tammikuu 10, 2025, 16:34:07 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


InkRosen ensimmäiset idut

Aloittaja InkRose, joulukuu 13, 2010, 14:38:40 ip

« edellinen - seuraava »

InkRose

Kiitos vaan. Ihan itsekseen se on kasvanut, enhän mä muuta sille tee kuin kastelen 2-3 kertaa päivässä. :)

Jäikin näköjään edellisestä yksi kuva vielä pois. Peruvian Chinensessä alkaa ekat raakileet vaihtaa väriä:


Tuo on suunnilleen 10 mm kokoinen möllykkä, suuremmatkin ovat hädin tuskin tikkuaskin kokoisia jos ihan sitäkään. Hirveästi ei näytä wikin kuvalta aiheesta, ainakaan mitään suippoa ei noiden muidenkaan muodossa ole. Aika lailla normivauhtia tuntuisi kypsyminen etenevän, pari kuukautta alkaa olla kukasta. Ei mikään erityisen hidas siis, tosin näin poikkeavan kokoisesta hedelmästä ei juurikaan parane johtopäätöksiä tehdä. Vaan onpa koko lailla samassa vaiheessa myös pari suurinta raakiletta...

InkRose

Pannaas muutama räpsy lisää, kun kerta taas innostuttiin. Nyt aamusella pajalle tullessa pisti jo Cheiro Roxan retku niin pahasti silmään että oli korkea aika saksia pienemmäksi häntä ja kääntää eri suuntaan, jos vaikka vähän tasapainottuisi vielä.

Eli tässä suht reippaalla kädellä hessitty Cheiro Roxa 200 mm Pauliinassaan:


Rocoto Red Peruvianissa on muutama tämmöinen albiinoraakile, ovat yhtä kalpeita kuin Aji Cristalin tai Pink Habaneron raakileet kalpeimmillaan. Yksi niistäkin näyttäisi aloittelevan kypsymistä.


Kypsyminen on käynnissä parissa normaalimman värisessäkin RRP:n raakileessa. Pieniähän nuo kyllä ovat...


Viimein sain aikaiseksi myös kuvata yhden podin siitä "Grande Mysteriosta" josta Räyhiksellekin meni pistokas. Muhkuraisia, vähän sivuilta kasaan puristetun näköisiä ovat. Kuvan raakile on sieltä pienemmästä päästä, ja kasvanee vielä kyllä. Isoin raakile on suunnilleen tikkuaskin kokoinen.


Ja lopuksi uusi otos Cajamarcasta, jonka isoimman hedelmän poimin äsken talteen. Alkoi selvästi jo nahistua hän, mutta 76,6 mm näyttäisi tönäri pituudeksi kuitenkin.

InkRose

heinäkuu 15, 2011, 12:09:35 ip #382 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 15, 2011, 12:16:30 ip käyttäjältä InkRose
Piti sitten vielä natustella puolikas Cajamarca siementen talteenoton jälkeen. Maku ei alussa ole kovin hääppöinen, vähän kuivahko ja mitäänsanomaton. Polte on laadultaan aika perus chinense-tyyliä, pääasiassa tuntuu kielellä ihan kärjen takana ja huulia jää kutittelemaan vähän pitemmäksikin aikaa. Kärjestä poltetta sai ihan etsiä, mutta puoliväliin kun päästään, alkaa jo tuntua. Kannan tuntumassa löytyykin sitten jo minun makuuni ihan mukavasti tulta. Ei tämä Aji Cristalin tasolle sentään yllä, ja jää tuosta Biquinhostakin aika selkeästi ainakin näin enimmät kannakkeet pois siivottuna. Kantapuolesta toisaalta löytyy aika kiva, joskin hennonlainen vadelman sävy. Pitänee seuraavaksi jättää ronskimmin kannakkeita mukaan, jos vaikka nousisi paremmin vatukka esiin, kun ei se polte nousekaan loppua kohti kovin kummoiseksi. Maunkin puolesta tämä voisi olla ihan kelvollinen naposteluchili, tai marjaisiin jälkiruokiin hyvin istuva tapaus.

E: Viimeisessä kantapalassa olikin sitten potkua ihan reilusti. Hittolainen, korvissa humisee hetken, silmät kirvelee ja otsa hikoaa. Keskiarvo on miedhko vielä, mutta kanta nousee jo Biquinhon tuntumaan kyllä. Pisimpään kiusaa silmiä näköjään tällä kertaa, hemmetin ärsyttävää kun pitäisi töitä jatkaa. ;D

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: InkRose - heinäkuu 15, 2011, 10:19:51 apViimein sain aikaiseksi myös kuvata yhden podin siitä "Grande Mysteriosta" josta Räyhiksellekin meni pistokas. Muhkuraisia, vähän sivuilta kasaan puristetun näköisiä ovat.


Arvuutellaan nyt sitten sitä mysteeriä täälläkin. Ei liene täysin mahdotonta, että olisit saanut keväällä myös Rocoto Perun siemeniä. Sen muoto vaihtelee aika tavalla, tässä pari erilaista:
http://chilivaari.blogspot.com/2010/04/aijamainen-makaronilaatikko_28.html
http://chilivaari.blogspot.com/2010/01/rocoto-peru-pitaa-loisteputkista_25.html

On muuten erittäin maukasta ja kypsyy talvellakin.

InkRose

No tuo näyttää todellakin tutulta! ;D Hienoa että on tunnistus viimein tuolle, suuret kiitokset sinulle, Chilivaari. Tämä on tosiaan se joka nousi Riesenin taimikiposta, ja jos se on tosiaan tuo, kuten näyttää, hengaili siemen mullassa toista kuukautta ennen itämistä. Halkikin se taisi olla, muistaakseni kaikki Mystery Rocotoksi merkkaamasi olivat vähintäänkin jostain kohtaa halki, jos ei sentään palasiksi saanut Iteljooni tallottua. Ihmeen hyvin se satoaa noinkin lämpimissä oloissa, yölämmötkään eivät ole pariin viikkoon tainneet olla alle +30. Eipä toisaalta ole uusia raakileitakaan enää tainnut tarttua sen jälkeen kun yön alimmat nousivat yli +28 asteen.

Peru Cusco pudotti ensimmäisen kukkansa tänään, ei tarttunut raakileeksi se, vaikka väri oli lupaava, nätin violetti eikä mikään haalea sävy. Vähän karsin nuputtomia rosvoja sekä siitä että "Grande Mysteriosta" äsken. Otin kuvankin GM:n ekasta hedelmästä, joka on rocotoksi minusta jo aika hyvän kokoinen, mutta en saa sitä nyt laitettua palvelimelle. Molemmissa pihapubescenseissa on aika kivasti nuppuja kyllä, mutta soisin niiden kehittyvän vähän nopeammin.

InkRose

Ensi alkuun tunnistustehtävä, minkä (oletettavasti) perhosen toukka lienee hän? Noita on kymmenkunta anopin tillipenkissä evästämässä, mutta viereisiin salaatteihin eivät ole koskeneet.


Sitten olisi vuorossa kotipihan Rocoto "Grande Mysterio", joka tekee kyllä minusta ihan vaikuttavan kokoista hedelmää ainakin ensimmäisestään. Toinen ja kolmas ovat vielä pikkuisia, joten niistä ei vielä tiedä miten isoiksi äityvät.


Vähän yleiskuvaa pihan puskista, muutama tuosta jää kulkuväylän toiselle puolelle, pois kuvasta.

Vasemmalla aidan vieressä Peru Cusco ja "Grande Mysterio #1", eturivissä Inca Red Drop, PI 585239, Intian F1 ja sen takana Homera. PI 585239 ei oikein nyt edusta, kun viime päivien sateet taivuttivat sen latvuksia aika rankalla kädellä. Tukikepistä menisi noin puolella metrillä yli jos pysyisi pystyssä, eikä tuossa vielä edes ole satoa oikein nimeksikään. Tuettava kaveri siis on kyseessä. Tässä vielä kuva PI:n yhdestä ylähaarasta sekä isoimmasta raakileesta, joka taitaa jo olla kutakuinkin täysimittainen.


Intian F1-ihme satoaa aika pirteästi, vaikka onkin yllättävän pienikokoinen. Se on alkanut kasvaa pääasiassa leveyttä osin sateen, osin sadonkin ansiosta, vaikka raakileet kevyitä ovatkin. Perään vielä katsaus Homeran tilanteeseen. Täysikokoisen näköisiä raakileita alkaa olla useampiakin, ja uutta puskee kovaa tahtia latvuksissa.


Vaihdetaas sitten toiselle puolelle taloa, ovenpielessä pönöttävä Poblano alkaa viimeinkin kypsyttää ensimmäistä raakilettaan. Ensimmäisistä värimuutoshavainnoista on nyt noin viikko mennyt, ja vähänkin väriä on saanut vasta kolmannes hedelmästä... taitaa vielä pari viikkoa mennä ennen kuin on kypsä? Tarkoittaisi noin 10 viikkoa kukasta kypsäksi, tuohan on joskus toukokuun 10:nnen tienoilla tarttunut kasvamaan.

Latvuksissa on alkanut syntyä uutta raakiletta ihan urakalla, kohta kymmenkunta killuu siellä, joista isommat alkavat olla melkein tuon ensimmäisen kokoisia. Vähän aamusella pätkin rosvoja ja nuputtomia haaroja pois, jos vaikka saisi vähän vauhditettua tuota kypsytystoimintaa. Kuun vaihteessa viimeistään alan pätkiä latvoja pienemmäksi että saisi edes osan noista kypsäksi ennen kuin hallat uhkaavat.

Rapun toisella puolella, pikku seinäkkeen takana on Starfish sekä pieni Lemon Drop. Starfishissa on raakileita jumalattoman paljon, ja se saikin jo osakseen oksanpäiden karsintaa samoilla vauhdeilla kuin Poblanokin, joskin vähän laajemmin toteutettuna. Raakileiden lukumäärä huitelee jossain 80-100 maisemissa, joskin täysikokoisia on vasta kourallinen. Pari ensimmäistä on ottaneet vähän UV-väritystä viime päivinä.

AV

Ritariperhosen toukka. Mäkin haluaisin noita.

JaloPena

Toi toukka on ritariperhosen. Se syö normaalisti suoputkea ja olen löytänut sen myös ainakin karhunputkelta. Näköjään tillikin kelpaa, sehän on samansorttisia putkikasveja noiden edellä mainittujen kanssa. Toukka näyttää aika täysikasvuiselta, kohta siis tillit jäävät luontaisestikin rauhaan. Kotelot tosin sitten loytyvät todennäköisesti tiliin varsista... Raaskiiko niitä tuhota?  ;)
Meillä kaikki päätökset tehdään demokraattisesti äänestäen. Yleensä kuitenkin häviän äänin 0-1

#1581

InkRose

Kiitos vastauksista. Vähän rohkenin itsekseni ritariperhosta arvella, tai vaimollekin piti olla heti pätemässä, sellainen kun pörräsi tuossa vähän ennen juhannusta siellä yrttilaatikon ympärillä. Tilliä on kyllä riittämiin, puolimetristä tikkua pystyssä joku 30x70 cm ala ja siellä tosiaan ehkä se kymmenkunta toukkaa.

Torakka

vaikuttavan näkönen toukka:) ja komeita ovat kasvit.

InkRose

Tässä nyt vielä vähän fiilistelyä ja ihmettelyä...


Etualalla möllöttää Inca Red Drop, joka kypsyikin ruskean kautta punaiseksi ihan muutamassa päivässä, kannan puoli hädin tuskin ehti rusehtuakaan kun kärki jo punoitti. Taustalla vasemmalta löytyy Cajamarcan toinen kypsä ja oikealta Pink Habanero.

Pinkkis tässä vielä soolona:


Habanero "Sudden Death" alkaa kypsyä:


Ja lopuksi vähän ihmettelyä. Chiliwikin mukaan Peruvian Chinensen pitäisi kypsyä edes osittain ruskeaksi. Tämä pikku nökäre on nyt viikon ollut tuolla mallilla:


Pari vähän isompaakin on jo vaihtanut väriä kertaalleen. Kuinkahan hitaasti tästä edetään kohti ruskeaa, vai onkohan tämä biblolta saaduista siemenistä kasvanut joku eri kaveri kuin Chilivaarin kasvattama? Täytynee maistaa vaikka tuo pikkuinen, jos siitä jotain selviäisi. Pink Habanerosta muutaman pykälän oranssimpi on sävynsä tällä erää, tietysti kalpeus voi johtua siitäkin että tämä kasvaa sisällä. Aurinkoa saa kyllä paljon.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: InkRose - heinäkuu 18, 2011, 17:10:53 ipChiliwikin mukaan Peruvian Chinensen pitäisi kypsyä edes osittain ruskeaksi. Tämä pikku nökäre on nyt viikon ollut tuolla mallilla:

Tuohan voisi olla vaikka lakka.  :D
Peruvian Chinense kyllä kypsyy tumman vihreästä ruskeaksi, ei minulla ainakaan mitään välimuotoja ollut. Chilit olivat kyllä eri muotoisia, mutta melko isoja.
http://chilivaari.blogspot.com/2009/10/maailman-miedoin-chili_09.html

InkRose

Värikin on itse asiassa lähemmin tarkasteltuna aika tasan sama kuin Pink Habanero tai PI 281429. Sitähän pitää maistaa.

Tässähän on potkua! Makuakin oli alussa, kevyt ja pehmeän raikas (Hedelmäsalaattia vaniljakastikkeella? Ei sentään, ei yhtä makea kuin persikka, mutta pehmeämpi ja täyteläisempi kuin ananas, ja jotenkin vaniljaan vivahtava minusta. Vähän samaa kuin PI 281429:ssä, mutta pehmeämpi.) aalto pyyhkäisi läpi suun juuri ennen oikeastaan ihan kunnioitettavan poltteen nousua. Korvissakin vähän tuntuu, joskaan ei sentään humise, ja silmät saa valumaan vähän. Aika lailla suun täyttävä polte, voimakkuudeltaan ehkä Biquinhon tai (enimmistä kannakkeista siivotun) PI 281429:n luokkaa, ja tuntuu kielen lisäksi kitalaessa lievänä puutumisena. Omaan suuhuni aika passeli reippaan tulinen mutta ilman ihmeempiä irvistelyjä syötävä. Tämä siis tuosta edellä kuvatusta pienestä, joka oli yllättävän paksulihainen ja kannakkeetkin aika pitkälti ulkopinnan värinen, ts. veikkaisin oikeasti kypsäksi. Ei erityisen hidas kypsymään minusta, joskin vissiin 2 kk kukasta kypsäksi on jo chinenseksi hitaanlainen.

InkRose

Eilen tulin tehneeksi chilituorejuustoa yhden purkillisen.

Silppusin siihen yhden noin peukalon pään kokoisen Fataliin Nagan, kun en halunnut siitä liian ärjyä. Pilkkoessa oli kyllä koko ajan vesi kielellä kun se upea aromi leijaili työtason yllä. ;D Yön yli sai tekeytyä, ja aamusella paahdetun täysjyväleivän päälle maltillinen kerros mömmöä ja kinkkusiivu päälle. Tulisuutta oli sen verran että tuntui, muttei ollenkaan niin paljon kuin luulin ja suureksi harmikseni Nagan maku hukkui juustoon täysin. Jotain muutakin kuin lisää Nagaa tuo kyllä kaipaisi ollakseen oikeasti herkullista leivänpäällistä, jotain maultaan maanläheisempää.

Aamulla oli pajalla jo suorastaan mukavan viileää viimeiseen pariin viikkoon verrattuna:


Sudden Death vaihtaakin väriä varsin sukkelaan. Tänä aamuna oltiin jo näin pitkällä:


Päätin vähän harventaa suurta osaa työhuoneen kasveista myös, kun alkoi olla lehteä vähän turhan paljon suhteessa kukkiin ja raakileisiin. Nyt saa takarivikin ainakin hetken aikaa paremmin valoa, ja tulipa pari pistokastakin otettua lisää. Paljon olikin etenkin Peruvian Chinensessä (joka ei olekaan Peruvian Chinense) pieniä oksia joista oli kaikki kukat vain tippuneet pois. Sellaiset poistin aika lailla surutta, ja muista ison osan pätkin viimeisten kukkien yläpuolelta. Samalla taktiikalla siistin vähän Biquinhoa ja Habanero Sudden Deathiakin. Myös Rocoto Manzano Rojo harveni taas jonkin verran, etenkin huoneen puolelle kasvaneita pitkiä oksia karsin ja lyhentelin.

Juseq

Teitkö ite ton tuorejuuston vai lätkäsit valmiin sekaan nagaa? Eiköhän tohon vois kokeilla ihan mitä vaan nagan kylkeen jos tahtoopi jotain muuta kuin pelkkää hiliä. Vois olla aika namia kun pilkkois salamia tms sinne sekaan kunnolla, namnam pitääpi koittaa! Vois tietty lähtee makeellekin linjalle ja kokeilla appelsiinia vaikka!

InkRose

Valmiin sekaan pistin Nagaa vain (kuvakin sen paljastaa), ja helppohan sinne on tosiaan lisäillä mitä vaan. Pitää vaan keksiä/päättää mitä siihen haluaa laittaa.

Juseq

Lainaus käyttäjältä: InkRose - heinäkuu 19, 2011, 11:23:48 ap
Valmiin sekaan pistin Nagaa vain (kuvakin sen paljastaa), ja helppohan sinne on tosiaan lisäillä mitä vaan. Pitää vaan keksiä/päättää mitä siihen haluaa laittaa.

Juu kyllä se purkki siinä kuvassa näkyi, mutta voihan noita olla tiskattuna nurkissa niin varmistin vain ;D itellä tuli tästä mieleen että jos tekis turkkilaisesta jogurtista vähän tuorejuustoa ite kunhan on aikaa (eli viikonloppuna). Juu onhan sinne helppo lisäillä vaikka mitä, kunhan aloin heti ehdottelemaan 8)

coco

Oli ne komeita kasveja ja upeasti kasvaneita! Kiitokset vielä marjoista. Innolla vartun kotia pääsyä ja uusien lajien jatko käsittelyä. Kävin hakemassa fassen nagaa paikallisesta ja vielä jäi sinne, täytyy huomenna tehä grilli sieniä nagalla höystettynä.  ;D

InkRose

Kiitokset vaan teille itsellenne, aina on kiva tavata lisää porukkaa tämän hienon harrastuksen tiimoilta. Eikä ne kasvit nyt niin esimerkillisiä sentään ole. ;D

No joo, on siinä pari oikein nättiäkin. ;)

Sain viimeinkin elintarvikevaa'an hommattua, niin pääsee punnitsemaan satoa. Eihän se mikään tarkkuusinstrumentti ole, mutta saa luvan kelvata. Nämä korjasin talteen pari päivää sitten:


Päätin myös aloittaa vähän aikaa sitten Lanceolatumin kiusaamisen, kun mokoma alkoi olla vähän turhan epäsiisti pehko...


Ja siitähän ei kaveri juurikaan tykännyt, sen verran yrmyltä näytti. Tai sitten sitä vain ottaa päähän nuo sikin sokin törröttävät hiusjuuret.


Seuraavaksi pitää noutaa jostain vähän isompi ruukku Habanerolle, että saan vapautettua bonsairuukun tälle pikkupikku bonchi-Lancelle.

Habanerosta tulikin mieleeni, Sudden Death-mallissa on jo kaksi kypsää. Ensimmäinen vaihtoi värin 2 vuorokaudessa, toinen puolessatoista. Melko pirteää menoa minusta.

bluesman

 Hyvännäköinen juurakko sun Lancella. Perkaa hiusjuuria pikkuhiljaa niin ehtii kasvatella syvemmälle uusia eikä ota heti nokkiinsa perkauksesta. Tuosta tulee melko varmasti siisti bonchi. Kivi alle niin saat juurakkoholvin.