tammikuu 10, 2025, 12:06:01 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Hubertin päiväkirja

Aloittaja Hubert, marraskuu 30, 2012, 21:55:24 ip

« edellinen - seuraava »

Jani M

Lainaus käyttäjältä: Hubert - heinäkuu 11, 2013, 22:44:01 ip
Lainaus käyttäjältä: Jani M - heinäkuu 10, 2013, 17:51:59 ip
Lainaus käyttäjältä: Hubert - heinäkuu 09, 2013, 21:32:08 ip
PI 439370 kypsyttelee ensimmäisiä podejaan...

Kypsyy lopulta punaiseksi, maku parhaimmillaan kuitenkin hieman oranssina. Oranssi vaihe kestää todella pitkään. Muistuttaa maultaan hyvin paljon Aji Cristalia. Itselläni tuo on aivan käsittämätön satokone, kukkaa ja podia pukkaa aivan hillitöntä tahtia.


Punaiseen päin tosiaan menee. Tänään maistelin ensimmäisen oranssinpunaisen pallon. Tässä ei ollut tietoakaan Aji Cristalin aromista, eikä oikeastaan mistään muustakaan. Lähes mauton, hedelmäliha tuleton ja sisus aivan täynnä siemeniä. Siemenkiinnikkeitä imeskellessä löytää poltteen häivähdyksen. Täytyykin ottaa kuva halkaistusta podista joskus, hauskan näköistä kun hedelmälihan ja siementen välissä ei ole lainkaan ilmatilaa.


Piti lukemani jälkeen ihan vuorotellen maistaa omaa PI 439370:ä ja Aji Cristalia. Hyvin samanlainen maku, tulisuuskin samaa tasoa, ehkä hieman terävämpänä tossa PI:ssä. Hedelmäliha on noin reilun parin millin paksuista, siemeniä ei ole ihan älyttömästi, normaali määrä. Ihan saman näköisiä ovat kyllä minun ja sinun podit, jännä että tällainenkin makuero on sitten olemassa.

Raumala

Lainaus
Chilaca on ollut alusta asti vähän huonona ja podeja mätänee puskaan.



Mulla teki samaa, yhden melkein kypsän sain. Lähti Chilaca kompostiin jokunen viikko sitten.
Tuolla vähän keskustelua asiasta jos et ole huomannut.
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=13810.0

bluesman

 Kaudella 2010 oli mulla PI 439370 tämännäköinen kypsyttyään. Noissa podeissa oli siemeniä aivan älyttömästi. Maku oli kyllä mainio.


Caide

heinäkuu 12, 2013, 16:35:14 ip #143 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 12, 2013, 16:36:50 ip käyttäjältä Caide
Iso kiitos "maistiaisista". Pitää kohta vähän maistella tuoreeltaan, miltä sun chilit maistuu. Ei mulla ole samoja lajikkeita, kuin tuo Lemon Drop ja oiva tilausuus maistella upo uusia chilejä.



Yritin painaa mieleeni mikä oli mikä ja heitin ulkomuistista ja sun päiväkirjaa selaamalla lonkalta tuonne nimet. Menikö yhtään sinne päinkään oikein?

Ja mistä kaikista olikaan marjat kypsiä, että voi ottaa siemeniä talteen?

Sori, kun spämmään sun päiväkirjaa tällaisella  ::)

Hubert

Mikään chileihin liittyvä ei ole spämmiä, ihan rauhassa saa postailla!  ;D
Ole hyvä vain maistiaisista. Ja kiitos vielä siemenistä, on aina kivaa, jos voi antaa jotain vastalahjaksi.
Nimet ovat muuten oikein, mutta vasemmassa alakulmassa on mysteeriannuumin sijaan Biquinho. Tämän toki huomaat/huomasit polttoprofiilista maistettaessa.
Raakoja ei tainnut olla kuin Omnicolor ja toinen White Haboista.

Täytyy maistella noita PI 439370:sia kesän mittaan, ja jos pysyvät yhtä mauttomina, niin täytyy ruinata herroilta siemeniä paremmasta versiosta ensikaudelle.

Ja Raumalan päiväkirjasta on tullut mätäjutut luettua. Taisi keväällä olla suunnilleen kaikki altistavat olosuhteet voimassa...

Hubert

Noniin, kun rocotoilla muutenkin menee huonosti, niin nyt on joku lintu keksinyt niistä uuden kesäherkun itselleen. Rocotokopperon lattialta löytyi todisteista tästä lintumaailman kulinaristista. Kasvarista uloskulkeutuneiden podien määrästä en tiedä, jotenkin puskat kyllä näyttivät entistäkin tyhjemmiltä... Lintujen podienkuskaushaluista kertoo oikella oleva rocotokopperon lattialta löytynyt koriste-annuumin podin jämä.

jewe

Littoisissa noita kulinaristeja riittää ja samanlaisia jälkiä on omissakin pubeissa jotka ulkona kypsyy. Kasvarista ei kukaan minulta podeja roudaa kun on verhot ovessa.

Hubert

heinäkuu 19, 2013, 19:48:14 ip #147 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 20, 2013, 00:10:32 ap käyttäjältä Hubert
Pubeja ei ole toviin tehnyt mieli kuvata, koska ovat olleet niin huonoina. Nyt alkaa näyttää hieman paremmalle ja jotain satoakin taidan ehtiä ennen pakkasia saamaan.





Tässä näkyy selkeästi alhaalla puolen vuoden esikasvatuksen luoma kasvusto ja pystyssä sojottaa reilun kuukauden kesäkasvu.
Jotain täytyy ensi keväänä muuttaa, tai sitten jätän pubejen kasvatuksen osaaviin käsiin ja vaihdan tarvittavan määrän numeropaperiin...



Keväinen valioyksilö jumiutti kasvunsa täysin pariksi kuukaudeksi. Nyt näkyy hieman uutta vihreää kasvua.



Kolmen Turbo Puben jättiamppeli on rehevoitynyt mukavasti. Uutta kasvua nuppuineen on lupaavan oloisesti.



Rocotokopperossa majaileva rocotomaisempi Iso Ulupica kypsyttelee suunnilleen marjan viikossa. Saa nähdä tuleeko reilumpaa satoa lainkaan.



Sitten yksi tämän kauden emämunauksista: komea pube ja Lemon Drop tapettuina liikakastelulla. Näiden lisäksi toinen White Haboista on huonossa kunnossa 95% varmuudella samasta syystä. Ei siis sovi "varmuuden vuoksi" kastella ruukkuja litimäriksi helteelläkään...

Naga Viper joutui blumat-onnettomuuden uhriksi alkuviikosta ja jälki on edellisten kaltaista. Selvinnee kuitenkin hengissä.



Viimeinen vesikasvi, Surinam Red, jumitti myös pitkään kasvariin siirron jälkeen. Nyt alkaa olla taas uutta kasvua näkyvissä. Saa nähdä ehtiikö vielä satoamaan kunnolla.



Kiinnitin kuvatessa huomiota Omnicolorin hehkuvan valkoisiin raakileihin. Viime vuonna podit värjäytyivät nopeasti liiloiksi. Laskeutuminen kasvin tasolle paljasti syyn: se ei saanut suoraa aurinkoa missään vaiheessa päivää. Tein ympärille vähän tilaa, josko sieltä alkaisi pian löytymään värikirjoa.



Samaa vikaa PI 439380:sen kanssa.



Jaolstenin antamista siemenistä peräisin oleva chinense Colombian Orange "löytyi" tovi sitten muiden varjosta. Parempaan valoon päästyään, se on tuuheutunut nopeasti ja pari raakilettakin on kiinni.



Aji Cristal alkaa näyttää siltä, kuin sen pitääkin.



Myöskään suippopaprikoissa ei ole mitään valittamista.



Villiosastolla Rhombo on vihdoin intoutunut kukkimaan. Ja näyttäisi tuplapodikin olevan kiinni.



Myös Gala on alkanut vienosti kukkia ja parit terälehdet ovat lupaavasti kuihtuneet.



Flexu.



Chinenset ovat vihdoin kaikki alkaneet kukkia. Tiukille menee riittääkö kesä.



Scornagan tämäkin sukupolvi on aloittanut reippaasti satoamisen. Tämä yksilö oli vielä toukokuussa 15 senttinen kuoleman kielissä oleva juurimätäpotilas. Säästyi roskikselta vain erityisasemansa johdosta. Hyvä että säästyi. :)



Testi-ilmaruukuissa elävät PI 315027:t ovat edelleen pieniä, mutta satoaminen sen kun jatkuu. Ennen kuvanottoa keräsin parikymmentä podia kummastakin. Kompaktin satokoneen malliesimerkki.





Harold st. Bart´s.



Naga Morich, joka myös oli aivan kuoleman kielissä vielä toukokuulla.



Adoptio CGN 21500 on myös reippaassa kasvussa.



Scornaga otti kiinni lahkeeseen ja tässä on tulos. Seurauksena kevyttä rymsteerausta kulkuväylien leventämiseksi.



Kuselta haiseva ja paskalta maistuva CGN 22871 porskuttaa amppelina turhankin hyvin.



Stripe satoaa. Kasvin koko on naurettava suhteessa sadon määrään. Samanoloinen tapaus kuin Starfish.



Päivän sadonkorjuuta.





Koska chilikuviakin on naurettavan paljon, niin laitetaan loppuun kaksi off-topikkia, ananaskirsikka ja munakoiso.



HotVelo

Menee OT:n puolelle, mutta vain lyhyesti.

Hyvän näköisiä munakoisoja. Meillä ne peevelit vaan kukkivat, kukkivat ja kukkivat. Hedelmää ei vaan tule, vaikka tänä kesänä olisi olosuhteiden pitänyt olla aika kohdallaan. Pitääkö niitä ruveta kastelun ja lannoituksen lisäksi itse vielä pölyttämäänkin...   ???

Hubert

Lainaus käyttäjältä: HotVelo - heinäkuu 21, 2013, 11:04:29 ap
Hyvän näköisiä munakoisoja. Meillä ne peevelit vaan kukkivat, kukkivat ja kukkivat. Hedelmää ei vaan tule, vaikka tänä kesänä olisi olosuhteiden pitänyt olla aika kohdallaan. Pitääkö niitä ruveta kastelun ja lannoituksen lisäksi itse vielä pölyttämäänkin...   ???


Kiitoksia! Pohdin itsekin tuota pölytystarvetta, kun ensimmäiset kukat kuihtuivat pois. En kuitenkaan vaivannut sillä päätäni sen enempää ja pian podit alkoivatkin jo tarttua kiinni. Voihan niissä olla tomaattien tapaan sellaista, että kuivassa ja kuumassa ilmassa siitepöly kuolee. Muistelisin kuulleeni, että tomaatti ei hedelmöity kuivassa yli 30-asteen ilmassa.

Seuraavaksi pitääkin pohtia, että koska nuo ovat kypsiä? Väri on siis ihan pienestä lähtien tuollainen tumman liila.  ???

Tuo ilmankosteus on kyllä hankala tapaus ainakin omassa kasvarissani. Viime kesänä oli käytännössä koko ajan liian kosteaa ja home kasvoi niin kyllästämättömissä rakenteissa, maahan tippuneissa kukissa, lehdissä ja kuolleissa ötököissä kuin mullan pinnassakin.
Nyt taas ilman kuivuus on ollut ongelmana. Kasvarikäynti alkaa aina sillä että suihkutan tai kaadan kannulla lattialle parista kymmenestä sataan litraan vettä. Soralattian kastelu tiputtaa nopeasti lämpötilan vajaaseen kolmeenkymppiin ja suhteellinen kosteus nousee vähintään 50%:iin. Läpivetotuuletuksen johdosta kosteus tosin poistuu suht nopeasti.

Hubert

Orange Habanero kypsyttelee "pääsatoaan". Tämä on yksi pahasti neemityksestä nokkiinsa ottaneista kasveista. Kukkiminen ja muu kasvu pysähtyi kuin seinään ja podien kasvaminen jämähti niille sijoilleen. Siksi podit ovat eri kokoisia, tasaisesti vademan kokoisista lapsen nyrkin kokoisiin.



Scornaga F3 on kypsyttänyt vauhdilla esikoisensa. Pitäisikö (pakko)loman loppumisen kunniaksi vetäistä huomenissa kokonaisena nassuun?



Rhomboideum on jättänyt ensimmäisen podin kiinni! \o/ Lisäksi kukkiminen jatkuu runsaana.



Muissakin päivyreissa puheeksi tullut Giant Rocoton kukka. Suurimmissa ei varmaan paljoa jää läpimitta viidestä sentistä.



Rocotot maistuvat toukille. Melkein kaikissa kasveissa on muutamasta muutamaan kymmeneen lehteä popsittu. Vain esteettinen ongelma, nou hätä.



Mukavia ylläreitä riutuvien oksien uumenista. Kokonaissato rocotoista ei kuitenkaan ole vielä kiloakaan.



Ja offarina omnicolour-tomaatti.




Hubert

Sadonkorjuupäivä. Painoa päivän saalilla reilu 600g, ilman paprikoita. PI 315027 yllätti taas, kasveja katsoessa arvelin kypsiä olevan yhteensä parikymmentä. 65 kappaletta pieniä keltaisia nameja sieltä kuitenkin löytyi.

Chinenset ja annuumit.



Baccat ja mini-Biquinhot.

Hubert

Rhomboideum on kypsyttänyt ensimmäisen marjansa. Vaikkei villien sadolla ole mitään ruoka-arvoa, tuntuvat onnistumiset niiden kanssa jopa paremmalle kuin ruokachilien kanssa.



Myös galapagoense on jättänyt muutamia marjoja kiinni.



Ja jalostettujen puolelta tämä mieto lasten chinense sai hymyn korviin.



Satoa.



fly lahjoitti korjuun vaivalla omiin räpellyksiini nähden hurjan kasan chinensejä, suurkiitokset! Savun kautta jauheeksi ja tahnaksi.

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: Hubert - elokuu 11, 2013, 21:15:12 ip
Rhomboideum on kypsyttänyt ensimmäisen marjansa. Vaikkei villien sadolla ole mitään ruoka-arvoa, tuntuvat onnistumiset niiden kanssa jopa paremmalle kuin ruokachilien kanssa.


Kerettiläinen! Praetermissumeista tulee aivan tajuttoman hyvää jauhetta!

Hubert

Tänään alkoi chilinkasvatuksen ikävin vaihe: puskien alasleikkuu. Leikkasin suurinpiirtein niiltä kohdin, missä podit olivat puolet täydestä koosta.
Viime syksynä jatkoin kautta pitkälle syksyyn, mutta viileässä ja vähässä auringossa kypsyneet chilit olivat kamalan makusia ja vähätulisia. Nyt on tavoitteena, että jokainen jätetty podi ehtii kasvaa ja kypsyä kelpo olosuhteissa.
Yölämmöiksi ennustetaan lähipäiviksi chileille epäystävällisia asteita, joten lämppäri lennähti tänään kasvariin...

jaolsten

Kiitos Hubert mössöistä! Öö, sen verran pitää kysyä, kun ei noissa ollut etikettiä, että mistäs lajikkeesta ovat tehtyjä ja millä ohjeella? Laitettiin rouvan kanssa ruokalusikalliset pastalautaselle ja sekoitettiin pastan joukkoon. Tulisuus hyvä ja jälkipolttojakin tuli. Rouvakin ymmärtää nyt lanseeraamani "jätkänkynttilä-efektin".  ;)

Mutta on hyvää!
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Hubert

Merkinnät tosiaan ovat päässeet irtoamaan, mutta tarkoitus oli, että pyöreässä purkissa on lähes suoraan hessin ohjeella tehtyä savurocototahnaa ja kulmikkaassa purkissa "bluesmanmaista" (80% chiliä) savunagatahnaa.

jewe

Lainaus käyttäjältä: Hubert - elokuu 22, 2013, 21:23:43 ip
Tänään alkoi chilinkasvatuksen ikävin vaihe: puskien alasleikkuu. Leikkasin suurinpiirtein niiltä kohdin, missä podit olivat puolet täydestä koosta.
Viime syksynä jatkoin kautta pitkälle syksyyn, mutta viileässä ja vähässä auringossa kypsyneet chilit olivat kamalan makusia ja vähätulisia. Nyt on tavoitteena, että jokainen jätetty podi ehtii kasvaa ja kypsyä kelpo olosuhteissa.
Yölämmöiksi ennustetaan lähipäiviksi chileille epäystävällisia asteita, joten lämppäri lennähti tänään kasvariin...


Äläs nyt, ensi viikoksi näyttäisi taas yötkin lämpenevän. Kyllä tässä vielä on kasvatuskautta jäljellä ainakin kasvihuoneessa.

M;kko

Lainaus käyttäjältä: Herpiili - elokuu 11, 2013, 23:27:56 ip
Lainaus käyttäjältä: Hubert - elokuu 11, 2013, 21:15:12 ip
Rhomboideum on kypsyttänyt ensimmäisen marjansa. Vaikkei villien sadolla ole mitään ruoka-arvoa, tuntuvat onnistumiset niiden kanssa jopa paremmalle kuin ruokachilien kanssa.


Kerettiläinen! Praetermissumeista tulee aivan tajuttoman hyvää jauhetta!


Puhumattakaan Ulupica large -jauheesta! Töitä noiden käsittelyssä kyllä riittää, kun marjat on parhaimmillaankin tuskastuttavan pieniä.

Hubert

Lainaus käyttäjältä: jewe - elokuu 23, 2013, 11:15:33 ap
Lainaus käyttäjältä: Hubert - elokuu 22, 2013, 21:23:43 ip
Tänään alkoi chilinkasvatuksen ikävin vaihe: puskien alasleikkuu. Leikkasin suurinpiirtein niiltä kohdin, missä podit olivat puolet täydestä koosta.
Viime syksynä jatkoin kautta pitkälle syksyyn, mutta viileässä ja vähässä auringossa kypsyneet chilit olivat kamalan makusia ja vähätulisia. Nyt on tavoitteena, että jokainen jätetty podi ehtii kasvaa ja kypsyä kelpo olosuhteissa.
Yölämmöiksi ennustetaan lähipäiviksi chileille epäystävällisia asteita, joten lämppäri lennähti tänään kasvariin...


Äläs nyt, ensi viikoksi näyttäisi taas yötkin lämpenevän. Kyllä tässä vielä on kasvatuskautta jäljellä ainakin kasvihuoneessa.


Kyllähän kasvarin saa lämpimänä pidettyä vaikka kevääseen asti. Vaiva ja raha, mikä kauden pitkittämiseen kuluu, ei vain mene mielestäni viime vuoden kokemusten mukaan yksiin sadon kanssa. Otan mieluummin puskasta 200g kuranttia tavaraa kuin kilon pahoja ja tulettomia palkoja. Pientä väsymystäkin on ilmassa ja olisi kiva saada kausi pian pulkkaan. Nytkin mennee lokakuulle, että puskiin jääneet keskenkasvuiset podit ovat kypsiä.