Zengrown ainakin basilikan kasvatukseen. Timjami voisi saada laitteen toisen kasvatuspaikan.

Tarkoitus oli kasvattaa kesällä yrttejä ulkonakin, mutta moni niistä olisikin kaivannut esikasvatuksen sisällä niin jäi tältä kesältä se puuha.

HotVelo

Lainaus käyttäjältä: SheiK9ni - toukokuu 15, 2013, 06:21:06 ap
Onko kukaan ajatellut laajentaa viljelyä (laillisiin) yrtteihin mitä sitten käyttää ruuanlaitossa? Esimerkkeinä timjami, oregano, rakuuna, inkivääri, basilika ja munakoiso.


Eivät ole ihan yhteismitallisia kaikki listan kasvit. Inkivääri on monivuotinen huomattavasti lämpimämmässä ilmastossa luontojaan kasvava kasvi, ja luulisin, että jos on ympärivuotisesti lämmin kasvihuone, niin siellä menestyisi parhaiten. Kai sitä ruukussa ja eli tahi ämpärissäkin voi kokeilla sisällä. Vai liekö täällä jo joku sitä kokeillut?

Munakoisoa meillä oli kasvamassa viime vuonna, ja esikasvatuksen jälkeen saimme yhden kohtuullisen kokoisen ja muutamia pienempiä 'hedelmiä' kahdesta kasvustosta. Lämpöä ja valoa tarvitsee sekin rutkasti. Nyt yritetään viime kesän kokemuksista vähän oppineina taas uudestaan.

Muut yrtit onnistuvat helposti, erityisesti jos niitä on esikasvattanut jo tähän aikaan mennessä. Lisäisin listaan vielä salvian, meillä on sitä ollut talvehtivana yhdessä perennapenkissä muutaman vuoden, joskaan tänä keväänä ei vielä ole näkynyt siinä uutta kasvustoa. Viime kesänä saimme Tampereen korkeudella ulkona pärjänneen (talvehtineen) oreganon, mikä oli viime talven maassa 1-1½ kasvuvyöhykettä ankarammissa olosuhteissa, saapa nähdä miten sille käy.

Mutta joo, kun on noita varsinaisia yrttejä kohtuullinen valikoima - basilikaa ja rakuunaa vaikka paria kolmea eri sorttia, niin ruokaa laittaessa voi sakset kädessä miettiä miten kulloinkin ruokaa haluaa ryydittää. Niin, ei sitä chiliä ole ihan pakko aina olla mukana.  ;)

Caide

toukokuu 15, 2013, 11:14:30 ap #3 Viimeisin muokkaus: toukokuu 15, 2013, 11:18:32 ap käyttäjältä Caide
Lainaus käyttäjältä: SheiK9ni - toukokuu 15, 2013, 06:21:06 ap
Muutaman viikon HBL:n tilauksen jälkeen alan vasta käsittämään mitä kaikkia yrttejä saattaakaan tarvitsemaan ruuanlaitossa (niillä on resepti jokaisessa arkipäivän lehdessä). Onko kukaan ajatellut laajentaa viljelyä (laillisiin) yrtteihin mitä sitten käyttää ruuanlaitossa? Esimerkkeinä timjami, oregano, rakuuna, inkivääri, basilika ja munakoiso. Näitä tarvitsee kuitenkin vain sillointällöin ja ne on parhaimmillaan tuoreina.

Meillä aina ollut vähintään kolmea yrttiä kasvamassa. Melkein kaikkiin ruokiin noita tulee. Minttua suosittelen, niin saa kesällä mohiittoja ja VarissuoIceTeetää :D. Sitruunamelissa myös yksi suosikeista. Noita vähän kaikkia saa sitruunaversiona. Ostan yleensä keväällä valmiit isot juurakot, monivuotisia heitän pihalle kasvamaan. Näköjään minttu ainakin levinnyt ihan hulluna ja tulee komiat puskat. Ikävä kyllä suurin osa  piparminttua...
edit: ainiin tuon kehittelemäni juoman nimi on "Varissuo aistii". Ainoat alkoholittomat osat lime, sokeri ja jäät :D

Noli Me Tangere

Rosmariinia, kanelibasilikaa ja sokerihernettä on tänä vuonna tulossa. Kattoo ny mitä muuta jaksaa laittaa kasvamaan. Minttua suosittelen minäkin.

Huru-ukko

Perinteisiä, eli tilli ja persilja. Punahierakkaa myös ja kai ruohosipulikin yrtteihin laskea voidaan. Juuripersiljaa viime vuonna kasvatin myös, sen naatit oli mielestäni paremman makuisia kuin normi persilja.

SheiK9ni

Joku otti puheeksi Zengrown. Viljelettekö muut vedessä vai mullassa?

x46900

Suomaisen keittiön perusyrtit: tilli ja persilja tottakai kasvatetaan itse ja sen verran runsaana että pakastettuna riittää koko vuodeksi. Timjami kolmas oman yrttimaan joka vuotinen kasvatettava (viime talven jopa erittäin menestyksekkäästi talvehtinut ja nyt siis jo hyvällä kasvulla). Ruohosipulinkin lasken yrtiksi ja on itsellä näitä vakiokasveja.

Muuten yrtit vaihtelee: basilikaa, rakuunaa, oregaanoa, meiramia, minttua ja aikaa monta muutakin on tullut vuosien mittaan kasvatettua. Tämän vuoden yrtit vielä valitsematta. Avomaalle kylvettynä vasta ensimmäiset salaatit ja pinaatti.

Ja siis mullassa avomaalla viljellään.

Caide

Laskin, että yrttejä on tällä hetkellä jo yli 10 erilaista ja  lisää tulee. Minttua on viittä eri lajiketta. Nykyään löytää helposti näköjään viher- ja piparmintun lisäki mansikka-, sitruuna-, omena ja kaneliminttua. Samoja makuja on muissakin yrteissä löydettävissä. Tota piparminttua näyttää tosiaan puskevan reilusti. Voiko noista tehdä muutakin kuin hammastahnaa? Jotain tarttis keksiä...

Janne

toukokuu 19, 2013, 21:21:43 ip #9 Viimeisin muokkaus: toukokuu 19, 2013, 21:25:26 ip käyttäjältä Janne
Me väsättiin vastikään tuollainen kohopenkki yrteille. Oregano, meirami, korianteri, silopersilja + tavallinen, basilikoja erilaisia, tilliä, timjamia, korianteria, salvia, rakuuna, vähän valkosipuleita jne.
Kokoa 2m x 0.5m.


www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

hellacce

Hyvän näköinen lava ja syvyyskin varmasti riittää yrteille. Tuo mäkimeirami eli siis oregano kannattaa istuttaa ruukussa, mistä on pohja leikattu pois. On todella agressiivinen leviäjä, melkein mintun kanssa samaa tasoa. Saa sitten tulevina vuosinakin kasvatettua muutakin kuin oreganoa samassa tilassa.  :P
Jätkä kasvattaa rehuja

Dethlock

Pari lajiketta persiljaa ja tilliä, jäävuorisalaatti, ruohosipuli ja pari sorttia basilikaa. Noita yleensä koko ajan kasvamassa, satunnaisia muitakin on yritetty mutta vaihtelevalla menestyksellä.
I'm newbie and I know it  -  2013  -  Chilisti #2374
Kasvatuspäikkäkirja
Hydrohärpäke DethTable


Youtube kanava

-mtk-

Lainaus käyttäjältä: SheiK9ni - toukokuu 15, 2013, 06:21:06 ap
Onko kukaan ajatellut laajentaa viljelyä (laillisiin) yrtteihin mitä sitten käyttää ruuanlaitossa? Esimerkkeinä timjami, oregano, rakuuna, inkivääri, basilika ja munakoiso.


Munakoisosta todettakoon että tuntuu olevan melkoinen kirvamagneetti. Se, onko se hyvä (kerää olemassa olevat kirvat itseensä) vai huono (houkuttelee paikalle lisää kirvoja) juttu, on toinen asia.
Sitruunamelissa, mäkimeirami, timjami ja (pipar?)minttu tuntuvat ainakin talvehtivan hyvin ja mäkimeirami leviää jopa riesaksi asti. Yllätykseksi salaattiosastolta esimerkiksi viinisuolaheinä tuntuu myös talvehtivan.
Rosmariini ilmeisesti vaatii menestyäkseen jotain suurempaa älyä (jota minulla ei ole). Ilmeisesti herkkä liikakastelulle.

HotVelo

Lainaus käyttäjältä: -mtk- - toukokuu 23, 2013, 15:11:32 ip
Munakoisosta todettakoon että tuntuu olevan melkoinen kirvamagneetti. Se, onko se hyvä (kerää olemassa olevat kirvat itseensä) vai huono (houkuttelee paikalle lisää kirvoja) juttu, on toinen asia.


Jep. Tuo tuli todettua viime syksynä. Munakoison yritelmät ja myöhäisimmät sadontuottajat Naga Morichit olivat maaltamuuton jälkeen lasitetulla parvekkaalle vieretysten. Kesän aikana ei chileissä ollut mitään mainittavia tuholaisesiintymiä, mutta sen jälkeen kun kirvapopulaatio varsin myöhään syksyllä vielä räjähti exponentiaalisesti munakoisoissa levisivät ne saman tien Nagoihin. Joulukuun aikana sain chilit sitten taas puhtaiksi tuholaisista. Saas nähdä miten käy tänä kesänä, tänään muuttivat vanhat chilit jo maaseudulle.

Janne

Näiden mainittujen viljeltyjen yrttien lisäksi pitää ehdottomasti muistaa luonnonkasvit, joista helpoimmat ja parhaimmat ovat nokkonen ja vuohenputki. Molemmilla on paras satokausi ollut meneillään jo jonkun aikaa, kiireesti siis keräilemään. Molemmat voi niittää nyt maata myöten niin hetken päästä saa taas nuoria, herkullisia versoja.

Vuohenputki on mulle uusi tuttavuus tänä vuonna ja oikein harmittaa etten ole aiemmin osannut hyödyntää pihalla kasvavia valtavia rikkaruohomattoja ruokapöydässä...
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Huru-ukko

Tähän kohtaan sitten pieni varoituksen sana.

Olkaa varmoja mitä syötte.

Vuohenputkea muistuttavia myrkyllisiä putkilokasveja on olemassa, mm. myrkkykeiso joka on tappavan myrkyllinen. Listalle myrkyllisinä mahtuu myrkkykatko ja hukanputki.

Tuosta Jannen kirjoituksesta itse läksin tuota pihaa tutkimaan, olin luullut siellä nimenomaan tuota herkkua kasvavan.
Onneksi on Google. No ei ne minun pihallani olleet noita vuohenputkia olleet, eikä noita myrkyllisiäkään. Koiranputkiksi ne sitten meni lehdestä tunnistamalla. Ja eivät ole maultaan kovin kummoisia hakujen mukaan.....
Voikukka on vegaanien herkkua kuulemma.

Janne

Juuri näin. Mä luin ja googletin vuohenputken tunnistamisesta aika tovin ennenkuin uskalsin lähteä popsimaan. Tosin loppujen lopuksi se on kyllä tosi helppo tunnistaa eikä huolellisuutta käyttämällä sekoittamisen vaaraa myrkkykeisoon oikeastaan ole. Myrkkykatko taasen maistuu kuulemma pahalta ja hukanputkikin on ihan eri näköinen. Mutta kuten sanottua, tuo keiso etenkin on erittäin myrkyllinen. Suomessakin kuolee lehmiä siihen ajoittain, kuten kasvin englantilainen nimi "cowsbane" vähän vihjaakin.

Keräsin hiukan tuntomerkkejä useammasta lähteestä, eli näitä tarkastelemalla pääsee pitkälle. Vuohenputki kasvaa isona tasaisena mattona ja leviää voimakkaasti pintajuuriensa avulla. Kasvissa on aina saman verran lehtitriploja, pitkän kapean varren päästä lähtee kolme lehteä, jotka puolestaan taas jakautuvat kolmeen osaan. Ja melkein joka lehdessä on yksi osa hieman toispuoleinen. Varsi on vaaleanvihreä, vaalenee tyveä kohti ja punertaa aivan juuresta. Lehtiruoti on kourumainen malliltaan. Myrkkykeisoon verrattuna lehdet ovat huomattavasti leveämmät ja keisossa niitä on yleensä enemmän kuin tuo 3 x 3. Lisäksi myrkkykeison kasvupaikka on täysin erilainen, kasvi nousee usein rantavedestä ja ainakin hyvin kostea ympäristön pitää olla. Googlella löytyy hyviä kuvia paljon molemmista.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Thiikeri

Mulla kasvaa tällä hetkellä minikasvarissa
- Basilika
- Timjami
- Hot&Spice Oregano
- Rosmariini
- Korianteri

Haluaisin vielä laittaa jotain muutakin (siemenet valmiina persiljalle, sitruunamelissalle ja oregano vulgarelle), mutta kun ei oikein tule syödyksi / käytetyksi, niin mitä sitä sitten turhaan kasvattelemaan...

Cheini

syyskuu 26, 2013, 13:04:22 ip #18 Viimeisin muokkaus: syyskuu 26, 2013, 13:35:44 ip käyttäjältä Cheini
Tilasin just rosmariinin, sitruunabasilikan ja sitruunaruohon siemeniä ja tarkotus olisi kasvattaa samoissa oloissa kuin chilejä. eli +25 ja tiukat valot. Sitruunaruoho on miulle uus tuttavuus eikä netistäkään hirveitä määriä tietoa sen kasvatuksesta löytyny ensiyrittämällä (ainakaan suomeksi). Rosmariinin ku pitää kuivempana kuin muut ni pitäis onnistua. mut sitä pitää kytätä tarkemmin ku kuolee helposti jos pääsee liian kuivaks. Basilika sit onkin perus settiä.
Saapi laittaa vinkkejä, vihjeitä, pointteja ja ehdotuksia jos tulee mieleen.
ps. pahoitteluni murteen läpi puskemisesta. yritän kuitenkin kirjottaa sillei et kaikki ymmärtää :D

EDITTIÄ: ei tarvii linkittää chilifoorumin sitruunaruoho keskusteluja. nekin jo luettu
Joko tehdään kunnolla tai ei tehdä mitään

MiM

Lainaus käyttäjältä: SheiK9ni - toukokuu 15, 2013, 06:21:06 ap
Muutaman viikon HBL:n tilauksen jälkeen alan vasta käsittämään mitä kaikkia yrttejä saattaakaan tarvitsemaan ruuanlaitossa (niillä on resepti jokaisessa arkipäivän lehdessä). Onko kukaan ajatellut laajentaa viljelyä (laillisiin) yrtteihin mitä sitten käyttää ruuanlaitossa? Esimerkkeinä timjami, oregano, rakuuna, inkivääri, basilika ja munakoiso. Näitä tarvitsee kuitenkin vain sillointällöin ja ne on parhaimmillaan tuoreina.


Itse lisäsin Chilit yrttiviljelmään, mutta Höplää onkin tullut luettua ihan penskasta saakka :) (ei niitä reseptejä ole aina siellä ollut).

Yrttejä on pihalla lähinnä kesäkäyttöön useampi sortti (persilja, tilli, lipstikka, oregano, minttu, timjami, rakuuna, sitruunamelissa, korianteri, kirveli, salvia...) . Basilika (jopa ihan kaupasta ostettu Järvikylä tms) viihtyy mahtavasti sisällä vesiviljelyssä. Rosmariini on minulle ollut hankala tapaus, ei talvehdi ulkona, eikä oikein halua pärjätä sisälläkään.

Joku kyseli inkivääristä. Pistin joskus palan ruukkuun, kun tyrkytti vihreetä jo jääkapissa, siitä kasvoi sellainen metrin mittainen tanko ylöspäin, jossa muutama hassu lehti, mutta ei siitä juuresta koskaan kehittynyt isompaa. Itäneen valkosipulin voi myös laittaa ruukkuun ja leikata versot vaikkapa salaattiin, tai voi siitä kasvattaa uutta valkosipulia kesän yli.

Jos on laiska, eikä jaksa kasvattaa siemenistä tai hankkia taimenet taimikaupasta, voi yrittää supermarkettien yrttejä kasvattaa niin, että käyttää ensin olemassa olevan kasvuston lähes kokonaan pois  (nopeasti) ja laittaa sitten juurakon ruukkuun tai ulos yrttitarhaan. Siitä kasvaa usein ihan kelvollinen kasvi, sen hennon nopeasti tehdaskasvatetun tilalle.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-