heinäkuu 07, 2024, 21:35:14 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Soman chilit

Aloittaja NaokiSoma, toukokuu 14, 2007, 10:22:56 ap

« edellinen - seuraava »

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Maakari"
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
<off-topic, onkimassa>
Viikonloppuna oli taas pitkästä aikaa hetki varattuna onkimiselle. Kävin pojan kanssa puolitoista tuntia merenrannalla ja kalaakin tuli toista kiloa. Särjet ja salakat heittelin takaisin, mutta ahvenet otettiin, tottakai, mukaan kotiin paistettaviksi.

Ja kuten arvata saattaa, kuvassa vasemman reunan kalat olivat pojan kalastamia ja oikean reunan kalat taas nousivat minulle. Taisi pojallani olla kohon korkeus paremmin kohdallaan... :roll:
</off-topic, onkimassa>

Ihan mukavan kokoisia ahvenia. Noista tulee TODELLA hyviä kun pistää fileiksi ja vetää skalpeerausveitsellä nahat ja ruodot pois. Sitten pyörittelet jauhoseoksessa, jossa on suhteessa 1 tl suolaa ja 1 rkl jauhoja. Lopuksi enään paistat voissa pannulla kullanruskeaksi.
Ei muuta kuin ruisleivän päälle ja NAM!

No joo, nuo isoimmat oli vajaa 300 grammaisia ja pienimmät 50 grammaisia, joten kyllä niissä lapsille ihan syötävää riitti. Itse teen kaiken helpoimman mukaan, joten ensin pää poikki ja sisuskalut ulos (kuten tuossa kuvassa yhdelle ehdinkin jo tehdä). Sitten ripaus suolaa sisään, pyöräytys jauhoissa ja paistetaan pannussa voissa. Ahvenissa kuitenkin on sen verran kovat ruodot, että lihan irroittaminen on helppoa tuollaisinakin paistettuina. Eikä noista 50g kaloista kummoisia fileitä muutenkaan tulisi.

Mutta tuo 1tl/1rkl on kyllä aika kova suhde... Hyviä kaloja on ihan turha pilata liialla suolalla. Jos sattuu tulemaan vain noita pienimpiä kaloja, niin silloin otan kaiken suolan pelkästään voista.

NaokiSoma

Chupetinha on näitä Matti Myöhäisiä, mutta kyllä sekin on loppujen lopuksi muutaman raakileen saanut aikaiseksi:

Tämän miedon chinensen nimen suora käännös olisi "pieni kuminen nänni", viitaten hedelmän ulkonäköön. Minusta kuitenkin tuo portugalinkielinen nimitys on ihan hyvä, enkä aio tuota suomennettua nimeä kyseisen lajikkeen kanssa enää tämän jälkeen käyttää. Ja salaman kanssa kuvatessa illan pimeydessä kuvat ovat taas epäonnistuneita; kuinkas muuten...

<offari - mansikkavaras?>
Tuo kyseinen taapertaja on nyt useampanakin iltana viihtynyt yllättävän hyvin takapihallamme ja erityisesti tuossa mansikkapuskan vieressä. Ettei vain olisi odottelemassa mansikoiden kypsymistä?!?

"Siili kurkkaa nurkastansa,
mansikat jo punoittaa.
Kohta, kohta herkutella
äidin marjamaalla saa.
'Kuule siili, tuhmeliini, omin luvin älä juokse mansikoiden luokse'..."

"Siili hiipii lähemmäksi,
vesi suuhun herahtaa.
Nytpä, nytpä tassullansa
mansikasta kiinni saa.
'Kuule siili, tuhmeliini, omin luvin älä juokse mansikoiden luokse'..."

"Mutta, mikä kiiluu tuolla
auringossa välkähtää?
Voi, voi nyt mun täytyy juosta.
Varmaan vihollisen nään.
'Kuule siili, tuhmeliini, omin luvin älä juokse mansikoiden luokse'..."

"Mansikoita naurattaapi
siilin kiire palava.
Tinapaperia vainen
oli peto kauhea.
'Kuule siili, tuhmeliini, omin luvin älä juokse mansikoiden luokse'..."


EDIT: jos tuntuu oudolta, niin lainaus siis tuosta
</offari - mansikkavaras?>

NaokiSoma

Nuo kesäkuussa kukkimaan alkaneet chinenset kasvattavat ihan säännönmukaisesti noita mini-hedelmiä. :cry: Habanero Manzanot ovat kypsyneet, muttahedelmien koko on alle 2 senttiä:

ja tilanne on sama Orange Habaneron kanssa:


Onneksi kuitenkin Red Savina kukki vasta heinäkuun puolella, sillä siinä hedelmät voisivat kasvaa isommiksi ja unelma annuum/chinense etikkasäilökkeistä elää siis yhä. Tosin onneksi Fataliitkin kasvavat kohtuullisen isoiksi.


Olé!
Uskokaa tai älkää, NuMex Suave Red on alkanut taas kukkimaan! Kasvi yrittää siis nyt kasvaa kolmatta kesää ja astiahan multineen on sama kuin viime kesänä, mitäpä sitä vaihtamaan. :oops:

Pätkäisystä toipumiseen meni käsittämättömän kauan; paljon kauemman aikaa kuin muilla pätkityillä. Eikä tuo koko (eikä varsinkaan tuuheus) vieläkään päätä huimaa...

Katsaus kasvin historiaan tältä keväältä...
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 29.02.2008"NuMex Suave Red:

Tuon saatua nuo hedelmät kypsiksi, pätkäisin sen eilen. Kasvakoot tuossa nyt siihen saakka, että sen voi päästää ulos ja samalla vaihtaa isompaan astiaan.

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 08.04.2008"NuMex Suave Red:

Hiljaa hyvää tulee :wink:.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 08.08.2008"Nyt ensimmäinen 7podin  hedelmä on kypsä. Lajike tunnetaan tarkemmin nimellä Jonah Cultivar, erottuen useammasta eri variaatiosta.

...
Lajiketta kutsutaan myös nimellä 7pot siitä syystä, että Trinidadilaisen urbaanin legendan mukaan tarvitaan vain yksi hedelmä maustamaan seitsemän ruukullista lihapataa. Mitenkähän tuota uskaltaisi maistaa? Leivän päälle silppuaminen (kuten aiemmilla tämän kesän lajikkeilla) taitaa olla huono idea.

Eilen sitten kokeilin tuota 7podia. Ruuan sekaan silputessani jätin noin neljäsosan hedelmästä leikkuulaudalle ja myöhemmin illalla sitten laitoin sen suuhuni. Nagoilla suussa alkaa hillitön polte, mutta tämä oli täysin erilainen! Poltetta oli siedettävästi, mutta... se osa kielestä johon hedelmä koski puutui sellaiseksi ettei sillä enää minuutin hedelmän nauttimisen (?!?) jälkeen tuntenut mitään. Lisäksi sitä osaa kielestä oli hankala seuraavaan varttiin liikuttaa, kun ei meinannut totella lihasten käskyjä samalla tavalla kuin muu kieli. :? Aika erikoinen tuntemus, vaikka kuitenkaan kyseessä ei ollut kuin 1/4*7pod (=7/4 pot?). Kapsaisiini taitaa olla melko tehokasta ihan puudutusaineenakin.

Näin jälkeenpäin todeten olisi varmaankin kannattanut siirrellä sitä hedelmää ympäri suuta, eikä ainoastaan makuuttaa sitä suun toisessa reunassa, mutta sen verran vahvaa se kuitenkin oli ettei tehnyt mieli levitellä sitä poltetta joka puolelle suuta. Hikeäkin pukkasi sen verran, ettei saunassa tarvinut käydä. Prkl Pasi, kun menit yllyttämään...

Ja laitetaan tähän nyt vielä perjantain kunniaksi kukkiakin, joita minulta on tainnut jäädä aiemmin postaamatta ->

Baccat->
Aji Cristal:

Aji Norteno:

Aji Bolivian:

Osa Aji Bolivianin kukista on aika erikoisia, sillä terälehtiä ei ole erillään vaan ne ovat "sulautuneet" yhdeksi.

Frutet->
Donni Sali:

Tabasco:


EDIT: Uskoisin lisäksi Goats Weedin kukkivan nyt viikonloppuna; sen verran valkoisia nuput jo ovat.

Hombre

Mulla on käynyt keltaisen habaneron kanssa jo kahtena kesänä siten, että aluksi tulee vain minihedelmiä ja sitten syksyllä vasta oikean kokoisia. Nyt siinä on hirveä määrä minikokoisia ja muutama iso. Fatalii taas teki ensin isoja ja nyt toinen sato näyttäisi olevan miniä. Punainen hapsu tekee pieniä myös. Mutta St Lucia näyttää tekevän ihan normikokoisia alusta alkaen. Outoa meininkiä.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 31.03.2008"Annoin sitten tuon kilpailuun tarkoitetun Jalapeno Earlyn aloittaa ensimmäisen hedelmän tekemisen viikonloppuna.
...Tarkoituksena ei ollut päästä kilpailun johtoon vaan rajoittaa kasvin kasvua ennen kuin pääsen siirtämään sitä ulkosalle. Suurimmat hedelmät kuitenkin tuotetaan auringonvalolla. Eihän se haittaisi, vaikka pituutta jonkin verran kasvaisikin, mutta kun tuota leveyttäkin kokoajan tulee lisää...

Taisin jättää viikko sitten viitisen nuppua ja nypin loput pois, joten tuon ensimmäisen kunnon kukinnan jälkeen on luvassa korkeintaan sen verran kitukasvuisia hedelmiä; jos niitäkään. Onhan tuo kuitenkin kohta 3 kuukautinen, joten luulisi sen mielessä olevan jo suvun jatkaminen :wink:.
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 05.06.08"Jalapeno invitation 2008 kisaan sain ensimmäisen kiinnityksen. Tuo 5.1cm pitkä hedelmä riittää tällä hetkellä sijaan 15 ja pahoin pelkään, että sitä korkeammalle en enää kiipeä...

Kuitenkin sen verran paljon osallistujalistalla on Grandea, Mucho Nachoa, Giganticaa ja Maxi Jalaa. Ei taida loppupeleissä Jalapeno Earlyllä kovin pitkälle pötkiä.

Jalapeno-kisaa on jäljellä enää pari viikkoa. Olinpa sitten maaliskuussa todella väärässä väittäessäni suurinpien hedelmien kasvavan kesän auringossa. No, mistäs minä silloin vielä olisin voinut tietää tämän kesän kelejä, kun ei noita sammakkojakaan kasvatteina ole. 8) Kuitenkin näyttää siltä, etteivät nuo kasvarissa kasvaneet hedelmät ole paria senttiä suuremmiksi kasvaneet.

Jos jotankin positiivista pitää ajatella, niin 30cm korkeassa kasvissa on nelisenkymmentä tuollaista mini-jallua, joten ainakin siitä saa herkkuja leivän päälle. :) Ei sattunut kuvaushetkellä olemaan mittanauhaa käsillä, joten tarkkaa mittaa en suurimmasta hedelmästä saanut otettua, mutta jäävät kyllä tuota toukokuussa sisällä kasvatettua huimasti pienemmiksi. Katsotaanpa, jos tänään ottaisi mittanauhankin mukaan kasvariin.

Nostan kyllä hattua ChiliParkin yli nelitoistasenttiselle hedelmälle! En olisi itse saanut sellaista kasvatettua ikimaailmassa vaikka olisi ollut mitä tahansa jallu-lajiketta käsillä. Jotkut osaavat kasvattaa ja toiset yrittävät kasvattaa. Itse olen harrastanut jälkimmäistä omien kykyjeni mukaan. Itseasiassa en ole mitenkään pettynyt tämän hetkiseen sijaani (56.), sillä lähdin kuitenkin liikkeelle yhdellä kasvilla ja sain sen jopa tuottamaan hedelmän. Ei sekään huonosti ole: veikkaan että monila meni huonomminkin.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"... Olinpa sitten maaliskuussa todella väärässä väittäessäni suurinpien hedelmien kasvavan kesän auringossa.

:lol:  :lol:  :lol:
Emme tosiaan ole sään ennustajia.
Se vain pitää tunnustaa, että nuo ovat lämpimien maiden kasveja ja jotkut niistä eivät siitä vaatimuksestaan tingi. Meidän pohjoisten kasvattelijoiden on löydettävä ne poikkeuslajikkeet, jotka edes jotenkin sietävät meidän ilmastoamme ja kasvatettava sitten niitä.

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"... lähdin kuitenkin liikkeelle yhdellä kasvilla ja sain sen jopa tuottamaan hedelmän. Ei sekään huonosti ole: veikkaan että monila meni huonomminkin.

Saavutushan tuo on ja runsaasti kokemusta lisää. ChiliParkille on kyllä nostettava hattua jo nyt. Vuosien harjoittelu (ilman stipendejä) kantaa hedelmää.

NaokiSoma

Tuli sitten eilen mittailtua kaikenlaista. Jalapeno-kisaa varten kasvatetusta Jalapeno Earlystä löytyi tuollaisia kahden ja puolen sentin kokoisia hedelmiä...


Aji Amarillot olivat noin 15cm pitkiä ja vielä kovasti kasvussa. Baccoja ei paljon kylmä kesä ole haitannut.


Naga Morichit ovat reilu senttisiä, mutta tulisuutta niistä silti löytyy. Vieläköhän ehtivät pyöräyttämään toisen sadon kunnon kokoisine hedelmineen?


Ja muovipressun alla kasvaneet Beaver Damitkin ovat jääneet tuollaisiksi nysiksi. :( Pituudesta puuttuu kolmasosa ja paksuudesta lähes puolet.

Lisäksi niitä on puskissa vain alle parikymmentä, kun viime vuonna määrä oli viidenkymmenen luokkaa...

gerbiili

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"kylmä kesä


Ja mitä vielä kasvihuoneilmiötä parhaimmillaan.  :)
#373

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "gerbiili"
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"kylmä kesä
Ja mitä vielä kasvihuoneilmiötä parhaimmillaan.  :)
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 06.08.2008"...Ei tule itsellenikään ihan heti mieleen heinäkuun toista viikkoa, jolloin on pitänyt olla koko päivä fleecetakki päällä ja villasukat jalassa. Ja aamuisin viritellä takkaan tulta lämmittämään...

Juuri näin  :wink:

NaokiSoma

Serrano Monte d'Oro on siis Serranon ja Habaneron risteytys. Sitä on sen verran monta sukupolvea kasvatettu, että lajike on jo stabiili. Nimi tulee risteytyspaikasta, eli risteytys siis suoritettiin Ranskassa.

Lajike on paitsi erittäin satoisa niin myös kammottavan tulinen! Oletin tämänkin ristyytyksen olevan Dutch-Habaneron luokkaa, mutta olin kyllä väärässä... Töissä tuli evästauolla piikittävää kommenttia kollegoilta, kun aloin siirrellä ruuanpäälle heittelemääni chilisilppua takaisin laatikkoon muutaman suupalallisen jälkeen. Vähempikin olisi riittänyt. Tarinan opetus: kannattaa aina maistaa ennenkuin olettaa chilin voimakkuuden olevan jotakin tiettyä. :oops:

Täytyy myöntää, että lajike on erittäin onnistunut risteytys! :D Serranolta on periytynyt hedelmän muoto (vaikkakin kasvavat tässä versiossa 180º vaihesiirrossa alkuperäiseen verrattuna), mutta Habanerolta maku ja tulisuus.

Hungarian Yellow Wax (vasemman puoleinen laatikko) sekä Hungarian Hot Wax (oikean puoleinen laatikko) ovat alkaneet kypsyä ja muutama on tullut jo maisteltua. Olivat kyllä tulisempia kuin olisin osannut odottaa. Näistä tulee kyllä varmasti hyviä säilökkeitä! :)

Ja olen näitä kastellut ainoastaan alakautta (lautaselta), mutta on tainnut muovipressukasvarikyhäelmässä olla melko korkea kosteus%, sillä laatikossa on alkanut kasvamaan jo sammalta... :shock:

Taitaa kasvattaa itselleen bonsai-lookkia, jotta säästyisi talven yli  :wink: Tosin tekee sen turhaan...

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 24.06.2008"
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 19.06.08"Eilen iskin silmäni ihanan näköisiin kaktusruukkuihin. Kaikki varmasti tietävät ne puolen desin kokoiset mini-ruukut, joita saa kaikissa pastellinsävyissä. Juuri niihin lankesin... :oops: Taitavat olla liian pieniä mihinkään oikeaan kasvatukseen, mutta laitoin niihin silti kolmen eri koristechilin siemeniä (lajike per ruukku). Tämä idea tuli aiemmin päivällä näkemästäni Viherlandiassa myytävästä koristechilistä, jota käsiteltiin tuolla.

Lajikkeet joita laitoin olivat:
花祭り(Hana-matsuri)
Medusa
観賞用 朱色 (Japanese ornamental hot pepper - red)


Saapas nähdä riittäkö noille nuo mini-ruukut vai pitääkö myöhemmin siirtää isompaan. Kuitenkin yritin valita lajikkeet siten, että niiden maksimikorkeus olisi alle 20cm. Kaktuksille tuollainen mini-ruukku ei ole mikään ongelma, sillä niiden veden tarve on minimaalista verrattuina esimerkiksi chileihin. Kuitenkin nuo viettävät päiväänsä sisätiloissa ja aurinkokin paistaa (tai siis tulee paistamaan tulevaisuudessa) niille vain iltaisin, joten eiköhän se kosteuskin riitä. Ja lopuksi vain reipasta lannoitusta. Toivottavasti estetiikka vain lisääntyy meidän kodissa. Itse en ainakaan voinut vastustaa noita pastellinvärisiä pikku-ruukkuja, jotka näyttävät kauniilta jopa ilman kasveja sisällänsä :)! Pitäisi varmaankin kävellä ruokakaupoissa sinne ruokaosastolle silmät kiinni, eikä katsella mitään houkutuksia siinä matkan varrella... :roll:

Ja tässä kuvat suloisista pastellinvärisistä kaktusruukuista, joita lasten tekemät enkelit ympäröivät:

Vajaa pari kuukautta on kulunut tuosta pastellinväristen ruukkujen käyttöönotosta. Olisi varmaankin päivityksen paikka, kun kerran eilen ensimmäinen noista avasi jo ensimmäisen kukkansa... Kyseessä oli 観賞用 朱色 (Japanese ornamental hot pepper - red) ja tuohon pisteeseen meni siis 53 päivää itämisestä. Ei todellakaan niitä nopeimpia, mutta ihan kohtuullisessa ajassa kuitenkin. Aloitetaan vaikka ensin yhteiskuvalla, jonka jälkeen yksityiskuvia->


花祭り(Hana-matsuri):


Medusa:


観賞用 朱色 (Japanese ornamental hot pepper - red):

Nähtävästi jäi sitten ottamatta tuosta yksityskuvaa...:roll:  No, kukka sentään kuitenkin.

Tarkoituksena oli valita noihin sellaisia koristelajikkeita, jotka pysyvät parikymmensenttisinä ja näyttää onnistuvan ihan kohtalaisesti. :)

<Mainos>
Laitoin noita kaikkia kolmea lajiketta 2 siementä itämään ja itävyys oli (tottakai) 100%, joten noiden varakappaleet olisi tarjolla viikonloppuna, jos jotakuta kiinnostaa. Varakappaleet ovat kasvaneet kasvarissa reilulla valolla, joten ovat puolet pienempiä ja tuuheampia, mutta en jaksa alkaa värkkäämään astianvaihdoilla.

Jos eivät kenellekään kelpaa, niin laitan nuo sitten täyttämään äitini ikkunalautaa.

</Mainos>

Ja löytyyhän samalta ikkunalta myös tuo 五色唐辛子小 (Goshiki Tougarashi), jota on pitänyt leikellä melkoisesti, jotta se pysyisi järkevän kokoisena.

Länsi-ikkunan valon vähetessä täytyy kyllä tehdä tuolle radikaali katkaisu, mutta olkoon nyt vielä tuollainen sen aikaa kun jaksaa kukkia.

<avautumista tästä postauksesta>
Olipahan taas postaus; huonosti jäsennelty ja hypin asiasta toiseen ilman päätä ja häntää. No kun kirjailee tajunnanvirtaa, niin se kyllä sitten näyttääkin siltä...  Näyttivät vielä eilen kuvatut kuvatkin olleen juuri kaikkien oppien vastaisesti vastavaloon otettuja ja ilman salamaa. Onneksi viikonloppu hieman katkaisee tätä kiirettä ja pääsee vähäksi aikaa nauttimaan hyvästä seurasta ja maukkaasta ruuasta. *Huoh*
</avautumista tästä postauksesta>

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 05.08.2008"Kauden ensimmäinen Bubban hedelmä on aloittanut värin vaihtoaan. Harmi vain, ettei ole enää kiinni siinä emokasvissa. :oops:

Juuria ei ole vieläkään oikein ilmaantunut, mutta jospa se alkaisi sitten laittamaan kasvuun lisää energiaansa, kun tuo hedelmä on saatu kypsyteltyä pois. Kuitenkin nyt viime päivinä on ollut merkkejä siitä, että kasvi alkaisi pukkaamaan ulos uusia lehtiä ja nuppujen alkujakin olin huomaavinani.

Bubba sitten kypsyi ja söin sen pois.

Yllättävää kuitenkin oli se, että kasvi tosiaan alkoi puskemaan juuria heti kun oli saanut hedelmän kypsäksi; ennenkuin sitä hedelmää edes napsaisin pois. Tätä ennen oli mennyt pari kuukautta pelkkään hedelmän kasvun varmistamiseen, eikä juurista ollut nysääkään ilmaantunut. Ilmeisesti tuollainen oksan pistokaskin tietää, mikä on tärkeintä suvun jatkamisen kannalta.

Fatalii Redin hedelmät näyttävät todella pelottavilta. Osa on alkanut jo vaihtamaan väriään, joten eivätköhän nuo ehdi vielä kypsiksi kasvarissa ennenkuin kylmät ilmat saapuvat.


<offari - kierros pihalla>
Herneet on suureksi osaksi jo syöty, eikä montaa ole enää jäljellä.


Oregano on päässyt jo kukkimaan. :oops: No, voihan noista kukista kerätä "tuoksupussin" vaatekaapin perälle. Lehdet kuitenkin aion kuivata talvea varten.


Rosmariinit ovat vaatineet paljon työtä ja tuntuvat kasvavankin hitaasti, joten taidan ainakin pari noista (yrittää) talvettaa. Säästyypä ainakin harmailta hiuksilta keväällä, kun noiden itämään saaminen oli hankalaa ja taimikuoleisuus runsasta.


Omenat ovat saaneet jo punaa poskille. Parin viikon päästä varmasti herkutellaan, vaikkakin sato on jäänyt ihan yhtä huonoksi kuin viime vuonnakin.

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 24.06.2008"

Kysymys: Kuka tunnistaa lajikkeen? Tänne keskiseen suomeen ei kuitenkaan kovinkaan moni omenalajike sovellu, joten ei pitäisi olla ihan mahdoton tehtävä.

Ja vastaus kysymykseen, johon ei ollut tullut yhtään veikkausta: se on punakaneli.

Eilen vasta havahduin siihen, miksi naapurit ovat viime aikoina olleet hivenen etäisiä... Ensimmäisen kuvan herneistä napatessani, noin sekuntti salaman välähdyksen jälkeen naapurin sälekaihtimet lävähtivät kiinni. Ilmeisesti pitävät minua nykyään perverssinä hyypiönä, joka kiertelee illan hämärässä kuvailemassa ties mitä. :roll: Taitaa olla parempi kutsua heidät taas nauttimaan kasvarin antimista ja selittää, etten todellakaan ole kiinnostunut siitä mitä he kotonaan puuhaavat.
</offari - kierros pihalla>

NaokiSoma

Viikonloppu oli paitsi työntäyteinen, niin myös hauska ja unohtumaton! Kiitokset kaikille osallistujille ja ensi vuonna nähdään taas :D.

Tänä vuonna siis paikkana oli Nallikari Oulussa.


Paikalle saatiin Heinän Penalta ihan kohtuullisesti syötävääkin...


Volitans loihti keittiöapulaisten kanssa aikaan todellisia herkkuja (takimmaisena ankkaa, keskellä chilipestoa ja etummaisena poroa):


Sale piti huolen maistiasten markkinoinnista:


ja niitä maistiaisia oli siis (takaa eteenpäin tullen, suurin piirtein vahvuusjärjestyksessä) Paprika, Cherqui, Homera, Fire Flame, Champion, Jalapeno, Aji Cristal, Starfish, Yellow Rocoto, Lemon Drop, Habanero Sudden Death, Habanero Red Savina, Naga Morich, 7pod ja vielä reunassa paikkansa etsivä Turbo Pube.


Kevyeen sarjaan osallistujia oli ihan kiitettävä määrä!


Ja raskaaseen sarjaankin löytyi kolme urheaa osallistujaa.


Ja voittajan on helppo hymyillä...


Kokilla menikin koko päivä hikoillessa ruokien parissa. Tosin ennen tuota kuvaa oli nautittuna vähän doupingiakin.


Enemmänkin olisi ollut kuvattavaa, mutta sitten kun aikaa alkoi olla siihen kuvaamiseen enemmän, niin silloin tuli pimeys vastaan. Minun kamerallani ei salama kyllä riitä, joten lopuista kuvista ei näy kuin pimeitä hahmoja (ja en siis tarkoita että kuvattavat henkilöt olisivat pimeita vaan kuvat  :roll:).

Ruoka oli loistavaa, seura oli loistavaa. Hauskaa oli! Kiitokset kaikille talkoisiin osallistuneille ja paikalle vaivautuneille. Ensi vuonna uudestaan!

Ja vielä suuret kiitokset Zombielle Cobinchon taimesta! Lupaan, että se pääsi hyvään kotiin.

Uuteen astiaankin sen jo siirsin.

Sekä myös kiitokset herra47:lle Habanero Mustardista. En ole vielä sitä ehtinyt haukkaamaan, mutta mikäli siemeniä sisällä on niin kokeilen kasvattaa sitä ensi keväänä uudelleen. Tänä keväänä en tosiaan saanut sen siemeniä itämään.  :cry:

NaokiSoma

Nyt siis kukkivat kaksi muutakin pastelliruukuissa kasvavaa kasvia->
花祭り(Hana-matsuri):


Medusa:

Niillä molemmilla meni 58 päivää kukkimiseen itämisestä.

Kasvarissa viime viikolla availi ensimmäiset kukkansa Goats Weed (144pv):

ja vastaavasti muovipressun alla Balloon (182pv!):

Todella hitaita olivat... Nyt kuitenkin kaikki muut lajikkeet paitsi 鷹の爪 (Taka no tsume) ovat päässeet vähintään kukkimisvaiheeseen. Vieläkin harmittaa, ettei tullut idätettyä sitä sisällä vaan annoin sen itää toukokuun "lämmössä" ulkona useita viikkoja :(


Keväällä vähän pelotti, kuinka täyteen tuo kasvari tulee kun kasvit kasvavat. Kuitenkin suurinpiirteinen laskelmointi astioiden määrän kanssa auttoi ja tuonne mahtuu vielä hyvin sekaan! :D

Tosin keväällä oli vielä suunnitelmana, ettei tuota viime vuotista muovipressukyhäelmää tarvita enää tänä vuonna ja lupailin jo vaimolle hänen saavan käyttää sitä omien yrttiensä kasvatukseen. Toisin kuitenkin kävi ja matalakasvuiset chilit siirsin sinne jo kesäkuulla :oops:.

EDIT: lisäsin vielä pari kuvaa

Zombie

Cobincho varmasti viihtyy nyt kun pääsi isompaan astiaan asustelemaan  :D .

wille

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"...Niillä molemmilla meni 58 päivää kukkimiseen itämisestä.

Kasvarissa viime viikolla availi ensimmäiset kukkansa Goats Weed (144pv)...
...ja vastaavasti muovipressun alla Balloon (182pv!):
Todella hitaita olivat...



Oletkos vielä Excelin taulukolla jaksanut seurantaa pitää yllä? Mulla kävi taas legendaariset ja siinä vaiheessa kun kasvien saralla alkoi oikeasti tapahtua, siirtyi huomio excelistä vähän käytännönläheisempiin hommiin... :roll:  Viimeinen merkintä näytti olevan 22. maaliskuuta...  :D
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "wille"
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"...Niillä molemmilla meni 58 päivää kukkimiseen itämisestä.

Kasvarissa viime viikolla availi ensimmäiset kukkansa Goats Weed (144pv)...
...ja vastaavasti muovipressun alla Balloon (182pv!):
Todella hitaita olivat...

Oletkos vielä Excelin taulukolla jaksanut seurantaa pitää yllä? Mulla kävi taas legendaariset ja siinä vaiheessa kun kasvien saralla alkoi oikeasti tapahtua, siirtyi huomio excelistä vähän käytännönläheisempiin hommiin... :roll:  Viimeinen merkintä näytti olevan 22. maaliskuuta...  :D

Ensimmäiset kukat sekä ensimmäiset kypsät hedelmät ovat kohtuullisen hyvin taulukossa, mutta sitten kukinnasta kypsiin hedelmiin väli on sitä sun tätä varsinkin chinenseillä, joilla ensimmäiset kukat ovat tippuneet. Kyllä siitä taulukosta kuitenkin jotakin dataa tulee, jota sitten tilastonikkarina voin kauden jälkeen yhteenvetää :wink:.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 19.08.2008"Ja muovipressun alla kasvaneet Beaver Damitkin ovat jääneet tuollaisiksi nysiksi. :( Pituudesta puuttuu kolmasosa ja paksuudesta lähes puolet.

Lisäksi niitä on puskissa vain alle parikymmentä, kun viime vuonna määrä oli viidenkymmenen luokkaa...

Ensimmäiset kypsät Beaver Damit on syöty ja vaikka koko ei ollutkaat viime kesän luokkaa, niin maku oli ihan yhtä ihana! Noiden kypsymiseen meni 81pv kukkimisesta, eli siis kahden päivän tarkkuudella sama aika kuin viime kesänäkin. Ei ainakaan kypsymisaikatauluun ollut viileillä ilmoilla vaikutusta. Ensi viikonloppuna ajattelin tehdä täytettyjä chilejä sekä paprikoita (lapsille). Noissa kyllä kuitenkin riittää täyttämistä. :)

Samaisesta muovipressukasvarikyhäelmästä löytyy myös Cseresznye Paprika, joka on sekä hedelmien maussa että koossa yllättänyt minut positiivisesti. Hedelmien määrä oli kieltämättä vähän pettymyt, mutta se selittynee niiden odotuksiani suuremmalla koolla.

Noista tulee todella hyvää chilispagettia ihan perusohjetta seuraamalla!

Ju Ba-cho Tian Jiao on ollut todella erikoinen ilmestys: se on läpitäynnä chiliä. Kenties hieman vaikea selittää, mutta sisällä ei ole kiinnikkeitä/siemeniä vaan ihan oikeaa "paprikalihaa" reilusti mutkalla. No, vaikea selittää. Taidan seuraavan halkaistaessani ottaa kuvan, joka kertoo enemmän kuin minä pystyisin tuhannella sanallakaan kertomaan...


Ja sieltä pressun alta löytyy vielä muutakin: Poblanot ovat kasvaneet, mutta eivät kuitenkaan taida ihan siihen kymmenen sentin kokoon päästä, mitä niiden tiedoista etukäteen luin.


Szegedi80 on hyvässä iskussa ja näyttäisi haluavan pyöräyttää vielä muutaman kukan, vaikka noita kasvavia hedelmiäkin on jo ihan kiitettävä määrä.


Ja kyllä ne Hungarian Yellow & Hot Waxit pikkuhiljaa kypsyvät.


EDIT: pilkunviilausta

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 27.08.2008"...Sekä myös kiitokset herra47:lle Habanero Mustardista. En ole vielä sitä ehtinyt haukkaamaan, mutta mikäli siemeniä sisällä on niin kokeilen kasvattaa sitä ensi keväänä uudelleen. Tänä keväänä en tosiaan saanut sen siemeniä itämään.  :cry:

Eilen popsin tuon hedelmän pois ja siemeniäkin löytyi sisältä, jotka laitoin talteen. Makeutta oli muuten vähemmän kuin perus-Habanerolla, mutta tulisuutta kyllä ihan tarpeksi. Kyllä noissa Habanero-lajikkeissakin on selviä makueroja huomattavissa.