heinäkuu 03, 2024, 03:37:20 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Reetan kausi 2014

Aloittaja Rähinä-Reetta, syyskuu 20, 2013, 06:56:38 ap

« edellinen - seuraava »

joseplluissans

Lainaus käyttäjältä: ¨Rähinä-Reetta - elokuu 28, 2014, 16:51:39 ip
Lainaus käyttäjältä: joseplluissans - elokuu 27, 2014, 20:37:37 ip
Sulla on kyllä hyvä meininki! Kateellisena katselen satoa, omat kun jää raakileiks kun sää on mitä on...


Kiitos.  :) Kyllähän tuo syksy tuntui ihan yhtäkkiä tulevan  :-\

Mää karsin eilen kaikki turhat oksat pois. Nyt pääsee jopa vähän päivänvaloa olohuoneeseen asti! Jospa ne nyt keskittyis kypsytykseen, kun on jotain ~40 podia oksilla yhteensä. Jos sitte ens kaudella... (Harmittaa muuten että meillä on semmonen ilmasto kun on. Oli meinaa komeet puskat. kuukausi lisää lämpöä ni Trepadeira do Werner ois tehny komeen sadon!)
Bassoa länkyttävä chilinsyöjä Tampereelta.

Rähinä-Reetta

Lainaus käyttäjältä: joseplluissans - elokuu 29, 2014, 09:07:23 ap
Mää karsin eilen kaikki turhat oksat pois. Nyt pääsee jopa vähän päivänvaloa olohuoneeseen asti! Jospa ne nyt keskittyis kypsytykseen, kun on jotain ~40 podia oksilla yhteensä. Jos sitte ens kaudella... (Harmittaa muuten että meillä on semmonen ilmasto kun on. Oli meinaa komeet puskat. kuukausi lisää lämpöä ni Trepadeira do Werner ois tehny komeen sadon!)


Kotimainen kesä osaa kyllä heittää kapuloita rattaisiin...

Rähinä-Reetta

29.8. Pizzaperjantai. :D Tein huomion, että tuore Biquinho on aika kiva pizzanpäällinen. (Pohja näyttänee hiukan oudolta, se on vhh ja gluteeniton.) Myös aamiaismunakkaan kaverina on nauttinut suosiota perheen miesväestön keskuudessa.  :D


Rähinä-Reetta

syyskuu 03, 2014, 06:35:52 ap #243 Viimeisin muokkaus: syyskuu 03, 2014, 16:39:23 ip käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
3.9. Eilen näyttäytyi taas vaihteeksi aurinkokin meilläpäin. Kasvihuoneen luukut narisivat kun keräilin satoa ja lämpömittarista katsoin lukemaksi +30 astetta. Moni chili haluaisi aloittaa uuden kukinnan, Alma, Thai Hot Culinary, Brasileira Marimbodokin latvonnasta huolimatta. 7 Pod Douglah oli kasvattanut kaksi pitkää törröttävää uutta versoa. Vaan tuskinpa tästä uutta kesää alkaa(?).


HBL:t meni melko tyhjiin, Aji Umba Myös ja Brasileiran kanssa putsasin. Pasillaa tulee yhä, samoin Thai Hottista.

"Chilitonttu" kävi vierailemassa taas yhden kaverin oven takana, takaisin tullessa oli keittiöön ilmestynyt vastatehty kauraomenapaistos. Kannattaa laittaa hyvä kiertoon!  :D
Perkailin loput chilit pakkaseen ja opettelin käyttämään miehen kalajuttuihinsa hankkimaa oivallista "vakuumi-naattoria". Olettaisin että säilyvät hyvin.

**

Tänään kokeilin chutney'a. Antonovka Safrannojen (paras ruokaomena minkä tiedän, oikea herkku) ja Brasileira Marimbondon (jossa nyt vaan on mielestäni niin hieno maku, että laitan sitä melkein kaikkeen...) liitto. Ylijäämää tuli jo maistettua ja todettua, että ehdottomasti täytyy kokeilla ainakin paria reseptiä, sen verran hyvältä maistui jo tuoreeltaan. Yleensä kartan sokerilla läträämistä, mutta joskus joutuu tekemään poikkeuksia, jottei jäisi ihan kaikesta ihanuudesta paitsi. :)




Pata porisee.



**


Muistin että minullahan on tällainen kirja, jonka joskus hyvin kauan sitten ostin ihan vaan upeiden ja ihanien kuvien vuoksi. Nyt hoksasin, että siinä on vaikka mitä mielenkiintoisia reseptejä.



Chutneylle löytyy netistä melko hurjan pitkän tuntuisia keittoaikoja, 1-2 tuntia jopa. Tuossa kirjasessani lukee että chutney vaatii pitkän ja tasaisen keittoajan, mutta sitä ei kuitenkaan saisi keittää liian pitkään. Chutney on valmista tölkitettäväksi heti kun seos paksuuntuu, eikä etikkaa enää kerry sen pinnalle. Koostumusta voi testata vetämällä kauhalla ura keitoksen pintaan ja katsomalla alkaako uraan nousta nestettä. Itselläni oli soseen määrään verraten laakea 10 litran kattila, jossa oli paljon haihtumispintaa ja keittelin chutneytä miedolla lämmöllä tuskin paljoa 45 min enempää.

Kirja on julkaistu v. 1990, ja on itseasiassa niin pitkästä reissusta, että siinä on yhdessä kulmassa nymfipapukaijani nokanjäljet, joka minulla oli lemmikkinä teininä.

Rähinä-Reetta

4.9. Tumma, mausteinen omenachutney muutamalla Pasilla Bajiolla. Parin reseptin yhdistelmä. Pasillat tulivat rusinoiden tilalle, koska en halunnut käyttää ulkolaista rasiarusinaa. Muutama muukin ainesosa tuli sovellettua, mallasviinietikan tilalla on punaviinietikkaa, puolet sokerista on korvattu intiaanisokerilla ja "mixed spice" sekoitettu itse. Olihan arvoituksellinen keitos, mutta mies maistoi siinä heti possunribsin kaverin, joten eiköhän tuolle jotain käyttöä löydy.



Allan olla melko etikkahuurukyllästetty, jospa välillä jotain muuta kuin näitä keitoksia. Vaikkapa tattimetsään lähtisi. (Siitä huolimatta, että kaikki pelottelevat hirvikärpäsiä olevan ihan julmetusti tänä syksynä.)

Rähinä-Reetta

9.9. Pientä chiliväsymystä havaittavissa. Piti tehdä jotain kivaa soosia, mutta ei jaksant sitten kuitenkaan. Päivän perkuut meni vakuumiin ja pakkaseen odottamaan inspiraatiota.


Datil, Bahamian Goat ja sekalaiset.

Bahamian Goatista olisi tullut tosi kiva sato, jollei siitä olisi jäänyt niin paljon podeja sellaiseksi mun peukalonpään kokoiseksi nappulaksi.
Datil oli ihan mieluinen uusi kokeilu, mennee jatkoon ensi kaudellekin.
Haistelin ihania Brasileiroja samalla kun silvin niitä ja minusta ne tuoksuivat ihan kirsikkakaramellille.  :-*

Rähinä-Reetta

syyskuu 18, 2014, 14:38:22 ip #246 Viimeisin muokkaus: syyskuu 19, 2014, 07:03:23 ap käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
18.9. Täten julistan kasvihuonekauteni päättyneeksi.
Vähän kehnommalla hoidolla ovat olleet viimeajat ja sato käytännössä otettu talteen, joten päätin nakata puskat pihalle ennenkuin muuttuvat lähinnä punkkikasvattamoiksi. Rakennuslämmittimellekin löytyy muuta käyttöä.
Kulhollinen Pasillaa vielä tuli ja sekalainen satsi muita kypsyneitä vihoviimeisiä. Pasillat menee kuivuriin ja muut pakkaseen.

Chililoma on paikallaan.  :-*


Vihoviimeiset.


Big Exit.


Vakuuminaattoroidut annospakkaukset pakastusta vaille valmiina.

Rähinä-Reetta

lokakuu 16, 2014, 11:58:51 ap #247 Viimeisin muokkaus: lokakuu 20, 2014, 10:55:28 ap käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
16.10.

Melkein kuukauden mittaisen chilihiljaisuuden jälkeen aihe tuli taas ystävän kanssa puheeksi, ja päädyin sitten siitä Semillakselle ex-tempore-shoppailemaan siemeniä.
Tilasin uutta aineistoa Brasileira Marimbondoa, ja semmoisia lajikkeita tarttui mukaan kuin Cumari Pollux, Habanero Gambia Orange, Goronong, 7pot Orange-Yellow, El Oro de Ecuador, NuMex Piñata, NuMex Suave Orange ja Royal Gold. Ensi kautta ei vielä sen enempi jaksa suunnitella, mutta eiköhän taas ajastaan jonkinlainen soppa synny.

Viimeisiä talousomppuja keiteltiin hilloksi tuossa päivänä muutamana, ja osaan meni pakkasesta sekaan reilu kourallinen (yllätys yllätys) Brasileira Marimbondoa (lievästi urautunut ajatusmaailma...) ja hyväähän siitä tottakai tuli, kuinkas muuten.

Talvea (kunnollista!) odotellessa.  :)


19.10.


Kasvihuoneen kattokoriste.

Rähinä-Reetta

23.11.

Löysin ensi kautta varten kaipaamani Cumari Do Paran siemeniä "kulman takaa" australialaiselta The Hippy Seed Companylta. Tarttui mukaan tilaukseen pari muutakin kiinnostavaa lajiketta. Odotan innolla postia.  :D Chiliväsymys on hiljalleen helpottumaan päin. Voisi jopa pian ajatella taas kokkaavansa jotain kastiketta pakkaseen jemmaamistani kesän herkuista.

Rähinä-Reetta

11.12.

Tänään tuli chilipostia kaukaa!  :) Maistiaisiakin mukana Moruga Scorpion Orangesta.  :P Sain tänään myös ystävältäni Habanero Lemonin siemeniä. Mahtaa olla maukas kausi odotettavissa v. 2015.