lokakuu 06, 2024, 09:27:55 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Soman chilit

Aloittaja NaokiSoma, toukokuu 14, 2007, 10:22:56 ap

« edellinen - seuraava »

NaokiSoma

Nyt tuossa keväällä katkennessa Naga Morich puskassa alkoi olla hedelmät ihan paria vaille kypsiä:


Joten päätinpä kerätä nuo pois puskasta:


Jätin 4 hedelmää viileäkaappiin (riittää kahteen kattilalliseen tomaattiriisikeittoa). Noista ensimmäiset kaksi siis laitan tänään pataan. Taisin laittaa kuusi noista puolitettuna pakastimeen ja loput laitoin n.1.5*0.4cm palasiin ja kuivumaan (tuossa viilipurkissa niitä palasia on):

Minun makuaistilleni sopivia naposteltavia palasia nimittäin :wink:. Niitä sitten napsin iltaisin television edessä "karkkeina". Eipähän tule mässättyä liikaa :).

Siemenet keräsin talteen ja laitoin kuivumaan. Parin viikon kuivauksen jälkeen niillä vie tie Chiliyhdistyksen siemenpankin kassakaappiin. Varmaankin muut lahjoittajat ovat olleet ajoissa liikkeellä, mutta itselläni tämä sato oli melkolailla myöhässä :oops:. Nimimerkillä "maaliskuun loppu on liian myöhäinen kylvöaika chinenseille".

NaokiSoma

Keräilin nyt nuo loputkin Nagat pois puskista, niin pätkäisin sitten tuon Naga Morichinkin tikuksi:


Keräilin tuosta "Cayenne Long Slimista" hedelmät pois ja taittaessani lopuksi varren poikki huomasin, että se oli täysin pystyyn kuollut sisälle tuomisen lämpösokista:

Aika pitkästi se kuitenkin on jo ehtinyt kasvattaa uutta varren alaosasta. Tuolle ei ole ilmaantunut halukkaita ottajia, joten sen matka käy kompostiin.

Viikonloppuna oli tarkotus tehdä lisää säilökettä, mutta oli vain niin paljon kaikkea muuta tekemistä, että se jäi tekemättä :oops:. No tänään sitten! Tarkoituksena olisi käyttää siihen noita Red Fataliin hedelmiä:

Niiden lisäksi mukaan voisi laittaa nuo viimeiset kerätyt "Cayennet", loput Serranot ja taitaa noita oransseja Habanerojakin olla vielä muutamia.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"... pätkäisin sitten tuon Naga Morichinkin tikuksi:

Aiotko talvettaa sen tuollaisena?
Vai alkaako se uuden kasvun heti noilla uusilla lehdillä?

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"... pätkäisin sitten tuon Naga Morichinkin tikuksi:

Aiotko talvettaa sen tuollaisena?
Vai alkaako se uuden kasvun heti noilla uusilla lehdillä?

Annan sen aloittaa tuosta uuden kasvun. Veikkaisin, että parin kuukauden kuluttua se on taas kukintakunnossa. Kasvin geneettinen "äly" kuitenkin ajaa sitä kasvattamaan nopeasti takaisin saman koon, minkä juurien määrä olettaisi.

Noin se vie kuitenkin paljon vähemmän tilaa hyllystä kuin koko pituudessaan ja samalla tarvitsee paljon vähemmän vettä, joten kastelusta voi vähän tinkiä näin syksyllä, jolloin muutenkin laiskottaa.

Chilivaari

Näppärää.
Et siis vie sitä kellariin tai viileään, vaan pidät ihan entisellä paikallaan?

Kyselen näitä nyt kuin pikkulapsi, kun omat kasvit ovat juuri tulossa tuohon vaiheeseen ja "jotain tarttis tehrä".

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Näppärää.
Et siis vie sitä kellariin tai viileään, vaan pidät ihan entisellä paikallaan?

Kyselen näitä nyt kuin pikkulapsi, kun omat kasvit ovat juuri tulossa tuohon vaiheeseen ja "jotain tarttis tehrä".

Ihan tosiaan annan sen jatkaa huoneenlämmössä ja valon alla. Viime talvena kokeilin viileämpää (ja vähävaloisampaa) paikkaa ja heräily oli aika hidasta. Molempi parempi; molemmat tavat ovat ihan OK. Itse kuvittelen saavani tuosta satoa jo alkukeväällä.

Tuossa muuten pätkäisty Dutch-Habanero heinäkuun alkupuolella:

Ja sama kasvi reilut 2kk myöhemmin:

Kyllä nuo tikutkin kohtuullisen nopeasti takaisin kasvavat :wink:.

Chilivaari

Kiitos, tuosta oli apua. Hyvin havainnollinen vastaus kuvien muodossa.

Habanerosta nimenomaan on kysymys. Taidan pätkiä sen uutta kasvua odottamaan, kunhan saan sadon kokonaan kypsymään. Pääsi vähän myöhäiseksi.  :wink:

NaokiSoma

Nyt sain vihdoinkin aikaiseksi tuon toisenkin ("hätävara") purkillisen säilökettä tehtyä. Tuossa tämän kertaiset ainekset (ja vieressä lähemmin kookkain punainen Fatalii):

Tämän kertainen sekoitus oli chinense/annuum 50/50, eli
11* Fatalii
11* Serrano
4* Orange Habanero
4* "Cayenne Long Slim"
5* valkosipulin kynsi

Lientä meni noin 1½ kertaa edellisen kerran määrä, kun tuo purkkikin oli isompi:

Suolaa taisi lorahtaa siihen liemeen aika reilunlaisesti :oops:, mutta sehän kuuluukin säilökkeeseen. Eikös se paranna säilyvyyttä?

Nyt sitten jännittämään, jaksaako sinnitellä Jouluun ennen maistamista... :roll:

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Kiitos, tuosta oli apua. Hyvin havainnollinen vastaus kuvien muodossa.

Habanerosta nimenomaan on kysymys. Taidan pätkiä sen uutta kasvua odottamaan, kunhan saan sadon kokonaan kypsymään. Pääsi vähän myöhäiseksi.  :wink:

Muista jättää katkaisukohdan alle ainakin pari-kolme kasvupistettä.

NaokiSoma

Nyt on sitten syyslomakin vietetty. Ennen lähtöäni kastelin kaikki chilikasvini todella märiksi ja laitoin valaistuksen säädön ajastimien huoleksi. Ihan hyvin näyttivät kasvit pärjäävän 8 päivän poissaolonkin :D! Yksi Naga Morich sekä PI 441583 olivat toki pahasti nuutuneita ja olivat tiputelleet melkolailla lehtiäkin, mutta toipuivat reilun kastelun jälkeen muutamassa tunnissa. Tänään sitten pitäisi yrittää tarkastella, onko jotakin muuta tapahtunut kasvien elämässä.

No joo, reissustahan on aina kiva ostella kaikenlaista pientä. Näitä kuitenkin halusin ehdottomasti mukaani ->

Pimienta Picona:

Noita tuli popsittua perillä vihreinä ihan leivän päällä ja jonkun verran kypsiä otin mukaani toiveena saada niistä siemeniäkin.

Ja sitten se tuote, jota oikeastaan varta vasten lähdin ostamaan! Bruvicin tulisin Mojo-kastike!!

Viime reissulta en tuonut mukanani tätä kuin yhden purkillisen (ostin silloin useampaa merkkiä yhden pullollisen kutakin) ja se jäi harmittamaan, kun loppui silloin nopeasti kesken. On nimittäin aivan ihanaa keitettyjen perunoiden (ei tarvitse olla edes ryppyperunoita) taikka rieskan kanssa. Tästä ei Mojo todellakaan parane!!

NaokiSoma

Ennen lomalle lähtöäni kastelin kasvini tosi märiksi, jotta pärjäisivät. Kuitenkin PI 441551 sai liiankin tuhdin vesiannoksen ja pääsi hukkumaan. Keräsin siitä sitten loput hedelmät pois ja laitoin kasvin ulos pakkaseen odottelemaan kompostiin pääsyä :cry:. Tuon verran hedelmiä oli vielä jäljellä:


Kukkimista olivat taas isommalla innolla aloitelleet Naga Morich:

ja Orange Habanero:

Molemmat ilmeisesti huomasivat, että ennen reissuun lähtöä hedelmät oli tyhjennetty puskista ja lisää pitäisi alkaa tuottaa :wink:.

Tämän kuun aikana pitäsi tehdä jo ensimäiset idätykset ensi kautta varten, joten listausta lajike-ehdokeista pitäisi alkaa sitä varten prosessoimaan.

NaokiSoma

Nuo kolme viikkoa sitten tapille leikkaamani kasvit ovat jo työntäneet ihan mukavasti uutta kasvua esiin ->

Lemon Drop:


Limo:


Veikkaisin, että joulun tienoilla saa noista haaroista ottaa jälleen jonkin verran pois. Tuleepahan ainakin mukavan tuuheat puska ensi kesäksi :wink:.

NaokiSoma

Laitoin eilen multaan ensimmäiset yritykset kautta 2008 silmällä pitäen. Multiin pääsivät seuraavat:

C.chinense
7pod (Jonah cultivar)
Bodè Yellow
Cumari
Habanero Long Chocolate
Habanero Manzano
Habanero Mustard
Habanero Red Savina
Habanero White
Quintisho


C.pubescens
Aji Mongol
Chile de Seda
Manzano Yellow
Rocoto


ja kun ei tullut parillista määrää purkkeja niin järjestelyn helpottamisen vuoksi laitoin myös yhden C.chacoensen:
Chaco Hot

Baccat ja annuumit seuraavat sitten perässä joskus tammikuun lopulla taikka helmikuulla. Ne ehtivät ihan hyvin vielä silloinkin.

Idätykseen ei ole mitään ihmetemppuja yritteillä, vaan ovat chilihyllyn loisteputkitason päällä, jossa on päivällä n.26ºC ja öisin valojen ollessa sammuksissa ~20ºC. Ainakin edellisinä vuosina ovat annuumit, baccat ja chinenset itäneet näin ihan hyvin; pubeja en ole aiemmin kokeillut, joten nythän sen näkee miten käy. Toivottavasti nekin pitävät päivä/yö-rytmistä idätyksen aikana.

NaokiSoma

Yllätyksekseni tuosta Naga Morichista toinen sato alkaa jo kypsymään  :shock::

Tuntuu, kuin nuo olisivat kypsyneet noin kuukaudessa, kun taas ensimmäiselle sadolle meni 49~53 päivää. Tosin, ehkäpä huomasin hedelmien kasvun alkamisen vähän myöhemmin kuin ensimmäisellä kerralla, sillä silloin tuli tarkkailtua kukkia/hedelmän alkuja miltei päivittäin. Siltikin voisin vannoa, että tämä toinen sato kasvoi paljon nopeammin!

Todella mainion makuinen PI 441583 kantaa mukavasti hedelmiä:


Dutch-Habanero F3 sai vihdoinkin ensimmäiset hedelmänsä kypsiksi. Yllätyksekseni ne olivatkin keltaisia:

Onkohan mahdollista, että ne muuttuisivat vielä punertaviksi vai onko tämä F3 sukupolven seurausta (ei vielä stabiililajike?!?). Kuitenkin muiden ottamissa kuvissa näkemäni hedelmät ovat olleet punaisia/oransseja. Nuo ovat kuitenkin niin kirkkaan keltaisia (yhteensä kymmenkunta), että tuskin kaikki kypsyvät pysyisivät päiviä täysin samanvärisinä.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Dutch-Habanero F3 sai vihdoinkin ensimmäiset hedelmänsä kypsiksi. Yllätyksekseni ne olivatkin keltaisia:

Onkohan mahdollista, että ne muuttuisivat vielä punertaviksi vai onko tämä F3 sukupolven seurausta (ei vielä stabiililajike?!?). Kuitenkin muiden ottamissa kuvissa näkemäni hedelmät ovat olleet punaisia/oransseja. Nuo ovat kuitenkin niin kirkkaan keltaisia (yhteensä kymmenkunta), että tuskin kaikki kypsyvät pysyisivät päiviä täysin samanvärisinä.

Itse itselleni vastaten: ei tuo näyttänytkään olevat mitenkään epätavallista. Taitavat siis pysyä keltaisina 8).
http://fatalii.net/chile/?u=g&c=search&word=dutch-habanero+f3&id=4701

Hombre

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Dutch-Habanero F3 sai vihdoinkin ensimmäiset hedelmänsä kypsiksi. Yllätyksekseni ne olivatkin keltaisia:

Onkohan mahdollista, että ne muuttuisivat vielä punertaviksi vai onko tämä F3 sukupolven seurausta (ei vielä stabiililajike?!?). Kuitenkin muiden ottamissa kuvissa näkemäni hedelmät ovat olleet punaisia/oransseja. Nuo ovat kuitenkin niin kirkkaan keltaisia (yhteensä kymmenkunta), että tuskin kaikki kypsyvät pysyisivät päiviä täysin samanvärisinä.

Itse itselleni vastaten: ei tuo näyttänytkään olevat mitenkään epätavallista. Taitavat siis pysyä keltaisina 8).
http://fatalii.net/chile/?u=g&c=search&word=dutch-habanero+f3&id=4701


Kyllä ne dutch-habat minullakin keltaisiksi jäivät :)
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Chilivaari

Kummalle ne maistuvat?

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Kummalle ne maistuvat?

En ole vielä maistanut, kun on ollut urakkana syödä viileäkaapista aiemmin poimitut pois ennenkuin ne pehmenevät. Näin syksyllä on melko runsaanlaistesti tuoretta syötävää, niin ei ihan heti kypsyneitä viitsi kasveista kerätä. Säilyvät kuitenkin kasvissa paremmin kuin talteen kerättyinä.

Ilmoittelen kuitenkin sitten ensimmäistä maistettuani, mille maistuvat.

NaokiSoma

Nyt kiinnitin huomiota Aji Benitoni hassuun käyttäytymiseen.

Keväällä vielä sisällä kukkineet hedelmät olivat tyypillisen kartion mallisia. Ulkona kukkineista hedelmistä tuli pitkulaisia (kuten kuvassa kypsät), mutta nyt sisälle taas päästyään kaikista kukista tulee jälleen kartion mallisia hedelmiä :?. Mistä ihmeestä tässä oikein on kyse?!?

NaokiSoma

Viime perjantaina keräsin loput Thait ja "Cayennet" pois puskista ja päästin kasvit vihdoin piinasta siirtämällä ne ulos.

Eilen, kun sitten pilkoin ne kompostiin, näytti kuin kasvit eivät olisi panneet -15ºC yölämpöja ollenkaan pahakseen. Kaikki lehdet näyttivät samalta kuin pari päivää aiemmin, eikä varsikaan ollut sisältä pystyynkuollut vaan edelleen elinvoimaisen vihreä. Olisivatkohan vaipuneet horrokseen...

Tilannetietoa: 6vrk uusien siementen kylvöstä, eikä mitään elonmerkkejä yhdessäkään 18:sta purkista. Jos olisin laittanut multiin annuumeita, olisin huolissani, mutta chinensien ja pubejen kanssa taitaa olla syytä huolestua vasta 2-3 viikon kuluttua.

Nyt olisi seuraavana projektina keräillä loput hedelmät pois puskista ja tapittaa suurin osa talvetettavista kasveista antaen samalla tilaa uusille tulokkaille (jos niitä sattuu idätyslaatikosta tulemaan...).