heinäkuu 05, 2024, 03:25:24 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Soman chilit

Aloittaja NaokiSoma, toukokuu 14, 2007, 10:22:56 ap

« edellinen - seuraava »

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Lienet pohtinut syitä kasvun hitauteen?
...Hyvinkin on mahdollista, että Starfish ei pidä viileästä, vaikka se kylmiä öitä sietääkin lähes nolla-asteeseen asti.

Kasvu oli todella hidasta ihan sisälläkin helmi-toukokuussa. Eniten olen epäillyt "viallista" siementä, sillä sekä hoito että olosuhteet ovat olleet samanlaisia kuin muillakin baccoilla. Katsotaan nyt, tuleeko noista kukista edes hedelmiä ja vedetään johtopäätöksiä myöhemmin.
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Ongelmat oikeastaan alkoivat, kun siirsin ne isoon altakasteluruukkuun

Tuo on mullassa ja altakasteluastioissa olevat baccat ovat tosiaan kasvaneet nopeammin, mutta niistäkin poikkeuksena on tuo Balloon, Peri Peri, Christmas Bell... tai joku niistä saman lajikkeen kymmenestä eri nimestä.
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 02.07.2008"Balloon jostakin kumman syystä on lopettanut kasvunsa ihan täysin siirtäessäni sen tuohon yhteiseen laatikkoon.

Yksiselitteiseen analyysiin vain on liian paljon muuttuvia osia. Jätetään analysoinnit sitten talvelle, kun muulta kasvatukselta on vapaata aikaa ;).

chiliwili

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Kohta puolivuotias kasvi on nyt alkanut haarautumaan saavutettuaan 30cm korkeuden. Ja kasvaakin us-ko-mat-to-man hitaasti :roll:


Oma Starfishini täytyy olla kasvisi kaksoissisko. Kasvaa hitaasti, kellastuttaa alimpia lehtiään kunnes putoavat pois. Kukkimisesta ei ole tietoakaan. Joo, myönnetään, että kasvini on kokoonsa nähden liian isossa altakasteluruukussa ja joo, olen aloittelija. Mutta silti hieman kasvin kitukasvuisuus kummastuttaa, sillä samoissa olosuhteissa muut baccatumit voivat paksusti.

Joissain siemenmyymälöissä Starfishiä kuvataan kylläkin pieneksi kasviksi. Hmm.

snu

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Hyvinkin on mahdollista, että Starfish ei pidä viileästä, vaikka se kylmiä öitä sietääkin lähes nolla-asteeseen asti.

Taitaa pitää paikkaansa. Mulla Starfish alkoi tekemään ekaa podia noin 60cm korkeana, siirsin sen ulos suureen astiaan, ja se lopetti podin tekemisen samantien ja kasvukin hidastui. Nyt se on noin 80cm korkea oltuaan ulkona lasittamattomalla parvekkeella kai jostain kesäkuun alusta lähtien. Nyt vasta alkaa pikkuhiljaa ilmestymään uusia raakileita, suurin niistä on noin 1cm halkaisijaltaan.
#419
Eksyminen on suotavaa.

NaokiSoma

Cumarissa on nykyisin enemmän kukkia kuin lehtiä. En tietenkään myönnä, mutta saattaa olla että sen runsas lehtien pudottelu johtui kyseisen yksilön unohtuneesta kastelusta ennen lomareissua... :oops:

Yritin sitten ottaa kuvaa salamalla ja ilman sitä, mutta ei kumpikaan oikein onnistunut. Nykyään alkaa olla ja melko hämärää iltaisin, joten se luo haasteita kuvien ottamiselle.

Aji Cristal x Rainforest näyttää saavuttaneen maksimimäärän hedelmiä, eikä uusia kukkia enää näy:


Poblanot näyttävät tosi kitukasvuisilta, kun satuin valitettavasti katsomaan minkälaisia ne Fataliin kasvarissa olivat. Helppoahan olisi syyttää pelkästään tätä pohjoisempaa sijaintia hedelmien pienuudesta, mutta kyllä kasvatustaidoissammekin on suuri ero.


Hungarian Yellow Wax ja Hungarian Hot Wax kasvavat sen verran nopeaan tahtiin, että vähän kauhistuttaa ehtivätkö chinenset kypsiksi samaan aikaan.

Tarkoituksenahan on purkittaa nuo etikkasäilökkeeksi sekaisin Naga Morichien, Habanerojen ja Fataliien kanssa. Viime vuonna laitoin purkillisia, joissa oli vain chinensejä sekaisin ja niiden käyttö oli turhan tujua suoraan leivänpäälle laitetuina.

Ja tässä tosiaan näyte Red Savinasta samaan aikaan:

Vielä on kiinni kurottavaa... :? Tosin noilla suurihedelmäisillä on tupannut menemään kypsymisessä kauemman aikaa kuin muilla, joten en vielä heitä hyvästejä suunnitelmilleni.

EDIT: Viime yönä alin lämpö oli ollut ulkona 2.2ºC ja kasvarin sisällä 3.1ºC. Työmatkaa ajellessani oli muutamia paikkoja, joissa ruoho oli kuurassa joten on tainnut olla vieläkin kylmempää. Olikohan ensimmäisiä syksyn merkkejä ilmassa :(.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 27.06.2008"
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 04.06.2008"Itselläni ei maltti riittänyt, kun tosiaan alkoi pukkaamaan uudestaan yhtä valtavia lehtiä. Olisi kaiketi pitänyt leikellä vain lisää ja odottaa edelleen. No, jospa tuo uusi bonsai-aihio olisi hivenen pienilehtisempi heti alusta ja tuloksia tulisi tosiaan alle 20 vuoteen ;).

Jonkin verran tuohon on ehtinyt uusia lehtiä kasvaa.

Vanhat lehdet näyttävät tosi valkoisilta, mutta se ei ole kameran salaman vika... ne lehdet vain pääsivät palamaan tosi pahasti kun toin sen ulos heti istutuksen jälkeen :oops:.

Olen jo kehitellyt tuota "mini-puutarhaa" ja paperilla se näyttää ihan hyvältä. Tuossa on "puutarhan" lähtökohta, jota siis alan viedä lähemmäs ideoimaani lopputulosta. Kaikille "puutarhaan" tuleville yksityskohdille on huolella mietitty symbolinen merkitys, josta sitten lisää myöhemmin.

Kasvi on nyt viettänyt tuossa ruukussa parisen kuukautta, joten kohta voisi olla jo aika päästää tuo teippi irti, jota olen pitänyt tukemassa kasvia kunnes sen juuret ovat valmiita pitämään kasvi pystyssä. Tosin parempi pelata varman päälle, kun nuo lapsetkin kuitenkin juoksentelevat kasvarissa miltei joka päivä ja jälki on usein sitten sen näköistäkin :roll:.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 15.07.2008"...Noista irti-poikki olevista kasveista otin yhdestä Bubbasta oksan ja laitoin sen veteen, kun siinä sattui olemaan jo kukka. Nyt kuukauden jälkeen siitä kukasta on kehittynyt hedelmä. Juuria tosin ei ole kasvanut nimeksikään.

Kauden ensimmäinen Bubban hedelmä on aloittanut värin vaihtoaan. Harmi vain, ettei ole enää kiinni siinä emokasvissa. :oops:

Juuria ei ole vieläkään oikein ilmaantunut, mutta jospa se alkaisi sitten laittamaan kasvuun lisää energiaansa, kun tuo hedelmä on saatu kypsyteltyä pois. Kuitenkin nyt viime päivinä on ollut merkkejä siitä, että kasvi alkaisi pukkaamaan ulos uusia lehtiä ja nuppujen alkujakin olin huomaavinani.

Viime yölle lupailtiin hallaa, mutta alimmillaan oli käyty vain neljässä asteessa; oli siis jopa pari astetta lämpimämpää kuin toissa yönä. Olisikohan siis vielä kesää jäljellä ;).

EDIT: Kukaan ei osannut sanoa siitä levän ilmaantumisesta juuta eikä jaata, niinpä siirsin tuo jatkamaan elämäänsä tuollaiseen pulloon, johon valoa ei varmasti sisään pääse. Saapas nähdä miten vaikuttaa, jos asialla yleensäkään mitään vaikutusta on.

NaokiSoma

Ensimmäiset kypsät chinenset bongasin eilen puskista! Eivät olleet oikein tykänneet kylmästä kesästä, joten eivät olleet ihan saavuttaneet sentin pituutta... :roll:

Naga Morich:

Onneksi nuo olivat hessillä onnistuneet hivenen paremmin. Minulta on ihan turha odottaa maistiaisia miittiin parin viikon päästä. :(

Cumari:

Laskin tuon kädestäni keittiön pöydälle odottelemaan kunhan saan vaatteet vaihdettua ja palatessani se oli hävinnyt. Vaimo oli pyyhkäissyt leivänmurut pöydältä ja se oli mennyt sitten siinä samalla. Olisikohan mitään syytä olettaa muiden kasvavan edes sellaiseksi, ettei niiden näkemiseen tarvita suurennuslasia... :oops:

Santakasta bongasin myös ensimmäisen kypsyvän hedelmän:

Eihän tuo nyt ole sitä odotettua kuudesta seitsemään senttiä, mutta pari kuitenkin. Noita muita katsellessani sekin tuntuu jättiläiseltä.

En nyt tosiaan yhtään ihmettele, vaikka nuo tuollaisiksi nysiksi ovatkin jääneet. Ei tule itsellenikään ihan heti mieleen heinäkuun toista viikkoa, jolloin on pitänyt olla koko päivä fleecetakki päällä ja villasukat jalassa. Ja aamuisin viritellä takkaan tulta lämmittämään...

Mutta jotta ei nyt tarvitsisi ihan pelkästään synkistellä, niin ovatpa ainakin nuo Fatalii Redit normaalikokoisia:

Tälle on varmasti syynä se, että nuo hedelmät saivat alkunsa vasta pahimman kylmän jakson mentyä ohi.

Chilivaari

Aivan samanlaisia päätelmiä kylmyyden vaikutuksesta on minullakin. Viime viikot normalisoivat tilanteen hetkeksi, mutta kylmä taitaa taas jatkua. Ihan tarkkaa käsitystä minulle ei vielä muodostunut, onko pahinta kylmä kukinnan aikana vai seuraavina viikkoina. Muutama viikko kukinnan jälkeen ei lämpö enää auta, hedelmät ovat kääpiöityneet ja kypsyvät sellaisena.

Nyt olisi ehkä aika listata jonnekin erityisen kylmänarkoja lajikkeita ja toisaalta niitä, jotka kasvoivat ja tekivät satoa siitä huolimatta.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Nyt olisi ehkä aika listata jonnekin erityisen kylmänarkoja lajikkeita ja toisaalta niitä, jotka kasvoivat ja tekivät satoa siitä huolimatta.

Noin yleisesti tuntuu siltä, että chinenset eivät suostu kasvattamaan hedelmiään kylmässä (mutta ovat kai muutenkin sellaisia primadonnia), kun taas baccat kasvavat lämmöistä riippumatta. Tosin Andeilla kylmiä kausia taitaa ollakin paljon enemmän kuin Karibialla :wink:, ehkäpä siis perintöä sieltä.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"... Andeilla kylmiä kausia taitaa ollakin paljon enemmän kuin Karibialla :wink:, ehkäpä siis perintöä sieltä.

Noin se varmaan on. Kunhan tietäisimme noiden alkuperän, niin osaisi varoa.

Baccoista Starfish on selvästi reagoinut kylmään, mutta sen nimeenhän yleensä liitetään eteen Brazilian. Sen hedelmät jäivät puolikokoisiksi, samoin Aji Indianin (c. baccatum), joka myös on helteisiin tottunut. Samoin annuumeista Indian PC-1 teki kylmillä puolikokoisia, mutta ihan maukkaita. Intialainen peltoviljelyskasvi Kurnool ei vielä ole suostunut kehittämään kukistaan mitään. Myös uskollinen satokasvini Inca Red Drop (c. baccatum) pienensi kokoa kylmien aikaan.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma 04.06.2008"Tosiaan tuota bonsaita varten pätkäisin joskus kolmisen viikkoa sitten Puta Parion lyhyemmäksi ja laitoin varren juurtumaan. Otin varresta pari alinta lehteä pois ja upotin ne kohdat veteen, jotta kasvi alkaisi puskea juuria niistäkin kasvupisteistä. Tosin ideani ei aivan toiminut...

Veden alla olevasta kasvupisteestä alkoi puskemaan uutta versoa vaikka juuria odottelin tulevaksi... :oops: Onneksi kuitenkin edes varren päästä on juuria tulossa.

Olisiko tuolle tullut nyt 11 viikkoa täyteen... Edelleenkään ei ole juuria näyttänyt kasvavan, vaikka lehtiä onkin jonkin verran lisää tullut. Taisin jossakin välissä leikata tuota vähän lyhyemmäksikin; ainakin näyttää siltä  edelliseen kuvaan verrattuna. Itse en sellaista muista tehneeni, mutta kyllä tuosta edellisestä päivityksestäkin näyttää olevat pari kuukautta.

Pukkasin tuon nyt erittäin märkään multaan ja katsotaan kuoleeko. Villichilinä tuo kuitenkin joutuu tappelemaan luonnollisilla kasvupaikoillaan hengissäpysymisestä, joten eiköhän tuokin aika sitkeä sissi ole... Jotkut näyttivät käyttäneen pajua stimuloimaan versomista vedessä, mikä tuntuu ihan järkeenkäyvältä ja sitä voisi kai vaikka kokeilla seuraavalla kerralla.

Chilivaari

Taisipa tuolla Infernon sivuilla olla maininta, että jotkut lajikkeet eivät vain juurru pistokkaista, toisilla se käy helposti. Semmoisen ohjeen olen saanut, että katkaisu pitää tehdä lehtihangasta tai haarautumiskohdasta, ei suoran kasvun alueelta. Niissä kohdin juuret kuulemma kasvavat helpommin.

Minulla vain kävi yhden Piri Pirin kanssa niin, että se teki juuria pari senttiä "oikeaoppisen" leikkauskohdan yläpuolelle.  :lol:

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Semmoisen ohjeen olen saanut, että katkaisu pitää tehdä lehtihangasta tai haarautumiskohdasta, ei suoran kasvun alueelta. Niissä kohdin juuret kuulemma kasvavat helpommin.

Täytyypä laittaa tuo vinkki korvan taakse. Olenkin tehnyt sitten kaikki juurrutusyritykseni tuon ohjeen vastaisesti... :oops:
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Minulla vain kävi yhden Piri Pirin kanssa niin, että se teki juuria pari senttiä "oikeaoppisen" leikkauskohdan yläpuolelle.  :lol:

Minulla on käynyt usein noin; tänä keväänäkin posliinikukallani oli parista katkaisukohjan yläpuolisesta kasvupisteestä viikossa kymmenen sentin juuret kasvamassa, kun taas katkaisukohdassa näkyi pelkät nysät.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 29.07.2008"Myös 7pod on kypsymässä->

Nyt ensimmäinen 7podin  hedelmä on kypsä. Lajike tunnetaan tarkemmin nimellä Jonah Cultivar, erottuen useammasta eri variaatiosta.


Kypsymiseen meni 50 päivää kukinnasta, mikä on päivälleen sama kuin viime vuotisilla Naga Moricheilla. Yllättävä nopeaa siis, kun ajattelee että tämä kesä ei ole ollut läheskään edellisen veroinen. Itse kasvi on kasvanut tosi mukavan näköiseksi ja täytyy todeta sama kuin viime vuonna Dutch-Habanerolla, että Mimosalla kasvatus on kyllä kaikkein tehokkainta noista kokeilemistani "multa-virityksistä". Ruukkukaan ei kuitenkaan ole halkaisijaltaan kuin 23cm (tai 26), mutta reilunkokoinen vesitila on ainakin chinenseille kyllä todella suuri apu ja korvaa paljon multatilan pienuutta.


Lajiketta kutsutaan myös nimellä 7pot siitä syystä, että Trinidadilaisen urbaanin legendan mukaan tarvitaan vain yksi hedelmä maustamaan seitsemän ruukullista lihapataa. Mitenkähän tuota uskaltaisi maistaa? Leivän päälle silppuaminen (kuten aiemmilla tämän kesän lajikkeilla) taitaa olla huono idea. Ehkäpä voisi pyöräyttää taas reilun litran tomaattikeittoa ja kokeilla syödä sitä...

Pasi

Ihan uteliaisuuttani - missä vaiheessa olet lopettanut vai onko sinulla koskaan ollutkaan tapana maistaa jokaista kasvattamaasi lajiketta ensimmäinen kypsä tuotos klassisella "kantaa myöten"-taktiikalla?

Itse olen pitänyt siitä kiinni useamman vuoden, tosin tulisimmat rajoittuvat erinäisiin habanero-muunnelmiin... Mielestäni siinä saa aika kivan kokovartalotuntuman että mitä sieltä pensaasta tulee.

Fataliin kypsymistä odotellessa... Naga kuulostaa nimensä veroiselta, sitä saattaisi punnita kädessään hetkeä kauemmin...

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Pasi"Ihan uteliaisuuttani - missä vaiheessa olet lopettanut vai onko sinulla koskaan ollutkaan tapana maistaa jokaista kasvattamaasi lajiketta ensimmäinen kypsä tuotos klassisella "kantaa myöten"-taktiikalla?

En ole koskaan sellaista tapaa aloittanutkaan :wink:. Annuumit ja baccat kyllä kokeilen kaikki tuosta vain, mutta chinenset siivuan yleensä sellaisiksi parin millin levyisiksi koepaloiksi. Nekin tekevät joskus tiukkaa; ainakin tosiaan viime syksyn Nagat ja Fataliit... Mielummin laittelen niitä sitten ruokiin, kuten tomaattikeittoon, wokkiin ja tietysti vodkan sekaan. En ole koskaan ollut mikään masokisti ja mielymmin nautin kuin kärsin :wink:.

NaokiSoma

Aji Amarillo kasvatti pitkään vain varttansa, mutta on nyt alkanut puskemaan ihan mukavasti hedelmiäkin.

Kovasti ovat ryppyisiä nuo hedelmät.

Tuli viikonloppuna keitettyä kattilallinen Toskanalaista kanakeittoa. Tuosta tuli todella hyvää, kun siihen lisäsi sekaan pari lusikallista mietoa chipotlea; vain savun mauksi, ei siis poltteeksi. Lapsetkin tykkäsivät, suosittelen kokeilemaan! Kanaliemikuutioita ei kannata laitaa ihan tuota kolmea, sillä pekonista tulee jo aika suolainen maku muutenkin.

<off-topic, onkimassa>
Viikonloppuna oli taas pitkästä aikaa hetki varattuna onkimiselle. Kävin pojan kanssa puolitoista tuntia merenrannalla ja kalaakin tuli toista kiloa. Särjet ja salakat heittelin takaisin, mutta ahvenet otettiin, tottakai, mukaan kotiin paistettaviksi.

Ja kuten arvata saattaa, kuvassa vasemman reunan kalat olivat pojan kalastamia ja oikean reunan kalat taas nousivat minulle. Taisi pojallani olla kohon korkeus paremmin kohdallaan... :roll:
</off-topic, onkimassa>

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 05.08.2008"Olen jo kehitellyt tuota "mini-puutarhaa" ja paperilla se näyttää ihan hyvältä. Tuossa on "puutarhan" lähtökohta, jota siis alan viedä lähemmäs ideoimaani lopputulosta. Kaikille "puutarhaan" tuleville yksityskohdille on huolella mietitty symbolinen merkitys, josta sitten lisää myöhemmin.

Kasvi on nyt viettänyt tuossa ruukussa parisen kuukautta, joten kohta voisi olla jo aika päästää tuo teippi irti, jota olen pitänyt tukemassa kasvia kunnes sen juuret ovat valmiita pitämään kasvi pystyssä. Tosin parempi pelata varman päälle, kun nuo lapsetkin kuitenkin juoksentelevat kasvarissa miltei joka päivä ja jälki on usein sitten sen näköistäkin :roll:.

Vähän eteenpäin on menty, mutta yhden ongelmakohdan tuossa huomasin ja pitää jonkin verran muuttaa suunnitelmia. Kyllä tämä tästä. 8)

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 31.07.2008"Ja sitten tapahtumia pube rintamalta. Sekä Rocoto, että Manzano Yellow alkoivat kukkimaan lähes päivälleen samaan aikaan alkuviikosta. Olen yrittänyt metsästää kuvia niiden kukista nyt kahtena iltana, mutta kukat ovat jo sulkeutuneet iltaisin, kun olen kameran kanssa paikalle saapunut. Eiköhän ne kuvatkin saa napsittua viimeistään viikonloppuna, kun pääsen kuvailemaan päivänvalolla.

Ja viimeinkin sain kuvat otettua. Aurinko laskee nykyään jo ennen kymmentä, joten ennen kun pääsin kuvailemaan noita kasveja oli jo hämärää.  Ruukkujen siirtely kuitenkin täyteen ahdetussa kasvarissa vaatii jonkun verran erikoisjärjestelyjä... Kukkien kuvat onneksi kuiten nappasin heti alkuillasta.

Kaikki kolme pubea aloittivat siis kukintaa pari viikkoa sitten ja punaisessa Rocotossa on jo hedelmänalkujakin.

Rocoto Red:


Chile de Seda:


Manzano Yellow:


Kaikki kolme lajiketta laitoin itämään 12.11.2007, joten noin 250 päivää meni kylvöstä ensimmäisiin kukkin kultakin.

Maakari

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
<off-topic, onkimassa>
Viikonloppuna oli taas pitkästä aikaa hetki varattuna onkimiselle. Kävin pojan kanssa puolitoista tuntia merenrannalla ja kalaakin tuli toista kiloa. Särjet ja salakat heittelin takaisin, mutta ahvenet otettiin, tottakai, mukaan kotiin paistettaviksi.

Ja kuten arvata saattaa, kuvassa vasemman reunan kalat olivat pojan kalastamia ja oikean reunan kalat taas nousivat minulle. Taisi pojallani olla kohon korkeus paremmin kohdallaan... :roll:
</off-topic, onkimassa>


Ihan mukavan kokoisia ahvenia. Noista tulee TODELLA hyviä kun pistää fileiksi ja vetää skalpeerausveitsellä nahat ja ruodot pois. Sitten pyörittelet jauhoseoksessa, jossa on suhteessa 1 tl suolaa ja 1 rkl jauhoja. Lopuksi enään paistat voissa pannulla kullanruskeaksi.

Ei muuta kuin ruisleivän päälle ja NAM!
Toivossa on hyvä elää...