tammikuu 08, 2025, 21:55:37 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Soman chilit

Aloittaja NaokiSoma, toukokuu 14, 2007, 10:22:56 ap

« edellinen - seuraava »

NaokiSoma

<MAINOS>
Jaossa olisi yksi 40-senttinen Naga Morich. Nuppuja ja kukkia on, mutta ei taida tuolla ulkona enää ehtiä... Ja sisälle ei enää mahdu, kun sielläkin Nagoja on suurin piirtein joka nurkassa :wink:.



Jos joku jaksaa lukea tätä päiväkirjaa, niin saa tulla hakemaan. Tekee pahaa heittää kompostiin kasveja, jotka eivät ymmärrä Suomen kesän olevan sellainen, että kannattaa yrittää kukkia heti alkukesästä.

Ja vielä edellytykset kasvin vastaanotolle->

Sitoudut samalla seuraaviin ehtoihin:

1) liittymään chiliyhdistykseen jos et ole vielä jäsen jostain kumman syystä.

2) kasvattamaan (ainakin yrittämään tosissasi) taimista marjoja.

3) kasvatat marjat kypsiksi ja lahjoitat saamistasi marjoista 50 siementä chiliyhdistykselle siemenpankkiin. Itse saat toki pitää 100 ensimmäistä siementä mitä sato tuottaa. Lähetät omalla kustannuksellasi siemenet yhdistyksen nimittämälle siemenpankin pitäjälle.

4) levittämään chiliaatetta aktiivisesti kaveripiirissäsi, pyrit saattamaan myös kaverisi chiliyhdistyksen jäseniksi.

5) et saa myydä näitä taimia tai näiden taimien tuotteita (marjat, siemenet, kasvit) eteenpäin.

6) taimet toimitetaan sellaisenaan "as-is". Jos taimet jostain syystä eivät kasva, tai eivät tuota satoa et voi saada mitään korvausta käyttämästäsi ajasta tai välillisestä vahingosta kuten sisältäen, mutta ei rajoittuen ajankäyttösi, ravinteisiin, ja energiaan.

7) sitoutat kaikki joille annat edellä mainittuja tuotteita tai minulta saamiasi taimia samoihin ehtoihin.

</MAINOS>

NaokiSoma

Ilmeisesti hitaasta kypsymisestä viime viikolla manaaminen auttoi  :). Tässäpä yksilöitä, jotka saivat viimein värin vaihdon alkuun ->

Limo:


Naga Morich:


(puolikuollut) Orange Habanero:

Näyttäisi siis siltä, että ei tuon kasvin pystyyn kuoleminen ainakaan kypsymiseen vaikuta. Onhan tuossa tosin vielä jonkin verran kunnossa oleviakin lehtiä aivan astian rajassa. Ainakin nuo hedelmät tuntuvat vielä kiinteiltä, eivät siis ole päässeet mätänemään.

Pasi

Pelottavan mahtavia kuvia noista nagoista... Oikein pursuaa kapsaisiinia... Ei muuta kuin kantaa myöten kurkkuun! Ja pikku hikka päälle.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"<MAINOS>
Jaossa olisi yksi 40-senttinen Naga Morich. Nuppuja ja kukkia on, mutta ei taida tuolla ulkona enää ehtiä... Ja sisälle ei enää mahdu, kun sielläkin Nagoja on suurin piirtein joka nurkassa :wink:.

Jos joku jaksaa lukea tätä päiväkirjaa, niin saa tulla hakemaan...
</MAINOS>

Tämä meni jo.

Lainaus käyttäjältä: "Pasi"Pelottavan mahtavia kuvia noista nagoista... Oikein pursuaa kapsaisiinia... Ei muuta kuin kantaa myöten kurkkuun! Ja pikku hikka päälle.

Joo, pelottavilta näyttävät. Lemon Dropilla ja puolikkaalla Orange Haballa tuota olen yrittänyt, mutta ehken kuitenkaan (ainakaan selvinpäin) Nagoilla. Olisiko hyvä tekosyy vaikka se, että Chiliyhdistykselle pitää kerätä siemenet talteen, joten en siksi kokonaisina mene syömään :oops:. Veikkaisin, että suurin osa noista menee kuivattavaksi. Jotenkin helpompaa se annostelu jauheena.

NaokiSoma

Testailin eilen illalla tuota muutama viikko takaperin ostamaani kuivuria.
Tässä alkutilanne:

ja tässä tilanne 6 tuntia myöhemmin:

Litrasta tuoreita Apacheja tuli tuo reilut 4 desiä kuivattuja. Jauhettuna sitten varmaankin menee jo yhteen tuollaiseen kahden desin Piltti-purkkiin.

Laitoin mukaan kuivumaan eri tasolle parikymmentä Orange Habaneroa, mutta niille ei tuo kuusi tuntia riittänyt. En uskaltanut jättää kuivuria päälle yöksi, joten siitä jatketaan sitten tänään. Apachet kuivuivat ihan hyvin kokonaisinakin, mutta Habat olivat sen verran paksulihaisia, että edes kärkeen tehty ristiviilto ei riittänyt kaiken kosteuden poistoon. Hyvä kuitenkin tietää tulevia kuivauksia suunnitellessa; kannattaa varmaankin ihan puolittaa ne.

Nuo sisälle päästetyt Thait ovat jostain kumman syystä alkaneet taas kukkimaan; ja ihan urakalla. Valoa on länsi-ikkunalla vain murto-osa siihen, mitä saivat ulkona, mutta olisiko sitten lämpö auttanut asiaa? Katsotaan nyt sitten, tuleeko noista kukista mitään:


Tässä muuten erikoisuutena yksi Thain lehti, jota voisi värityksensä puolesta pitää tasan puolikuolleena  8):

Miksihän näin?!?

NaokiSoma

Ensi yöksi sääennuste lupasi taas pakkasta. Ulkona onkin enää pääosin annuumeita (+yhtä vaille kaikki Orange Habanerot). Tuntuu, että hedelmien kypsyminen on aina vain hidastunut.

Beaver Dam kypsytteli puolet hedelmistään melkein samanaikaisesti, mutta sitten tämä toinen puoli on ollut jo pari viikkoa odottavalla kannalla. Jonkin verran on tullut vauriota kylmyydestä noinin ylimpiin lehtiin, mutta ei mitenkään fataalisti:


Lombardo
onkin sitten ottanut kylmyydestä enemmän nokkiinsa ja lähes kaikki lehdet näyttävät entisiltä. Sama pätee kuin BD:lla, eli alussa kypsiä tuli jonkun verran, mutta nyt sitten tosi hitaasti. Saapas nähdä, miten käy...


Apachet tuntuvat olevan viileässä kuin kotonaan ja jopa jatkavat kukintaa, mutta ne toinkin jo ulos keväällä tällaisten kelien vallitessa, joten niillä on kokemusta (ja ehkä ne aistivat, etten aio ottaa niitä enää sisälle, joten on elettävä kuin viimeistä päivää...).

Paprikat ovat edelleen vihreitä. Oreganot, basilikat ja persiljat keräsin eilen illalla sisään kuivumaan. Amppelitomaateista yhden amppelillisen keräsin sisälle kypsymään ja jätin kaksi amppelillista ulos. Amppeleita en sisälle uskalla tuoda, kun nuo tomaatit ovat olleet melkoisia kirvamagneetteja koko kesän ajan...

NaokiSoma

Joka kerta käydessäni katsastamassa noiden baccojen tilannetta, miltei kyynel nousee silmään. Muutama 15W ESL yrittää pitää niitä hengissä. Todellakin alkaisi olla kiire noilla suurilla ESL:lla...

Tässä kuvat noista. Huomion arvoista on, että vaatehuoneessa ei ole ainoatakaan ikkunaa, joten jopa kasvien valaistuksen ollessa päällä ei meinaa kameran salama riittää...

Kaleidoskop:

Ei minkäänlaista kypsymiseen viittaavaa merkkiäkään. On tainnut mennä talviunille, sillä kasvu on täysin seis, mutta lehdet kuitenkin (jostakin ihmeen syystä) pysyvät kasvissa.

PI 441551:

Sisälle tuodessani leikkelin kolmasosan lehdistä pois. Nyt sitten on yli puolet jäljelle jääneistäkin tippunut. Ei oikein naurata katsella metrin paljasta rankaa. Lamppujen lähellä on vielä kohtuullisesti lehtiä, mutta niihin se kaikki valoteho jääkin :cry:. Kypsyisivät nyt edes nuo hedelmät.

PI 441583:

Tämä pärjää yllättävän hyvin hämärässäkin. Sisälle tuodessa lehdet kiertyivät viikon verran rullalle, mutta nyt ne ovat ihan kunnossa. Minkäänlaista "ruskaakaan" kasvi ei ole kehittänyt. Tosin ei ole kehittänyt vielä kypsiä hedelmiäkään...

NaokiSoma

Pääsin sitten viime perjantaina maistamaan ensi kertaa tuoretta chacoensea ja täytyy kyllä myöntää, että maku oli täysin erilainen mihinkään ennen maistamaani chiliin verrattuna (noin niinkuin hyvässä mielessä :)). Täytynee laittaa ensi kaudeksi kasvamaan.

Länsi-ikkunalla tuli yllätys viikonloppuna, kun sekä Thai:

että Serrano:

alkoivat punastumaan. Ilmeisesti lämpö ja aika riittivät sadon kypsymisen aloitukseen, sillä valoa nuo eivät tuossa ole juurikaan saaneet.

Limo:

jatkoi hedelmiensä kellertämistä ja sitä tuli jo maistettua. Kuvittelin chinensen aromin puskevan läpi jo ensimmäisen hedelmän halkaistuani, mutta sen sijaan nenääni leijui kesäisen saunan tuoksu. Sama tuoksu, joka tulee tuoreista saunavihdoista/vastoista. Todella erikoinen tuoksu! Sitten maku; makea, chinenseksi todella maltillinen tulisuus. Maku oli todella karamellimainen ja päällimmäisenä oli selvä vadelman maku. Täytyy myöntää, että olin yllättynyt. Ja myönteisesti  :D. En kyllä uskoisi tuon olevan chinense pelkän hedelmän perusteella.

EDIT: kuvat mukaan ImageShackin ollessa taas pystyssä

NaokiSoma

Viime maanantaina olikin sitten ensimmäinen syysmyrsky. Tuuli oli siirtänyt kasvarikyhäelmääni pari metriä... Amppelitomaatteja oli päässyt jonkin verran tipahtelemaan, mutta muita vaurioita en havainnut. Eipä siellä enää montaa kasvia olekaan, kun ensimmäisistä pakkasista on jo miltei kuukausi. Odottelen nyt vain, että nuo loputkin Beaver Damit saisi kypsiksi, niin laittaisin niitä sitten savustumaan. Niiden paksulihaisuuden vuoksi oletan juuri niiden olevan tämän vuotisista parhaat savustettavat.

Niin, ja kasvarikyhäelmässä olevista paprikoista ei yksikään meinaakaan kypsyä. Olen sitten niitä vihreinä syönyt ja ovatkin jo tosi makeita sellaisenaankin. Niiden makuun olen tosi tyytyväinen; ilmeisesti en koskaan sitten saakaan vahvistusta siitä olivatko ne tosiaan Yolo Wonder-lajiketta, kun en avattua paprikapussia mistään löytänyt. Avaamattoman Yolo Wonderin kyllä löysin, mutta olisinko sitten ollut niin ajattelematon, että olisin ostanut kaksi pussia samaa lajiketta. On kai sekin mahdollista...

Eilen tekemäni Paholaisenhillo oli pliisumpaa (ja vetisempää) kuin kuvittelinkaan. Jos (ja kun) tuota uuden kerran teen, niin pitänee sitten lukaista sen reseptin parannusehdotukset tuolta (http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=3855), minne ne kirjailin ylös.

Naga Morichit:

alkavat pikkuhiljaa kypsymään. Nyt ovat jo oransseja, joten ei kai tässä enää viikkoa (?!?) kauempaa täydy odottaa. Tuosta ensimmäisestä alle pari senttisestä kypsästä hedelmästä jäi sellainen olo, että voisi kai tuota täysikokoistakin maistaa. Tosin, se ensimmäinen oli kasvin "koekappale", jossa ei ollut edes siemeniä sisällä. :roll:

NaokiSoma

Hiljalleen tuo kypsyvä sato sitten lisääntyy. Nämä alkavat näyttämään jo ihan hyviltä->

Fatalii Red:

Noita pienimpiä Fataleita olen jo puolentusinaa popsinut kahden millin paksuisina viipaleina. Maku on paljon jyrkempi kuin noilla Orange Habaneroilla ja noissakaan ei ollut (kuten ei ensimmäisissä Nagoissakaan) siemeniä sisällä. Ilmeisesti täällä Oulun seudulla Juhannuksena kukkineet kärsivät vielä alhaisista yölämmöistä. Poltetta oli kyllä jo noissa pienissä, joten ihan pelottaa nuo kymmensenttiset hedelmät...

NuMex Suave Red
:

Tämä yksi yksilö siis tuli jätettyä itselle, kun pari muuta saivat uuden kodin muutama viikko takaperin. Mukavia koko perheen ruuanlaittoon; Habaneron maku, mutta mitätön polte :)

NaokiSoma

Ulkona majailevat hedelmät (chilit, paprikat, tomaatit) eivät sitten meinaa kypsyäkään. Kypsiä Lombardoja olen syönyt kymmenkunta ja ainakin saman verran heittänyt kylmyyden kiusaamia menemään. Ei kai muu auta, kun kerätä viikonloppuna mahdollisimman paljon noita hyvä kuntoisia pois. Paprikatkin ovat jääräpäisesti täysin vihreitä. Niitä olen kuitenkin popsinut jo hyvää vauhtia pois ja eilisten laskelmien mukaan enää 15 oli jäljellä. Pitänee miettiä, jos vaikka savustaisi nuo; keleistä riippuen. Ensi viikolle on kuitenkin luvassa yölämmöiksikin yli 10ºC, joten ehkä noilla on vielä toivoa.

Nuo ovat jatkaneet mukavasti kypsymistään ->

Serrano:


Thai:


Enää parisen viikkoa ja nuokin löytävät itsensä kompostista.

Amppelitomaattien kanssa olen arponut, pitäisikö ne kerätä pois  puskista ja tuoda sisälle kypsymään. Viikko sitten sisälle tuomani ovat alkaneet nahistua, mutta ulkona värjöittelevät ovat vielä paremmassa kunnossa. Taisin sittenkin hätiköidä niiden keräämisessä. Voiko muuten tomaatteja syödä vihreinä? Ja jos voi, niin millaista makua niiltä on odotettavissa?!?

NaokiSoma

No joo, olisi voinut olla parempikin viikonloppu. Arkisin on sen verran vähän aikaa, ettei ehdi tarkkailemaan kasveja, joten viikonloppuisin teen sitten vähän isomma syynin. Nuo vaatehuoneen perällä olleet ovat sen verran ahtaassa tilassa, ettei niitä takimmaisia ihan syyttä viitsi siirtää, mutta nyt sitten niitäkin tuli katsottua tarkemmin. Fatalii Red oli tosi pahasti ripsiäisten kourissa. Yli puolet lehdistä revin irti ja sitten kiikutin sen suihkuun:


Ja heti perään tuon sen vieressä asuneen Naga Morichin:


Kumma kyllä, noita ripsiäisiä on löytynyt pelkästään niistä kasveista, jotka ovat viettäneet koko kesän sisätiloissa (siis niissä muutamissa, joita olen kasvatellut puhtaiden siementen toivossa). Edellisen kerran muutama viikko sitten tein vastaavan nyppimis/mäntysuopapesu-operaation Lemon Dropille. Sitä edellinen olikin sitten joskus huhtikuulla. on varmaankin ollut sen verran kostea kesä, että ulkona ei ole ollut samallainen paratiisi ripsiäisille kuin sisällä.

Toivotaan nyt, etteivät ole päässeet leviämään muualle. Noitakin olen yrittänyt suihkutella ihan päivittäin, mutta eipä ilmeisesti ole riittänyt.

EDIT: typo

NaokiSoma

Tämän kauden viimeinenkin sankari alkoi kunnollisen kukkimisen. Ja tämä mattimyöhäinen on Dutch-Habanero:

Ei tuo pahasti myöhässä ollut, jos ajatellaan että sen kausi alkoi ihan oikeasti vasta heinäkuun puolesta välistä.

Limo:

on kyllä tosi hyvän makuinen! Kauden paras tähänastisista. Hedelmien vadelmainen tuoksu ja koivuinen maku eivät todellakaan korreloi.

Puolet noista hedelmistä on jo popsittu, mutta suunnitelmia on jo vähän tullut pohdittua sen tulevaisuuden varalle. Nuo varret pätkäisen kyllä ihan tikuiksi. En ole kuitenkaa vielä päättänyt, kannattaisiko se talvehdittaa tikkuna vaiko vaihtaa uusi purkki uusine multineen ja aloittaa uusi kausi jo nyt. Saattasi silloin olla jo kukkimisvaiheessa, kun huhtikuun aurinko taas alkaisi paistamaan. Ainakin Aji Benito oli hyvä esimerkki kokonaisena talvetetusta, jolloin tälle kesälle tuli 3 (!!!) satoa. Neljäskin on pikku hiljaa kasvamassa.

NaokiSoma

Eilisen kauniin päivän pyhitin amppelitomaattien viimeiseen "hoitoon". Sikäli fiksu tuo amppelitomaatti on, että kaikki hedelmiä kantavat oksat olivat enemmän tai vähemmän kunnossa; mutta ne joista hedelmät puuttuivat olivat täysin kuolleita. Tämännäköisiä sain aikaan ensimmäisenä tomaatinkasvatuskautenani:

Suurinosa jäi siihen 3-4cm mittaan. Enpä tiedä onko se sitten amppelitomaatille normaali koko, kun ei ole tullut mistään sitä tarkastettua...

Kuten taisin jo aiemmin todeta, olisi pitänyt uskoa sen siemenpussin ohjeita ja laittaa vain yksi taimi per amppeli. Kolme tainta oli aivan liikaa, jonka huomasi kyllä jo heinäkuussa:

Muttakun silloin toukokuussa ne taimet näyttivät niin pieniltä :oops:. Olisi tainnut tulla parempi sato, jos taimet eivät olisi häirinneet toisiaan ja vieneet toistensa juuritilaa.

Kolmesta amppleista keräsin yhteensä 2 litraa tomaatteja:

Eilen kerätyt ovat tuossa alla ja puolitoista viikkoa sitten kerätyt kaadoin niiden päälle. Olivat sisällä jo reilussa viikossa keränneet jonkin verran oranssia pintaan :o. Ehkä enää toinen viikko ja nuo ovat sitten punaisia.

Hyvän ilman ilmeisesti jatkuessa tämänkin päivän, pitäisi pikkuhiljaa tehdä päätöksiä siitä, mitä noille vielä ulkona oleville chileille tulisi tehdä. Loput Beaver Damit aion ainakin savustaa ja Lombardot syödä pois sellaisenaan. Apachet taitavat mennä kuivuriin ja Habanerot vähän kerrallaan suuhun. Paprikat taitavat edelleen olla vihreitä, mutta vähän kutittaisi kokeilla niidenkin savustusta. No, tänään tarkastetaan tilanne ja huomenna todennäköisesti suunnitelmat ovat selkeämmät.

NaokiSoma

Näyttäisi siltä, että nyt viime aikoina ei ole ulkona oleville chileille tullut enempää vastoinkäymisiä :D! Miltei kaikki olivat samalla tolalla kuin viime ja toissa viikolla. Paprikat näyttivät siltä, että ehkä pitäisi antaa vähän lisää vettä... En olekaan melkein pariin viikkoon kastellut niitä; kuten en muitakaan ulkona asuvia. Eivätpähän ainakaan kuole liikaan märkyyteen :wink:.

Tässähän näitä->
Apache:

Yrittää edelleen jopa kukkia... :shock:

Cayenne Long Slim
:

Edelleen porskuttaa. Näyttäisi ensimmäiset hedelmäkin kypsyvän.

Lombardo:

Nyt alkavat vihreät hedelmät olla jo historiaa; ovat joko alkaneet punastumaan taikka heitetty pois mädäntyneinä. Tulisuus vaihtelee todella paljon hedelmien välillä. Suurin osa on miltei paprikan makuisia, mutta ehkä joka viides onkin sitten jo ihan chilin makuinen. Olisikohan näitä kasteltu vähän liikaa loppukesän aikana? Puolitoista kuukautta sitten syömäni olivat tulisimmat, mutta nyt kypsyvät miltei kaikki ihan paprikamaisia :cry:.

Ajattelin antaa noiden sitten olla, jos ei kerran suurempia tuhoja ole päässyt tulemaan. No joo, loputkin (3kpl) ulkona olleista oransseista Habaneroista olivat aloittaneet ruskan, mutta se oli jokakuinkin arvattavissa. Niistä kuitenkin on jo melkein kaiiki hedelmät syöty pois.

EDIT: lisäsin unohtuneen toisen Lombardon kuvan mukaan

NaokiSoma

Serranoita tuli sitten maisteltua eilen sitten ihan urakalla. Punaiset ovat paaaaaljon vihreitä maukkaampia. Ruisleivän päällä olivat tosi makoisia :wink: Tuossa myös kuvia muista kypsyneistä hedelmistä->

Serrano:


Fatalii Red:


NuMex Suave Red:


Aamulla töihin lähtiessä oli -3ºC ja todella raikas ilma. Tielläkin suurin osa autoilijoista näytti vain rapanneen silmien kokoisen aukon tuulilasiin ja yrittivät sitten sompailla perille miltei sokeina... :evil:. Kasvien ulkoilukausi taitaa loppua nyt tähän viikonloppuun :cry:.

Kuukauden päästä pitääkin sitten aloitella jo ensi kauden suunnittelu. Tosin lajikkeita olen jo vähän miettinyt etukäteenkin :wink:.

e-Boy

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Fatalii Red:


Huh huh kun mellevä. Tuommosenku joskus sais kasvatettua.  :D [kateellinen]
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "e-Boy"
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Fatalii Red:
kuva

Huh huh kun mellevä. Tuommosenku joskus sais kasvatettua.  :D [kateellinen]

Nyt sitten vielä kun uskaltaisi syödä tuon... :oops: Edelliset Fataliit olen syönyt pari milliä leveinä suikaleina. Jos vaikka nyt viikonloppuna kokeilisin ylittää itseni ja vaikka leikata noita vaikka vain kahdeksaan osaan :?.

Volitans

Nuo tomaatit kannattaa kerätä vasta täysin kypsinä, vaikutus makuun on valtava! Kaupan tomaatit kerätään puoliraakoina ja ne kypsyvät kuljetuksen/varastoinnin aikana, mutta maku kärsii.

Jos itse kasvattaa tomaatteja, niin kannattaa malttaa ja käyttää vasta aivan kypsät, makeat tomaatit.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Nuo tomaatit kannattaa kerätä vasta täysin kypsinä, vaikutus makuun on valtava! Kaupan tomaatit kerätään puoliraakoina ja ne kypsyvät kuljetuksen/varastoinnin aikana, mutta maku kärsii.

Jos itse kasvattaa tomaatteja, niin kannattaa malttaa ja käyttää vasta aivan kypsät, makeat tomaatit.

Arvasin  tosiaan, että maku todennäköisesti kärsii raakoja tomaatteja kerätessä. Kasvit olivat vain sellaisia kirvamagneetteja, etten uskaltanut tuoda niitä sisälle. Ulkona oli niin kylmä, etteivät ne aikoneetkaan kypsyä.

Jos noita ensi kesänä vielä laitan, niin pitänee aloittaa kasvatus sisällä paljon, paljon aikaisemmin.

Aina ei voi voittaa... :cry: