tammikuu 08, 2025, 22:10:08 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Soman chilit

Aloittaja NaokiSoma, toukokuu 14, 2007, 10:22:56 ap

« edellinen - seuraava »

Espelt

Pertsalta saaduista siemenistä laitoin 3kpl pensastomaattia kasvamaan. Olivat kuitenkin ilm. kirsikkatomaattia kun tomskut ovat tuollaisia vähän marmorikuulaa isompia. Hyvän makuisia ja syöty on jo 5kpl ja taitaa olla 4 vielä jäljellä :D Heinäkuun jälkeen ei ole enää ainuttakaan kukkaa auennut. Noita olis vissiin pitänyt hoitaa vähän eri tavalla kuin pensastomaattia.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Espelt"Pertsalta saaduista siemenistä laitoin 3kpl pensastomaattia kasvamaan. Olivat kuitenkin ilm. kirsikkatomaattia kun tomskut ovat tuollaisia vähän marmorikuulaa isompia. Hyvän makuisia ja syöty on jo 5kpl ja taitaa olla 4 vielä jäljellä :D Heinäkuun jälkeen ei ole enää ainuttakaan kukkaa auennut. Noita olis vissiin pitänyt hoitaa vähän eri tavalla kuin pensastomaattia.

Kyllä nuo amppelitomaatit sitten alkoivat lopettamaan kukintansa ja jatkamaan hedelmien muodostamista. Noissa kolmessa amppelissa, mitä minulla on kasvamassa, on jotakin 10+ parisenttistä tomaatin alkua. Jos tänään muistan, niin voisin ottaa uudemmankin kuvan ja vähän paremmasta kulmasta. Ja hivenen aiemmin illalla, niin en olisi niin kameran salaman armoilla. Automaattitarkennus ei nimittäin toimi pimeässä...

Lesson learned: Yhteen amppeliin (Botanica, halkaisija 29cm) ei kannata laittaa yhtä tainta enempää vaikka ne näyttäisivätkin tosi pieniltä istutusvaiheessa. Amppeli täytyy kastella pari kertaa päivässä, kun nuo tomaatit kumma kyllä tuppaavat hamstraamaan sitä vettä aika vauhdilla...

NaokiSoma

Cayenne Long Slim kasvamassa ulkona ja sisällä:


Serrano kukkii vielä ihan mukavasti:


Olisiko tänään sitten 78 päivää kukinnasta... Laitan näitä kuitenkin tarjolle tänään vieraille, ja samalla tulee sitten itsekin maisteltua ensimmäiset:


PI 441551:n hedelmät odottelevat kypsymistä:


<jatkoa amppelitomaattien tarinaan>
Ihan hyvin nuo hedelmät ovat sitten alkaneet kasvamaan. Ensi vuonna vain täytyy laittaa itämään ennen toukokuuta, niin on toiveita saada ulkona kypsyneitä hedelmiä. Nuo tuskin ehtivät kypsiksi ennen pakkasia:

Amppelitomaatit olivat vaimon idea ja ostos, mutta jotenkin ihmeellisesti minä sitten jouduin idättämään, ruukuttamaan ja kastelemaan niitä. No, eipä noista kovasti vaivaa ole ollut. Ja jos satokin on maukasta, niin taidan kasvatella ensi kesänäkin. 8)
</jatkoa amppelitomaattien tarinaan>

NaokiSoma

Eilen oli hauskaa vieraiden kanssa. Laitoin tarjolle kuutta eri tuoretta lajiketta, kun enempää ei nyt sattunut kypsänä olemaan, eli->
Lombardo ja Beaver Dam:

Lemon Drop, Cayenne Long Slim, Apache ja Orange Habanero:


Taidanpa kirjoittaa ylös vieraiden kommentit näistä herkuista (ja jonkun verran omiakin) nauttimisjärjestyksessä->

Lombardo: Makea, mukavan chilimäinen maku. Naisvieraan mielestä paras lajike.

Beaver Dam: Mehukas, rapea ja yllättävän tulinen. Tämän koko suikaleen syömisessä kestikin sitten jo vähän kauemmin ja vaaleaa leipääkin jo pyydettiin. Omasta mielestäni paras tarjolla ollut lajike. :o

Cayenne Long Slim: Vetinen, mauton. Ei edes vieraat huomanneet minkäänlaista poltetta. Heitän tuon länsi-ikkunalla olevan yksilön kompostiin ja lasken sen varaan, että ulkona kasvaneet olisivat parempia.

Apache: Poltetta oli, mutta makua ei. En ollutkaan vähään aikaan napsinut näitä paljaaltaan ja tosiaan siinä syy, miksi en ollut. Ruuanlaittoon mukavaa, sillä ei peitä itse ruuan makua, mutta lisää tulisuutta.

Lemon Drop: Kehuja tuli, eikä syyttä. Todella maukasta! Tässä alkoikin jo vieraille pukkaamaan hikeä poskista (ja kyyneliä silmistä :roll: ). Pyysivät kuitenkin silppuamaan lisää lautaselle :wink: .

Orange Habanero: Yllätyksekseni huomasin, ettei vieraiden reaktio ollutkaan mitenkään panikoiva. Polte tuli sen verran viiveellä, että hedelmäistä makua ehdittiin maistella. Laitoin näitä vielä pari hedelmää kotiin vietäväksikin, kun pyydettiin :D .

Puolen tunnin toipumisen jälkeen kysyin, haluttaisiko vielä maistaa chipotle-jauhetta ja sekin kelpasi. Laitoin neljäsosa teelusikallisen naisvieraalle, mutta siitä jäi jonkin verran (suurin osa...). Olisi varmasti ollut hitti, jos olisin älynnyt nopeasti pyöräyttää vaikka jotakin pussikeittoa pohjaksi jauheelle.

Kaikki meni ja piti vielä lähtiessä leikellä puskista muutamia hedelmä kotiin viemisiksi. Lupasivat tulla käymään ensi kesänäkin maistelemaan ensi kauden satoa :o .

<Dagen efter>
Ainakin itse huomasin tänä aamuna, että eilen tuli tosiaan syötyä vähän enemmän satoa kuin normaalisti; ehkä vähän liikaakin :oops: . Mitenkähän vieraiden aamu sujui...
</Dagen efter>

NaokiSoma

Toissa yönä oli lämpötila käynyt alimmillaan 8ºC. Ei ainakaan se vielä aiheuttanut mitään fataalia; lehtiä oli tippunut yllättävän paljon, mutta ei hedelmiä. Ensi viikolla ennusteen mukaan päivälämmötkin pysyvän samoissa lukemissa, joten saapas nähdä mitä tulee tapahtumaan...

Aji Benitolla alkaa kolmannesta sadosta ensimmäiset hedelmät kypsymään:


Kaleidoskop voi ihan hyvin (kuukauden takaiseen verrattuna):


NuMex Suave Red
yrittää käyttää hyväkseen viimeisetkin auringonsäteet yrittämällä kaikkien loppujen nuppujen avaamista kerralla:


Ulkona kasvaneen Orange Habaneron pääsato alkaa pikkuhiljaa kypsymään:


Paprikat eivät meinaakaan alkaa kypsymään:


"Puolivilli" PI 441583 kasvattaa hedelmiään täysin gravitaatiota uhmaten:

NaokiSoma

Viime yönä lämpötila oli laskenut jo 5ºC ja illalla mietin, pitäisikö tuoda kasveja sisälle. Pitkällisen mietinnän jälkeen laitoin amppelitomaatit talonseinustalle ja hallaharson päälle, mutta annoin itse chilien olla muovipressukasvarikyhäelmän sisässä. Kuolevatpahan ainakin tuholaiset ennen sisälle tuontia. Toivottavasti muita uhreja ei tule.

Tälle päivälle siis jää kartoitus siitä, onko kärsineitä kasveja. Kypsyneet hedelmät taitaa olla parasta yrittää kerätä pois puskista ja tarkkailla sääennustuksia. Jos noita täytyy alkaa kantamaan urakalla sisälle, niin tilan puute uhkaa väistämättä. Ja Herpiilin et co lamppujakin alkaa tehdä kovasti mieli :wink: Eteläikkunaa kun ei meille ole suotu...

Tuli sitten viime perjantaina ostettua hedelmäkuivuri, kun halvalla sai. Enpä suuremmin tiedä laadusta, mutta ainakin vuoden takuu siihen lätkäistiin mukaan. Jospa se siis ainakin niin kauan kestäisi... Jospa nyt chilit, omenat ja yrtit saavat kyytiä. Ja ehkä vaimon keräämät sienetkin (jos niitä sattuu tulemaan kuivattavaksi saakka :roll: ) Malli oli AVEC A-128 ->
http://www.semac.fi/product.php?id=233

EDIT: Ultimate miittiin olisi kovasti ollut innostusta, mutta jospa se ensi kerralla järjestettäisiin vähän lähempänä Oulua. :?

EDIT2: kuivurin linkki oli muuttunut

NaokiSoma

Niin, viime yönä sitten oli jo lämpötila laskenut 3ºC. Eilen illalla kun tarkistelin edellisyön tuhoa, niin huomasin vain yhden Orange Habaneron olevan heikossa hapessa:

Tänään aamulla se olikin sitten jo mennyttä. R.I.P. Kaipa nuo hedelmät kypsyvät tuossa pelkässä rangassakin, sillä ylhällä olevat lehdet olivat kuolleet.

Fatalii Red näytti olevan jo sen verran pullollaan hedelmiä, että päätin siirtää sen sisätiloihin kypsyttelemään ja antaa sen kukinnan olla ohi:


Samoin Aji Beniton siirsin sisälle, ettei tämän hetkinen sato ota kylmästä nokkiinsa:


Nämä kylmät yöt tulivat sen verran yllättäen, että en ehtinyt varautua niihin ja vapaa tila sisällä on kortilla. Pitää yrittää siirtää ainakin niitä kasveja sisälle, joita on aikomus talvettaa. Ja pitäisi varmaankin päättää pian, mitkä jättää ulos sinnittelemään elämänsä loppuun saakka.

NaokiSoma

Eikä tuo sää ennustekaan kovin hyvältä näytä. Jotenkin tuntuu, ettei tällaista yleensä vieltä elokuussa ole. Edes täällä Oulun alueella...

NaokiSoma

Lämpötila ei näköjään enää nouse päivisinkään yli kymmenen asteen. No, olipahan ainakin lämmin elokuun alkupuoli.

Beaver Damin hedelmät kypsyvät sitten melkein kaikki kerralla. Olen sitten näitä raahannut töihinkin ja työkaverit ovat päässeet (joutuneet...?!?) niitä sitten maistelemaan lounastunnilla. Ovat kyllä hyviä! Ehkä johtuen hedelmän todella reilusta nestemäärästä, poltetta ei juurikaan huomaa syödessä, mutta ei kannata syönnin jälkeen pyyhkiä silmäkulmaa eikä kaivaa nenää (niin en minä, mutta muut).


Limossa on reilusti hedelmiä, joiden kypsymistä tässä edelleen odotellaan. Annan sen olla vielä huomiseen ulkona nauttimassa auringosta (jotta keksisin sisälle jostakin sille keinovaloa :oops: ), mutta sitten taitaa olla jo pakko ottaa sisälle. Hallalla pelotellaan...


<MAINOS>
Jos joku haluaa NuMex Suave Redin kasveja, niin niitä olisi annettavana 2kpl. Itselläni on 3 yksilöä, mutta vain yhden mahdutan sisälle. Noissa on jo nuppuja, joten etelän puoleisella ikkunalla varmasti saisi satokin vielä tälle syksylle.

Jos joku jaksaa lukea tätä päiväkirjaa, niin saa tulla hakemaan. Tekee pahaa heittää kompostiin kasveja, jotka eivät ymmärrä Suomen kesän olevan sellainen, että kannattaa yrittää kukkia heti alkukesästä.
Ja kyseisen kasvin kukka:

</MAINOS>

NaokiSoma

Eilisiltana huomasin, että sisällä koko kesän viihtynyt Lemon Drop oli täynnä ripsiäisen tuhoja. Maanantaina siirsin kyllä sen viereen ulkoa Red Fataliin, mutta tuo Lemon Drop oli jo niin pahassa kunnossa, että ripsiäisten on täytynyt valloittaa se jo ainakin pari viikkoa sitten. Yli puolet lehdistä nypin pois ja käytin sen jälkeen "mäntysuopa + kunnon suihkutus"-metodia. Olen ollut viimeiset pari viikkoa jännittämässä ulkona selviäviä kasveja niin, etten huomannut pitää huolta sisällä olevista :oops:.

Dutch-Habaneron raahasin eilen sisälle. Nuppuja on paljon ja kukkiakin muutama. Eiköhän tuosta loisteputkien alla jotakin satoa vielä saa.


Kaleidoskopille sama juttu. Sisään pääsi. Valoa on vain aika rajoitetusti, mutta jospa nuo tämän hetkiset hedelmät se saisi kypsäksi.


Tuo Naga Morich sai jäädä vielä ulos pressun alle, mutta ensi yöksi sekin pitää ottaa sisälle. Katsotaan sitten huomenaamuna, siirränkö sen takaisin ulos.


Ensi yölle luvattiin tänne räntää, joten kesä taitaa olla sitten virallisestikin tässä :cry:

Kunhan tuon tämän kauden sadon saisi kypsäksi, niin voisi sitten alkaa suunnitella jo seuraavaa :shock:! No, ehkei nyt kuitenkaan ennen marras-joulukuuta...

NaokiSoma

No, en ainakaan itse nähnyt eilen räntää satavan, mutta rakeita tuli iltapäivällä. Yön alin oli -2ºC, vaikka meri tuossa ihan vieressä onkin (puolisen kilometriä).

Siirsin eilen niin paljon chilejä sisälle, kun vain tilaa riitti. Haasteellisin oli tämä PI 441551
,
joka oli saanut kasvaa ainan rauhassa paikallaan viimeiset 1½kk. Oli sitten huomannut, että tuo kasvihuonekyhäelmän muovipressuhan pitää mukavasti pystyssä, joten mitäs tuota nyt turhaan vartta vahvistamaan. Oli sitten vain keskittynyt hedelmien tuotantoon ja hedelmien paino tosiaan alkoi kaatamaan kasvia heti pressusta irrottaessa. Leikkelin tosi paljon oksia pois jättäen ainoastaan ne oksat, joissa hedelmiä oli. Vaimon kanssa kahdestaan taisteltiin se sisälle ja sitten vain sisällä nojaamaan seinään. Opinko tästä mitään ensi vuotta varten? Tuskin :? . No, ehkä sen että lyijylaatikko olisi aika hyvä kasvatusastiaksi, niin kasvin paino ei kasvaisi pahasti yli tuon altakastelulaatikon painon. Se lisäisi suuresti todennäköisyyttä sille, että kasvikin pysyisi pystyssä ilman tukea. :wink:

Nyt ulkona ovat enää Lombardot, Beaver Damit, Apachet, yhtä vaille kaikki Orange Habanerot ja yksi Naga Morich. Sekä nuo kaksi NuMex Suave Rediä, jotka eivät ole vielä löytäneet uutta kotia. Näillä näkymin uusi koti löytyy siis parin viikon päästä kompostista...

Amppelitomaatit ovat edelleen talon länsiseinustalla hallaharson alla. Nuo on varmaankin tarkoitettu kasvatettavaksi vähän etelämpänä, sillä täällä on kyllä liian lyhyt kasvatuskausi sille.

EDIT: typo

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
<MAINOS>
Jos joku haluaa NuMex Suave Redin kasveja, niin niitä olisi annettavana 2kpl. Itselläni on 3 yksilöä, mutta vain yhden mahdutan sisälle. Noissa on jo nuppuja, joten etelän puoleisella ikkunalla varmasti saisi satokin vielä tälle syksylle.

Jos joku jaksaa lukea tätä päiväkirjaa, niin saa tulla hakemaan. Tekee pahaa heittää kompostiin kasveja, jotka eivät ymmärrä Suomen kesän olevan sellainen, että kannattaa yrittää kukkia heti alkukesästä.
</MAINOS>

Nämä saivat uuden kodin jo lauantaina. Kiitokset kiinnostuneille.

NaokiSoma

Kylmien ilmojen tultua, yllätys yllätys, pukkasi sitten ensimmäisen syysflunssan. Kurlaisin kurkkua vähän väliä brandyllä ja jos siitä nyt ei ollut oikeastaan apua flunssaan, niin ainakin oli mukavampaa sairastaa (ja seurata keihäänheittoa). Yli kolme desiä ehti katoamaan pullosta päivän aikana kuin varkain... :roll: Kurkkukipuun kokeilin myös oransseja Habaneroja; 4kpl tuli sitten päivän mittaan paljaaltaan syötyä. Positiivista: niillä sai mukavan poltteen kurkkuun, kun tarpeeksi kauan suussa jauhoi :) Negatiivista: en sitten tiedä onko muilla sitä vikaa, mutta minulle tulee aina hikka vähänkin voimakkaampien chilien päätyessä mahalaukkuun saakka. Niin, ja mahakipu olikin sitten toinen negatiivinen piirre, joka kuitenkin meni ihan kohtuullisen nopeasti ohi.

Ensimmäinen Naga Morichkin kypsyi ja sen sitten söin noiden illemmalla. Varmaankin juuri johtuen siitä, että oli kasvin ensimmäinen tekemänsä yksilö, niin se jäi aika pieneksi. Maku oli tosi voimakas chinensemäinen; paljon tuota Orange Habaneroa vahvempi. Itse polte oli kuitenkin samaa luokkaa. Tuosta rohkaistuneena voisin vaikka yrittää maistaa noita (neljä kertaa) isompiakin Nagoja niiden kypsyttyä.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä oli taas -2ºC. Onneksi nuo NuMex Suave Redit pääsivät sitä ennen uuteen kotiin. Ulkona "viihtyvät" kasvit saavat niin kylmää kyytiä, että täytyy pitää hatusta kiinni:
:D

Johtuneeko sitten kylmistä ilmoista vai mistä, mutta kaksosia on nyt viime aikoina tullut tosi paljon verrattuna aiempaan. Tässä on Naga Morich:

ja PI 441551:

Viime perjantaina huomasin yhteensä 4 kaksosta (3:sta eri kasvista), kun muun kesän saldo on suurin piirtein samaa luokkaa kuin tämä pompsi. Taitavat kasvit olla yhtä stressaantuneita kuin kasvattajansakin :?.

NaokiSoma

Sain nyt sitten viimein viikonloppuna räpsitys ulkokuvat siirrettyä kamerasta. Viikko sitten kuollut Orange Habanero on edelleen pitämässä kiinni alimmista lehdistään. Kasvavatkohan nuo hedelmät vielä tuossa puskassa?!? No, jos edes kypsyisivät, niin ei tarvitsisi viedä sisälle viemään arvokasta tilaa. On se ainakin jo karaistunut pakkaselle :)


Lombardojen kypsyminen kestää... ja kestää... ja kestää...

Niistäkin yläosa (ilmeisesti kasvarikyhäelmän kattoon koskenut osa) näyttää siltä, että kylmää on testattu.

Nuo NuMex Suave Redit ehdinkin jo antaa pois viikonloppuna, mutta laitetaan nyt vielä niidenkin viimeiset kuvat:


Muista ulkona-asujista Beaver Damit kypsyvät muutama kerrallaan ja puolet alkaa olla syötynä. Paprikat ovat edelleen vihreitä, oranssi Habaneroista tulee kypsiä tipotellen ja Cayenne Long Slimit näyttävät ihan samalta kuin pari viikkoakin sitten.

Amppelitomaatit käpristelevät hallaharson alla ja tuntuu siltä, ettei taida enää hedelmien koko kasvaa. Harmi... Sisällekään en uskalla ottaa, kun nuo tomaatit ovat ollet varsinaisia tuholaismagneetteja tänä kesänä (ja onneksi siis pitäneet tuholaiset poissa chilien kimpusta :wink:)

<omena-offari osa X>
Punakaneliomenat alkavat olla kypsiä. Satoa tuli <20, mutta viime vuoden huikeaan kolmen omenan satoon verrattuna parannusta tuli moninkertaisesti :D:

</omena-offari osa X>

NaokiSoma

Päivitin tänään avatarin, kun en enää jaksellut katsella sitä edellisen pikselimössöä. Valokuvan pakkaus on oma taiteenlajinsa, jossa minä en ole mestari :oops:.

Limolla on jo yli 2kk kukinnasta ja hedelmät ovat edelleen vihreitä. Missäköhän syy? Olisiko vain hidasta laatua:


Aji Beniton tämän kesän kolmas sato alkaa olla piakkoin kypsä:


Ensimmäiset Fatalii Redin hedelmät alkavat kypsymään:


Lemon Drop kasvattaa uutta hedelmää tasaiseen tahtiin. Vietettyään koko kesän sisällä, ei missään vaiheessa tullut kukkimis-/kasvuspurttia, vaan meno on ollut tasaista:


Jos noita Orange Habaneroja saisi vielä muutaman lisää kypsäksi, niin pääsisi viikonloppuna testaamaan uutta kuivuriani  8):


Tuossa taas se sama hylly, josta keväällä aloitettiin:


Tuohon pääsivät pienimmät chilit, sillä isoimmille ei todellakaan tilaa siinä ollut. Ja noistakin sisälle raahatuista otin keskimäärin kolmasosan oksista pois, jotta mahtuivat.
Alahyllyllä oikealta Orange Habanero, Lemon Drop ja Dutch-Habanero F3.
Ylähyllyllä oikealta Aji Benito (sen takana NuMex Suave Red), Serrano, Fatalii Red (jonka takana Naga Morich) ja Limo.

Valaistut paikat ovat sisällä melko vähissä ja ahdasta on...

NaokiSoma

Tuon Serranon sekä nuo Thait toin jonkin aikaa sitten sisälle ja jätin tuohon länsi-ikkunalle kypsymään:

Eipä siihen aurinko enää paista, mutta onpahan ainakin päivänvaloa ja lämpöä saatavilla.

Noihin Serranoihin on alkanut tulla Jalapenomaisia raitoja. Mikähän niitä aiheuttaa??

Kunhan sadot on saatu kypsäksi, niin näillekin taitaa tulla komposti tutuksi  :cry:.

Sen huomasin, että ei noita saanut satoamaan yhtään nopeammin, vaikka ne sitä varten tarkoituksella pieniin ruukkuihin jätin. Sato vain jäi vain vähäiseksi ja se tuli siltikin liian myöhään. No, kannatti kokeilla; vain kokeilemalla oppii...

snu

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Noihin Serranoihin on alkanut tulla Jalapenomaisia raitoja. Mikähän niitä aiheuttaa??


Mullakin on noita samantapaisia paksuimmassa perus-annuumissa. Ne vaan menee palon suuntaisesti. En kyllä yhtään tiedä mistä johtuvat.
#419
Eksyminen on suotavaa.

Hombre

Mulla oli jalapenossa kans noita raitoja
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

svalli

Tuota halkeilua kutsutaan nimellä 'corking' ja se on normaalia monille chileille. Monet poimivat esimerkiksi vihreät jalapenot vasta noittein raitojen ilmestyttyä, koska silloin hedelmä on saavuttanut lopullisen kokonsa. Kaikki jalapenovariaatiot eivät kuitenkaan koskaan saa noita raitoja.

Tässä gardenwebin FAQ:ssa mainitaan tuo corking juttu:
http://faq.gardenweb.com/faq/lists/pepper/2002072024032752.html
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "svalli"Tuota halkeilua kutsutaan nimellä 'corking' ja se on normaalia monille chileille. Monet poimivat esimerkiksi vihreät jalapenot vasta noittein raitojen ilmestyttyä, koska silloin hedelmä on saavuttanut lopullisen kokonsa. Kaikki jalapenovariaatiot eivät kuitenkaan koskaan saa noita raitoja.

Tässä gardenwebin FAQ:ssa mainitaan tuo corking juttu:
http://faq.gardenweb.com/faq/lists/pepper/2002072024032752.html

Kiitokset tiedosta! Taas ollaan vähän viisaampia. Tuo olikin ehtinyt askarruttamaan jo pitemmän aikaa.