e-Päiväkirja (Varoittavia esimerkkejä muille)

Aloittaja e-Boy, elokuu 31, 2007, 14:34:29 ip

« edellinen - seuraava »

e-Boy


Puolivitsinä laitoin jogurttikippoon habansimeniä (tais olla oranssista habanerosta Eminent-foodsin Chililajitelmasta) ja mitä ihmettä, sieltähän nousi taimi 10 päivää sitte. Itäminen tapahtui alle viikossa.  Pituutta kuvan oton jälkeen on tullut noin 2 milliä ja lehdet on suurentunu eli ei se ihan vielä ole kuollut!

Mutta ilmeisesti mitään ei ole tehtävissä, istutusaikahan on niin väärä kuin olla voi..? Vai saattaisko selvitä jos jonku säästölampun laittaa palamaan talveksi? :D :oops:  Ulos heittelin kukkapenkiin siemeniä kanssa ja sieltäkin nousee 3 taimea.. voihan neki siirtää sisälle jos tosissaan meinaa jotain lamppua ruveta polttamaan koko talven.

Melkosta amatööri touhua. :D
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

Baabloo

Eipä se lamppu niin välttämätön ole, mutta kasvua ei pahemmin tapahdu. Itse kasvattelin viime vuonna taimia 8W energiasäästölampun alla:P kyllä ne hengissä pysyy.

Herra 47

pienessä valossa kasvaa hyvin tuollainen taimi kunhan vain muistat (kuinka monta kertaa tämä mahtaakaan olla täällä jo sanottu)

ÄLÄ kastele liikaa noi pikku chilit ei tykkää liiasta vedestä (rauha niille kaikille pikkuisille jotka olen onnistunut siirtämään rajan taa)

itsellä on itämässä kanssa muutama siemen jo ensi kautta silmällä pitäen
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

e-Boy

Lainaus käyttäjältä: "herra 47"pienessä valossa kasvaa hyvin tuollainen taimi kunhan vain muistat (kuinka monta kertaa tämä mahtaakaan olla täällä jo sanottu)

ÄLÄ kastele liikaa noi pikku chilit ei tykkää liiasta vedestä (rauha niille kaikille pikkuisille jotka olen onnistunut siirtämään rajan taa)

itsellä on itämässä kanssa muutama siemen jo ensi kautta silmällä pitäen

Haa, toivoa on sittenkin!  :)

Nooh, idätysvaiheessa toiselle lipsahti vähän liikaa vettä, illalla kun katoin niin ei ollu vielä veden pinta laskenu mullan alle....  :oops:  Mutta sillonhan niitä saaki kai kastella reippaasti... kyllä sieltäki tällä viikolla nousee kaks tainta.
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

Torakka

itellä on pikku esli ja kyllä isommakin taimet kasvaa ihan hyvin

e-Boy

Päivitystä...

Haban ekat lehdet alkaa olla jo hyvän kokoisia.... tiedä sitten onko ikään nähden nysä... vaan, ens kesäänhän on vielä aikaa.


Samoihin aikoihin laitettu Rawit: (luulisin ainaki Rawitiksi!)


Ikää noilla siis vähän yli kk.
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

e-Boy

Nyt on itämässä 7ssä jogurttikipossa uusia chilejä! On tämä chilittely semmosta, oli vaan tarkotus laittaa nuo pari [haba ja rawit] ihan testimielessä... :wink: ...Ja nyt on jo niiden lisäksi itämässä Apache, Fatalii, LemonDrop ja Birds Eye Baby!

Tein saksilla pienen viillon idätys-jogurttikippojen pohjan reunaan, ja vähän vettä lautaselle, että pysyisi edes jonkunlainen tasainen kosteus. Meinas nimittäin olla koko ajan joko liian kuiva tai niin kostea että vesi kelluu pinnalla...nyt ainaki laskee liika lautaselle... :evil:  Tiedä sitten onko tuo hyvä systeemi?
Ja jääkaapin päällä olevassa kaapissa on about 28asteen lämpötila joten luulis olevan ainakin sen oikea.
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

Herra 47

muista nyt toi tuuletus... näyttää hyvältä mutta toi "rawit on jo aika honkkeli... (niin oli kyllä munkin rawit tuon ikäisenä)  :wink:
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

e-Boy

Lainaus käyttäjältä: "herra 47"muista nyt toi tuuletus... näyttää hyvältä mutta toi "rawit on jo aika honkkeli... (niin oli kyllä munkin rawit tuon ikäisenä)  :wink:

Niin, nuo itävät siemenet ovat ainoastaan siellä kaapissa jääkaapin päällä...
tuo Rawit ja Habahan on nyt koko ajan ikkunalaudalla, eli tuuletus niillä pitäis olla hyvä. Asunnossa on vieläpä koneellinen ilmastointi, joten ilman pitäis liikkua suht hyvin. Mutta niillä ei ole mitään lisävaloa, ja lämpötila tuossa ikkunalaudalla on vaan jotain 23-24...

Tuolla Rawitilla nyt ei tosin ole niin väliä, mutta noiden selviämisen mukaan sitte nuo paremmat lajikkeet olis kiva säilyä. Saas nähdä miten amatöörin käy. Lisävaloa varmaan tarttis laittaa vähän noille ikkunalla oleville, edes yks säästölamppu?
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

Herra 47

niin no tuohon koneelliseen ilmastointin... tai ilmanvaihtoon en luottaisi... ilmalämpöpumppu kyllä puhaltaa mukavasti  :wink:

lämpötila on ok valaistus...no kelpaa rawitille kyllä  :)
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

snu

Lainaus käyttäjältä: "e-Boy"
Lainaus käyttäjältä: "herra 47"muista nyt toi tuuletus... näyttää hyvältä mutta toi "rawit on jo aika honkkeli... (niin oli kyllä munkin rawit tuon ikäisenä)  :wink:

Niin, nuo itävät siemenet ovat ainoastaan siellä kaapissa jääkaapin päällä...
tuo Rawit ja Habahan on nyt koko ajan ikkunalaudalla, eli tuuletus niillä pitäis olla hyvä. Asunnossa on vieläpä koneellinen ilmastointi, joten ilman pitäis liikkua suht hyvin. Mutta niillä ei ole mitään lisävaloa, ja lämpötila tuossa ikkunalaudalla on vaan jotain 23-24...

Tuolla Rawitilla nyt ei tosin ole niin väliä, mutta noiden selviämisen mukaan sitte nuo paremmat lajikkeet olis kiva säilyä. Saas nähdä miten amatöörin käy. Lisävaloa varmaan tarttis laittaa vähän noille ikkunalla oleville, edes yks säästölamppu?


Tuuletuksella varmaan tässä tapauksessa tarkoitettiin sellaista tuuletusta, joka heiluttaa chilejä, niin niistä tulee vahvavartisia ja näin pystyvät tekemään enemmän satoa. Lisävalo tekisi hyvää, mutta lämpötila on ihan hyvä.

Edit: Olin hidas.
#419
Eksyminen on suotavaa.

e-Boy

Lainaus käyttäjältä: "snu"
Tuuletuksella varmaan tässä tapauksessa tarkoitettiin sellaista tuuletusta, joka heiluttaa chilejä, niin niistä tulee vahvavartisia ja näin pystyvät tekemään enemmän satoa.

Ahaa, se siis onkin tuuletuksen tarkoitus. Kuvittelin että se olis pelkästään hometta vastaan. Ei tuo ilmastointi niitä tosiaan heiluta, vaikka onkin sen verran kova että näin talvella varsinkin tuntuu pikku tuulenvireeltä välillä... Olishan tuossa tuommonen kattotuuletinlamppu...riittäisköhän? Ja tartteeko chilit sitä tuulta ympäri vuorokauden?

Paljon hyvää infoa amatöörille, thänks.  :D
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

Herra 47

mutu tuntumalla riittää kun (mulla oli näin) arkisin puhaltimet päällä kun olin töissä... (eipä tarvinnut kuunnella meteliä)  :wink:

eli ei tartte 24/7 olla päällä... eihän luonnossakaan tuule koko aikaa...
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Filago

Näille pikkusille taimille, niinku sulla ja mulla, tuntuu olevan apua ainakin vähän ihan tavallisesta pienestä energiansäästölampustakin. Sellanen "insinöörilamppu", ts. perustyöpöytälamppu jossa on nivelikäs varsi ja E27 kanta, sellasen saa uutena Ikeasta 8 euroon, kirppareilta varmaan muutamalla eurolla. Ja sitten siihen sopiva energian säästöpolttimo, 20 wattisia saa monen merkkisinä, nk. laatumerkit hinta reilusti alle 10 euroa nekin, ja "nimettömiä" saa sitten halvemmalla. Oma oli paikallisesta halpahallista 2,5 euroa, valitettavasti halpamerkkejä saa vain 20 wattiin asti.

Meinasin minäkin investoida toiseen valaisimeen ja pohdinkin nyt pitäisikö sortua sitten ihan 30 wattiseen Philipsiin.. paikallinen kauppa myy niitä hintaan 12,90.. tuntuu vähä kalliilta kyllä.. ku samalla hinnalla sais siis 5x 20 wattista.. ( Niin siis se 250 wattinen esl tulee sitten kun tulee, tästä lastentarhan valaistuksesta kyse ;).. )

Filago
#163

e-Boy

Nuo ite lamppujenhinnathan nyt on aika pientä siihen verrattuna, että polttaa jotain 600Wn lamppua monta tuntia päivässä.

Mitenkähän käy jos vaan käyttää säästölamppua. 20-30W ja sitte kesällä aurinkoa, jääkö sato aivan onnettomaksi, vai tuleekohan mitään...
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

Filago

Kiinnostaisi nähdä mitenkä on sulla taimet spurtanneet nyt. Ootko sitä tuulta alkanu antaa, ja mitenkä valoa?

Filago, joka ei vieläkään oo jaksanu virittää ruokapöydälle tuuletinta, vaikka niitä ois talossa kesän jäljiltä monta vapaana...
#163

e-Boy


En ole vieläkään saanu aikaseksi laittaa tuuletusta eikä valoa, kasvukin on jäänyt aika onnettomaksi siis.  :oops:  Nyt pitää tämän viikon loppuun mennessä kyllä ottaa itteään niskasta kiinni. ;)

Tosin huomio on menny enemmänki noihin uusiin idätyksiin. 2 viiikkoa tuli täyteen idätyksessä eilen, ei näy vielä mitään. Mutta siemenet jäi liottamatta, joten se kyllä hidastanee vähän... multa on kyllä koko ajan kosteaa (alta kastelemalla, toivottavasti riittää) , ja lämpötila 27-28astetta.
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

e-Boy

Vihdoinkin sai aikaiseksi vähän hoitaa noita chilejä. Siirsin isompiin purkkeihin, ja nyt 12 tuntia päivässä Megaman 15W ESL Plant Lamp valaisee niitä. Ja tuulettimen sain vihdoin puhaltamaan niitä. Onkohan tuo tuuletin nyt optimaalisella etäisyydellä/teholla? Tässä video, mitäs te chiligurut sanotte? Vai heiluuko chilit liikaa??? Onko 4-6 tuntia sopiva aika päivässä? Tuossa tuulettimessa on 4h kello joten sen verran nyt ainakin päivässä.

Tässä vielä kuva:
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

e-Boy

Huomaa että muutosta alkoi tapahtumaan, kun laittoi isompiin ruukkuihin, valoa ja tuuletusta. :D

Rawit:

Mitäs nuo reijät lehdissä on? Johtuisko kylmästä ikkunalasista johon lehti ottaa, tai vaihtoehtoisesti liian kuumasta, liian lähellä lamppua? Tai jokin ötökkä? Vai Rawitin perusominaisuus?
---------------------------------------
Habanero:

Tämä se on jämäkkä, ja lehdetkin ehjät kun vertaa tuohon Rawitiin. :)

---------------------------------------
Ja vielä lopuksi, tässä Rawitin runko. On se jämäköitynyt tuuletuksen ansiosta sitten viime näkemän. Ja laitoin sen ruukunvaihdon yhteydessä hieman syvemmälle multaan.
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

e-Boy

Lainaus käyttäjältä: "e-Boy"Nyt on itämässä 7ssä jogurttikipossa uusia chilejä! On tämä chilittely semmosta, oli vaan tarkotus laittaa nuo pari [haba ja rawit] ihan testimielessä... :wink: ...Ja nyt on jo niiden lisäksi itämässä Apache, Fatalii, LemonDrop ja Birds Eye Baby!

Tein saksilla pienen viillon idätys-jogurttikippojen pohjan reunaan, ja vähän vettä lautaselle, että pysyisi edes jonkunlainen tasainen kosteus. Meinas nimittäin olla koko ajan joko liian kuiva tai niin kostea että vesi kelluu pinnalla...nyt ainaki laskee liika lautaselle... :evil:  Tiedä sitten onko tuo hyvä systeemi?
Ja jääkaapin päällä olevassa kaapissa on about 28asteen lämpötila joten luulis olevan ainakin sen oikea.

Tuo oli 4. lokakuuta... Nyt on 23. Marraskuuta. Yksikään ei ole edelleenkään itänyt. Jokin mättää.  :x Onkohan tuolla enää mitään muuta kuin mätiä siemeniä homeessa. Tässä joka tapauksessa kuvia tuosta idättämöstä (mädättämöstä?):

Kaappi jääkaapin päällä toimii idättämönä, lämpötila pysyy tasaisesti 27-28asteen välillä.


Kaksi etummaista lautasellista kuuluu tuohon 4.lokakuuta laitettuihin. Takimmaisena on uusi testi, jota koitin liottaa ennen kylvöä. Ollut nyt pari viikkoa muhimassa. Ei näy sielläkään mitään.


Jogurttikuppien pohjissa on reikä kulmassa. Vettä lisään lautasille aina kun pinta on vähän laskenut.

Onko noitten kanssa enää mitään toivoa? Huomaako joku jonkin epäkohdan, mikä tässä mättää?
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.