tammikuu 10, 2025, 15:22:37 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


PP:n toinen kausi

Aloittaja PP, joulukuu 04, 2010, 11:57:18 ap

« edellinen - seuraava »

PP

Tässä läjä kuvia Orange Rocotosta ja Manzanosta Yellowsta eri kulmista ja monesta eri podista. En sano, kummin päin noiden pitäisi olla. Aika samannäköisiähän nuo on, mutta ykkösessä osa podeista ei ole tylppiä ja pohjasta omenamaisia kuten kakkosen kaikki podit. Tunnistuksella ei ole muuten väliä, mutta siemeniä ei viitsi panna jakoon ellei ole varmaa, kumpi on kumpi.

Bluesman: kasvoiko nämä tai jompikumpi viime vuonna sellaisissa oloissa, että risteymä olisi todennäköinen?

Kasvi 1.



Kasvi 2. Tässä ei ollut enää kukkia. Podit on keskimäärin hieman isompia kuin ykkösessä.


InkRose

Ihan vain hedelmien muodon perusteella sanoisin kakkosta Manzano Yellow:ksi, olkoonkin että väri on ennemmin oranssi siinäkin.

Ykkösen hedelmien muoto näyttää aika pitkälti samalta kuin minulla oleva Rocoto Peru(?), eri värisiä vain.

Kumpikaan noista ei ole yhtä kirkkaan keltainen kuin minulla olevan "Grande Mysterion" hedelmät, ainakin ne kaksi jotka ovat kypsyneet.

bluesman

 Nythän on niin ettei minulla ole omia Orange rocoton siemeniä, vaan Hessin. Taimet kuolivat jo huhtikuussa. Kaudella 2010 Manzano yellow oli ainoa pube kotona joten risteymästä ei voi olla kyse. Tällä hetkellä farmilla on yhksi Orange rocoto joka on Tammisillasta peräisin, kärsinyt vaurioista ja on siinä pari podiakin. Ts. minulta et ole saanut Orange r/M yellowin hybridin siemeniä. Muut lajikkeet on sitten toinen juttu.

PP

Lainaus käyttäjältä: InkRose - syyskuu 12, 2011, 16:30:25 ip
Kumpikaan noista ei ole yhtä kirkkaan keltainen kuin minulla olevan "Grande Mysterion" hedelmät, ainakin ne kaksi jotka ovat kypsyneet.


Väriä ei kannata juuri katsoa, kun siihen vaikuttaa kamera, valaistuserot ja näyttöjen erot. Silmälle molemmat on oransseja, enkä näe väreissä eroa.

Lainaus käyttäjältä: bluesman - syyskuu 12, 2011, 16:39:41 ip
Nythän on niin ettei minulla ole omia Orange rocoton siemeniä, vaan Hessin. Taimet kuolivat jo huhtikuussa. Kaudella 2010 Manzano yellow oli ainoa pube kotona joten risteymästä ei voi olla kyse. Tällä hetkellä farmilla on yhksi Orange rocoto joka on Tammisillasta peräisin, kärsinyt vaurioista ja on siinä pari podiakin. Ts. minulta et ole saanut Orange r/M yellowin hybridin siemeniä. Muut lajikkeet on sitten toinen juttu.


Tämä selvä. Muut lajikkeet näyttää olevan sitä, mitä pitää, nämä kaksi vaan ihmetyttää. Soppaa sekoittaa vielä se, että kasvarissa Orange Rocoto teki erinäköisiä podeja kuin kumpikaan ylläolevista.

Sitäkin voisi pohtia, mikä tämä orange Rocoto tarkemmin on ja mistä se on peräisin. Hessillä on varmaan tietoa asiasta?

PP

Kasvien tukeminen naruilla terassin kattoon EI ollut hyvä idea. Meni 2,5 tuntia, 30 keppiä ja paljon narua, että sain viisi pubea kasvariin podeineen. Ei ollut mikään helppo homma tunkea amppeleihin keppejä ja naruttaa kasvit kahden metrin korkeudella katonrajassa. Eikä muuten ollut kasvarissakaan liikaa tilaa mertin-puolitoista leveille kasveille.

Vaurioita tuli vasta viimeisessä kasvissa, Manzano Rojossa, josta katkesi pari oksaa, kun en jaksanut naruttaa sitä kunnolla ennen siirtoa. Kesällä samalla tavalla katkenneet oksat toipui, joten ehkä ne nytkin ehkä toipuu kypsyttämään podit. Ensi vuonna tiedän jättää kasvit alemmas ja tukea ne ruukun keskelle pantaviin järeisiin keppeihin.

PP

Palaan vielä tuohon Manzano Yellow vai Orange Rocoto arveluun, jos jollain pube-konkareista olisi jotain uutta sanottavaa.

Ykkönen on merkinnän mukaan MY ja kakkonen OR. Vertailin vielä kokoja uudestaan ja OR:ksi merkitsemäni podit on selvästi suurempia, mutta ei lähelläkään Manzano Rojon kokoa. OR:t myös muistuttaa muodoltaan enemmän Manzano Rojoa vaikka ovatkin kulmikkaampia. Onko niin, että Manzano-nimiset pubeton aina muodoltaan omenamaisia?


-V-

Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 19, 2011, 10:34:52 ap
Onko niin, että Manzano-nimiset pubeton aina muodoltaan omenamaisia?


Pubekonkari en ole, mutta muutaman sanan espanjaa osaavana voisin olettaa näin.

PP

Hohhoijaa. On ollut menemistä ja tekemistä siihen malliin, että hilit on jääneet hyvin vähälle huomiolle viimeisen kahden viikon ajan. Siellähän kypsyvät itsekseen. Viikonloppuna alkaa loppusadon käsittely ja kauden alasajo, mutta siinä voi mennä pari viikkoa ennenkuin kasvari on tyhjä.

Kaikki kasvit ehkä yhtä bollea lukuunottamatta on menossa hävitykseen, joten mitä vaan saa hakea ilmaiseksi pois bonchi-aihioksi tai muuten vaan talvetettavaksi, jos kiinnostaa. Lupaan, että mukana saa ainakin kirvoja. ;D

PP

Noukin talteen puolitoista ämpärillistä pubeja, Aji Cristalia ja Campanea, mutta korjuu jäi pahasti kesken. Kuvia huomenna, kun saan loput kypsät talteen.

Nyt sen sen sijaan kirvakauhua. Ne ei tunnu välittävän viileästä vaan lisääntyy, minkä kerkiää. Kypsymistä ja kypsiä podeja ne ei onneksi haittaa, ja pahiten saastuneet rehut lentää muutenkin kohta pihalle. Tuollaista jälkeä on Nagassa paljon muttei sentään koko kasvi.




hessi

sorry , olen unohtanut vastata :(
eli kuva 2 on mun mielestäni selvä Rocoto Orange (tai mikä sen oikea nimi nyt onkaan?) tai ainakin minun ovat aina olleet juuri tuon näköisiä.
kuva 1 näyttää samanlaiselta kun omat entiset kutsumanimeltä Rocoto keltainen, molempien alku siemenet on Herra 47 :lta

ja tuolla mun viime vuotisessa päiväkirjassani on hyvä Aji Infernon selvitys näistä päivällä 09.11.2010
ja sitä ennen mun oma selvitys omasta näkemyksestäni, en saanut linkitettyä tänne sivua :( blondi kun olen :)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

PP

Kiitos hessi. Eiköhän nyt ole selvää, etten ole sekoittanut kylttejä eli kasvi 1 on Manzano Yellow ja kasvi 2 Orange Rocoto. Tässä on hessin OR:n podeja viime vuodelta ja ne on juuri samanlaisia kuin omat ulkona kasvaneeni.

Eri asia sitten, kuinka erilaisia nuo on, kun pubeille ei ole kunnolla vakiintuneita nimiä. Tietäisikö joku näille kahdelle PI-koodit tai muut varmemmat tunnisteet?

hessi

Aji Inferno varmaankin tai jos 47 tietäis mistä nuo alkusiemenet on kotoisin, vaan ei taida tietää.

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

PP

Kyllähän se on niin, että on taas pakko olla ihmeissään. Rehut on olleet välillä huonolla hoidolla, kirvoja on ollut moneen kertaan, pubeista ei ollut aiempaa kokemusta, ja mokasin muutaman kasvin kanssa antamalla niiden tehdä satoa pienikokoisina. No, ongelmia on ollut toisaalta vähän verrattuna luteista kärsineisiin kasvattajiin.

Eilen ja tänään irtosi päälle 8 kg, josta pubeja yli 4 kg. Eikä kasvari ole läheskään tyhjä vaan Lemon Dropia, Aji Cirstalia, Campanea, pubeja ja muutama annuumkin jäi vielä kypsymään. Tyhjiksi otin Nagan, Pink Habat ja Haban. Aikaisemmista keräyksistä en ole pitänyt tarkkaa kirjaa, mutta on niitä otettu ainakin 7 kg, luultavasti enemmän, kun tutuille ja sukulaisillekin on jaettu. Kaksikymppiä on aika hyvä arvio lopullisesta kokonaismäärästä.

Kokoelma:(vasemmalta oikealle, ylhäältä alas): sekalaisia 500 g, Pink Habaa 900 g, Lemon Dropia 860 g, Nagaa 150 g, Aji Cristalia 800 g, Manzano Rojoa 1150 g, Orange Rocotoa 900 g, Peru Cuscoa 410 g, Manzano Yellowta 1000 g, Campanea 950 g ja PI 585273:sta 430 g. Pienehkö läjä siemenpodeiksi valkattuja ei ole mukana kuvassa eikä painoissa. (Eturivin podit kiillä, koska ne on kylmiä ja kosteita.)



Manzano Rojot on melkoisia. Podeja alle 20 kpl mutta yli kilo. Alla suurin.




bluesman

 Mukava nähdä kunnon satokuvia ja nuo rocotot ovat erityisen onnistuneita. Silloinkun pyöreä muoto muuttuu apilanlehtimäiseksi on kyseessä tosi kookas podi.
Sitten alkaa pohtiminen miten säilöä tuo kaikki. Ja perkuuhan käy äkkiä. Savurocoto on muuten mahtavaa tavaraa. Suosittelen kokeilua ja saat parempaa omenapuuta jos vanha on heikkolaatuista.

jewe

Huikea määrä satoa ja yläkuvassa komea asetelma. Tuosta kuvasta voisi tehdä vaikka taulun olohuoneen seinälle. ;D

PP

Lainaus käyttäjältä: bluesman - lokakuu 02, 2011, 22:06:30 ip
Mukava nähdä kunnon satokuvia ja nuo rocotot ovat erityisen onnistuneita. Silloinkun pyöreä muoto muuttuu apilanlehtimäiseksi on kyseessä tosi kookas podi.
Sitten alkaa pohtiminen miten säilöä tuo kaikki. Ja perkuuhan käy äkkiä. Savurocoto on muuten mahtavaa tavaraa. Suosittelen kokeilua ja saat parempaa omenapuuta jos vanha on heikkolaatuista.


Kiitos kehuista molemmille. Omenapuuta on vain yhteen savustukseen, joten pitää varmaan hakea lisää. Kirsikkaa en ole vielä kokeillut, mutta kokeilen kunhan keksin keinon irrottaa paksu ja kova kuori. Pitää ehkä turvautua moottorisahaan.

Saa tosiaan miettiä, mitä noille ja vielä tuleville teen. Savustettua kuivachiliä on ehkä rocotoja lukuunottamatta jo tarpeeksi. Savurocoto on todellakin herkkua ja kuluu vauhdilla. Jotain voisi vielä kuivata savustamattakin. Savurocotomössöä pitää myös tehdä ja etikkasäilykeitä kokeilla viime vuotta vähemmällä etikalla. Jotain salsaa pitänee kai myös väsätä. Hilloja ja muuta vähän chiliä sisältävää varten laitan podeja pakkaseen, kun kaikkea ei ehdi millään vääntää nyt.

Ryhis

Komeita kuvia, onnittelut!
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

marko-

Upea sato ja upeita kuvia!

PP

lokakuu 06, 2011, 00:31:06 ap #319 Viimeisin muokkaus: lokakuu 06, 2011, 00:38:12 ap käyttäjältä PP
Kiitän ja kumarran. :)

Keittiö on täynnä mustia siemeniä. Olipahan homma perkata ja pilkkoa nelisen kiloa pubeja savustusta varten. Viimeksi jätin siemenet, mutta päätin nyt ottaa pois, kun niitä tuntui olevan useimmissa podeissa tosi paljon. Perkatessa tuli sama tunne kuin esim. pipareita leipoessa: ei tee mieli syödä kuormasta vaikka se on herkkua. :D



Pubejen pehmenemisessä ja säilyvyydessä vaikuttaa olevan isoja lajikekohtaisia eroja. PI 585273:n kaikki podit oli pehmeitä, mutta muista lajikkeista jokaikinen podi oli kova. Poimin kaikista lajikkeista kaikki väriä vaihtaneet podit ja osa oli ollut kypsiä jo pidempään joten pelkät kypsyyserot ei voi selittää pehmenemistä. PI 585273:t oli pehmeämpiä jo poimiessa, mutta ne myös pehmenee lisää nopeasti.