tammikuu 10, 2025, 11:24:25 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Räyhäkausi

Aloittaja Ryhis, maaliskuu 02, 2010, 20:44:38 ip

« edellinen - seuraava »

Ryhis

Lainaus käyttäjältä: TunturiTiger - toukokuu 22, 2010, 23:39:07 ip
Lainaus käyttäjältä: MrFrost - toukokuu 22, 2010, 22:29:10 ip
mutta noi katkaravut jne ei mene sitten millään :(

-T

Monoo naiselle joka ei pistä katkarapua suuhunsa.  ::)


Asiaa!

"Koolla ei ole väliä." <- pienimunaisten panettelua.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

MasaT

Mitä mieltä olet muuten räyhäkäs siitä, kun jotkut keittää kalliista raaka-aineista ja mahdollisiman monista aineista mukamas gourmet ruokaa.
Joku kirjakin minulla oli neljän ruoka-aineen kokkauksesta, mutten nyt heti löytänyt. Eli mahdollisimman vähistä elementeistä hyvää ruokaa, ei mitään liiaksi mausteilla temppuilua.

MrFrost

no mut kun mulla on katkarapu :(
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

Ryhis

Perussafka hyvistä raaka-aineista on parasta. Ei pidä katsoa, kuinka monesta tai vähästä raaka-aineesta ruoka tehdään, niin kauan kuin se tehdään rakkaudella ja miellyttämään mahdollisimman montaa aistia, se on hyvää ruokaa. Näin ainakin omasta mielestä. Plussaa on ravintoaine&vitamiinirikkaus.

Hyvä ruoka sivuaa samaa ongelmaa, joka on vuosia kiusannut ajatuksiani. Mitä on laatu? Hyvä ruoka on kiistatta laadukasta, mutta mitä on hyvä ruoka?

Onko se;
- Perinteistä? Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa, gazpachoa, kebabbia, hummusta?
- Yksinkertaista? Perunaa&silliä, patonkia&juustoa, grillattua lihaa, keitettyjä munia?
- Jalostettua? Tournedos á la Rossini? Biff Rydberg? Filee Wellington?
- Terveellistä? Kreikkalainen salaatti? Luomu-sisäfilettä? Ituja?
- Mausteilla kikkailua?
- Yksinkertaisia makuja?

Mahdollisuuksia on miljoonia ja oikotietä hyvään safkaan ei ole..

On erittäin vaikeaa eritellä "hyvää safkaa" ja "huonoa safkaa". Huomattavasti helpompaa on eritellä hyvää ja huonoa ruokakulttuuria.

Alkuperäiseen, MasaT:n esittämään kysymykseen en osaa vastata suoraan. Periaatteessa parasta ruokaa olisi yksinkertaiset maut, joissa mausteet vain korostaisivat alkuperäistä makua. Hyvänä esimerkkinä:

Paahtopaisti+madeirakastike, paistissa tietenkin vakkari mustapippuri&suola ja päälle ripoteltuna tuore piparjuuriraaste.

viipalekermaperunat paahdetulla valkosipulilla.

kasvislisäkkeenä höyrytettyjä parsakaaleja, ruusukaaleja, miniporkkanoita, kukkakaalia.


Siinä kaikki täydentää toisiaan. Nopea kotikeittiöversio tuosta olisi vain kulmapaistista viipaloidut pihvit, lihaliemi&punaviini-kastike (tai lihaliemi-kerma) ja jonkinlaiset uunissa paistetut viipaleperunat kermassa. Hätäsimmät olisivat lisäksi kiehauttaneet voin kanssa kasvikset.

Molemmat ovat hyviä ruokia, molemmat ovat toteutettavissa kotikeittiössä, toinen suhteellisen vähällä vaivalla.

Mutta ero syntyy siitä, että vain toisesta olisi valmis maksamaan rahaa jos sen saisi valmiina eteen.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

TunturiTiger

Nyt mun on pakko ehdottaa (tai lähinnä vaatia), että Räyhäkäs tekis meille sunnuntai kokkailijoille ihan ikioman ketjun noista resepteistään. Sitä vois ryydittää ihan pienillä "pikkunälkään" tai "nopeasti ja helposti" resepteillä.
nimim. joko alan kirjoittamaan kauppalappua?

Viltsu777

#758

Ryhis

Eiköhän noita reseptejä kuvineen tipu tähän ketjuun tasaiseen tahtiin. Mulla on aikamoinen varustelukilpailu yhden tutun Gourmandin kanssa, joka asuu tuossa kilsan päässä. Pommitellaan toisiamme sähköpostiviestein suhteellisen taajaan ja yritetään reseptittää toisemme suohon.

Huomenna tai tiistaina olisi työn alla fine diningia Finduksen pakasteista.

Pannaan lopuksi pari kuvaa Räyhäkäs Seniorin tapaksista.

https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Rusakko

appelsiini-chili-kastike jäätelön kanssa testattu. Hyvää tuli ja suht helposti. Enempi chiliä olis kaivannut, tuoreena löytyi vaan thaikku annuumi, haba varmaan olis parempi kuten reseptissä sanottiin. Lisää vaan reseptejä niin pääsee itsekin koittamaan

Ryhis

^ Hyvä kuulla, että resepti toimi jollakuulla muullakin. Koemaistatin tuota omaa soosia (epä)onniselle naapurille, joka soitteli varttia myöhemmin perään, että polte tulee viiveellä  ;D

Pannaas taas rehukuvia:

Lanceolatum on tehnyt ihan OIKEAT sirkkalehdet ja pääsi sen kunniaksi multiin!




Sehän on Aji Cristal!




"Peruskäppyräksi" ristitty suippopaprika pääsi vihdoin omaan ruukkuunsa.




Aji Cristal kukkii:



Jalapeno kukkii kanssa komiasti (yksi kukka - kolme kasvia.... :D)


Ja lisäksi omiin ruukkuihin mullattiin myös habasoosilla myrkytetyltä naapurilta lahjaksi saadut Hungarian Hot Cherryt




Ja viimeiseksi kuva joka todistaa kuinka satoisia jalostetut lajikkeet parhaimmillaan ovat. Multakasvatuksessa ja hedelmiä on pitkälti toistakymmentä, kolmas sato 8 kk sisällä  :P

https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

MrFrost

Luo ihmeessä tuonne reseptiosioon oma ketju "Räyhäkkään Keittiössä" ja laita siihen noita respoja kuvineen...

Veikkaan et ylläpito löisi sen kiinteäksi aiheeksi tyyliin "Kysy Kärsältä" tuolla aloittelijoiden nurkassa :)

Oottakaa vaan, kunhan mä saan ton parvekkeen kuntoon, kaivettua sähkögrillin kellarista ja kutsutaan pariskunta Räyhäkäs
istumaan iltaa. Sama lupaus on jo tehty JeQQulle puolisoineen :)

-T
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

Ryhis

Huh huh kiirettä pitää. Tänään syötiin suoraan pakkasesta, kun kerran ehdittiin kotona olla tunti ennen iltayhdeksää.

Lupasin kuitenkin "reseptin" sekä "kuvia" ja olen sanani mittainen mies. Päivän safka tehty tasan 25 minuutissa alusta loppuun.

Eli.

Otetaan finduksen pakaste-eines pussukka pöydälle valokuvausta varten. Ihan hyvä tuote muuten, kuskus on jollain ilveellä saatu säilymään kohtuullisesti pakastamisestakin. Vihreistä linsseistä myös propsit!




Käsittääkseni tuota voisi syödä sellaisenaankin, kuten hiekkaa ja merivettäkin, mutta periaatteesta ajattelin parantaa sitä hieman. Eli pilkotaan muutama valkosipulinkynsi, puolikas habaa, kaadetaan pussista pakastekatkarapuja ja pätkitään hieman surimia.




Proteiiniosastolla näyttelee blue dragon-tofupala. Se murennetaan käsin noin arpakuution kokoisiksi paloiksi kulhoon. Päälle hieman chipotle tabascoa, löylyä, mustapippuria, sweet chilisoosia ja suolaa.



Valkosipuli-habasilppu kärväytetään nopsaan öljyssä, päällä ripotellaan pussista tuota kasviskuskus-härpäkettä. Pussin sisus kannattaa paistella kahdessa eri erässä, ensimmäinen erä valkosipulin ja haban kanssa, toinen merenelävien kanssa. Itse pidän toisella levyllä neljän litran kattilaa, jossa levy on asennossa kaksi, jonne heitän eri erät.

Suomalaisten kotien ongelma on surulliset sähköliedet. Totuus on se, että muunneltu oikosulku, on loppupeleissä kovin kehno lämmönlähde. Tähän kun yhdistetään kotikeittiöiden millin ohuella pohjalla varustetut paistinpannut, saadaan lähes aina "keitettyä ruokaa". Näppärä jätkä/tyttö välttää tämän sudenkuopan paistamalla erissä.

Eli pussin sisältö kahdessa erässä, eri lisäkkeiden kanssa paistaen ja kattilaan. Viimeiseksi pannulla pyöräytetään "marinoitu" tofu jonka päälle raapaistaan kattilasta kaikki muut aineet. Levy nollille, pari kääntöä ja ennen tarjoilua ehtii vielä pestä kattilankin.

Lopputulos on "mättöä". Ei järin esteettistä, mutta hyvänmakuista ja vie nälän. Tofuna kannattaa käyttää jotain kovempaa lajiketta kuin tuon Blue Dragon. Silloin suutuntumakin paranee, tänään tuota olisi syönyt hampaatonkin sillä konsistenssi oli aika liki tasaista massaa. Yritetään loppuviikosta uudelleen jollain ravintola-tason safkalla  ;D Pahoittelen kiirettä.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Ryhis

Jatketaan safkapäiväkirjalla kun ei nuo chilit ole kasvaneet juuri ollenkaan sitten toissapäivän..

Bongasin Alepassa jälleen uuden broilerituotteen. Tottakai valmiiksi marinoidun ;D edukas hinta tietenkin puhutteli minua, 700 geetä vajaalla neljälle eurolla.

Jotain intialaistyyppistä teki mieli joten nappasin ostoskoriin myös

Valkosipuli
Sipuli
Inkivääri
Suippopaprika
Wok-vihannekset purkissa
Kookoskerma tetrassa.
Limetti

Kotoa löytyikin jo valmiiksi habaa ja nagaa. Ja vähän muutakin.

Hmm...





Eli kourallinen valkosipulinkynsiä, suippopaprika, sipuli, inkivääri, puolikas nagaa ja haba pilkotaan suhteellisen pieneksi silpuksi. Valutetaan Rainbow-tölkki-wokvihannekset (sisällä oli ainakin ituja, vesikastanjaa, minimaissia). Sekaan myös puolikkaan limettisiivun hedelmäliha ja mehu.

Vóila:


Käännetään uuni 200'C ja otetaan passeli uunivuoka esiin. Broilerinpalat paistetaan reilusti molemmin puolin ja nostetaan vuokaan. Broilerin päälle ripotellaan suolaa, vähän curryä, vähän hunajaa ja vähän chipotlea.



Tässä vaiheessa kun uuni ja liesi ovat päällä, keittiössä alkaa olemaan sietämättömän kuuma. On aika ottaa jäinen drinkki.



Kanojen jälkeen pannulle lentää erillisestä kiposta kasvissekoitus. Lämmön voi tiputtaa neloselle, tarkoitus on hieman paahtaa vehreitä. Kääntele pari kertaa ja kippaa päälle (voi tehdä valmiiksi jälleen yhteen kulhoon)

1 tl kanelia
1 tl kardemumman siemeniä
3 tl curryä
1 tl oreganoa
1 tl basilikaa
Reilu rouhaus mustapippuria
5 rkl tomaattipyrettä



Jälleen käännellään hetki ja lisätään 2dl kookoskermaa. Pahvitetrassa oleva "Uhu" tms. merkkinen kookoskerma on loistavaa. Samointein kun tetra on kumottu pannulle, kannattaa tetra täyttää 2/3 vedellä, huljuttaa ja kaataa neste vielä koko komeuden joukkoon. Hämmentele kunnes tuntuu kiehahtavan ja nostele kasvishuttu broiskujen päälle uunivuokaan, kaada liemi päälle.



Laita kuumaan uuniin 30-45  min ajaksi. Tai ainakin kunnes broisku on kypsää. Sillä välin ehtii keittää passelin lisäkkeen, meillä käytettiin kuskusia koska se tuli liki vahtimatta "itsekseen", sekä käydä parvekkeella juomassa GTn loppuun.... ;)

Kun vuoka otetaan uunista pois, kannattaa sen antaa levätä 5-10 min. Lämpö sekä maut tasaantuvat.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Kaltsu

Oikein hyvää giniä. Hinta-laatusuhde kohdallaan.  ;) Vuodessa muutaman pullon kittaan samaa tavaraa.
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

Ryhis

SADONKORJUU!

Tänään tuli aika korjata kypsät podit elokuussa idätetystä habanerosta!



Ja kuten muidenkin kasvattamieni chilien kanssa, tämänkin kasvin siemenet on otettu talteen alunperin hollantilaisesta tuontihedelmästä. Emopodi on siis K-marketin irtomyynnistä. Ja kuten totuttua, myös hedelmät ovat tulisempia kuin alkuperäisessä podissa. Söin yhden kokonaisen raakana ja meinasin kuolla. Järkyttävä polte. En ole vielä chilin kanssa kokenut poltetta, joka valtaa ensin koko kielen, sitten kurkkutorven vatsaan asti ja lopuksi nousee korviin! Tasajalkahyppely, lattialla kieriminen, käsien vispaaminen ilmassa eivät olleet mitään, piti vielä tunkea sormet korviin ja räähkiä keittiön pöydän alta "yufurttia, yufurttia!"
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Toni.A

Tuohan kuullostaan erittäin tutulta reaktiolta. ;D

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Ryhis

Se oli jotain hirveätä. Itseasiassa, polte oli niin reilua, että meinasin jo hätääntyä. Vaimoni maistoi toisesta podista pikkiriikkisen palan ja sylkäisi sen samointein ulos ja julisti heti perään syömäkelvottomaksi.

Ja se hikka mikä siitä tuli. Ei mitään pientä nikottelua vaan sarjatuli hik-hik-hik joka sai parran tärisemään ja silmälasit lentämään pöydälle. Onneksi olin ensiavuksi tehnyt mustikoista ja jugurtista juoman jääkaappiin. 5 dl mustikkajugurttia ja iso lasi kaakaota niin helpotti vatsapoltot. Sen verran rankka kokemus oli, että kun heitin sängylle pötköttämään, nukahdin välittömästi vartiksi. Olo oli kuin saunasta tullut.

Ensi yö jänskättää!
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Ryhis

Huh huh. Viimeisiä kipristyksiä tuli vielä äsken. Ja hikka prkl..

Väsäsin yhden jääkylmän gin&tonicin helpottamaan.

Ei stana. Tätäkään ei olisi tapahtunut jos en olis nähnyt Bluesmanin videota, missä syödään se Trinidad Scorpion Morouga Blend kokonaisena puskasta.  :P

"Jos nuokin niin mäkin" - kuuluisia viimeisiä sanoja. Varmaan pumppu tilttaisi jos lähtis Naga-tasolla pureksimaan.  :-X
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - toukokuu 29, 2010, 20:57:10 ip
Huh huh. Viimeisiä kipristyksiä tuli vielä äsken. Ja hikka prkl..

Väsäsin yhden jääkylmän gin&tonicin helpottamaan.

Ei stana. Tätäkään ei olisi tapahtunut jos en olis nähnyt Bluesmanin videota, missä syödään se Trinidad Scorpion Morouga Blend kokonaisena puskasta.  :P

"Jos nuokin niin mäkin" - kuuluisia viimeisiä sanoja. Varmaan pumppu tilttaisi jos lähtis Naga-tasolla pureksimaan.  :-X
Itseasiassa koin itse tuon Morouga Blendin kovemmaksi, kuin kaupan Nagan. Voihan se todellisuudessa olla kovempaa, mutta oma makuaisti jotenkin liputti, että vielä ennemmin olisin suuhuni laittanut kaupan Nagaa. Odotahan huomista päivää, tai lähinnä aamua, sitten se pelottaakin, kun käyt vessassa. ;)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Ryhis

Samassa käsityksessä minäkin olen ollut, että tuo TSMB on kovempi kuin Naga..

Täytyy laittaa vessapaperi jääkaappiin ja viedä vessaan kaikkien tuntemieni pyhimysten ikonit:

https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Kaltsu

LainausEnsi yö jänskättää!


Odotahan kun se aamu sieltä saapuu...  ;D ;D
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!