tammikuu 10, 2025, 07:37:31 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


InkRosen ensimmäiset idut

Aloittaja InkRose, joulukuu 13, 2010, 14:38:40 ip

« edellinen - seuraava »

Quini

Joo, pubeja hämmästellään täälläkin. Ens kautta ajatellen ainakin itse otan vastaan ideoita joilla saa nuo pubet "herätettyä" podin tekoon aikaisemmin. Viime vuonna sato ei ehtinyt kunnolla kypsyä, joten laitoin puolitoista kuukautta aikaisemmin siemenet nyt itämään. Nolla vaikutus. Idätys ajankohta ei vain yksin näyttäisi vaikuttavan. Viime kesä ja tämä, on ollut lämpöä... Kun katsoo vanhoja muistiinpnaoja, niin ei mitään eroa kukinnan vaiheissa. Onko sitten liikaa lämpöä pubeille ulkonakin ??? Vai lannoitusjuttuja vai mitä ihmettä?

PP

Lainaus käyttäjältä: Quini - heinäkuu 29, 2011, 20:13:51 ip
Joo, pubeja hämmästellään täälläkin. Ens kautta ajatellen ainakin itse otan vastaan ideoita joilla saa nuo pubet "herätettyä" podin tekoon aikaisemmin. Viime vuonna sato ei ehtinyt kunnolla kypsyä, joten laitoin puolitoista kuukautta aikaisemmin siemenet nyt itämään. Nolla vaikutus. Idätys ajankohta ei vain yksin näyttäisi vaikuttavan. Viime kesä ja tämä, on ollut lämpöä... Kun katsoo vanhoja muistiinpnaoja, niin ei mitään eroa kukinnan vaiheissa. Onko sitten liikaa lämpöä pubeille ulkonakin ??? Vai lannoitusjuttuja vai mitä ihmettä?


En ole kuullut valitusta, että ulkona olisi liian lämmintä pubeille. Itsellä ne on aurinkoisella säällä kuumaksi tulevalla terassilla amppeleissa eivätkä ole valittaneet. Mistäpä niistä tietää, missä vika, kun muuttujia on niin monta. Lannoitus on toki hyvä ehdokas ongelmaksi, mutta sekin on mulla sama kuin muilla multachileillä.

InkRose

Pannaas vähän lisää kuvia taas, kun kerta muutkin.

Cheiro Roxa innostui vähän aikaa sitten uudestaan kukkimaan, tällä kertaa vähän isommassa määrin. Kuva on huono, kun känny ei halua tuohon jostain syystä kohdentaa, mutta saa tuostakin vähän osviittaa marjojen määrästä. Ensimmäiset taitavat olla kypsiä vähitellen, ainakin aiemmin tumman liilaan väriin on tullut selkeästi pinkkiä sävyä. Ei ole yhtään vielä pehmenneet kyllä.


Yrttiboksin varjoisammassa laidassa Naganraasku on ryhtynyt kukkimaan. Enpä ole ennen nähnyt chinensessä kahdeksaa terälehteä.


Pihan puolella Inca Red Drop on aika hyvän kokoinen. Piti ihan nostaa se pois rivistä että näki koko komeudessaan sen.


Lehvästön läpi joten kuten erottuu 17,7-litrainen ämpärinsä, suun halkaisija on noin 300 mm luokkaa. Kuva on otettu perinteiseen tapaan kurkottamalla kädet mahdollisimman korkealle lehvästön yläpuolelle. Melkein mahtuu kuvaan koko roska.

PI 585239 pääsi suojaisampaan paikkaan, nojailemaan seinää vasten, kun ei oikein tahtonut oma ryhti sillä riittää. Tuossakin on hedelmiä mulle ihan riittävästi.


Etupuolelta Starfish, vierellään reippaasti kasvanut Lemon Drop, jossa siinäkin taitaa kymmenkunta raakiletta olla:


Marjaluteen (sekin on tuossa kasvissa nähty) tai jonkun muun pikku tuholaisen jälkiä Starfishin hedelmässä:

Viherluteen jäljet ovat eri näköisiä, niistä jää ainakin Starfisheihin vain kalpeita laikkuja syömiskohtiin ja ne imevät laajemman alueen kerralla. Tai voihan nuo olla viherluteen toukkavaiheen tekosia, mutta aikuisen jäljet ovat erilaiset.

Sitten vaimon serkun kasveista pari kuvaa, kun nyt ollaan muutama päivä siellä talovahtina.
Vähän liiankin nätisti satoava Zavory:


"Pink Habanero"


"Homera"


Nämä ovat kaikki minun hänelle lahjoittamia taimia, Pinkki ja Homera näyttävät kovasti erilaisilta kuin omani. "Homera" onkin melkein varmasti joku Cayenneversio. Omat puskani onneksi tekevät oikean näköistä tavaraa.

Hubert

Tuosta starfishistä: jos jaksat, niin mittaa noiden suurimpien hedelmien halkaisija, näyttävät meinaan varsin suurilta omiini verrattuna.  :o
Itseltä löytyy myös tuollaisia mustapilkullisia podeja. Lähes kaikissa on yksi tai kaksi pilkkua ja muutamassa parisenkymmentä. Yhden luteen olen koko kesänä nähnyt, eli ovelasti ovat käyneet järsimässä. Itsekkin olet jättänyt, myös reilusti popsitut podit puskaan, eli se ei ilmeisesti vaikuta hedelmän kypsymiseen tai makuun?

InkRose

Täysikokoiset hedelmät Starfishissani ovat about Championin kokoisia, mitähän veikkaisin, ehkä 4-5 cm läpimitaltaan. Yksi on alkanut vaihtaa väriä jo ehkä 20-25 mm koossa, kolme muuta jo kypsyvää ovat isompia. Mittailen tarkemmin vaikka tuossa loppuviikosta kun talovahtikeikka päättyy.

InkRose

Kuvasaaste sen kun kasaantuu...

Starfishista sain tänään ensimmäisen kypsän talteen. Alle kahdessa kuukaudessa kypsyi hän kukasta, sillä kasvi on siirretty pihalle 5. 6. eikä silloin ollut ainuttakaan kukkaa auki. Muutama kukka oli kyllä ollut jo pajalla, mutta eivät tarttuneet.


Jäi sinne vielä jokunen tosiaan tekeille...

Tuossa taitaa näkyä suurin piirtein neljännes raakileista. Tai ehkä jopa kolmannes.

Tässä vielä hieman parempi kuva Starfishin raakileesta (tuosta on vain tuo syöty sektori kypsynyt punaiseksi asti, muuten ollaan hailakan oranssissa vielä), jossa näkyy selkeästi viherluteen syömisjäljet. Tiedän syyllisen, koska näin sen itse teossa. Se siis syö tuollaisia laikkuja kerralla, mutta vauriot jäävät niihin pintasoluihin joihin se kärsänsä työntää. En usko että sillä on mitään vaikutusta siemeniin tai hedelmään muutenkaan, mutta katsotaan sitten kun on kypsä.


Huomasinpa juuri, kun Soggothia varten ryhdyin kuvaa ottamaan Petenerosta, että sehän on mokoma alkanut kypsyttää ensimmäistä hedelmäänsä! ;D


Sitten alkuviikon tapahtumia, ensin rocoto-rintamalla.

Red Peruvian kypsytteli toisen hedelmänsä, mutta en malttanut antaa sen olla loppuun asti oksalla, kun alapuoli meni noin reippaasti ryppyyn ja oli aivan pehmeä. Kannan vierestä se oli vielä pikemminkin oranssi, kuten sisältäkin, ja siemenkannakkeet enimmäkseen valkoisia. Vissiin niidenkin pitäisi kypsässä olla punaiset, kuten useimmissa näkemissäni pubescenseissa. Siemenetkin olivat aika vaaleita, ennemmin ruskeita kuin mustia väriltään.



Intian F1-ihme on saanut jo parikin palkoa kypsäksi asti, tässä Tohtori Sykerö-tulkintaa:


Ja sitten yksi kovasti odottamani kypsyjä, Cheiro Roxa. Toisesta oli jo tipi ehtinyt maistaakin, joten otin nämä talteen etteivät ihan kokonaan päädy parempiin suihin.


Pienempi, eli se josta oli jo maistettu, olikin vähän raaka vielä, mutta toinen näyttäisi olleen oikeasti kypsä.

Kuivahtaneita siemenaiheita oli molemmissa paljon, mutta onneksi kehittyineitäkin siemeniä tuli pari tusinaa yhteensä noista. Puskassahan on vielä kymmenittäin tulossa marjoja. Kukasta kypsäksi taisi mennä kuutisen viikkoa. Neljänneksen heitin huiviin tuosta kypsemmästä, ja täytyy kyllä sanoa ettei sen perusteella juuri vakuuttanut. Maku oli lyhyt ja vaisu, mutta sekin vähä ikävän karvasta. Poltetta aika maltillisesti, mutta chinensejen karummasta päästä luonteeltaan minusta. Ehkä Biquinhon luokkaa voimakkuudeltaan. Jauheeksi menee.

InkRose

Sisältä näyttää vähän viallisemmalta kuin ulkoa hän...





Maistoin ensin tervettä hedelmän seinää ja tilanne oli hyvin pitkälti sama kuin Championin kanssa: ei lainkaan poltetta ja makukin hennonlainen, joskin miellyttävämpi, sentään vähän makeutta löytyi.

Seuraavaksi heitin tuon alemman kuvan lohkon huiviini, ja siitä sitten löytyikin sekä makua että poltetta vähän enemmän. Mietohan tämä on tulisuudeltaan joka tapauksessa, Hungarian Waxin tasoa ihan maksimissaan. Ihan mukavan raikas maku kyllä, joskaan omenaista sävyä en itse löytänyt. Polte hiipuu pieneksi jälkilämmöksi varsin nopeasti.

Kyllä tämä Championin peittoaa näillä näytöillä.

Ai niin, ja Yellow Fire on itänyt yhden siemenen voimin. Annetaan nyt kasvaa lautalla kuitenkin ennen multiin siirtoa. Kunpa vielä PI 585266 (c. pubescens) ja CAP 469 (C. Praetermissum) lähtisivät... Enkä toki pahakseni panisi jos Galapagoensekin olisi suosiollinen. ;D

E: Starfishista vielä sen verran, että nuo vauriokohdat ovat rakenteeltaan aivan normaalin tuntuisia, eli taitaa tosiaan olla viherlude vain imaissut sisukset niistä soluista tai jotain. Makuun ei tuntunut vaikuttavan moinen.

InkRose


Hän on Rocoto Manzano Rojon ensimmäinen hetelmä. Tätä on sentään odoteltu ja hartaasti! Mikään jättimäinenhän tuo ei ole, alle 15 cm ympärysmitaltaan, mutta parin päivän sisällä viimeinkin täysin kypsä. ;D

Pajan varayksilö Cheiro Roxasta alkaa myös saada marjojaan kypsiksi. Isompiahan nämä ovat ja enemmän tyypillisen muotoisia, mutta paljon hailakamman värisiä kuin ulkona paahteessa kasvava. Näistä sentään näkee vähän päältäkin kuinka pitkällä kypsyminen on, kun hedelmäliha on läpikuultava ja nahka/kuori ei ole ihan läpinäkymättömän violetti.

Ryhis

Hulvattoman näköinen tuo Intian ihme. Tässä kun on omia chinensejä tutkaillut, olen huomannut, että mikäli terälehtien "rengas" jää podin ympärille, se ikäänkuin kuristaa hedelmään jonkinlaisen muodon.

Olisiko podien muotoa mahdollista ohjailla jotenkin?
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

InkRose

Vähän samaa olen huomannut omissani, tosin ainoa jossa tätä tapahtuu enemmänkin on biblon siemenestä Peruvian Chinensenä kasvattamani mikälie risteymä. Haalean oranssiksi kypsyy hän, suurin osa marjoista jää puolikkaan pikkurillinpään kokoisiksi, osa sormenpään kokoisiksi (ja näillä jää järjestään kaislahame matkaan). Risteymä oli pieni pettymys aluksi, kun mietoa Peruviania odotin, mutta tässäpä onkin maku ja polte niin hyvin kohdillaan että olen jo pari pistokasta ottanut että saa ensi vuodeksi enemmän tätä laatua. Molemmat ovat jo juurtuneetkin, toinen ei vain ole vielä mullassa.

Kaipa sitä voisi pisin chinense-skabaan tehdä tehotreenatun kisahedelmän vaikka kuminauhoilla tai miksei vaikka paperista liimatuilla renkailla, että saisi ohjattua kasvua pituussuuntaan. ;D

Täti-E

Oliko tossa F1:sessä enempää tollasii sykeröitä vai oliko tää joku ihmejuttu? Mulla on samassa kasvissa pienenpieniä podeja nyt muutama..onko samaa odotettavissa?

InkRose

Kyllä toi sykerö oli ihan yksittäinen tapaus. Kaikki loput on noin 7-10 cm pitkiä, leveimmilläänkin 6-8 mm paksuja muhkuraisia suippoja.

Juhaz

Lainaus käyttäjältä: Räyhis - elokuu 05, 2011, 10:21:12 ap
Hulvattoman näköinen tuo Intian ihme. Tässä kun on omia chinensejä tutkaillut, olen huomannut, että mikäli terälehtien "rengas" jää podin ympärille, se ikäänkuin kuristaa hedelmään jonkinlaisen muodon.

Olisiko podien muotoa mahdollista ohjailla jotenkin?


Kyllä hedelmän muotoon pystyy luultavasti jonkin verran vaikuttamaan mekaanisesti ohjaamalla ja rajoittamalla. Jotkuthan kasvattaa esimerkiksi tomaatteja ja vesimeloneja kuutioiksi laittamalla ne muottiin pieninä, ei lie mitään syytä miksei sama toimisi chileilläkin.

InkRose

elokuu 06, 2011, 11:45:09 ap #433 Viimeisin muokkaus: elokuu 06, 2011, 11:52:07 ap käyttäjältä InkRose
Nyt oli kypsä tuo Manzano Rojo, ja pitihän sitä heti maistaa. Potkua oli vallan mukavasti, mutta on se rocoton polte vaan niin erilaista kuin muilla, ei pistänyt ihmeemmin puhaltamaan tuollainen maltillinen pala vaikka ihan kaikkialta suuta korvensikin. Siemenet talteen tietenkin. Sen verran on jo ytyä ettei tuota hirveästi ihan pelkiltään viitsi syödä, vaikka hyvää onkin. ;D

Kohtapuoliin on tuo Rocoto Perukin saamassa ensimmäisiä paria hedelmäänsä kypsiksi. Jos en väärin ymmärtänyt taannoisista Chilivaarin jutuista niin tuo Peru olisi vielä vähän stydimpääkin kuin Red Peruvian tai Manzano Rojo... Jännää on luvassa siis. :) Kotipihan Peru Cusco ja "GM" ovat päässeet oikein hyvään kukkimisvauhtiin ja molemmissa on toista kymmentä raakilettakin tulossa. Harmi vain että ovat vielä niin onnettoman pieniä, menee pitkälle syksyyn ennenkuin kypsyvät, enk oikein tiedä mihin ne jemmaisin satojaan kypsyttelemään. Ovat jo niin isoja, etteivät taida kotiin mahtua...

Riemukseni vaimon serkulta kaappaamani Zavoryn ja Habanero Brown Largen pistokkaat ovat kehittäneet nupunaluistaan pölyävät kukat. Juurenalkuja ei vielä näy minkäänlaisia, mutta ihan hyvissä voimissa mitä ilmeisimmin ovat. ;D

E: Ja näköjään Yellow Firet on itäneet 3/3, joille on päättänyt pitää seuraa PI 585266 ainakin yhden siemenen voimin. CAP 469:ä ja Galapagoensea odotellaan vielä, kuten myös testiin laitettuja Starfishia ja Aji Fantasya.

Lillen

Upealta näyttää! 
Varsinkin tuo Rocoto Manzano Rojo on todella kaunis.
Ei oikein malttaisi odottaa seuraavaa kautta ,kun tuollaisia kuvia näkee  :D.

SusiPasi

Hitsit mutta on komjat kasvit. Varsinkin tuo Zavory näyttää tuottavalta. Kuinka vanhoja nämä suunnilleen ovat? Nimim. Kateellinen  8)
Chili ei ole enää mauste, se on urheilusuoritus.

InkRose

Vanhimmat kasvini ovat joulukuussa itäneet, ml. tuo pois annettu Zavory. Suurin osa on kuitenkin välillä helmikuun alusta huhtikuun puoliväliin nousseet mullasta.

Whili

Onkos noista luteiden vierailuista jäänyt haju / makuhaittoja hetelmiin ??

Mr_Green_

Terrrrve! Olisko äijä halunnut niitä Biquinhon siiduja? Ei ne vissiin iiiihan täysin tulettomia ole. Mutta niin mietoja, etten itse niissä juuri poltetta tunne. Naispuolinen kaverini sanoi, että ihan pieni polte tuntui. Olisko joku vaihtari kiinnostanut? Joku mieto annuumi tai rocoto vois itseäni kiinnostaa? =)

InkRose

Whili: En ainakaan tuon Starfishin kohdalla huomannut mitään epäilyttävää maussa. Tuoksu oli myös odotetunlainen. Kai siinä saattoi olla koskematonta hedelmää vähemmän aromia, kun kuitenkin kohtuullinen osuus solukosta oli imaistu tyhjiksi.

Mr_Green_: Kyllähän mä ihan mielelläni sitä miedompaakin Biquinhoa ottaisin, tuo omani kun taitaa asettua jonnekin kuutosen paikkeille tulisuudessa. Nyt on jo muutamaakin Rocotoa vähintään sen yhden hedelmän verran siemeniä tallessa, ja kun Yellow Firekin (C. Chinense) on itänyt 100% teholla niin niitäkin voin lopuista tarjota vaihtoehtona. Myös Cheiro Roxaa on nyt reilusti, kun pajan kakkoskasvista korjasin kypsät talteen. Kaksi halkaisin ja pistin kuivumaan, joten neljän marjan verran on siitä siemeniä tallessa. Koeidätystä en ole kyllä niistä vielä oikein mistään tehnyt. Katsotaan nyt järjestyisikö täältä päin kimppakulkua Chilifestiin, niin voisi naamatusten vaihdella jos itse pääset paikalle.