Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

Hebay

kesäkuu 10, 2011, 12:08:16 ip #3100 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 10, 2011, 12:10:14 ip käyttäjältä Hebay
Heipä hei

Ensimmäinen kasvatus minullakin menossa ja noin 1kk vanhat chilini käyttäytyvät (mielästin) oudosti.

Apachea ja Jamaican Belliä 50/50 olen kasvatellet ja kasvien kokoero on valtaisa. Tällä hetkelle 1 kasvi on noin kaksi kertaa isompi kuin mikään muu, lisäksi kaikkien lehdet tuntut "nuokkuvan" eli roikkuvan vähän alaspäin. En tiedä onko ongelma kenties kastelussa.



Eli vasemman puoleinen on erittäin iso verrattuna muihin ja siinä lehtien tilan huomaa parhaiten.


chilipirre

Minun silmääni kasvisi näyttävät tosi hyvältä. Omissakin taimissa kasvuvauhti on vaihdellut, hyvin ovat kaikki kuitenkin voineet kokoeroista huolimatta ja nyt pukkaa nuppua joka puskasta. Omat kasvateltavani ovat Aji Cristal, Chinese Five Colour, Black Hungarian ja Fatalli. Fatallin taimet ovat tosin huomattavasti pienempiä kun muut ja ihan eri tyyppisiä eikä ole nupuista tietoakaan. Taitavat olla chinenset vaativampia kasvatettavia.

InkRose

Annuumeilla on ihan tyypillistä että lehdet vähän roikkuvat, mutta normitilanteessa kuitenkin vasta itse lehti, ei lehden varsi. Etenkin isot lehdet vähän yleensä roikkuvat melkeinpä kaikilla, mutta siis pääasiassa annuumeilla, baccoilla ja pubescenseilla. Tai ainakin tältä vaikuttaa omien kasvieni perusteella. Chinenset jaksavat isommatkin lehdet pitää ryhdissään kunnes alkavat kuivua.

Hyvinvoivilta näyttävät sinun kasvisi kyllä, tervetuloa hienon harrastuksen pariin. :)

Hubert

Täällä näkyy monissa kuvissa, että chilien lehdet on sumutettu vedellä tai jollain leväuutteella. Onko kyseisestä toimenpiteestä jotain hyötyä? Tuli vaan mieleen, kun nyt näiden muutaman päivän 30-asteen helteillä on omat kasvit alkaneet käpristämään ylöspäin lehtiään, niin mahtavatko ne koittaa viilentää tmsp itseään tuolla tavoin...

mohla

Lainaus käyttäjältä: hubert - kesäkuu 10, 2011, 13:44:08 ip
Täällä näkyy monissa kuvissa, että chilien lehdet on sumutettu vedellä tai jollain leväuutteella. Onko kyseisestä toimenpiteestä jotain hyötyä? Tuli vaan mieleen, kun nyt näiden muutaman päivän 30-asteen helteillä on omat kasvit alkaneet käpristämään ylöspäin lehtiään, niin mahtavatko ne koittaa viilentää tmsp itseään tuolla tavoin...


Leväuutteella sumuttelussa kyse "lehtiruokinnasta" eli annetaan kasville hieman merileväuutetta suihkutetun veden mukana. Yleisesti n. puolet siitä annoksesta merileväuutetta kuin mitä kasteluveden mukana annettaisiin. Merileväuutteen pitäisi parantaa kasvin kykyä ottaa ravintoaineita hyötykäyttöön.

Muutoin vedellä sumuttelusta on hyötyä kasville, kun se saa lehtien kautta hieman vettä imettyä ja lisäksi esimerkiksi kuumassa kasvihuoneessa sprinklerein toteutettu sumutus viilentää kasveja mukavasti.

Macex

Voiko podiin tulla auringon polttoja? Yhdessä Orange Habaneron podissa on sellainen valkoinen kohta, joka on vähän pehmeä, mutta ei mössöä. Jälki tullut helteiden takia, mutta kasvi ollut kahden hallaharsokerroksen alla. Voiko podi vielä tulla ehoiseksi ja syömäkelpoiseksi?

Hallituksen jäsen 2011-2012, 2012-2013
Tampereen alajaoston puuhamies -2011-2012-2013-
2013
Kuiva ja Naseva.

TunturiTiger

Lainaus käyttäjältä: Macex - kesäkuu 11, 2011, 19:52:02 ip
Voiko podiin tulla auringon polttoja? Yhdessä Orange Habaneron podissa on sellainen valkoinen kohta, joka on vähän pehmeä, mutta ei mössöä. Jälki tullut helteiden takia, mutta kasvi ollut kahden hallaharsokerroksen alla. Voiko podi vielä tulla ehoiseksi ja syömäkelpoiseksi?


Voi tulla. Mullakin muutamassa auringon polttamia jälkiä.  >:(

Macex

Lainaus käyttäjältä: TunturiTiger - kesäkuu 11, 2011, 20:42:25 ip
Lainaus käyttäjältä: Macex - kesäkuu 11, 2011, 19:52:02 ip
Voiko podiin tulla auringon polttoja? Yhdessä Orange Habaneron podissa on sellainen valkoinen kohta, joka on vähän pehmeä, mutta ei mössöä. Jälki tullut helteiden takia, mutta kasvi ollut kahden hallaharsokerroksen alla. Voiko podi vielä tulla ehoiseksi ja syömäkelpoiseksi?


Voi tulla. Mullakin muutamassa auringon polttamia jälkiä.  >:(
Hemmetti, ei muuten ärsyttäis, mutta tullu yhteen isoimmista podeista, niin ärsyttää, jos joutuu heittämään pois  :-\

Hallituksen jäsen 2011-2012, 2012-2013
Tampereen alajaoston puuhamies -2011-2012-2013-
2013
Kuiva ja Naseva.

coco

Tuskin joudut pois heittämään. Aurinko on kyllä paahtanu niin polttavasti viime päivinä ettei oo ihme vaikka ois vähä polttamia tullu..

Mosku84

Morjens.

Sain tossa kaverilta cheyennechilin, ja mietin miten sitä pitäis kasvattaa. Kaveri sano et menee nyt parvekkeella vielä kun muistaa kastella. Mut mites noi purkkien vaihdot, lannoittamiset kun kasvi on ilmeisesti vielä alkuperäisessä purkissa ja pituuttahan kasvilla on 35cm.


Lillen

kesäkuu 14, 2011, 11:16:37 ap #3110 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 14, 2011, 11:23:04 ap käyttäjältä Lillen
Azoreilta tuli tällainen pussukka ostettua ,mutta mikä laji?

Ainoa mitä pussista ymmärrän on että chili on Capsicum Annuum.



E: Yritin Chiliwikistä etsiä ,mutta huonolla menestyksellä  :-[

InkRose

Koristepaprikahan siinä myös lukee selvällä enklantinkielellä. Kuvan hedelmät viittaisi ehkä vähän Bolivian Rainbown suuntaan, vaikka lehdet ei tummat olekaan. Mitäs noita muita mahdollisia oli, Chinese Five Colour vissiin ainakin. Tuleeko jollain muita mieleen?

chilihardhead.fi

Five colorissa on eri muotoiset podit, voisi olla Bolle tai sen risteytys
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

mpp

Lainaus käyttäjältä: Lillen - kesäkuu 14, 2011, 11:16:37 ap
Azoreilta tuli tällainen pussukka ostettua ,mutta mikä laji?

Ainoa mitä pussista ymmärrän on että chili on Capsicum Annuum.



Olisiko Pyramid?
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6250.0

ChiliK

Kertokaahan kokeneemmat vaikka 5-10 chililajiketta, mitkä eivät olisi niin kovin tulisia, ja hyvän makuisia. (Siis että vois ns. "perusihmisetkin" syödä. :D) Tulisuutta sais tosiaan olla 0-10 asteikolla alle 5. Ja mieluusti vielä annuumeja tai baccoja..

En löytäny parempaa paikkaa kysyä, anteeksi jos meni väärään.

PP

Lainaus käyttäjältä: ChiliK - kesäkuu 14, 2011, 12:42:17 ip
Kertokaahan kokeneemmat vaikka 5-10 chililajiketta, mitkä eivät olisi niin kovin tulisia, ja hyvän makuisia. (Siis että vois ns. "perusihmisetkin" syödä. :D) Tulisuutta sais tosiaan olla 0-10 asteikolla alle 5. Ja mieluusti vielä annuumeja tai baccoja..

En löytäny parempaa paikkaa kysyä, anteeksi jos meni väärään.


Tämä on oikein hyvä paikka kysyä.

Chilin tulisuutta voi helposti taittaa eri käyttötavoilla, joten perus-Pentillekin voi syöttää esim. Habaneroa (9-10) pienissä määrin ruuan tai vaikka levitteen seassa. Omia kokemuksia on hyvin rajatusta lajikemäärästä, mutta tässä muutama ehdotus.

Campane (baccatum, makea, hedelmäinen, 0-2)
Pink Habanero (chinense, erittäin voimakas aromi, ei tulisuutta, 0-1)
Jalapeño (annuum, 4-5)
Aji Cristal (baccatum, 6-7)
Poblano tai muu meksikolainen mieto annuum

InkRose

Champion ja Starfish taitavat baccoista myös mahtua tuohon asteikkoon.

Annuumeista Poblano/Chilaca/Guajillo -kolmikko ovat myös sieltä miedommasta päästä, meksikolaisen keittiön kulmakiviä. Yleensä ne käytetään kuivattuna ja/tai savustettuna, ja sopivat eritoten lihapatoihin. Homera taitaa myös olla niitä aloittelijaystävällisiä maultaan ja tulisuudeltaan.

Pakko myös mainostaa yhtä omaa lempparia, eli pubescenseja. Niiden polte on ihan omanlaistaan, suorastaan suuta hyväilevän pehmeää, jolloin voimakkaampikin polte on helppo sietää. Ja ainakin Turbo Puben makukin on varsin hieno.

Chilivaari


Juhoa

Mitäs Habanerot ja Naga Morichit pitää Suomen kesästä? Eli pärjääkö ulkona kuinka?

PP

Lainaus käyttäjältä: Juhoa - kesäkuu 15, 2011, 19:05:01 ip
Mitäs Habanerot ja Naga Morichit pitää Suomen kesästä? Eli pärjääkö ulkona kuinka?


Pärjää ne pitkälle esikasvatettuna lämpimänä kesänä, mutta silloinkin vain lämpimällä ja aurinkoisella paikalla.