tammikuu 31, 2023, 18:52:03 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Maailman paras chili con carne?

Aloittaja jortikka71, tammikuu 10, 2010, 00:15:04 ap

« edellinen - seuraava »

jortikka71

tammikuu 10, 2010, 00:15:04 ap Viimeisin muokkaus: tammikuu 19, 2013, 15:05:46 ip käyttäjältä Aji Inferno
no niin, eli hili kon karne..
tästä tulee reilummallekin porukalle, resepti toimii myös PUOLITETTUNA.!!

  n 800g naudan paistia kohtuullisen kokoisena suikaleena
suolaa, mustapippuria mieluiten myllystä
2 kpl sipulia
1 prk tomaattipyrettä(se pieni)
1,5 tl jauhettua chiliä
1 tl paprikajauhetta
3 kpl luumutomaattia tai tavallista kuutioituna
4 kpl valkosipulin kynttä siivuina tai jotenkin muuten pienittynä..
1 kpl aji cristal
1/2 kpl lemon drop
2 kpl lihasliemikuutiota
1 kpl paprikaa
vettä
2 prk (2x2dl) demi glase kastikepohjaa
1 prk red kidney papuja
1/4 kpl red habaneroa
1/2 kpl lime tai sitruuna puristettuna
1/2 rkl sokeria/fariinia/hunajaa..
maitzenaa ohjeen mukaan
riisiä
suolaa


eli..
ruskista reilun kokoiset suikaloidut lihat parissa-kolmessa erässä, mausta suolalla ja mustapippurilla
lisää viimeiseen lihaerään pilkotut sipulit, ruskista hetki,yhdistä kaikki ruskeat lihat
lisää tomaattipyre, chilijauhe sekä paprikajauhe, pyörittele jonkin aikaa
kuutioitu tomaatti seuraavaksi , sekä valkosipuli
heitä sekaan aji sekä lemon drop sekä lihaliemikuutiot
suikaloitu paprika tässä vaiheessa
lisää vettä kunnes lihat just peittyvät
demi glase sekaan ja anna kiehahtaa muutama minuutti
pienennä lämpöä jotta keitos nippa-nappa pulppuaa,
HAUDUTA MINIMISSÄÄN 4 TUNTIA!! (aina kun käyt maistelemassa pataa, niin sekoittele samalla..)

loppuvaiheessa kun lihat ovat mureita ja maku miellyttävän voimakas ja täydellinen: papuja perkele sekaan,lisää habaneroa makusi mukaan viimeistelemään sopiva polte
lisäile limen /sitruunan mehu
älä unohda sokeria/hunajaa, se mukavasti tasoittaa makua,
suurusta maitzenalla,..malta hauduttaa vielä 10 min.
tarkista maku, lisää suolaa ja pippuria tarpeen mukaan
tarjoa keitetyn riisin kera.. koska ei kannata pilata hyvää chili con carnen makua jollain ihme lisäkkeellä, pelkkä suolalla maustetu riisi kelpaa parhaiten

ja makuja on monia, itse käytin edellämainittuja chililajikkeita ja kyllä oli minun makuuni. myöskin chilin voimakkuudesta ei kannata kinastella, mielestäni chili con carne saa maistua muullekin kun pelkälle poltteelle; tomaattia, lihaa, papuja, paprikaa..
toimii erittäin hyvin myös seuraavana päivänä, jos sattuu jäämään..!
vinkki; seuraavana päivänä kokeile paistaa riisi pannulla..ja lisää kasti pannulle.. toimii!!
ja paistista sen verran, että ei välttämättä kannata satsata kalleimpaan lihapalaan, kyllä halvempikin lihas neljässä tunnissa mureutuu, äläkä poista lihasta kaikkia rasvoja eli läskejä, tuovat vaan makua lissee..
ja juomaksi kylmää bissee..aiiijjjj!!!!

p.s on muuten aika hyvää kuumana myös patongin kanssa: dippaa patonkia soossiin tai täytä patonki kastilla..

T: jortikka71

ottolapsi


jortikka71

Kiitos! Mukava kuulla että on muidenkin mieleen. tuohan on aika perus-setti, ottaen huomioon nuo mausteet. aika perusmakuja. ei vaadi investointeja erilaisiin mausteisiin, jotka jäävät sitten ehkä lojumaan kaapin perukoille käyttämättöminä..

Kebabmaniac

jep jep. näitä tulee aina silloin tällöin tehtyä - nimittäin se maailman paras on aina silloin se joka on käsillä... Ohje ihan ok, etenkin tärkein eli haudutusaika pitää muistaa kuten tuli esille. Kommenttina vaan että yksi perusmauste mitä vaihtelevasti chileissäni lisään/jätän pois on jeera eli juustokumina. Sen maku ainakin mun mielestä on aika dominoiva eli sen maistaa myös poltteen läpi.

jortikka71

juuri näin..lähinnä jeeraa ja esim korianteria tarkoitin näillä mausteilla, joita ei ehkä kaikilla ole kaapissa. mutta epäilemättä tuovat oikein käytettyinä ihan mukavaa lisämakua. ja onneksi jokainen voi lisäillä näihin ohjeisiin omia sovellutuksia..

Tapolan Tulikeppi

Löytyy aika pirun pätevä resepti foorumilta Volitans:n tekemään chili con carneen jota itsekkin sillontällön teen hieman soveltaen, voin suositella aika kovallakin lämmöllä kokeilemaan. Tai ainakin soveltamaan, on meinaan ihan eriluokan huttua kuin normaalikyökistä irtoaa.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=3975.0
# 1022

ALIS123

Lainaus2 kpl lihasliemikuutiota


Lihasliemi aika uutta minulle, siis jotain doping aineita vai? :DDD

jortikka71

juu, jotta ei mee liian vakavaksi ohjeet.. ;D

Quini

Lainaus käyttäjältä: KebabManiac - syyskuu 17, 2010, 18:17:35 ip
jep jep. näitä tulee aina silloin tällöin tehtyä - nimittäin se maailman paras on aina silloin se joka on käsillä... Ohje ihan ok, etenkin tärkein eli haudutusaika pitää muistaa kuten tuli esille.


Komppaan : Mitä pidempi haudutusaika sen parempi - mieto lämpö ja isohkot lihan palat = Bueno tämä on ihan huippu safkaa tehtynä esim. jossain Slowcoockerissa tai vastaavassa. Lihasta tulee todella mureaa.

kapsituuttaaja

Mä oon tästä soveltanu nopeen version.
Lihan olen korvannu Broilerin fileesuikaleilla, (ja demiglaset ja pavut jättänu pois).
Kypsyy puolessa tunnissa ja on ilmiömäisen hyvää!!!!!!!
Koskaan en oo maitoo juonu        enkä juo!!!

chilihardhead.fi

Kun tehdään hitaasti, kannattaa käyttää niitä sitkeämpiä lihan paloja, jos kaupasta sattuu löytymään, niin saa enempi makua. ;) :D
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

svalli

Varmaan ihan hyvää, mutta aika rohkeaa nimetä oma resepti maailman parhaaksi ;)

Hyllystäni löytyy useampi aiheeseen liittyvä keittokirja esim. Chili lover's cook book, missä on useampikin maailman parhaaksi nimetty keitos. Keittokirjat on kuitenkin vain inspiraation antajia, sillä ainoastaan leipoessa noudatan reseptejä ja chiliin menee mitä milloinkin kaapista löytyy, mutta hyvän chilin tekoon pitää varautua tietenkin ruokakaupan kautta.

Ja älkää nyt poijat perkules tarjokko chilin kanssa riisiä!!! Jättäkää riisit itämaisten ruokien lisukkeeksi. Hyvä chili on pataruokaa eikä mitään helvetin kastiketta. Chilin kanssa tarjotaan raakaa sipulia silppuna ja ehkä kermaviiliä tai juustoraastetta päälle.

Koska chilin teko vaatii aikaa, pöperö on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Ryhis

Lainaus käyttäjältä: svalli - lokakuu 22, 2010, 20:47:55 ip
Varmaan ihan hyvää, mutta aika rohkeaa nimetä oma resepti maailman parhaaksi ;)


Nöyryys on häviämisen yksi muoto.  ;)
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

jortikka71

lokakuu 23, 2010, 14:20:07 ip #13 Viimeisin muokkaus: lokakuu 23, 2010, 15:37:03 ip käyttäjältä jortikka71
No kaikkihan eivät ole ammatilaiskeittokirjoihintuijottajia, välillä täytyy säätää ja tehdä ohjeita myös noviiseille!
Älkää myöskään uskoko pelkästään kirjojen mahtiin, eiks ole mukavaa välillä vaan tehdä ja nauttia oluesta tai jostain muusta keittämisen yhteydessä?? Vai käykö bisse edes chilin kanssa..?
Ruoan laitto on monesti hieman liian vakava harrastus, huumorilla,huumorilla siitä selviää! No suurin osahan suomen Chili-ohjeista tehdään jauhelihaan..  Eli se niistä ainoista oikeista ohjeista. Elikkä syököön mun puolesta jokainen chilinsä minkä lisäkkeen kanssa haluaa!! :o
PÄÄASIA ETTÄ SYÖ!! EIKS NI? ;) ;)

p.s. hyvällä otsikolla saa paljon lukukertoja ja puhetta aikaiseksi, ja mukavia mielipiteiden vaihteluja.. ;D

svalli

Kyseinen keittokirjani ei olekkaan mikään ammatilaisten luomus vaan se on kokoelma chilin syntysijojen kotikokkien lähettämiä perinteisiä chilireseptejä. Osa on ihan tavallisten äitien tekemiä ja osan reseptejä on lähettänyt chilipadan keittämisen MM kisoja voittaneet. Ja vaikka keräilenkin keittokirjoja ja tuijottelen niitä ihan huvikseni, en kuitenkaan koskaan kokkaa tasan tarkkaan minkään reseptin mukaan, vaan niistä saa inspiraatiota siitä mitä kaikkea voi koittaa sotkea samaan soppaan. En siis suhtaudu ruuanlaittoon vakavasti, muuten kuin että perheelle ja mahdollisille vieraille on saatava hyvää sapuskaa.

Olutta voi laittaa chilipataan ainesosana ja sitä voi kokkikin maistella, kunhan ei niitä mene likaa usean tunnin hauduttelun ja odottelun aikana  ;). Jos pata palaa pohjaan kokin naukkaillessa, siinä saattaa huumori loppua nälkäisiltä.

Sitä maailman parasta chiliä en usko vielä maistaneeni, mutta muutaman kerran luulen päässeeni lähelle täydellistä makuelämystä  :P.

Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Migelus

Pata on tulilla, mutta pari asiaa iski silmään. Ensinnäkin juustokuminan puuttuminen. Kastikkeen pohjahan on erinomainen ja maukas, mutta juurikin juustokumina tuo sen pienen lisävivahteen ruokaan joka omasta mielestä erottaa chili con carnen muista lihapadoista.

Toiseksi maizenalla suurustamisen voi helposti vaihtaa siten, että pyörittää lihapalat ennen paistaista jauhoissa. Lopuksi ottaa loputkin maut ja jauhot pannulta mukaan kastikkeeseen lisäämällä kuumaan pannuun pari lorausta vettä ja lisäämällä se pataan, joka toimii samalla suuruusteena.

Mainio resepti kuitenkin!

Tyttii

*syö chilinsä nachojen kanssa* Namia. Ja parasta chiliä tulee kun käyttää monia eri chilejä. Toiset potkii ensin, ja myöhemmin haba ja naga. Myös makeatulinen Hot chili paste (imported Rhee bros.) on löytänyt käyttötarkoituksensa. Hitto, nälkähän tässä taas tulikin.
Päiväkirja: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10978.0
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Nosiseptori

Lainaus käyttäjältä: svalli - lokakuu 23, 2010, 15:39:05 ip
Kyseinen keittokirjani ei olekkaan mikään ammatilaisten luomus vaan se on kokoelma chilin syntysijojen kotikokkien lähettämiä perinteisiä chilireseptejä. Osa on ihan tavallisten äitien tekemiä ja osan reseptejä on lähettänyt chilipadan keittämisen MM kisoja voittaneet. Ja vaikka keräilenkin keittokirjoja ja tuijottelen niitä ihan huvikseni, en kuitenkaan koskaan kokkaa tasan tarkkaan minkään reseptin mukaan, vaan niistä saa inspiraatiota siitä mitä kaikkea voi koittaa sotkea samaan soppaan. En siis suhtaudu ruuanlaittoon vakavasti, muuten kuin että perheelle ja mahdollisille vieraille on saatava hyvää sapuskaa.

Olutta voi laittaa chilipataan ainesosana ja sitä voi kokkikin maistella, kunhan ei niitä mene likaa usean tunnin hauduttelun ja odottelun aikana  ;). Jos pata palaa pohjaan kokin naukkaillessa, siinä saattaa huumori loppua nälkäisiltä.

Sitä maailman parasta chiliä en usko vielä maistaneeni, mutta muutaman kerran luulen päässeeni lähelle täydellistä makuelämystä  :P.




Voisitko jakaa osan (tai vaikka yhden...) näistä maailman parhaista chili con carne -resepteistä? Voihan tässä ketjussa olla useampikin resepti!

jortikka71

Lainaus käyttäjältä: Migelus - syyskuu 17, 2011, 11:11:26 ap

Toiseksi maizenalla suurustamisen voi helposti vaihtaa siten, että pyörittää lihapalat ennen paistaista jauhoissa. Lopuksi ottaa loputkin maut ja jauhot pannulta mukaan kastikkeeseen lisäämällä kuumaan pannuun pari lorausta vettä ja lisäämällä se pataan, joka toimii samalla suuruusteena.

Mainio resepti kuitenkin!



Hyviä huomioita. Tuo Jeerahan jo herättikin ansaittua mielenkiintoa.
Tuon suurustamisen loppuvaiheessa perustelen sillä, että jos suurustat keitoksen heti alkuvaiheessa, eli pata sakenee heti ja hauduttelet nelisen tuntia, niin voipi vaikka kärähtää kiinni, paljon helpommin kuin ohuempi liemi, joka saa hautua kasaan rauhassa. Eli antaa padan porista "ohuena" hiljalleen ja pitkään. Kyllähän huuhdeliemi toki kannattaa toki ottaa talteen pannulta ja vehnäjauholla suurustaa myös loppuvaiheessa, jos on mieluisampi vaihtoehto. Vehnishän tunnetusti sitoo rasvan paremmin kuin Maizena. Hyviä ja tärkeitä kannanottoja kaikki.

Migelus

Itseasiassa en ohentanut lopussa soosia lainkaan vaan se suurustui oikein sopivasti tuolla lihojen jauhotuksen seurauksena ja tietysty 4 tunnin haudutuksella :)

Tuota mitä Tyttii sanoi, olen itsekin käyttänyt useasti. Usein padasta löytyy paria erittäin mietoa chiliä leikkimässä paprikaa, pari tulisempaa choliä tuomassa peruspoltetta jalapenojen ohella ja sitten viimeisenä niittinä yksi naaman venyttäjä chili, jonka polte tuntuu vielä seuraavana päivänä aamukahvin jälkeen :D