kesäkuu 28, 2024, 23:20:50 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chiliöljy

Aloittaja Che, elokuu 26, 2004, 12:06:01 ip

« edellinen - seuraava »

Che

Hei,
miten kannattaa menetellä tehdessä chiliöljyä. Voiko chilit tunkea sellaisenaan öljypulloon vai tarviiko niitä ensin esim. ryöpätä ja kuivata?

kyris

Itse olen laittanut öljyyn milloin kuivattuja, milloin tuoreita chilejä, ja ihan hyvää on tullut.  :D

Mitenkään muuten en ole "esikäsitellyt" niitä, korkeintaan hieman pilkkoen.

Janne

Öljyyn säilöttäessä pitää muistaa botulismiriski. Ko. pöpöhän viihtyy nimenomaan hapettomissa oloissa jollaiset öljysäilyke tarjoaa. Erityisesti valkosipuliöljystä tunnutaan varoittelevan aika paljon.

http://www.saunalahti.fi/arnoldus/botulism.html


"Botulismin vaara liittyy erityisesti lihasta, kalasta ja muista meren elävistä sekä vihanneksista valmistettuihin puolisäilykkeisiin ja pitkän myyntiajan omaaviin ruokatavaroihin, kuten makkaroihin, lihapulliin, kalavalmisteisiin ym., jotka myydään ns. tyhjiöpakkauksissa. Botuliinin kehittyminen on mahdollista typpipitoisessa ravinnossa, minkä vuoksi myös useat kasviperäiset ravintoaineet ja ruokalajit saattavat olla vaarassa. Tietyt elintarvikkeiden pilaantumisprosessit voivat edistää botuliinin muodostumista, kun taas elintarvikkeen huomattava happamuus eli selvästi matala pH vähentää sitä.

Botulismi voidaan välttää, kun ravintoaine, ruokatavara ja niiden valmistuksessa käytetyt ainekset kuumennetaan valmistuksen aikana niin, että niiden lämpötila on varmasti 120 °C:ssa vähintään 10 minuutin ajan. Näin tapahtuukin säännönmukaisesti purkitettujen ns. täyssäilykkeiden kohdalla. Botulismin vaara on suurin kotona valmistettujen purkkisäilykkeiden kohdalla, sillä ne kuumennetaan tavallisesti keittämällä 100 °C:ssa eli kiehuvassa vedessä, mikä ei riitä tuhoamaan botulinumbakteerien itiötä. Purkin päiden pullistuminen säilytyksen aikana on eräs varottava merkki liian vähäisestä kuumennuksesta valmistuksen aikana. "
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Glottis

Käsittääkseni botuliiniin muodostumiseen tarvitaan myös kosteutta hapettomuuden lisäksi, joten kuivatut chilit ja öljy olisi turvallisempaa.

On sen verran tuhti myrkky ettei viitsi leikkiä, joten teen pienenpieniä annoksia että kuluvat saman tien.
Feuer frei!

Poppamies Tuliliemi

Lainaanpa tätä threadia oman kysymykseni esittämiseen...

Eli sain pullollisen chiliöljyä tuliaisena Hollannista, ja nyt pähkäilen, mihin sitä uskaltaisi käyttää. Toimiikohan se ihan paistorasvan korvikkeena vaikkapa kananmunille tai jauhelihalle? Entä popkornien teossa? Onnituuko leivontarasvan korvaus chiliöljyllä?

Oon köyhä opiskelija, ei oikein raaskisi tuhlata ainetta epäonnisiin kokeiluihin...

E: Eipä tämä aluekaan taida olla enää sopiva...
"In sudore vultus tui vesceris pane"

Pertsa

jos haluat varjella tuotetta niin jauhelihan voi ruskistaa ilman rasvaakin, vaatii tosin pinnoitetun pannun. popcornien tekoon ja salaatin kastikkeeksi saattaa sopia mainiosti. koitan keskiviikkona hakea paikallisesta maustekaupasta pullollisen ja aloitan testiurakan. tuloksia kirjoittelen tänne ku vaan saan materiaalia kasaan...
Meillä määrää Nainen!

Poppamies Tuliliemi

Testasinpa siis popkorneja...

Tuomitsin testin onnistuneeksi, popparit sai hieman väriä öljystä ja kurkkuun hiipii lämmön tunne melkein puolen minuutin viipeellä näitä syödessä.

Vielä kun lisäisi hieman chilijauhetta sekaan niin aikamoista herkkua voisikin saada aikaan :P
"In sudore vultus tui vesceris pane"

Tepi

Lainaus käyttäjältä: "pertsa"jauhelihan voi ruskistaa ilman rasvaakin, vaatii tosin pinnoitetun pannun.

Menee nyt iiiihan offtopiciksi- mutta voi sen tavallisen sika-nauta jauhelihan ruskistaa ilman rasvaa pinnoittamattomallakin pannulla...jääkaappikylmä jauheliha laitetaan kylmälle pannulle- pannun kuumetessa sianlihasta peräisin oleva rasva sulaa pannulle.
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Älä koskaan leiki naisen sydämellä, koska hänellä on vain yksi sellainen. Leiki mieluummin hänen tisseillään, sillä niitä hänellä on kaksi.

Poppamies Tuliliemi

Lainaus käyttäjältä: "Tepi"
Lainaus käyttäjältä: "pertsa"jauhelihan voi ruskistaa ilman rasvaakin, vaatii tosin pinnoitetun pannun.

Menee nyt iiiihan offtopiciksi- mutta voi sen tavallisen sika-nauta jauhelihan ruskistaa ilman rasvaa pinnoittamattomallakin pannulla...jääkaappikylmä jauheliha laitetaan kylmälle pannulle- pannun kuumetessa sianlihasta peräisin oleva rasva sulaa pannulle.

Toki voi, ja hernekeitonkin voi syödä suoraan purkista... :D

Vaan ajattelin, että saisi jauhelihakin hieman lisämakua jos sitä chiliöljyssä paistelisi   :wink:
"In sudore vultus tui vesceris pane"

Tepi

Lainaus käyttäjältä: "Poppamies Tuliliemi"
Lainaus käyttäjältä: "Tepi"
Lainaus käyttäjältä: "pertsa"jauhelihan voi ruskistaa ilman rasvaakin, vaatii tosin pinnoitetun pannun.

Menee nyt iiiihan offtopiciksi- mutta voi sen tavallisen sika-nauta jauhelihan ruskistaa ilman rasvaa pinnoittamattomallakin pannulla...jääkaappikylmä jauheliha laitetaan kylmälle pannulle- pannun kuumetessa sianlihasta peräisin oleva rasva sulaa pannulle.

Toki voi, ja hernekeitonkin voi syödä suoraan purkista... :D

Vaan ajattelin, että saisi jauhelihakin hieman lisämakua jos sitä chiliöljyssä paistelisi   :wink:

No niinhän siihen saa...itekin olen noita chiliöljyä kokkaillut tuoreista-kuivatuista- ja jauheista. Kaikki ovat olleet ihan kelpo tavaraa ruuanlaitossa joka tavalla käytettynä. Kantsii testata  :P .
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Älä koskaan leiki naisen sydämellä, koska hänellä on vain yksi sellainen. Leiki mieluummin hänen tisseillään, sillä niitä hänellä on kaksi.

svalli

Chiliöljy sopii myös hyin stir-fry öljyksi erilaisiin liha- ja/tai kasvissekoituksiin. Ja miksei siinä voisi pyöräyttää pannulla vaikka jotain keitettyjä nuudeleita tai keitettyä riisiäkin.
Pizzan reunojen voiteluun ja valkosipulipatonkiin se on varmaankin ihan soveliasta.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

svalli

Lainaus käyttäjältä: "ChiliPark"
Täysin vaaratonta kamaa sanon minä!


Botuliini on todella pienissä määrissä käytettynä vaaratonta kuten useat muutkin lääketieteessä käytetyt aineet. Kotona chilejä säilöessä kannattaa kuitenkin olla varovainen ja noudattaa ohjeita, ettei tule varaa botuliinin muodostumisesta. Olen nähnyt kaupassa kauniita pulloja, joissa on kokonaisia tuoreita chilejä öljyssä. Pulloissa oli varoitus, että ne on tarkoitetu vain koristukseksi. Kuivista chileistä tehty tai chilejä öljyssä kuumentamalla valmistettu maustettu öljy on kuitenkin turvallista.

Botuliinia voidaan kayttää myös kemialliseen sodan käyntiin...
http://en.wikipedia.org/wiki/Botulin_toxin
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Poppamies Tuliliemi

Nostelenpa vanhaa, joku noheva voi kyetessään siirtää tämän oikealle alueellekin jos haluaa.

Tuli jauhettua habaneroja ja mietin että mitä minä tuolla kaikella jauheella oikein tekisin. Mieleen juolahti että voisiko sitä käyttää chiliöljyn tekemiseen, eli sekoittelisi vain jauheet rypsi/oliviioljyyn ja kenties nakkaisi parit valkosipulin kynnet sekaan vielä.

Toimisiko se näin helposti?
"In sudore vultus tui vesceris pane"

Volitans

Keittäisin öljy+chilseosta ensin hetken aikaa - pöpöt kuolevat ja väri/maku irtoaa nopeammin itse öljyyn. Sitten valkosipulit tölkkeihin/pulloihin ja kuuma öljy päälle. Paprikasta saa kivaa punaista väriä.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

PETEBJ75

Nostetaan tätäkin.
Olen aikeissa työntää rypsiöljypurkkiin kuivatun chilin. Iskeekö siihen nyt sitten heti tämä populisti vai bopuli (vai mikä se nyt olikaan)

..TOMPPA..

 ;D

joko luit tuon sadon säilöntä osiossa olevan iskun botuliinista? kannattaa lukea kun itse sen aikoinani vaivalla hankin tänne  8)

Nosiseptori

Lainaus käyttäjältä: ..TOMPPA.. - syyskuu 01, 2011, 19:34:22 ip
;D

joko luit tuon sadon säilöntä osiossa olevan iskun botuliinista? kannattaa lukea kun itse sen aikoinani vaivalla hankin tänne  8)


Tämänkin ketjun olisi hyvä olla sadon säilöntä -osiossa.

Hubert

Elämällään voi tehdä fiksumpiakin asioita, kuin pelätä botulismia.

Sairaustapauksia tulee muistaakseni muutamia/vuosikymmen ja nekin valtaosin savukalasta.

Nosiseptori

syyskuu 01, 2011, 20:37:21 ip #18 Viimeisin muokkaus: syyskuu 01, 2011, 20:41:53 ip käyttäjältä Nosiseptori
Kyllä riski piilee myös kotikutoisissa, kuumentamattomissa säilykkeissä. Kannattaa mieluummin satsata terveeseen varovaisuuteen kuin vähätellä riskejä. Mihinkään paniikinlietsomiseen ei tietenkään tarvitse ryhtyä.

Hubert

Lainaus käyttäjältä: Nosiseptori - syyskuu 01, 2011, 20:37:21 ip
Kyllä riski piilee myös kotikutoisissa, kuumentamattomissa säilykkeissä. Kannattaa mieluummin satsata terveeseen varovaisuuteen kuin vähätellä riskejä. Mihinkään paniikinlietsomiseen ei tietenkään tarvitse ryhtyä.


Avain sanat ovat juurikin "terve varovaisuus". Mielestäni ei vain ole tervettä vauhkota taudista, jonka saamisen todennäköisyys on pienempi kuin saada salamanisku. Tämä on kuitenkin vain oma mielipiteeni ja jokainen saa panikoida ihan mistä haluaa.