apua järjestelmän valintaan ja suunnitteluun, paaaljon ihmetystä

Aloittaja jahmi, maaliskuu 26, 2010, 21:23:24 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: jahmi - maaliskuu 31, 2010, 00:25:51 ap... Kovin on pienen ja hölmön haastavaa löytää oikea ratkaisu tästä isosta ja kummasta maailmasta ;D Kaikilla taitaa olla vähän omat mielipiteet ja näkemykset oikeasta tässäkin asiassa.

Sekoitanpa pakkaasi vielä lisää.  ;D
Minulla ainakin merkitsee myös ääni ja valon väri paljon, kun samoissa tiloissa chilien kanssa asutaan. Tuuletinta vaativat hurisijat/rämisijät eivät meille kelpaa, eikä pistävän kummallinen väri, olipa se keltainen tai violetti.

Jäljelle jää aurinko ja talvella vähän loisteputkea lisäksi. ESL on myös loisteputki, mutta sen hyötysuhde on paljon huonompi kuin oikeiden pitkien putkien.

Neutroni

Lainaus käyttäjältä: jahmi - maaliskuu 31, 2010, 00:25:51 ap
No voi närhen munat kun koskaan en saa järkeiltyä aivojani asian ympärille oikein :D kahdessa 125w eslissä on spektrit kohallaan?(2700&6400), mutta vähemmän lumeneita per watti kuin natikassa tai monimetallissa? Kertokaas vielä idiootille että syökö 250w eslit saman määrän sähköä kuin 250w natikka tai monimetalli?


Suunnilleen, wattimäärä on sähköenergian kulutuksen (aikayksikössä) mittari. Suunnilleen siksi, että todelliset ottotehot saattavat poiketa hieman nimellisestä (halparomuissa paljonkin).

LainausNäiden tarvittavat liitäntälaitteet (muuntimet ko?) säästää sähkölaskuissa, verrattuna liitäntälaitteettomiin esleihin kö??


No ei tuossa tapauksessa, mutta saat enemmän valoa ja enemmän kasvua. Tosin pitkän ja kapean ikkuanalaudan valaiseminen yhdellä valaisimella on tehotonta. Sekin vaikuttaa.

LainausJostain kummasta olen kuvitellut että esli ei vie yhtä paljon sähköä kuin vaikka natikka. Totta kai jos samalla sähkömäärällä saan enemmän lumeneita niin valitsen natikan. Ja vieläkin loisteputkia suositellaan, pärjääkö ne muka yli 200wattisille valoille?


Lumenit eivät ole koko totuus. Lumen on silmän spektraalisen herkkyyden mukaan painotettu yksikkö, kun taas kasvien spektraalinen herkkyys poikkeaa hyvin oleellisesti. Mutta samantehoinen natikka tuottaa eniten kasveillekin hyödyllistä valoa. Eslit ovat loisteputkia, jotka on kääritty sykkyrälle ja pakattu yhteen liitäntälaitteen kanssa. Varsinkin pitkille ja kapeille ikkunalautaratkaisuille loisteputket ovat todennäköisesti se paras ratkaisu geometriansa puolesta.


LainausKovin on pienen ja hölmön haastavaa löytää oikea ratkaisu tästä isosta ja kummasta maailmasta ;D Kaikilla taitaa olla vähän omat mielipiteet ja näkemykset oikeasta tässäkin asiassa.


Niin se tuntuu olevan, että kukaan ei oikeasti tiedä mikä on chileille parasta.

LainausOis tosi näppärää saada kattava lista eri lampuista, josta näkis myös ominaisuuksia. Jotain tyyliin teho, sähkönkulutus, hintaluokka, lumenit per W, spektri ja vaikka läpäisyteho, valon leviävyys yms.. Vaikuttaisko järkevältä? Mielestäni vastaava kiteytys asiantuntemuksella varustettuna olisi paikallaan, kävisi vertailu kovin paljon helpommaksi.


No laitan jotain siltä osin kun tiedän. Mikään kasvitieteen spesialisti en kuitenkaan ole.



  • ESL

    Eslit ovat siis loisteputkia, joihin on kiinteästi rakennettu liitäntälaite ja jotka sopivat kierrekantaan. Ratkaisu vaatii teknisiä kompromissejä, mutta on usein investointikustannuksiltaan halpa ja sähköiseltä kytkennältään yksinkertainen. Eslien laatu vaihtelee oleellisesti ja usien halvat eivät anna sitä mitä lupaavat.




  • Monimetalli

    Monimetallivalaisimet tuottavat paljon valoa ja värintoistoltaan ja miellyttävyydeltään keskinkertaisesta hyvään olevan spektrin. Monimetallivalaisimen valontuotto käytettyyn energiaan nähden on suuri, jopa yli 100 lm/W. Kohtuullisen tasainen spektri sisältää myös hyvin kasvien vaatimia aallonpituuksia. Kuten kaasupurkauslamput yleensä, ne vaativat liitäntälaitteen, joka lisää investointikustannuksia huomattavasti.





  • Korkeapainenatrium/Natikka

    Natikka on korkeapainekaasupurkauslamppu, kuten monimetallilamput, ja sen vaatima liitäntälaitteellinen valaisin on kallis. Se tuottaa voimakkaasti keltaiseen ja oranssiin painottuvan spektrin erittäin hyvällä hyötysuhteella. Erityisissä kasvilampuissa on usein lisäaineita, jotka lisäävät sinisen valon osuutta. Natikka tuottaa niin paljon valoa halvalla, että pesee hifimmät ratkaisut. Sisustuksellisesti keltainen huonon värintoiston valo on ikävää. Asuinhuoneisiin suosittelen loisteputki- tai monimetallivalaistusta siinäkin tapauksessa, ettei emäntä sanele ehtoja, koska valaistus vaikuttaa salakavalasti ihmisen virkeyteen ja mielialoihin.

    On olemassa myös matalapainenatriumlamppuja. Ne tuottavat lähes monokromaattista keltaista valoa, joka on parhaasta lumen/W -suhteesta huolimatta kasveille käyttökelvotonta.





  • LED

    Ledit ovat läpimurron kynnyksellä olevaa tekniikkaa. Näistä on käsittääkseni ristiriitaisia kokemuksia. Varsinkin halpojen tuotteiden laatu vaihtelee rajusti, ja usein ne eivät ole lähellekään sitä mitä luvataan. Ledien etu on se, että niillä voidaan tuottaa vain niitä aallonpituuksia, joita kasvi tarvitsee, mikä säästää sähköä. Tosin se on ilmeisesti jossakin määrin auki, mitä aallonpituuksia ja kuinka paljon kasvit tarvitsevat. Ledivalaisimista puuttuu ainakin korkeapainekaasupurkauslampuille ja Auringolle ominainen lähi-infrapunasäteily, joka joidenkin lähteiden mukaan on hyödyllistä. Kasvivalaisinten väri on räikeän magneta, joka ei ole erityisen sisustuksellinen. Halvan UFO-valaisimen tilaaminen on siis riskibisnes, jos saat hyvän, se tuottaa hyvin, jos taas Tsingillä on ollut huono päivä, rahat menevät kankkulan kaivoon. Väitteitä siitä, että 90 W:n valaisin vastaisi 400 W:n natikkaa ei koskaan kannata uskoa.




  • Loisteputket (eri mallit? HO, HE, WTF, T5, T8?!?)

    Loisteputket ovat matalapaine-elohopealamppuja, joiden varsinainen väri tuotetaan pitkälti loisteaineella. Loisteaineita vaihtelemalla spektriä voidaan säätää laajalla skaalalla. Käsittääkseni kasvatukseen käytetään yleisimmin 4000-6000 K:n värilämpötilaa ja 80-90:n yskikön värintoistoa (koodit 840, 850, 865). Nuo ovat miellyttäviä myös silmille. Erityisten kasviputkien käytöstä ei ilmeisesti ole etua. Loisteputket vaativat liitäntälaitteen, mikä lisää valaisimen hintaa. Käytettyjä toimisto- ja teollisuusvalaisimia, jotka sopivat hyvin viljelyyn, saa kuitenkin hyvin halvalla. Laadukkaiden loisteputkien hyötysuhde on hyvä ja ikä pitkä, eivätkä ne ole erityisen kalliita (alle 5 E), joten halpisputkia ei juuri kannata käyttää.

    Loiteputkia on miljoonaa tyyppiä. On paksuuksia, pituuksia, tehoja, värejä, erikoisputkia jne. Perinteinen normaali putki on T8. Sille saa halvimmalla valaisimia ja myös käytettyjä. T5-putket ovat ohuempia ja hieman parempia hyötysuhteeltaan, mutta niiden valaisinten hinnoittelussa on vielä aika rankasti uutuudenlisää. Luultavasti T5-putket syrjäyttävät vuosikymmenien myötä T8:t.





LainausAlkaa olla hoppu jos on eslejäni parempi vaihtoehto, kun niille lähtee muuten kohta heijastimet tulemaan! Nyt kiireesti kaipaan apuanne, haluan sopivan setin suunnilleen 100e hintaluokasta. ILMAN että sähkölaskuni hipovat taivasta, onko tämä edes mahdollista ;D kuinkakohan paljon laskut nousee lampun seurauksena, onko tuntuvaa eroa?


No tuossa hintaluokassa nuo eslit voivat toimia, mutta jos ympäristössäsi on kierrätyskeskuksia tai romukauppoja, loisteputkivalaisimet ovat parempi idea huomioiden kasvatusgeometriasi (ikkunalaudat). 2x58 W:n 1,5 m pitkät valaisimet ovat parhaita, 2x36 W:n 1,2 m pitkätkin käyvät.  Jos harrastuksesi etenee, ostat kuitenkin ensi keväänä natikan, mutta vanhoja loistelamppuja (tai esliä) voi silti käyttää taimiviljelyyn, valaisuun tai vastaavaan.

250 W tehoa 12 tuntia päivässä kuluttaa kukaudessa 90 kWh, mikä maksaa 0,13 E/kWh -hinnalla 12 E. Iso lasku voi tulla pahimmillaan vuoden päästä, jos tasauslasku oli hiljattain.

Neutroni

Lainaus käyttäjältä: miemsl - maaliskuu 30, 2010, 14:31:48 ip
Ammattimaisen kasvihuoneviljelyn käyttämän sähkön verokohtelu on merkittävästi kevyempi verrattuna pienkuluttajan vastaavaan, eli investointitarve laitteisiin tulee merkittävämmäksi kuin valontuotannon tehokkuus tai juuri oikea spektri kasvien kasvulle (PAR - photosynthetically active radiation).


Sähkö on niin ylivoimainen kustannustekijä, että halvallakaan sähköllä investoinnit valaisimmin eivät ole iso osa kustannuksia.

Jos lasketaan tuotantokustannusten mukaan, mikä lienee noin 0,03 E/kWh, 600 W natikka kuluttaa elinikänään 20000 tunnissa 360 E:llä sähköä. Polttimo maksaa muutaman kympin ja valaisin maksanee satasen verran (jos sitäkään, kun niitä tilaa 50 kpl), ja se kestää aika monta polttimon ikää. Monimetallipolttimot eivät ole hirveästi kalliimpia, mutta en ole koskaan sellaista kasvihuoneessa nähnyt (vaikka tiedän, että niitä ilmeisesti vähäisessä määrin on).


LainausSamoin valon sävy ja värintoiston luonnollisuus ovat ihan yhtä haluttuja ominaisuuksia niin riutta-akvaariossa kuin asumiseen integroidussa (taimi)kasvatuksessa.


Se muuttaa tilanteen, jos valon väriltä odotetaan jotain. Mutta jos lasketaan satokilojen tuotto per kWh, en edelleenkään ole vakuuttunut, että natikka on kohdannut voittajansa. Niitä ei edes vertailtu tuossa.

Neutroni

Lainaus käyttäjältä: CyberDog - maaliskuu 30, 2010, 18:00:30 ip
Mä luulen että natikoita käytetään sen takia kun niitä on käytetty "aina" ja kohtalaisen halpoja hankkia ja niillä on helppo valaista iso alue ja suunnata se valo.


No miten nuo ominaisuudet eroavat muista kaasupurkauslampuista (paitsi tuo käytetty aina)?

miemsl

Lainaus käyttäjältä: jahmi - maaliskuu 31, 2010, 00:25:51 ap
Ois tosi näppärää saada kattava lista eri lampuista, josta näkis myös ominaisuuksia. Jotain tyyliin teho, sähkönkulutus, hintaluokka, lumenit per W, spektri ja vaikka läpäisyteho, valon leviävyys yms.. Vaikuttaisko järkevältä? Mielestäni vastaava kiteytys asiantuntemuksella varustettuna olisi paikallaan, kävisi vertailu kovin paljon helpommaksi.


Tuolta vertailevaa tietoa valontuottohyötysuhteesta; http://en.wikipedia.org/wiki/Luminous_efficacy

Nuo ESL ovat loisteputkia, jotka rakenteensa takia hukkaavat valoa eli sijoittaisin ne hiukan huonompaan hyötysuhdekategoriaan kuin suorat loisteputket.

Loppujen lopuksi, parhaat valot tällä hetkellä on ne, jotka on siellä kasvien päällä juuri nyt ;-)

miemsl

Lainaus käyttäjältä: Neutroni - maaliskuu 31, 2010, 10:37:03 ap
Se muuttaa tilanteen, jos valon väriltä odotetaan jotain. Mutta jos lasketaan satokilojen tuotto per kWh, en edelleenkään ole vakuuttunut, että natikka on kohdannut voittajansa. Niitä ei edes vertailtu tuossa.


Jep, syy ettei ole vertailussa on että riutta-akvaariokäytössä ei natriumlampuilla tee mitään, sen spektri suosii erittäin vahvasti yksinkertaisia sinileviä, jotka nopeasti tukahduttavat kaiken kehittyneemmän kasvuston / kasvun.

miemsl

maaliskuu 31, 2010, 11:07:26 ap #26 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 31, 2010, 11:25:47 ap käyttäjältä miemsl
Lainaus käyttäjältä: Neutroni - maaliskuu 31, 2010, 10:40:33 ap
No miten nuo ominaisuudet eroavat muista kaasupurkauslampuista (paitsi tuo käytetty aina)?


Na- polttimo ja valaisin on törkyhalpaa bulkkia, jota suolletaan kaikkialla maailmassa. Monimetallipolttimot ja valaisimet ovat viime vuosiin asti olleet erittäin kalliita pienten voluumien erikoiskohteiden valaisuratkaisuja. Hintaero on jatkuvasti pienentynyt ja nykyisin en enää näe mitään järkeä investoida uuteen Na- valaistukseen kun parempia vaihtoehtoja on tarjolla. Omaa taimistoa valaisee 250W 10000K monimetalli- valaisimet.

Neutroni

Lainaus käyttäjältä: miemsl - maaliskuu 31, 2010, 11:07:26 ap
Na- polttimo ja valaisin on törkyhalpaa bulkkia, jota suolletaan kaikkialla maailmassa. Monimetallipolttimot ja valaisimet ovat viime vuosiin asti olleet erittäin kalliita pienten voluumien erikoiskohteiden valaisuratkaisuja. Lähtökohtaisesti periaatteeltaan ovat samakaltaisia -> hintaero on jatkuvasti pienentynyt ja nykyisin en enää näe mitään järkeä investoida uuteen Na- valaistukseen kun parempia vaihtoehtoja on tarjolla. Omaa taimistoa valaisee 250W 10000K monimetalli- valaisimet.


Joskus näin jonkun valmistajan kasvinatikoille ilmoitettuja PAR-arvoja, mutta en löydä niitä nyt. Tiedätkö, missä on verrattu natrium- ja monimetallilamppuja siinä suhteessa? Tai tiedätkö mistä löytyy PAR-valolle käytetty painotusfunktio?

miemsl

Lainaus käyttäjältä: Neutroni - maaliskuu 31, 2010, 11:18:45 ap
Joskus näin jonkun valmistajan kasvinatikoille ilmoitettuja PAR-arvoja, mutta en löydä niitä nyt. Tiedätkö, missä on verrattu natrium- ja monimetallilamppuja siinä suhteessa? Tai tiedätkö mistä löytyy PAR-valolle käytetty painotusfunktio?


Tuossa on aika hyvä alku; http://www.aquabotanic.com/lightcompare.htm

Neutroni

Lainaus käyttäjältä: miemsl - maaliskuu 31, 2010, 11:40:19 ap
Tuossa on aika hyvä alku; http://www.aquabotanic.com/lightcompare.htm


OK. Kiitos. Siirsin tämän keskustelun edistymeemmälle osastolle, kun se näköjään lipesi ainakin osittain alkuperäisen tarkoituksen ulkopuolelle.

MiguP

Oon katellu Hailean vesipumppuja, HX-6510 (10W) ja HX-6520 (35W). Mietin että toi pienitehoisempi varmaan olis hiljaisempi, mutta riittääkö sen pumppausteho täyttämään jonkin 40-60L kasvatusastian?

http://www.akvaterra.fi/at004.html#

CyberDog

Onks sillä äänellä niin merkitystä jos sitä vaan muutaman kerran vuorokaudessa pyöräyttää? Kyllähän se teho riittää jos nostokorkeus riittää. Siinä menee vaan sit hetkinen pidempään että se astia täyttyy.

miemsl

maaliskuu 31, 2010, 18:49:07 ip #32 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 01, 2010, 17:22:55 ip käyttäjältä miemsl
Just posti toi kolme tällaista;
http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/9911a244f83634629a88cc352fbca2ad/cl/moredetails/cnid/15243fb742bf0ade9.96539197/anid/084310/TUNZE%20Universal%20pump%20Mini%205024.04/

Tulevat Orthex Mimosa säiliöruukkuihin (495-280) http://www.orthex.fi/showPage.php?page_id=13&pro_id=178&cat=9

Tollanen protosta tuli, (seuraaviin letku tulee olemaan musta).
http://share.ovi.com/media/kuukissa.public/kuukissa.10012

Orthex Mimosa-säiliöruukku, Tunze mini pumppu, pari letkunpätkää ja T-yhde, 12 litraa hydrosoraa + ripaus Blusana lannoitetta -> Jalapeno Hercules ja Peruvian Rocoto uusi koti ;-)

Sanoisin että tuo Hailea on jopa ylimitoitettu, Tuntuu tuo Tunze mini (5W) puskevan vettä ihan kiitettävästi.

jahmi

maaliskuu 31, 2010, 18:54:00 ip #33 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 31, 2010, 18:59:39 ip käyttäjältä jahmi
Jes, tuhannet kiitokset neutroni! Toi 2x58w loisteputki vaikuttaa lupaavalta, taidankin lähteä metsästämään :) Myydäänkö putket siis ilman liitäntälaitteita? Toivottavasti osaan hankkia oikeat tarpeet. Eli valaisin kahdelle T8 putkelle jossa teho kohallaan? Eiköhän niistä löydy merkinnät joista voin tarkistella wattimääriä?

Tässä jotain mitä ekana tuli vastaan, jos uutena hankkisi liittimet:
http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?sivu=skriptisivut/index_kauppa.htm&linkki=359804.htm&tuote=359804&ryhmaid=
http://www.akvaariokauppa.fi/new/product_catalog.php?c=91
http://stara.elektroskandia.fi/main.html?nodeUid=1887066&parents=&path=0&catalogUid=1845502&style=view0
http://www.alppilux.fi/public/Alppilux_suositushinnasto_01072009_alkaen.pdf

Hintahaarukka näissä 35eurosta reippaasti yli 100e.. Oisko toi bilteman peli hyvä? jäisi varaa muuhunkin :)

edit: bilteman linkki vie väärään mestaan, kaikki loisteputkisivut on samalla osotteella ?? hakuun kirjoittaa loisteputki niin tulee eri vaihtoehdot
The love of evil is the root of all money

biblo

Lainaus käyttäjältä: jahmi - maaliskuu 31, 2010, 18:54:00 ip
Jes, tuhannet kiitokset neutroni! Toi 2x58w loisteputki vaikuttaa lupaavalta, taidankin lähteä metsästämään :) Myydäänkö putket siis ilman liitäntälaitteita? Toivottavasti osaan hankkia oikeat tarpeet. Eli valaisin kahdelle T8 putkelle jossa teho kohallaan? Eiköhän niistä löydy merkinnät joista voin tarkistella wattimääriä?

Tässä jotain mitä ekana tuli vastaan, jos uutena hankkisi liittimet:
http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?sivu=skriptisivut/index_kauppa.htm&linkki=359804.htm&tuote=359804&ryhmaid=
http://www.akvaariokauppa.fi/new/product_catalog.php?c=91
http://stara.elektroskandia.fi/main.html?nodeUid=1887066&parents=&path=0&catalogUid=1845502&style=view0
http://www.alppilux.fi/public/Alppilux_suositushinnasto_01072009_alkaen.pdf

Hintahaarukka näissä 35eurosta reippaasti yli 100e.. Oisko toi bilteman peli hyvä? jäisi varaa muuhunkin :)

edit: bilteman linkki vie väärään mestaan, kaikki loisteputkisivut on samalla osotteella ?? hakuun kirjoittaa loisteputki niin tulee eri vaihtoehdot


Claes Ohlssonilta ja Bauhausista saa 2*18w settejä 19,90e.Bauhaussin vehkeissä oli cool white-putket kiinni jotka toimivat itsellä ainenkin kohtuullisen hyvin.

Clasulla on myös välillä ollut tarjous noista 2*36w seteistä myös 19,90e hintaan.
"Grow food, not lawns"

MiguP

Lainaus käyttäjältä: miemsl - maaliskuu 31, 2010, 18:49:07 ip


Sanoisin että tuo Hailea on jopa ylimitoitettu, Tuntuu tuo Tunze mini (5W) puskevan vettä ihan kiitettävästi.



Juu paljon mahdollista. Mut hintaero ei ole ku 5€ ja tosta haarottamalla saa sitten vaikka useempaan astiaan puskettua vedet. On nimittäin semmonen kutina että tää homma lähtee käsistä vielä. :)

Wolfman

Lainaus käyttäjältä: MiguP - maaliskuu 31, 2010, 19:19:28 ip
On nimittäin semmonen kutina että tää homma lähtee käsistä vielä. :)


Ei kai ? Eihän chilinkasvatus lapasesta lähde ?  ;D  Itsekkin laitoin vain pari taimea kasvamaan.... viimelaskun mukaan tuossa on 54 taimea  :P

Kilp

Lainaus käyttäjältä: MiguP - maaliskuu 31, 2010, 19:19:28 ip
Lainaus käyttäjältä: miemsl - maaliskuu 31, 2010, 18:49:07 ip


Sanoisin että tuo Hailea on jopa ylimitoitettu, Tuntuu tuo Tunze mini (5W) puskevan vettä ihan kiitettävästi.



Juu paljon mahdollista. Mut hintaero ei ole ku 5€ ja tosta haarottamalla saa sitten vaikka useempaan astiaan puskettua vedet. On nimittäin semmonen kutina että tää homma lähtee käsistä vielä. :)


Näin mittakaavaa antamaan..

Itsellä käytössä Jebao-merkkinen uppopumppu, hintaa oli paikallisessa tilpehöörikaupassa 6,90€. Tehonkulutus huimat 2,5W ja nostokorkeus 60cm. Ebb&Flow systeemi on rakennettu kahdesta sisäkkäin olevasta Smartstore-laatikosta (16 ja 14). Tuo minun järjestelmähän ei ole mikään valtava, mutta 300lph pumppaava pumppua ei kärsi käyttää kolmea minuuttia pitempään ennen ~10l hydrosoraa alkaa kellua.

Neutroni

Lainaus käyttäjältä: jahmi - maaliskuu 31, 2010, 18:54:00 ip
Jes, tuhannet kiitokset neutroni! Toi 2x58w loisteputki vaikuttaa lupaavalta, taidankin lähteä metsästämään :) Myydäänkö putket siis ilman liitäntälaitteita? Toivottavasti osaan hankkia oikeat tarpeet. Eli valaisin kahdelle T8 putkelle jossa teho kohallaan? Eiköhän niistä löydy merkinnät joista voin tarkistella wattimääriä?


Liitäntälaitteet ovat valaisimessa. Putket myydään erikseen.


LainausHintahaarukka näissä 35eurosta reippaasti yli 100e.. Oisko toi bilteman peli hyvä? jäisi varaa muuhunkin :)


Tarkoitat ilmeisesti tuotetta 359809 (2x58 W loisteputkivalaisin). Muistaakseni joku raportoi laatuongelmista joidenkin halpatavaratalojen elektronisilla kuristimilla varustetuilla valaisimilla. Rautakuristimet varmaan toimivat joka tapauksessa. Bilteman sivulta ei löytynyt mitään teknisiä tietoja eikä minulla ole paperiluetteloa. Halvassa on aina riskinsä, mutta jos kaiken hommaa parasta laatua, hommaan palaa rahaa poskettomasti. Hyvin todennäköisesti se Bilteman valaisin on hintansa väärtti.

Jos haluat isoja kasveja ja maksimaalisen sadon (etkä pelkää sähkölaskuja), noita voi laittaa kaksi rinnakkain. Ainakin jos ikkuna osoittaa pohjoiseen.