tammikuu 11, 2025, 01:40:22 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jewen kausi 2013

Aloittaja jewe, lokakuu 21, 2012, 10:52:31 ap

« edellinen - seuraava »

jewe

Kelit lämpenee taas siihen malliin että chilejä saa taas siirtää ulos kun sisällä ahdistaa. Ensi alkuun ulos meni Guajillo ja Aji Fantasy ja ehkä pari muuta kasvia saa myös mennä vielä pihalle.


Kurkistus seinänvieruskaappeihin osoitti että kasvit voi hyvin ja näillä näkymin nuo saa olla tuolla vielä pitkälle lokakuuhun kun pärjäsivät 7 asteen pakkasessakin. Kaikki aika menee nyt kasvihuoneen sadon kanssa eikä aikaa olisi nyt noihin kasveihin koskea kun näyttää siltä että töitä niidenkin parissa riittäisi sadonkorjuun muodossa. Savujääkaappi on täynnä Black Nagaa ja kuivuri hyrrää jo kolmatta yötä tällä viikolla täydessä lastissa joten tekeminen ei lopu kun tälläkin viikolla satoa on kerätty monta kiloa.


Kasvihuoneen NFT-chinensien sisuskalut näyttää nyt tältä kun kuvissa 7 potit Bubblegum ja White. Juurimattoa on kankaan alla ehkä parin sentin kerros ja resoon menee juuristoa myös. Hyvin näyttää tuon Ikea laatikon juuritila riittäneen ja kasvit sadottaa edelleen ja saavat myös lannoitetta niin podit pulskistuu ja kypsyykin varmaan nopeammin ?

bluesman

 NFT:ssä kasvaneiden chilien juuriston pieni volyymi jaksaa aina hämmästyttää. Noidenkin IkeaNFTkasvien runkojen perusteella pitäisi kasvin olla 2-3m korkea ja juurimassaa 25 litraa. Vaan kun ei ole kuin max 5 litraa jos sitäkään ja silti tuottaa hyvin.
Veikkanpa kun näyttää sulla sadotus senkun jatkuvan että 75 kiloa satoa menee rikki että heilahtaa.

jewe

Itseväsätyt IkeaNFT:t ovat kyllä osoittautuneet erinomaisiksi kasvatusalustoiksi myös isoille 2,5 - 3 metrisille chinenseille ja alkukesällä vielä pelkäsin että kipot ovat pahasti alimitoitettuja kun vertasi sun laastipaljuihin. Parasta on tuo erittäin kompakti koko pituus-leveys suhteessa ja uskon että satoa tulisi varmasti ainakin 5 kiloa kasvista jos väljään kasvattaa ilman ötököitä, itse en tuohon määrään nyt ihan pystynyt. Tuntuu että juuriston tursuaminen loppui kuin seinään joskus kesäkuussa ja yläloota riitti hyvin juuristolle. Ainut huono puoli on tuon 20 litran reson koko kasvihuonekäytössä. Riitti juuri ja juuri kun oltiin viikonloppu poissa mökillä kiivaimpaan kasvuaikaan. Pidempiä poissaoloja varten pitää keksiä jotain automaattitäyttöjä tai palkata manuaalitäyttäjä. Kastelukannujen roudaaminen tuli tutuksi tänä kesänä ja talon hanavettä en käyttänyt kuin pakon edessä kun se vaati niin paljon PH:n säätämistä.

En taida satoarviota enää uskaltaa tehdä kun joka viikko saa olla noita korjaamassa ylöspäin. Nyt ollaan n. 48 punnitussa kilossa ja rocotoihinkaan en ole kajonnut taas kuluneella viikolla.

jewe

Viime viikon satokilot olivat 4,5 ja nämä muodostuivat chinenseistä ja baccoista sekä joistakin Madeiran annuumeista, rocotoja en nyt kerännyt ja ne saa rauhassa taas kypsyä ja kelit olivatkin varsin suotuisat kasvihuoneen pubeille.


Kuvan chinensekattauksen osuus oli n 2,6 kg.
Äärimmäisenä vasemmalla 7 Pot White ja Adjoemea jotka ovat aika isoja chinenseiksi, isoimmat podit 15 gr. Seuraavassa korissa lähinnä 7 potteja Whiteä ja Brain Strainia. Kolmas kori vasemmalta onkin varsinainen karkkikippo. CGN21500, Royal Gold ja Trinidad Douglahit löytyvät tuolta. Valkoisessa muovikipossa on Naranja Picantea ja pienehkö puska tekee mahdottomasti satoa ja tämä oli ensimmäinen varsinainen sadonkorjuu. Maku tuossa yllätti positiivisesti ja kirpeä sitrusarominen maku tuossa habanerossa, melkein kuin tymäkämpi versio Lemon Dropista ja kokeilen noita varmaan mm. hilloihin.


baccat El Oro de Ecuador kuvassa ja Aji Fantasy saa taas majailla ulkona ja kypsät on noukittu pois ja ehkä vajaan litran verran tulossa satoa vielä molemmista.


Cili Coronong Yellow C.Chinense, alkuvuoden murheenkryyni jumitti puoli vuotta eikä tuosta meinannut tulla mitään vaikka oli Ikea NFT:ssä mutta kesäkuun lopulla kun pääsi kasvihuoneeseen niin innostui kasvamaan ja tekee komean määrän satoa nyt syksyllä. Mukava hedelmäinen maku ja jonnekin pitäisi keksiä noitakin käyttää.


Naga jaksaa vaan sadottaa ja nyt huoneen katossa.


ja Bondankin leikkasin lyhyeksi pari viikkoa sitten ja pari luirua haaraa jäi jotka täynnä hedelmiä. On se jännä juttu miten nuo chinenset jaksaa vaan sadottaa myöhään syksyllä ja poditkin on komean kokoisia tuolla kasvihuoneessa, multakasviaikaan tuo ei vaan minulta onnistunut.

Sain nyt paremmin tutkittua mitä talonpäätykaappien chinenseille kuuluu
   
ja ainakin nappuloita ja raakileita tuolla on kun ovelta katsoo sisälle. ::)


Habanero Adalberto C.Chinense ja tuollaisiakin tuolla kasvaa ja nättejä pienehköjä podeja ryppäissä.

Melchran

Komeennäköstä! Kuvien perusteella vois päätellä että on aivan kesäkelit vielä, vaikka kalenteri väittääkin toista :D

PP

On sulla vaan ollut käsittämättömän järjettömän hyvä kausi, joka vielä tuntuu jatkuvan loputtomasti. Parempaa taitaa olla liki mahdotonta saavuttaa niissä tiloissa ja näillä leveyksillä.

Onko myrkkypullolle ollut käyttöä nyt loppukaudesta?

Lainaus käyttäjältä: Melchran - lokakuu 07, 2013, 19:06:52 ip
Komeennäköstä! Kuvien perusteella vois päätellä että on aivan kesäkelit vielä, vaikka kalenteri väittääkin toista :D


Niinhän jewen kasvarissa onkin. :)

jewe

Lainaus käyttäjältä: PP - lokakuu 07, 2013, 20:29:00 ip
Onko myrkkypullolle ollut käyttöä nyt loppukaudesta?



Heh, harvemmin satoaikaan mitään kasveja ainakaan myrkytellään, tuosta raid pullosta suihkuteltiin muurahaisia kesällä, ne on jokavuotinen riesa maanvaraisessa kasvihuoneessa. Ulkokasvien sisääntuonnin myötä huoneessa on jotain öttiäisiä lennellyt mutta niistä en jaksa kauheasti stressata kun satoa vaan kypsytellään.

Onhan noi kasvit vielä hyvin virkeitä kun huoneessa jatkunut vielä kesä viime aikoina. Ja ihmeen hyvännäköisiä on noi chinenset jotka ovat kaapeissa joissa ei ole ollut edes lämmitystä, jotkut oksien päät saaneet vaan vähän siipeensä.

jewe

Lainaus käyttäjältä: PP - lokakuu 07, 2013, 20:29:00 ip
On sulla vaan ollut käsittämättömän järjettömän hyvä kausi, joka vielä tuntuu jatkuvan loputtomasti...


Ehkä tuossa on jopa pienen pientä perää, siis tämä ei lopu varmaan ennen kuin on lumi maassa. Chinensekaapista karsin ulos pursuvia oksia ja lähes puolet lähti viikatteella Murubista ja samalla irtosi runsaat 900 podia joista osa meni kompostiin ja talteen jäi

Murubi Amarela C.Chinense 1130 gr podeja, kiva kun ei lopu tekeminen taas vähäksi aikaa ja nyt taitaa kyllä jäädä jyvät nyppimättä noista madoista. ???

Siku

Nyppäsehän kuitenkin pari siementä Murubi Amarelasta. Oli niin pirun hyvän makunen, mutta se minkä sain miitissä osottautui tyhjäksi  :-\
Dulce Doloristakin voisin tulla pari siementä varastamaan.

bluesman

 Vähäsen erikoisenmakuinen tuo Murupi amarelo. Muistuttaa kaukaisesti Aji gusanitoa jonka toinen vanhempi saataisi vaikka ollakin. Gusanitohan on chinense/frutescens-hybridi jossa mielestäni on melkoisen paljon Murupin makua. Tai päinvastoin.

Melkoinen potti sulla on noiden chinensien kanssa ylipäätään, nyt et voi valittaa etteivät ne onnistu pubescensien tapaan. Nyt on kyllä poikkeuksellisen lämmin lokakuu menossa ja jos tuo määrä vihreitä kun vielä kypsyy niin pääset samaan tuottoon kuin meikä vaikka kasvarisi on kolmasosa Bluesfarmin kasvarista. Mikä taas osoittaa vihreän peukalon lisäksi vahvaa ammattimaista osaamista puutarhanhoidon saralla.

Hubert

Lainaus käyttäjältä: Siku - lokakuu 08, 2013, 21:14:40 ip
Nyppäsehän kuitenkin pari siementä Murubi Amarelasta. Oli niin pirun hyvän makunen, mutta se minkä sain miitissä osottautui tyhjäksi  :-\
Dulce Doloristakin voisin tulla pari siementä varastamaan.


Mulle päätyi miitistä suo Dulce Dolor ja siemenensä olivat ruskeita, joten samoille kerjuuapajille halajan.

jewe

Lainaus käyttäjältä: Siku - lokakuu 08, 2013, 21:14:40 ip
Nyppäsehän kuitenkin pari siementä Murubi Amarelasta. Oli niin pirun hyvän makunen, mutta se minkä sain miitissä osottautui tyhjäksi  :-\
Dulce Doloristakin voisin tulla pari siementä varastamaan.


Siemeniä otetaan talteen ja jos tykkäsit podista niin tule hakeen tuosta kiposta mulla pursuu chinenset jo korvista ulos. :)

Lainaus käyttäjältä: Hubert - lokakuu 08, 2013, 21:59:31 ip
[Mulle päätyi miitistä suo Dulce Dolor ja siemenensä olivat ruskeita, joten samoille kerjuuapajille halajan.


Täältä löytyy.


Lainaus käyttäjältä: bluesman - lokakuu 08, 2013, 21:29:11 ip

Melkoinen potti sulla on noiden chinensien kanssa ylipäätään, nyt et voi valittaa etteivät ne onnistu pubescensien tapaan. Nyt on kyllä poikkeuksellisen lämmin lokakuu menossa ja jos tuo määrä vihreitä kun vielä kypsyy niin pääset samaan tuottoon kuin meikä vaikka kasvarisi on kolmasosa Bluesfarmin kasvarista. Mikä taas osoittaa vihreän peukalon lisäksi vahvaa ammattimaista osaamista puutarhanhoidon saralla.


Joo kyllä nyt tulee chinensejä ja jos tämän olisin tiennyt niin olisin laittanut jotain muuta tilalle...jalluja vaikka.
Fakta on se että noista ulkokaapeista jää suurin osa podeista raaoiksi ja tein kesällä sen virheen etten leikellyt puskia ajoissa ja noista tuli isot pöheiköt, laiskuus voitti mutta sama se riittää kun saa maistiaisia kun tuolla on paljon mielenkiintoisia lajikkeita tulossa joihin en ole edes kajonnut. Kasvarista tullee lähes kaikki kypsiksi tai riippuu tietysti miten kauan jaksaa jatkaa.

jewe

Rocotot ovat kypsyneet hyvin vielä lokakuussa kun kelit ovat olleet suotuisat, toivottavasti polte ja aromit ovat myös vielä kohdillaan. Kohta pääsee keräämään kypsiä. :)
Esimerkkikuvissa sama kasvi Manzano Amarillo

Manzano Amarillo 24.9


Manzano Amarillo 10.10

jewe

Samat kuvat joka viikko mutta tällaista tämä nyt on ja lajikkeet vaan vaihtuu satopöydällä. Tänään kerätty 6,7 kg ja tuntuu ettei kovin paljoa puskissa vielä näy. Vuoden punnitussa kokonaissadossa 55 kg meni tänään rikki.


Fatalii White C.Chinense ja tänään ensimmäinen varsinainen sadonkorjuu 1310 gr ja nämä tulivat talonpäätykaapeista. Mainio aromikas chinense jossa poltetta vähemmän kuin muissa Fataleissa.


Canario korkaantuu nätisti. Chile de Seda samalla tavalla.


Rocotopuskia sadonkorjuun jälkeen. Pubeja noukin vain 3,5 kilon edestä ja se ei tuolla pahemmin näy.


Canario on yksi hyvin satoavista kasvimaapubeista ja parin noukinnan jälkeen raakileita vielä riittää.


Manzano Rojo amppelissa vielä korkkaamaton ja nyt vasta pallot kypsyneet.


Mökiltä eilen kotiutettu Orange Rocoto joka koko kesän ja syksyn ollut ulkona ja nyt pääsi kasvihuoneeseen kypsyttelemään loppusatoaan jota löytyy lehvästön alta vielä n. 40 podin verran. Satokausi jatkuu edelleen kovalla sykkeellä ja nyt voisi veikata että ehkä seiskalla alkaa kokonaissato sitten kun viimeiset podit kerätään joskus...ihan tolkutonta.

jewe

Voi jösses mitä hommaa, kaikki illat pelkkää podien perkaamista tai mössöjen keittoa tuntitolkulla. Tänään tuli avuksi toinen kuivuri jos jauheiden tekoon tulisi lisää vauhtia ja ensi yö voi vielä koitua talon päätykaappien chinensien kohtaloksi ja nyt on jo kolme astetta pakkasta ulkona. Uusia lajikkeita on kuitenkin kypsynyt vielä lokakuun auringossa ja myöhäiseen on mennyt joidenkin chinensien kanssa kun kasvatusolosuhteet olleet niin epätasaiset tilanpuutteen takia ja skorppareista ei kovin kummoista satoa tule, jos pari kourallista mutta se riittää.


Trinidad Scorpion Butch-T C.Chinense ja polte ihan tajuton. En pystynyt oikein mitään makua maistamaan kun tuska iski päälle.


Sunrise Scorpion C.Chinense ehkä vähän miedompi tapaus ja kärjestä pystyin vähän enemmän maistamaan ja ehkä jotain hedelmäisyyttä mukana. Menee jauheeksi kun en muutakaan enää keksi.


7 Pod Yellow C.Chinense polte iskee aika nopeasti, ihan OK kuitenkin ja tulipa tuotakin kokeiltua. Lieneekö ihan aitoa tavaraa.

jewe

Ja uusia nagojakin kypsyy vielä ja noi ei kyllä muistuta sitä "oikeaa nagaa" oikeastaan millään tavalla, ei myöskään maultaan. Joka tapauksessa tuollaisia tuli ja pääsi maistelemaan.


Naga Viper C.Chinense ja Nagabon C.Chinense

Ja kerrankin sai koko puskan sadon samaan kuvaan kuten tuon nagabonin joka teki huikean yhden podin, ehkä jotain vaikutusta oli sillä että "unohdin" kasvin lasiterassin takanurkalle jossa ei aurinko koskaan paistanut.

Jani M

Lainaus käyttäjältä: jewe - lokakuu 17, 2013, 17:30:23 ip
Ja uusia nagojakin kypsyy vielä ja noi ei kyllä muistuta sitä "oikeaa nagaa" oikeastaan millään tavalla, ei myöskään maultaan. Joka tapauksessa tuollaisia tuli ja pääsi maistelemaan.


Ulkonäöltään muistuttaa paljon nagan ja oranssin habaneron risteytymää, mitä mullakin tänä vuonna parvekkeella kasvoi. Maku oli todella maukas, tulisuus vähän reippaampi kuin oranssissa habanerossa. Enemmän muistutti maultaan silti habaneroa, kuin nagaa. Olisiko tuossa käynyt jokin vastaavanlainen risteymä?

jewe

Ihan hyvän makuinen on tuo Viperkin. Variaatioita on tänä vuonna riittänyt ja taitaa kokeilut nyt jäädä minunkin osalta ja tulevina vuosina pysytellään lähinnä tutuiksi havaituissa lajikkeissa, siis sitten kun taas vähän enemmän kasvatellaan.

bluesman

 Mullakin oli olevinaan Naga v.2011 joka oli varsin sileä pinnaltaan toisin kuin esim tällä kaudella kisapodien siemenistä kasvatetuilla joilla on tuttu appelsiininkuorimainen nypyläpinta. Sileäkin oli varsin maukas eikä silmät kiinni olisi erottanut oikeasta. Makuhan ratkaisee.
Nuo järkkytuliset ovat vähäsen ongelmallisia kun ruoanlaitossa ei yhtä podia saa kahdelle ruokailijalle soosiin kulumaan. Itse olen paljolti kuivannut podit ja sitten säilyvät parhaiten ja voi annostella toleranssin mukaan. Onhan niissä myös makua ("fruity"). ;D

jewe

Lainaus käyttäjältä: bluesman - lokakuu 17, 2013, 19:35:12 ip
Nuo järkkytuliset ovat vähäsen ongelmallisia kun ruoanlaitossa ei yhtä podia saa kahdelle ruokailijalle soosiin kulumaan. Itse olen paljolti kuivannut podit ja sitten säilyvät parhaiten ja voi annostella toleranssin mukaan. Onhan niissä myös makua ("fruity"). ;D


Minulla onkin varsin mielenkiintoinen ongelma noiden chinensien kanssa. Taloudessa on yksi henkilö eli allekirjoittanut joka niitä pystyy käyttämään ja olin ajatellut että niistä tulisi satoa muutama kilo ja nyt tuleekin kymmeniä kiloja. Jäänee tuleville sukupolville kuivatut ja jauheet perinnöksi. ::)