tammikuu 10, 2025, 15:26:51 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kotiruoka kunniaan!

Aloittaja Janne, joulukuu 28, 2006, 16:37:33 ip

« edellinen - seuraava »

Janne

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1292614

"Perinneruokien ja kotiruoan ystävä, suomalaisten tv-kokkien "isä" Jaakko Kolmonen  on kauhuissaan nykyisistä ruokaresepteistä.

Jopa kallis hirvenliha höystetään valkosipulilla, punaviinillä, soijalla ja timjamilla.

- Erilaiset mausteet peittävät ruoan perusmaun, josta me suomalaiset olemme aina tykänneet."

jne...

Henkilökohtaisesti minua ottaa pattiin aika rankasti tuonkaltainen ruokakulttuurifasismi joka nostaa yhden tavan laittaa ja maustaa ruokaa jalustalle muiden ympärille. Ikään kuin suomalainen tapa "maustaa" eli jättää maustamatta olisi se ainoa oikea ja ruokaa kunnioittavin tapa jolla maut saadaan mukamas parhaiten esille. Kolmonen on vieläpä antanut alleviivaavan typerän esimerkin, timjami ja valkosipuli kun nimenomaan korostavat ja jalostavat entisestään maukkaan hirvenlihan aromia.

Suomalainenkin ruoka kunniaan, ei siinä mitään mutta jos minä teen karjalanpaistilihoista eteläintialaista curryä parilla kourallisella mausteita ja chiliä ei se ole peruskarjalanpaistilta pois. Hyviä ovat molemmat ja vaihtelun vuoksi kannattaa kokeilla molempia silloin tällöin. Mausteita toki voi käyttää myös niin että ne peittävät perusraaka-aineen maun mutta tämä ei riipu suoraan käytetyistä mausteista tai niiden määrästä.

Kolmosella on jutussa kyllä oikeakin pointti eli kotona tehdyn ruuan palauttaminen asemaansa ja pikaruuan vähentäminen etenkin kasvavien lasten ruokavaliosta, mutta ei sen kotiruuan tarvitse olla maustamatonta. "Suomalainen ruoka" ja "suomalainen maku" kun eivät ole mitään kiveen kirjoitettuja dogmeja joita pitää vaalia viimeiseen asti, vaan osa elävää ja muuttuvaa kulttuuria jonka määrittelemme me kaikki suomalaiset, eivät pelkästään väinämöislakki päässä pasteerailevat julkkiskokit ja savupirttinsä nurkassa perunavelliä keittävät mökin mummot.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Zombie

LainausSanoisin, että jos kaikkia ruokia ei maustettaisi pilalle, meidän lastemme paino-ongelmat olisivat mennyttä, Kolmonen täräyttää.


Hmm... omasta mielestäni maustettu ruoka ei ole itsessään syy suomalaisten lasten ja nuorten paino-ongelmiin. Sanoisin että syy tuohon ns suomalaisten kansantautiin voisi kenties löytyä lasten ja nuorten elämäntavoista ja ruokakulttuurista, jotka ovat aika radikaalisti muuttuneet. Ihmiset tahtovat nykyään väkistenkin saada enemmän energiaa kuin voivat sitä päivässä kuluttaa.

On jotenkin naurettavaa katsoa niitä mainoksia (olisikohan ollut apetit) jossa mainostetaan sitä pakasteesta saatavaa perunamuusia...  ja muutenkin televisiossa on mm. saarioisten mainoksia ollut jossa näytetään kunka perheelle valmistetaan valmisruokia, saatu tietysti kaupan pakastealtaasta. Osaavatkohan ihmiset kohta itse tehdä ruokaa, kun kaupasta voi ostaa nekin lämmitystä vaille valmiina? Eikö suomalaisilla ole enää aikaa valmistaa kotiruokaa itse, vai eivätkö he yksinkertaisesti osaa valmistaa ruokia? Kaikki ihmiset vain kokkauskursseille ruokaa tekemään :D .

Itse olen tottunut syömään ja maistamaan monenlaisia ruokia. Olen jopa maistanut japanilaista kuivattua pientä kalaa (ovat kuulemma japanilaisille kuin karkkia, eli sellaista pientä naposteltavaa...) ja eikä se niin kauhea kokemus ollut, vaikka maku olikin kuin kuivatulla kalalla voisi kuvitella olevankin. Kaikeasta tästä huolimatta yleisin ruoka jota syön vuodessa on, yllätys yllätys, keitetty peruna. Ei mikään ihme jos toisinaan tulee halu saada jotain mausteista ruokaa ja vaihtelua. Kun perunaa syö tarpeeksi kauan, niin siihen tahtoo kyllästyä pakostakin  :roll:.

JyriT

Lainaus käyttäjältä: "Zombie"Ei mikään ihme jos toisinaan tulee halu saada jotain mausteista ruokaa ja vaihtelua. Kun perunaa syö tarpeeksi kauan, niin siihen tahtoo kyllästyä pakostakin  :roll:.

Sama saattaa käydä toisinkinpäin. Puolivuotta kun mättää naamariin safkaa johon on mätetty chiliä enemmän/vähemmän, niin kyllä se pelkällä suolalla maustettu poronpaisti on melko mainion makuista.  :roll:
Nyt mä syön noi kaikki värilliset nakit pois, enkä huuda yhtään..
** AnonyymitChilinHydroKasvattajat **

Janne

Lainaus käyttäjältä: Zombie
LainausKun perunaa syö tarpeeksi kauan, niin siihen tahtoo kyllästyä pakostakin  :roll:.


Ja toisinpäin, se eksoottinen keitetty peruna maistuu taivaalliselta keskimäärin sen kerran kuussa kun sitä tulee tehtyä :) Eli eksoottisuus on tietysti aina suhteellista ja riippuu täysin oman perheen tottumuksista. Vaihtelu virkistää aina, vaikka Kokki Kolmonen omalla sivullaan ihaileekin isoisäänsä joka söi koko viikon samaa ruokaa (eli karjalanpaistia) :)
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Sauli Särkkä

Suomalaiseen liikalihavuuteen on myös kerrottu muitakin syitä. Ruokavalio-ongelmana on tällä hetkellä mm. liiallinen määrä hiilihydraatteja; suomalaisruokailija kun vain sattuu olemaan peruna-/leipä-/riisi-/makaronisti ja se hiilariton tai vähempihiilarinen ruoka jää vähemmälle.

Äärimuoto tämmöisestä minimihiilarisäätämisestä on ns. Atkins-dieetti, jossa hiilareiden määrä pyritään saamaan kutakuinkin nollaan, jolloin käynnistyy ketoosi ja ihminen laihtuu, kunnes rasvamäärä on pudonnut sopivan vähäiseksi. Kultainen keskitie joidenkin lääkäreiden mielestä on siinä 10-30g hiilareita päivää kohden + kovien rasvojen välttely.

..että ei ne mausteet lihota ketään, se on paskapuhetta ;) - ainakin näin suoranaisesti sanottuna. Tietty, jos sitä ketsuppia menee päivässä kilo (se sisältää mm. sokeria ihan riittävästi), niin puhutaankin jo iiiihan eri asiasta.



-Sale
Sauli Särkkä

#002

Ona P

Kyllä se ruuan monipuolisuus ratkasee... Kuka helvetti syö karjalanpaistia saati jotain muuta kokoajan. Itse en ole suomalaisen perus ruuan ystävä ollut ikinä. Mutta nyt hieman vanhemmalla iällä se on juuri loistavaa vaihtelua... Joulu ruuatkin ovat vasta lähi aikoina alkaneet maistua... (lanttulaatikko vasta tänä vuonna).

Ei suomalaiset perusruuat ole rasvaisia tai erikoisen hiilihydraatti pitoisia.
Mutta suolan käyttö suomessa on aika kovaa... (perustan tämän vain omiin havantoihini ja kuulopuheisiin ja pariin välttävästi suoritettuun kurssiin joten voin olla aivan väärässä)
pera la cosa que me gusta mas es panochita....

Gekko

Vaikka olen Jannen kanssa täysin samaa mieltä, täytyy toisaalta todeta se, että on ihan hyvä että meillä kuitenkin on näitä jaakkokolmosia. Ettei meidän tai lapsiemme tarvitse koskaan harmitella vanhojen perinneruokien totaalista katoamista keskuudestamme. Vaikka itse mieluusti valitsenkin jonkin muun vaihtoehdon, täytyy kansanperinne mielestäni pyrkiä säilyttämään edes jossain määrin elävänä. Karjalanpaisti on kuin Kalevala kattilassa!

Meitä mahtuu moneen junaan. Suvaitsevaisuutta vain puolin ja toisin. :)
Solanaceae et vitae

tso

Hyviä pointteja kaikki edellä kirjoitetut. Nyt mennään harmillisesti alueelle josta ei voi kiistellä eli makuasioihin...

Itse tykkään tehdä hirvenlihan miedosti maustettuna ilman niin ah ihanaa chilin poltetta. Itse metsästä haetut katajanmarjat, vähän suolaa, ropsaus mustaa pippuria ja hyvä tulee. Kaveriksi porkkanaa ja hillosipulia jos tekee padassa.

Kalan kanssa sama - varovasti maustaen. Sitruunapippuria ja folion sisään tunniksi uuniin 175C. Kaveriksi voi sitten tehdä vaikka wokattuja vihanneksia hapanimeläkastikkeessa reilusti tuoreista habaneroista tehdyllä soosilla maustettuna.

Nämä siis oman makuni mukaan.

Suurin ongelma on mielestäni lasten ruoka. Koulussa syödään kohtuu hyvin, mutta kun tullaan kotiin ei mikään enää kelpaa. Peruna on pahaa ja porkkanan oikea paikka on koirien suussa. Parasta ruokaa on mukamas hampurilaiset ja ranskikset.. näin siis meillä. Lasagne kelpaa kerran kuussa ja sekin tuoreena. Roskaruokaa on yksinkertaisesti niin helposti tarjolla, että vanhempien hermot pettävät ennemmin kuin lapset saadaan syömään kunnon kotiruokaa. Kai tästä pitää katsoa myös itseä peiliin. Tänäänkin oli lihapullat kuulemma vihreitä (?!) vaikka eilen samat pullat maistuivat herkullisilta. En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Hampurilaiselle ei kuitenkaan tänään lähdetty!
#20

Killeri

Jeesbox. Siis mitä näistä ruuista oli juttua niin kyllä tuo tavallinen peruna on kanssa kyllä yksi pahimmista, meinaa se tärkkelys. Onhan tuo terveellistä en sitä kiellä, mutta ihmisen tulisi syödä juuri nimeomaan täysjyvä tuotteita tai ns. tummia mm. tummaa riisiä, tummaa makaronia. Eli hitaita hiilareita tulisi saada.

Täytyisi välttää myös vaalean leivän syömistä, normaali Cokiksesta siirtyä Light colaan.

Sitten jotain salaatteja enemmän, hedelmiä, kanaa, kalaa.

Ja enemmän kasvikunnan rasvoja nimenomaan.
"jos ihminen puhuu Jumalalle, niin sitä sanotaan rukoilemiseksi, jos Jumala puhuu ihmiselle, niin sitä sanotaan skitsofreniaksi"

Red Hot Chili Peppers

Siinä olen ihan samaa mieltä Killerin kanssa, että perunaa ei tarvitse mihinkään, eikä siinä ole edes ravintoaineita, ellei kuorineen syö. Pelkkää tärkkelystä kuten ylikeitetty pastakin. Pihvin voi syödä salaatinkin kanssa.
Sen sijaan tuo kehoitus siirtyä kokiksesta light-colaan kalskahti korvaan aika pahasti. Miksi siirtyä sokerivedestä lisäaineveteen?
Hyvänä esimerkkinä noiden light-tuoteiden hoikentavista ja terveysvaikutuksista on Jenkkilä, jossa kauppojen hyllyt pursuaa kevyttuotteita ja penskat ryystää päivät pitkät light-colaa. Silti kyseessä on maailman lihavin kansa, jolla myös lisäaineallergiat jylläävät.
Ranskalaiset puolestaan vetävät aamusta iltaan rasvaisia juustoja punkun kanssa eivätkä ole light-tuotteista kuulleetkaan. Plösöjä ei kuitenkaan katukuvassa juuri näy. Se niistä kevytvalmisteista.
Omastakin kokemuksesta väittäisin, että tärkkelys ja sokeri pois (eikä mitään lisäaineita tilalle) niin kilot pysyy kurissa ja olo terveempänä.
Meillä muuten lapsetkin ovat tottuneet siihen, että hötöä ei vedetä naamariin. Pitävät kotiruuasta enemmän kuin koulumössöistä, eivätkä hingu koskaan mäkkäriin. Kuidut ja chilikin maistuvat. Toki karkkia ja jätskiä menisi niin paljon kuin vaan kaapista löytyy, mutta niilläkin herkuttelu on rajoitettu yhteen päivään viikossa. Toimii, kun asiasta on selkeä diili.
Jos jokin polttaa, niin onko se kuuma?

Omskakas

Lainaus käyttäjältä: "Sauli Särkkä"Kultainen keskitie joidenkin lääkäreiden mielestä on siinä 10-30g hiilareita päivää kohden + kovien rasvojen välttely.


Taisi Saulilta puuttua yhdet nollat noiden lukujen lopusta?  :wink:  Tuon verran hiilareita saavat atkinssilaisetkin syödä.

cornell

En mä nyt olisi pottua vielä hautaamassa (vasta keväämmällä)... se on kuitenkin tosi satoisa ja tehokas tapa tuottaa perusenergiaa (esim viljaan tai pffiin verrattuna) tässä kansoittuvassa maailmassa... jos saa liikaa hiilareita niin sit pitäs kai syödä vähemmän :) kyl mää uskon, että liikahiilarit ovat pahasta, mutta 10 vuotta sitten liiat proteiinit oli pahasta ja sitä ennen liikarasva jne... hiilaripitoisella ruokavaliolla tän maan miesten keski-ikää on kuitenkin nostettu menestyksekkäästi  :wink:

Se positiivinen asia mitä tää karppaaminen on keskusteluun tuonut on sen tunnustaminen, että sama (ravinto)ohje ei yksinkertaisesti toimi kaikille... että me ollaam metabolialtamme erilaisia ja toiset saattavat voida huonosti ruokavaliolla jolla toiset voivat loistavasti.

Jos nyt yhdellä lauseella sivuaisin varsinaista aihetta niin:
Lohkoperunat suorastaan vaativat reilua chilipulverointia ennen mättöä..

... eikö tämä suomalainen maku ole syntynyt lähinnä mausteiden puutteesta... niin nopeasti sitä tottuu reilumpaan käyttöön...

mutta surullistahan se on, että ruokakulttuureitakin pyritään yhtenäistämään ja lapset oppivat käyttämään tiettyjen yhtiöiden eineksiä jo nuorena... TV:ssä oli joku makasiiniohjelma, jossa päiviteltiin samaa ja esim. Italiassa osa koululaisista ei ole koskaan maistanut viinirypäleitä jne!

syökää hyvin
¨käynks mä usein täällä?¨

Killeri

Ihmisen tulisi saada 2g/kg proteiinia pvässä, kävi punttiksella tai ei. Mutta jos syö iltaisin vielä ennen maaten menoa, tulisi välttää hiilihydraatti pitoista ruokaa. Meinaa jos ehtoosti saat liiaksi energiaa niin se muuttuu läskiksi.

Eli hiilarit aika alas, tai ainakin tulisi syödä hitaita hiilareita. Proteiinia enemmän ja kasvirasvoja.

Yksinkertainen painonpudotus menetelmä. Kuluta enemmän kuin syöt.


EDIT: Pari pientä typoa.
"jos ihminen puhuu Jumalalle, niin sitä sanotaan rukoilemiseksi, jos Jumala puhuu ihmiselle, niin sitä sanotaan skitsofreniaksi"

Janne

Lainaus käyttäjältä: "Killeri"Yksinkertainen painonpudotus menetelmä. Kuluta enemmän kuin syöt.

Aamen. Siinä se on kaikessa yksinkertaisuudessaan ja toimii aivan kaikille. Jos syö vähemmän kuin kuluttaa, paino putoaa. Mikäli ei putoa, on aivan turha syyttää geenejä tai aineenvaihduntaa, jotka tosin vaikuttavat laihtumisen nopeuteen. Mutta kylmä tosiasia on, että mikäli paino ei laske tai nousee, on jokainen kalori ihan omin kätösin työnnetty leipäluukusta alas. Ja toisinpäin, jotkut (allekirjoittanut mukaan lukien) väittävät etteivät liho vaikka miten söisivät. Kukkua, sanon minä omasta kokemuksestani. Nämä vaan luulevat syövänsä paljon ja saattavat yhdellä aterialla päivässä mättääkin reilusti mutta kokonaiskalorisaanti jää vähäiseksi. Lihoakseen pitää oikeasti syödä aika paljon normaalia ruokaa.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

..TOMPPA..

Mitä on tänäpäivänä kunnon kotiruoka?  onko se vanhoja isoäidin reseptejä? vai jotain muuta?

omarosa

Lainaus käyttäjältä: ..TOMPPA.. - elokuu 27, 2011, 02:26:45 ap
Mitä on tänäpäivänä kunnon kotiruoka?  onko se vanhoja isoäidin reseptejä? vai jotain muuta?


Karjalanpaisti,perunamuusi ja punajuuriraaste + iso lasi punaista maitoa  .
chilinkasvatuksen A:spna B:hydrosora C:provado

Ryhis

elokuu 27, 2011, 10:04:09 ap #16 Viimeisin muokkaus: elokuu 29, 2011, 21:34:01 ip käyttäjältä Räyhis
Lainaus käyttäjältä: Janne - joulukuu 28, 2006, 16:37:33 ip
"Perinneruokien ja kotiruoan ystävä, suomalaisten tv-kokkien "isä" Jaakko Kolmonen  on kauhuissaan nykyisistä ruokaresepteistä.

Jopa kallis hirvenliha höystetään valkosipulilla, punaviinillä, soijalla ja timjamilla.

- Erilaiset mausteet peittävät ruoan perusmaun, josta me suomalaiset olemme aina tykänneet."


Jaakko Kolmonen on täydellinen esimerkki ns. bigot-ajattelusta. "Minä teen näin ja tämä on ainoa oikea tapa, sinä voit tehdä omalla tavallasi, mutta olet paska kunnes teet kuten minä".

Jaakko Kolmosen mielestä myös suomalaiset juovat aivan liikaa, hänelle riittää kaksi keskiolutta vuodessa ja kuulemma ainoa oikea ruokajuoma on maito tai vesi. En tiedä mitä tämä kirnupiimällä ja talkkunalla elävä heppu ajaa takaa, mutta henkilökohtaisesti tuollainen ajatusmaailma oksettaa. Vedän aina ihan hullut lämmöt, kun "Kokki Kolmonen" kertoo parhaan kesäkeittoreseptinsä iltsikassa. ARGH!

Mitä se tekee sillä väinämöishatulla? Tuommoinen kun tulisi ovesta sisään tyrkyttämään kirnupiimää, lataisin suoraan banjolla päähän; "mene muualle messiaskomplekseinesi"
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Kadotus

elokuu 27, 2011, 10:28:24 ap #17 Viimeisin muokkaus: elokuu 27, 2011, 10:31:25 ap käyttäjältä Kadotus
Parasta patakakakkosessa.

Ja Kolmoselle vois laittaa nagan kakkoseen!  ;D
Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Paska maa + paskat ihmiset = paskat kuljettajat.

Nosiseptori

LainausSanoisin, että jos kaikkia ruokia ei maustettaisi pilalle, meidän lastemme paino-ongelmat olisivat mennyttä, Kolmonen täräyttää.


Tätä neronleimausta on varmaan tuntikausiksi hiljennytty nyrkki leualla miettimään eräkorven syövereihin. Ei ihmetyttäisi, jos tuollaisia sammakoita lukisi jostain suomi24:sta, mutta onko kyseessä todellakin kokki? Maustettu pilalle? Joko tämä tarkoittaa sitä, että Kolmosen mielestä lapset oikeasti rakastavat pilalle maustettua ruokaa syöden sitä liikaa tai sitten (kokki?) Kolmonen vastustaa ruuan tekemistä herkulliseksi. En ihmettelisi, jos kokki(?) Kolmonen olisi juuri se henkilö, joka juoksee kauppojen palautelaatikoilla valittamassa sitä, miten hänen ostamansa tuliset grillimakkarat ovat liian tulisia.  ;D Jos Kolmonen olisi jonkin kokkikilpailuohjelman tuomaristossa, niin hän varmaan kritisoisi annoksia liiasta herkullisuudesta. Onhan varmasti totta, että joskus "vähemmän on enemmän" myös maustamisessa, mutta ei suomalaisten suurin ongelma todellakaan ole liika maustaminen.  ;D

Frasierista tuttu sitaatti:"If less is more, think how much more more would be!"

jortikka71

elokuu 27, 2011, 12:00:34 ip #19 Viimeisin muokkaus: elokuu 27, 2011, 12:13:20 ip käyttäjältä jortikka71
Juu tämä on aika kakspiippunen juttu..
Jaakko on kuitenkin aika amma jätkä loppuen lopuksi, tietää asioista aika paljon, siis oman aikakautensa juttuja.
Kyllähän herra asiaa puhuu perusmaustamisen tärkeydestä ,mutta kun sattuu olemaan silleen, että tällä vuosituhannella trendit muuttuvat ja raaka-aineiden saatavuus on huimaa jopa tänne perä-pohjolaan saakka.
Ei niitä mausteita kovinkaan monipuolisesti käytetty Jaakko-herran ollessa iskussa ja päivä-duunissa 50-70 luvulla.
Mielipiteeni maustamiseen: suola, sokeri, etikka tai muu happo ja pippuri. Niillä pärjää perushommeleissa alkuun, toki itsellä kuluu paljon chiliä, veeässää, limeä, basilikaa, rucolaa, timjamia.. kaikki edelleen puhtaita makuja siis..
Karsastan ja vältän kaikkia maustesekoituksia: grillimauste, aromisuolat, sitruunapippuri(pilaa kaiken) Sorry vaan kaikille sitruunapippuri-faneille!
Pahinta on ehkä valmiit jauhetut pippurit, etenkin valkopippuri.
Toki seoksistakin löytyy huippuja kun mennään etniselle puolelle: masalat, kurkumat, soijat, "vorsesterit" ja sit noi chilikastikkeet ym
Toisaalta erilaiset liemivalmisteetkin ovat sekoituksia..hmm
Niin ristiriitaista, eikö?
Ja lopputulos: jokainen maustakoon mielensä mukaan ruokansa, eiköhän siitä hyvää tuu?? ::)
p.s ja noihin maustamisen kautta liittyviin paino-ongelmiin, eiks chili lisää aineenvaihduntaa ja yrttien myötä suolan käyttö vähenee..? Tä?