tammikuu 10, 2025, 15:28:01 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


kocmokin testipenkki 2009

Aloittaja kocmok, tammikuu 06, 2009, 16:42:46 ip

« edellinen - seuraava »

kocmok

No niin, ensimmäinen satsi on viettänyt kasvarielämää kohta viikon eikä voi kuin ihmetellä kasvuvauhtia, tämä vuosi lähtee loistavasti! Ja suurimmat taimet odottavat vielä vuoroaan sisätiloissa.


Harjoittelutaimet sisällä pian viikon.


Caribbean Red Habanero, Rawit, Aji Habanero jne


Fataliin Dutch-Habanero jälkeläinen. Selkeästi kellanvihreä, pieni, ei kellomainen kukka ja valkoiset heteet.


Aji Habaneron kukat ovat päivällä vain hetken täysin auki, muuten kellomaisesti "sulkeutuneena", samoin Aji Benito.


Short Yellow Tabasco


Short Yellow Tabasco podeja


Jalapeno


Aji Benito


Perus Lombardo, etikka pepperoncini kebabille!  ;D



kocmok

20.05.2009
Ongelmaa, Kaikki chilit kukkivat nyt kasvarissa, ja suurimmassa osassa on satoakin tulossa mukavasti. Mukana on kuitenkin yksi s...tnan individualisti, joka kukkii kenties kaikkein eniten, mutta ei suostu tekemään hedelmää ei sitten millään. Tämä kyseinen puolitoistametrinen Thai/Rawit on kukkinut toista kuukautta todella runsaasti, nyt on jo kolmas setti kukkia tulossa, mutta ei ensimmäistäkään hedelmää. Ei vaikka kuinka "penslaa"...  :'(

Kaikkia muita lajeja on kohdeltu aivan samalla tavalla, ja SYTabascosta Aji Benitoon kaikissa on jo muutamia kymmeniä chilejä, paitsi siis tässä yhdessä.

Mistä mahtaa olla kysymys? Miten saan tämän myös tekemään palkoja?


Rawit. joka EI kuki...


Fataliin Dutch-Habanero jälkeläisiä. Jostain täältä.


Aji Benito


bluesman

Mulla on neljä rawitia; 2 mullassa luonnonvalossa n.1,2m korkeita,kukkii runsaasti vaan ei tee palkoja. 2 mökillä vierashuoneessa osin natikan valossa odottelemassa kasvihuoneen pystytystä (joka meneillään). Toinen näistä on mullassa, ei edes kuki vaikka n.metrinen, toinen litran Mimosabubblerissa ja aivan täynnä (40-50kpl) jo osin punaisia palkoja. On kyllä parhaiten lampun alla joten valoa ja lämpöä riittää mutta silti huikea ero. ???? Vesiviljely???? Tasaisempi ravinteiden saanti (micro/mato+ Topmax,  EC 1,90 pH 6.)

MasaT

Tuossapa riittää miettimistä. Ehkä voisit kokeilla guanoa, jossa on runsaasti fosforia joka voisi auttaa kukintaa pidemmälle. Mut ei kuitenkaan niin nopeavaikutteista.
Kun katselin noita kukkia, niin niiden kukkavarret näyttää kasvavan hieman pystyssä vähän niin kuin frutescensseilla. - Oletko varma lajikkeesta?

kocmok

Niin no, Thaimaalaista torilla myytävää chiliä tuo on, olen olettanut sen olevan Annuum.

Kukissa on valkoiset heteen varret ovat puhtaan valkoiset, mutta heteet tumman siniset. Kukat ovat noin 2 cm halkaisijaltaan, puhtaan valkoisia ja aukeavat täysin eivätkä jää lainkaan kellomaisiksi.

Onhan tuossa kieltämättä Frutenkin piirteitä. Risteytys?

calm

Lainaus käyttäjältä: kocmok - toukokuu 20, 2009, 19:50:44 ip
Mistä mahtaa olla kysymys? Miten saan tämän myös tekemään palkoja?


Onhan tuossa nyt näkyvillä jo ainakin kolme hedelmöittynyttä marjaa.

kocmok

Tarkoitatko mm etualalla tota epätarkkaa ja siitä Koilliseen olevaa? Ne eivät tuosta kasva lainkaan ja kasvi pudottaa ne parin päivän sisään. Näin on tapahtunut jo kymmenille kukille.

calm

Lainaus käyttäjältä: kocmok - toukokuu 21, 2009, 11:07:02 ap
Tarkoitatko mm etualalla tota epätarkkaa ja siitä Koilliseen olevaa? Ne eivät tuosta kasva lainkaan ja kasvi pudottaa ne parin päivän sisään. Näin on tapahtunut jo kymmenille kukille.


Liiallinen lannoitus, tai sitten kyseessä on vaan liian hankala lajike. Muistan kyllä omilta aloitteluajoiltakin, kun kauppa-piripiri-cayanne-tiesmikä kukki kyllä vaikka kuinka iloisesti, mutta ikinä yhtään marjaa ei tullut..

snu


Eihän noista aina tiedä, lannoittamisen lopettamista voisi kokeilla.
#419
Eksyminen on suotavaa.

kocmok

Nyt Rawitiin on tullut muutamia kiinni pysyviä podeja.


Ja kyllähän tämä taitaa olla Fruten ja Annuumin risteytys. Kukat ovat kirkkaan valkoiset, noin 1,5-2cm halkaisijaltaan, tumman siniset heteet (jopa kukkien varsissa on hieman purppura pigmenttiä!?). Kukat kasvavat ylöspäin, ja taittuvat jyrkästi lähellä kukkaa. Palkot kuitenkin kasvavat suoraan ylöspäin. Suuri tuuhea puumainen puska, paksuhkot pienet kiiltävät lehdet (laakerinlehtimäiset).

Paikallistin huonosatoisuuden ja ongelma tuntuu olevan kaksijakoinen.

Osa kukista pudottaa terälehdet ja emit yhtenä kappaleena, jäljelle jää vain kukkapohjus ja emi kiinni kasviin.

Osa kukista puolestaan on pudottanut emin (tai sitten sitä ei kukassa ole alunperin ollutkaan). Kukkien emit ovat muutenkin hyvin hyvin ohuita ja herkkiä irtoamaan, ja pölytys pitää suorittaa äärimmäisellä varovaisuudella.

Veikkaisin huonosatoisuuden liittyvän tähän, syytä tosin en tiedä kukkien ongelmiin. Kasville olen antanut nyt viimeaikoina vain vettä ja noin joka kolmas kerta Bio Bizzin Bio Bloomia.

Asiasta kolmanteen, teimme työmaalla pienimuotoisen kokeilun jossa kasvatimme yrttejä ja tomaatteja puhelimen laturin ja 4 kpl 658nm laserdiodin avulla täysin pimeässä erinomaisin tuloksin. Seuraavaksi aiomme kokeilla early jalapenon kasvattamista samalla metodilla. Noh, tähän kokeiluun palaan tuonnempana lisää.

Chilivaari

Kyllä tuo paljon frutescensilta vaikuttaa. Lehdet, nuppujen asento, pysty palko jne. Heteiden väri ei taida auttaa tunnistukseen, vaan niiden varret. Jos niissä on violettia, tuo on frute. Tosin terälehtienkin pitäisi olla vihertäviä, mutta joskus se sävy on hiuksenhieno, saattaa seota huoneen valaistukseen.
Tässä Piri Piri viime keväältä:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg45692;topicseen#msg45692
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg47489;topicseen#msg47489
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg50698;topicseen#msg50698

Olisiko kukinnan onnistuminen sinullakin valosta kiinni? Piri vaati sitä paljon, suoraa aurinkoa. Minulla ei kelvannut edes itäpuoli lasiparvekkeesta. Etelään piti olla suunta.  ::)

kocmok

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - toukokuu 28, 2009, 12:59:32 ip
Kyllä tuo paljon frutescensilta vaikuttaa. Lehdet, nuppujen asento, pysty palko jne. Heteiden väri ei taida auttaa tunnistukseen, vaan niiden varret. Jos niissä on violettia, tuo on frute. Tosin terälehtienkin pitäisi olla vihertäviä, mutta joskus se sävy on hiuksenhieno, saattaa seota huoneen valaistukseen.


Valkoiset ovat heteiden varret.

Ensimmäiset Jalapenot tuli syötyä viikonloppuna, ihan ookoo settiä. Tänään huomasin Tabascojen vaihtavan yllättävän rivakasti väriä


Short Yellow Tabasco

kocmok

Mittumaaria koko Infernaalisen Poltteen Veljeskunnalle!


Klopisto

Short Yellow Tabasco; vaihtoiko väriä lyhyessä ajassa? Kuinka lyhyessä? Itsellä vesiviljelyssä (jatkuva virtaava vesi) sama lajike, siksi kiinnostaa.

kocmok

Itsellä SYT ovat mullassa, kukinnasta ensimmäisten kypsymiseen meni pari kuukautta, mutta osalla menee näköjään huomattavasti pidempään. Mehukkaita ovat.

kocmok

Muutama päivitys:


Cayenne


SYT


Aji Benito


Rawit


Dutch-Habanero F4


kocmok

Muutama mielenkiintoinen huomio.

Alla kuva dutch-habanero F3(?) josta otin siemenet talteen (yllä) ja alla ensimmäinen kypsynyt tämän vuotinen F4 (alla)



Erot ovat vielä suuria, podit näyttävät kyllä samalle, mutta väri on täysin erilainen ja kanta on erilainen. Chilissä on voimakkaan hedelmäinen, banaaninen tuoksu jossa selvästi tunnistaa habaneron tuoksun, mutta alkuperäiseen verrattuna tulisuus on tässä jotain aivan muuta  *HUH* Siemenet ovat muuten suurimpia mitä olen koskaan nähnyt, ne ovat noin 5 mm  halkaisijaltaan ja niitä on palkossa (ainakin näissä ensimmäisissa) kymmenkunta kappaletta.

Montakohan sukupolvea vaaditaan että kasvi karakterisoituu vakioksi?

***

Cayennea tutkiessa huomasin toisen kiinnostavan seikan.



Kannan alta tulee toinen varsi, jossa noin puolisenttinen pyöreä kypsä ja kuihtunut mini mikro podi! Mistähän tässä on kysymys?

***

The Chilemanin mukaan Aji Habanero podi on 5-6,5cm pitkä ja sentin paksu. Nämä podit ovat kyllä huomattavasti suurempia itselläni, noin 8-10 cm pitkiä, eikä yhtään saman näköisiä kun The Chilemanilla.



***

Lemon Drop alkoi myös voimaan hyvin ja tuottamaan palkoa kun siirsin sen hieman varjoisampaan paikkaan kasvarissa.



***

On tietysti turhaa lisätä joka päivä uutta kuvaa Aji Benitosta, mutta nämä nyt vain näyttävät kypsyessään niiiiiiin hyviltä...






axo

Joo ei toi kyllä aji habanerolta näytä, tai ainaki mun viimevuotinen oli just tollanen kun chilemanilla.

kocmok

Nytpä näitä alkaa tulemaan. kerran viikossa pulska lautasellinen. Pakastimessa alkaa mukavasti tuplapussitettuja pakastepusseja muutama pussi per lajike, kuivaus on myös kovassa vauhdissa.



Puskat alkavat tyhjenemään parin viikon päästä, joten ajattelin turauttaa Bio-Bloomia vielä hieman ja katsoa irtoaako vielä toinen samanlainen satsi tälle kaudelle. Ne ajattelin säilöä etikkaan. Onneksi toi kasvihuone antaa hieman jatkoaikaa kasvukaudelle.


Stereo-Benito

kocmok

heinäkuu 18, 2009, 17:59:42 ip #39 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 18, 2009, 18:01:34 ip käyttäjältä kocmok
Muutamia hyväksi havaittuja reseptejä tähän väliin:

Mausteet ja soosit:

Törkeänhyvä Rub/Grillimauste
2 tl kuivattua kynsilaukkarouhetta
3 tl Cayennejauhe
2 tl Habanerojauhe
2 tl savuaromisuola (smoke-hickory-salt)
3 tl merisuolaa
3 tl ruskeaa sokeria
2 tl mustapippuri
2 tl sinappijauhe
1 tl juustokumina
2 tl kuivattua limenkuoriraastetta

- Sekoita aineet

Loistava Bourbon BBQ soosi
5  dl Ketsuppi
2½ dl Ruskea sokeri
2  dl Jim Beam (No, miksei muukin bourbon kävisi)
2 rkl Dijon
4 rkl Valkoviinietikka
4 rkl Soijakastike
2 tl Cayennejauhe
2 tl Habanerojauhe tms
turaus "nestesavua"

- Kaikki aineet seokseksi
- Nopea kiehautus (sekoita)
- lämpötilan pudotus ja keitä ilman kantta miedolla lämmöllä 20 min sekoittaen

kynsilaukka-Chili tahna
Kourallinen chilejä maun mukaan
½ kynsilaukkaa
½ dl oliiviöljy
~2 tl Suolaa
3 tl paprikajauhe

- Pilko chilit hyvin pieneksi silpuksi
- Puserra silpun sekaan kynsilaukkankynnet
- Lisää paprikajauhe, suola ja öljy
- Sekoita tahna.
Käytä sellaisenaan tai säilö esim umpioimalla (muista sterilisoida jos säilöt!).

Perus-salsa
7-10 medium chiliä
medium sipuli
2 kynsilaukkaa
5 rkl viinietikka
4 rkl tomaattipyre
1/4 tl suola
½ l vesi

- Pilko aineet
- Lisää ½ litraa vettä ja keitä pulska tunti ja soseuta.
- Jäähdytä
Käytä sellaisenaan tai säilö esim umpioimalla (muista sterilisoida jos säilöt!).

Pikasalsa
1 Iso tomaatti
5 Makeaa kirsikkatomaattia
1½ Savustettu Habanero
1 kynsilaukka (mono)
½ tl etikka
½ rkl lime mehu
2 tl sokeri
pieni nippu korianteria
oliiviöljyä maun mukaan
suolaa maun mukaan

- Pilko kiinteät aineet pieneksi silpulksi (tomaatit voi kaltata jos haluaa, itse en kalttaa)
- Sekoita kaikki aineet.


Lihaa:

Jauhelihapihvit/lihapullat
2 sipulia
3 kynttä kynsilaukkaa
2 habaneroa tms
2 munaa
2 dl korppujauho
sienisoijakastiketta
2 dl vesi (tai lihaliemi)
mustapippuri maun mukaan
suola maun mukaan
sokeri maun mukaan
kurkuma maun mukaan
juustokumina (jeera) maun mukaan
650 g jauhelihaa

- pilko kasvikset
- imeytä vesi/lihaliemi korppujauhoon
- sekoita kaikki ainekset
- pyörittele lihapullat/pihvit
- paista pikaisesti pannulla pinta ruskeaksi
- 10 min  220'C uunissa keskitasolla


Makeat:

Chilisuklaa
1 tl savustettua voimakasta chilihiutaletta
4 rkl laadukas kaakaojauhe
½ dl löysää kermavaahtoa
1 rkl vahvaa kahvia
1 levy talous-suklaata

- Sulata suklaa vesihauteessa
- lisää aineet ja sekoita kuohkeaksi
- Nopea jäähdytys pakastimessa jotta massan kuohkeus säilyy
- Kun jäähtynyt siirrä jääkaappiin.


Tuorechilijäätelö
Vanilja jäätelöä
Tuoretta chiliä maun mukaan
Appelsiinin kuorta
Kinuskikastiketta

- Ota jäätelö pehmenemään
- Silppuan pieneksi hakkeeksi ja raasta appelsiinin kuorta silpun sekaan ja sekoita.
- Sekoita pehmenneeseen (EI sulaan) jäätelöön Chilisilppu-appelsiininkuori sekoitus
- Lisää kinuskikastike "raidoiksi" sekoittamalla
- Laita pakastimeen kovettumaan hetkeksi

EDIT:  Ylläpito, minkäs takia palsta muuttaa v_alkosipulin automaattisesti kynsilaukaksi?