tammikuu 09, 2025, 12:08:36 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Soman chilit

Aloittaja NaokiSoma, toukokuu 14, 2007, 10:22:56 ap

« edellinen - seuraava »

Volitans

Tomaatit viihtyvät ravinteekkaassa maassa. En ole koskaan syönyt niin hyviä kirsikkatomaatteja, kuin mitä tätini kasvatti kompostikasassaan. Todella tuore tomaatin maku ja makeita. Silloin ymmärsin, että kaupasta ei koskaan voisi ostaa kunnollisia tomaatteja.

Italiassa näitä täysin kypsiä kirsikkatoaatteja kerätään muuten jalkapallon kokoisiksi nipuiksi ja savustetaan - ilmeisesti kylmäsavustus. Saavat hyvää savunmakua ja säilyvät tuoreina kuukausia.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Tomaatit viihtyvät ravinteekkaassa maassa. En ole koskaan syönyt niin hyviä kirsikkatomaatteja, kuin mitä tätini kasvatti kompostikasassaan. Todella tuore tomaatin maku ja makeita. Silloin ymmärsin, että kaupasta ei koskaan voisi ostaa kunnollisia tomaatteja.

Italiassa näitä täysin kypsiä kirsikkatoaatteja kerätään muuten jalkapallon kokoisiksi nipuiksi ja savustetaan - ilmeisesti kylmäsavustus. Saavat hyvää savunmakua ja säilyvät tuoreina kuukausia.

Joo, laiton nuo amppelit täyteen mustaa multaa, joten ravinteita ainakin riitti. Minun koko viidenkymmenen tomaatin sadosta olisi muuten tullut juuri yksi jalkapallon kokoinen nippu 8). Kaipa tästä ensimmäisestä tomaatinkasvatuskaudestakin jotakin oppi. Tosin eiköhän talven aikana taas unohda kaiken ja ensi vuonna sitten taas liian myöhään liikkeelle...

Edelleen jäin miettimään sitä, että voiko noita tomaatteja käyttää ruuanlaittoon raakana? Kaipa nuo vihertävätkin salaatissa menisivät. Eivät kai ne kuitenkaan mitään myrkkyjä sisällä?? Eikös tomaatti kuitenkin ole koisokasvi ja niistä jotkut lienevät myrkyllisiäkin.

EDIT:typo

NaokiSoma

Keräsin sitten viikonloppuna ulkona kasvaneen sadon talteen. Enää paprikat jätin ulos, sillä ne taitavat pärjätä siellä ihan yhtä hyvin kuin sisällä viileäkaapissa... Käytellään ne sitten ulkoa pikkuhiljaa.

Tässä nuo viimeiset kerätyt ->

Apache:

Tuossa oli 3 litraa hedelmiä, jotka menevät savustettavaksi. Olen keräillyt keskimäärin 50kpl per viikko noita kypsiä pois koko kesän ajan, joten siksi nuo ovat vielä pääosin raakoja. Ja tämähän on hyvä asia, sillä muuten olisi tainnut tulla vähän liiankin tiukkaa tavaraa savujauheeksi. Tosin, kyllä nuo vihreätkin taitavat olla jo turhan tulisia siihen tarkoitukseen. No, tämä jää nähtäväksi...

Beaver Dam:

Noita oli reilun kilon verran. Nuo oli tarkoitus savustaa, mutta hallitus (aka vaimo :wink:) oli eri mieltä. Hänen mielestään kesän parhaita chilejäni ei saa mennä savustamaan, vaan hän haluaa syödä ne tuoreeltaan. Nyt sitten on kuulunut useasti *rouskis, rouskis* ääntä. Eikä tuosta kilosta ole enää jäljellä kuin puolet...

Lombardo:

Noita oli 600g. Ja kuinka ollakaan, veto-oikeus iski jälleen. Noista sain kuitenkin luvan puolet laittaa savutukseen. Pitää savustaa ihan lähiaikoina, ennenkuin hallitus tulee toisiin mietteisiin...

Orange Habanero:

Keräsin nuo viimeisetkin Habanerot pois ulkopuskista. Nuo vihreät ovat ihan mukavia naposteltavia minun makuuni :lol:; chinensen maku, mutta hillitty polte!

NaokiSoma

Eilen oli sitten savustuspäivä. Tässä lähtötilanne ->

Apacheja tuohon vuokaan mahtui 2 litraa, joten litran verran sitten laitan kuivumaan ihan sellaisenaan. Toiseen vuokaan laitoin puolet kerätyistä Lombardoista.

Kun takassa oli kunnon hiillos, niin sitten vain nuo vuoat kahdessa savustuspussissa siihen hiilloksen päälle. 10-15 min jälkeen nostin noin 5cm hiilloksen päälle, kun leppälastut olivat alkaneet antamaan aromiaan. Puolen tunnin jälkeen otin sitten pussit pois takasta ja annoin aromien tasaantua vartin verran. Ja sitten vain suoraan kuivuriin. Neljän tunnin kuivatuksen jälkeen Apachet olivat valmiina ja näyttivät tältä:

ja jauhamisen jälkeen tältä:

Laitoin siihen viereen vertailuksi kuivattua Apache-jauhetta ilman savustusta ja on noilla ainakin värieroa :). Niin vain kaksi litraa hedelmiä mahtui ihan hyvin pari desin purkkiin. Yritin maistaa tuota paljaaltaan, mutta kuten jo arvelinkin niin aivan liian tulista oli sellaisenaan käytettäväksi. Pitänee sitten keitellä jotakin keittoa lähiaikoina...

Ja Lombardot olivat sen verran paksulihaisempia, että vaikka paloittelinkin ne niin vielä kuuden tunnin kuivailun jälkeen olivat kaikkea muuta kuin kuivia:


Ja muualla tapahtunutta; baccat ovat ihme kyllä kypsymässä :lol: vaikka niille tosi vähän valoa on tarjolla->
Kaleidoskop:


Punaposkinen PI 441551:


PI 441583:

Hombre

Kuinkas paljon sulla noita apchepuskia onkaan, ja kuinka isoja ne ovat?
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Hombre"Kuinkas paljon sulla noita apchepuskia onkaan, ja kuinka isoja ne ovat?

Kolme kappaletta tuollaista 60cm pitkää altakastelulaatikkoa:


Kuva on jostakin kesä-heinäkuun vaihteesta, mutta eivät ne siitä paljoakaan ole kasvaneet. Eli 4 kasvia per laatikko ja korkeutta puskilla noin 40cm.

Samalla muuten mainoksena ilmoittaisin, että nuo Hammarplastin Epoque altakastelulaatikot ovat tosi helppoja; varsinkin juuri annuumeille. Säiliöiden täyttö kerran (tai kuumimpaan aikaan kahdesti) viikossa riittää.

EDIT: Siis noita puskia OLI tuon verran. Viime viikonloppuna tuli siirrettyä ne kompostin puolelle. R.I.P. :cry:

Hombre

Jaahas, mulla on tuossa pihassa 1 kpl apacheja kanssa. Se on jo pari vuotta vanha. Ajattelin heittää sen kompostiin kanssa. Mutta näyttää vielä sitkuttelevan sen verran hyvin, että olen alkanut säälimään sitä :)
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Hombre"Jaahas, mulla on tuossa pihassa 1 kpl apacheja kanssa. Se on jo pari vuotta vanha. Ajattelin heittää sen kompostiin kanssa. Mutta näyttää vielä sitkuttelevan sen verran hyvin, että olen alkanut säälimään sitä :)

Nuo Apachet olivat myös toissa keväältä. Kaikki jaksoivat ihan hyvin talven yli; osa jopa kukkien. Siksi satoa alkoi tulla mukavasti jo toukokuussa.

NaokiSoma

Sain tuliaisina Turkista "turkinpippureita":

Jos joku haluaa testata niiden kasvattamista, niin laittakaa privaa siementen toivossa. Punainen oli miedompi kuin keltainen, mutta molemmat olivat kuitenkin perus-annuumimaisia.

Niin, ja kyllä tuota Apache-savujauhettakin saa kokeiluun. Mutta kuka sitä nyt savustettuja "villasukkia" (©tknummelin)  haluaisi maistaa :wink:. Itse kyllä pidin siitä!

NaokiSoma

Nyt olisi viikonlopulle tulossa näistä baccoista vih-doin-kin rouskuteltavaa :D. Kyllä niiden kypsyminen onkin kestänyt kauan...

PI 441551:

... tässä 78 päivää kukinnasta.

Kaleidoskop:

... tässä 84 päivää kukinnasta.

PI 441583:

... tässä vain 63 päivää kukinnasta.

Taisi tuo elokuun kylmä loppu tehdä tosi paljon pahaa noiden kasvien kehitykselle. Tai sitten noiden saama mitätön valon määrä sisällä sen jälkeen...

Filago

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Nyt olisi viikonlopulle tulossa näistä baccoista vih-doin-kin rouskuteltavaa :D. Kyllä niiden kypsyminen onkin kestänyt kauan...

... tässä 78 päivää kukinnasta.

... tässä 84 päivää kukinnasta.

... tässä vain 63 päivää kukinnasta.

Taisi tuo elokuun kylmä loppu tehdä tosi paljon pahaa noiden kasvien kehitykselle. Tai sitten noiden saama mitätön valon määrä sisällä sen jälkeen...


Sinä pidät aika tarkkaa kirjanpitoa kasveistasi, päättelen.. Mitä muita tärkeitä päivämääriä on kuin idätykseen laitto, itäminen, ekat kukat? Tai mistä kaikesta pidät kirjaa kunkin kasvin kohdalla? Punnitsetko sadon määrää tms?

kyseleepi Filago, jonka pitänee hankkia ruutuvihko myös..
#163

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Filago"Sinä pidät aika tarkkaa kirjanpitoa kasveistasi, päättelen.. Mitä muita tärkeitä päivämääriä on kuin idätykseen laitto, itäminen, ekat kukat? Tai mistä kaikesta pidät kirjaa kunkin kasvin kohdalla? Punnitsetko sadon määrää tms?

kyseleepi Filago, jonka pitänee hankkia ruutuvihko myös..

Joo, itseasiassa tarkoitus olisi ensi kaudelle kirjailla ylös juurikin nuo päivämäärät. Excel taulukon olen jo siihen tarkoitukseen väsännyt ihan makroineen. Tälle kaudelle olen vain käyttänyt tätä päiväkirjaa (ja silloin aiemmin, kun kasvit olivat vain pikku taimia ja kerrottavaa ei juurikaan ollut, niin tosiaan ruutupaperia). Tämän päiväkirjan selaaminen taaksepäin on vain melko työlästä, joten juuri siksi tuo excel taulukko on tehtynä valmiiksi.

Sadon määrää on turha pitää ylhällä, sillä en odota koko sadon kypsymistä vaan syön hedelmät pois sitä mukaa kun ne kypsyvät. Siihen menisi vain ikä ja terveys, jos jokainen hedelmä pitäisi mennä erikseen punnitsemaan.

Tärkeimmät ovat tosiaan kasvunopeus itämisestä kukintaan ja kukinnasta kypsään hedelmään. Niitä käyttämällä voi sitten optimoida seuraavaa kautta :wink:.

NaokiSoma

Mikähän meedio minäkin olen, kun tuli napattua tusta Aji Beniton puumaisesta varresta kuva juuri silloin kun sitä satuttiin toisessa ketjussa kysymään. Tuossa kuitenkin ne kuvat tännekin:


Tuoreena ruuan sekaan olen käytellyt viime aikoina noita Serranoja, Apacheja sekä Cayenne Long Slimejä, joten Thait edelleen ovat puskassa ihan maistamattomina. Ovatpahan edes kauniita:


Ajattelen nyt viikonloppuna maistaa pikkupalan ensimmäisestä täysikokoisesta Naga Morichista:

Pelkään pahoin, että sen polte (ja hikka) on jotain ihan hirveää, sillä nuo kasvin ensimmäiset hedelmätkin olivat ihan kauheita. Jos en jaa kommentteja siitä miten tuon kanssa kävi ennen ensi viikon puoltaväliä, niin olen todennäköisesti teho-osastolla... :roll: Olisikohan kuitenkin fiksumpaa käydä vain ostamassa vodka-pullo ja heittää tuo sinne sisälle, niin saisi ainakin pari kuukautta lisää miettimisaikaa :oops:.

<turkinpippureista ja Apachesavujauheesta>
Hyvin ovat turkinpippurin siemenet tehneet kauppaansa :shock:. Apachesavujauhe ei olekaan sitten kelvannut kuin yhdelle kyselijälle; ehkä savustuskykyihini ei luoteta :wink:, tai sitten kukaan ei tosiaan halua maistaa savustettuja villasukkia.
</turkinpippureista ja Apachesavujauheesta>

NaokiSoma

Tein sitten viikonloppuna Nagatomaatti-Morichriisikeittoa. Halkaistuani ja nuolaistuani ensimmäistä normaalikokoista Naga Morichia huomasin, ettei se todellakaan ole syötäväksi tarkoitettu :roll:. Pyöräytin sitten tomaattikeiton, johon sen silppusin ja yksi hedelmä 8 desiin keittoa oli enemmänkin kuin sopiva määrä. Nostan kyllä hattua niille, jotka noita popsivat kuin karkkeja; minusta siihen ei ole :oops:. Habat ja Fataliit riittävät minulle, enkä niitäkään kyllä kokonaisina syö. Mutta tosiaan tuo Naga on ihan mukavan kompakti paketti ruuanlaittoon  :wink:. Kolmelle vieraallekin tarjosin tuota keittoa ja yksi heistä söi sen sanoen olevan hyvää; toinen joi litran maitoa ja kolmas jätti suurimman osan, eikä puhunut enää loppuiltana (ainakaan minulle) enää sanaakaan. Minusta tuo oli kuitenkin juuri sopiva määrä; suuta kihelmöi ja hikeä puski, mutta itse kipua ei tuntunut missään. Aion tehdä uudestaankin :!:

Kaleidoskopia söin muutaman hedelmän ja siinä oli maukas baccan maku, mutta poltetta olisi saanut olla enemmän. Tuota saattaisi jopa uskaltaa tarjota perheen piemimmille.

Viikonloppuna tuli sitten syötyä makkarakeittoakin. Pohdin, että Apachen tulisuus on ehkä noin kymmenkertainen Jalapenon verrattuna ja siksipä laitoin ensin tuota Apachesavujauhetta ihan vähän keittoon. Viime vuonna tekemääni Jalapeno-chippoa olen käyttänyt reilun teelusikallisen lautaselliseen keittoa ja huomaisin, että nyt tuota Apachejauhetta riittää noin neljäsosa teelusikallinen. Savun maku on kuitenkin suurinpiirtein yhtä voimakas. Pienessä päässäni pyöritellessäni tulin siihen johtopäätökseen, että savustuksen aikana hedelmien pinta-ala, joka imee savuntuoksua on sama, mutta Apache ohuemman hedelmälihansa vuoksi "tiivistää" sitä aromia kuivauksen aikana. Ehkäpä siksi voimakaampi savuaromi. Tai sitten syy on joku muu... Vieraat tahtoivat tuota Apachesavujauhetta kotiinviemisiksikin :wink:.

NaokiSoma

Otin pari viikkoa sitten tuon Cayenne Long Slimin

sisälle kun hedelmät eivät meinanneet ollenkaan kypsyä. Nyt suurin osa hedelmistä alkaa olla kypsiä. Ilmeisesti lämpötilan nousu 15 asteella oli liian iso sokki kasville ja nyt lehtiä on saman verran kuin hedelmiä. Ja tämä tilanne ei ole seurausta siitä, että hedelmien määrä olisi lisääntynyt  :roll:.

Tuo Dutch-Habanero

on aloittanut hedelmien puskemisen. Tuntuu, että noita ilmestyy miltei kymmenen päivässä! Näyttäisi mukavasti siltä, että tänä kautena tuli kuin tulikin satoa kaikista kasvatetuista lajikkeista :D.

NaokiSoma

Nyt sitten viimeikin eilen jaksoin keräillä loput paprikat pois ja samalla kerätä kasvarikyhäelmäni pois talveksi.

Tuon verran noita paprikoita sitten loppujen lopuksi tuli.

Tuossa oli 1.4kg ja noita vajaat kymmenkunta aiemmin syöneenä veikkaisin koko kesän sadon olleen vain vähän reilut 2kg.

Näin jälkiviisaana täytyy kyllä todeta, että eipä olisi kannattanut... Vaikka nuo pari kiloa raakoja paprikoita ovatkin makeita ja mehukkaita, niin pelkästään niiden turvemultasäkki maksoi jo melkein neljä euroa ja noiden hedelmien ero kaupassa myytäviin oli miltei mitättömän pieni. Ensi kesänä ostan kyllä paprikat kaupasta ja panostan sellaisiin hedelmiin joita kaupasta ei saa (lue: chileihin :wink:).

NaokiSoma

Tuo parikymmensenttisenä katkennut Naga Morich on nyt vajaa puolimetrinen:

Näin jälkeenpäin mietittynä ihan hyvä, että se katkesi silloin. Tuollainen matala ja tuuhea kasvi on paljon helpompi hoitaa, kuin reilut parimetrinen hujoppi. Hedelmiäkin on tulossa parisenkymmentä.

Tästä tulikin tosiaan mieleen, että täytyy taas pätkiä jonkin verran pois olohuoneessa olevasta pari metrisestä Nagasta, jolla hedelmien määrä on edelleen pyöreä nolla. Kukinta on ollut taas vaihteen vuoksi sillä menossa, mutta taidan leikata sitä lyhyemmäksi jotta se mahtuisi talvella valaistuksen alle. Tuolta länsi-ikkunalta ei enää valoa juurikaan ole tiedossa seuraavaan puoleen vuoteen. Elokuun alun purkin vaihto isompaan tappoi silloin tämän kauden hedelmien tuoton, kun se alkoi ilmeisesti peruslannoitetun kasvualustan voimalla kasvattamaan jälleen kokoa. Onneksi kuitenkin edes vähän enemmän leveyssuunnassa kuin aiemmin.

Limon kauden loppu lähestyy:

90% hedelmistä on nyt kerätty ja enää muutama hassu hedelmä odottelee kypsymistään. Taidan sen jälkeen katkaista sen tapiksi ja vaihtaa uuteen, isompaan, purkkiin. Nuo kuitenkin olivat sen verran mahtavan makuisia, että niitä pitää saada ensi kaudellakin :wink:.

NaokiSoma

Tuolta Cayenne Long Slim:iltä

ovat sitten lähteneet viimeisetkin lehdet. Mutta hedelmät kypsyvät hyvää vauhtia!

Tuossa ovat nuo muutkin annuumit->
vasemmalta oikealle Serrano, Thai, Cayenne LS:

Kaikki ovat enemmän tai vähemmän väsyneen oloisia. Suurin syy taitaa olla länsi-ikkunalla valon puute.

PI 441551
:

Noita on tullut nyt napsittua kymmenkunta. Muutama on yllättänyt tulisuudellaan, mutta pääosin ovat todella maukkaita, rapeita ja mehukkaita ilman poltteen häivähdystäkään. Na-mi-a!

Aji Benito:

kukkii taas. Näyttäisi siltä, että tuo kasvi yrittää väkisin pitää vakio määrän hedelmiä puskassa, sillä jokaista isompaa hedelmien poimintakertaa seuraa suurin piirtein saman verran kukkia noin viikkoa myöhemmin. Elämä on ihmeellistä.

NaokiSoma

Chinenseistäkin viimeiset näyttävät saavan satoaan kypsäksi. Tässäpä noita->

Fatalii Red:


NuMex Suave Red:


Nuo molemmat ovat olleet kyllä odottamisen arvoisia. NuMex Suavea annoin pojalleni, joka joi virnistyksen jälkeen pari lasillista maitoa. Taisi tuossakin jonkin verran olla potkua, vaikken itse poltetta maistanutkaan.

Ja vielä lopuksi miltei kalju Lemon Drop:

Olen tuosta leikellyt oksia pois sitä mukaa, kun oksien päässä olevat hedelmät kypsyvät. Saapa nähdä, missä vaiheessa on enää tikku jäljellä...; sitten koittavat mahdollisesti talviunet.

<tomaatti-riisikeiton tuotekehitystyötä>
Tyhmästä päästä saa kärsiä kärsiä koko kroppa :oops:. Viikko sitten latoin tuohon 8dl tomaattikeittoon yhden Naga Morichin hedelmän ja siitä tuli hyvää, mutta ei polttavaa. Nyt sitten kokeilin seuraavan satsin lisäten mukaan vielä yhden punaisen Fataliin. HUONO IDEA! Suussa oli mukava polte, mutta jälkeenpäin mahakipu oli melkoinen. Lesson learned: keittojen kanssa kannattaa olla varovainen -> miltei puoli litraa tuota kerralla on iso määrä, vaikkei sitä syödessä huomaakaan. Ehkä tuota ei olisi kannattanut syödä tyhjään vatsaan. Niin, laitoin keittoon mukaan viime kertaista enemmän basilikaakin, mutta eipä sitä tuossa huomannut.

Positiivista on se, että Nagat ja Fataliit sopivat erinomaisesti yhteen tomaatin kanssa! Nyt enää täytyy yrittää saada nuiden suhteet muihin aineksiin kuntoon.
</tomaatti-riisikeiton tuotekehitystyötä>

NaokiSoma

Nyt sitten tuli Joulu! Soositilaus nimittäin saapui vihdoin perille. Noita menin tilaamaan->

Dave's 6-pack:

Sisältäen seuraavat soosit: Roasted Garlic hot sauce, Roasted Red Pepper hot sauce, Scotch Bonnet hot sauce, Insanity sauce, Cool Cayenne pepper hot sauce & Hurtin' Jalapeno hot sauce. Noistahan 5 on ihan mukavia pöytämausteita ja mihinkähän noista tuota keskimmäistä sitten käyttäisikään. Ehkä keittoihin... :oops:

Ja noiden lisäksi maistiasiksi Dave's 12-pack:

Tuo sitten sisältää seuraavat: Rowdy Red Chile hot sauce, Hysterical Habanero hot sauce, Chillin' Chipotle hot sauce, Temporary Insanity hot sauce, Hurtin' Jalapeno hot sauce, Cool Cayenne hot sauce, Jammin' Jerk sauce & marinade, Ginger Peach hot sauce, Roasted Garlic hot sauce, Roasted Red Pepper with Chipotle hot sauce, Scotch Bonnet hot sauce & Crazy Carribbean hot sauce. Noista nauttiessa (?!?) sitten voikin tehdä päätöksiä seuraavasta tilauksesta :D.

Tosin nämä varmasti riittävät seuraavaksi vuodeksi...  :roll: