heinäkuu 03, 2024, 04:56:23 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Bluesmanin kausi 2010

Aloittaja bluesman, marraskuu 28, 2009, 00:00:59 ap

« edellinen - seuraava »

Toni.A

 :D Eihän tuo nyt ihan tyhjältä vielä vaikuta, mutta onhan se huventunut siitä, mitä se on ollut. On näemmä miehellekin tullut jo pulaa chilin keräysastioistakin, kun on hattusa joutunut laittaa jo peliin. Hikikin on tainnut samalla tulla sadonkorjuussa, vai pistitkö Nagaa välipalaksi poskeen! ;)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

bluesman

 Nyt kun aurinko paistaa on kasvarissa +25, voipi olla ettei Nagaa tarvita.

bluesman

 Onneksi ehdin tänään piipahtamaan kasvarilla. Olin muutaman podin toivossa jättänyt Ulupica largen (ja ehkä pari muutakin)ebbiin. Aurinko kun paistaa niin päivälämmöt saavat aikaan melkoista haihtumista, reso oli kuiva. Sain nuupahtaneen kasvin toipumaan. Yritän talvettaa yhden Ulupican ebbissä ja kaksi turpeessa. Katsotaan ja toivotaan että selviäisivät ja saisi ihan syödäkseen saakka kyseistä lajiketta. Maku on senverran muista poikkeava ja mielenkiintoinen.
Ulkokasvatuksessa olevat ovat harson alla vielä hengissä, täytyy poimia viimeiset rocotot kukkapenkistä. Kasvarissa on puolentusinaa kypsyttelemässä podejaan.

shp

Vähän (paljon) kyllä harmittaa ettei ole kerenny käymään siellä, tänään menee loppupäivä auton korjauksen parissa ja huominen kasvarin tyhjennyksessä..
Miks kaikki meno pitää aina osua viikonlopulle?? =/
:) ;) :D ;D :o 8) ::) :P :-* >:D ^-^
Lisää lärviöitä tekstin perään, ettei mene liian vakavaksi
Failure is always an option, success rarely.

hessi

On sinullakin tuota satoa tullut siihenmalliin, et mitenkäs olet kaikki ehtinyt säilöä?
Ja onkos sinulla perhe mukana avustamassa?
Itselläni on vielä rutkasti satoa keräämättä, alkaa vaan mielenkiinto hiipumaan, kun
aika ei riitä sadon käsittelyyn. Yksin kun vielä kaiken joudun tekemään :(
ja pakkaseen en kyllä laita.

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

bluesman

Lainaus käyttäjältä: hessi - lokakuu 02, 2010, 14:21:25 ip
On sinullakin tuota satoa tullut siihenmalliin, et mitenkäs olet kaikki ehtinyt säilöä?
Ja onkos sinulla perhe mukana avustamassa?
Itselläni on vielä rutkasti satoa keräämättä, alkaa vaan mielenkiinto hiipumaan, kun
aika ei riitä sadon käsittelyyn. Yksin kun vielä kaiken joudun tekemään :(
ja pakkaseen en kyllä laita.

Pikkuhiljaa pari kolme ämpärillistä kerrallaan, savustaen ja kuivaten tai savustaen ja mössöten salsaksi. Tai suoraan kuivaten. Tai keittäen sooseiksi tai suoraan omenaviinietikalla säilöen oon yksin kaikki säilönyt. Niin ja hapatusruukussakin on tavaraa. Huomenna kokeilen kurpitsa-omena-chilihilloa minkälaista tulee. Mehuasemalla eilen puristettiin omenoita mehuksi jota tuli 75 litraa. Maakellari on mukava tässä vaiheessa olla olemassa. Toinen satsi omppuja kai pitää vielä puristaa.
Onhan toki osa sadosta vaihtanut omistajaa, ei kaikki tule omaan käyttöön.
Ei oo ollut vapaa-ajan ongelmia.

jortikka71

Mites oot etikkaan säilönyt..? Viipaleina vai kokonaisena? Mitä muita aineita sekaan.. sokeri, suola??
Olen senverran uusi tulokas näissä piireissä, että ihan uteliaisuuttani kyselen. On muuten Herralla ISOA KUNNIOITUSTA HERÄTTÄVÄT SADOT!!!
"ARVOSTAN"

bluesman

Lainaus käyttäjältä: jortikka71 - lokakuu 02, 2010, 20:22:16 ip
Mites oot etikkaan säilönyt..? Viipaleina vai kokonaisena? Mitä muita aineita sekaan.. sokeri, suola??
Olen senverran uusi tulokas näissä piireissä, että ihan uteliaisuuttani kyselen. On muuten Herralla ISOA KUNNIOITUSTA HERÄTTÄVÄT SADOT!!!
"ARVOSTAN"

Teen kahdensorttisia etikkasäilykkeitä;  1) Tuoresalsaa jossa habat tilkassa hedelmämehua tai purkkihedelmää tai mehukasta hedelmää sauvasekoitetaan salsaksi. Lisätään hunajaomenaviinietikkaa ja sitruunamehua ja mitataan pH. Jos alle 4,1 niin säilyy. 2) Perinteistä etikkaliemisäilykettä jossa kuuma sokerietikkaliemi kaadetaan lohkottujen tai kokonaisten viillettyjen chilien päälle. Voidaan vesihauteessa umpioida niin johan säilyy jos on säilytykseen tarvetta.
Kolmas konsti on maitohappokäymisen kautta hapattaminen, kokeilu menossa. Happo ei ole etikkaa.
Kiitos satoa on tullut ihan mukavasti. Eikä oo vaatinut paljoa hommaakaan. Eikä aikaa.

Kaltsu

Lainaus käyttäjältä: bluesman - lokakuu 02, 2010, 20:00:00 ip
Lainaus käyttäjältä: hessi - lokakuu 02, 2010, 14:21:25 ip
On sinullakin tuota satoa tullut siihenmalliin, et mitenkäs olet kaikki ehtinyt säilöä?
Ja onkos sinulla perhe mukana avustamassa?
Itselläni on vielä rutkasti satoa keräämättä, alkaa vaan mielenkiinto hiipumaan, kun
aika ei riitä sadon käsittelyyn. Yksin kun vielä kaiken joudun tekemään :(
ja pakkaseen en kyllä laita.

Pikkuhiljaa pari kolme ämpärillistä kerrallaan, savustaen ja kuivaten tai savustaen ja mössöten salsaksi. Tai suoraan kuivaten. Tai keittäen sooseiksi tai suoraan omenaviinietikalla säilöen oon yksin kaikki säilönyt. Niin ja hapatusruukussakin on tavaraa. Huomenna kokeilen kurpitsa-omena-chilihilloa minkälaista tulee. Mehuasemalla eilen puristettiin omenoita mehuksi jota tuli 75 litraa. Maakellari on mukava tässä vaiheessa olla olemassa. Toinen satsi omppuja kai pitää vielä puristaa.
Onhan toki osa sadosta vaihtanut omistajaa, ei kaikki tule omaan käyttöön.
Ei oo ollut vapaa-ajan ongelmia.


On kyllä todellista herkkua tuo omenamehu. Yhdeltä asiakkaalta olen saanut muutaman pullon ja eipä siinä ole kauaa mennyt kun ne on tullut juotua. Pikkaisen eri makuista kuin marketin omenamehut.
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

jewe

Joo voi niitä aikoja kun joskus sai oikeaa omenamehua litrakaupalla, nyt saan vaan kassillisen omenia syksyllä joista sitten tulee hilloa värkättyä.

Omat omenapuut on niin onnettomia ettei niistä varmaan koskaan mitään kunnon satoa tule saamaan.

bluesman

 No nythän meillä on ihka aito suomalainen kimchi. Nimetään se vaikka chimchiksi. Nimittäin hapatettu chili, ei siis chilihapankaali jota viime syksynä yritin tehdä mutta chilin määrä jäi turhan vähäiseksi. Nyt ei. On melkoisen tujakkaa tavaraa. Siirsin koe-erän hapatusruukusta purkkiin jotta saan uudelle isommalle satsille tilaa. Kaalia n.20% ja loput erilaisia chilejä, pääasiallisesti chinensejä.






tulimies

toi oliskin aika mielenkiintoista kokeilla tehdä :) miten toi tapahtuu ?

bluesman

Lainaus käyttäjältä: tulimies - lokakuu 03, 2010, 21:17:37 ip
toi oliskin aika mielenkiintoista kokeilla tehdä :) miten toi tapahtuu ?

Samalla tavalla kuin hapankaali tehdään, lisätään vaan chilin osuus suureksi.

Toni.A

Maistelemisen arvoinen säilyke kyseessä, varsinkin kun olet noin paljon chiliä laittanut. Välttämättä en ole muuten mikään hapankaalin ystävä, mutta tuo voisi toimia.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

bluesman

 Vähän kuvapäivitystä.
PI 439370 ruukkuversio kypsyttelee podejaan.                                                                                  Cherqui.



Turbo pube                                                         Rocoto de Seda kypsyi vihdoin                             Onneton Bird´s eye baby



Sri Lankasta 2009 tuodussa frutescensissä ekat kypsät podit



Champion leviää vaikka latvon kuinka



Aji cristal ja Aji golden ja tomaatti



Campane                                                                                                                        Duke pequin homehtuu



Tepin Eastern Travis County kypsää, en oo vieläkään maistanut.                                             



Pene de diablo



Tabasco senkuin innostuu podittamaan lisää.                                                       



Aji gusanito tekee muutaman podin.



Nagan estetiikkaa.






Toni.A

Milläs tavalla sulla käy tuo Duke homehtumaan? Kuvasta ei näy, muutakuin yllättävän isokasa podeja. Jännän näköinen tuo Aji Gusanito, eikös se ole c.frutescens?

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

bluesman

lokakuu 04, 2010, 20:54:22 ip #1316 Viimeisin muokkaus: lokakuu 04, 2010, 22:20:58 ip käyttäjältä bluesman
Lainaus käyttäjältä: ToniPetter - lokakuu 04, 2010, 19:02:05 ip
Milläs tavalla sulla käy tuo Duke homehtumaan? Kuvasta ei näy, muutakuin yllättävän isokasa podeja. Jännän näköinen tuo Aji Gusanito, eikös se ole c.frutescens?

Duke oli vähän toisten varjossa ja turhan kosteana. Jotkut oksanlatvat homehtui ja kuolee pois. Kohtahan se latvotaan talveksi kumminkin. Siirsin Leekin paikalle peränurkkaan. Leekistä tuli vielä pari kypsää isoa podia. Aji gusanito on tietääkseni frutescens x chinense tai jotain niiden väliltä. Kotona on paremmin kasvanut yksilö jonka piti olla Ring of fire muttei ookaan. Ei niin väliä. Ehkä mielenkiintoisempi tämä toukka.

Aketza

Lainaus Infernosta:

LainausPI-543203 "Ají Gusanito"

Kuvaus (USDA): hedelmä pitkänmallinen, 2.5-4cm pitkä, kurttuinen, matomaisen näköinen. tyyliarpi, kypsänä keltainen, tulinen, siemenet valkeat. Kasvatetaan paikallisesti. Kasvupaikka Riberaltan tori Benin maakunnassa.

Hyvin erikoinen, ainutlaatuinen chilipaprika. Hedelmä muistuttaa kypsänä kuvan (ja nimen) mukaisesti vaaleaa toukkaa. Maku myös aivan omanlaisensa, varsin hyvä. Tämä saattaa hyvinkin olla risteytymä frutescensin ja (luultavimmin) chinensen väliltä, mutta erittäin onnistunut sellainen.

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: Aketza - lokakuu 04, 2010, 22:13:13 ip
Lainaus Infernosta:

LainausPI-543203 "Ají Gusanito"

Kuvaus (USDA): hedelmä pitkänmallinen, 2.5-4cm pitkä, kurttuinen, matomaisen näköinen. tyyliarpi, kypsänä keltainen, tulinen, siemenet valkeat. Kasvatetaan paikallisesti. Kasvupaikka Riberaltan tori Benin maakunnassa.

Hyvin erikoinen, ainutlaatuinen chilipaprika. Hedelmä muistuttaa kypsänä kuvan (ja nimen) mukaisesti vaaleaa toukkaa. Maku myös aivan omanlaisensa, varsin hyvä. Tämä saattaa hyvinkin olla risteytymä frutescensin ja (luultavimmin) chinensen väliltä, mutta erittäin onnistunut sellainen.

Tuohan kuullostaa herkulliselta. Voisi joskus olla kokeilemisen arvoinen tuttavuus. Siemeniähän voisi tietysti joskus tuosta hommatakin.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

MrFrost

lokakuu 06, 2010, 22:42:05 ip #1319 Viimeisin muokkaus: lokakuu 06, 2010, 22:44:10 ip käyttäjältä MrFrost
Tuo laimeampikin hapankaali oli loistavaa jo silloin, kun se vielä ei ollut ihan valmista, tekis mieli maistaa lopullista versiota.

Itse tuskin jaksan alkaa tekemään mitään kovin extremejä, kun avovaimolle ei varmasti hapankaali maistu :D

-T
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!