tammikuu 09, 2025, 22:51:21 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Poltetta Saarella - Juson kausi 2012

Aloittaja Juso, marraskuu 27, 2011, 12:34:45 ip

« edellinen - seuraava »

Juso

Lainaus käyttäjältä: bluesman - elokuu 02, 2012, 22:09:44 ip
Kun viimeksi tein Goronongista salsaa laitoin perushedelmäksi mangon. Itse maistan hienoisen ananaskirsikan maun jos mitä hedelmää maku muistuttaakaan. Jos sulla on ananaskirsikkaa kasvamassa niin sotkepa kokeeksi siihen Goronongia. Uskoisin olevan mainio yhdistelmä.


On kyllä, mutta melko myöhään idätin ja vasta alkanut pukata kukkaa. Kasvarissa yksi mullassa ja yksi NFT:ssä. On melko isoja kapistuksia. Jos ehtii mitään valmistua niin täytyy kokeilla (tai ostaa kaupasta). Mangoa olen itsekin käyttänyt yleensä  ja persikka ei kanssa ole yhtään huono kun kokeilin. Goronongia tulee sen verran paljon että voi kokeilla useampaakin.

Juso

elokuu 09, 2012, 17:37:39 ip #101 Viimeisin muokkaus: elokuu 09, 2012, 18:26:00 ip käyttäjältä Juso
Välisato...




Parisen kiloa joutuu prosessiin. Pitänee vissiin savustaa nämä. Ylimpänä kylmän kevään miniNagat, vasemmalla Cherquit, ja oikealla suht iso annos Cili Goronongia,  Pimenta de Espeletten vieressä. Lisäksi korjattiin vähät jallut ja multa Fantasyt.


coco

Hyvältä näyttää välisadoksi. Miten iso sato sieltä tulee kauden lopussa?  ;D

jewe

Komeita noi Cherquit. Pitänee laittaa ensi kauden kasvatuslistalle kun joskus sain siemeniä mutta on vielä kokeilematta.

Juso

Cherquista sanoisin, ettei ole mikään ihmeellinen elämys makumielessä. Menee johonkn kuivattuun savuannummixiin eikä näy enää tekevän juurikaan uusia podeja. Kovaa vaihtelua poltteessa. Osa mietoja, osa yskittää.

Juso


Leek säilyy listoilla. 8 herkullista podia 300 g. Suosittelen kyllä näitä jos ylipäätään annuumia meinaa kasvattaa ja grilli on pihalla. Saattaapi tulla 2 kiloa puskasta kesän mittaan.


Anaheim toinen, paremmin vieraille sopiva. Ja muhkeat podit.


Kaksi Aji Fantasya saman podin siemenistä vierekkäin koko ikänsä samassa resossa. Toinen kukki ja tekaisi pääosan satoa 3 viikkoa sitten ja  jäi kooltaan melko pieneksi. Toinen on turvonnut altavastaajasta hirveäksi pehkoksi ja kypsyttelee ensimmäiset podinsa nyt  viikon sisään. Kaikki alle kahden kilon tästä puskasta on pettymystä. Tässä kuva kasvin  "etuseinästä".


Jotain positiivistä rocotorintamaltakin. Podeja alkaa hehkua oikean värisenä. Ensi vuonna imitoin kyllä rocotomestareiden PP ja Jewe systeemejä jos pystyn. If you see something good, copy with pride.


Satoa se on kanttarellisatokin mutta perkaaminen ja esivalmistaminen pakasteiksi alkaa tympiä. 11 kg oli sunnuntai 3 tunnin saldo. 3 tuntia meni laitossakin.

NFT toimii hyvin ainakin kasvihuonekurkuille joita pukkaa suurinpiirtein 1 per päivä kahdesta kasvista. Tomaatteja mietin myös tähän systeemiin ensi vuodeksi. Nyt yksi jättitomaatti voi hyvin eikä tarvitse pelätä juurten tukkivan mitään.

Uusi kasvihuoneactionvideon materiaali  on (pääosin altapäin) kuvattu, mutta kun noissa toimintakameroissa on melko rajoitettu valotuksen mittaus ja säätö, tuli sen verran psykedeelistä kamaa puskan pimeässä ja valon paistaessa kasvarin katon läpi, että prosessointi on kesken. Taidepläjäytystä odotellessa.......

Juso

elokuu 17, 2012, 07:56:12 ap #106 Viimeisin muokkaus: elokuu 17, 2012, 10:54:59 ap käyttäjältä Juso
HD Hero fillarikiinnityksellä metrin sähköputkeen, sitä tunkemaan kasvarin puskiin jewekulmalla (altapäin);  loistava idea kasvihuonevideolle, eikö?  Kun ko. kamerassa ei ole makro-ominaisuutta, valotusmittauksessa kaksi valintaa ja ylipätäänkin tarkoitettu olosuhteisiin missä valo ympäristössä on suht tasainen eli toimintakuvaamiseen, tulos on....mielenkiintoinen.

No mitä yhden Suomenlahden ylityksen aikana ei ehdi työstää, ei kannata julkaistakaan, muuten tuore ote kärsii. Luulen että talvella kun loskaa pukkaa kenkään, motivoin itseäni vilkaisemalla tämän pikku pätkän.

The Psychedelic Green House

Juso

Palkkapäivää alkaa pukata.


Kahden Championin puska alkaa kypsyä


Bondassakin oranssia vivahdetta siellä täällä


Aji Fantasy muuttuu vaaleankeltaiseksi.


Mogin hienojen Harold kuvien innoittamana täytyi räpsiä kuva omasta runnotusta ja hieman unohdetusta puskasta.

Mog-

Onkos tuo Leek tarkoituskin poimia jo vihreänä?
Ajattelin Leekkiä ensi kaudeksi jos pari grilliin saisi, mutta ei toi anaheim:kaan varmaan huono olis. Kumpaa suosittelet?
Kipu syntyy kun heikkous poistuu kehosta

Päiväkirja vuosimallia 2012

Liikuntapäiväkirja

Juso

Leek kannattaa syödä vihreänä, parhaimmillaan se on silloin. Kyllä se punaiseksikin tulee, mutta sellaiseksi olen päästänyt vain yksilöt joista otan siemenet talteen. Mulla oli noita annuumeita turhan runsaasti mutta onpahan tullut testattua. Leek on luonteikkaan makuinen ja poltteisempi muttei liikaa jos edes hieman on toleranssia. Anaheim taas makeampi ja ainakin meikäläisen yksilöissä vähemmän poltetta, podit 20 senttisiä. Jos tilaa on, niin puska molempia, riittää kyllä grillauksiin hyvin kaksi kasvia. Siemeniä tulee molemmista talteen jos kiinnostaa.

Mog-

Lainaus käyttäjältä: Juso - elokuu 20, 2012, 20:04:23 ip
Leek kannattaa syödä vihreänä, parhaimmillaan se on silloin. Kyllä se punaiseksikin tulee, mutta sellaiseksi olen päästänyt vain yksilöt joista otan siemenet talteen. Mulla oli noita annuumeita turhan runsaasti mutta onpahan tullut testattua. Leek on luonteikkaan makuinen ja poltteisempi muttei liikaa jos edes hieman on toleranssia. Anaheim taas makeampi ja ainakin meikäläisen yksilöissä vähemmän poltetta, podit 20 senttisiä. Jos tilaa on, niin puska molempia, riittää kyllä grillauksiin hyvin kaksi kasvia. Siemeniä tulee molemmista talteen jos kiinnostaa.

Joo pitää muistaa tuo siemen juttu jos tuolta kirjeestä ei löydy.
Saa nähdä löytyykö kahdelle tilaa (no löytyy), vai joutuuko sitä valitsemaan. Jotenkin Leek on `puhutellut` enemmän. :)
Kipu syntyy kun heikkous poistuu kehosta

Päiväkirja vuosimallia 2012

Liikuntapäiväkirja

Juso

elokuu 29, 2012, 12:24:02 ip #111 Viimeisin muokkaus: elokuu 29, 2012, 14:45:05 ip käyttäjältä Juso
Satoa korjattu 3.5 kg .


Vasemmalta ylhäältä : Champion, Naga, Bonda, ja muutama Turbo Pube, Orange Rocoto, Manzano Rojo ja Rocoto Peron (luullakseni).
Vasemmaltaa alhaalta: Jallu Hercules (mikä herkules toi nyt on ?!?), Cili Goronong.

Bondassa olikin yllättävän paljon podeja kun puskaan kunnolla sukelsi, ja nyt kun alkavat muuttua keltaiseksi. Se alkaa olla poltteeltaan meikäläiselle aika ylärajalla kerralla tuoreena popsittavaksi, ainakin noin normaalikokoisena.
Goronongissa on myös melkoisia mörköjä ja satoaa edelleen hyvin. Meikäläisten suosikki. Molemmista nyt siemeniä tallessa.
Lukumääräisesti Nagaa on paljon ja  kokokin nyt ok. Painoa ei noista kyllä nopeasti kerry. Tuossakin noin puoli kiloa. Nagan kokonaistuotosta veikkaisin tuonne 2 kilon tuntumaan. Jos Bluesman sai aikanaan 10 kiloa puskasta, sen on täytynyt olla järkyttävä, koska melkoinen on tämäkin. No on tuossa meille syötävää ensi talveksi, ei siinä mitään.



Ja sitten 6 ritilää (muutama päällekkäin) Bradley:hin. Ei ollut kuin tammea riittävä määrä, toivon mukaan tulee hyvä. 10 tuntia luulen että riittää antamaan jo hyvän vaan ei kaiken peittävän savunmaun.



SK

Onnittelut hyvästä chinense sadosta! Kateeksi käy, kun mulla tuntuu kypsyvän vaan pubeja ja chinenseistä olen kerännyt vasta minipodeja.

Juso

elokuu 30, 2012, 10:34:58 ap #113 Viimeisin muokkaus: elokuu 30, 2012, 14:04:43 ip käyttäjältä Juso
Lainaus käyttäjältä: SK - elokuu 29, 2012, 15:25:38 ip
Onnittelut hyvästä chinense sadosta! Kateeksi käy, kun mulla tuntuu kypsyvän vaan pubeja ja chinenseistä olen kerännyt vasta minipodeja.

Kiitoksia.

En voi sanoa olevani mikään chinenselajikkeiden asiantuntija, vaikka pidänkin eniten chinensestä hedelmäisyyden ja useimmiten sopivan poltteen takia. Nyt kun Bondaa tuli reilusti  ja nyt kun sain siitä tehtyä kunnon kastikkeen sekä muutenkin maisteltua, menee oman listani kärkeen. 300g Bondaa, joku saman verran ananasta, 1 sipuli, yksi valkosipuli, vähän inkivääriä, 1 dl viinietikkaa, sopivasti hillosokeria, pieni ripaus suolaa niin se on paljolti siinä. Aikalailla 100% Painin tasoinen polte (se on meikäläisen referenssikastike) ja hedelmäinen maku ilman älytöntä suolaisuutta, joka on useimpien kaupallisten chilisoosien helmasynti.

Ilman muuta menee jatkoon ensi vuodelle, todennäköisesti myös Goronong. Nagaa en tule kasvattamaan, koska sitä tulee nyt sen verran paljon, ettei kulu millään vuoden aikana. Ja jos tuoreen mieliteko käy ylivoimaiseksi, niin sitten Penalta tai Fataliilta setti. Ebbikasvien määrää vähennän kymmeneen, 2 annuumia yhteen paljuun, muut sitten erikseen. Kyllä se niin on mitä moneen kertaan sanottu että todennäköisesti kokonaissato kasvaa, kun laittaa vaan kasvin per ebbi kahden sijasta.

Ensi vuonna en pysty olemaan paikalla läheskään niin usein kuin tänä vuonna, joten täytyy kehittää systeemit mitkä puksuttaa parikin viikkoa itsekseen. Isommat resot ebbeihin olisi toiveissa. Jos joku keksii sopivat laakeat astiat tai aihiot mistä/miten tehdä( pituus on max 1m, korkeus 40 cm, leveys 50-60 cm, eli n. 200l), niin ehdotuksia arvostaisin kovasti. Korkeutta voi olla max 10 cm lisääkin, täytyy vaan sitten korottaa telineitä hieman. Lattiaan en pysty mitään kaivamaan, ulos ehkä, joka tietäisi taas paljon vaikeampaa letkusysteemiä. Hätäratkaisuna on sitten joku "välitäyttösysteemi" ajastuksella tai kohokytkimillä.

NFT on ollut esim kasvihuonekurkuille  ja tomaatille loistava ase, kasvit voivat hyvin ja pukkaavat pötkylää, eikä ole huolta juurien tukkimista läpivienneistä. Vihanneskonttiin tulee kaksi tai kolme  3.5 metristä putki-NFT:tä muita kuin chilejä varten. Ja jälleen riittävän suuret resot 2 viikon toimintaan. Multakasveille täytynee virittää joku Blumat kastelu tai autopot-viritys. Täytyy miettiä vielä tuo herkkyys sähkökatkoille NFT:n osalta. Muistiin itselle: älä käytä NTF kangasta putken pohjalla. Juuret jumittavat siihen kiinni, ja jos kasvi pitää poistaa tai siirtää lähtee matto mukana.

E: muutama kirjoitusvirhe korjattu

Juso

Toissapäivänä sain alkuviikon sadon purnukoihin.


Erilaisia sooseja. Onneksi oli ulkokeittiö missä tehdä, muuten olisi saattaanut olla kaasunaamari tarpeellinen, minkä huomasi Nagasoosin loppukiehautuksessa sisällä. Näihin on duunattu hätäetiketit sekaannusten välttämiseksi, ja paikallinen liike myi purkkeihin hauskoja kansia, taisi olla 10 senttiä kpl, joissa on chilikuvia.  Näitä kun keitteli kolmea sorttia, ja jokaista oli tiuhaan pakko maistella sokerin ja mausteiden suhteen, niin oli illalla pakki melko heikossa kunnossa. Bonda.Ananas oli tehty jo aiemmin.

Tein melko tiukkaa SavuNagasoosia:

- n. 300 g tammisavustettua Nagaa
- puolikas keskikokoinen tuore ananas (500g?)
- 1 dl punaviinietikkaa
- 1 suuri sipuli
- 1 suuren valkosipulin kynnet
- 1+3 hillosokeria sopivasti
- varoaisesti suolaa

Nämä liedelle, pehmennyttyä sauvasekoittimella ensin alku ja tehosekoittimella tasaiseksi soseeksi.
sitten vielä hieman paikallista vihannessäilöntäainetta (sitruunahappoa pääasiassa) , soseen kiehautus ja purkkeihin.
Melko ärhäkkää, sen voi hyvällä omallatunnolla sanoa, ja tuo litran verran valmista tullee olemaan melko riittoisaa.

Vaihtaisin mieluusti osan chinesesatoa parempaa rocototuotokseen. Savusoosi, jonka tein suurinpiirtein samalla kaavalla välttäen turhaa blandaamista  esim tomaatilla (inkivääriä hieman lisäksi), oli käsittämättömän herkullista. Illalla vaimo sekoitti siitä broilerileikkeen kastikkeeksi puolet kermaviiliä ja puolet soosia,  ja maku oli kertakaikkisen pehmeä, sopivan savuinen ja maukas. Onneksi noita on muutama kilo kuitenkin kellertymässä ja punertumassa, ja tätä kokemusta soveltaen pitkälti tullaan menemään.

Erilaista kamaa on kuivattuna myös runsaasti, mm. chipotlen tyyppistä savustettua jallua. Kissanhiekka ilman kuivanapitomediana tympii ajatuksena joten sorruin tilaamaan silicageelipusseja muutaman kappaleen. Samaa kamaahan tuo kuitenkin lienee. Kuivaa chiliä en jauha, ovat palasina suljetussa lasipurkissa keittiön koristuksena.

bluesman

 Maukkaankuuloisia sooseja. Savurocoto on todella hyvää kunhan muistaa perata kaikki siemenet tarkkaan pois. Ikävänmakuisia kun ovat.
Kissanhiekkaa on myytävänä myös puhtaana silikageelinä, ei siis hiekkana vaan aivan läpinäkyvinä siisteinä kappaleina. Oliohan tuo Bastas tämä merkki jota olen käyttänyt harsopusseihin annosteltuna. Tympisi kyllä varmaan kierrättää kissan jäljiltä moinen tavara.
Ulkokeittiö on todella helpottanut mm. Skorpparin ja Nagan kuivaamista sekä jauhamista, mikseipä muidenkin lajikkeiden. Pöly levittäytyy salakavalasti pöydille ja emäntä kiittää kun sipaisee pöytää ja silmäänsä jauhamisen jälkeen. Ulkona on helppo pestä tasot kun ei tarvitse lattiaa varoa.

Juso

Lainaus käyttäjältä: bluesman - syyskuu 01, 2012, 14:31:57 ip
Maukkaankuuloisia sooseja. Savurocoto on todella hyvää kunhan muistaa perata kaikki siemenet tarkkaan pois. Ikävänmakuisia kun ovat.
Kissanhiekkaa on myytävänä myös puhtaana silikageelinä, ei siis hiekkana vaan aivan läpinäkyvinä siisteinä kappaleina. Oliohan tuo Bastas tämä merkki jota olen käyttänyt harsopusseihin annosteltuna. Tympisi kyllä varmaan kierrättää kissan jäljiltä moinen tavara.
Ulkokeittiö on todella helpottanut mm. Skorpparin ja Nagan kuivaamista sekä jauhamista, mikseipä muidenkin lajikkeiden. Pöly levittäytyy salakavalasti pöydille ja emäntä kiittää kun sipaisee pöytää ja silmäänsä jauhamisen jälkeen. Ulkona on helppo pestä tasot kun ei tarvitse lattiaa varoa.


Kyllä poistin rocotoista siemenet, vaikken muista koskaan perkaa mitään pois. Kovia ja ikävän näköisiäkin ovat.

Kissan jäljiltä voisi jauheisiin saada oman signature-aromin  :) . Mutta en ole juuri kissojen ystävä, joten menköön puhtaina purnukoihin.

Tuorekin chinense (ja varmaan monet muutkin) käy henkeen hyvin , kun esim tehosekoittimessa sisällä työstää. Nagasoossia haisteltiin sisällä keittiössä sen verran, että hyvin yskitti sen hetken kun se siellä oli. Kiitos ananasvinkistä, toimii kyllä. Noissa ties mistä roudatuissa oli makeutta melko vähän, vaikka kypsiä olivatkin. Nagasoossin kaikki fleivörit eivät vielä ole muistissa, sen maistelussa meni suu melko tunnottomaan kuntoon. Iskee kyllä salakavalasti, ei ihan heti, mutta kun hieman odottaa, niin tuttu moukari heilahtaa ja kyynel juoksee vuolaana.

Alkaa sorvin ääreen siirtyminen olla sen verran lähellä, että joutuvat syksyn olemaan melko lailla itsekseen. Mutta eiköhän ne jo puskissa olevat täyskasvuiset podit kypsy, vaikka kävisi joku häslinkikin.

Juso

syyskuu 10, 2012, 09:57:32 ap #117 Viimeisin muokkaus: syyskuu 10, 2012, 12:51:35 ip käyttäjältä Juso
Pikkuhiljaa alkaa kasvi toisensa jälkeen siirtyä kompostiin, ainakin multapuolelta. Viikonloppu tuli oltua plantaasilla, ja kauden loppu alkaa häämöttää. Paikallislehti, joka on seurannut meikäläisen kurpitsahommia aiempina vuosina, halusi tulla tekemään juttua myös chileistä, joita ei saaren kaupoista kyllä löydä ensimmäistäkään tuoretta. Korjataan sato pois sen jälkeen, ja antaa chinense-ebbien puksuttaa vielä muutaman viikon. Aji Fantasyt pitäisi myös saada kypsäksi, kovin ovat hitaita.



Rocoto Peron on rocotoista satoisin, siitä löytyy ehkä 70-100 podia, muista samanverran yhteensä. Sellainen ajatus tuli että mitä jos laittaisi valokatteen alle NFT-putken ikäänkuin amppeliksi? Helppo rakentaa, ja kastelu olisi turvattu riittävän isolla resolla.



Passiivihydron tapaisessa Goronong satoaa  suht mukavasti.



Bonda on kypsytellyt kahdessa viikossa seuraavan setin. Menee varmaan savuun ja jauheeksi.



Nagapuska näyttää nyt yleisesti tältä. Moni tulee saamaan savunagajauhetta joululahjaksi. Kiitos Ottulolle koeputkista.



Anaheimista löytyy kilo tai kaksi muhkeita podeja. Kiloon ei kovin montaa mene.



Rumahan se on mutta oma kuitenkin. Tarjosin vaakaa alle ja yli kilon päästään tällä tomaatilla. Ja kun on noin vihreä, pari viikkoa vielä kasvanee. Kuva ei tee oikeutta hirviön koolle ja ulkonäölle, joka on kuvaa epämuodostuneempi ja rumempi.



Tämän kesän lämmöillä taistelu on väsyttänyt tähän hommaan, rikkaruohoa on enemmän kuin kurpitsan kasvustoa. Tästä murikasta tuli kuitenkin ok, ja muodoltaan sekä varsinkin väriltään hienoin kasvattamani. Painoa noin muutama kymppi päälle kahdensadan.

Juso

Paikallislehden toimittaja ja päätoimittaja kävivät kylässä. Päätoimittaja oli että "I like spicy food, I have no problem with chilis". Tiesi jopa että kärjestä on miedompi kuin kannasta.
Halkaisin Bondan ja sanoin että tökkää nyt vaikka sormella ensin ja nuolaise  sormea ennenkuin syöt enemmän. Sen jälkeen maito maistui. Eli ei taida olla chili kovinkaan tuttua. Grillasin heille muutaman savujuusto-pekoni Anaheimin, syötiin Goronong-kurkkuja, ja pitivät molemmista. Aji Fantasy hilloa halusivat maistaa, sitä urhea naistoimittaja kiskoi ilmeenkään värähtämättä mutta päätoimittaja puhalteli hieman senkin kanssa.  Vesiviljelystä eivät olleet ikinä kuulleetkaan.
No jostain se kulttuurin kehittäminen tässäkin maassa on aloitettava. Sokeiden valtakunnassa yksisilmäinen on kuningas..... 

Juso

Ja pressivierailun jälkeen satoa korjaamaan.



Nagaa tuli 2.4 kiloa eli noin 11 litraa. Bluesmanin keväällä ennustamasta 8 kilon kokonaismäärästä jäätäneen noin puoleen, mutta kyllä tämä riittää paremmin kuin hyvin. Podien keskipaino jäänee noin 4-5 grammaan joten tässä satsissa niitä oli jotain 500 paikkeilla. Melko työ poimia yksitellen. En kuitenkaan valita....



Cili Goronongiakin tuli 1.8 kiloa, ja kokonaispainossa mennään Nagan kanssa tasoissa. Osa podeista melko mörköjä. Mukavinta on että ensimmäinen "sato" on jo kesäkuun 22 päivä, joten tästä herkusta on saanut nauttia koko kesän. Suosittelen kyllä lämpimästi, hyvän makuinen chinense, ei tappopolttava, ja tuntuu satoavan helposti.



Seitsemän ritilällistä (osa apuritilöillä varsinaisten päällä) savunagaa lähdössä tulemaan. Mahtaakohan tällä talven pärjätä?

19 kiloa on tullut punnittua satoa ja sitten vähitellen syödyt päälle. Ei voi valittaa kesä huomioon ottaen.
Muistaessani täytyy vielä todeta että ebbit on hanurista ja ne ei toimi. ;)